Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Tisztelt falugyűlés újratöltve

2009.02.24. 20:42 | Vinitor | 20 komment

Címkék: állat vinitor csentőfa 2évad

- Szerinted milyen fogadtatása lesz? - felvettem a sálat is a sapka mellé, igaz ugyan, hogy nem volt fagy, de a szél pont elég volt, hogy fázzak. A polgármester a kabátjával bajlódott, félig elfordulva beszélt.
- Valamit mindenképpen kell kezdeni, egy-két hónapot még csak ellazít az ember, rendezkedik a házban, a kertben, de akárhogy is nézzük, már négy hónapja csak a lazítás van. Kell valami, na. Majd igyekezz meggyőző lenni!
-Igyekszem. Nem akarom nagyon csöpögősre venni a figurát, de szerintem kicsit az lesz. - ekkor kopogtatott az egyik kiskatona.
-Tiszteletem, a járőr hozott Dorogról egy üzenetet Miklósnak, valami jelentés, vagy ilyesmi. Holnap jön a városi VB-től valaki megbeszélésre. - Vastag, nagyméretű borítékot nyomott a kezembe, aztán sarkon is fordult. A nagy szavak embere, személyesen. Letettem az íróasztalra a küldeményt, majd a gyűlés után foglalkozom vele.

Az első falugyűlés is a templomban volt, így nem változtattunk a jól bevált recepten. Nagy tér, sok hely, mi kell még. Ja igen, egy mikrofon jól jött volna, de persze pont ilyenkor nincs áram. Na mindegy. Csapjunk a lovak közé.

- Jó napot emberek! Szép számmal összegyűltünk, a mondanivaló is ehhez mérten fontos lesz. Szeretném, ha végighallgatnának, utána lehet kérdezni, sőt, szeretném, szeretnénk is - mutattam magam mellé a polgármesterre, aki az egyik odaállított széken helyezkedett el mondandóm meghallgatására.
Sok mindenen mentünk keresztül az elmúlt hónapokban, amik bármilyen dolgok is voltak, tapasztalatként kell tekintenünk rájuk. A tapasztalat pedig a jó döntéseink forrása, márpedig most jó döntéseket kell hoznunk, mert komoly tétje van. - a hallgatóság felől egyelőre várakozás, tétova bólogatás volt az összes jel, hogy figyelnek. Ez mondjuk nem csoda, eddig nincs se füle-se farka a mondókámnak.
- Elég hamar kiderült, hogy az Átkerülés előtti berendezkedés ilyen környezetben nem tartható fenn. Sem a gazdasági, sem a társadalmi téren nem, vagy csak nagyon sokára tudunk visszatérni az ezelőtti sémákhoz. Szerintem azonban nem feltétlenül kell ezt tennünk. Hiszen most más a környezet, egy másik környezet pedig másik hozzáállást kíván. Így tudunk egyről a kettőre jutni. Sok változást már megkezdtünk, bevezettünk, elég, ha csak arra gondolok, hogy a házamat  egy ideje négy fegyverbolond is lakja, a szomszédban is összeköltözött a nagymama, nagynéni, mindenki. A helyzet ezt kívánja meg. Sok portán felépítettük a gazdasági épületeket, átalakítottuk az udvart, a kertet, mert a helyzet ezt kívánta meg. Azt hiszem, ilyen téren büszkék lehetünk magunkra, mert tudtunk reagálni a változásokra. De a java csak most jön. Most el kell döntenünk, hogy hogyan tovább. Hogyan tovább a falunak, a Közösségnek. Ezt úgy értsék, mintha nagy k-val írnám. Mert ezentúl közösségként kell gondolni magunkra. Egységet kell alkotnunk, máskülönben keserves lesz az előrehaladás. - sűrű bólogatások, bár ahogy a harmadik sor elejét néztem, az egyik mamika egészen másért bólogatott, nevezzük alvásnak a dolgot.

- Én nem régóta lakom itt, mégis úgy érzem, részévé váltam a faluközösségnek. Már én is Csentőfán vagyok itthon. Márpedig az ember szereti jól érezni magát otthon, szerintem ezzel mindenki így van. Azért pedig, hogy a jelenlegi helyzetünkben jól érezhessük magunkat, bizony tenni kell. Kell étel, fedél a fejünk fölé, biztonság, munka. Elcsépelt szavak, de most új jelentést nyertek.

- Az étel megvan, szerintem mindenki megértette, miért is kell az állatokat kivinni a házakhoz. Most azok az állatok jelentik a túlélésünket. A jövőnket. Fedéllel sincs senkinek problémája, kora tavaszra, mikor már nem kell fűteni, kigondoljuk, hogyan, hova legyenek elhelyezve a hirtelen beköltöztetett lakók. Új házakat építhetünk. A biztonságról magunknak kell gondoskodni, de van segítségünk, és van lehetőségünk is. A munka pedig adja magát. Nem lesz szükségünk irodistákra, árufeltöltőkre, kozmetikusra, nem kell senkinek a benzinkúton állnia naphosszat. Viszont minden dolgos kéznek találunk munkát. Tavasszal vetni kell, építkezni, nevelni, tanítani a gyerekeket, megteremteni magunknak mindent, ami az életünkhöz szükséges. Nagyon nehéz lesz. Fájdalmas lesz, izomszakasztó és sokszor elkeserítő. De most minden nap, amit a munkától verejtékesen végzünk, a mi napunk lesz. Magunknak dolgozunk, nem másoknak. Minden eredmény, amit elérünk, a mi teljesítményünk, és a mi jutalmunk lesz, maradéktalanul. - Úgy láttam, eléggé elgondolkodtatott mindenkit a mondanivalóm. Na igen, valóban nem babra megy a játék.

- Persze van, amit nem tudunk készíteni. Valószínüleg nem fogunk villanykörtét gyártani a házakba, sem vezetékeket az áramhoz, sőt, valószínüleg még vécépapírt sem tudnánk magunknak csinálni. - Ezzel jópár mosolyt kaptam, de hát ez ugrott be.

- Viszont vannak állataink, vannak földek a falu körül, így tudunk élelmiszert előállítani, jóval többet is, mint amire szükségünk van. Az erdőben van fa, használati tárgyakkal is el tudjuk látni magunkat, és másokat is. Amit pedig pluszban termelünk, arra cseréljük be, amire csak szeretnénk. Amire szükségünk van. Vagy ha tényleg jól mennek a dolgok, jut olyanra is, amit csak szeretnénk, de szükség nincs rá. Istenem, hogy hiányzik egy doboz hideg sör! - vigyorgás, lelkes bólogatás, az asszonyoktól homlokráncolás, van, ami nem változik.

- Meg kell tanulnuk gondoskodni magunkról, és meg kell tanítani a gyerekeket is erre. Talán nekik már könnyebb lesz a dolguk.

- Szeretnék kérni valamit! Illetve szeretnénk. Miután most hazamennek, gondolkodjanak el ezeken a dolgokon! gondolják át, mit tudnának a közösség érdekében tenni. Ha csak annyit, hogy lekaszálják az árokparton a füvet, hát akkor csak annyit, az is valami, és azt is meg kell csinálni. Gondolják át, mihez értenek, és azt hogyan tudná a falu hasznosítani. Mivel a munkahelyek úgymond megszűntek, most nekiállunk a falunak, magunknak dolgozni. Közös erővel a téli tüzelőt is hamar összeszedtük, ilyen összefogásra van szükség mindenben, és akkor tudunk egyről a kettőre lépni! Amikor pedig kifundálták, eldöntötték, hogy mit is tudnak és akarnak dolgozni, jöjjenek be az önkormányzathoz, szépen összeírjuk, megszervezzük, letisztázzuk a dolgokat. Hamarosan itt a tavasz, és felkészülten kell nekikezdenünk az évnek. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak! - kicsit hosszabbra nyúlt, mint terveztem, de így is belefértem alig tíz percbe, szóval nem volt vészes szerintem. Ahogy az emberek elkezdtek felszedelőzködni, haza indulni, a pap odajött hozzám, láthatólag ő is valami nagy lélegzetvételűvel készült, csak nem a nagyközönségnek.

- Beszélhetnék veled Miklós? Nem baj, ha tegezlek? Tudom, hogy ateista vagy, és az ilyen embereknek nehezen jön a szájára, hogy "atyám", gondoltam könnyítsünk a dolgunkon. Gábor vagyok, szervusz. - Sikerült egy szuszra elhadarnia ezt, ilyen teljesítménnyel még azt is megérdemelné, hogy atyámnak szólítsam.
- Öö, igen, persze. - sután kezet nyújtottam én is - Most, vagy egy későbbi alkalommal?
- Most, ha ráérsz. Sétáljunk egyet.
A hó teljesen elolvadt, pedig éjjel esett vagy 6-7 centi, így az aszfalt kivételével mindenhol eléggé latyak volt, ideális sétálóidő, de hát február van, ne kicsinyeskedjünk.
- Szeretnénk kivenni a részünket a közösségi munkából, és nem azzal, hogy minden nap kettőt misézek.
- Örömmel hallom, de mégis mi az elképzelés?
- Tudod, odaát nem nagyon szerettek engem, mert sokszor tettem fel kényelmetlen kérdéseket. Na nem a vallással kapcsolatban, hanem, hogy hol a helyünk a világban, és mi is a feladatunk. Hogy miért kell a püspök úrnak új szolgálati autó, mikor a Vöröskereszt mellett mi is szervezhetnénk segélyeket, arra talán jobb lenne a pénz. Ilyenek. Nem csoda, hogy egy ilyen kis faluba helyeztek ki, itt nem zavarok sok vizet. Viszont mondhatjuk, hogy most megadatott a lehetőség, hogy jót tegyek. Hogy ezeket az elképzeléseimet megvalósítsam, hiszen mikor máskor lenne a legnagyobb szükség rájuk, ha nem pont most, a mi helyzetünkben? Szervezhetnénk egy saját szociális hálót, a falunak. Ha meg működik, a jó példa úgy is ragadós lesz.
-Ez nagyon jól hangzik, a következő ülésen elő is adhatnád a többieknek. Szerintem támogatná mindenki. Dolgos hétköznapok várnak most ránk, mire újraszervezzük a falu életét, és jó, ha ezzel is tudunk előre kalkulálni. - bevallom megtetszett az ötlet, én is többek között az egyházak képmutatása miatt döntöttem úgy, hogy jó nekem az ateizmus. Ha nem pap lenne, még azt mondanám, hogy de fasza csávó. Így is az, csak nem mondom. Elköszöntünk, és mentem a tanácsházára, ott várt egy jelentés, amit még ki kellett veséznem holnapig.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr63951055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2009.02.24. 21:19:10


Mézsör
(kelta nászi ital)

Hozzávalók:

1,5 kg méz (lehetőleg világos legyen)
1 citrom
1 narancs
1 késhegynyi citromsav
2-3 csepp csersav, vagy 1 csipet élesztő

Öntsd a mézet nagy fazékba, öntsd fel 3-4 l forró vízzel, kevergesd, amíg a méz fel nem oldódik. Kb. 5 percig melegítsd, enyhe forrásig. Add hozzá a citromot, narancsot, a csersavat és citromsavat. Öntsd át egy erjesztő-edénybe*, tedd meleg helyre, vattával dugaszold be a tetejét. Négy napig hagyd így állni. Ekkor erősen zárd le a tetejét. Kb. 3-5 nap múlva, amikor már nem forr, sterilizált tartályba csapold át, adj hozzá egy Campden - tablettát és zárd le légdugóval a tartályt. Addig hagyd így állni, amíg teljesen ki nem tisztul, ekkor csapold át sterilizált üvegekbe, adj hozzá 1 teáskanál cukrot, ¾ literenként, és zárd le a tetejét. Két hét múlva fogyasztható.

* Erjesztő-edény: bármilyen üveg megfelel, csak elég nagy legyen. Tetejét gumi- vagy műanyagdugóval zárd le, a dugót lyukaszd ki. Vegyél egy légdugót (amilyet a sörgyártásnál használnak), ezzel zárd le.

Minden kedves házasulónak kellemes duhajkodást kívánok...

Harkaly 2009.02.24. 22:44:45

Igen, ez az. Igy kell megszervezni a dolgokat a faluban. Mindenki kiveszi a maga reszet, hozza a legjobb formajat anelkul, hogy elveszne a lenyeg a burokraciaban!
Egy rossz megerzes: A VB-tag meg a vaskos boritek arra valo lesz, hogy a dolgokat megkeverje?
Aki tudja, az csinalja, aki nem tudja, az iranyitja? :-)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.24. 23:47:48

A kelták szerintem elég kevés citromot, narancsot meg Campden tablettát (mi a fene az?) használtak:P

teddybear01 2009.02.25. 06:07:43

@Ghery88: A receptet angolból fordítottam. Ami a citromot és narancsot illeti azok indiai eredetű gyümölcsök, nem tudom van-e már a mediterrán övezetben.
Ami a Campden tablettát illeti, az valamilyen sörélesztő lehet, esetleg olyan adalék, ami letisztázza a löttyöt. Bocs de nem vagyok serfőző mester.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.02.25. 09:39:23

Kár, pedig szívesen megkóstolnánk a blogtalálkozón! ;)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.25. 09:54:43

Nincs határidő szabva az embereknek, hogy mikorra kell jelentkezni.

Bár 4 hónap semmittevés után örülnek majd, ha menni kell valahova...

A szoc. háló érdekes lesz. Vajon mire gondol az atya?

Érdekes lenne tantervet is látni. Valami pedagógusvénájú átkerült összehozhatna valamit. Amihez aztán mindenki hozzátehetne.

teddybear01 2009.02.25. 10:00:52

@Gador: itt egy másik recept:

Mézsör

Hozzávalók:

* 50 + 5 dkg méz,
* 3-4 dkg komló,
* 2 dkg élesztő

Elkészítés: A mézet és a komlót 10 l vízben jól felfőzzük, majd kézmelegre hagyjuk hűlni. Beoltjuk az élesztővel, majd lefedve 1 hétig érleljük. Ezután 2 dl vízben 5 dkg mézet felforralunk, hozzákeverjük, majd az egészet leszűrjük. Palackozzuk, és legalább 49 napig állni hagyjuk.

Egyébként, a Wiki sörökkel foglalkozó cikkében megtaláltam az előbbi cikket, szinte szóról-szóra megegyezően.

Campden tablettát Angliában kapni, ott egész kultúrája van a házi sörfőzésnek.
Néhány éve a Lehel téren, a piac melletti gazdaboltban láttam házi sörfőző készletet. Nem tudom, hogy van-e nekik még?

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.02.25. 10:03:02

Nekünk, természetesen már erre is van emberünk, türelem;)

teddybear01 2009.02.25. 10:07:22

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: A tantervnek komoly része lenne szerintem a gyakorlati képzés. Tűzgyújtás korabeli eszközökkel, meg modernekkel is. Menedék rögtönzése, tájékozódás a környezet alapján. Az elmélethez meg a kelta, germán és a klasszikus latin és görög nyelv ismerete, stb.

bz249 2009.02.25. 10:24:36

@teddybear01: lécci legyen hóban/sziklákon sátrazás is... végre valamihez értenék a gyakorlati dolgokból. ;)

Harkaly 2009.02.25. 11:23:43

Gyakorlati kepzes: Csirke/kacsa/diszno levagasa es bontasa, fejes, birkanyiras (esetleg), befozes (regi-uj modszerekkel)gyumolcsfak metszese, kaszalas. Igy kave kozben ennyi ugrott be. Aki tudja, az otthon tanulja meg, a tobbieknek a megfelelo kereteket kell biztositani.

bz249 2009.02.25. 11:29:22

@Harkaly: remélem a befőzési ismeretek magukban foglalják a pálinka-készítést is. :)

Az antik nem ismerik, úgyhogy ez egy igen versenyképes tudás, ha az ember fogságba esik. ;)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.25. 11:57:12

Azért nem mindenkit a mezőgazdaságban kell foglalkoztatni.

Viszont a szakmák oktatásának tényleg nagyobb becsülete kell, hogy legyen. (de szép fogalmazás)

A testnevelés-órák is lehetnek keményebbek, és kicsit nagyobb hangsúlyt kaphatnak a az önvédelmi ismeretek. Na meg az alaki gyakorlatok.

Az ének-zene is teret kell nyerjen. Szerintem egy hangszer kötelező.

A technika hasonlóképp. Tradicionális mesterségek alapjai + némi Mekkgájvertan.

ötletek még?

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.02.25. 13:01:00

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

lesznek ötletek még ;)

de menjen csak a brainstorming, van itt már olyan, amit nem vetettem fel a következő posztokban, de persze nem tart semeddig módosítani ;)

Harkaly 2009.02.25. 14:30:14

@bz249: Az a "druidapia", amit Gadorek talaltak a felvideki akcio soran, az mondjuk eleg versenykepesnek tunt. Amugy lehet tanitani a halado kurzuson :-)

bz249 2009.02.25. 14:39:32

@Harkaly: hmmm 2000 évvel megelőzték Bordeaux-t a borpárlásban? :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.25. 15:23:32

Már csak a druidákat kéne megkörnyékezni, hogy mégis honnan jönnek azok a kurva szellemeik... legalábbis az átkerült társadalom egy részének ez kifejezetten zsigerbemarkolóan fontos kérdés...

Fogadjátok sok szeretettel:

Kalta ragga

Egyik raggal arra kaltam hajnalban,
Kifogyott a hideg sör a kamra-baa
Visszamegyek almosan a szo-ba-baa
Bánatomba ragyújtok a pii-paa-raaa.

Benyomom a Tv-ba a talataxat,
Amíg bejön bevaszak egy Abranaxat.
Várom hát hogy hathasson a tab-latt-tta.
Sötét TV tükrözi az or-caa-maat.

Gondolkozok aróssan hogy mi a fasz vaaan,
mért nem latom Stohl Bucit az AR-TÉ-AL-an?
De darambol a szomszédom az ajtó-man
Jöjjak gyorsan nazzam mag a kal-ta-kat.

Kimagyak a lépcsőhazba egy-szal-faszbaaa,
ijedtemben csokis latt az alsoga-ttya.
Fakszik lent egy raszta srac az aszfal-tan.
A hatan mar tiszta var az at-latt-ta.

Kitatom a szamat, mondok neki, ez meg mi?
Novemberbe hideg van itt fatran-gani!
Lehajolok mellaja a kövezet-ra,
Takarjak-e nakad is egy vastagab-bat?

Alrangat egy önkentesrandor mal-ló-laaa,
Aszongya hogy húzzak be a ha-zam-ba.
Kaltak jarnak ide-oda fagy-var-ba.
Jelentkezzek daltajban szol-ga-lat-ra.

Bamagyak a jo meleg la-kas-ba,
Magtakintam mennyi fű van zacskó-ba.
Egy-két tő még tanyészkik a garazs-ba.
Kurva hamar elfogyik a ra-ké-taaa.

Aszongyák hogy itt vagyunk a zó-kór-ba,
Nincsen della, nincsen áram, nincs ka-jaa.
De arról nem szól egyik okos tudósító,
Honnan lesz majd itten nekünk tudat-módosító?

Raszta csávó bővan van de egy se szív-jaaa,
Nem is olyan laza mint a Riga lanc-aaa.
Mindegyiknak fastva van az a-a-rca,
De tudom én hogy hol van itt a rencerhi-baaa.

Elmegyünk majd a sok raszta majd Indi-ja-ba,
Zöld ott a fű, kaak az aag és nyu-gi van.
Útközben majd baszalunk a Nagy Sandor-ral,
Mi lasz majd ha elmondom a havarok-naak?

De lahat hogy majd jóval előbb mag-all-lunk,
Ha szembejön egy draida a sza-ma-ron.
Fasza gyarak mindagyik a fajta-ja-ból,
Faradtak a szallamakkal vitatkozaas-tól.

De kibekítjük majd az öreg va-ja-kost
Cserebe megtanít majd néhany okossagot.
Ha már egyszer nam taram a vadkandar.
Hogy nem lesz a rasztabol egy vad-ambar...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.02.25. 20:11:38

Azt hiszem amint lesz egy kis időm, külön alrovatot nyitok, ahol összegyűjtjük a fenti gyöngyszemet és tarsaa-it. Így a napi meló után benézve eléggé ütött. :)

T1GRIS 2009.02.26. 01:43:48

LTR, jól érzem, hogy ezt a Bëlga - Készülj a hangulatra c. művének dallamára kell rátenni fejben? :))

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.02.26. 08:55:17

@T1GRIS: Valami olyasmi.

A Készülj a hangulatra-t, a Borost, meg a Ladánybenének valami Tordasról szóló számát hallottam 24 órán belül a rádióból.

Aztán ez hatott...
süti beállítások módosítása