Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Szép, új világ

2009.02.18. 19:56 | Gador | 24 komment

Címkék: vallás gador védelemigazgatás 2évad

Munkába menet azon gondolkodtam, amiről tegnap este a vacsoránál beszélgettem Csillával. Okos lány, és az érvei elgondolkodtattak. Megemlítettem neki, hogy ma lesz egy megbeszélésem, az Egom környéki protestáns gyülekezetek összefogtak, és szeretnének egy szeretetmissziót indítani a keltáknál. Térítés, tanítás és oktatás. Ehhez kérnék a mi, mármint az MVB Titkárság engedélyét és támogatását.

 

Mondtam neki, hogy nagy valószínűséggel el lesz utasítva a kérelem, sőt, talán még tilalmat is kapnak. Merthogy a pápistáknak elsőbbségük van… sajnos. A püspökké avatás óta legalábbis nagyon. Be kellett vallanom magamnak, hogy ez nagyon nem volt ínyemre. Meg aztán nekünk sincs sok erőforrásunk…

Ahogy azt vártam tőle, rögtön hevesen reagált, hogy igenis keresztyéni kötelességünk segíteni, őket, mármint a keltákat, pedig meg kell őket téríteni. Csilla teljesen elfogadta azt a nézetet, hogy egy időhurokban vagyunk, ami miatt a krisztusi megváltás már megtörtént! És nekünk igenis ezt kell tennünk. Értetlenségem, ellenkezésem miatt felháborodva, sorolta újra és újra az érveit, hogy igenis ezt kell tenni!

A gyertya fénye csillogott a szemében. Most még szebbnek láttam. Megöleltem, mert tudtam, azzal egy időre le tudom szerelni a hevességét. Az este folyamán még kétszer szóba hozta a dolgot, hogy de-de, mégsem tudtam rá megharagudni. Szerettem, hogy ilyen szenvedélyesen áll ki az elvei mellett. Ma erre nagy szükség van. Persze azt is megfogadtam, munkáról többet nem beszélek vele…

 

A volt rendőrkapitányság mellett kerekeztem el. Megálltam, hogy bekössem a cipőfűzöm – és hogy megnézzem, micsoda pusztítást vitt végbe a puccs. Az épületet egy T-72-es lőtte szét, tucatnyi Albert-hű rendőr és katona halt ebbe bele. A romokat még nem volt időnk eltakarítani, majd tavasszal. Azért egy palánkkal elkerítették, hogy mégse legyen annyira szörnyű mementó. Az emberi ostobaság határtalan.

 

Bent a szokásos nyüzsi fogadott. Az irodisták, készletgazdák rohangásztak, vagy épp a helyükön ülve intézték az ügyes bajos ügyeiket, Ómagyarország sorsát. Szervezték a tavaszi munkákat, a mezőgazdaság és az ipar beindítását, a kiképzést, az új oktatást. Tavasszal tán választások is lesznek, szóval munka az van bőven.

E munkát szakította meg egy roppant kínos jelent. Albert unokaöccse magából kikelve rohant át a rezidencián, hogy milyen méltatlan elbánásban van része, hát őt aztán ne váltsák le, ő Albert unkaöccse! Berontott Alberthez, félig nyitva hagyva az ajtót, minden kihallatszott, elég hangosan beszéltek mindketten. Az unokaöcsi azt kifogásolta, hogy miért váltotta le valami nyikhaj ezredes őt tatai VB éléről.

Nos, mindenki tudta, hogy igencsak rosszul mentek a dolgok Tatán, a város elnéptelenedett, a készleteket elherdálták, az állomány pedig majdnem fellázadt a tehetetlen vezetéssel szemben. Csakhogy a vezetést épp Albert öcsije jelentette… Eddig.

Kellő hangerővel és indulattal adta Albert dandi mindenki tudtára, hogy az, aki nem jól végzi a dolgát, le lesz váltva, függetlenül attól, ki fia. Nem számít a rokonság, a párttagság az ismeretség, a szívesség, csak a tudás és a képesség. Vagy megfelelsz, vagy nem. Ha nem, leváltunk.

Az öcsi megszégyenülve oldalgott el, az eset híre pedig futótűzként terjedt el. Valahogy mindenki keményebben, elszántabban dolgozott, mint eddig. Tényleg egy új, jobb hazát, világot építünk...

 

A protestáns felekezetek képviselőivel délután volt a megbeszélés. Úgy látszik, ők is érzékelték, hogy a katolikusok helyzeti előnyre tettek szert az elmúlt időszakban, és lépniük kell. Igaz, ők az eddigi időt részben a helyzet feldolgozásra fordították – azaz nagyon gyorsan összekalapáltak egy teológiai magyarázat-félét, hogy akkor hogy is van Krisztus, ha még elvileg meg sem született. Ezzel a megmaradt híveiket felvértezték egy biztos krisztustudattal, hogy ők bizony meg vannak váltva, és a Biblia is igaz, úgy, ahogy olvasták, csak éppen egy másik idősíkon. És most is ugyanúgy lehet az életükre alkalmazni, mint eddig. Csillával mi is meg voltunk erről győződve. Szerintem is Isten ajándéka ez az egész átkerülősdi, amivel reménység szerint jól fogunk élni. Vagy nem.

Azonban az egyházak az elmúlt, illetve az Átkerülés előtti időszakban hozzászoktak ahhoz, hogy bizonyos szimbiózisban élnek az állammal, segítik, támogatják legitimálják azt, cserébe egy kis apanázsért és a működési lehetőségért.

A katolikusok előbb ébredtek ebből a szempontból, az előző püspök terve az Új Róma lehetett, ezért volt saját seregük. Aztán a puccs neki személyesen is betett, Péter püspök meg már Alberttől kapta az invesztitúráját. Ez talán azt jelenti, hogy protestánsoknak is teremhet babér.

A másik ok, ami miatt a tárgyalóba kellett vonulnunk az volt, hogy szilárdan hittek abban, hogy ezt a kelta embertömeget meg kell téríteni, mert ez keresztényi kötelességünk.

 

Nos, Albert határozott elképzelései miatt keserűen csalódtak. Semmiféle missziós tevékenység nem engedélyezett a jelenlegi határokon túl. Egyszerűen nincs erőforrásunk másokra, nincs elég katona biztosítani a magyar térítőket, nincs elég élelmiszer, hogy azzal támogassuk az ilyen missziókat. A behódolt törzs pedig mégezt a méget nagyon megnyomta - nem alkalmas az emancipációra, a beolvasztásra, illetve mi magunk nem rendelkezünk még emancipációs képességekkel. Aki kimegy, téríteni, azt erőszakkal hozzuk vissza. Nem engedhetjük meg, hogy bármilyen az ellenség felhasználhassa őket ellenünk.

Ám Albert zsenije – szerintem legalábbis - csak most villant meg: néhány éven belül azonban az emancipációnak meg kell kezdődnie. És természetesen ekkor már számítunk mindenki segítségére. Készüljenek addig is teológiailag, lelkileg és emberileg, hogy micsoda feladat vár majd ránk. Iskolákat építünk a keltáknak, ahol magyarrá neveljük őket. Ezekbe az iskolába kellenek tanárok, lelkészek. De nem csak ezekbe az iskolákba, hanem a többibe is.

A népnek vigasztalásra, támogatásra van szüksége, arra, hogy tudja, van Megváltója, van Krisztusa. Szükséges elmagyarázni a népnek, hogy az átkerülés miért van. Miért nehezebb az élet, és hogy miért nincs egész nap víz és villany. Szükséges elmondani, hogy van remény, hogy minél több gyereket kell vállalni. Imádkozzanak hát mindezért!

 

A papok nagyon belelkesedtek, mi tagadás, én is. Láttam az új iskolákat, az új utakat, a kórházakat, a rendet és tisztaságot. És láttam a templomba jár tömegeket is. Az Ómagyarországot! Meg a rengeteg munkát, ami addig elvezet.

 

Csak mindezt még Csillával is meg kell láttatnom…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr71951467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2009.02.18. 21:26:47

Ne már... Csillának szerepe van?! :)

Amúgy Tatával és Tatabányával valamit tényleg kellene csinálnia egy hozzáértő vezetőnek. Mert egyelőre úgy néz ki, hogy Egommal szemben nem lesz semmilyen ellensúly.

A protestáns egyházak helyében komolyan gondolkodnék a terület átvételében. Mivel a lakosság nagy része elment, egy ügyes betelepüléssel többségbe kerülhetnek és onnantól nekik is van területi bázisuk. Ráadásul közel az antikhoz, szóval, amint engedni fogják a térítést/területfoglalást meglehet az előnyük a startnál.

Gumzi 2009.02.18. 21:49:39

Az még hagyján, hogy szerepe van Csillának, de még beszél is?!? :)

Terület átvétel jó ötletnek hangzik, de... én azért erősen figyelnék a katolikus bagázsra is... dandi helyében pedig nem engedném, hogy akármelyik felekezet is egy kicsivel több hatalomnra tegyen szert, mint egy másik... "Oszd meg és uralkodj", amíg ezek egymással elvannak, addig sem ugrálnak dandi ellen.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.18. 22:01:02

Tata-Tatabánya legfőbb problémája a közeli kelta területeken kívül az ellátás. Egomnak ott a Duna, ívóvíz, hal (amíg lehet halászni), szeméttől megszabadulás módja, de a lenti városoknál nincs ilyen lehetőség, egyszerűbb az embereket feltelepíteni, mint szállítani a sok cuccot. De középtávon biztos lesz némi visszarendeződés, már csak az erőmű miatt is, meg az autópálya-vasút is segíthet, ha összejön valami komolyabb, nem benzint használó járműpark a szállításhoz.
A ref. egyházkerület központja amúgy Tatabánya, és Tatán is van/volt jelentősebb bázisuk (gimnázium pl) Szóval van valami az elképzelésekben. :)

bz249 2009.02.19. 10:38:04

Szóval Tatabánya a kálvinista Esztergom? :)

(gondolom valami ilyesmi mondások lesznek majd)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.19. 13:18:16

lehet, hogy nekem voltak régen a bibliai tanulmányaim, de már hogy lenne "keresztényi kötelesség" a térítés? maximum a megismertetés, hogy lehessen választani

a térítés szóról a jehovások/hitgyülisek/krisnások fanatikusabbjai (értsd: köcsög kis zaklatói) jutnak eszembe

a misszió inkább megfelelő szó lenne, bár tudom, a vallásosságnál általában az észérvek szerepelnek az utolsó helyen...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.19. 13:32:25

Régen voltak. :)
"Tegyetek tanítvánxokká minden népeket."
"Kényszerítsetek bejönni mindenkit."

Az utolsó kijelentésed pedig általánosítás, és mint ilyen, nem igaz. Személyesen persze úgy viszonyulsz mindenhez, ahogy akarsz, de ezekkel az általánosításokkal (még a jehovásokkal kapcsolatban is) épp olyan fontos információktól fosztod meg magad, ami észérvek alapját képezhetnék. ;)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.19. 13:42:10

Nem akarok belefolyni, mert tökéletesen értelmetlen lenne vitát kezdeni, (jó, talán lezúznánk vele tiger kommentrekordját, csak megszÍvathassam végre:P)de engem nagyon zavar bizonyos - nem a bloghoz kapcsolható - egyének hozzáállása a hitbéli kérdésekhez. És fel nem foghatom, miért akarja mindenki egyből megtéríteni szegény keltákat... Van saját hitviláguk, saját mítoszokkal, működő szabályokkal. Van fogalmuk jóról és rosszról. Amelyik akar, az úgyis megtér, különben is, gondolkodó emberi lények - tudják mi a jobb nekik.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.19. 13:56:23

A "mindenki egyből megtéríteni" honnan jön? Mert van ilyen vélemény meg olyan is, a vallásosokon belül is, illetve szerintem a hithű ateisták is rámozdulnának a témára/keltákra, találkoztam már olyannal, aki buzgóbban akarta a maga világnézetét ráerőltetni a másikra, mint némelyik hivatásos keresztyén. :) Kultúrák találkozásánál sosincs "élni és élni hagyni", illetve lehet, hogy van, de most nem jut ilyen az eszembe. :)

Amúgy meg ki fegyverezte fel a keltákat, akik tudják, hogy mi a jobb nekik? :)

Vinitor: Bocs, nem beléd kötni akartam, csak - világnézeti töltéstől függetlenül - mindig zavar, ha egy ilyen jellegű csoporttal kapcsolatban általánosítanak, sokkal bonyolultabb ennél a világ. (hasonlóképpen azon is morgok, amikor a begubózott hívők beszélnek úgy nagy ánblokk a bűnben fetrengő "világiakról").

bz249 2009.02.19. 14:02:10

@Ghery88: a világért se folynék bele értelmetlen vitákba (dehogynem, értelmes dolgokról kár vitázni, az értelmetlen viták meg benne vannak a TOP10 dologban)... azonban a kelták hitvilága és mítoszrendszere szerintem épp az összeomlás határán van.

Nem lehet egyszerre természet-vallás és műszaki forradalom. Márpedig az utóbbi többet segít a nagyobb és erősebb bunkó előállításában. Szóval a kelta vallás hamarosan ki fog halni. Ami tekintve az emberáldozós részeket nem is feltétlen baj.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.19. 14:17:32

@szs: jobb lett az életük egy partizánvezéresdit játszó egyetemistától? Vagy van esélye egyedül vagy egy lánnyal megváltania a világot? Nem sok, mivel egyszeri halandó, s mint ilyen, mindig próbálkozik eltolni valamit;)

@bz249: sem én, sem az alteregóm nem hiszi, hogy meg lehet menteni a keltákat a maguk teljes valójában, de mindketten az evolúciós folyamatok hívei vagyunk. (meg istenek, meg skizofrének:P) Aki akar, az barátkozik a 21. századdal, aki nem, hát nem. Úgyis lesz valahogy;)

bz249 2009.02.19. 14:25:51

@Ghery88: érdemesebb barátkozni, mert aki ellenségeskedik vele az megszíjja... hagy ne linkeljek posztokat hozzá. :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.19. 14:35:31

Mintha Ómagyarországot nem sújthatná járvány, éhínség és külső támadás (egyszerre, ahogy azt kell), hogy aztán csak hagymázas emlék maradjon belőle;) Annyi lehetséges buktatót látok, hogy tényleg csoda lesz, ha megmarad.

bz249 2009.02.19. 14:40:23

@Ghery88: épp az ilyen szituáciák a legalkalmasabbak a hentelésre. :D

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.19. 16:21:07

Szs:
egyáltalán nem vettem belekötésnek, a vallással kapcsolatos eszmecseréket igen nagyvonalúan kezelem, éppen jellegükből fakadóan ;)

hm, tényleg régen lehetett, mert erre a "kényszerítsetek" dologra nem emlékszem :S a tanítványos megvan, de a tanítvánnyá tevés nem jelent térítést
bizonyos szempontból most én is az egyetemem tanítványa vagyok, de ez nem azt jelenti, hogy csont nélkül beszopok mindent; tehát az, hogy ismerem a dolgot, mert tanultam/tanítottak róla, nem vezet egyenesen a "tagsághoz"
sarkos példa ez a sulival, tudom, de remélem a mondanivalóm kilátszik belőle :)

utolsó véleményként pedig az észérvek, mint a vallás előtt ismeretlen fogalmak címűre vonatkozik? mert ha arra, akkor sem teljesen jogos, mert direkt odaírtam, hogy általában... azért, mert általában ezzel találkozom én; lehet, hogy másoknál nem így van, de az én tapasztalataim 99%-a ilyen
ez alapján meg sztem megengedhetek magamnak egy "általában"-t ;)

nekem egyszerűen nem szimpatikus ez a térítés dolog, ennyi
sőt, a vallásokban elég kevés szimpatikus dolog van igazából, de ez meg a saját világnézetem miatt van, természetes, hogy ebben különbözök másoktól :)

személyes meglátásom szerint csentőfaiból sosem lesz hittérítő, sőt, a pappal valami egészen más irányba terveztük az elmozdulást (nem, nem a feketemise irányába :D )

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.19. 19:10:35

A tanítvánnyá tétel nem elméleti oktatást jelent, hanem elköteleződést és életformát - nem csak a bibliai kontextusban, gondolj ókori filozófusok tanítványaira, akik nem csak tanultak a mesterüktől, hanem követték mindenhová, együtt éltek vele, mindenben hasonlóvá akartak válni. Szintén nem csak a Bibliára vonatkozik, hanem minden egyéb szövegre, amit időbeli és fizikai távolság választ el az olvasótól: nem a saját fogalomrendszerünk nyújtotta értelmezés az, amivel közel kerülhetünk hozzá. Általában. ;)
A keresztyénség a térítő vallások közé tartozik, míg vannak nem-térítő vallások is, ez tény. A krisnások egy érdekes dolog, mert a hinduizmus, már csak a kasztrendszer miatt is, nem térítő vallás, a krisnások viszont mintha gyanúsan ilyesmivel foglalkoznának, egyszer szívesen beszélgetnék erről egy nyitottabb képviselőjükkel, hogy ez hogy áll össze. :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.19. 20:42:44

A legjobb fej gimis tanárom volt zseniális. Törit, filozófiatörit és etikát tanított, beszél ógörögül és latinul, aktív szerepjátékos, stb. Na ő mesélte, hogy egyszer valami keresztényi alapokon nyugvó szekta emberei meg akarták téríteni. Az átlag ember vagy szív egy negyedórát vagy elhajtja őket, de nem úgy ő. Leállt vitatkozni velük és azalatt a bizonyos negyedóra alatt majdnem megtérítette a szektásokat:D (Hogy, mire azt nem mondta, de attól még poén)

T1GRIS 2009.02.20. 00:08:46

Nem beszélek ógörögül és latinul, de roppant büszke vagyok rá, hogy engem egyszer faképnél hagytak a jehovások az utcán (igen, ŐK - engem). Épp borzasztóan ráértem. :)

teddybear01 2009.02.20. 01:55:08

@szs.: "A krisnások egy érdekes dolog, mert a hinduizmus, már csak a kasztrendszer miatt is, nem térítő vallás, a krisnások viszont mintha gyanúsan ilyesmivel foglalkoznának, egyszer szívesen beszélgetnék erről egy nyitottabb képviselőjükkel, hogy ez hogy áll össze. :)"


Nagyon egyszerű. A krisnásoknak nem sok köze van az eredeti hinduizmushoz. Eredetileg a hippi korszakban alakult ki Amerikában. Alternatív filozófiának indult, azután kőkemény pénzfelhalmozás lett belőle, kb. mint a szcientológia.
Egy indiai ismerősöm szimplán az amerikai idiotizmusnak nevezte, amikor kérdeztem a véleményét.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.20. 08:43:17

Azt hiszem, majd egy Egyházügyi Tanácsot is fel kell állítani az ilyen dolgok kezelése érdekében! :)

kaktusztea 2009.02.20. 10:24:38

Nekem se tetszik a térítés dolog.
Főleg, mert Ómagyarországon kifejezetten álságosnak tartom a jámbor térítő hozzáállást.
"Csak megismertetjük velük a vallást, semmi nem kötelező". Persze. De nem a nagy felismerés miatt térnek meg, hanem a technika és a "menőség" miatt (lásd kelta vezért).
Marketing értelemben a kelták még tág szemű csecsemők. A legapróbb gagyival is ki lehet szúrni a szemüket (lásd krumplira cserélt tőrök).
És ebben az újdonság-lázban hatalmas kárt okoznak maguknak, eldobnak minden régit, minden értéket, amijük volt. A vallást is. Nem azért térnek meg, mert hirtelen ráébrednek, hogy Jézus az ő büneikért.. fog meghalni.
Egyáltalán nem. Azért, mert az új, _sikeres_ szövetséges is ebben a hitben él. Tehát az ő istene jobban segít. De ezt már más is leírta egy korábbi post kapcsán.
Egyszerű, praktikus gondolkodás. És ezt a modern ómagyar-ember, aki már fel van vértezve a kultúrája elleni támadásokra, átverésekre (lásd reklámok, krisnások támadása az utcán) kihasználhatja. Akár vallásának terjesztésére is - látszólag békés eszközökkel.
Akkor már tényleg inkább a véres térítés, az nem ennyire álságos.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.20. 10:39:03

Mivel a keltáknak még kell hitvilág, ezért logikus, hogy azt is exportáljunk nekik.

Aztán meg még inkább irányíthatóak lesznek, és kevesebbet kell agyonlőni. Papot lehet képezni, de lőszert nehéz gyártani.

Solkim 2009.02.20. 19:36:47

Nézzétek, ha Ómagyarország lakossága túlnyomórészt hívő kereszténnyé válik, akkor az emancipálás elválaszthatatlan része lesz a kelták kereszténnyé válása. Addig meg úgysem. Az nem képzelhető el, hogy emancipáció címén olyan értékrendet ültessenek beléjük, ami az Ómagyaroknak sem általánosan sajátja. Szóval szerintem a kelták térítése úgy fog előre haladni, ahogy az Ómagyaroké.

Persze.... a keltákból lehetének "újkeresztesek" is a megfelelő kezekben...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.02.20. 19:44:43

@kaktusztea:

a rómaiak kb ugyanezt érték el a keltákkal. önként, dalolva romanizálódtak.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.21. 11:22:52

Az ókorban elég kevés olyan népet találni, aminek ne kellene a hitvilág. Vannak persze ateisták is, némelyik filozófiai irányzat maroknyi követője, de ők inkább szabályt erősítő kivételek (és nem feltétlenül azért, mert ők lennének a legokosabbak, a nonkomfortizmus is van olyan erős, mint a szellem ereje :) ).
Egyébként meg a XXI. század embere sem vallástalan, csak a vallásos életjelenségeit már nem nevezi nevén, de vallás jelenségeit vizsgáló teológiai ág eszköztárával nagyon is jól leírható és besorolható akár a konzumidiotizmus, akár a szerencsejáték-függőség, a tudományos világkép vagy az ateizmus apostoli missziósa, de még a rockrajongó is. Persze lehet ezeket is adni a keltáknak a régi hitük helyett (mert kérni fogják), de az is térítés lesz. Attól, hogy brüm-brümnek hívjuk, még autó marad az autó. ;)
süti beállítások módosítása