Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Gőzgépbaleset

2009.05.28. 08:15 | bz249 | 7 komment

Címkék: kitekintő bz249 anyagtudományi intézet

Az Anyagtudományi Intézet havi működési és kutatás-fejlesztési jelentése

Kr.e 279. április 
 

I. Az április 18-ai gőzgépbaleset

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.A Dorogi Gézgépgyárral közösen fejlesztett 110kW összteljesítményű, vegyes tüzelésű, nagynyomású energiatermelő gőzgép (NEG-M279/1 illetve NEG-M279/2) prototípusának tesztelését az Anyagtudományi és a Műszaki Intézet dolgozói Kr.e 279. március 29-én kezdték meg. Ez a gép a kiemelt fontosságú, nagy elektromos teljesítményt igénylő állandó kolóniák ellátását szolgálhatja. 

Az első alacsony teljesítményű tesztek után a gép teljesítményét április 5-től kezdve fokozatosan emelték, míg április 16-án a tesztek elérték a teljes üzemi igénybevételt. Ezután kezdődött a gőzgép anyagának fáradási tesztje. 

Április 18-ára egy vészhelyzeti tesztet ütemeztünk be a gép (NEG-M279/1) túlnyomás-védelmének ellenőrzésére. Ennek során először a főtartály biztonsági szelepének működését, majd a tartály nyomásállóságát ellenőriztük. A 10:30 perckor elvégzett első ellenőrzésen, és az azt követő három ismétlő teszten a túlnyomás szelep megfelelően működött. 11:15-kor a biztosító szelepet kikötötték, és a tartályt az üzemi nyomás másfélszeresére töltötték. A gőztartályt további 15 percig ezen a nyomáson tartották. Ezen időtartam alatt a tartályon semmilyen elváltozást nem tapasztaltak. A kísérlet után a többlet gőzt a biztonsági szelepen át kiengedték. 11:45-kor hozzákezdtek a második feltöltéshez, ugyanúgy az üzemi nyomás másfélszeresére. 11:46-kor 33%-kal az üzemi nyomás felett (rögzített biztosító szelepnél) a tartály hegesztései megrepedtek, a tartály külső faláról szilánkok váltak le. Ezek a nagy sebességgel repülő szilánkok Zeleman Tihamér kazánkovácsot életveszélyesen megsebesítették, ezektől a sérülésektől Kr.e 279. április 19-én, orvosai áldozatos munkája ellenére életét vesztette. Zeleman Tihamért az Intézet saját halottjának tekinti, és javasolja hogy posztumusz nyilvánítsák a Magyar Tudomány Hősének. 

Az utólagos vizsgálatok megállapították, hogy a hegesztések több helyen hibásak voltak, a varratok szilárdsága néhány esetben a fém szakítószilárdságának csak a felét érte el. A kazánrobbanás tapasztalatai alapján a Dorogi Gőzgépgyár megkezdte egy áttervezett gőzgép fejlesztését (NEG-M279B). A NEG-279/2 sorozatszámú gőzgép tesztelését a tervezett nyomás (és ebből eredően a teljesítmény) felével végeztük el, a biztonságra különös figyelmet fordítva. Az eddigi eredmények alapján a gőzgép csökkentett nyomással maximális biztonsággal üzemeltethető, használatba vételét (a további teszteredményektől függően) az új, fejlettebb típus megjelenéséig javasoljuk. 

II. Anyagvizsgálat 

Az április 18-ai tragédia is felhívta a figyelmet a korszerű anyagvizsgálati módszerek kiemelt fontosságára, így Intézetünk legfőbb céljaként egy megbízható minősítő eljárás kidolgozását tűztem ki. 

a.) Eszközök 

…. típusszámú szovjet gyártású röntgensugaras mikroanalizátor: az eszköz még a szinesfém-feldolgozó telep műszerparkjából került az Intézet tulajdonába. Az áramtermelés részleges helyreállításával módunk nyílt a műszer beüzemelésére. A műszer az Átkerülést és a fél éves kényszerpihenőt jól tűrte, ma is működőképes. A katódhoz és a félvezető röntgendetektorhoz pótalkatrészek rendelkezésünkre állnak, így akár évtizedes távlatban működőképes maradhat. A készülék a Na-tól felfelé 1-2% pontosságú összetétel meghatározást tesz lehetővé. Sajnos az oxigént nem képes kimutatni, így a fémek korrodáltságának ellenőrzésére nem alkalmas.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Optikai mikroszkópok és metallográfia: a vegyipari termékek skálájának bővülésével a metallográfiai analízis lehetőségei is kibővültek. A volt Suzuki gyárból elhozott sztereo mikroszkópok és az elérhető feltáró vegyszerek (kén, salétrom és sósav) segítségével szövetszerkezeti, szemcsehatár és diszlokáció analízist végezhetünk. Az üvegtechnikai későbbi fejlesztését a jobb felbontást lehetővé tevő lencsék gyártásának érdekében akár az Intézetek keretei közt, akár külső szereplők bevonásával javasoljuk. 

Szakítógépek és ütőművek: az Átkerülés előtti üzemekből több mechanikai vizsgálatra alkalmas műszer került az Intézet tulajdonába. Ezek az eszközök a jövő eszközeinek (pl. fegyvercsövek) mechanikai vizsgálatában kulcsfontosságúak. 

[…] 

b.) Munkaerő 

A rézkohó részleges kiszervezésével és a kísérleti vaskohó építésének várható befejezésével az Intézetben 5-7 fő szabadult fel (ebből 2 kutató). Ezeket a dolgozókat saját hatáskörömben az anyagvizsgálati részleghez osztottam be. Javaslom egy felsőfokú anyagvizsgálói szakképzés megindítását a munkaerő utánpótlás biztosítására. 

c.) Feladatok 

Az újrahasznosítandó anyag minősítése: a legtöbb vasötvöző az antik számára ismeretlen így kereskedelemben csak nehezen és sokára tudnánk beszerezni. Ezeknek az érceknek a feldolgozásához jelenleg ipari kapacitás sem áll rendelkezésünkre. Éppen ezért meglehetősen hosszú ideig az Átkerülés előttről származó termékek újrahasznosítása jelenti a legfőbb forrásunkat. Éppen ezért kiemelt fontosságú az újrahasznosítandó anyagok minősítése, összetételük dokumentálása. Később ezekből az anyagokból, ha szükséges akár nagy tisztaságú fémeket állíthatunk elő. 

Minősítési eljárások kidolgozása: bár az ipar egyelőre még csak az újraalapozásnál tart, a későbbiekben elképzelhetetlen egy szabványok nélküli működés. Tudományos intézetként általában is fontos feladatunk a szabványosított mérési eljárások (melynek segítségével az ipari termékek egyértelműen azonosíthatóak) kidolgozása és elterjesztése. Az új helyzetben (az egyetlen fejlett technológiájú terület a Földön) pedig talán ez leglényegesebb munkánk. 

Új műszerek kifejlesztése: a most használatban lévő műszerek előbb-utóbb tönkremennek, így helyettesítésük más a technológiai környezethez jobban illeszkedő műszerek kifejlesztése megkerülhetetlen. 
 
 

Esztergom, Kr.e.279.május.5. 
 
 

Kiváló tisztelettel 
 
 

………………………………. 

Dr. ……. ……..

Megbízott igazgató

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr581141015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.28. 13:27:17

remélem az új gép tihamér lesz. :)

Szakyster 2009.05.28. 13:32:33

Szerintem most, hoyg gyakorlatilag az angol halott (vagyis megnemszületett) nyelv, az anglicizálás mint olyan okafogyott lett :) mondjuk csak ki: Tihamérra emlékeztető gőzmasina

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.28. 13:40:03

@Szakyster:
vagy stílszerűen:

in memoriam tihamerus

bz249 2009.05.28. 13:42:07

@Szakyster: de a latinizálás az persze nem halott, mondjuk az élő nyelv is :)

bár asszem Posca-nak elég nagy szenvedés lenne Pál püspökkel beszélgetni, mert ok, hogy hallott élő rómait, de nem hinném, hogy az akcentus az ő korában kigyomlálható ;)

@triumphator: majd az expedíciónak szánt fél tonnás monstrum, amit szekerezhetnek le Fiuméba és ott építhetnek össze

drazsé 2009.05.28. 14:04:30

steampunk, uraim, steampunk!

térképekkel meg sehol se mtartok :(
süti beállítások módosítása