Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Római tál

2009.05.13. 08:15 | Ghery88 | 18 komment

Címkék: ghery operation iulia passer

- Nem viccelsz?

- Dehogy is. Na, mi lesz azzal a csirkével? Még kihűl itt nekem.

- Jól van na, egyed! De közben mesélj ám, mert kifizeted! – Passer gúnyosan, egy falattal a szájában nézett föl a vendéglő tulajdonosára. Régi ismerőse, illetve ügyfele volt. Ha Passer nincs, a bohókás nagybácsi sarki kifőzdéje most nem Gaius tulajdona lenne. – Jó, tudom. De érted, hogy értem!

- Tölts még bort!

- Kár a beledbe! Amikor megfogadtam, hogy a vendégem leszel nem arra gondoltam, hogy minden délben kieszel a vagyonomból…

- Amikor sírva könyörögtél és felajánlottad minden pénzed, hogy…

- Hallgass már el te! Ne itt. Ne most. Mitől vagy ilyen rühes kutya?

- Mondtam, hogy mesélek.

- Salve Gaius! – Lépett egy újabb vendég a pulthoz. Passer futólag végigmérte és úgy döntött inkább egy újabb falat csirkét tesz a szájába, minthogy ennek köszönjön.

- Salve, salve barátom! Mit adhatok?

 

Passer már nem foglalkozott velük. A palérozott elme végre megkapta a neki kijáró szünetet. Aki nem ellenőrzi gondolatai könyvtárát rendszeresen, az hajlamos fontos könyveket veszíteni. Passer pedig híres volt a pedantériájáról. Egy hónapja már, hogy kézhez kapta azt a különös iratot. Egy hónapja már, hogy tisztázta Cottával a szándékát. Cotta azóta csak érdeklődött párszor, van-e fejlemény. Na meg a magistratus munkatársainál, hátha talál valami aprócska foltot Passer történetében, hogy azt kitágítva elveszejthesse. Ezek a lovagok már csak ilyenek. Mindenük a hatalom, a pénz és az intrika. De föntről nem látni ám mindent. Hiába törleszted egy nyavalyás írnok szánalmas kocka-adósságait, ha az igazából elismrésre, méltó munkára vágyik. Cotta megadhatja a pénzt, Passer az elismerést. Az írnoknak így mindkettőjük kegyét megéri keresni. Cotta az insula tulajdonosát is megkörnyékezte. Alapos munkát végzett, az tény. Csak épp arról a megállapodásról nem tudott, amit ő és a tulaj kötöttek. Adócsalás és más hasonló vétségekről volt szó. Passer elsimította, a tulaj azóta is hálás.

 

A lovagok mindig azt hiszik, hogy az összes trükk az ő tarsolyukban van. Hogy a plebejus csak arra jó, hogy a munkát elvégezze. Azt Passer is elismerte, hogy az utóbbi hónapot munkával töltötte. Éjt nappallá téve dolgozott a pannoniai iraton. Szakálla megnőtt, nem volt ideje borotválni. Szemei alá táskák költöztek és ha nem vigyázott, a környezetével hamar goromba pokrócként viselkedett. És ez az állandó fáradtság… De legalább már van valami eredmény. Szavak, szótöredékek már érthetőnek tűnnek. Munkaidőn túl és üresjáratokban állandóan az archívumot bújta. Külhoni szövegek, fordítások, leírások után kutatva. Egyszer még haza is kellett lopjon egy etruszk iratot. Olyan iratot, ami többet ért, mint az egész insula. De Passer ezt is megúszta. Később viszont kiderült, hogy fölöslegesen kockáztatta a fejét – az ertuszk vonal valahogy nem akart tökéletes nyommá válni. A pannonok nyelve rejtély maradt. Aztán az egyik régi peranyagban talált pár jelet. Egy főniciai kereskedő ügye volt. Csempészet semmi érdekes. Az irat arról volt nevezetes a librariumban, hogy valami keleti szöveget firkáltak rá. Úgy tartották, hogy a lefejezett kereskedő átka volt. A jelentését senki se tudta, de a vén könyvtáros még emlékezett rá, hogyan hangzottak. Passer alig bírta visszafogni hirtelen kitörő örömét – ő maga is hasonló eredményre jutott a pannon irattal. Tehát valahonnan keletről jöttek, de latinul is tudnak. Meg valahogy etruszkul. Passer elmosolyodott. Aznap le sem feküdt, másnap a magistartusban igyekezett lopva pótolni az alvást. Alakul ez, mint púpos gyerek a prés alatt!

 

Közben azért nem csak az iraton dolgozott, ó nem! Minden beszámolót, emlékiratot elolvasott, amiket különféle utazók, kereskedők és kalandorok írtak. Hogyan gyújtsunk tüzet a vadonban, hogyan verjünk sátrat, miképp kell a csillagos ég alapján tájékozódni, milyen állatok élnek arrafelé. Passer tájékozódott, mielőtt expedícióra indult. Még teste edzésére is figyelmet fordított. Hosszú kitérőkkel indult munkába, otthon bőszen rótta a lépcsőket fel s alá, a magistratusban egyre több és több könyvet cipelt. Passer úgy érezte, hogy ha csak rajta múlik Mercurius és Fortuna olyan kegyben részesítik, amilyet csak megálmodott magának. Már csak azt a szerencsétlen Poscát kell megvárni, de az nyár vége előtt úgysem fog megérkezni. Hajót úgysem fog találni, a barbár gallusokon át meg csak a sültbolondok próbálkoznának.

 

- Hé Passer! Passer? Marcus? – Gaius hangjára hirtelen összerezzent és alaposan beterítette a tógáját a vendéglős olcsó borával.

- Az istenekre! – förmedt rá a hivatalnok. Szabálytalan foltok éktelenkedtek a melkasán, mintha máris lenyilazták volna… - Mi bajod?

- Azt hittem, már neked van bajod. Percek óta úgy ülsz itt, mint aki alszik…

- Gondolkodtam, ebből élek.

- De harapós vagy! – húzta el a száját Gaius a vendéglős. Passer a magister felsóhajtott. Gaius ugyanolyan törekvő plebejus, mint ő maga. Csak Gaius túlságosan önérzetes és jobban kedveli a kétkezi munkát, mint kellene.

- Ne haragudj rám, kérlek! – A másik még várakozó képet vágott. Tehát folytatta: - Csak mostanában sok a dolgom és keveset alszom.

- Elmondod végre?

- Pannoniába fogok utazni Gaius. Pannoniába.

- Az…

- A Danubius és a Dravus között van.

- Ott nem barbár gallok élnek?

- Úgy tűnik felbukkant ott egy újabb nép. És Caius Esopius Cotta – bizonyára hallottál már róla – valamiért érdeklődik irántuk.

- De te, hogy kerülsz a képbe?

- Szüksége van egy magamfajta tudós koponyára. – Passer elmernegrett, majd egy hirtelen pillantással hátralesett. A Nap már jelez.

- Hát jó. Mikor indulsz?

- Épp most, letelt az időm. – állt fel Passer a kényelmetlen székről, aminek még támlája sincs. Hogy gondolhatta Gaius, hogy ez jó megoldás?

- Nem a magistratusba.

- Ja? Még várunk valakire. Tessék, itt az ára! – tett le pár érmét a pultra.

- Ugyan, hagyd!

- Gaius, mostantól fizetek neked. A barátom vagy és ha elmegyek szeretném, ha biztonságban lenne a kuporgatott pénzem. Tekintsd kölcsönnek.

- Bízhatsz bennem Passer! Salve! – nyújtotta ételmocskos kezét a vendéglős. Passer egy pillanatnyi tétovázás után elfogadta: - Salve Gaius! Holnap újra jövök!

 

Passer ebédszünete leteltével ismét dolgozni indult. Az agya közben már lázasan dolgozott. Zsíros tenyerét nézve azon töprengett, Cotta vajon mivel kenyerezte le Gaiust. Nem számít, majd megoldja. Ha nem is lesz olyan egyszerű, mint a tógánkban megtörölni a kezünket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr811117910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakyster 2009.05.13. 09:08:46

Izgalmas, kiváncsi vagyok, mit fog még kihámozni a vén lókötő :)

Tetszik ez a római vonal, de azért remélem, az ómagyarok sem lesznek elhanyagolva :)

drazsé 2009.05.13. 09:21:17

valami római rabszolgahajcsárt egyébiránt igazán felelhetne béerlni, hogy a t. írókat gyorsabb munkára ösztönözze :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.05.13. 09:25:27

Nincs, már a harmadik posztot írom. A szerk úr majd megmondja mikor kerül ki:)

p.s.: Passer nem vén;)

drazsé 2009.05.13. 09:32:58

szerk úrtól kérdezném: osztán szép gyeped van e?

és szép is marad? :)

Harkaly 2009.05.13. 11:06:45

Jo poszt.
Csoro Passer nem tudja, hogy mire vallalkozik... Mekkora az eselye, hogy belefut T1grisbe?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.13. 11:33:32

Nincs szép gyepem, de van macskaelhárító nyílpuskám és olyan kicsi a kert, hogy innen a gép mellől hatékonyan belövöm az egészet az ablakon át. :)
Egyébként pedig egy (szerintem) zseniális húzással úgy összekapcsolunk mindjárt minden szálat, hogy csak na. Újabban naponta frissítünk, ennél több mi kéne? :)
(Ghery ante portas, by the way)

bz249 2009.05.13. 11:40:39

@szs.: óránként frissíteni?

gyep: és gondolom akkor a szuronyt még szóba se hoztad :)

drazsé 2009.05.13. 11:46:11

@szs.:

a profik nem macskát telepítenek, hanem páncélozott eszközzel végzk az aknásítást :P

egyébként meg: a világ nem elég!

maa kezedet nyújtod, holnapra kell a bankszámlád is!

óránkénti frissítést!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.13. 11:55:22

Á, van egy kompromisszumos javaslatom: a posztokat feldarabolom 24 egyenlő részre és minden órában kikerül belőle egy. Sőt, lehet, hogy nem is időrendi sorrendben, hanem keverve, s akkor egyből lehet szövegértési gyakorlatot is játszani. Na, óránkénti frissítést? ;)
(bz249: azt nem mondtam, mi a lövedéke...)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.05.13. 12:18:01

A másik megoldás, hogy a rajongók adományaiból főállásban blogolunk:P

Szakyster 2009.05.13. 13:05:51

Én felajánlok 350 Ft-ot! :)

Gumzi 2009.05.13. 14:09:11

szs kertjében még t1gris is van, mindjárt kettő, sőt pluszban van néhány óriás vércsirke :)
Rajongóktól meg ne adományokat kérj ghery, hanem előfizetést, az mindjárt jobban hangzik, meg sokkal rendszeresebb bevételt is jelent :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.13. 16:48:21

Szakyster: Belőtted Ghery posztírói órabérét? :)

Amúgy a vértyúkok nem az én kertemből valók. Soha nem laknék együtt ilyen fenevadakkal. Állítólag néha még tojást is tojnak. :)

bz249 2009.05.13. 20:53:28

@szs.: Gherry mint elf (aki a valóságos Gherry88-ra legfeljebb néhány véletlenszerű elemben hasonlíthat) történészhallgató. Tekintve, hogy a jelen gazdasági válságban a diplomás történészek iránti kereslet drámaian esik... szóval az a 350Ft/óra tulajdonképpen egész korrekt bér.

Amúgy meg 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás, (a kocsmában ott van a nagy élet...) Gherry/Triumphator/T1gris (hol van??) meg eldöntheti, hogy új posztok írása az inkább pihentető vagy szórakoztató tevékenység. :D

Szakyster 2009.05.13. 22:36:47

öööö én 350/napra gondoltam. A művészeket nem szabad túlfizetni, szegényen éhezniük kell, hogy nagyszerű dolgot alkossanak:)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.05.14. 00:09:11

Akkor ezt sajna buktátok is srácok, mert a jelenlegi helyen is nettó 430/óra jár:D Azért még írok pár posztot, de most egy kedves barátomnak tartozok egy novellával. Ha hülyére röhögi magát rajta, akkor vállalom előttetek is;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.14. 11:31:31

Na tessék, Szakyster, akkor az éhezős részt Ghery már majdnem abszolválta is. Nem csoda, hogy egyre jobb posztokat ír. :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.05.14. 13:01:33

Jelentem a novella átment a teszten, ha kéritek beküldöm:) Az adomány meg már csak adózási szempontból is jobban hangzik, pláne válság és éhhalál idején:P
süti beállítások módosítása