Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Földrendelet

2009.04.23. 16:42 | (F)ordító | 47 komment

Címkék: kitekintő védelemigazgatás 2évad

Az Ideiglenes Kormányzótanács 11/2009. (Kr.e. 279. III. 1.) rendelete


a földtulajdonról

 

Az Ideiglenes Kormányzótanács abból a célból, hogy a várható nagy nehézségek ellenére a népesség alapvető élelmiszerekkel való ellátását és a javakhoz való igazságos hozzájutás lehetőségét biztosítsa, az Ideiglenes Kormányzótanács jogállásáról szóló 2009. évi I. törvény 4. §-ban kapott felhatalmazás alapján kiadja az alábbi

 

rendeletet:

 

1. § (1) A volt Magyar Köztársaság állami vagy önkormányzati szervei által kiállított föld- és ingatlannyilvántartások tulajdonosokat, bérlőket, részeseket, zálogjogosultakat, vagy egyéb, a föld birtokosát (a továbbiakban: birtokosok) nevesítő bejegyzései érvénytelenek.

(2) A volt birtokosok kárpótlására az Állami Vagyonkezelő Hivatal (a továbbiakban: ÁVH) a jogszabályban meghatározottak szerint1 intézkedik.

 

2. § (1) A Magyar Köztársaság Átkerült Területei (a továbbiakban: Terület) földjeinek tulajdonjoga az államot illeti meg.

(2) A Területen kívül elfoglalt, megvásárolt vagy bármilyen más módon megszerzett idegen földek (a továbbiakban: Részek) tulajdonjoga az államot illeti meg, azzal, hogy a helyben lakó és állampolgárságot vagy társpolgárságot szerzett személyek, illetve társult közösségek földtulajdoni viszonyait honvédelmi érdekből változatlanul lehet hagyni.

(3) A honvédelmi érdeket a Magyar Honvédség Főparancsnoksága parancsban állapítja meg, amely ellen jogorvoslatnak nincs helye.

 

3. § (1) A földek nyilvántartását a volt Magyar Köztársaság fellelhető földnyilvántartásai, ennek hiányában helyszíni bejárások és felmérések alapján kell rendezni és azokról egységes földnyilvántartást kell vezetni.

(2) A Részeken található társult közösségek földjeit fel kell mérni és azokról külön földnyilvántartást kell vezetni.

(3) A földnyilvántartást és az összes, földdel kapcsolatos ügyintézést az ÁVH végzi.

 

4. § (1) A Terület magántulajdonban volt, fél hektárnál nagyobb földterületeinek korábbi tulajdonosai részére, az állami földtulajdon terhére, az ÁVH által kijelölt község közigazgatási határán belül, fél hektár földterületre az állam örökös használati jogot biztosít.

(2) A jogosult a használatba vételi jogról ellenszolgáltatás fejében lemondhat. Az ellenszolgáltatások rendjét külön jogszabály2 határozza meg.

(3) A korábban fél hektárnál kisebb földtulajdonnal, vagy földtulajdonnal nem rendelkező, de földművelési szándékát kijelentő kérelmező részére, az állami földtulajdon terhére, az ÁVH által kijelölt község közigazgatási határán belül, fél hektár földterületre az állam kérelemre örökös használati jogot biztosít.

(4) Amennyiben a kérelmező kérelmében kijelenti, hogy a Részek területén kíván földet művelni, részére az ÁVH által a Részek területén található község, vagy a Magyar Honvédség Főparancsnoksága által kijelölt katonai igazgatási körzet (a továbbiakban: KIK) közigazgatási határán belül legfeljebb öt hektár földterületet kell használatba adni.

 

5. § (1) Az örökös használatba adott földön a használó köteles a jó gazda gondosságával, az illetékes mezőgazdasági tanácsadó szolgálat segítségével tényleges mezőgazdasági termelő tevékenységet végezni.

(2) Az örökös használatba adott földön megtermelt javakkal az adók és illetékek külön jogszabályban3 meghatározottak szerint történő lerovása után a föld használója szabadon rendelkezik.

(3) Az örökös használatba adott földet művelő család egy háztartásban élő hadköteles korú férfi tagjai közül legfeljebb kettő fő mentesül a sorkatonai szolgálat alól, hadiállapot vagy rendkívüli állapot esetén azonban kötelesek katonai szolgálatra jelentkezni.

(4) A Részek vagy valamely KIK területén örökös használatba adott földet művelő család egy háztartásban élő hadköteles korú hozzátartozói mentesülnek a sorkatonai szolgálat alól, hadiállapot vagy rendkívüli állapot esetén azonban kötelesek katonai szolgálatra jelentkezni.

 

6. § (1) A földhasználat módját az ÁVH területileg illetékes revizorai folyamatosan ellenőrzik.

(2) A nem megfelelő használat esetén, a használati jog megvonása mellett a volt hadköteles korú használót és annak hadköteles korú és vele egy háztartásban élő hozzátartozóit a külön jogszabályban meghatározott4 sorkatonai szolgálatra rendelik.

(3) A nem hadköteles családtagok részére az ÁVH kényszertartózkodási helyet jelöl ki és kényszerfoglalkoztatást határoz meg, amelynek időtartama megegyezik a sorkatonai szolgálat idejével.

 

7. § (1) Az örökös használatba adott földeket bérbe vagy zálogba adni, illetve venni tilos.

(2) Az örökös használat joga a használó halála után annak örökösét illeti meg. Több örökös esetén az örökösök megegyezése, ennek hiányában az illetékes békebíró döntése alapján kell az örököst kijelölni. A döntés ellen jogorvoslatnak van helye, amelyet az ÁVH-hoz kell benyújtani. Az ÁVH döntése ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

(3) A többi örökös részére – azok kérelmére – e rendelet 4. § (3) vagy (4) bekezdése alapján kell földet használatba adni.

 

8. § (1) A községek közigazgatási határain belül található, nem magántulajdonú ingatlanokhoz tartozó földek (a továbbiakban: községi földek) használati joga a községet illeti meg.

(2) A községek ingatlantulajdonosai kötelesek gondoskodni az illetékes állami szerv által mezőgazdaságilag hasznosíthatónak és művelendőnek minősített községi földek megfelelő műveléséről, amelynek rendjét külön jogszabály5 állapítja meg.

(3) A községi földet zálogba adni, vagy egyéb módon megterhelni tilos.

(4) A községi föld bérbeadásáról a község elöljárójának előterjesztése alapján a községi tanács egyszerű többséggel határoz. A községi tanácsban minden ingatlantulajdonos egy szavazattal rendelkezik. Az ingatlantulajdonos szavazatát a községben lakó más ingatlantulajdonos megbízás alapján is leadhatja.

(5) A községi föld bérbe adásáról szóló szerződést az ÁVH jóváhagyja vagy elutasítja. Az ÁVH döntése ellen jogorvoslatnak nincs helye.

(6) A jóváhagyott szerződéseket az ÁVH a Földművelésügyi Minisztérium irányelvei alapján évente ellenőrzi és felülvizsgálja.

(7) Az egyes községekre vonatkozó, terményekre és haszonállatokra megállapított beszolgáltatási kvótákat az ÁVH minden év július 31-én közleményben teszi közzé.

(8) Amennyiben a községi föld használója rajta kívülálló okok hiányában nem teljesíti az adott területre megállapított beszolgáltatási kvótát, az ÁVH vizsgálata alapján büntetőeljárásnak van helye.

(9) A megállapított beszolgáltatási kvóta felett megtermelt javakkal a használó a sajátjaként rendelkezik.

 

9. § (1) A bérbe nem adott, mezőgazdasági művelésre alkalmas földeken az állam az Állami Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet (ÁMTSz) útján végez termelő tevékenységet.

 

10. § Ezen rendelet Kr.e. 279. III. 16-án lép hatályba.

 

 

Dr. Albert István dandártábornok

sk.

az Ideiglenes Kormányzótanács

elnöke

elnöke

1 7/2009. (Kr.e. 279. III. 2.) IK rendelet az Állami Vagyonkezelő Hivatalról

2 2/2009. (Kr.e. 279. IV. 1.) PM rendelet a kárpótlásról

3 1/2009. (Kr.e. 279. II. 28.) PM rendelet az Adóhatóságról és a közadókról

4 9/2009. Kr.e. 279. I. 18.) IK rendelet a honvédelemről

5 20/2009. (Kr.e. 279. III. 2.) FM rendelet a mezőgazdaságról

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr381082251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bazo 2009.04.23. 17:53:13

Jön az ávó és viszi a földeket, a vidéki parasztoknak nem fog tetszeni.

Az ÁVH neve elég sok rossz emléket ébreszt az átkerültekbe, lehet hogy nem ártana módosítani, ha nem szándékos az áthallás. ;)

A rendeletben szerelő község meghatározást, mindenképpen, módosítani kellene településre, mert gondolom a rendelet községre nagyközségre városra is egyaránt vonatkozik.

Harkaly 2009.04.23. 18:25:01

Gador, szerintem mostanaban ne ruccanj le videkre.
Ha jol ertem, akkor a foldet elveszik, de a paraszt tovabbra is muvelheti. Az mar mas kerdes, hogy barmikor elvehetik tole, ha ugy iteli meg a bizottsag, hogy nem megfeleloen muveli...

Nagyapam meselt errol torteneteket: Kimentek hozzajuk az avosok, aztan megbuntettek, merthogy rozsdasodik az eke (vasbol van, az a dolga), nagyanyamek meg amikor biciklit vettek, meg haza sem toltak az allomasrol, maris elkoboztak toluk beszolgaltatasi kotelezettseg cimen...
Beszolgaltatasi kotelezettseg/kvotak (7):
Ez mit akar takarni? Ha kiadjak az ukazt, hogy tizet kolkezzen a diszno, de csak hatot kolkezik, akkor megbuntetik a parasztot, mert szabotalt??? (szinten nagyapam meselte, hogy megtortent)

Kun Belaek is igy kezdtek 1920-ban, csak eppen az I. vgh utan sok embernel volt fegyver, aztan ki is tortek a felkelesek a Dunantulon. Hoppsz, most is sok embernel van fegyver a faluban...

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.04.23. 18:50:37

most éppen szakdogát írok, de a hétvégén lesz szussznásnyi idő, átnézem ezt, és talán még poszt is születik belőle ;)

név ügyében meg:
addig is, a jelenlegi rendelet alapján jobb lenne az ÁBH, azaz az állami baszogatási hivatal :D

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.04.23. 18:59:39

@Bazo:
a név az a véletlenek szerencsétlen összjátékaként lett így megállapítva. aztán mikor kijött az ómagyar közlönyben, már késő volt módosítani, és így maradt. a helyesbítés meg luxus lenne. (jó magyarázat?)

Harkaly 2009.04.23. 19:02:01

@triumphator: Persze, hogy jo magyarazat! Az emberek egybol megertobben fogjak szorongatni a vasvillat...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.04.23. 19:07:21

Termelni kell, mert nem lesz kaja. Márpedig az átkerültek túlontúl is hozzászoktak ahhoz, hogy kaja van, mintha csak úgy magától keletkezne. Szerintem nem a földtulajdonosok lesznek igazán kiakadva, hanem a irodisták, informatikusok, létszámfölötti pedagógusok és egyéb hasznos szakmákat ismerők, akik ásóra-kapára kötelezve túrhajták azt a földet, amihez kevés közük van. Ha a kvótákat nem irreálisan állapítják meg, akkor ez a rendszer ösztönző lehet a "tulajoknak". Ha szabotál, a saját üzletét rontja.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.04.23. 19:10:18

@szs.:
bezony. sokkal több föld van, mint amennyit így ki lehet osztani a népek között. maradnak az államnak bőven, "nagytáblás" vagy "monokultúrás" gépesített termesztésre. a többinek marad a ló, meg az eke és hajrá. de rá kell fogni a népet, hogy túrni kell a földet, mert nagyon muszáj. másképp nem megy.

Harkaly 2009.04.23. 19:17:42

@szs.: Valahogy nem vagyok meggyozve...
Az irodistak meg elmehetnek kapalni a meghoditott teruletekre, ahogy ez benne van a tervezetben. Ez oke.
En a jelenlegi gazdalkodokat erinto valtozasokrol beszelek. A magyar paraszt hozza van szokva, hogy 20 eve b@szogatjak a miniszteriumokbol, ha egy ilyen regi-uj szagu torvenykezest a nyakaba varrnak, azt nem fogja szeretni.
Mi alapjan lesz megallapitva a kvota? Fix osszegu lesz, vagy a termeseredmenyekhez igazodik?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.04.23. 19:34:03

Ezt majd Vinitor megmondja. :)
Én, (ehhez is, mihez nem) laikusként úgy gondolom, hogy két dolgot kell figyelembe venni: a rendelkezésre álló művelési módszerekkel reális mennyiséget, ezt is némileg alábecsülve, mert fakezűek fogják majd a kapát, másrészt pedig az igényeket, hogy mennyit eszünk. Aztán ezt valahogy összhangba hozni, leosztani területre - kell-e bevonni külső területeket, azokon az irtást, feltörést, védelmet, ottlakást, mindent megszervezni. A népet baszogatni túlságosan már csak azért sem lehet, mert hatványozottan igaz, hogy ha a paraszt nem sz.rik, az úr nem eszik, illetve nincs nagy vörös testvér kismillió tankkal, hogy bejöjjön rendet rakni, ha a lakosság túlzottan szívére venné a dolgokat. A népesség az első években mindenképpen csökkenni fog, de ugyanakkor életrevalóbb is lesz az átlag, bármilyen kegyetlenül is hangozzon ez, de sajnos ez a realitás, amit persze lehet valamennyire tompítani. De az biztos, hogy az dolgozók-eltartottak aránya alaposan megváltozik majd az Átkerülés előttihez képest. Ami nem lesz könnyű, de majd meglátjuk, hogy az új kormány mit ígér. :)

Harkaly 2009.04.23. 19:52:38

@szs.: Amikor a fakezuek fogjak meg a kapat, ott semmi jora nem lehet szamitani, a termesatlagok csak a szakertelem hianya miatt a felere fognak esni (lasd SZU Mo 1950-es evek), ehhez jon a mutragyazas es a permetezes hianya, a vetomagok mutacioja stb. Epp ezert kell hagyni, hogy az emberek muvelhessek a foldet, mert azzal meg mindig a maximumot lehet kihozni belole. Falun nem lesz problema az eltartottak-dolgozok aranyaval, a legtobb embernek van valami koze a foldhoz vagy valami gyakorlati tevekenyseghez, ugyhogy csinalja azt. Mas kerdes, hogy a varosiakkal mi lesz. Ha kitelepitik oket falura, akkor ok lesznek a megtort szomszedok, akiknek semmi haszna, csak az aljamunkat kapjak majd meg. Raadasul ezeknek az embereknek fog leginkabb megvaltozni az elete (tkp felfordul).Ez osszetuzesekhez fog vezetni, gyulolkodeshez, devians viselkedeshez...
Az uj teruleteken a legegyszerubbek a katonai tamaszponton alapulo instant kibuc rendszere tunik a legjobbnak. Legalabbis omagyar reszrol.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.04.23. 20:03:17

Az egész Átkerült terület élete felfordult, és ha nem lesz elég kaja, akkor meg éhenhal a többség. A falui kis konyhakertekre (és még az se általános, falun lakom a környéken) nem lehet alapozni, a saját kajájukat sem tudják megtermelni. A gépesítettséget emberi és állati erővel kell pótolni, ezt meg a hagyni kell, majd megcsinálják alapon nem fog menni. Tervgazdaság vagy halál, ez az új jelszó. Legyen bármilyen rossz mellékíze a szónak, a halálnak még rosszabb a híre. :)
Kapálni meg pár nap alatt meg lehet tanulni, ha mást sem csinál az ember, a szakmai részt nem a kirendelt napszámosok végzik majd úgyse.
A kibuc-rendszer jó ötlet, én is valami hasonlón gondolkodom, majd ha jön több mezőgazdasági infó, akkor be is rakok a tervsorba egy ilyen helyszínen játszódó novellát. De csak a római követséges meg a görög filozófusos utánra. ;)

Szakyster 2009.04.23. 21:25:25

Ez tényleg érdekes paradoxon, simán kijár ebből egy ujjabb felkelés, és nem olyan könnyed, és egyszerű, mint Morvaiéké. Tény, hogy szükség van arra, hogy minden földet, amit csak lehet, megműveljenek, és ha nincs rá elég ember, akkor olyanokat fogjanak be, akiknek f|ngjuk sincs arról, mi az a csernozjom... De az is igaz, hogy ezek az emberek fognak a leghamarabb hőzöngeni, és lelkesen fognak hozzájuk csatlakozni azok a földművelők, akiket nehéz helyzetbe hoz a az ávh (tuti lesz pár padlásüprés) illetve azok az ex-földtulajdonosok, akiktől gyk ellopták a földet - ők legalábbis így fogjkák látni (a komcsi rendszert sem véletlenül utáltták az öreg vidékiek). És ha kitör egy ilyen lázadás, akkor ott nem katonai puccs lesz, hanem polgárháború.

Bazo 2009.04.23. 22:18:30

@triumphator:

Nagy gáz, hogy egy jogász sem maradt életben a puccs után, nem ártana Albert mellé legalább egy jogtanácsos, aki formailag meg tud írni egy rendeletet, mert ha teljesen az alap szavak jelentésétől újra írják a jogrendet abból hatalmas káosz lesz a végén.

Ami még mindig szúrja szemem de rettenetesen hogy a község helyett települést kellene írni, mert így nagyon gázos a rendelet.

bz249 2009.04.23. 22:40:59

@Szakyster: biztos szar ügy kapálni, annak aki nem szeret (nem véletlen a régi sutka: a kapálást azt nagyon utálom, hanem a kaszálás... na azt napokig el tudom nézni) de itt azért nem megtanulhatatlan képességekről van szó és a T. Nép már hajlandó volt fát vágni. Rendszert biztos nem lehet belőle csinálni, de szerintem hamar kialakul az új földműves réteg, akinek ez már nem lesz (annyira) megalázó.

Harkaly 2009.04.23. 23:42:12

@Szakyster: Falun megvan minden a lazadas kirobbanasahoz: Fegyver es palinka!

Harkaly 2009.04.23. 23:46:05

Tobben irtak, hogy nincs eleg ember a foldek megmuvelesehez... Az atkerules elott a lakossag 5%-a dolgozot mg-ban, 70% meg a szolgaltato szektorban. Na, ez az arany most meg fog fordulni. Nem kell szeretni, csak csinalni. Akinek meg nagyon nem tetszik, meg minig elmehet hatarornek/megtoronek.

teddybear01 2009.04.24. 09:28:56

Ami ezt a rendeletet illeti, talán a legrosszabb húzás, amit ki lehet találni.

A parasztoktól a földet, formailag, még a kommunisták sem vették el, nem voltak annyira hülyék. Amikor az '50-es években erőszakosan kollektivizálták a földeket formailag a tulajdonjog a tsz-tagok közös kezelésébe került, nem pedig az államéba. Volt taggyűlés, választották a tsz-elnököt, még akkor is, ha mindenki előre tudta, hogy ki lesz az, volt évvégi zárszámadás, stb.

Először a pénzrendszert kellene felállítani, mert most semmi sincs, ami univerzális csereeszközként szolgálna, talán csak Adó bá pálinkája.

bz249 2009.04.24. 10:07:16

@teddybear01: szerintem azért vannak már pénzhelyettesítő termékek. Cigaretta, gyíkhúskonzerv, borotvapenge... az olyan termékek amik szoktak lenni. Az viszont tény, hogy a hatóságoknak el kellene kezdenie a hivatalosabb pénzrendszer kialakítását, ha más nem pl. húsjegyek formájában. Az viszont egy érdekes kérdés, hogy miképpen alakú az óforint vásárlóereje. Nyilván lehetne hatósági árakkal szöszmötölni, de egy ennyire erősen keresleti piacon az úgyse sokáig működne. Talán ennyi előnye van az élelmiszer/földjegynek, hogy az hozzá van rendelve egy reális termékhez, tehát könnyebben beárazza magát.

A földeket meg szerintem is minél előbb magántulajdonba kell adni... viszont megértem a hivatalt is. Van egy kusza helyzet az összes jogi problémájával (egy csomó tulaj kihalt, a nyilvántartások vagy megvannak vagy nem, az autópályán túli területek a Gyepü részei...stb), termelni viszont kell mert éhhalál lesz. Szóval ebben a helyzetben ez egy olyan megoldás ami működhet is.

Viszont az "örökös használat" helyett szerintem a "végleges rendezésig" vagy valami ilyen kellene (nem tudom mi a pontos jogi kifejezés) ahol az eddigi használóket előnyben részesítik.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.04.24. 10:41:58

@bz249:
jelenleg az IK rendeleti úton kormányoz, annak minden ideiglenességével és esetlegességével együtt. nyilvánvaló, hogy nem ez a rendelet hivatott megoldani véglegesen a földtulajdonok kérdését. ez csak egy azonnali válasz az égető problémára: meg kell művelni a földeket, úgy kell megművelni, hogy lehetőleg minél többen túrják a földet, azt és annyit termeljenek, ami valamennyire is elégséges. majd finomodik, ahogy normalizálódik a helyzet. vagy még durvább lesz, ha...
(szerintem mi nem utópiát - azaz a létező világok legjobbikát - próbáljuk itt megteremteni, hanem lemodellezünk egy helyzetet, azaz hozott anyagból dolgozunk, ezért a blogban teremtett világból sem lesz utópia)

bz249 2009.04.24. 10:45:00

@triumphator: alapvetően egyet értettem a rendelettel, csak az ideiglenes jelleget nem láttam benne eléggé.

A pénzrendszerről lesz majd valami?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.04.24. 10:53:56

@bz249:
na, abba végleg nem merek belekontárkodni, bár terveztem. a pénz az nagyon kényes kérdés. elvileg lehetne használni a régi pénzt, úgy, hogy be kell szolgáltatni az összes kézben lévő lóvét és utána csak a kormány felülbélyegzett bankói érvényesek, ezzel együtt szinte mindennek meg kellene állapítani a hivatalos árát. csakhogy már régen megy a cserebiznisz és ott teljesen mások a prioritások. itt is kérdés, hogy mennyi maradjon a volt gazdánál? aztán a "külföldi" árukkal mi legyen? előbbutóbb rá kell térni a valódi nemesfém tartalmú pénzre, mert csak az lesz kompatibilis a környező világgal.

teddybear01 2009.04.24. 12:07:32

@bz249: Amit te mondasz, az csak árucsere, én adok neked két halat, te adsz fél tucat tojást.

A pénzgazdálkodás ennél sokkal több, sokkal rugalmasabb. Ráadásul a környező népek felé is kell valami gazdasági kapcsolódási alap, egy olyan csereeszköz, amelyet mindenki többé-kevésbé egyformán értékállónak ítél meg. Ez viszont nem lehet olyasmi, ami az idők során tönkremegy, vagy felhasználódik. Mert az nem eléggé értékálló, nem lehet felhalmozni.

A hatósági árakat meg úgysem lehet kikerülni, legalábbis kezdetben, mert kell egy alap viszonyítási rendszer. Ami később persze változni fog, mert módosulni fog a gazdaság szerkezete.

A rendelettel főleg az a baj, hogy nem csak a még megtalálható tulajdonosok alanyi jogát, mármint a földtulajdont mint olyant rúgja fel, de ez előrevetít más jogsértéseket is. Mert ha a földtulajdont el lehet venni, akkor minden mást is.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.04.24. 12:36:54

Csak egy apró megjegyzés: mindenkinek annyi és olyan joga van, amit a vezetés hajlandó átemelni. Ómagyarországot nem kötik a manapság oly divatos nemzetközi normák.
De erről majd picit később;)

bz249 2009.04.24. 12:44:54

@teddybear01: ha jól tudom (ez azért egyáltalán nem biztos) ez azért már nem egészen árucsere, hanem egy köztes rendszer. Van relatíve kevés cikk, amit többé kevésbé mindenki elfogad cserealapként.

Azaz a két hal hat tojásért csak akkor működik, ha valakinek hat tojás kell két halért.

Ennél ez a szint már fejlettebb, cigarettát/konzervet/borotvapengét a szereplők nagy része elfogad vagyis ezek a termékek a pénznek már sok funkcióját mutatják. (többé-kevésbé általános cserealap, értékmérő...stb)

Sok egyéb funkcióját meg persze nem.

Szerintem a rendelet nem elvetemült koncepció... ha belekerül, hogy a "tulajdonviszonyok végleges rendelkezéséig" amiről a megválasztott parlament hoz döntést.

Egyébként jelzem még mindig statárium és hadigazdálkodás van (legalábbis nem jött ki közlemény a feloldásáról) szóval minden katonai vagy nemzetgazdasági fontosságú tulajdont kisajátíthat állam bácsi a károk későbbi rendezésével.

teddybear01 2009.04.24. 13:05:15

@Ghery88: Ez nem igazán igaz, ha a vezetőség hülye, akkor ebben az esetben agyonverik, esetleg lelövik őket.

Mert a vezetőség mindig csak annyira korlátozhatta a többség jogait, amennyit azok még elviseltek. Ez persze eltolódhatott, mert külső erővel módosíthatták az erőviszonyokat, de többnyire így volt.

Ráadásul az Átkerülés után az állampolgárok kezébe sokkal több fegyver került, mint azt egy diktatúra sokáig el tud viselni.

teddybear01 2009.04.24. 13:22:47

@bz249: Nézd, nekem pl. semmit sem ér a doboz cigi, mert még a szagát sem bírom. Adó bá pálinkája sem vonz, inni sem iszom.

A probléma inkább ott van, hogy ezek a dolgok többsége csak pénzpótlék, nem más. Persze felhasználható termékek, a konzervet megeheted, a cigit elszívhatod.

A magyar mezőgazdaság akkor kezdett komolyabb teljesítményt felmutatni, amikor hagyták a parasztot gazdagodni. Mert akkor magától is sokkal többet dolgozott, többet termelt. Mert látta hogy érdemes. A többlet értéket meg beváltotta más dolgokra, esetleg szolgáltatásra. Bevezettette a vizet, vett tévét, autót, Elment nyaralni, taníttatta a gyereket, stb.

Ha viszont nem dolgozik többet mint amennyit feltétlen szükséges, mert neki akkor sem jut több ha megszakad, mert a minimális, az életben maradáshoz szükséges feletti mennyiségű búzát (csirkét, disznót, stb.) elviszik, akkor csak annyit fog termelni amennyi neki elég.

És ha besorozod, akkor meg ki fogja etetni?
A katona épp úgy eszik, de nem termel semmit közvetlenül.

teddybear01 2009.04.24. 13:35:19

Bár nem vagyok közgazdász, de szerintem a következőt kellett volna meglépni Albertnek:

A tulajdonjogot garantálni a meglévő dokumentumok alapján. Azoknak, akiknek nincs semmilyen földtulajdonuk, jogot adni egy meghatározott mennyiségű földterület használatba vételére (telepes-törvény).


Egy valamennyire működő pénzrendszert kidolgozni, nemesfém (réz/ezüst/arany) érmékkel, amelyeknek a fémtartalma garantált. A papírpénz sokkal könnyebben hamisítható, és nehezebben ellenőrizhető.

Ideiglenesen hatóságilag rögzített árakat kihirdetni az alapvető élelmiszerekre.

Azonkívül az állami gazdaság rendszerét vissza kell állítani, mert csak ezzel a módszerrel lehet a mezőgazdaság színvonalának emelése hosszabb távon.

bz249 2009.04.24. 13:37:43

@teddybear01:

Pénz: na éppen ezért van pénzjellegű funkciója annak a doboz ciginek... mert noha neked nem kell mégis bátran elcserélheted a két haladat egy doboz cigiért. Ugyanis jó eséllyel találsz olyat a piacon aki az egy doboz cigiért odaadja a hat tojást ami neked kell...

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rup%C3%A9nz

jelzem az arany is csak egyfajta árupénz :)

tippem szerint a pénzrendszert leginkább élelmiszerjegyekkel lehetne újraindítani. ugyanis azok mögött ott van az árufedezet, tehát értékálló.

Földkérdés: mivel föld van elég és lakosság is a mezőgazdasági termékekre igen kiválóan lehet egy piacgazdaságot működtetni. Majd... most viszont még háború van, tisztázatlan tulajdoni viszonyokkal össze-vissza költözött lakossággal. Ebben a helyzetben szerintem helyes lépés, hogy minden földterület állami tulajdonba kerül (u.i. a kesztölci gazdának megmaradt a földje, a környeinek meg nem, mert az már a Gyepü: vele mi legyen, dögöljön éhen?) és mindenki aki hajlandó megművelni az kap egy parcellát, ahol bizonyos beszolgatási kvóta (értsd: földterületarányos természetben fizetendő adó) lerovása után a terménnyel megjelenhet a szabadpiacon.

Ez csak egy rövid átmeneti időszakig maradna így, amikortól rendezett állapotok vannak (a népesség stabilizálódott, a kelta betörések esélye a nulla közelében van pénzrendszer...stb) szépen lehetne visszamagánosítani a földet (pl. a régi tulajdonosok, a parcellát eddig megművelők...stb előnyben). Legalábbis én így képzelem.

bz249 2009.04.24. 13:42:46

@teddybear01: "Ideiglenesen hatóságilag rögzített árakat kihirdetni az alapvető élelmiszerekre."

ez a rendelkezés szerintem azonnal megbukna, nem tudsz hatósági árakat fenntartani egy hiánypiacon... szerintem ezért kell élelmiszerjegyekkel kezdeni (úgy hogy tényleges árufedezet van mögötte) aztán a piac majd kialakítja ezeknek az értékét (1kg-os húsjegy=1.5kg-os zsírjeggyel)

"A tulajdonjogot garantálni a meglévő dokumentumok alapján"

mi az öröklés szabálya, mi a használaté, mi lesz azokkal a földekkel amik az autópályán túl vannak (és mi lesz az ő tulajdonosaikkal)?

teddybear01 2009.04.24. 14:47:09

A két hal/hat tojás csak hasra ütött értékviszony, két kis keszeg esetén még elmegy, de két kifejlett viza nem hat tojást ér, akármennyire utálom a halat, és szeretem a hagymás rántottát. Az emberek egy részében azért kialakul egy viszonyítási rendszer előbb-utóbb.

De ami a cigit illeti nekem ugyanolyan értéktelen, mint egy lövésnyi heroin. Másnak meg mindennél értékesebb.

A nemesfém/drágakő már a történelem kezdetei óta érték az emberek szemében, pedig sokáig nem sok gyakorlati haszna volt.

Ami a hatósági árat illeti, csak hozzávetőleg lehet betartani, ez sohasem volt másképp. Menni fog a feketézés, de valamennyire visszafogja az árakat.

Jegyrendszer, igen, ha van mit kiosztani. De azért a jegyre adott árúért is kellett fizetni. Hatósági árt, nem feketepiacit.
A normálisabb államok jegyre csak addig adtak bármit, amíg az adott cikkből a minimális szükségletnek elegendő mennyiséggel nem rendelkeztek. Ha ez megvolt, akkor áttértek a hatósági árra, de korlátozták az egyszerre megvehető mennyiséget.

Egyébként a beszolgáltatásos rendszer eddig mindig megbukott, legfeljebb a döntéshozók nem akarták beismerni.

teddybear01 2009.04.24. 14:58:38

@bz249: "kesztölci gazdának megmaradt a földje, a környeinek meg nem, mert az már a Gyepü"

A környei gazdának is megmarad a tulajdona, legfeljebb nem tudja használni a földjét. Ha lemond az eredeti birtokáról kérhet a szabadon maradt földből a Gyepűtől beljebb, vagy politikai jogaival élve támogathat olyan vezetést, amely azután gondoskodik a földjének védelméről, és pofán csapja a fosztogatókat. Ebben az esetben meg valahogy meg kell élnie addig, pl. napszámosként, vagy máshogy. Legfeljebb majd piszkálja a képviselőjét, hogy dolgozzon az is, ha már megválasztották.

Volt már erről novella itt is, még a kezdetekkor. Arra gondoltam, amelyikben az oroszlányi térségben estek a támadó keltáknak.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.04.24. 17:49:14

És arra miért nem mond senki semmit, hogy a gonosz állam bácsi bárkinek ad földet, aki jelentkezik, hogy megműveli?
(+ a benzint is elvették anno. Átmeneti rendelkezések vannak a túléléshez, ezt a többség szerintem fel tudja fogni, persze ha nem lép át egy adott szintet a korrupció. A parasztság meg még árnyéka sincs annak a társadalmi erőnek, amit mondjuk 50 éve képviselt, azonkívül ők igenis királyok lesznek, mert lehet, hogy papíron nem az övék a föld, de ugyanaz az állam, ami ezt úgymond elvette, azt kéri tőlük, hogy azt csinálják, amihez a legjobban értenek, a szaktudásuk, társadalmi elismertségük igencsak felértékelődik, eszközeik aranyárba kerülnek (és miért vennék el őket, kinek adnák helyettük?), ráadásul egy csomó embert rendelnek alájuk. Nem látom be, hog ennél miért lenne jobb vasvillára kapni és nekimenni az Albert-pribékeknek...)

teddybear01 2009.04.24. 20:13:16

@szs.: Valószínűleg szarnak annak a kérő markába, aki elvette a földjüket. Kb. Majd még hízelegnek azért, hogy robotolhassanak a semmiért. Mert beszolgáltatásról is szó van, alig pár bekezdéssel később.
Következetlenségek is vannak szép számmal. Például örökösökről beszél, de már előbb megtagadta a tulajdonjogot.

A maximális földbérlet mérete is igen kevés. Öt hold átlagos föld nem elég ahhoz, hogy normális életszínvonalat tudjon biztosítani egy családnak. Én csak tudom, nagyapa kénytelen volt napszámmal és részes-aratóként kiegészíteni a hat hold földjéből származó jövedelmét, pedig jóval szerényebb körülmények között élt, mint ami most szokás. Akkor még villany sem volt a faluban. Ráadásul nagypapa földje kivételesen jó volt, 17 aranykoronás.

Azonkívül, ha nem használhatnak traktort a földeken, akkor a termésátlag jóval kevesebb lesz az Átkerülés előttihez képest. Ráadásul ha lovat használnak a földmunkákhoz, akkor annak meg kell termelni az abrakját is, különben éhen döglik, és ez még csökkenti a hasznos területet.

Ez a rendelet amúgy nem csak a kevés földművessel tol ki, akik még ebből él, de mindenkivel, akinek akár csak egy víkendtelke van az Átkerült Területeken.

Amúgy ez a rendelet inkább egy lusta földhivatali bürokrata ötlete, hogy megszívassa azokat, akik miatt neki dolgozni kell.

De ellent mond a jogbiztonság elvének is. Ha csak egy rendelettel el lehet venni mindenkitől a jogos tulajdonát, akkor tulajdonképp bármit meg lehet tenni bárkivel. Akarata ellenére elhurcolni, kifosztani, megölni, akármit. Ráadásul részrehajló is, mert a későbbi társult, vagy meghódított területek lakóinak meghagyja a tulajdonjogát.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.04.24. 20:30:18

Hát, akkor ezek szerint tényleg nem jön át, hogy mit akarnak a földekkel és a mezőgazdasággal.
Beszolgáltatás = adó. Mivel nincs más, amit be lehetne adni a közösbe. Csak a munkád, meg a munkád gyümölcse. Adó nélkül meg kevés állam maradt fent.
Egyébként ha a fenti rendelet rossz, akkor mi lenne a jó módszer arra, hogy a földek művelve legyenek és mindenki kivegye a részét belőle és a következő télen ne haljon éhen a maradék 300 000 ember? (Mert Albert bármikor visszavon bármit, nem szívbajos. :) )

Szakyster 2009.04.24. 21:38:03

Szs: mint fentebb említettem, jók kis csapdahelyzet ez :) amúgy szerintem a legrosszabb, ha az átlagember a fenti szösszenetet olvassa, ahelyett, hogy pr-osok adnák elő :) mert tényleg ijesztő. Amúgy szerintem inkább valahogy el kellene érni, hogy a megművelt földnek értéke legyen, és így megérje eladni, vagy bérbeadni. Pl minden föld után valamilyen jól meghatározott adót szedni (nem tudom pontosan mit lehetne) amire ki lenne mondva, hogy adó, és nem beszolgáltatás, de ezt terményben is le lehet róni, olyan arányban, hogy megérje földet művelni, és ne érje meg parlagon hagyni.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.04.24. 22:06:30

A korgó gyomor nem elég ösztönző? :)

Szakyster 2009.04.24. 22:21:48

Az igen, de a majd korgó gyomor sajna nem :(

teddybear01 2009.04.24. 22:32:21

@szs.: Először is az államnak nem csak egy módja van arra hogy bevételhez jusson. Nem csak a primitív terményadó létezik. De mindhez kell egy működő pénzforgalmi rend. Na nézzük:

Az állami monopóliumok. Különböző szolgáltatások állami kézbe vétele, mondjuk vasút, posta, üzemanyag-feldolgozás és értékesítés, bányaművelési jog, sókereskedelem, energiatermelés, stb. Ezeket, megfelelő részesedés fejében, bérbe is adhatja az állam magánszemélyeknek, ügyelve arra, hogy ne adják túlzottan magas áron a fogyasztóknak a termékeket.

Állami gazdaságok. Több szerepe is lenne. Egyrészt a megtermelt élelmiszerekkel befolyásolni lehet a piaci árakat, másrészt az alapellátást bizonyos mértékig megkönnyítené. Harmadrészt, a haszonállatok fajtanemesítését, és a földművesek továbbképzését is kézben lehetne tartani. De mondjuk az államilag garantált minőségű vetőmag, és tenyészállat is érték. Mint ahogy Bábolna és Mezőhegyes Állami Gazdaságai is komoly fejlesztési és gazdasági erőt képviseltek annak idején.

Állami Iparvállalatok: Bizonyos termékek állami monopóliuma. Benzin és más üzemanyagok, vegyszerek, háztartási propán-bután gáz, személyautó, de pl. a lakossági közüzemek: víz, villany, a rádió és televízió műsorszórásának technikai szolgáltatása, de a műsor készítésének kockázata lehet másé!

Földművelésnél egyrészt lehet közvetlenül is adót szedni, de ez nem túl hatékony. A Horty-időkben ez inkább úgy ment, hogy a termény egy részét a hatósági felvásárló vette meg, persze alacsonyabb áron, de a megvett termények után, a mennyiség függvényében a paraszt bónt kapott, amit kötött értékben beszámítottak az adójába.

Azonkívül az igénylők bérbe is vehetnének abból a földből, amely tulajdonos híján visszaszállt az államra. Ez mondjuk lehetne a földterület értékétől függő éves fix összeg. Később esetleg meg is vehetnék az általuk művelt földet.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.04.24. 22:49:31

Oké, akkor ezt most applikálnád jelen helyzetre, ahol a fő kérdés az, hogy a már most fél fejadagon élő népesség hogyan éli túl a következő telet? :)
(A lányom kereszapja amúgy a MNB-ben dolgozik, nemsokára találkozunk is, majd jól kifaggatom, hogy mit lehetne pénzforgalomban alkotni, de van egy olyan tippem, hogy egy megfelelő, működő pénzrendszer még nem az ÁU. első év vívmánya lesz.)

Szakyster 2009.04.24. 23:27:55

Amugy szerintem a legjobb pénz az alumínium lenne, alu érmékkel. Gyk hamísíthatatan, könnyen felismerhető, és az antik is elfogadnák, mint pénzt

Harkaly 2009.04.24. 23:38:37

szs: Ertjuk mi, hogy "csak" meg akarjatok oldani a helyzetet. Sok sikert! Az ellentabor foleg azokat a kifogasokat veti fel, amiken mar vegigment a tarsadalom, es ami varhato.
Amugy a kovetkezo tel meg nem lesz akkora problema, mert nyaron meg le lehet aratni az atkerules elotti vetest. Hogy utana?
Elelmiszerszerzessel kapcsolatban: Elvesszuk az ellensegtol (Brennus nepe megtorik, mi meg jollakunk)! Ha foldet akarnak osztogatni, akkor azt az ellensegebol kell.
A tulajdonjog barmifele megbolygatasa idegesse teszi az embereket. Megszoktak, hogy ennek nem lesz jo vege.
Egy tortenelmi pelda: Angliaban az 1381-es parasztfelkeles utan a parasztok szabad berlok lettek az altaluk muvelt foldon, berleti dij fejeben. A XVI. szazadban ezt a berleti szerzodest hasznaltak fel ellenuk a bekeritesi mozgalom soran. Addig emeltek a berlet osszeget, hogy a vegen csoro paraszt nem tudott fizetni, es eluztek. A birtokos meg birkat tartott a foldjen, mert a gyapjunak jo ara volt. Par szo behelyettesitesevel ra lehet mutatni az omagyar helyzet fonaksagara is. Mondjuk meg a foldbirtokos lesz a "gonosz", hanem a gepekkel es uzemanyaggal rendelkezo teesz.

Harkaly 2009.04.24. 23:53:14

Tudom, hogy nem viccforum, de ez igencsak tukrozi a neplelket:
Öt politikus utazik egy szolgálati autóban, megkülönböztető jelzéssel, a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel, mert mozijegyük van. Egy kanyarban kicsúsznak, és nekivágódnak az útszéli fának. A BM azonnal észleli a balesetet, és kiküldenek 30 rendőrt, hogy biztosítsák a helyszínt.
A kiérkező rendőrök csak egy parasztbácsit találnak a roncsnál, közvetlenül mellette öt földhalom. Az egyik rendőr kérdi a parasztbácsit:
- Bátyám, maga látta a balesetet, el tudja mondani mi történt?
Parasztbácsi:
- Persze, öt politikus ment mint az állat, nekimentek a fának, és szanaszét repültek.
- És most hol vannak a sérültek?
- Eltemettem mindet.
- Úristen, és ha még éltek?
- Hát, egyik-másik még szuszogott, de hát hazudik az mindegyik...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.04.25. 08:13:44

Az alumínium nem rossz ötlet, elő a régi tízfilléresekkel! :)
Az ókori népektől, főleg a környékről nem lehet annyi kaját elvenni, ami elég lenne, kevesen is vannak (Brennusnak nincs népe itt, egy ad hoc hadjáratra összegyűlt bandát vezetett csak), nem hatékony a termelésük, és a környéken nem fognak ők se vetni, ha meg messziről kell szállítani a zsákmányt, meg sem éri.

teddybear01 2009.04.26. 11:18:31

Na aludtam egyet-kettőt rá, és gondolkoztam is.


Először is, aki átélte ezt az éhezéssel és fagyoskodással tarkított telet, azt szerintem igazán nem kell meggyőzni a földművelés és a háztáji állattartás fontosságáról.

A probléma inkább a tulajdonjogok rendezésében, illetve a termelés előkészítésében rejlik.

A tulajdonjogokat rögtön a népszámlálás után kellet volna bejegyeztetni, először önkormányzati, majd magasabb szinten. Azaz a kérdezőbiztosoknak mondjuk az önkormányzat hivatalaiban nyilvántartásba kellett volna venni a föld és háztulajdont. Ezeket a kataszteri jegyzékeket ellenőrizték volna a Földhivatalban. Ezt persze még a tél folyamán. Úgy is ráértek a hivatalnokok, és legalább csinálnak valami fontosat.

Ha már egy önkormányzatban nagyjából körvonalazódik, hogy melyik földterület szabad, akkor lehet ezeknek a területeknek a bérbe- használatba adásáról gondolkodni.
Bejegyeztetni az igénylőket, az igényelt földterület nagyságát, esetleg helyét. Ha nincs érdekütközés, és az illető előre láthatóan képes is megművelni, akkor megkaphatja az engedélyt.
Ha viszont probléma lép fel, akkor helyi szinten ezt el kell rendezni egy nyilvános tárgyaláson.

Ki kell hirdetni az állam kisajátítási jogát, amely automatikusan hatályba lép, minden parlagon maradt földterülettel kapcsolatban, ha az nem a hivatalosan Gyepűnek nyilvánított területre esik.

Vetőmag: Na ez a legfontosabb. Megette a fene az egészet, ha nincs mit elvetni. A készleteket még a tél vége előtt fel kell mérni, és a lehetőségekhez képest igazságosan elosztani az önkormányzatokon keresztül. Az igénylők terményhitelbe kapnák a vetőmagot, a törlesztés a termésből kell fedezni. Ez egyfajta bevételt is jelentene az állam részére.

Állattenyésztés: Na igen, ez komoly probléma. Tenyészállatok nélkül ez nehezen fog menni. Mivel az átkerülés előtt sikerült a nagy kereskedelmi multiknak ezt az iparágat nullázni, ezért meglehetősen kevés háziállat maradt, a házi-kedvenceken kívül. Ahol viszont maradt, ott újra kell kezdeni a munkát. Ha lehet, az önkormányzaton keresztül tenyészállatokat kell beszerezni, főleg szárnyasból és kisállatból. Ezek szaporábbak, és így hamarabb képesek elterjedni.
A vágóállatokat szintén be kell szerezni, és hasonlóan elterjeszteni.
Természetesen a tenyészállatokat később a szaporulatból kell kifizetni.

Pénz: na ehhez kellene egy gazdász. Főleg a viszonyítási alapértékek kiszámolására.

Ami a pénz megjelenési formáját illeti, az Ómagyar Területeken belül szinte másodlagos, az ómagyarok hozzászoktak az érmékhez és a papírpénzhez is. A Területeken kívüli kereskedelemhez viszont kizárólag nemesfémpénz használható, mást ugyanis nem ismernek még az antik.
Ami a pénzhelyettesítő dolgokat illeti, azok esetlegesek, és szükségmegoldások. Ha fogyaszthatók, mint a cigi, vagy a konzerv, akkor ritkulásuk miatt fokozatosan inflálódnak.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.04.26. 12:53:31

@teddybear01:
well done! várni kellene legalább egy reflex-posztot a rendeltre, minimum említés szintjén, amiben az általad felvetett gondok és alternatívák is megjelenhetnének, illetve meg kellene jelenniük, mert teljesen jogosak. utána esetleg albert kénytelen lenne módosítani ezt a rendeletét. bár a hadigazdálkodás, és a frissiben lenyomott második kelta támadás (első a sacco, most brennus) nem igazán jogosíthatná fel őt vérmes reményekre a békés jövőt illetően. az állam háborúban áll, mexokott és rendszeresített infrastruktúrája romokban hever, a népességének 95%-a még egy csirkét sem lenne képes leölni, stb-stb. de azért előre!

bz249 2009.04.26. 15:52:54

@triumphator: egy javaslatot a poszthoz, ha megengedsz... mi lenne, ha ez nem rendelet lenne, csak javaslat. Ezt terjesztette be Albert dandi az Ideiglenes Kormányzótanácsnak, de Teddybear ideiglenes Mezőgazdasági és Légügyi miniszterrel egyelőre még nem sikerült megállapodni.

Aztán vagy kompromisszumot találnak vagy egy fontos megbízatást Teddybear miniszter úrnak (pl. Contastrigorium polgármestere vagy valami ilyesmi). ;)

teddybear01 2009.04.26. 16:55:09

@bz249: Ami a légüres minisztert illeti, az talán még menne, szakmai alapom mindenesetre van, valamennyi.

Vidékfejlesztési Főatyaúristen? Na ahhoz én is csak hozzáröfögök, bár a fateromnak ebben az iparágban van úgy 70-éves gyakorlata. Csak ragadt rám valami, a ganajon kívül. Bár az átkerülés előtti legfőbb parasztvezérhez képest talán én is többet értek a szakmához.
süti beállítások módosítása