Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Tegyetek tanítvánnyá minden népeket

2009.02.03. 17:17 | (F)ordító | 57 komment

Címkék: vallás esztergom triumpathor 2évad

A harangok zúgása minden más hangot elnyomott, öblösen zengett az egész város felett, és visszhangzott végig az utcákon. A székesegyházban telt ház volt, a tömegben alig lehetett megmozdulni. Alig vártam már, hogy felhangozzon a Te Deum és már furakodtam is kifelé a friss levegőre.

 

A déli oldalhajón mentem ki, szememet a templom félhomálya után bántotta az éles napsütés, hunyorogva néztem szét. A felhőtlen ég olyan kék volt, amilyen csak tavasszal tud lenni, majdhogynem langyos szél fújt és határozottan tavaszillatot éreztem a levegőben, noha csak késő január volt még. A maradék hó egy hét alatt elolvadt és minden tele volt a tavasz ígéretével. Az erős napsütésben a Duna szalagja aranyfolyóként csillogott, a szemközti parton álló Contra tornyai szinte karnyújtásnyi közelségűnek tűntek. Júlia kint várt a sétányon, a mellvédnek támaszkodva nézett le a folyóra. Háttal állt nekem, hosszú barna hajával a szél gyengéden játszadozott, meg-megemelkedtek a tincsei. Mögé léptem és átkaroltam.

 

- Mire gondolsz? – kicsit megrezzent az érintésemtől, de a hangomat hallva megnyugodott és a fejét a mellkasomnak támasztva nézte tovább a folyót.

 

- A Tiberisre. Apám sokat járt a Campus Martiusra, ott gyakorlatoztak a csapatai – mondta halkan. – Mi csak a folyóig kísérhettük. Sokszor álltam ott így a parton és vártam rá.

 

- Hiányzik az az életed? – a hajába hajolva suttogtam neki.

 

Nem válaszolt, csak bólogatott. Aztán megfordult, felnézett rám.

 

- De apám büszke lenne rám, ha tudná, milyen férfit találtam magamnak. – most már mosolygott és barna szemei kihívóan villogtak.

 

- Még hogy te találtál engem??? – műfelháborodásom nem volt elég hihető, mert hangosan kacagott rajtam. Felkaptam és megpördültem vele párszor. Istenem, de boldog lennék veled Júlia, ha a világ engedné.

 

***

 

Az öreg Várnagy alezredes látogatása utáni héten érkezett meg hozzánk az első rakomány felszerelés és eszköz, amivel a kelta katonákat végre normálisan fel tudtuk szerelni. Levehették a halottakról zsákmányolt, vérfoltos és rongyos egyenruhákat, meg a túlméretes bakancsokat. Némi extra élelmiszer is érkezett, konzervek, tésztafélék és a kelták kedvenc csemegéje – krumpli. A szállítmánnyal együtt jött még két fiatal tanár is, akik állítólag önként vállalták a kiküldetést. A druida nem nézte jó szemmel, amikor a gyerekeket összeterelték és a két tanár elkezdett velük foglalkozni. Megpróbálták bevonni a tanításba, de ő inkább sértetten elvonult az erdő mélyére és ki tudja, mire készült.

 

Amikor megtudta, hogy az egyetlen fia él és jó helyen van, Cadiforral madarat lehetett volna fogatni. Annyira boldog volt, hogy szerintem bármilyen kérésünknek eleget tett volna. De nem akartam kihasználni ezt a pillanatot. Elég volt megküzdeni azzal a kihívással, ami előttünk tornyosult. Az oppidumot a Hegyen különleges katonai igazgatási övezetnek jelölték ki, az arra vezető utakat a hadsereg lezárta, így az eraviszk törzs maradékai tulajdonképpen Cadifor földjein éltek. Az északon maradt pár teleppel nem igazán foglalkoztak, nem sokan laktak arra, pár szénégető és kohásztelep, meg elszórtan kis kovács- és fazekasműhelyek voltak arra. Ezek körül pár szegényes házban lakott néhány kelta család, akik inkább szolgák voltak, semmint harcosok.

 

Egyszóval, Cadifor lett a főnök, aki igyekezett ennek a méltóságnak megfelelni. A beavatás éjszakáján teljes felszerelésben állt a törzse előtt. Csak a kockás köpenytől nem tudott ő sem elszakadni, ezért azt a katonagúnyára vetve viselte. Másban a kelták nem különböztek a magyar katonáktól. Külsőleg. Mert belül ugyanazok a kegyetlen, célratörő és könyörtelen harcosok voltak, akik parancsszóra ellenvetés és mérlegelés nélkül rontanak bármilyen ellenségre. A druida hangosan kántált valami kelta mondókát, közben a nyakára vetett dobot két emberi lábszárcsonttal ütötte, majd egy hangos rikoltással kiszalad a tűz fényköréből. Cadifor egyedül állt a lángok sárga fényében, fejéről leemelte a két őzaganccsal díszített kelta sisakját, féltérdre ereszkedett és maga elé tette a sisakot. Lehajtott fejjel térdelt, kezeit ökölbe szorítva maga elé a földre tette. Egyszer csak egy fekete árny lépett elő, meglepetésemben majdnem felkiáltottam. Péter atya volt, a reverenda szövete fekete denevérszárnyként repült mögötte, ahogy Cadifor elé perdült. Nem tudtam mi következik, Péter megjelenése teljesen váratlanul ért. A szemem sarkából balra valami mozgást láttam, odafordultam. A teljes papi különítmény húzódott egy kicsit a tűz fénye felé. Arcuk fehéren világított fekete reverendájuk felett, ami igazán kísérteties látvány volt. Csend volt, csak a tűz pattogott, a falu összegyűlt népe pisszenés nélkül figyelte az eseményeket, velünk együtt.

 

- Dicsértessék a Jézus Krisztus! – Péter hangja ércesen zengett.

 

- Mindörökké. Ámen. - a papok kórusban feleltek és Cadifor szája is mozgott.

 

- Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében!

 

- Ámen.

 

- Te azért jöttél el az Isten szolgája elé, hogy erre az isteni életre vízből és Szentlélekből újjászülessél, és Krisztus titokzatos testének, az Egyháznak tagjává legyél. – Péter nagyon magasztosan beszélt. - Krisztus egyházának nevében kérdezlek téged: Mi a neved?

 

- István.

 

Szerintem tátott szájjal bámultam, erre nem számítottam, nem tudtam róla, hogy ezek mire készülnek. Mert erre az előadásra készülni kellett, az biztos. Cadifor gördülékenyen mondta a pap után a liturgia szerinti válaszokat. A nézők csak a nyakukat nyújtogatták, a papok ájtatos arccal ismételték a fordulatokat. Tudtam, hogy ebből baj lesz. Albert és a püspök nem ebben egyezett meg. Mellettem Júlia szorongatta a kezemet és izgatottan fészkelődött. Érezte rajtam a feszültséget.

 

- Mi ez, Nándi? – suttogta a fülemhez hajolva.

 

- Baj. Nagy baj. – mondtam neki félhangosan, majd felálltam. – Gyere, menjünk haza.

 

A távozásommal járó mozgolódásra Péter felfigyelt, de nem szakította meg a szertartást. Szótlanul mentünk haza. Az asztalról felemeltem az EDR-rádiót és a Főparancsnokságot hívtam. Úgy gondoltam, jelentenem kell az eseményeket. Jobb, ha tőlem tudják meg és nem mástól.

 

***

 

- Mégis, mit gondolt, Szomodi? Mit gondolt? – a tábornok emelt hangon beszélt, miközben fel és alá járkált előttem a fehér neonfényben úszó irodában.

 

Rezzenéstelenül próbáltam előtte vigyázban állni, szememet a nagy tölgyfa íróasztal mögött a falra erősített festményre szegeztem, de az sem nyugtatott meg. A képen Krisztust vették le a keresztről éppen.

 

- Jelenti, hogy a papja mit művel azzal a barbárral és utána csodálkozik, hogy mi történik? – idegesen a levegőbe csapott, majd megállt előttem. – Mégis, mit gondolt, mi fog történni?

 

Nagyot nyeltem, próbáltam összeszedni a gondolataimat.

 

- Jelentem… - kezdtem mondani valamit, amit menet közben találtam volna ki, de a tábornok félbeszakított.

 

- Ne jelentsen semmit, Szomodi – legyintett és idegesen fújt egyet, aztán egy pillanat alatt lenyugodott. Legjobban a hirtelen hangulatváltástól ijedtem meg. – Üljön már le, az istennek ácsorog ott, mint egy karót nyelt faszent. Már elnézést…

 

 

Ledobta magát az asztal mögötti hatalmas karosszékbe és hideg kék szemével rám meredt. Nem dobolt az ujjával, nem játszott tollal, nem túrt a hajába – csak nézett. Ez idegesített a legjobban. Leültem a székbe és megrohantak az emlékek. Ebben a székben ültem, amikor a püspökkel beszéltem a támadás éjszakáján, amikor rátaláltam Júliára. Szegény püspök, a merénylet óta a kórházban feküdt. Meglátogattam kétszer, de nem ismert meg. Feküdt az ágyban, karjából infúziós csövek álltak ki, mereven nézett az ablak felé és szája sarkából nyál szivárgott. A térd felett amputált lábain kívül vegetatívan jól volt – ezt mondták az orvosok. De a szellem belőle, vagy a lelke, az valahova elszivárgott. A szoba azóta nem sokat változott, lényegében semmit. Csak Albert volt benne az új bútordarab.

 

 

- A püspöke megértette, hogy nem téríthet a vadak között. De úgy látszik van, amelyik pap ezt nem tudja.

 

- Tábornok úr – magam is meglepődtem a saját hangom hallatán. – Miért volt magának fontos ez a kitétel? Mi baja a térítéssel?

 

- Hogy mi a baj vele? Maga ott katonákat csinál belőlük. Azok a katonák kihez lennének hűek? Az egyházukhoz, vagy államhoz? – felemelte a kezét és rám mutatott. – Maga, Szomodi, keresztes volt. Ki volt a parancsnoka?

 

Nem várta meg a válaszomat.

 

- Fellegi százados volt, tudom. A jogin évfolyamtársam volt – elmerengett egy pillanatig. – Jó katona volt, azért hagyta ott a sereget. Pontosabban, azért csinálták ki. A maga püspöke okos volt, tudta milyen emberekre van szüksége.

 

Mintha megenyhült volna a haragja, vagy csak az emlékeken merengett.

 

- Maga látta, hogy mi történt körülöttünk. Ide egy hatalom kell. Egyetlen egy.

 

- Aláírtam az esküt, a kelták nekem engedelmeskednek, a maga katonái vagyunk – halkan beszéltem és nem szakított félbe. – Péter atya akciója nem befolyásolja a hűségünket. Csak azért jelentettem, mert tudtam a megállapodásukról.

 

Meggyőződésem volt, hogy nem ő rendelte el a papok lefogását, hanem valamelyik túlbuzgó alparancsnoka. A jelentésem utáni nap hajnalán a rádió zörgésére ébredtem. Egy szakasznyi katona csörtetett be egy óra múlva és a papokat kiverték az ágyukból. Felpakolták őket a Transitokba és szó nélkül elvitték őket. Nekem másnap kellett megjelennem Esztergomban, kihallgatásra. Ez volt a kihallgatás.

 

- Még jó, hogy jelentette… - nyugodtan és kitartóan nézett rám. – Tehát, maga szerint nem befolyásolja a hűségüket a térítés.

 

- A püspököm… A püspök félholt, a kancellár eltűnt, a százados halott. – soroltam halkan. – Maga itt ül a püspöki óvóhelyen, a kereszteseket lényegében fogva tartják a palotában. A vidéki papok azt sem tudják, mi lesz most velük.

 

- Péter atya csak a hite szerint cselekedett – folytattam, mert nem szólt közbe. – Nem volt hátsó szándéka. Nem úgy ismerem.

 

- És mit nyerek vele, ha lesz egy hívő kelta törzsem? – kérdezte Albert. – Mire jó ez a vallásos cécó?

 

Nem csak egy törzse lesz, hanem kiképzett katonái, jóformán korlátlan utánpótlással. Az erdő mélyén, távol az ideiglenes kormánytól. – válaszoltam hirtelen, aztán megijedtem a saját merészségemtől és legszívesebben leharaptam volna a nyelvem. – Mit nyer vele, ha a papokat magára haragítja?

 

- Érdekes – mondta pár pillanatnyi súlyos csend után a tábornok. – Van egy közös ismerősünk, aki majdnem ugyanezt kérdezte tőlem.

 

Felvette a piros telefont, pár pillanatnyi hallgatás után beleszólt.

 

- Kérem, kísérjék ide Péter atyát. Most azonnal – rám nézett, letette a telefont.

 

Pár pillanat múlva kopogtak, majd kinyílt az ajtó. Péter atya állt a küszöbön, épen és egészségesen.

 

- Üljön le, atyám – intett a tábornok a másik fotel felé. – Megfontolták az ajánlatomat?

 

- Meg, tábornok – mondta Péter és közben komoran rám nézett. – Részünkről nincs akadálya a dolognak.

 

- Rendben van – bólintott a tábornok. – Holnap aláírjuk a papírokat és vasárnap megtartjuk a szertartást, Péter püspök. Maga meg Szomodi, köszönje meg az úrnak – már elnézést püspök atyám... –, szóval köszönje a jó szerencséjének, hogy jó időben volt jó helyen.

 

***

 

Amikor szédelegve kiléptem a kazamata ajtaján és sóhajtva felnéztem a kék égre, keserűség volt a szívemben. Péter atya szó nélkül lefeküdt Albertnek. Péter atya elárulta az egyházát egy püspöki kinevezésért, ami ki tudja mennyit ért. És én ezt az egyházat szolgáltam, ezt a papot védtem az erdőben… Ordítani tudtam volna, de annak se lett volna értelme.

 

Ahogy botladoztam a téren, nem is vettem észre, hogy elsuhant mellettem egy reverendás alak. Csak arra eszméltem fel, hogy a fekete palástja ellibbent előttem és valami fehér papírdarab esik a földre. Önkéntelenül lehajoltam, hogy felvegyem és utána kiáltsak, hogy elhagyott valamit. Mire felemeltem a borítékot a földről a pap sehol sem volt már. Ránéztem a vastag tapintású borítékra. „Salvator testvérnek” – ennyi volt rajta, szép, vezetett kézírással. Türelmetlenül téptem fel a borítékot.

 

„Salvator, kérlek, bocsásd meg, hogy látszólag cserbenhagytalak. Az egyház tudja, mivel tartozik neked. És azt is, hogy te mit ígértél neki. Folytasd a művedet, és óvd, akit óvnod kell. Szívedben kétség ne legyen. Várj a jelre. Áldás reád. P. M. Péter”

 

Gyorsan körbe néztem, üres volt az utca. A levelet apró darabokra téptem és darabjait három utcai víznyelő rostélyai közé dobtam. Úgy éreztem, hogy Albert és Péter cicázik velem. De én nem is a cica vagyok, hanem a labda. A cica helyén egy kivégzőosztag képe sejlett fel.

 

***

 

A bennem dúló feszültséget csak este sikerült úgy-ahogy feloldani a katonák szállásán, a Pilu által biztosított megfelelő alkoholszármazékok elfogyasztásával. A barátom szinte semmit sem változott, ugyanígy ültünk majdnem minden reggel a Mórickában, én a kávémat ittam és vártam a buszomat, hogy hazamenjek. Pilu meg az ikszedik sörét várta, hogy ne kelljen hazamennie az albérletbe. A poénjai is a régiek voltak, de nem bántam, sőt. Ha nem lett volna roppant kínos, örömömben a nyakába borulok és elsírom magam. Pilu az egyetlen kapocs volt, ami az én valóságomhoz tartozott. Minden más – a kelták, Júlia, Albert, Péter, a katonaság, a jegyrendszer, a lázadás – csak lázálom volt, legalábbis a legénységi szállás kantinjában, a sétapálcás fazon whiskyjét szopogatva jó volt ezt képzelni. Pilunak jól ment a sora, mióta Helgát berámolta a dzsipbe az ostrom éjszakáján, és leszállították őt Albert főhadiszállására. Albert azonnal maga mellé vette, az egyik személybiztosítója lett. Nyugdíjas munka volt, egészen a puccsig. Utána viszont egész nap azon aggódott, hogy mikor repítik a levegőbe a főnökével együtt. Most, hogy rendeződni látszottak a viszonyok, jóllakott kandúrként ült velem szemben a kantin egyik boxában. Amikor elmeséltem neki nagy vonalakban a velem történt dolgokat egy percig némán ült velem szemben és csak nézett rám.

 

- Nebassz, Öcsi – mondta végül és a szájához emelte a söröskorsót. – Megint összebútoroztál egy nővel? A kelta csajokról hallottam ezt-azt, állítólag harapnak, mint a kutya, ha jó nekik.

 

- A barom Csákváry tudna mesélni erről, meg a sebész is… - folytatta, félhangosan felröhögött és a fejét ingatta. – Én inkább maradok a magyaroknál. Római lányt még nem… ismeretem. Jól megvagy vele?

 

Csak bólogatni tudtam és olyan örömmel néztem a barátom szemébe, hogy én éreztem magam kínosan tőle.

 

- Beszélek a főnökömmel, majd szól Albertnek és áthelyeztetnek ide – mondta Pilu. – Megint spanoskodhatnánk.

 

Bárcsak elmondhatnám neked, Pilu, hogy Albertet még talán a főnöködnél is jobban ismerem…

 

- Nem lehet, Pilu. Most nem lehet – mondtam, de közben minden vágyam az volt, hogy egyszer még úgy lehessen. – Én most más urat szolgálok.

 

***

 

Az avatás napjára munkaszünetet rendeltek el, a székesegyházat fellobogózták és feldíszítették, igyekeztek nagy látványosságot csinálni az eseményből. Esztergomba rendelték az összes papot és az így összegyűlt kongregáció értette, hogy mit várnak tőlük, ellenvetés nélkül Péter jelölésére szavaztak.

 

A szertartást a papi kollégium legidősebb tagja, egy hetvenes éveiben járó öreg bácsika vezette le, akinek reszketeg hangját gyakran elnyomta a tömeg mormogása. A tömegé, amely az új elitből állt. A meghívottak részére fenntartott legjobb helyeken ott voltak az MVB tagjai – ahogy magukat hívták, az Ideiglenes Kormányzótanács tagjai –, a körzetvezetők, a városok elöljárói, a katonai parancsnokok, Albert bizalmi emberei és családtagjaik is persze. Szerintem a legtöbbjüknek fogalmuk sem volt róla, hogy mit keresnek a templomban, mit kell tenni, mire kell figyelni. Nekik ez társadalmi esemény volt és még valami. Tisztában voltak vele, hogy ez az esemény nem az új püspökről szól.

 

Az esemény apropója Albert hatalmának szentesítése volt. A lázadást leverték, és bár Morvait - még - nem fogták el, de csapatai felmorzsolódtak vagy megadták magukat. A katolikus egyház szuverén hatalma a püspök akaratának és tekintélyének hiányában és a kancellár halálával semmivé lett. A két keresztes szakaszt Albert-hű parancsnokok vezetésével kitelepítették a Hegyre, ők a Területre nem léphettek be többet. Ezzel Albert ügyesen kivonta őket a kormányzat látóköréből. A püspöknek be kellett érnie egy kézifegyverekkel felszerelt szakasszal, ami a személyes biztonságára felügyelt, de ezek a katonák is az esztergomi hadkiegészítő parancsnokság alá tartoztak. Albert az én századomat érintetlenül hagyta – úgy gondolta, hogy a keltákkal kialakított kapcsolatunk megéri azt a kockázatot, amit a keresztes múltunk jelentett. A papokat nem engedték többet a kelták közelébe, helyettük tanárok és tanítók jöttek. A tűborunkban az egyik tanárnő aztán nagyon komolyan közölte, hogy ők az emancipátorok. Csikós a nőt ezután csak emancipuncinak hívta, ami valamiképp a tudomására jutott. Alig tudtam lebeszélni arról, hogy panaszt tegyen Esztergomban.

 

Péter püspök fejére a püspöksüveget a papi kollégium két legfiatalabb tagja tette fel, a püspökgyűrűt maga húzta az ujjára. Ezek után az első sorból előlépett Albert, a létező legjobb szabású díszegyenruhájában. Az egyik ministránstól átvette a pásztorbotot, Péter elé lépett és mereven megállt a főpap előtt. Két kezével előrenyújtotta a díszes botot, fejével határozottan biccentett. Péter elvette a botot, az áldás keresztjét vetette Albertra, majd a tömeg felé megismételte mozdulatát. Püspök lett, Isten akaratából és Albert kegyelméből… Felzúgtak a harangok, de ez engem már nem érdekelt. Semmi sem érdekelt. Csak egy észveszejtően hosszú, rettenetesen unalmas és kora reggeli sörözésbe fulladó éjszakai járőrszolgálatra vágytam Piluval. Aki tudja, hogy milyen egy ilyen szolgálat, megértheti, hogy milyen kilátástalannak éreztem a sorsomat.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr84920580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T1GRIS 2009.02.03. 17:37:20

Plágium! Plágiumot kiáltok! :)))


Amúgy viccen kívül: nagyon üdítő volt ezt a postot olvasni. Szeretem a fordulataidat.

Kár, hogy a létező legellentétesebb oldalon állunk, én is tudnék segíteni a Te kilátástalan(nak látszó) helyzeteden. ;)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.02.03. 17:38:44

@T1GRIS:

nagy gecc ez az albert... :))

(a többit a szerkesztőségben)

bz249 2009.02.03. 17:52:32

@triumphator: komoly kérdés és mivel elsőre nem kaptam rá választ ezért újra megteszem. Biztos, hogy nem Albert csinálta ez az egész puccsot? Mert túl jól jött ki belőle. :)

Amúgy van valahol elérhető Szent Korona másolat? Mintha úgy rémlene, hogy a bazilikában van... de egyáltalán nem vagyok biztos benne.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.02.03. 17:58:14

@bz249:
jókor volt jó helyen a srác és van agya - rendőrben ritka... szerintem csak reagált a puccsra és mivel (majdnem) minden ász a kezében volt nem veszíthetett. a jól kijövésre még várjunk azért, már gyülekeznek a felhőcskék.

koronázzunk? :)

Gumzi 2009.02.03. 18:00:45

Na igen, ez már megfelelő wall of text :) De jó hogy nem engedted szs-t a közelbe, gondolom már élesítette az ollót, hogy ezt is kettévágja :P Egyébként csak a szokásos szuperlatívuszokban tudnám méltatni a tartalmat, grat, óriási, hatalmas, zseniális et cetera... és Albert bármekkora nagy gecc, írtó jól végzi a dolgát... lehet nem Julius lesz az első cézár hanem Albert? :) (dehüjén fog hangzani, hogy május, június, albertus szeptember...:P)

T1GRIS 2009.02.03. 18:05:05

Hülyén, biza, mer' 11 hónapos lesz az év... :(

bz249 2009.02.03. 18:10:39

@triumphator: ehhez a templomos életképhez illett volna... :)

Elképzeltem egy historizáló festményen Albert koronázását. De egy sima miniszterelnöki/elnöki/kormányzói beiktatásnál is látványos kellék a koronára tett eskü (még ha egy kicsit horthystás is) meg a díszőrség.

bz249 2009.02.03. 18:11:28

@T1GRIS: áhh az albertus az év legfontosabb hónapjaként 60 napos. ;)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.02.03. 18:15:34

@bz249:

ezt a részt t. szerk. úr szerintem láncfűrésszel vágta volna ki... :)

nota bene, valóban szépen meg lehetne írni.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.02.03. 18:16:58

@Gumzi:

köszi. a t. szerk. úr teljahatalommal rendelkezik az ollója felett, én csak remélhettem, hogy egyben marad.

bz249 2009.02.03. 18:23:20

@triumphator: mindenesetre az Ideiglenes Kormányzótanácsnak ki kell dolgoznia az ilyen dolgok levezetését is. Juliának biztos tetszeni fog a sok túljátszás... de szerintem az ómagyaroknak meg a behódolt népek törzsfőinek is be fog jönni.

Különben is az ómagyar elnök/miniszterelnök/kormányzó hamarosan Európa legfontosabb világi méltósága lesz (Esztergom püspöke meg a legfontosabb vallási vezető) szóval a rongyrázásra is adni kell.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.03. 20:06:30

Nem vagyok én semmi jó posztnak a szétvágója, főleg, ha van elég anyag és tudok holnap is mit aprítani a tejbe. :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.03. 21:23:23

Gyorsan mentsétek le ezt a kommentet a t. szerkesztő bevallotta, hová sikkasztja a posztokat!:D

kaktusztea 2009.02.03. 21:45:43

Hát meg lehet kövezni, de én örülök, hogy leállt a kelták megtérítése. Talán így marad a kultúrájukból valami. A keresztény térítéstől - ami eltörli a régi hagyományokat - mindig tikkelni kezd a szemem :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.03. 22:17:24

A keresztény térítésnek húsz évszázados története van, és a legújabb "trend" egyáltalán nem a régi hagyományok eltörléséről szól, a katolikusoknál sem. (És a régebbiek közül se mindig és mindenhol erről szólt.) Szóval egyáltalán nem biztos, hogy a XXI. századból átkerült keresztények X. századi módszerekkel fognak téríteni, ahogy a XXI. századból átkerült orvosok se koponyalékeléssel kezelik az agyérgörcsöt. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.03. 22:19:10

Ghery: végtére is tanár lennék, azok meg mindig csak az anyagra gondolnak.

Nagyzee 2009.02.03. 22:58:41

Azért jó lenne többet is megtudni a puccsról magáról. Egyelőre elég amatőrnek tűnik. Egy valamirevaló puccsnak, különösen egy ilyen helyzetben a főnökök (elsősorban Albert) megölésével kellene kezdődnie. A püspök ellen volt is merénylet.

Lehet, hogy rosszul emlékszem, és Albert ellen is volt konkrét merényletkísérlet a puccs elején? Ha igen, akkor min és hogy bukott meg? Azért egy ilyen instabil helyzetben csak hozzá tudtak férkőzni valamennyire a katonai vezetés tagjai...

kaktusztea 2009.02.03. 23:45:01

@szs.: nem a fizikai erőszakkal való térítésre gondolok igazán, hanem a régi vallás "kiiktatásáról". Az, hogy kultúrált módszerekkel történik, még ijesztőbb.
Szerintem egyszerűen "nem kompatibilis" ezekkel a népekkel. Van egy mély gyökerekből táplálkozó hitviláguk, ami 1-2 generáció alatt elvész, a katolicizmus veszi át a helyét.
Mindegy, lehet h csak engem zavar :) Főleg a "meg kell téríteni őket" gondolatvilág. Miért nem lehet elismerni a vallásukat és békén hagyni?
Engem ez az indiánok térítésére emlékeztet. Tök jó, természetközeli vallásaik voltak, aztán rájuk erőltettek egy olyat, amihez semmi közük nem volt se kultúrálisan, se világképileg.
Na jó, nem rágom tovább a témát, ez már messzire vezet :)

FeketeFarkas 2009.02.04. 00:28:15

@kaktusztea: Szerintem nincs feltétlenül igazad. A kereszténység nem egyenlő a katolicizmussal, még akkor sem ha azon a területen ők vannak többségben.
A keresztény hit legfőbb eleme a Krisztussal való személyes kapcsolat. Megtérni pedig annyit jelent, hogy elfogadom, Krisztus értem, az én bűneimért halt meg a kereszten, hiszek benne, őt követem, Ő az életem Ura. (remélem érthetően írtam le) Na ezt senkire nem lehet ráerőltetni. Ez egy olyan mély, szívbéli döntés amit az ember csakis szabad akaratából tud meghozni. Ha erőltetik legfeljebb megjátssza dolgot, de annak semmi értelme.
Azt viszont próbáld megérteni, hogy minden keresztyén kötelességének tartja, hogy ezt a lehetőséget elmondja másoknak is, tekintettel arról mit tanít a Biblia a Krisztus áldozatát elutasítók sorsáról. Én is tuti elmondanám, de meghagynám a lehetőséget, hogy döntsenek, mint ahogy Isten is meghagyja.
Az hogy nem kompatibilis az meg nem igaz. Ugyan miért nem? Krisztus mindenkiért meghalt és az evangélium mindenkinek szól.
Ha nem ismerik hogyan tudnák miből lehet választani? Lehet jobban tetszene nekik mint az emberáldozatok.

kaktusztea 2009.02.04. 01:15:05

@FeketeFarkas: Hát igen, ez abszolút világnézeti különbség köztünk. Ezért felesleges a vita is, de azért jó róla eltársalogni :)

A keltáknál amúgy bejön szerintem egy plusz faktor, amit a papok ki is használtak: az erős fél csodálata és utánozni vágyása (hogy így ők is erősek és sikeresek legyenek).
Tehát nem biztos, hogy csak szívbeli döntésekről van szó.
Meg hát szegény druida is erős létszámhiánnyal küzdött a papok ellenében :)

Angyali 2009.02.04. 01:48:28

@FeketeFarkas: Lehet, hogy az első generáció megjátssza, de amikor tiltott a saját, eredeti vallásuk továbbhagyományozása, és a gyerekeknek már csak ezt taníthatják? Meg azoknak a gyerekeinek... Egy-két generációváltás, és hipp-hopp, eltűnt a régi vallásuk, hitviláguk és minden, ami ahhoz tartozott.

Cián 2009.02.04. 07:41:38

@Angyali: Vagy éppen kitör egy bazinagy, véresen kegyetlen felkelés. Eszméket nem könnyű kiirtani. Sorolhatnék történelmi példákat, de szerintem nem kell...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.02.04. 08:36:11

@kaktusztea:
szia!
igazából nem volt ám térítés (legalábbis én nem írtam), csak a papok sürögtek-forogtak a kelta faluban, tettek-vettek, de nem térítettek. a kelták kíváncsiskodtak, ennyi az egész. hogy a főnöküket miért kellett megkeresztelni, nos, az a jövő (poszt) talánya... :)

bz249 2009.02.04. 08:37:19

@kaktusztea: mondjuk azért szegény kelták eredeti vallása mindenképpen meg fog változni, meg fog változni, mert az ómagyar hatóságok nem nézik jó szemmel, ha embert áldoznak a mocsár szellemének.

Illetve hát az is benne van a dologban, hogy az ő vallásuk az ókor szintjén adott válaszokat, és a modernizálódásukkal együtt egyre kevésbé fog működni... a keresztény/keresztyén vallás sokkal modernebb/kortalanabb többek között azért, mert volt kétezer éve finomhangolni magát.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.04. 08:44:22

Épp nemrég olvasgattam újra az egyik könyvet, ami az amerikai keresztyénségről szól, és ott volt, hogy a brutálkatolikusnak gondolt jezsuiták voltak az elsők, akik az észak-amerikai indiánokat úgy térítették, hogy igyekeztek annyi mindent megfeleltetni a kultúrájuknak, amennyit csak lehetett - volt illusztrációnak egy ének is, ahol a kisjézus, Manitou gyermeke egy szegény kis sátorban, faháncságyba született, meg hasonlók. Ma egyébként a kereszténység leggyorsabban Afrikában és Ázsia bizonyos részein (Dél-Korea) terjed, és egyáltalán nem a gyarmatosítók nyomására, egyáltalán nem a saját kultúrájuk kiírtásával. Én a magam részéről reménykedem, hogy ómagyar feleink inkább ezt a modellt követik majd. :) Jó előjel, hogy Albert odacsap az egyház hatalmi törekvéseinek, abból sose lett jó dolog - az egyházra nézve se.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.04. 09:31:10

@szs.:

Ami összetartozik, az összenő. Ez az új püspökkel látványosan meg is kezdődött. Ez a Péter püspök nem olyan kemény, mint a Kőszikla... Rá nem lehet egyházat építeni.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.04. 09:43:42

De nem mindegy, hogy az egyház fekszik le az államnak, vagy az állam az egyháznak. Egyik se jó, de misszó szempontjából talán az első finomabb módszereket és kevesebb rombolást eredményez a térítés alá vontak között. szvsz :) Péter tényleg nem az a szikla alkat, bár az originál Péter sem volt az. ;)

bz249 2009.02.04. 10:02:20

@szs.: mán dehogynem volt az, így hítták, hogy Kő... ellenben az Újszövetség azt hiszem nem tartalmaz információt, hogy a Mohs-féle keménységi skálán hova kell őt elhelyezni, szóval zsírkőtől gyémántig bármilyen kő lehet.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.04. 10:04:07

Hát, egyszer már, ha úgy tetszik megtagadta a főnökét, amikor egy világitól vette el a pásztorbotot...Szóval még lehet belőle valaki, csak ne kukorékoljon túl későn az a kakas? :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.04. 10:08:55

A kakast itt Nándi helyettesíti :)

Gumzi 2009.02.04. 11:02:10

Ezt a Pítört én még nem írnám le, csak azért, mert a golyó és a bot közül ezutóbbit választotta, fogja még az ott eleget kavargatni az mennyei malaszttal elegy biomasszát... "Várj a jelre!" meg ilyesmik... gyanús ez a Pítör, naggggyon gyanúúús, én beza mechanikus eszközökkel is megvizsgálném mit forgat a fejében...

bz249 2009.02.04. 11:17:52

@Gumzi: mint pl. a csontvágó flex? :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.04. 11:57:49

@Gumzi: Golyó, vagy bot?

Azért még Albert sem nyírhatja ki korlátlanul az egyházfőket egészen addig, míg a 4. ministráns végül azt nem mondja, hogy jól van, lesz ő a püspök... Van itt nép, szabad sajtó, agilis oknyomozó újságíró... Na jó, a szabad sajtó csak vicc volt.

"Hallgassa ön is minden este fél 8-kor! FÓRUM. Az OMR-1 szabadszájú magazinműsora. Mai kínálatunk.

- Fitnessztippek 1500 kcal-ból. Akinek sikerül megőrizni csodás alakját, sőt, még szedett is hozzá! T1grisné Judy tippjei.
- Kiképzés közben látogattuk meg az első kelta-magyar alakulatot. Rejtett mikrofonunkat ugyan nem engedték be a szigorúan őrzött, világtól elzárt bázisra, de lejátszuk önöknek a környékbeli erdők madarinak hangjait.
- Igaz, hogy tényleg harapnak? Sztrigóniai Zsorzsett a kelták szexuális szokásairól mesél. Csak erős idegzetű hallgatóinknak!"
- És végül Kellemetlen Kanna lecserélte vérszomjas fenevadját egy valódi kutyára. Ebtartási kiskáté, avagy lehet, hogy ronda a Roti, de még rondább munkát végez."

E kis kitekintő után (a szabad sajtó lényeget boncolgató munkájáról), folytatnám a gondolatmenetet:

A nép lényegében nyomorog. Szenved a rosszul tápláltságtól (1500 kcal fejadag, ha egyáltalán tart még + némi hal, esetleg vad, vagy feketedisznó - de ezekért már arannyal fizethet), közművek hiányától, hidegtől, betegségektől, külső fenyegetettségtől, belső ellenségektől. Reális esély arra, hogy kényelmes életüket visszakapják nagyjából nulla.

Ebben a helyzetben kell a népnek az ópium, nélkülük Albertet is elsöpri a népharag. Ez elég kemény tárgyalási pozíció a vallási vezetőknek, új püspökünk mégis beadta a derekát.

Persze nyilván tudja ezt Péter, mégis nagyon sokat feladott induláskor, és olyan hátrányt szedett össze a rajtnál, amit esetleg csak hosszú évek alatt tud ledolgozni. Bár, az egyház mindig nagy távlatokban gondolkodott.

Gumzi 2009.02.04. 12:14:43

@bz249: vagy esetleg energiaspórolásból a sima kisbalta is megteszi :)

LTR: Morvai még szabadlábon van, simán rá lehet fogni bármilyen terrorcselekménynek álcázott kivégzést egy sötét sikátorban, de meg egyébként bármit el lehet hitetni a csóró néppel, nem hiszem, hogy ne hinnének el mindent két heti plusz fejadagért, meg ugye balesetek is történnek néha, előfordulhatna elméleti alapon, hogy Pítör legurul a bazilika lépcsőjéről és közben a kampós vadiúj botja véletlenül tizenhétszer agyalapon csapkodja... Amúgy Albert zsenijét dícséri a megoldás, hogy megadja az egyháznak ami az egyházé (vadzsiúj püspök pl) meg tulajdonképpen be is zárja őket a "civilizált" városokba és ezt jól is teszi. Bár ha kiengedné őket, de egyből utánuk küldene pár református-zsidó-baptista-jehova-hitgyülis-mittoménmégmijenszektás szentéletűt, azzal is lehet, hogy megoldaná a problémát...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.04. 13:04:28

@Gumzi: Látta már valaki ezt a Morvait? Vagy a holttestét esetleg?

Az 1984 világában az elnyomás alapja a folyamatos híradás a nagy háborúról, ami persze a világ másik végén zajlik, senki nem látta, de mindenki érzi, sőt, valahonnan néha még 1-2 kósza rakétatalálat is éri a hátországot...

Lehet, hogy Morvai sem létezik? Vagy már rég kicsinálták, de még riogatják vele a kisgyerekeket? :)

FeketeFarkas 2009.02.04. 14:17:53

Morvai tuti létezik, különben Albert felköttette volna T1grist nem akarná kivégeztetni. Na jolgondolos vagyok?

bz249 2009.02.04. 14:43:56

@FeketeFarkas: úgylátom te már hasérzed angszoct :)

Amúgy az tény, hogy T1gris sok mindenben kiváló, de nem feltétlen 1. osztályú összeesküvő.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.04. 14:53:41

Emberek, nemtürmelmesnek lenni nemjó. Főleg ha nemfelelős találgatásokba bocsátkoztok, az dupla plusz nemjó! És most torna!:P

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.04. 15:08:55

Mosoly, térdhajlítás, mosoly, térdhajlítás...

A posztok utáni találgatást tekintsétek az "utca hangjának"!

Gumzi 2009.02.04. 15:09:02

Te meg Gerrííí, kűggyed mán az általad közben kiképzett kelta kommandósejtőernyőspáncéloshatárvadász zászlóaljról a posztokat, meg hogy mostakkó megcsináltad-e a bolhás kelta hercegcsajt vagy Shannát, vagy a kettőt együtt :P

bz249 2009.02.04. 15:27:01

És legyen egy csata Gherry és Kadifor Pista csapatai között, hogy meglássuk ki a jobb kiképző? :)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.02.04. 15:30:04

@bz249:

óh, bazz, belefulladtam majdnem a kávémba... :D

T1GRIS 2009.02.04. 15:45:41

@bz249: Úgy látszik, az én nemrambóságom meg ebben kell hogy megmutatkozzék.
Biztos Nektek is uncsi lenne szuperhősökről olvasnotok. :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.04. 16:15:35

A posztkirakás továbbra is az ollókezű szs dolga, én már leadtam a heti adagot. Abból minden kiderül:) Lehet, hogy egy picit előre is fogok dolgozni, mert egy hét múlva ilyenkor már a norvég szürkületet tanulmányozom...
Az utca meg ne hangoskodjon, mer jönnek a rakéták és még a blog is tudja, ki, mikor és honnan ír;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.04. 19:48:42

Nem tudom, kirakhatom-e Ghery posztját, mert nincs benne semmi szeksz és félek a népharagtól. Meg így index címlap se lesz belőle. :)

Nagyzee 2009.02.04. 21:53:07

Izé, akkor megkérdezném megint, hogy amúgy Albert hogy élte túl a puccsot? Jó lenne erről is tudni valamit. Nem tudom, de én egy ilyen puccsot az ő megölésével kezdtem volna, anélkül eléggé esélytelen az egész, amennyire népszerű, elfogadott, stb. Szóval volt merényletkísérlet vagy nem?:)

Ha esetleg van erről írva valahol, akkor kérhetek egy linket?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.04. 22:42:14

A hétvégén írok egy lemil-stílusú kitekintőt a puccs történetéről, ahol mindenre fény derül. ;)

T1GRIS 2009.02.04. 23:34:09

Őszinte leszek, Nagyzee, nem szívesen állunk szóba olyannal, aki nem tudja kívülről a teljes első évadot, de mivel a kedvenc kurvám révén hamarosan apa leszek, megesett Rajtad a szívem:

omagyar.blog.hu/2008/12/20/csillagos_meglepetes - Az események Gador szemszögéből

omagyar.blog.hu/2008/12/23/egy_falka_testver - Az események Cián szemszögéből

Albertet a Csentőfán tartott beszédekor akarták megmerényelni, de helyette Gador ment, akit viszont a kutya sem ismert, mindenesetre a végén őt nem lőtték le. (Illetve állítólag Albertet sem kinyírni akarták itt, csak ráijeszteni, aminek nem tudom, mi értelme lett volna, de mindegy is, mert nem jelent meg.)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.05. 06:32:33

De ezek még csak az előkészületel, nem maga a puccs.
Tégláséknak meg szólj, hogy egy bababoltot is nyomjanak fel, mert hamarosan kell pelenka is a sok cigi mellé. ;)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.05. 08:27:44

Az eldobható pelenka luxus lesz, a belevaló szilikátgolyókat, meg azt a jó puha papírt egy darabig biztos nem gyártják.

Inkább egy nagy fazék kéne, pelenkát főzni...

A Cián féle összeesküvők "ráijesztési" célú merényletének egy esetben van értelme: Ha Albert irányítja azt a szervezetet is. Egy ijesztés után ugyanis szorosabbra vonhatja a gyeplőt.

Nagyzee 2009.02.05. 20:38:21

@T1GRIS: Ezeket olvastam anno, de ez egy korábbi merényletkísérlet, nem? Legalábbis eddig azt hittem...

De azért kicsit vicces, hogy a merénylet célpontja meg sem jelent a helyszínen. Kicsit amatőrizmusra vall a dolog.:)

Cián 2009.02.05. 21:41:52

Attól tartok a profi merénylő hiányszakma Ómagyarországon, mint az űrhajós vagy a tengeralattjáró karbantartó :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.05. 21:42:05

Volt ilyen Lincolnnál is, aztán előbb-utóbb ott is csak összejött...
süti beállítások módosítása