Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Protokoll

2009.03.17. 18:11 | Vinitor | 37 komment

Címkék: vinitor védelemigazgatás csentőfa 2évad

Úgy látszik, kedvelnek minket az égiek, mert a héten a második hivatalos delegációt kellett fogadnunk. Igaz, ez a rendes MVB-től jött, nem pedig valamelyik „kirendeltségétől”. Nem mintha ez növelné a jelentőségét, de itt legalább első kézből kapjuk az infót, ha kapjuk. A dorogi fickó ajánlata eléggé foglalkoztatott, mondhatni nagy perspektívák jelentek meg előttem. Tuti karrierlehetőség időszámításunk előtt 200 évvel. Az igazi kérdés nem az, hogy csinálnám-e (persze, hogy csinálnám, és szerintem jól is menne), hanem hogy kell-e nekem a vele járó nyűg. A bullshit-generálás. Ez egy fontos munka, a francba is, talán a legfontosabb feladat az előttünk álló pár évben. Háromszázezer ember ellátását kell megszervezni, gyakorlatilag a semmiből. Hiába van meg a terület meg a tudás, az egész gazdaságot más alapokra kell helyezni. A mezőgazdaság pedig csak az egyik része, de az iparhoz nem értek, nem is nagyon tudom, mi a helyzet. Nem egyszerű, és túl sok hülyével kerülhetek kapcsolatba, márpedig azok lassan megmérgezhetik az ember elméjét. Majdnem, mint egy nagyobb dózis Mónika só. Ez a hátam közepére sem hiányzott. De volt még időm gondolkodni, talán a pénteki protokoll-látogatáson több részlet kiderül. 

A férfi Radnai Gábor néven mutatkozott be, és első blikkre ismerős lehetett a faluban. Hát persze, a túszharc után még beszédet is mondott, mikor a tartalékos katonákat idevezényelték. Egészségügyi megbízott, de mikor rákérdeztem, cinikus mosollyal bővítette a munkakörét „humán-erőforrás menedzsment, sajtószóvivő, kifutófiú mindenes és vészhelyzeti varázsló”-ra. A második legtutibb karrierlehetőség, de bevallása szerint is közel van a tűzhöz. Tökös legénynek látszott, és ma ilyenek kellenek. Tájékozott volt a falu ügyeiben, nyilván kézhez kapott mindent, ami elérhető. Még a saját levelem egy példányát is megpillantottam a kupacban, amit a táskájából szedett elő. Szép lista volt a napirendi pontok című oldalon. Na jó, talán nem a második legtutibb meló. De a top5-ben azért bent van. Ami engem is érintett, az igazából a bombagyár dolga volt, lévén én bólintottam rá, hogy akkor csinálják.

– Nem baj, sőt. Érdeklődve értesültünk a fejleményekről. Ómagyarországnak önálló, kreatív emberekre is szükség van. Minden területen. – a minden-t kihangsúlyozta, utalva rá, hogy ami azelőtt törvénysértés lett volna, most még üdvözlendő dolog is lehet. Ennek örültem, Karcsi mérgelődött, mikor megtudta, hogy az egyik katona elszólta magát a múltkor a járőrnek. Nagyobb ejnye-bejnyére számítottunk.

– Ez jó hír. Bár szerintem nem kell előre inni a medve bőrére. A sufnituning egy dolog, meg a katonák felszerelése ilyesmivel egy másik dolog. Kísérletek, tesztelés, munkavédelem, mind-mind összetett folyamat. Nem jövő héten fog kigördülni az első teherautó a gyepűvidék irányába. Kigördülhetne, csak lehet, hogy menet közben felrobbanna.

– Ezért valószínűleg meg fogják kapni a lehetőséget, hogy nagyobb méretben dolgozzanak. Nagyobb erőforrásokkal. Az Anyagtudományi Intézetben már megkezdték az adatok feldolgozását, hogy mivel lehetne helyettesíteni a kőolaj-származékot a zseléfázisban.

– Semmivel.

– Semmivel, eddig úgy néz ki. De van egy-két ígéretes ötlet. Mivel az anyagigény nem nagy, egyelőre használhatnak a raktározott üzemanyag-készletből, persze módjával. A lényeg, hogy mire megvan a technológia, gördülékenyen menjenek a dolgok. A gömbök készítésétől a be ládázásig. Gondolom egy munkatervvel már rendelkeznek, hogy melyik munkafolyamatnál mi az emberigény, eszközigény.

– Nos, azzal még nem. A bizonytalan fogadtatástól tartottunk, így nem gondolkoztunk nagyon előre. De a hétvégén elkészül, ha igény van rá.

– Van rá. Hétfőn délután utazunk csak vissza Esztergomba, ha addigra elkészülne, kiegészítve a megjegyzésekkel, hozzáfűzésekkel, az nagyon jó lenne. Minden létező hozzáfűzés érdekel.

– Rendben, szólok az embereknek. Gondolom a gazdaságra is kíváncsi, meg aztán a VB többi tagjának is lenne mondanivalója. Az igazgatóról biztos hallott, nagy port kavart a rádióban lejátszott riportja. Valószínűleg vele is válthat pár szót, ha jól tudom saját órája nincsen. 

Míg Radnai elvonult a többiekkel, utánanéztem a „konyhásoknak”. A polgármester titkárnője és a sógornője elvállalta a hivatalos ebéd leszervezését. Kedves tőlük, mondták, hogy szűkösebb keretből is olyan, de olyan ebédet fognak rittyenteni, hogy csak na. Erre azért kíváncsi voltam, sajnos nem dúskálunk. Nem baj, a küldöttség legalább látni fogja, hogy mi a helyzet. 

Nem sikerült rosszul az ebéd, bár tényleg ettem már jobbat (és többet) is. Azért mindenki illedelmesen megköszönte, ahogy kell. Ahogy én láttam, a délelőtt elkezdett beszélgetések folytatódtak az asztalnál is, téma akadt bőven. A héten sort kerítettünk egy települési ülésre, ahol a múltkori beszédem utáni összeírásokat elemeztük ki. A munkák szervezése szempontjából. Viszonylag jól álltunk, én azt hittem, kevesebb a szakmával rendelkező lakos. Egy sor könnyűipari dologra van esély, amivel javíthatjuk az ellátottságunkat és a helyzetünket. Az egyik kiköltöztetett városi például cserzővargaként dolgozott a rendszerváltás óta, csak pár éve hagyta ott a szakmát. Ő már magától utánanézett, hogyan lehetne összehozni egy cserzőműhelyt, egy kis szűcsműhelyt összehozni. A ruházattal amúgy is egy-két éven belül gond lesz, elkopik a made in china, addigra kell legalább egy ruhagyárral rendelkezni. Bőr meg van dögivel. Persze nagy tervek is elhangzottak, az egyik képviselő például már külön kézműves-udvarról flesselt, új építésű műhelyépületekkel, mindennel. Nagyon jó lenne, csak egyelőre lakóház sincs elég. Meg aztán az élet hosszú, ráérünk apránként, fokozatosan haladni. Ebéd után Radnai elővett egy fél karton cigit, amire a dohányosok hiénaként csaptak le, nagyon durva volt. Mint amikor mágnest dob az ember egy szétterített kupac vasreszelékre. Ahogy kivonultak füstölni, mellém lépve fogott a mondandójába:

– Hétfőn délelőtt még lenne egy bizalmas jellegű beszélgetésünk, ha megoldható.

– Megoldható, természetesen. Találkozzunk itt, aztán majd meglátjuk.

– Akkor hétfőn. Viszlát!

– Kellemes hétvégét!

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr191008074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harkaly 2009.03.17. 22:55:15

Hmm. Megsem arany mind, ami fenylik. De legalabb elindulnak a dolgok. A bombakban nem lehet a benzint esetleg tiszta alkohollal helyettesiteni? (laikus kerdese)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.03.18. 00:21:19

Majd megkérdem a vegyszmérnökin másodéves haveromat, hátha tud okosat mondani:)

teddybear01 2009.03.18. 03:26:40

Lassan el kellene kezdeni a repce vetését.
Gondolom őszre egyre nagyobb becsülete lesz a "töklámpás" Merdzsónak, meg az IFÁnak. Azok ezzel az olajjal is mennek.

boibo 2009.03.18. 07:25:56

@teddybear01:
Hát ez gáz!
A repce őszi vetéű növény :(S
A lánykori neve az is a szerencsétlennek, hogy "őszi káposztarepce".
Más megoldás kell!
Napraforgó?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.03.18. 08:51:52

Azt a drága alkoholt??? Felrobbantani??? Nómális??? :)

A biodízelekkel egyelőre az a baj, hogy az előállítás energiamérlege legjobb esetben is csak nullszaldós, és ezt csak a melléktermékek erősen behatárolt felhasználása javítja. Magyarul több energiába kerül előállítani, mint amennyit az elégetésével lehet nyerni, főleg ilyen félnomád - hiányos technológiát lehetővé tevő - körülmények között.

Az egész gépipart más irányú kutatásra és termelésre kell átállítani, mert a folyékony üzemanyag - tetszik, nem tetszik - el fog apadni.

A desztillált alkohollal meg az a baj, hogy a gépeket nélkülözni kénytelen mezőgazdaság nem tud annyi felesleget termelni, amiből még erre is futná.

Gőzgép, széngázas gépek, esetleg elektromotorok - ez a jövő.

bz249 2009.03.18. 09:17:37

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: ha ez megnyugtat ez a fő kutatási irány :)

Illetve a széngáz gyártásba beleszólt a magasabb katonai érdek, mert a lőszergyártáshoz szükséges ammóniát is ugyan ebben a folyamatban gyártanák. Szóval ott csúszás van.

teddybear01 2009.03.18. 13:19:05

@boibo: Bocs, elnéztem. Napraforgó jöhet, illetve akár a kisült olaj is. Némi szűréssel, egy kevés kémiai kezeléssel tökéletes biodízel lehet belőle.

teddybear01 2009.03.18. 13:30:16

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Itt a probléma az, hogy nincs még kőolaj-forrásunk. A biodízelt meg elő lehet állítani. A napraforgó és a repce-olaj előállítása nem sok energiát igényel. A traktor is el megy vele, és az olajprést egy dízelgenerátorral lehet táplálni, de jó ide a gőzgép is. Az olajpogácsa csak az EU-ban veszélyes hulladék, amúgy első osztályú táp, a malacok nagyon szeretik, és híznak is tőle. Megeszi a ló is, és a tehén is, ha kap.

Műbenzint a németek a második világháború alatt barnaszénből csináltak, új projekt az Anyagtudományi Kutató Intézetnek!

bz249 2009.03.18. 14:34:40

@teddybear01: továbbra is csak azt tudom mondani amit eddig is... az élenjáró ómagyar tudomány brilliáns elméi is ismerik a Fisher-Tropsch eljárást. Csak működőképesre nem tudják összerakni. :P

Amit egyelőre tudnak az a szén-monoxid, alacsony hatásfokú és rohadt mérgező, de meghajtja a gázmotort. Már ahol a gőzgép/villanymotor kombináció abszolút lehetetlen.

Persze a biodízel lehet, hogy le fogja körözni ezt az eljárást. Merthogy az ómagyaroknak nem energia-hiányuk van, hanem olajhiányuk (fa van, szén lesz). Ha öt egység szenet át tudnak alakítani egy egység olajjá az simán lehet gazdaságos eljárás.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.03.18. 15:12:13

a biodízel óccsó, mert nem kell lepárolni (szemben a bioetanollal), csak "kotyvasztani"
ám szerintem az elkövetkezendő pár évben nem járható út, nem tudnak akkora mennyiséget előállítani, egyszerűen csak amiatt, hogy a kenyérgabonának kell a hely, meg a takarmánynak az állatoknak

ma mo-n azért tudnak sok bioüzemanyag-célú növényt termelni, mert nincs állatállomány, aminek kéne a takarmánytermő terület
ómagyarországon pedig hamarosan lesz olyan állatállomány

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.03.18. 15:31:27

@teddybear01: A pozitív energiamérleghez igen jó termésátlagok kellenek. Alacsony repcetermés mellett - melléktermékek felhasználása ide vagy oda - mai szinten is negatív az energiamérleg.

Az alábbi adatok egy táblázatból vannak, egy olyan kiadványban, ami a megújuló energia felhasználását szorgalmazná.


XY (évszám): Tanulmány címe. In: VZ (szerk.): Könyv címe. Kiadó, Kiadás helye, mettől-meddig o.

(Magyar Balázs - Draskovits Pál (2008.): A biodízel előállítása és felhasználása in Chlepkó Tamás (szerk): Megújuló mezőgazdaság, Magyar Katolikus Rádió, Budapest p. 123. 4.9 táblázat

(a Magyar Katolikus Rádió nem vicc, tényleg ők adták ki)

"A növényi olajokból nyerhető metilészterek energiamérlege: Ráfordítás: 29780 MJ/ha Kinyerés: 76950 MJ/ha"

Ez így önmagában impozáns.

Mind a ráfordítás, mind a kinyerés részletezve van (igaz, az nem olvasható ki, hogy konkrétan mekkora termés mellett, de előzőleg fél oldalt szenteltek annak, hogy bemutassák, mekkora szórást is mutatnak a magyar repce-termésátlagok. É-Mo-n pl. 3-szoros eltérés is van a minimum és maximum hozamok közt. Tehát tegyük fel, hogy jó átlagos, 2 tonna körüli hozammal számoltak, és nem csúsztattak a csúcstermés irányába.

Emellett főleg a kinyerési oldal részletezése az érdekes. 44.300 MJ maga a biodízel, 30700 az olajpogácsa, 1950 a glicerin. Magyarul csak az üzemanyag kinyerés/ráfordítás aránya az impozáns 2,58/1-ről visszaesik 1,48-ra.

És akkor ez (tfh) átlagos hozamra készült számítás. Rosszabb hozamokkal - ami ugyebár itt komoly realitás - nagyon hamar ott vagyunk, ahol a part szakad, negatívba fordul az energiamérleg.

És ott van még a probléma, hogy jó 300.000 embert etetni is kellene, úgy, hogy a rendelkezésre álló technológiához tartozó eltartóképesség nagyon alacsony.

Magyarul nincs hely, nincs ember, nincs gép, amivel az élelmiszer és takarmány-előállításon túl még ilyen úri huncutságokat lehetne művelni.

300.000 ember erre a területre nagyon sok. A gépesített művelés nélkül csak akkora területünk van, amit "gyalog" meg lehet művelni. Ez nagyon kevés. Szét kell telepíteni az embereket. Földet kell túrni majd' mindenkinek - a szó szoros értelmében.

Vagy le kell igázni az egész Kárpát-medencét, hogy etessenek ők minket, de végül is a kelták sem tudják nagyon fokozni a termelést, hogy a felesleggel még 300.000 embert eltartsanak.

Na, jó messzire jutottam a biodízeltől.

Szakyster 2009.03.18. 15:49:44

Hát, szvsz nem kell az egész kárpátmedencét: az alföldet lecsapolva, megművelve fél európát el tudnánk látni jóminőségű élelmiszerrel

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.03.18. 16:18:34

ja, körülbelül 200 évig, utána meg kialakulna a mai formában látható szikesek, kiégett homokpuszták képe, oszt mindenki szívna

a lecsapolás, folyószabályozás nem csak a természet, hanem a gazdálkodás szempontjából is egy rendkívül káros dolog volt, de hát akkoriban ez volt a fejlődés

Szakyster 2009.03.18. 16:24:25

Vinitor: nem értek hozzá, de ugy tudom, hogy az Alföld jelenleg nagyon jó termőterület, Európai mércével mindenképp, szóval azért valami haszna csak van...

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.03.18. 16:34:41

igen, van nagyon jó része, és van nagyon rossz része is
szerencsére a jóból van több, de a rossz területek nagyrészt a tisza-szabályozásnak és a lecsapolásoknak köszönhetik a mai állapotukat

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.03.18. 17:05:22

@Vinitor:
a duna-tisza közi homokhátság pár évtizeden belül konkrétan sivatag lesz. ez nem viccz. én is itt lakok, az északi részén és már most vannak komoly jelek. a talajvíz már 40-50 méter mélyen van, a 70-es években még itt tavak voltak (térképeken még mindig szerepelnek), mára már csak a száraz medrek látszanak, megjelent újra a futóhomok. szóval nem kellene az ómagyaroknak ismét elk*rni az egészet. ökogazdálkodás - az kell nekik.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.03.18. 20:51:59

@Szakyster: Az Alföld jelenlegi állapotát nagyon nagy részt a szabályozás után - jóval utána - végzett meliorációs munkának köszönheti. Ahol most szik van, ott valszeg korábban járhatatlan láp volt. Ami eső után most vendégmarasztaló sár, az régen járhatatlan, művelhetetlen berek.

Talajjavítás, belvízelvezetés, ilyesmi. Olyan volumenű beruházások voltak ezek, hogy ahhoz képest még egy 4-es metro is aprópénz. Még ha a völgynélküli völgyhidat hozzáadjuk, akkor is... :)

Az el tudnánk látni Európát egy vicces ábránd. Valakinek művelni is kéne a terültet, kézzel, kapával, lóvontatta ekével... előbb fogunk éhenhalni...

Szakyster 2009.03.18. 21:07:29

A földműveléssel kapcsolatos dolgoghoz nem szólnék hozzá, suszter maradjon a kaptafánál (majd ha visszaállítják az ómagyar webet, és honlapokat kell gyártani, akkor hihhetetlenül értékes ember leszek!!) De biztos vagyok benne, hogy mire Kárpátmedence földjeit művelhetővé varázsoljuk, lesznek emberek is, akik megművelik. Az ómagyarokból földesurak, meg agronómusok lesznek, keltákból, meg egyéb környéknépből meg földműves :)

teddybear01 2009.03.19. 12:55:35

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Azt hiszem megvan a probléma!

Te az Átkerülés előtti helyzetről beszélsz, én az utániról.

Mivel nincs kőolaj, egyenlőre, de van traktor meg eke meg stb. ostobaság lenne üzemanyag híján rozsdásodni hagyni az egészet. A biodízel szükségmegoldás, persze. De működőképes.

A gazdaságossági számításokkal ebben az esetben meg elpazaroltál egy csomó papírt, mert az Átkerült Területeken más alternatíva nincs. Egyenlőre.

Amúgy a katonaság T-72-esei elmennek mindenféle folyékony üzemanyaggal, a pakurától a repülőgépbenzinig, csak a kompressziót kell átállítani.

A biodízellel is mennek, ha van elég.

teddybear01 2009.03.19. 13:03:42

@boibo: Azért csak megkérdeztem apámat a repce vetéséről.

Szóval repcéből kétféle van: az őszi káposztarepce, amit Te is említesz, illetve létezik a tavaszi vetésű réparepce, amit mostanában kell vetni. Kicsit mint az őszi, és a tavaszi búza.

Ez van, én is jól emlékeztem.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.19. 13:42:33

A traktorok tudnak valamit kezdeni a 95-ös üzemanyaggal, mert abból még marad tavaszra is (valamennyi dízel is, de az jobban fogyott). A tankoknak meg ott van a tatabányai erőműben maradt olaj, azzal elpöfékelnek még egy jó darabig, azt más jármű úgyse eszi meg.

bz249 2009.03.19. 14:42:52

@teddybear01: na igen az átkerültek egyetlen előnye, hogy nem kell a hatékonysággal szöszmötölni, mert kevesen vannak és 300.000 emberre (illetve amennyi maradt belőle az első év végére) bőven elég nyersanyagot nyújt a föld... csak van amelyiket jelenleg nehezebb megszerezni. A biodízel is ilyen, amint lesz rendes ásványolaj nyilván megy a kukába (mert azzal nem versenyképes), de amíg csak szén meg fa van, addig ezeknek az olajjá konvertálására bármi jó megoldás lehet.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.03.19. 15:00:46

@bz249: a föld annyi nyersanyagot nyújt, amennyit kiveszel belőle.

Inzenzív technológia nélkül tehát keveset nyújt.

Szerinted egy harmad-megyényi területen miért nem él 300.000 kelta?

Na, ezért döglik majd mindenki éhen.

Tavaszi repce: van-van, de senki nem vetette, tehát honnan veszel most vetőmgaot?

És biodízel: hosszúra nyúlt eszmefuttatásom lényege.

- akkor éri meg, ha sok repce terem 1 hektáron
- minőségi talajmunka, megfelelő tápanyagutánpótlás, kellő növényvédelem, pontos betakarítás nélkül nincs sok repce 1 ha-ról. És akkor még ott van időjárás, ami az intenzív technológiának is keresztbetehet.
- Ómagyarországon a fentiekből egyikre sincs lehetőség.
- Ómagyarországon alacsony a repce hozama - ha 500 kg mag terem, abból nem nyersz vissza annyi energiát, mint amennyit a műveléssel-feldolgozással beleöltél. Érted, elégetsz 1 kg dízelt, és termelsz vele 80 dkg biodízelt. Tiszta bukás.
- Ómagyarországon jövő év nyarán lesz betakarítható az a repcemennyiség, amit majd idén összel vetnek el.
- A népnek ennie is kéne.

Nem lesz itt biodízel, attól tartok...

bz249 2009.03.19. 15:09:22

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: akkor maradnak a vegyi módszerek? Fa illetve széngázosítás? ... Merthogy nem lehet mindenhol kiváltani a belső égésű motrot?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.03.19. 16:28:43

@bz249: igen, illetve az elektromotor - bár ez végülis vegyi módszer...

Meg a lóvontatás, meg az emberi erő...kemény idők jönnek, míg olajat nem leszünk képesek bányászni és finomítani...

Addig is: szélkerék-vízkerék. Illetve a régi öszvérhajtású gépek mintájára lehet elektromos áramot termelni.

Kicsit a hajókról is hiányoltam az evezőket illetve a vitorlákat. Csorogni elég az is, illetve legalább a lehetőség legyen meg, hogy ne függjön a hajó teljesen a tüzelőanyag-utánpótlástól, ha mondjuk veszélyes lenne partra szállni tüzifavételezés céljából, és az akksik meg a korábbi intenzív harcérintkezések folytán még nincsenek feltöltve.

Így az egység mobil marad, amig van matróz, aki a vitorlát felhúzza, vagy az evezőkhöz beüljön.

bz249 2009.03.19. 16:54:01

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: gondolkodtam rajta... viszont ne felejtsd el, hogy amikor nem használják, akkor csak plusz súly, meg elrontja a hajó stabilitását. Meg az rohadt szél is épp akkor nem fúj, mikor kellene.

Szóval a legénység tárazzon be elég tüzifát, a faraktárakat meg védjék be de nagyon durván (mint az angolok szénraktár rendszere a világ körül, amiből aztán a gyarmatosítás második vagy harmadik hulláma nőtt ki).

teddybear01 2009.03.19. 17:52:29

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Az evező+vitorla kombó helyett inkább fűrész+fejsze. A folyók árterében általában van fa, csak ki kell vágni.

teddybear01 2009.03.19. 17:59:26

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Nem tudom, hogy mennyi a repce holdankénti hozama, de utána nézek.

Ami pedig a termelékenységet illeti, a kelták lovat, vagy ökröt, faekét, erdőégetéses földművelést használtak, és híján voltak a nemesített magnak is. Ezek után ne várj valami hatalmas népességet.

Az Átkerülteknél viszont megvan a kellő tudás, és a megfelelő eszközök, amit viszont te foggal-körömmel tagadsz.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.03.19. 19:47:59

@teddybear01: Én csak a dízelt tagadom... Annélkül nincs modern mezőgazdaság, hatalmas művelt táblák, növényvédelem, műtrágyázás. Annélkül meg hozamok nincsenek.

Lehet lóval szántani... az egy kataszteri hold (1600 négyszögöl - kicsit több, mint fél hektár) azért lett mértékegység, mert látástól vakulásig egy paraszt egy ökörrel ennyit szántott meg. Érted, hova akarok kilyukadni? Lehet, hogy birtokunkban van a tudás, hogy hogyan kell intenzíven gazdálkodni, üzemanyag nélkül azonban elmélet marad az egész.

És kételkedem abban, hogy az új(régi) típusú gazdálkodáshoz megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre vetőmag. A mai fajták és hibridek (amiből lehet raktáron, esetleg a betárolt készletekből fogható vissza vetőmagnakvaló)általában olyanok, hogy intenzív tápanyagpótlás mellett kifizetődő őket használni. Olyan "parlagi" fajtából nagyon kevés van, amelyik pont a gyenge vetőágyat, a csekély tápanyagutánpótlást vagy a növényvédelem hiányát igényelné.

teddybear01 2009.03.20. 22:43:02

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Ezek szerint te a 19 században akarsz élni. Gőzgép, lóval szántogatni, petrolámpával világítani, evezős hajóval utazgatni.

Szép elképzelés, de akkor vállald be az árnyoldalát is.

A húsz évvel rövidebb életkort, a baromi sok munkát, azt, hogy az egész napos napi robot után max a Bibliát olvasod, de azt sem sokáig, mert a gyertya drága, és az olajat sem szabad pazarolni, mert ennivaló, és azt, hogy ha hajózgatsz, valószínűleg te húzod az evezőt!

Ezzel szemben, én szeretném megőrizni az eredeti életmódból mindazt, amit csak lehet. A használható elektromosságot, a vezetékes vizet, a gyógyszereket, és meg is akarom ezeket őrizni, a magunk számára, és nem pedig a legközelebbi diktátornak. Amire minden esély megvan egyébként, mert ahogy a dolgok mennek, elnyomják az Átkerülteket a puszta tömegükkel. Brennusnak már van egy rajnyi árulója, és biztos lesz még több is.

teddybear01 2009.03.20. 22:47:21

Ami pedig a növényvédelmet illeti, az Átkerült területen az komoly probléma, mert a gyomokat és a kártevőket is hoztuk, de a növényvédőszer-gyárat nem.
Ha ezt még technológiai visszafordulással is tetézzük, akkor inkább el kéne gondolkodni a gályaevezősi pályán. Egyszerűbb.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.03.21. 00:23:32

És te mint uszító és rémhírgyáros, már mehetsz is evezni az egyikre:P

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.21. 08:10:03

Azért csak nyugodtan, ha lehet. :)

Szakyster 2009.03.21. 14:36:04

Azért ebben én A Lesből Támadó Ruhaszárítókötélnek adok igazat, még pár évig. Utánna jobb lesz, de szerintem addig sok igen kellemetlen meglepetés fog érni minket: lábon elrohadó termények, kőkemény kézimunka... De utánna szvsz győzni fog a magasabb (agrár)technológiai ismeret. Addig kereskedés, hódítás.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.03.21. 15:02:46

Hódítás? Jaj, hol van az még...:D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.21. 16:07:55

Miért, Kati már megvolt, Shanna meg hátha... Van itt hódítás, kérem. :)
Amúgy meg muszáj lesz, szerintem hamarosan, amint a harcias antik végre alulról szagolják a fokföldit, erdőket irtani, művelés alá venni, mert a terméshozamokat nem lehet annyira feltornázni, mint kellene, szabad munkaerő viszont van dögivel (programozók, bürokraták, banki alkalmazottak, gyári munkások többsége, APEH ellenőrök - ők a kapás művelésben kapnak majd beosztást, természetese -, stb.), növelni kell a vetésterületet, azt katonailag védeni, és így tovább.

Szakyster 2009.03.21. 16:46:14

Szs: látom, már kereshetem is a kapanyelet :):) Amúgy hódítást tágabb értelembe értem: Gyk Szomodiék csapata is hódít, csak nem öléssel, hanem védelemmel. Kb...
süti beállítások módosítása