Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A színfalak mögül: Heti Hírmondó

2009.05.07. 21:01 | (F)ordító | 67 komment

Címkék: szerzők szinfalmögé

Új kezdeményezésként a blogon kis bepillantást engedünk a boszorkánykonyhánkba. A blog úgy születik, hogy (általában) az elkészült anyagokat felrakjuk egy közös listára, ott lehet véleményezni, megvitatni, majd ha a szerkesztői önkény úgy találja, akkor a véglegesített anyag megy ki a blogra. A bejegyzések többsége nem sokat változik a folyamat során, de (főleg a világ alakulását taglaló részek) néha ádáz viták kereszttüzébe kerülnek.

Mivel a látogatottságot leginkább Triumphator írásai vonzzák, egy tőle származó, az átlagosnál több vitát keltő posztot teszünk most közzé eredeti formájában, majd alá a többi szerző szerkesztett és csúnya szavaktól és aktuálpolitikától megtisztított megjegyzéseit. A kedves olvasók meg majd eldöntik, hogy kinek van igaza. :)

 

Heti Hírmondó

Kr. e. 199. (2089.) május 2.

 

A titkok nyitja

 

Múlt héten elkezdett – és a visszajelzések alapján páratlan érdeklődésre számot tartó – sorozatunk újabb részében ismét a Nemzeti Archívumban őrzött és az államtitok minősítés alól pár nappal ezelőtt kikerült hanganyag ismertetését folytatjuk. A hanganyagot eredeti, betűhív átiratban közöljük, amelyhez semmi kommentárt nem fűzünk, csak a felvétel valószínűsíthető idejét, helyét és a résztvevőket nevezzük meg. A hanganyag minősége ugyan néhány helyen hagy maga után kívánnivalót, de a gyengébb minőségű részek sem teljesen érthetetlenek. Az Anyagtudományi Intézet munkatársai jóvoltából az eredetileg egy úgynevezett írható DVD-lemezre rögzített hangot sikeresen másolták át sokkal időállóbb mágnesszalagra, amely reményeink szerint hosszú évszázadokra megőrzi e páratlan kortörténeti dokumentumot és további, még titkosítás alatt álló dokumentumok közzétételét is lehetővé teszi a későbbiekben.

 

Eredeti adathordozó:

Maxell DVD-R 4.7GB gyártmányú DVD lemez

 

Felirat, címke:

Kormányzati Kabinet informális találkozója, április 25. (kézzel, alkoholos tollal felvitt felirat)

 

A felvétel valószínűleg Kr. e. 279. (2009.) április 25-én, a kelták feletti győzelem tiszteletére adott fogadás során készült a Püspöki Palotában.

 

A háttérben egyenletes beszélgetés és egyéb társasági zajok hallatszanak, amelyek azonban azonosíthatatlanok.

 

Albert István: Zoltán, csukd már be azt az ajtót! A saját hangomat nem hallom ettől a zsivajtól.

(Kiss) Zoltán (személyi titkár): Igen, uram. (ajtócsukódás hallatszik, majd teljes csend)

A.I.: Végre meglazíthatom ezt a rohadt nyakkendőt… (mormogás és sercegő zaj) Hát, uraim, egészségünkre!

Több férfihang szinte egyszerre: Egészségünkre! (poharak koccannak)

A.I.: Üljetek le! Zoltán, akkor most halljuk a valódi számokat!

K.Z.: Igen, tábornok úr. Tisztelt Uraim! A nyilvánosságra hozott veszteségadatok és egyéb számok – hogy úgy mondjam – közfogyasztásra készült adatok voltak. Önök is tudják, hogy ebben a törékeny pszichológiai és társadalmi-gazdasági helyzetben minden kormányzati közlésnek óriási súlya van. De ezzel nem is untatnám magukat, Önök ezzel tökéletesen tisztában vannak…

(Mély férfihang): Én nem vagyok vele tisztában…

K.Z.: Nos, püspök úr, mondjuk úgy, hogy Önt most helyezzük képbe. Bár szerintem maga is tud sok mindent, amit nem szívesen kötne a nyilvánosság orrára. És ezt mi se szívesen tennénk. Érti, ugye?

(Mező Péter esztergomi) Püspök: Hmm, értem. Remélem Önök is értik, hogy mit cselekszenek.

A.I.: Ugyan, már, atyám. Ezt megtárgyaltuk már, és erre most nincs idő. Engedelmével… Folytassad, Zoltán.

K.Z.: Nos, igen, tehát a valódi adatok a következők. (pár másodpercig papírzizegés hallatszik) Tehát, saját veszteségeink. 2324 fő honvéd, ebből 202 fő hivatásos. 1675 fő polgári személy. Ezek a halottak. Eltűnt további 320 fő honvéd, ebből 11 fő tiszt és 551 polgári személy. Maradandó vagy súlyos sérülést szenvedett 542 fő honvéd, ebből 75 tiszt és 1432 fő polgári személy. A könnyű sérültek számát még nem tudjuk, az adatok folyamatosan érkeznek. Természetesen további elhalálozásokra is számítani kell.

(Férfihang): Mennyi is a honvédség létszáma, István? Azaz, khm, mennyi volt?

A.I.: 28000 fő. 1235 fő hivatásos, a többi sorozott. De ezt tudod te is, Gábor…

(Fehérvári) Gábor (hadügyminiszter): Ja, tudom, csak más a te szádból hallani. (pár pillanat csend) Mire iszunk mi itt?! (hangja felerősödik és emiatt a felvétel erősen torzít) A honvédség tizede elhullott! Megtizedelt minket egy… egy… rongyos, büdös csürhe! Dárdákkal, meg kardokkal…

A.I.: (szinte kiabál): Elég! Elég legyen! (hangos szusszantás) Igen, több mint 11% a veszteségünk. Tizenegy százalékkal több, mint amire számítottunk.

F.G.: Engem nem tudsz elhallgattatni, István. Nem téged hibáztatlak, ne értsd félre, csak dühít a tehetetlenség érzete. Ez nagyon sok.

A.I.: Nem akarlak elhallgattatni… Igen, sok. De ez a honvédség ezelőtt még soha sem harcolt, tapasztalatlan tisztek vezettek tapasztalatlan újoncokat egy ismeretlen harcmodorú és tízszeres túlerőben lévő ellenség ellen. És győztek. Győztünk.

F.G.: Még egy ilyen győzelem és nem marad több katonám… (sóhajt)

(Vékony férfihang): Stílszerű vagy, Gabikám… (kuncogás)

F.G.: Mi van? Mit röhögsz, Árpi? Megütött egy pohár pezsgő?

(Frida) Árpád (külügyminiszter): Azt sem tudod, hogy mit beszélsz, mi, Gabikám? (ismét kuncog)

A.I.: (halkan nevet és sóhajtva mondja) Pirrusz.

F.G.: Micsoda? Mi a faszt szórakoztok itt? Meghülyültetek?

F.Á.: Nem micsoda, hanem kicsoda. Pirrusz Épeirosz – valahol Albánia körül keresd – királya volt. Azaz, dehogy volt, most is az. És éppen a rómaiakat boldogítja egy expedíciós sereggel. Ő mondta ezt az asculumi csata után, idén januárban (felnevet), ahol épphogy megverte a rómaiakat, de sok katonát vesztett. Kortársunkat idézted.

F.G.: Ja… Leszarom ezt a Pirruszt. Honnan pótoljuk a veszteséget? Kiből csináljunk katonát? A sorozást leállítottuk, mert azt mondtátok, hogy valakinek dolgoznia is kell. Földet túrni, bányászni, karbantartani, mittudomén. Katonát nem adtatok február óta! Most meg a földrendelet miatt lasszóval sem fogok találni bakának valót. Inkább bevállalja a parasztságot, csak hogy ne kelljen beállnia.

A.I.: Erre térjünk vissza később, oké? Folytassad, Zoltán!

K.Z.: Igen. Tehát, a veszteségeink. A támadás tulajdonképpen három ponton érte a határainkat, de azok közül egy sem tudta áttörni a Gyepű vonalát, a harcok a Gyepűvidékre korlátozódtak. Az egyik kelta csoportosulás a Vértes erdeiből indulva Szárliget és Tatabánya között nyomult előre, mintegy 50-60 ezer harcossal. A második csoport az Etyek-Felcsút vonalban támadt, 70-80 ezer harcossal. A harmadik csoportosulásról pontos információink nincsenek, mivel a szövetséges törzsi ellenőrzésű területet támadták a Sóskút és a Duna által határolt arcvonalon és híreink szerint beszivárgásos taktikát alkalmaztak.

M.P.: Erről is vannak információink. Egészen pontos információink.

A.I.: Igen, atyám, tudjuk. Erről is a későbbiekben, ha kérhetem…

K.Z.: Folytatnám… Köszönöm. A támadások felkészületlenül érték a Gyepűvidéken található településeket, amelyek a harcok első óráiban gyakorlatilag csak a maguk erejére és az ott állomásoztatott honvéd csapatokra számíthattak. A legsúlyosabb veszteséget Pusztazámor szenvedte el, a települést gyakorlatilag fel kellett adni. A lakosság lélekszáma a támadás előtt 985 fő volt. A harcok után összesen 28 helyi lakost sikerült élve azonosítani, 241 fő halott mellett. A többi lakos sorsa ismeretlen. A kelta előrenyomulást csak a 40 fős honvéd szakasz elhelyezési körleténél, a Barcza-kastélynál sikerült időlegesen megakasztani, de a muníció elfogytával ezt a gócot is fel kellett adni. Az életben maradt lakosok és 22 fő honvéd a kastély pincerendszerében bújtak meg…

(Férfihang): A káembések is ott haltak meg.

K.Z.: Igen, belügyminiszter úr. A 2 fő KMB-s a szemétlerakó-telepnél vett fel védelmi állást és ott is haltak meg. De előtte sikeresen riadóztatták rádión az Etyeken állomásozó honvéd magasabbegységet.

(Zslotár Károly belügyminiszter): Mert nem csak a honvédek harcoltak… A rendőrök…

A.I.: Károly, ezt már megtárgyaltuk a kormányülésen. A rendőrséget teljesen újjá kell szervezni, de a katonai területeken egyetlen rendőrt sem akarok látni. Márpedig a Gyepű még sokáig lesz katonai terület.

Zs.K.: Rendben.

K.Z.: Tatabánya környékén szerencsénk volt, mert az egyik gépesített járőrünk belefutott egyenesen a kelta középhadba, ezért ott a kelták beözönlését kivédtük és szinte menetből felmorzsoltuk az egész támadóéket. Néhány kisebb csoportjuknak sikerült Tatabányáig eljutni, de szerencsére a számukra ismeretlen környezetben viszonylag könnyen és meglepően kevés polgári veszteséggel sikerült a támadást ott is felmorzsolni. A saját veszteségeink zömét üldözés közben kisebb-nagyobb kelta seregtestekbe ütköző gyalogos vagy könnyűjárműves egységeink szenvedték el, amikor az arcvonalunk a harc hevében felbomlott és az irányítási rendszer nem működött.

Zs.K.: Mennyi keltát öltünk meg?

K.Z.: Összesen 78.567 fő halott keltát számoltak össze az általunk ellenőrzött területen. Az etyeki védelmi vonalnál több mint negyvenezer kelta halt meg a tüzérségi zárótűzben. Szárliget magasságában szintén tüzérségi tűzben 25 ezer halt meg. A többit menetből ölték meg, állóharcra az egyenlőtlen fegyverzet miatt nem került sor. Foglyokról nincs tudomásunk.

Zs.K.: Egyenlőtlen… A faszt. Kétszázezren voltak!

F.G.: Kivel szedették össze a hullahegyeket?

K.Z.: A kelta harcosok mögött menetelő asszonyok és fiatal fiúk erre a célra tökéletesen megfeleltek. Egy hét alatt elvégezték a munkát. Ezek száma 32.789 fő volt. A használható fémeket az összes hulláról eltávolíttattuk.

F.G.: Volt? Megölték azokat is?

F.Á.: Ne legyél már ilyen vérszomjas, Gabikám. Életben hagytuk őket. Úgy többet értek.

K.Z.: Tábornok úr, mondhatom? Igen, köszönöm. Mint a miniszter urak és püspök úr is tudják, Kilkiszi Bazsír thrák, khm, kereskedővel és gazdasági társaságával jó üzleti kapcsolatokat is ápolunk. Nos, Bazsír úrral sikerült egy rendkívül kedvező üzletet kötnünk, amely ennek a hatalmas emberanyagnak a kezelési költségeit, hogy úgy mondjam, haszonná változtatta.

M.P.: Eladták mindet rabszolgának, igaz?

F.G.: Micsoda?

A.I.: Mielőtt moralizálnának az urak, emlékeztetem Önöket, hogy az életünk egy hajszálon függ. Nem mi írjuk ennek a világnak a játékszabályait, illetve még nem. Ezért alkalmazkodunk. Itt ez a szokás – a vesztes népét elhajtják rabszolgának. Ezért kell nekünk győzni. Folytasd, Zoltán.

K.Z.: Nos, a vételár 200 attikai talentum ezüst, azaz egymillió kettőszázezer drachma, amely tartalmazta az összes, nem fémből készült használati tárgy árát is.

F.G.: Most ezt magyarul is, Zolika, ha kérhetem, oké?

K.Z.: Kicsivel kevesebb, mint 230 kiló színezüst.

F.G.: Mit kezdünk ennyi ezüsttel? Mit veszünk rajta? Gázolajat?

A.I.: Munkaerőt. Itthon is fizetni kell valamivel. Az emberek a régi papírpénzt nem fogadják el szívesen, hiába van róla rendelet. Mindenhol megy az átláthatatlan csencselés. És lassan a külföldiekkel is kereskedni kell.

F.G.: Aha, pénzt fogunk veretni belőle. Nagyszerű! Ki lesz rajta a fej, István? (hangosan nevet)

A.I.: Egy baka lesz rajta, egy magyar honvéd, aki végig fogja verni az egész világot.

K.Z.: Folytathatom, tábornok úr? Köszönöm. A harmadik kelta támadóhullám a Gellérthegy felé irányult és információink szerint egyfajta bosszú vezérelte. A kelták az eraviszkokat akarták megbüntetni, amiért lepaktáltak velünk és átengedték a területeiket. Itt a hegyek között csak pár ezer szkordiszk harcos ütött rajta az elszórt villagazdaságokon, de erőteljes pusztítást végeztek. A támadásukat csak az etyeki harcok után tudtuk megállítani és felszámolni. Az eraviszk törzsterület viszont jóvátehetetlenül elpusztult. És itt találkoztunk először ellenséges lőfegyverekkel. Valaki felfegyverezte a szkordiszkokat.

M.P.: Ne nézzenek rám, az egyház tartja a szavát. Csak az eraviszkokkal tettünk kivételt.

A.I.: Tudom, atyám. Szerencsére tudom.

F.Á.: Az eraviszkok maradéka jelenleg Sóskúton van elszállásolva. Nincsenek sokan, párszázan lehetnek. Elkerülhetetlen a teljes beolvasztásuk, belőlük már sosem lesz külön nép, ahhoz kevesen vannak.

F.G.: A területüket megszállta a honvédség, kiépítettük az állásainkat. A szkordiszk hulláknál – foglyot itt sem ejtettek… - csak AMD-67 gépkarabélyokat találtunk. Honvédségi készletből valók és még az első napok zűrzavaros idejében tűnhettek el. A kiképzőjüket egyelőre nem találjuk, de keressük.

A.I.: Erről nem tudhat senki. Értettétek? Senki. Sem az ezüstről.

M.P.: Mi legyen az én katonáimmal, tábornok úr?

A.I.: Mennyien is maradtak?

M.P.: Hatan, összesen hatan.

A.I.: Most van két szakasza, igaz? Csapja ezeket is hozzájuk és maradjanak a maga felügyelete, de a városőrség parancsnoksága alatt. Megfelel ez Önnek, atyám?

M.P.: Úgy vélem, igen. Engedélyezi a városon kívüli biztosítási feladatokat számukra?

A.I.: Csak a maga személyes védelmére. Csak arra. Megegyeztünk?

M.P.: Meg, tábornok.

A.I.: Nagyszerű. Van még valakinek kérdése?

F.Á.: Merre megyünk tovább? Épeirosz, Róma, Szkítia, Germánia?

A.I.: Sehova. Ülünk itthon a seggünkön és felkészülünk.

F.Á.: Mire?

A.I.: A következő támadásra. És annak elhárítására.

F.Á.: Honnan várható a támadás?

A.I.: Ha nem sikerül etetni a népet, akkor innen.

 

A felvétel itt véget ér.

 

A következő lapszámunkban ismét exkluzív hangfelvétel átiratával jelentkezünk. Keresse új számunkat az újságárusoknál jövő héten is. Heti Hírmondó különkiadás – ára csak negyed drachma!

 

-------------------------------

 

Gador: Tri, nagyon tetszik az anyag, csak éppen ez 80 év múlva sem lehet
sajtótéma. Ugyanis az legitimációs válságot okozhat. Max. kutatók
olvashatják, de ők sem nagyon.
Mindazonáltal kár lenne veszni hagyni a dolgot, kicsit másként kellene
publikálni! :)

Kicsit sokallom a magyar hullák számát, a keltákét meg különösen, ám legyen! :)

Triumphator: Üdv!

80 év múlva legitimációs válság? Ugyan már! Hát fáj az neked, hogy
nyolcvan éve, 1929-ben gróf Bethlen miket művelt kormányon? Fáj az a
mai kormánynak? Dehogy. Ez több mint három emberöltő nálunk, Ómagyar
van az öt is. Ezt úgy hallgatják, mint mi a Toldit. Szerintem.

Gador: Nos, kb. 40-60 év alatt meg lehet újra teremteni a "jóléti/fogyasztói
társadalmat". Ha ez eljön, akkor valszeg felmerül: minek a sorozás, minek a katonáskodás, minek a terjeszkedés, minek ez a központosított hatalom, meg szegény antiknak
is adjunk már atombombát (na jó, nem úgy, mint a japcsiknak...).
Ahhoz, hogy ez ne következzen be, az alapító atyáknak feddhetetlennek
kell lenniük, az elveiknek, személyüknek kikezdhetetlennek kell lenni!
Hol hallasz te az amcsi alapítókról rosszat? Még az indiánirtás is
pozitívum... meg nem nagyon van taglalva.

Szóval Albert dandi szent és sérthetetlen. És igazából az akkori
döntéshozók is. Szerintem.

Triumphator: A leirat Albertet egy tökéletes technokratának ábrázolja (legalábbis
annak szántam). Érzelemmentes, szinte kívülálló vagy a történtek
felett álló személy - nincs mit kikezdeni benne. Katona kell? Igen.
Kaja kell? Igen. Egyháznak kuss? Igen. Csak ennyit mond és ezzel egyet
lehet érteni 80 év múlva is. Albert egy kőszikla a leirat szerint,
kézben tartja a folyamatokat. A nyolcvan év alatt történt dolgokat
pedig még mi sem ismerjük. Hacsak meg nem írja valaki... Az ezt megkérdőjelező gondolatok ígyis-úgyis megjelennek, ahogy jön a feleslegessé váló emberek tömege.
Ezért kell lekötni a népet. Látástól-vakulásig. Akkor nincs idejük
gondolkodni. Én szóltam, uff. :)

Gador: Albert jó, de miniszterei? :) Milyen vezető, aki olyan gyenge elemeket
vesz magához, mind a honvédelmi miniszter... (semmit nem tud az
alap-töriről). Ez nagyon gyenge képet fest róla! :) Na jó, ez már csak kötekedés volt! :) Mehet az anyag - engem meggyőztél! :)

Triumphator: Most őszintén, melyik miniszter tudná letenni az alap érettségit?
Mellesleg jó vezető, mert ha hibázik, akkor rámutat a hülyékre, ha meg
jól teljesít, akkor pedig a hülyék ellenére is jól döntött. Jó vezető
nem vesz maga mellé riválist. Azokat eltiporja.
Köszönöm!
Örülök, hogy meggyőztelek. Komolyan.

szs.: Tri anyaga:

1. A 200 000 kelta harcos több helyen szerepel, de az erőteljes
túlzásnak tűnik, ami abban a korban nem meglepő, de biztos nem voltak
annyian, még nővel-gyerekkel együtt sem. Elég belegondolni abba, hogy
mennyi kaja kell ennyi embernek és honnan a fenéből szedték volna
össze, a szállításról nem is beszélve. + Nagy Sándor serege ennek csak
töredéke volt és azzal is végigverte a fél világot. Szerintem ha
feleennyi keltát veszünk pereputtyostól, még akkor is soknál vagyunk.

2. A veszteségek nagyon nagyok, főleg a katonaiak, de a "civilek" is,
tekintve, hogy a lakosság (főleg ókori viszonylatban) fel van
fegyverkezve és a készültsége sem alacsony szintű. Az amcsik
szenvedtek több év alatt ekkora veszteséget Irakban modern
fegyverekkel harcoló ellenségtől, akik rajtaütésekben és egyéb
kellemes módon támadnak, most pedig beásott, tűzfegyverekkel ellátott
egységekről van szó, akik azért vannak ott, mert számítanak a
támadásra, rádióval rendelkeznek, könnyen tudnak mobilizálni,
átcsoportosítani, velük szemben meg ókori felszerelésű, fegyelmezetlen
harcmodorú, könnyen demoralizálható kelták állnak.A beszivárgó
hadviselésre kevesen képesek közülük normálisan, azok tényleg
okozhatnak pár kellemetlenséget, de annak az áldozata nem lehet ilyen
nagyságrendű. A hondvéd áldozatok meg max. százas, de akkor sokat
mondtam. Ismétlem: a gyepűn beásott, védelemre felkészült egységek
vannak, őrszemekkel, kommunikációs hálózattal. Ráadásul a keltákkal
harcoló rómaiak (kicsivel később) szintén nagyon aránytalan
veszteségrátával dolgoztak, pedig nekik nem volt kalájuk, csak
egyszerűen az összedolgozó taktika fölénye nyilvánult meg a kelta
hősök rárohan-ordít-lekaszabol taktikájával.

3. Albert technokrata, és pont erre van szükség. :) Viszont ilyen
belsős anyag hivatalosan sohasem kerül nyilvánosságra, azt vagy
kilopják, de akkor a nyilvánosságra hozó számíthat arra, hogy
karrierje és/vagy élete hamarosan véget ér, vagy erőszakos
hatalomátvétel történik és a győztesek rángatják elő, ezzel is
démonizálva a veszteseket. (Bár ilyenkor kreálnak is, ha kell.) Az
anyagot - a számokat kiigazítva - úgy tudnám elképzelni, hogy egy
kutató megleli a DVD-t, átírja, majd a főnöke megdicséri és közli
vele, hogy szép munka, de marad az archívumban.

Gador: Tri, a jó vezető igenis értelmes okos (és megbízható) embereket vesz
maga mellé! Hisz ha nem ezt tenné,m magával szúrna ki! :) Nézd meg
Caesart, Napóleont vagy... magyar példa most nem jut eszembe... :)

Triumphator: Anyaggal kapcsolatosan:

Mivel te vagy a Szerkesztő Úr, jogod van eldönteni, hányan
pusztuljanak el. Bár fenntartom, hogy ez a tízegynéhány százalékos
veszteség még szerintem lájtos is. Főleg a polgári részről. Hiába van
a vállán valakinek egy gépkarabély, azt eredményesen használni kell,
meg újratölteni és eldobni, meg menekülni, ha rajta üt kétszáz kelta.
De legyen csak százötven. Nekem (szerencsére) csak taktikai házban
szerzett tapasztalataim vannak tűzharcról, de annyi is elég volt.
Tanulságos sztori, elmeséljem? Nem hosszú, de nem ide vág teljesen. No
mindegy, szóval a döntés a tiéd. Az anyag nyilvánosságáról már írtam
Gábornak, az a nyolcvan év óriási időtáv nekünk is, nemhogy az
ómagyaroknak. A Heti Hírmondó nevű bulvárszennny valszeg csak az első
számot hozná címlapon, aztán dobná a kérdést és inkább az ómagyar
szexjátékszerekről cikkezne.

Ghery: Tri, a számok nagyon durvák. Tényleg. Az egyik posztomban részleteztem
a kelta seregek számát és irányát, vesd össze azzal. Egyébként remek;)

szs.: Üdv!

Tri: Még azt elfelejtettem írni, hogy Bazsír miatt tudtak is a készülő
támadásról, tehát még meg sem lepték őket. Tehát be vannak ásva, ki
van építve a védelem, harckészültség, sorozatlövő fegyverek,
nehézfegyverzet, szögesdrót, aknák (ha más nem, sufnituning),
kommunikáció, gyors szállítási lehetőség - ha így is 10%-uk meghal
(aminek a többszöröse a sérültek száma), akkor ott valami nagyon nagy
gebasz van. Max. annyit tartanék reálisnak, hogy a kelták valahol
áttörnek és elcsipáznak egy települést, de azt is hamar lokalizálnák.
Arról nem is beszélve, hogy még a modern katonát is sokkolja a
tűzharc, milyen hatást kelthet ez egy ókori emberben, legyén bár
mégoly vérszomjas és rettenthetetlen?

+ az a rabszolgás-pénzes megoldás is kicsit piszkál, csak most
rohannom kell, de este kifejtem.

-------------------

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr181108836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harkaly 2009.05.07. 23:14:20

A poszt nagyon utos! A vesztesegekkel kapcsolatban: Induljunk ki abbol, hogy erdos-hegyes terepen zajlottak a harcok, es a keltak nem egyenesen, tomegben rohantak bele a geppuskatuzbe. 100 meteres tavolsagot rohanva megtenni nem sok ido, 12-13 mp egy jo futonak, plane tele adrenalinnal. Egy gyakorlatlan es reszketo katona ennyi ido alatt eppen csak kicsereli a tarat. Hogy csokkentsek a tuzersegi tuz miatti vesztesegeket, hullamokban tamadnak, nem warband-ban. Ha ehhez az erdobol meg massziv ijaszfedezetet kapnak, akkor a honvedek fedezekbe bujnak, es hamarosan test-test elleni harcot kell vivjanak, ami szivas.
Nem is beszelve ejszakai rajtautesekrol, es a kifogyo loszerrol.
A tortenelemben volt ra pelda, hogy ijas-dardas horda gyozott le modern hadsereget.
A vesztesegek meg igenis magasak. A keltak nem akarnak visszavonulni, a honvedeknek meg nincs igazan hova. Az egyik felnek meg kell tornie, ami veres harcot jelent...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.07. 23:28:12

A gyepűn zajlottak a harcok, kiürített, védelemre felkészített Átkerült területeken, azonkívül ott a szögesdrót is még az állások körül. Arra pedig több példa van, hogy modern hadsereg győzött le íjas-dárdás hordát. ;)

Harkaly 2009.05.08. 00:37:48

Most is a modern hadsereg gyozott, de megfizette az arat... Ha azt nezzuk, akkor a 11% nem is sok a kelta vesztesegekhez kepest. Csak eppen a potlasuk jelenti a problemat. > Kenyszersorozas?

drazsé 2009.05.08. 09:28:55

miért, de miért, de miért?

miért kell lemondani a kezdeményezésről?

fényévekkel jobb a mozgékonyságunk, felderítésünk, tűzerőnk, miért kell átadni a kezdeményezést?

bármilyen, nagyobb - így veszéylesebb - csoportosulást fel tudunk deríteni és meg tudunk semmisíteni mind tüzérséggel, mind páncélosokkal - tehát oly módon, hogy veszteséget az ellen nem okozhat!

mindezt megtehetjük akár éjjel is! (ezt hagy ne magyarázzam külön, mekkora előny)

mindezt ráadásul a gyepü vonalától akár 20 KM-re is! (mert addig egyszerű mozgatni a tüzérséget)

nagyobb páncélo egységggel nyugodt lélekkel lehet a kelták gyülekezési területein bázist létrehozni, és szétszórni őket mielőtt egyáltalán közel jönnének!

a gyepű területe emlékezeteim szerint intenzív mezőgazdasági művelés alatt állt, semmilyen takarás nincs!

az oda átjutott nagyobb - de akár kisebb, max 100 fős - kelta egységek mintha vágóhídra mennének
(kis adalék: még modern háborúban is folyamatos probléma, hogy az emberek önkéntelenül is egymás körül "gyülekeznek" annak tudatában, hogy a tüzérség és az automata fegyverek számára úgy zsíros célpontot jelentenek...)

egész egyszerűen hihetetlen számomra, hogy 500 főnél nagyobb csoportosulás elérje akár a legfélreesőbb védelmi állást is, amit ekkora tűzerőkülönbségek miatt alaplőszerkészlettel egy szakasz is el tud hárítani
ne feledjük, messze az íjászok lőtávolságán túlról, kb 800 m-ről már legalább területtüzet vezethet a szakasz, még minimálkiképzés esetén is!
közel jutás esetén meg egy nyamvadt alapszögesdrótakadályon nem bírnak átjutni - mint azt felettem megjegyezték :)

fiaskó, fiaskó, orbitális hiba, nem szabad lemondani képességeink használatáról...

sajnos nincsenek számaim a felszerelésről, de már dolgozom az ügyön, egy adalék: 50000 karabély van most jeleneleg összesen a honvédségnek a miniszter szerint, de a végén úgyis fals számokkal kell majd dolgozni, szerintem összeállítok valami táblázatfélét ex has...

drazsé 2009.05.08. 10:19:23

@Gador:

ugye ott az ősi bölcsesség, legjobb védekezés a támadás :)

egyébként meg:

tudjuk, hogy támadásra készülnek (történelemkönyvek, Bazsír - na, ő megcsinálta a szerencséjét :), saját felderítési adatok)

innettől fogva a feladat adott: a támadást el kell hárítani

mivel felderítésünk ugye jobb (sőt, nekünk _van_), tudjuk, hol vannak, létszámot, stb

most csak józan parasztiész: várjuk meg, hogy ugyan hol méltóztatnak támadni, és majd azt ahelyet/helyeket megpróbáljuk megerősíteni, vagy pedig erőt összpontosítunk és megsemmisítjük a támadó seregeket (a páncélosokkal, tüzérséggel a kelták nem tudnak mit csinálni...)

egy közepes taktikus simán becsapdázza az egész bandát, főleg, hogy a kelták kommunikációja még ókori, mi meg ugye rádiózunk...
szerintem teljesen ésszerű :)

bz249 2009.05.08. 10:24:00

en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Omdurman

csak egy modern és egy nem annyira modern hadsereg összecsapása az Omdurmani csata

részt vevő felek

Britek: 8200+17.600 benszülött
Mahdi: 52.000

veszteség

Britek: 47 halott 340 sebesült (5% alatt, halott kevesebb, mint fél százalék)

Mahdi: kb. 10.000 halott és 13.000 sebesült

en.wikipedia.org/wiki/Rorke%27s_Drift

A Rorke gázló védelme (jó ez egy kis csalás mert előtte volt a brit hadsereg legnagyobb gyarmati veresége Isandlwana)

Résztvevők

Brit: 139
Zulu: 4.000

Veszteség

Brit: 17 halott 14 sebesült (na ez 22%, ebből halott 12%)
Zulu: kb. 1000

en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_%C4%90%C3%A0_N%E1%BA%B5ng

Da Nang ostroma

résztvevők
Spanyol-francia: 1550+450
Vietnami: 2.000->10.000

ugyanis ez egy 11 hónapos ostrom volt

veszteségek
Spanyol-francia: 128 halott és sebesült(harci cselekményben)
Vietnami: ?

Szerintem ilyen arányokat az ómagyar hadseregnek is illett volna hoznia. Amivel kevésbé harcedzettek, annál jóval nagyobb a technikai előny.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.08. 10:47:19

@bz249:
na, ezeket nem néztem meg, illetve alábecsültem a magyar honvédség felkészültségét. (bár még mindig azt mondom, hogy egy 50-60 ezer fős tömeggel szemben nem lenne sétagalopp a védekezés)

bz249 2009.05.08. 10:53:35

@triumphator: nyilván nem az, gondolom éppen ezért döntöttek a védekezés mellett (előkészített ölési zónákkal). Bár nekem már kimaradt a sereg az életemből, szóval csak a pálya mellől okoskodok. :)

Bazo 2009.05.08. 11:10:24

hu.wikipedia.org/wiki/Angol%E2%80%93zulu_h%C3%A1bor%C3%BA

Ebben van egy leírás az isandlwanai csatáról ahol a zuluk 10x túlerőben voltak a brittek ellen és győztek, de ez inkább a kivétel ami erősíti a szabályt. Az Ómagyar haderő kiépített állásait 10x túlerő sem tudná legyűrni, pláne, hogy felderítői jelentések is voltak a támadásról. Az állásokban kalával felszerelt lövészek, még ha gyakorlatlanok is, olyan iszonyatos pusztítást tudnak végezni, hogy az szinte bármilyen támadást visszaverhet. Ha a gyepű aknákkal, szögesdróttal, tüzérséggel, géppuskafészkekkel van kiépítve szinte minimális veszteséggel lehet visszaverni egy 200.000 fős primitív fegyverzetű sereget.

Itt pedig egy rövid elírás Little Bighorn-i csatáról hu.wikipedia.org/wiki/George_Armstrong_Custer#A_Little_Bighorn-i_csat.C3.A1hoz_vezet.C5.91_.C3.BAt
ahol 260 amerikai katona halt meg 2000 - 5000 közötti indián harcos keze által, ami minimum 10x-es túlerő volt, csak az indiánok is rendelkeztek puskákkal, így sokkal jobbak voltak az esélyeik, mint a keltáknak íjakkal meg kardokkal.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.08. 11:32:33

Na, mondom én. :)
Nem örökre mondtak le a kezdeményezésről, hanem egy kis átmeneti időre, amíg összekapják magukat, hiszen az Átkerülés okozta sokk sem múlt még el. Addig pedig sokkal biztonságosabb kiépített védelmi állásokból lelődözni az ellent, mint átmenni az ő területükre, ahol az előnyök nagy része elveszik. Ezért épült ki a gyepű is (ha jól emlékszem, ennek a javaslata volt anno Tri bemutatkozó posztja :) ).

bz249 2009.05.08. 11:48:41

Na itt az utsó link

en.wikipedia.org/wiki/Second_Italo-Abyssinian_War

Itt ugyan nagyjából egyforma méretű seregekről van szó, de az olaszok támadtak és így volt 1000 halottjuk.

A kérdés, hogy a kelták mennyire tudták összehangolni az akcióikat. Nagy ómagyar veszteség (és különösen, hogy ennyire nagy a halottak aránya) szerintem akkor jöhet ki, ha egy elszigetelt csoportot lerohantak és mindenkit leöldöstek. Mondjuk az eraviszk területen, mert ott még nem volt tökéletes a határzár.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.05.08. 12:01:15

Azért ez a gőzfürdős-birkózós posztkép nagyon komoly asszociációkra ad lehetőséget az "egyeztetések" hangulatát illetően! :)

drazsé 2009.05.08. 12:36:26

izé kedves szerkesztők, valami irányszámokat adjatok már meg, próbálok TO&E-t összehozi utólagos engedemetekkel, de egyelőre annyim van, hogy 28e fő...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.08. 12:41:14

Most lehet, hogy csak a péntek délután miatt van, de mi az a TO&E?

drazsé 2009.05.08. 12:48:45

asszem magyarul állománytábla
(table of organization and equipment)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.08. 13:07:48

Ja. A sereg átszervezésével Gador és Tri foglalkozott, ők mondanak majd többet róla. Bár a fegyveres erők jóval nagyobb létszámúek, mert a polgárőrség is úgy-ahogy fel van fegyverezve azzal, amit találtak még pluszban.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.05.08. 14:20:28

Nos, a tatai lövészdandár volt az alap, akik rendelkeztek az egyetlen megmaradt harckocsizó századdal, meg két üteggel. Szerencsére egy rakat technikát tároltak náluk, szóval meg lehetett nyomni a létszámot, még pár újonccal. Sajna a kézifegyver-gyártás még nem indult be.

drazsé 2009.05.08. 15:00:00

el se hiszem.. sajnos csak 2007-es, de ez is valami, és kb valamilyen szinten közel áll a valósághoz...

most ebből már csa ki kell pakolni azt, ami biztos, hogy már nincs, illetve meg kéne határozni, hogy mi az ami átkerült :)

ja, és link:
disarmament.un.org/UN_REGISTER.nsf/5cb8afbbb6536a298525647d00612b14/f7f9615f02e69acd8525749d0067fd5e?OpenDocument

Harkaly 2009.05.08. 15:23:24

A T-55-osoket elvittek ocskavaskent, aztan erdekes modon jo penzert eladtak Irakba. Ha jol tudom, akkor szinten eladtak jo nehany T-72-est is. A Grippenek nem kerultek at, hacsak nem tartott nehany gep probarepulest Esztergom felett a kerdeses ejszakan...

drazsé 2009.05.08. 15:54:56

próbálok felsorolni vagy valami :)

tankok:
t55-öst kihúznám.. ne számoljunk vele, úgyis fog majd vastagon fogni a ceruzám :)
t72: 77 ment iraknak, maradt 82, abból tuti, hogy a currusban van egy pár, vélhetőleg tatán tárolják a konzerváltakat is.. legyen mondjuk ex has 50 Db (48 egy zászlóalj, szerintem ott tároljáka hunyadi összes eszközét konzerválva)

nyuszibusz:

BMP-k tudtommal már görögországban vannak mind
BTR: számoljunk 600 darabbal, ebből tatán lehet mondjuk 200, de maximum 250 körül - ami azért elég tekintélyes mennyiség, mondanom se kell

tüzérségi eszközök:

vontatott lövegek:
kéréds, hogy hol tárolják őket? logikus lenen ,hogy a támogató zászlóalj környékén valahol, de én mondok egy olyat - mert hát van nekem szivem - hogy 100 db

az m-30 az D-30 lesz, csak szerintem elírták, abból is megszavazok 40-et

páncéltörő ágyúból 50 db 85mm-es d44est megszavaznék, lő lesz az majd még (hajóra, átalakítva, miegymás)

aknavetőből legyen mondjuk 20 db - ne legyünk telhetetlenek

és most jön a nagy kérdés: önjáró lövegekeet hol a fenében tárolják? gradokat hova vitték?

nem merem "áthozni" őket, bár mondjuk a 2s1-ért "nem kár" (ugye, nem létfontosságú a harctéri mozgékonyság és páncélozottság, bár 2 éven belül hülyére módosítanám mind...), azonban a BM21 más kérdés... borzalmas tűzerőt képviselnek, pont ilyen nagy tömegű ellenség ellen
ha az osztály tüzét nagyjából pontosan rávezetik bármiylen támadó seregre, anank reszeltek

mondjuk, ezek vélhetően nincsenek Tatán ,tuti, hogy valamelyik inkurrencia raktárban adják meg magukat az enyészetnek épp

repülőeszközök ugye nicnsenek, viszont ami nincs afelsorolásban: kb 20 darab BRDM kell hogy legyen (páncéltörő, vegyi felderítő, iylesmi) Tatán, szóval én azzal számolnék.. lehet azokat is átalakítani

vélemény?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.08. 16:45:58

T-72 12 van aktív, meg még egyszer ennyi tartalékban, azt kész. Ebből kiindulva csodálkoznék a százas nagyságrendű BTR-en, bár igazából az egyelőre nem számít, mert nem nagyon van hozzá nafta. Hacsak el nem duruzsolnak a Tatabányai erőmű tartályában maradt nyersolajjal.

drazsé 2009.05.08. 17:02:40

na, közben átlapoztam régebbi adatokat is, és úgy néz ki, hogy a 159 db a valós, ez már az irakiak nélkül számolt...

@szs.: és igen, 12 aktyv, 10 tartalék van, azonban lekonzervált készletként ott van valahol a többi is - csk franc se tudja hol
vagy legalábbis 2007-ben még megvolt, na
én továbbra is viszont a hunyadi páncélosok egykori eszközeit továbbra is tatán sejtem

teddybear01 2009.05.08. 17:25:44

@szs.: A tatabányai erőmű földgázzal és barnaszénnel üzemel jelenleg, szóval ott ne nagyon keress olajat...

Talán a vasutasoknak van még, de nem tudom, hogy hol volt a töltőállomásuk.

bz249 2009.05.08. 17:32:17

@teddybear01: eszerint nem

www.tber.hu/SiteRoot/index.htm

1992-ben a szénről átáltak olajra és 2004-ben olaj+gáz tüzelésre

teddybear01 2009.05.08. 17:36:17

Ami a listát illeti, hát eléggé nevetséges!

65 MIG-21! De hát már rég kivonták őket! És ahelyett, hogy eladták volna az egészet, a többségét szétvágták.
A MIG-23-asokat is rég kivonták.
A Szuhojokat felújították, majd kivontatták a taszári reptér tárolósarkába, és ott hagyták rohadni!
A MIG-29-esek közül talán öt bevethető, a többit kikannibalizálták.

A 14 Grippen talán összemérhető erőt képvisel az öt MIG-29-cel. Ostobaság volt megvenni.

Mi-24, összesen nem volt a magyaroknak 50! Csak ha hozzászámoljuk a MI-8-asokat is.

teddybear01 2009.05.08. 17:40:09

@bz249: Nekem egy ismerős mondta, aki ott dolgozik..

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.08. 18:25:09

2004 előtt vagy után? :) Az erőmű honlapja szerint van ez is meg az is.
www.tber.hu/SiteRoot/index.htm
Ami azért jó, mert van olaj a tankoknak (ha már ágyúval verébre :) ), meg ha szerzünk szenet, akkor lehet nagyban villamosítani.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.08. 18:27:15

Oké, belinkeltem ugyanazt, ennyit az értő olvasásról.

teddybear01 2009.05.08. 23:33:28

@szs.: Ezt nem tudom. Nem került szóba.

Más. A földrendelettel kapcsolatban. Triumphator, komolyan gondolod, hogy a huszadik-huszonegyedik században felnőtt emberekből helótákat tudsz csinálni?

Mert ha igen, akkor még a magyar politikusoknál is rosszabb vagy agyilag. És semmit sem tudsz a falusi emberek gondolkozásmódjáról.

El kéne végre felejteni ezt az ökörséget, mert ha mégis végrehajtják, akkor ugyan lesz kényszerzupás katona dögivel, de éhenhal a még megmaradt városi nép.

Gumzi 2009.05.08. 23:56:10

teddy, szerintem meg pont így kerülhető el leginkább a városi népség éhezése. Központilag csak úgy lehet etetni a népet ha a központnak van miből, ehhez pedig védett (értsd gyepűn belül)központi tulajdonban lévő földterületre van szüksége, máshogy nem megy. Az nem megoldás, ha meghagyjuk Pista bá' földjét úgy, hogy meg se tudja művelni, max kiadja, mert ugyan kik és miből veszik bérbe? A te elmondásod szerint sem elég 5-6 hektár egy családnak, abból még fizessen bérleti díjat is? Pénz nincs, a cserecuccok lassan (vagy gyorsan) elfogynak, a föld meg ott fog állni a parlagfűnek. De már megszoktuk, hogy téged úgy se győz meg senki semmiről :) Meg különben is, ez itt nem az a poszt :) És kéretik nem szidni az aranytollú írónkat.

Szakyster 2009.05.09. 00:01:13

Amúgy vigyázzunk a technikával, mert attól, hogy van valamiből x darab, lehet, hogy x/2 bedöglik az éles helyzetben, ha egy ideje csak tárolva volt. Ha jól emlékszem a II.vhban valamelyik félnek (majd előkerítem) pl bombáiknak csak 10%-a volt működőképes, mert a boldog békeidőkben nem gyakorlatoztak velük eleget, a tárolásuk is almás volt, aztán jött a meglepetés. Amúgy a katonák felkészültsége is lehet kérdés: egy újonc lehet, hogy nem fog szakszerűen lőni, mikor hirtelen megindul ellene 500 kelta, pedig lehet, 3 ember kalával, és megfelelő lőszermennyiséggel megállíthatná, de elég, ha egy bepánikol. Ráadásul sajna a háború mindig kockázatos, szóval ha a történet fonalának gombolyítója 10%-ot mond, ugyanúgy lehetséges, mint a 0%. Plusz azt is vegyük figyelembe, hogy túlerőben levő, profi katonákkal állunk szemben, míg nálunk az átlag katona is max fél éve szagolt élesben puskaport. Szóval elég lehet pár besült tüzérségi löveg, elakadt jármű, bénázó honvéd, némi pech, és meglesz az a 11%. De ez csak az én véleményem.

Harkaly 2009.05.09. 00:30:32

@Szakyster: A briteknek meg az amerikaiaknak voltak ilyen bombai (a nemeteke bezzeg sosem ragadtak be). Ezert talalnak ma is annyi besult robbanoszerkezetet Pesten. Az 1982-es falklandi haboruban az argentin raketak 75% nem robbant fel. Ha ez az arany csak 50% lett volna, megnyerik a haborut. Szoval igen, a technika ordoge es Murphy harcteri torvenyei igenis mukodnek!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.09. 08:04:20

OFF

@teddybear01:
köszönöm a dicsérő szavakat, de kérlek, vonatkoztass el személyemtől és szellemi képességeimtől, amikor valamit olvasol tőlem. a rendelet az albert-kormány alkotása, amit ők adekvát válasznak gondolnak az adott helyzetre. mellesleg jómagam is "falusi ember" vagyok, jelentsen ez a jelzős szerkezet akármit is neked.

ON

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.09. 09:38:26

:)
Anno T1gris is szükségét érezte letisztázni, hogy igazából nem tömeggyilkos ám.
És ez a blog tényleg nem ér annyit, hogy miatta savazzuk egymást. Písz.

Szakyster 2009.05.09. 11:15:26

T1gris a valóságban tényleg nem...? Ez csalódás, pedig épp megakartam keresni egy melóval...

bz249 2009.05.09. 11:19:03

Amúgy ha már szóba kerültek a kelta fiúk meg asszonyok... mire cserélték őket? Ja és mennyi lovat, igavonó- és vágómarhát sikerült zsákmányolni? Mert ugye ha jól tudom igásállat-hiány van...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.09. 13:28:30

A fogolykérdést nem veséztük ki a vitában, de biztos nem adják el őket (ezt technikailag is nehéz lenne kivitelezni, egyrészt messze vannak a felvevőpiacok, másrészt külön hadsereg kellene, hogy a foglyokat áthajtsák a rokon törzsek között), meg Albert már most hosszú távban gondolkodik és tudja, hogy hamarosan komoly munkaerőhiány lesz a Kárpát-medencében. Valsz. letelepíti őket a határon, egyfajta vazallusként, de az emancipációjukba nem tudnak még annyira elmerülni, mint Cadiforéknál. Nemesfémre nincs így szükség a belső piacon, főleg nem ilyen forrásból - a jegyrendszer egyelőre elviszi, belső használatra meg bankókat is lehet nyomtatni, ha nagyon kell. Az antikkal való üzletelés még pár tíz évig úgyis állami monopólium lesz.

teddybear01 2009.05.10. 01:29:46

@triumphator: Ha falusi ember vagy, akkor ismerhetnéd már a falusiak gondolkozási sémáját. Ha nem ismered, akkor csak falun élsz.

De azért pár szóban vázolom a sémát.

A paraszt(a földműves, de a pásztorember is) gyakorlatilag szimbiózisban él a földjével. A pásztor értelemszerűen az állataival.
Megműveli a földjét, és az életben tartja őt és családját. Ha kiöregszik, az utódai folytatják. Nincs fontosabb ennél számára. Ha elveszik tőle a földjét, az életének értelmét veszik el.

Ilyenkor vérmérséklettől függően kisebb-nagyobb szabotázsra vetemedik. Alapesetben csak nem fog annyit dolgozni, amennyit elvárnak tőle, legyen az akármilyen kevés, de ha indulatosabb, akkor meg, vagy agyonveri azt akit el tud érni a károkozók közül.

Ha elveszed a parasztok földjét, akkor halálra ítélted a társadalmat. Amikor az orosz bolsevikok belekezdtek az erőszakos kollektivizálásba, kitört a volgai éhínség. A veszteséget még a szovjet időkben is félmillióra becsülték, más források szerint viszont 2,5 -től hárommillióig terjedhetett. Aki tudott elmenekült az országból, számukat milliós nagyságúra teszik.
A kínai Kulturális Forradalom hasonló megmozdulása után Kína egyik legnagyobb éhínsége jött el. Megbecsülni sem lehet, hogy hányan haltak meg.
Kambodzsa. A vörös khmerek idején többen haltak éhen, mint amennyi embert megöltek, pedig óvatos becslések szerint is legalább másfél millióra tehető a lemészároltak száma.

teddybear01 2009.05.10. 01:40:32

A veszteségekről annyit, hogy szerintem erős túlzás.

Először is, a katonaság már átesett a tűzkeresztségen. Az Átkerülés óta folyamatosan harcban állnak a keltákkal, mert a betörések szinte szünet nélkül folytak.
A katonák maguk is végeztek támadó hadműveleteket, Oroszlányban például.

Veszteségek persze voltak, mert a kellő taktikai támogatás nélkül magukra hagyott kis létszámú helyőrségeket előbb-utóbb a kelták felőrölték.

Komoly baj viszont Cadifor törzsének megsemmisítése. A későbbiekben nehezebben fognak szövetséget kötni, vagy behódolni nekünk. Mert nem tudtuk(akartuk)megvédeni az elsőket sem.

Szakyster 2009.05.10. 17:00:20

"De azért pár szóban vázolom a sémát." Tök jó, csak sajna pont Alberték nem hallották ezt. És sajna Tri sem tudja elmondani nekik :)

boibo 2009.05.10. 17:48:31

@Szakyster: T1gris a valóságban tényleg nem...? Ez csalódás, pedig épp meg akartam keresni egy melóval...
Áááááá! Szerintem nyugodtan... :DDD

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.10. 18:25:06

Válság van, az ember nem válogathat a munkák között. :)

drazsé 2009.05.11. 12:59:08

@teddybear01:

nem hülyeség a lista, csak van benne egy csavar:

nem elég kivonni, hanem el is kell adni/meg is kell semmisíteni - az inkurrencia raktárba elszállítani és szétrohasztani nem minősül megssemmisítésnek (mezőmittomén vagy hol van egy ilyen raktár, szabad ég alatt aszalnak egy pár 23-ast, 21-est, lövegeket, mindent)

mi24- tekintetében kaptunk egy raklap P-t a németektől (NDK örökség), amelyek úgy-ahogy rohasztva voltak valahol, majd abból talán 4(?) darabot felújítottak és repülnek (ez megmagyarázza kb, hogy miért nem számít a fenti eset megsemmisítettnek)

nade:

a fenti számokat könyörtelenül megfelezem, és arra megpróbálok összeírni valami hadseregszerűt :)

könnyűfegyverzet tekintetében csak a 28 ezres létszám szab határt :)

teddybear01 2009.05.11. 17:58:04

@drazsé: A MIG-21-ből, és a MIG-23-ból az "M"-zárolt készletben sincs egy sem. Sőt a Pestvidéki Gépgyárt is lebontották, ahol a nagyjavítást végezték a MIG-21-eseken, illetve a MI helikoptereken.

Talán itt-ott akad még gyűjteményekben egy-egy, talán. De az sem tud repülni, illetve a fegyverzetét rég hatástalanították, magyarul amit lehetett, kiszereltek belőle. A legtöbbet lángvágóval szétbarbárkodták.

A Szuhojok a szabad ég alatt álltak évekig, sőt valamelyik barom az egyiknek a pilótafülkéjét nyitott állásban hagyta; elképzelheted milyen következményekkel. Kb. 3 éve nincs semmilyen hírem róluk.

Az összes MIG-29 Kecskeméten van, 5 még repülőképes is. Összesen van még 19 darab.

A MI-24-esek Szolnokon állomásoznak, az meg nem került át. Ott az aktívak száma 12 db. Több is van, talán még 10, de részben hiányosak, és leponyvázták őket.

Más, még használt típusok:

Saab JAS-39 Grippen EBS HU, 14 darab, ami máshol csak egy század, nálunk ezred. A "D" változat két személyes, ebből kettő van, a "C" váltizat egyszemélyes, 12 van belőle.
L-39 Albatros kiképző 10 db van belőle.
Jak-52 kiképző, ebből is 10 darab van.
AN-26 szállító, 5 db.
C-17 szállító, magyar felségjellel, de NATO üzemeltetéssel, nemzetközi személyzettel. 3 darab érkezett meg a pápai reptérre eddig, még várnak egy negyediket is.
MI-8 helikopter, még van 8 db., de ezek kifutó példányok. 2010 után az összeset kivonják.
MI-17 helikopter, ezekből 7 darab van.

Többségük Szolnokon, kisebb részük Kecskeméten és Pápán állomásozik.

Ami a 28 ezer lőfegyver illeti, azon meglepődnék ha az Átkerült területeken összesen lenne annyi. Egyrészt a legtöbb készültségi raktár szét van szórva az egész országban, másrészt csak a tatai és a szentendrei magasabb-egységek jöttek át. Persze attól még átkerülhetett egy-két raktár is. Főleg, mivel ezek helye nem publikus.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.11. 19:24:02

Szerintem Pest környékén biztos akad pár raktár, onnan meg kerültek át részek. + valami primitív, huzagolatlan csövű, sörétes patront tüzelő puskát az átkerült kapacitással is össze lehet rakni, antik ellen meg annál több nem kell.
A magyar légierő meg egy vicc. Sajnos. Bár ezzel nincs egyedül a "haderőnemek" között, elég éles a verseny. :(

teddybear01 2009.05.11. 20:26:43

@szs.: Az Állami Tartalékigazgatóságnak '90-ben 37 bázisa volt Magyarországon belül. Pesten csak öt, beleértve a három központot is. A többi szét volt szórva az egész országban. De ezekben nem tároltak fegyvert, hanem főleg különböző nyersanyagokat(gumit, fűszereket, pénzpapírt, nyers szappant, stb.)

Egy sörétes puska nem valami bonyolult szerkezet, ha van egy ügyesebb lakatos, akkor megtudja csinálni. Anyag és szerszám kérdése az egész. A rendőrök tudnának mesélni a házilag barkácsolt fegyverekről, az egészen primitívektől, a profi kivitelig.
De az AK-47-es (AKM-63, AMD-65) sem túl bonyolult. A FÉG-ben először csak levett méretek alapján gyártották az AK-47-et.

bz249 2009.05.12. 08:32:13

@teddybear01: azért hívják nálunk ezrednek mert túl sok légitábornokunk van? :-o

Nem is a méretek a lényegesek, hanem hogy mennyire tartósra tudjuk csinálni... nem tudom hány ember jött át aki meg tudja mondani miből készül az AK. Olyan nagy csodacucc persze nem lehet, ha Afrikában is utángyártják, de azért szerintem egy kicsit kell játszani vele míg az eredetivel megegyező élettartama lesz. Különösen, hogy barkácslőszereink lesznek hozzá.

drazsé 2009.05.12. 09:05:13

incoming wall of text, szerintem több tészre fogom bontani :)

a fegyverraktárakat meg nem mondom, hogyhol vannak :)
biztos ki lehetne deríteni, de ha belegondolok, hogy csak AMD-ből gyártottak vagy 800e darabot, de ezen túl gyártottak AMP-t, sima AK-t, stbstbstb

ezek mindegyikét csak nem adták el, szóval kézifegyver tekintetében optimista vagyok - raktáron kell lennie elégnek

gyártás:

maga a fegyver gyártása konstrukciójából adódóan nem nagy ügy, egy átlagos forgácsolóműhelyben a fődarabok gyártása akár manufakturálisan is megoldható, köszönhetően az egyszerű szerkezetnek, a problémát a cső jelenti, fogalalmam sincs, egyáltalán erre alkalmas szerszám van-e jelenleg M.o. területén ,nem hogy az átkerült terlületeken

de záros határidőn belül azt is meg lehet oldani - mondom, saját javaslat, esztergomi suzuki gyár területére koncentrálni az ipari termelést, szakmunkásokat, mérnököket odatelepíteni, durván bevédeni (tényleg, odavalósiak, van a területen még nagyobb ipari létesítmény? vagy kisebb is, a lényeg a szerszámpark lenne, és most nem revolveresztergára gondolok :))

tartósság: leginkább az anyagminőségtől és a karbantartástól függ tudtommal

bika robosztus szerkezet, ráadásul a magyar gyártású fegyverek extra minőségben készültek - persze, anno a sorállomány általá szarráhasznált AK-k már peregtek szerteszét

dobozból kivett, lezsírozott fegyver esetén ha a katona rendesen gondoza, nem lehet baj

lőszer:

sirok ugye nem került át, de egy tisztességes lőszergyártó kapacitást nem "annyira" nehéz összehozni (még ha a kezdetekben nem is lesz automatikus)
amire figyelni kell, az a minőségbiztosítás (főleg, amíg van "készlet", inkább kidobni az ablakon a nem sikerült sorozatokat, harc közben a rossz minőségű lőszer ártalmas mind a fegyverre, mind a kezelőjére - kelta roham esetén ha szakd a géppuskbában egy hülveyl... háááát)

foyltköv

drazsé 2009.05.12. 09:07:13

@bz249:
miből készült, miből készült...

acélból :)

a célból, hogy lőni lehessen vele :)

bz249 2009.05.12. 09:33:38

@drazsé: anno valamikor amikor utánakerestem egykomponensű nitrocellulóz töltetben gondolkodtam (ehhez ugye csak salétromsav, kénsav meg vietnami pamutzokni kell), meg valami ólom alapú iniciátorban. Viszont az összes adalékanyagot mellőzném, úgyhogy a szemcsék mérete biztos hogy jobban fog szórni (különböző torkolati sebesség, meg a nyomásviszonyok is lövésről-lövésre eltérőek... biztos szeretni fogja a pukka) a kopáscsökkentő adalékok meg pláne nem lesznek benne.

Utána meg, ha megint tudunk gyártani adalékokat, akkor további tíz év míg kikísérletezik a megfelelő keveréket.

Vagyis mindenképpen fel kell tüntetni a lőszeren az "O" jelet, hogy ómagyar gyártmány lehetőleg az antikból álló vegyes egységeknek kell kiosztani. :D

drazsé 2009.05.12. 09:47:26

@bz249:

amennyire én tudom, a közel hasonló "gagyi kínai/méggagyibb pakisztáni/übergagyi nincs olyan ország ami vállaná" lőszerekkel is viszonylag gond nélkül üzemelnek a világban kalák (a hangsúyl a viszonylagon van :) )

szórásképük megeegyzik egy sörétes puskáéval, időnként elakad a lőszer, de magában a fegyverben nem tesz kárt (tehát ne mrobba na lövész pofájába a zár - persze, az, hogy én nem hallottam iylenről, még ne mgarancia semmire...)

de nekilátok már az egyégek felépítésének, mert akkor is meg szeretnéám csinálni, mint vitajavaslatot :)

drazsé 2009.05.12. 11:03:03

natehát:

kicsit faramuci a helyzet, lévén tűzerő, hadműveleti/hadászati mozgékonyság meg úgy kb minden tekintetben az ellen fölött vagyunk, azonban van két igencsak gyenge pontunk:
- nagyfokú utánpótlásigény, aminek egy része ráadásul gyakorlatialg prompt véges (üzemanyag)
- alacsony létszám, nagyobb területek ellenőrzés alatt tartása problémás, örüljünk, ha a magterületeket meg tudjuk védeni...

jelen állás szerint kétféle fenyegetést kell elhárítani:

- Brennus-féle nagy támadó seregek

ezt viszonylag egyszerűen klátom, mindaddíg, amíg a felderítés megoldott (hírszerzés, légi, járőr, felderítő expedíció) illetve az eszközök mozgatása megoldott (ez a páncélos eszközöknél katasztrofális)

gyakorlatialg amíg a vezetés meg tudja határozni, hogy adott irányon hol vállal fel ütközetet, addig: mészárlás

- beszivárgó, portyázó "rablóbandák"
mivel a rendelkezésre álló üzemanyag korlátozott mennyiségű, ezért a legkézenfekvőbb megoldás, a motorizált/gépesített kis egységes agreszív járőrtevékenység nem járható út, gyalogjárőr kell, amiből nagyon nincs elég...
mondjuk, soha nicns elég, sehol, egyszóval nem egyedi probléma :)


a fentebb leírt nehézfelszerelési listát továbbfeleztem, a gradokat pofátlan módon bennthagytam, tehát nehéz technika tekintetében a következőképpen állunk:
t72: 24db
btr: 100db (csak mezei BTR-80-asokat vettem figyelembe - szolíd csalás, segíti alogisztikát :) )
d20: 50
d30: 20
d44: 20
aknavető: 20 (itt fölfeé csaltam, megjegyzem, a legkönnyebben előállítható tüzérségi eszköz, ennek gyárátsát akár el is lehet kezdeni :) )
grad: 20 db

jelen pillanatban a páncélos eszközök (T72, BTR80) páratlan előnyt jelentenek: ókori környezetben nincs olyan eszköz, amelyik bármelyikben is kárt tudna tenni
mivel azonban üzemanyaguk véges, felhasználásuk (különösen a T72-eseké) csak végképp indokolt esetben történik (pl: brennus serege betört a gyepű vidékére), egyébként hadműveleti tartalékban vannak

mivel erősen "overkill" kategória, a következőképpen használnám fel:

2 t72 és 2 BTR80 (2x4 fő lövésszel)ad egy páncélos szakaszt (indoklás: 2 T72 fegyverei használata nélkül is "el tud taposni" akár nagyobb támadó seregeket is, amennyiben az egyik meghibásodik, a másik még a kísérő BTR-ek és a gyalogság közreműködésével elvielg el tudja vontatni a meghibásodott harckocsit vagy személyzetét kimetheti - a harckocsi lezárása után :) (egy sima mezei elzett lakat megoldhatatlan kihívások elé állítja az egységsugarú keltát...)

2 szakasz egy század, zászlóaljra nincs szükség...
1. század: Etyek
2. század: Almásfüzitő
3. század: Esztergom
4. század: Szentendre
5.-6. század (tartalék és kiképzés): Tata

gépesített erők:

kisebb betörések (az etalon brenus 100e+ serege) elhárítására, különösen fontos létesítmények védelme, páncélosok támogatása, gyalogság támogatása
4 btrx4 lövész (igen, alacsonra vettem a gépesített katonák létszámát, szándékosan minimálisra) ad ki egy szakaszt, 3 szakasz +1 parancsoki BTR (plusz rádió, rádiós, mozgó vezetési pont) ad ki egy századot
1. század: esztergom
2. század: biatorbágy
3. század: szárliget
4. század: almásfüzítő
5. század Tatabánya
6. (maradék 9 BTR, kiképzés): Tata

remélem, nem számoltam el a darabszámokat

drazsé 2009.05.12. 11:04:34

@bz249:

szerintem nem

a repedések, egyéb hibák a szórásképet ronthatják, a fegyver elakad, de robbanással szerintem nem végződhet

de utána fogok kérdezni nálamnál okosabbtól :)

drazsé 2009.05.12. 11:41:14

foylatás:

tüzérség:

a maguk akár 20 km-es hatótávjával, tűzerejükkel a nagy és közepes létszámú betörési kísérletek fő megakadályozói
értékük - amíg van lőszer - gyakorlatilag felbecsülhetetlen

a gradokat 3 felé osztanám:
1. osztáyl (6 db) biatorbágy
2. osztály (6 db) esztergom
3.oszttály (8 db) tatabánya

ezek egyrészt az autópálya másrészt a 11-es főút vonalán meglehetősen gyorsan tüzelőállást foglalhatnának el és támogathatnák a betörések elleni védekezést - ha éppen nem érik el az adott irányt

D20:

3 löveg egy üteg, 2 üteg egy osztály, 8 osztályt lehet felállítani, +2 db marad is még kiképzésre
térkép alapján próbálnám őket úgy elhelyezni, hogy egyeneltes lefedettséget biztosítson, próba-szerencse:

1. etyek
2. szárliget
3. almásfüzítő
4. esztergom
5. szentendre
6. nagykovácsi
7-8. Tata (tartalék és kiképzés)

d30:
2 3 üteges osztály, az egyik etyeken, a másik esztergomban tartalék szerepét tölti be

d44:
ugye, páncéltörő lövegre nem igazán van szükség, e hát ez akor is tüzérségi eszköz, amit kfejezeten remekül lehet majd pl a dunai flotta felszerelésére használni :)
úgyhogy amíg az ki nem épül, tartalékba velük!

a rendelkezésre álló aknavetőket (20 darab) két önálló osztályba szervezném 8-8 darabbal, a maradék 4 szolgáltatná a mintát az utángyártáshoz illetve eszközt a kiképzéshez

mivel viszonylag könnyen mozgathatóak (mondjuk a d-20hoz képest), az expedíciós erők/gyalogos tartalék támogatását oldanám meg velük

és ugye akkor hátra van a lényeg, a gyalogság...

bz249 2009.05.12. 11:46:08

@drazsé: de a lényeges kérdés, hány tábornok kell ehhez? Mert ha jól tudom az Átkerülés után is leszakadt az ég és mindenki telipakolta magát csillagokkal :D

drazsé 2009.05.12. 12:02:26

@bz249:

hát, ha jól tudo, akkor a morvai-féle puccs után nagytakarítás volt, de most kávéházi konrádként azt mondanám, hogy van maximum 4, akár, mondom akár! tábornoki hely

igazáság szerint a haderő méreteit tekintve ha el tudunk szakadni a rangkórságtól, akkor 1... a hadsereg parancsnoka/vezérkari főnöke

az 4 hely, ami úgymond önálló döntéshozatalt igényel, azok a következőek:
- hadsereg parancsnoka/vezérkari főnöke/fősámánja (ott van gador, igazán kitalálhatná a vezetési struktúrát egyébként, ha jól tudom, neki szakmája is :) )
- déli gyepű parancsnoka
- északi gyepű parancsnoka (duna vonala nagyrészt, nagy kaland)
- tatai dandár parancsnoka (ez lenne a stratégiai tartalék/első expedíciós erő :)

igény persze lenne rá, gondolom :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.12. 12:51:03

Ezt mintha egyenesen ez a blog ihlette volna, különösen Faevő "Kalát-minden-antinak" Ghery figyelmébe ajánlom, meg mindenkinek, aki szereti:
makettinfo.hu/index.php?jobb=Connorix-A-romai-nator-avagy-amikor-nem-segit-a-varazsfozet&&hash=

drazsé 2009.05.12. 15:11:05

izé, egy kérdés:

a 28ezer fő, az a harcoló állomány vagy teljes állomány?
(tehát szakácstól szállítózászlóaljig?)

Harkaly 2009.05.12. 16:41:01

@drazsé: Valszeg a teljes. Igy is a teljes lakossag tiz szazaleka van fegyverben (de legalabb angyalborban :-), ez kb Izrael katonai kapacitasa, pedig ok eleg komolyan nyomjak. 5millio lakos, 50e hivatasos, 450-500e tartalekos.

drazsé 2009.05.14. 11:47:02

hopp, közben találtam hibát, nem AMD-67 hanem 65 :)

lehet a T. íróktól kérni?

mondjuk a gyepűharcok leírása Etyek körzetében pl
illetve helyezzétek már el elgyetek szivesek, hogy puccselőtt, után vagy közben foylt a támadás, mert nekem nem teljesen világos :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.14. 11:58:07

A kelta támadás a puccs után történt.
Etyeket meg majd jól beleíratjuk Harkállyal a katonasztorijaiba.

drazsé 2009.05.14. 12:12:16

@bz249:

kicsit körbekérdeztem fórumokon lőszerügyben
a válaszokat saját hatáskörben értelmezve alapvetően a következő problémák léphetnek fel:

- beszakad a töltényűrbe/csőbe a hüvely (darabjai) (rossz anyagminőség)- lehet pucolni, a fegyvert komoly sérülés nem éri

- kopik a huzagolás, élettartam csökken

- lövedék bennemarad a csőben (gyenge lőpor, nagy tűrésű lőszer) - lehet kiszedni, vagy a következő lövedék kiviszi, ami nem tesz jót a fegyvernek, vagy akár a fegyver kezelőjének sem...

összességében a gyengébb minőségű lőszerrel a karbantartási/javítási igény biztosan megnő, valamint a fegyverek élettartama lecsökken, azonban esetünkben az igazi problémát csak az jelenti, ha végleg használhatatlanná válik a fegyver harc közepén illetve ha elakad

elakadás amíg a világ a világ, probléma lesz, harcban végérvényesen használhatatlanná vált fegyverre az esély igencsak minimálisnak tekinteném - bár utána anyázni fog a fegyvermester erősen és lehet cserélni a fegyvert...

teddybear01 2009.05.16. 12:40:57

@drazsé: A kiképzést én hagynám Szentendrén, ott van ugyanis egy módszertani központ, azt alaposan felszerelték. Tata viszont a mostani seregközpont, csak zűrzavart okozna a cserebere.

teddybear01 2009.05.16. 12:43:57

Ami a fegyverek anyagát illeti, az többnyire vanádiumacél, illetve a cső belsejét ipari krómmal szokták bevonni, a lőporgáz korrozív hatása miatt.
süti beállítások módosítása