Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Kitekintő: A Gellérthegyi-szerződés dokumentumai: A megszállás

2008.12.16. 15:00 | szs. | 34 komment

Címkék: kelták kitekintő védelemigazgatás

(Utolsó megbeszélésre bocsátandó vitaanyag, kapják: .....)


 

A behódolt terület (BT) megszállásának menete

A tervezett lépéseket lépcsőkre osztjuk, következő lépcsőbe csak a megelőző lépcső feladatainak megfelelő szintű teljesítése után lehet lépni!


 

Első lépcső - A BT katonai biztosítása:

- a megszállásra kijelölt és a felvonulási területre kihelyezett egységek kelta kísérőket magukkal víve benyomulnak a BT-re a kijelölt útvonalakon. Négy oszlop hajtja végre a katonai megszállást:

Sziget oszlop: Szentendre kiindulási ponttal a Duna mentén feltérképezett járható vonalat követve az Árpád-híd vonaláig.

Pilis oszlop: Pilisborosjenő kiindulási ponttal dél-délkelet irányon a Budai vár hegyéig

Buda oszlop: Budakeszi kiindulási ponttal a gellérthegyi oppidumig

Érd oszlop: Sóskút kiindulási Ponttal Érdig, lezárva a Sóskút-Érd vonalat

Az oszlopokról a kijelölt pontokon a következő egységek válnak le: (...)

- az Átkerült területekhez hasonlóan kiépíteni a dunai védvonalat, kelta segédmunkásokat alkalmazva, telepített tüzérséggel, megerősített végpontottak, kommunikációs hálózattal és 24 órás figyelő- és riasztórendszerrel. Felmérni kelta segítők alkalmazásának lehetőségét szigorúan nem bizalmi és kockázati posztokon. (Őrhelyek fával és egyéb dolgokkal való ellátása, stb.)

- az összes lakott helyre eljutni kelta kísérőkkel és tudatosítani a BT lakosságával a katonai jelenlétet

- kiegészíteni a fegyveres- és légifelderítés alapján rajzolt térképeket, különös tekintettel a településekre, lakott helyekre és úthálózatra

- kiépíteni az ideiglenes kommunikációs rendszert a gyors reagálás elősegítésére

- három járőrhajót telepíteni a BT dunai szakaszára


 

Második lépcső: A BT felmérése és a katonai igazgatás kialakítása:

- a BT népességének felmérése (létszám, életkor, egészségi, fizikai állapot, törzsi hovatartozás)

- a BT gazdasági felmérése (állatállomány, élelmiszerkészletek, művelt területek)

- a BT katonai felmérése (fegyverek, fegyveresek, tapasztalatok, kialakult védelmi struktúrák)

- a BT megváltozott jogrendjének tudatosítása (emberáldozat, halálbüntetés, csonkítás tilalma - elsődleges!, illetve lásd a mellékletet)

- a BT meglévő irányítási struktúrája fölé kerülő katonai szint beindítása, ennek tudatosítása a BT

- kihelyezni a közvetlen MVB irányítás alá tartozó ellenőrzőcsoportot, ami a műveletek megvalósulását, az irányelvek betartását ellenőrzi, illetve a BT lakosság és a megszálló egységek kapcsolatát felügyeli, a túlkapások visszaszorítását elősegítve.

- elérni azt a szintet, hogy az Átkerült terület és a BT belső határán csökkenthető legyen a határőrizeti jelenlét (betartatni az átjárási tilalmat mindkét oldalról)

- felmérni az infrastruktúra fejlesztésének lehetőségeit, növelni a BT és az Átkerült utak közti szükségútvonalak áteresztőképességét

- előkészíteni a végleges kommunikációs vonalak kiépítését

Harmadik lépcső: a BT bevonása a nem-katonai felügyeletű szervek, szervezetek tevékenységi körébe (nem azonnali)

- a BT egészségügyi rendszerének kialakítása

- A BT mezőgazdasági átalakításának kidolgozása, hogy tavasszal a jelenleginél hatékonyabban tudjanak mezőgazdasági termelést folytatni, felesleget termelve

- oktatási rendszer kialakítása, kelta fiatalok áthozása asszimilációs készség vizsgálatának céljából

- civil kutatók, tanárok kihelyezése civilizációs és nyelvi ismeretek szerzése, rendszerezése céljából (Átkerült területen lévő központ tevékenységének részeként)

- szabályozott keretek között önkéntes alapokon nyugvó vallási tevékenységek

- civilek számára engedélyezett kijelölt helyek kiskereskedelem céljából, szabályozás kidolgozása

- (távlati) kelta férfiak kisegítő katonai szerepre való kiképzése és alkalmazása

- igazságszolgálatatás és jogrendszer őslakosságra applikálható modelljének kidolgozása és finomítása a BT lakosságának esetei alapján.

(...)


 

Az őslakosokkal szembeni viselkedés hét pontja

(napiparancsban felolvasandó és az állománnyal elfogadtatandó még a megszállás előtt)

1. Az őslakosok ugyanolyan emberi lények, mint mi vagyunk.

2. Az őslakos életét nem-harchelyzetben, indokolatlanul kioltani gyilkosság, velük erőszakoskodni minden körülmény között bűncselekmény.

3. Az őslakos tulajdonának elvétele, kicsalása lopás.

4. Az őslakosság kultúrája tiszteletben tartandó, kivéve, ha köztörvényes cselekedeteket akarnak ehhez kapcsolódóan végrehajtani (emberáldozat, kivégzés, csonkítás), ezt kötelességünk erővel is megakadályozni és az áldozatot biztonságba helyezni, elkülöníteni.

5. A katonai igazgatás által kijelölt őslakos vezetőkkel tiszteletteljesen kell viselkedni, nyíltan szembeszegülni velük csakis indokolt esetben és a felettes jóváhagyásával lehet.

6. Az őslakosok életét a rendelkezésünkre álló eszközökkel meg kell védenünk.

7. Az őslakosokkal szemben elkövetett bűncselekményeket nem statáriális bíróság hanem a BT saját katonai bírósága tárgyalja, aminek tanácskozó tagjai az őskalkosok erre kijelölt vezetői is.


 

(Megjegyzés: az állománnyal tudatosítsuk, hogy az őslakosokról még egymás között se beszéljenek becsmérlően, lekezelően, gúnyosan! Számos tanulmány kimutatta, hogy ez kihatással van a két csoport közötti viszonyra, kerüljük el ezt a konfliktusforrást!)


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr81826125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakyster 2008.12.16. 16:12:51

Szép doksi, meglássuk, mennyi, és hogyan valósul meg belőle

kaktusztea 2008.12.16. 16:18:16

Nagyon jó :)
És egyben fájdalmas is. Ahogy már előre látszik, hogyan fogják a BT-en élők szép lassan elveszíteni a kultúrájukat és identitásukat a jövőben.

Egy teljesen más, de jelentős volumenű nyugtalanító kérdés: honnan tudhatjuk, hogy csak ez az egy 2008-as állapotú terület "került át"...? Ki tudja... esetleg valahol mondjuk Franciaországban, vagy Kanadában szintén történt "baleset"...
Aztán, mikor az esztergomi átkerült terület megerősödik és pár év/évtized múlva intenzíven terjeszkedni kezd, lehet, hogy ismerős fegyverzetű katonákkal találkozik valahol Nyugat-Európában, vagy sok-sok évtized múlva a tengerentúlon...

Szakyster 2008.12.16. 16:20:17

Hát, akkor jön a rizikó nevű játék, csak nagyban.

bz249 2008.12.16. 16:33:50

kaktusztea: semmilyen hullámhosszon nem jön a rádió... a hosszúhullám körbe tud menni a Földön (Marconi olyan 1900 körül szikratáviratot küldött az Atlanti-óceán túlsó partjára). Szóval, ha van érdemleges technikai civilizáció, azt észrevennénk.

Szakyster 2008.12.16. 16:46:57

Újra elolvastam az rpg.hu-n levő novellát, beidéznék két dolgot, csak a vicc kedvéért:

"A régi, kedélyes mészárlássá fajuló csaták lassan tényleg a múlt ködébe vesznek..."

"A hadnagy jóval idősebb volt Vargánál és minden bizonnyal részt vett pár olyan hadjáratban, ami miatt most füstjelek és kísértetfalvak jelzik a XVII. Területemancipációs Dandár útját"

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.16. 17:00:51

ez az "elvesztik az identitásukat" dolog kicsit komplex

vagy elvesztik most, viszonylag békés körülmények között, tudva, hogy az utódaik sosem látott jólétben élhetnek ezentúl, vagy a populációjuk még kihúz valahogy párszáz évet, aztán a meginduló ázsiai nomádok egészen más módon veszik el az identitásukat

szerintem ez így jó, ahogy el lett tervezve (persze finomítani kell rajta, de a lényeg az rendben van)

Solkim 2008.12.16. 17:13:29

"ez az "elvesztik az identitásukat" dolog kicsit komplex"

A gyarmatositók identitása se marad érintetlen.

bz249 2008.12.16. 17:24:29

ésszel kell gyarmatosítani... a legtöbb birodalom abba bukott bele, hogy értéktelen területeket kezdett el meghódítani

talán az ómagyarok felfogták a kolonializmus bukásának tanulságait

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.16. 17:42:37

hát, azt már tudjuk, melyek a valóban értékes területek, és így talán nem lesz a kolonizáció vége feltétlenül bukás

ráadásul rengeteg néprajzi, szociológiai, pszihológiai információ is rendelkezésre áll, ami megint csak jóval hatékonyabb munkát tesz lehetővé, mint amit a történelem gyarmatosítói végeztek

páratövis 2008.12.16. 18:57:04

Azért csak óvatosan azzal az oppidummal! Ha tényleg az általunk ismert történelem egy pillanatába kerültetek vissza - és egyre több jel utal erre, lásd előző poszt -, akkor ott még nem volt erődített város (csak 200-300 év múlva. Egyébként pont a kelták nem is voltak olyan szűzek gyarmatosítás témában. Kr. e. 280 viszont azért érdekes, mert ekkor voltak az ókori forrásokból ismert balkáni-görög hadjáratok. A régészeti leletek arra utalnak, hogy résztvevőik K.-medenceiek voltak.
némi "spoiler": (ha lehet linkelni)
www.aquincum.hu/oskor/kelta.html
www.mindentudas.hu/mindentudasegyeteme/20041129akeltak.html

T1GRIS 2008.12.16. 19:03:58

Szerintem már most felvehetünk a tennivalók közé - mert előbb-utóbb elkerülhetetlenül szükség lesz rá - egy kisebb anyanyelvi reformot. Az élő nyelv önszabályozó módon rövid idő alatt amúgy is kialakítana egy, mondhatjuk úgy, "bevándorló-magyart" az irodalmi magyar mellett (hasonlóan az odaát marad világban beszélt business english-hez hasonlóan), akkor már jobb, ha erre az átkerült nyelvészek eleve felkészülnek. Most, hogy az MTA Nyelvtudományi Intézete (hál'istennek!) odaát maradt, szerintem lelkesebben is fognak majd bele a munkába. Ha a következő évtizedekben számos új népet, azok különböző tözseit akarjuk asszimilálni, ez könnyebbé tehetné számukra ezt a feladatot. Az átkerülés előtt oktatott nyelvet (pláne azzal az oktatási metodikával) soha az életben nem sajátítanák el.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.16. 19:10:40

A balkáni hadjárat mozgatóereje nem a túlnépesedés volt? Akkor valamiféle településnek a Gellérthegy környékén is kellett lennie, amit az egyszerűség kedvéért az MVB szakbarbárjai hívhatnak oppidumnak nem (az olyan jól hangzik, mintha értenének hozzá :)?
Anyanyelvet meg nehéz reformálni és nem is megy gyorsan, előbb alakul át természetesen, mire megszülik és elterjesztik, mi kéne. Na meg miért kellene? A latin se egyszerű, mégis romanizálódtak a kelták.

T1GRIS 2008.12.16. 19:11:37

bz: "semmilyen hullámhosszon nem jön a rádió... a hosszúhullám körbe tud menni a Földön (Marconi olyan 1900 körül szikratáviratot küldött az Atlanti-óceán túlsó partjára). Szóval, ha van érdemleges technikai civilizáció, azt észrevennénk."

omagyar.blog.hu/2008/12/06/hazateres_10
Én ebben a postban befogtam egy morzeadást (amit sajnos nem értettem meg, mert Marko barátom unszolása ellenére sem tanultam meg morzéül), de még nem mozdult rá senki. Pedig lehetne. (Nem feltétlenül egyéb átkerült területekre gondoltam, de ezt majd eldönti az,aki írni akar róla.) Amúgy tudtommal mi sem sugárzunk jelenleg (szervezett formában) semmilyen rádióadást, legfeljebb az átkerült rádióamatőrök saját kedvükre. Lehet, hogy más szigeteken, ha vannak, szintén ugyanígy, vagy még jobban el vannak foglalva a túléléssel.

bz249 2008.12.16. 19:12:03

Mondjuk igaz... a britek is belátták, hogy egy világbirodalomhoz annak megfelelő nyelv kell. Ellentétben a németekkel, akik nem változtattak rajta és inkább a gyarmatok lakosságának legéppuskázását preferálták.

A magyar szerencsére hajlékony nyelv, szóval nem lehetetlen az átalakítása.

T1GRIS 2008.12.16. 19:13:06

Azért jóval egyszerűbb, mint a magyar. :)

bz249 2008.12.16. 19:15:04

A hadsereg szokott forgalmazni... hogy azt milyen frekvencián csinálják és mennyire erősen (szerintem Marconi adójának a teljesítményét eléri) az persze kérdés.

Amúgy valaki rámozdulhatna arra a jelre... érdekes esemény lehet (lezuhant repülőtől kezdve... más átkerültekig).

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.16. 19:16:09

Magyart egy külföldinek helyesen beszélni nagyon nehéz. Annyira megtanulni, hogy felfogjuk, mit akar, viszont jóval könnyebb, mint a latint (épp az említet hajlékonyság miatt). Nem lesz szép, de érthető. Nem akarok elmenni bulvárba, de ott van Fe.Pá. példája, ami reménnyel tölthet el minden keltát, ha neki ment...

bz249 2008.12.16. 19:20:06

szs. : megelőztél... de azt hiszem a bloggazdának ehhez van egy kis joga :D

T1GRIS 2008.12.16. 19:21:12

Hogy miért kellene? Mondjuk ezért: :D
(az előző üzeneted oda-vissza fordítva. a bevándorló kelták ennél sokkal csúnyábbat is tehetnének a magyarral, ha saját kényelmükre keverni kezdik a keltával.)

"Volt a túlnépesedés nem a lökés az Balkán: Balkán kampány? Ott lenni egy valami fajta település Gellérthegy környéken akkor, az az egyszerűség hangulatáért ez MVB specialista egy szorosban a témák másik érdeklődéssel oppidumnaket vonhatnak vissza nem (ez annyira jól hangzik, mintha ők képzettek volnának nála :)?
Gondozz anyaként nyelvet nehezen reformra és ne legyél gyors, természetesen először átalakítják mire világra hozzák azt és azt terjesztik, mire volna szükség. Na miért szükség volna? A latin síkság egy, mindenütt romanizálódtak után a kelták."

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.16. 19:29:19

A nyelv legfőbb funkciója a dolgok kommunikálása. Amíg ez megvan, sznobság fanyalogni. :) Az idő majd úgyis mindent letisztít, amelyik kelta meg komolyan gondolja, rá lesz kényszerítve, hogy normálisan megtanulja. Akivel meg csak addig találkoznak, hogy behordassák vele a fát, annak meg nem kell nagy szókincs. Szóval szerintem a mostani nyelvünket nem kell lebutítani azt megelőzendő, hogy a kelták ne butíthassák le. Az angol helyesírást sem akarják megreformálni, pedig nem lenne nagy munka és nyeltanulók millóinak könnyítenék meg vele az életét, ha végre azt írnák, amit mondanak, de ott a gazdasági hatalom, és semmi sem kényszerít az idomulásra (na meg nagyon sokfelé beszélik, ami szintén nehezítené, de át lehetne verni).

T1GRIS 2008.12.16. 19:41:11

Az angolt már nem lehet tovább butítani. :)

Én sem a magyart akarom lerontani, Isten őrizz! De ha oktatni akarjuk, azt nem lehet a jelenlegi sémával elkezdeni, meg kllene határozni egy bézik-magyart, amivel fejbe lehet kólintani a kelta nebulókat úgy, hogy csak kicsit fáj nekik, de életben maradnak, mintsem rájuk dobni alanyi és tárgyas ragozást, névszói állítmányokat meg célhatározói mellékmondatot. :)

kaktusztea 2008.12.16. 20:22:58

Még egy kérdés: mi van az átkerült térségben tartózkodó külföldi turistákkal és egyéb nem magyarul beszélő emberrel? Jópár szlovák is itt ragadhatott..

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.16. 20:25:55

Hát, valószínűleg azon veszekszenek két kajaosztás között, hogy melyikük ötlete volt idelátogatni. :)
Amúgy a karácsony szerepjáték-modult (ha lesz) épp egy német társaság sorsa köré tervezem kanyarítani.

bz249 2008.12.16. 20:27:44

Pár szlovákra számítok is... még ugyan nem kezdtem hozzá a decemberi kutatási jelentéshez, de azt hiszem egy szlovák hagyományőrző egyesület fel fogja ajánlani az üvegkészítési módszereik újraélesztését. Tele van a Pilis 'huta' nevű falvakkal, valahol biztos emlékeznek még rá mit kell csinálni.

Persze ezek a szlovákok tudnak magyarul.

kaktusztea 2008.12.16. 20:29:06

A német turisták mindent túlélnek :D
Tschikos-gulasch-paprika :)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.12.16. 20:34:28

nekem meg talonban van egy bolgár kamionosom, aki törött lábakkal fetreng valamelyik kórházban és sopszkáról álmodik.

kaktusztea 2008.12.16. 20:40:13

Azért elég szar lehet abban a tudatban élni (mondjuk a bolgárnak), hogy egy olyan nyelvet beszél, amit rajta kívül talán még 1-2 ember a térségben (sőt a világon) és 1 nemzedékkel később már senki..
Ráadásul ha nem beszél nyelveket, akkor kommunikálni se tud senkivel. Az ilyen emberekkel lehet, hogy érdemes lenne külön foglalkozni, vagy foglalkoztatni őket, mert az Átkerülés tudatával megfejelve elég könnyen befordulhatnak aztán...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.12.16. 20:54:20

hát igen, a zélet kegyetlen... de a helyieknek is van elég okuk a becsavarodásra. oszt velük sem foglalkozik cihológus, csak rendőr meg polgárőr. de majd megoldjuk vhogy. :)

T1GRIS 2008.12.16. 21:07:36

Nézzétek, én tudom, hogy milyen jól tud jönni egy kis segítség olyasvalakitől, aki már volt hasonló helyzetben, és sikeresen megoldotta.
Szóval... tudjátok, nekem volt egy igen nehéz időszakom nemrégiben... Triumphator szóhasználatával: közel álltam ahhoz, hogy becsavarodjak. Tényleg.
És arra jöttem rá, hogy ha az ember ilyenkor konkrét célt tűz ki maga elé..., és ahhoz fegyvert is szerez, akkor ki lehet jönni a gödörből!

:D

bz249 2008.12.16. 21:10:18

Tigris: szerintem azért egy kicsit még mindig rossz hangulatban lehetsz... legalábbis a poszt vége alapján ilyen kényszerképzeteim vannak. :D

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.16. 21:40:07

Lőszerutánpótlás hiányában ne akarj kalára várat építeni!

Hehe, itt az egyik első ómagyar közmondás:D

Niadal Ranien 2008.12.16. 23:35:42

Hello,

Az őslakosok esetleges hadseregbe integrálásáról eszembe jutott, hogy mivel amúgy is kevés a lőszer és a fegyver. A számunkra régebbi fegyvereket is rendszerbe lehetne hozni. Mert a lőfegyver lehet bármilyen -ha nem mesterlövészetre kell, csak bakának- amíg nem lehet vele többet lőni egymás után töltés nélkül, addig mind ugyan olyan a számszeríjtól a muskétáig(dúrva közelítés, de főleg közelharcra kihegyezett ellenséggel szemben kb igaz). A nyílpuskát könnyű gyártani, az átkerült technológiai tudással, ám a keltáknak könnyebben adható mint az AK vagy AMD, és tegyük hozzá, nem jelent akkora veszélyt visszafordítva sem. Ellenben komoly lőtávolsága és átütőereje van, a lövedék rövid távon alig ír le ívet könnyű kezelni és célozni vele. Nem beszélve arról, hogy nem kerül végzetes hatalom a kelták kezébe ha megtanulnak nyílpuska lövedéket csinálni, vagy nyílpuskát. Ugyanígy az elöltöltős flintákat is vissza lehetne hozni, mert erős acélcsövet tudnak gyártani könnyen huzagolás kell a fenének, valami tűrhető tusa és elsütőszerkezet, akár kovás lakatos. Elölről beleteszi a baka az előrecsomagolt lőpor/lőgyapot/ stb adagot utánahajít akármit ami a csőbe bemegy, betonvasdarabtól golyón át üvegcseréptől homokig, kicsit megtömködi. És aztán BUMM sörétes, vagy akármi. A hatás garantált.(Ez a Shadowrun Street sweeper nevű csodája amúgy.) Másrészt a sörétes fegyverek gyártása azért is jó ötlet, akár a szerelt lőszereseké is, mert nem kell csövet huzagolni, maximum szűkíteni, ha fontos a lőtáv, bármit ki lehet belőle lőni könnygázpatrontól robbanó golyóig. Akinek pedig fontos, hogy ne kis bogyókat lőjön ki hanem komoly kárt okozó dolgokat, nos az töltse öreg söréttel(200 kicsi helyett 20-40 nagy). A múlt század elején még papír hüvelyes volt a sörétes patron ami ugye sokkal olcsóbb és könnyebben gyártható mint a sárgaréz hüvely, a talpa ennek is sárgaréz de messze nem annyi mint akár egy 9 mm-es. Ezenkívül a sörétest aránylag könnyű rendben tartani, egy billenőcsövű duplacsövű puskát tisztítani semmiség egy AK-hoz képest. Vastagabb cső esetén az élettartam jelentősen megnő és kevésbé rúg hátra, de nem igazán hátrány. És még mindig olcsó, könnyen gyorsan gyártható fegyverekről van szó amik viszont megadják modern kor előnyeit. Így egy jövőbeli esetleges kevert katonai egység elképzelhető volna például sörétes, rövid kard, alu-acél/bőr/műanyag testpáncél mesterlövészeknek komoly nyílpuskák esetleg robbanó fejjel szerelt vesszők, és néhány géppuska. A géppisztoly és gépkarabély a lőszerhiány időszakában végzetes lőszerpazarlás. Ráadásul a sörétes nagy eséllyel kapcsol ki lövésenként több embert is.

Elnézést, hogy megint hosszan írtam, jó lenne már az a fórum :D.

Üdv: Niadal Ranien

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.16. 23:49:42

A hosszú hozzászólás a jó hozzászólás.
(Hopp, Ghery, még egy közmondás :) ).
Fórum lesz, csak most azon megy a vita az MVB-ben, hogy ezen az oldalon legyen, vagy külsőn.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.17. 22:53:56

igazából mindegy, hol van, csak legyen innen is link :)

egy érv a külső oldal mellett: kicsi az esély, hogy mindkét helyen egyszerre üt be a krach, pl. szerverleállás vagy hasonló, így vagy a fórum, vagy a blog minden esetben folyamatosan elérhető lesz

íjból könnyen lehet mechanikus ismétlőrendszerűt készíteni, ha pedig településvédelemre gondolunk (ez a vesszőparipám, bocsi :) ), akkor már komoly méretű cuccot lehet építeni, ami mondjuk két lovat is átüt simán
a dárdavetőket már meg sem említem :)
süti beállítások módosítása