Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Kiköltözők kérték

2009.09.03. 08:30 | szs. | 19 komment

 A kiköltözése előtti estén csak összejött végre a szomszéd áccsal az a közös vacsora, amit már az érkezése óta terveztünk. Eszter sütött-főzött, bár nagyon nem tudott miből válogatni, de végül is az a lényeg, hogy van mit enni. Így az új kenyér ünnepe után – bár az utcában többen is kifejtették, hogy azért az új borét jobban várják.

Szóval ismét szomszéd nélkül maradunk, bár annyira nem tartok a magánytól. Biztos vagyok benne, hogy valahol fent már ki is utalták az üresen maradó házat valakiknek, csak a csentőfai bürokratákat még nem értesítették erről, ezért holnaptól „határozatlan ideig” én vagyok a szomszéd ház felügyelője. Ha esetleg unatkoznék így iskolakezdés előtt.
Vacsora után egy-egy szénsavmentes fröccsel kiültünk a teraszra, János felesége hazavitte a gyerekeket, hogy időben lefeküdjenek, Eszter pedig Zsombort altatta, amit az úrfi élénk monológokkal próbált szabotálni.
- Én csak akkor mennék, ha muszáj lenne – közöltem Jánossal, valahogy túl szépnek találtam azt, ahogy vacsora közben ecsetelték a Vértes alján épülő telep előnyeit. - Biztos jól átgondoltátok?
Csak négyszemközt akartam erre rákérdezni, mert a feleségén azt láttam, mintha magának is bizonygatná a dolgot. Nem akartam belenyúlni olyasmibe, amihez semmi közöm. 
- Szerintem most kell lépni – felelte. - A gyerekek miatt is.
- Épp a gyerekek miatt nem mernék kimenni a vadonba.
- Nem olyan vadon az, mint gondolják – legyintett. - És szerintem van olyan biztonságos, mint itt. Folyamatosan járőröznek a katonák, de amúgy se jön semmi barbár a közelbe. Meg mindenkinél van fegyver.
- Jó, de akkor is egy olyan helyen laktok, ahol folyton fegyverrel kell mászkálni.
Ezen felnevetett.
- Miért, te nem?
Eszembe jutott, hogy ha itt a faluban nem is pisztollyal mászkálunk, de azért majdnem mindenkinél van valami olyasmi, amivel lehet csúnya dolgokat okozni. 
- Jó, nyilván most rosszabb lesz – ismerte azért el. - De mondom, előre gondolkozunk. Most mész tíz kilométert az átkerülés határától és már a vadon közepén vagy. De mire a fiaim felnőnek, az már nem a vadon közepe lesz, hanem egy nagyon értékes terület, közel az ország központjához. Na és most ha kiköltözünk és ott lehúzunk pár évet, egész korrekt területeket kapunk ott cserébe, erdőt, szántót, hegyet, most még lehet válogatni. Ha már úgyis elvesztettem mindent, legalább ezzel hagyok örökséget nekik.
- És nem fog hiányozni a falu?
Sóhajtott egyet.
- Nem mondom azt, hogy rosszul éreztem magam, mert nem. Végül is egész jól befogadtatok, meg kaptam házat, munkát... De azért ez mégse az én házam, ezt mindannyian tudjuk. Valaki gondol odafent valamit és kiutalja másnak, aki szerinte jobban rászorul, én meg mehetek oda, ahova küldenek. A magam ura akarok lenni, már amennyire ez lehetséges.
- Mondjuk ebben igazad van – kortyoltam a savanykás italomba. - Még velem is szórakoznak, pedig ez a ház teljesen a mienk.
- Na látod. Ráadásul olyan szakmám van, ami odakint nagyon keresett lesz, kiemelt fejadag meg minden jár érte, meg azt mondják, nemsokára pénz is lesz, akkor meg még jobb. És tök jó érzés házakat építeni, komolyan. Még akkor is, ha nem magadnak. Ha meg a sajátodat...
Persze ezeket elmondta már odabent is, de akkor ezek szerint komolyan is gondolta. Bizonyos szempontból irigyeltem az elszántságát. Ha meg tényleg bejön neki, akkor, mit tudom én, tíz év múlva ő egy menő földbirtokos lesz, én meg legjobb esetben is egy csóró tanár. 
- És akkor nincs semmi, amitől tartasz? - kérdeztem azért. - A gyerekek elkódorognak, vagy ilyesmi.
- Nyilván oda kell figyelni. De van kint iskola is, egész napos, amíg a szülők dolgoznak, láttam a telepesek listáját, lesznek sokan kisgyerekkel. Mondjuk amitől tartok, az az, hogy mennek ki olyanok is, akiket száműznek.
- Száműznek?
- Ja, nem hallottad? Az ÓMR-en volt egy műsor a napokban, többször ismételték.
- Nagyon ritkán hallgatom.
- Pedig vannak egész jó dolgok is, nálam munka közben mindig az megy.
- Nálam érdekes lenne, bár lehet, hogy a kölkök nem bánnák a suliban.
Újra nevetett, én sose voltam az a harsány nevetős típus, de a boros víz fölött azért nekem is sikerült egy kicsit mosolyogni.
- Ja. Szóval az a helyzet, hogy kisebb stiklikért nem bírságot meg elzárást osztogatnak, hanem kötelezik az embert arra, hogy kiköltözzön egy ilyen telepre. Lopás, üzérkedés, ilyesmi, a súlyosabb dolgokért meg kihelyezett, szigorított börtöntelepre mennek, ahol dolgoznak.
- Aham. Ez olyan fegyences, mint az ausztrálok ősei – okoskodtam.
- Biztos – hagyta rám. - Szóval tudom, hogy csak az enyhébb ügyekbe keveredettek jönnek még velünk, de azért annak sem örülök. Meg kell majd válogatni a társaságot.
- Tényleg nem értem, hogy normális ember miért hagyja itt a civilizációt – sóhajtottam. - Mármint úgy értem a normálist, hogy aki nem bűnöző, hogy muszáj legyen neki, hanem csak olyan sima átlagember.
- Már nincsenek sima átlagemberek – közölte velem, majd fenékig ürítette a poharát. - Amúgy meg szerintem jönnek majd sokan, ha beindulnak ezek a telepek. Ha meg nem mennek, küldenek majd embereket, be kell lakni a környéket. - Elgondolkozva nézte a kiürült poharát, időközben lement a nap és lassan elborított mindent a sápadt félhomály. - Akár jöhetnétek ti is.
- Eszter hülyét kapna, ha csak gondolnék rá.
- Látogatóba is jöhettek. Ha berendezkedtünk, majd idetelefonálok a szomszéd nénihez, aztán megbeszéljük a részleteket. Úgy tudom, ha kérsz valami igazolást, hogy telepre mész látogatni, akkor minden további nélkül utazhatsz a hivatalos járatokon. Környéig lepöfögtök vonattal, onnan meg lovaskocsik járnak. Szerintem egy hónapon belül szólok.
- Jó – mondtam. - De az szinte biztos, hogy csak egyedül megyek. Zsombor kicsi még, Eszter meg várandós, tudod.
- Persze. Persze, egyedül gyere. De teljesen biztonságos. Annyira, mint itt.
- Akkor nem az.
Újra nevetett, kicsit kezdett berekedni.
- Aztán a fene tudja – folytatta. - Még a végén kedvet kapsz a vadonhoz és újra szomszédok leszünk. Olyan házat építek neked, amilyet csak akarsz.
A sötét tömegként mellettünk lapuló házunk felé bökött. Először azt hittem, hogy le akarja szólni, hogy ennél a száz éves kéglinél simán jobbat tud, de végül csak a poharát emelte felém.
- Na, még egy búcsúital?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr81356681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2009.09.03. 09:09:11

no, tehát akkor indul a telepesek áradata dél felé :)

(macskakommandó sikeresen visszajött, egyébiránt)

drazsé 2009.09.03. 09:24:11

off.:

t szerk úr, kérem, olvasson mélt és kérem, valami háttérinfókat írjon már nekem, hogy ne apokrif legyen a förmedvényem, mert kitört rajtam a grafománia :)

bz249 2009.09.03. 09:34:05

Északra senki nem akar menni? Pedig olyan sok szép munka lenne arra is. Hajózócsatorna építése a Garam (esetleg az Ipoly, de az nyilván csak időszakosan használható) mellett, időnkénti duzzasztókkal meg kiserődök. Plusz ugye a körmöci aranyhoz is arra vezet az út.

drazsé 2009.09.03. 10:03:23

szerintem mérsékelten prioitás az északi irány

pláne, hogy gyakorlatialg déli területek az ölünkbe hullottak, és északon vízenergián (és csak hogy olajat öntsek a várhatóan fellobbanó tűzre, nehezebb kinyerni, mint az olajat... khöm :), legalábbis ha nem vízimalmokban gondolkozunk :) ) illetve érceken (bányanyitás... ráadásul nem is biztos, hogy igazán megéri nekünk aranyat bányásznunk) kívül nem nagyon van más, ami máshol nincsen

(fa van délen is, bár szállítása kétségkívül problémásabb, de erős kíséret meleltt még mindíg lehet a foylóvölgyekben elkezdeni az erdőírtást)

bz249 2009.09.03. 10:15:00

@drazsé: délen gyakorlatilag semmi nincs, őserdő, de azt bármerre lehet találni, csak azért széttelepülni:

- hogy lecsökkenjen a népesség koncentrációja és ezáltal egyesével lehessen leölni őket
- hogy messze legyenek a központtól és gyengüljön az ellenőrzés felettük
- hogy egy alacsonyabb termésátlaggal kecsegtető fődet túrjanak a belső területek helyett
- hogy sokkal bonyolultabb legyen a logisztika
- hogy növeljük az időszennyezés kockázatát

szerintem nem érdemes ;)

ha valamerre van értelme menni az észak

drazsé 2009.09.03. 10:35:04

@bz249:

-a népesség koncentrációjától eléggé független, hogy egyesével le tudják-e ölni őket (lásd sacco)

a hadsereg koncentrációja az, ami lényeges

a népesség koncentrációjánka csökeknése természetesen igencsak kétélű dolog (nagyobb területet kell ellenőrizni, ugye), azonban ha már csak azt vesszük, hogy egyrészt egy sikeres betörés esetén már csak azért is kevesebb lesz a veszteség, mert kevesebben vannak...

arról nem is beszélve, hogy így alapból nyerünk egy nem elhanyaolható hadműveleti mélységet (plusz védelem a mindnenképpen "értékesebb", sűrűbben lakott belső területeknek)

és megint csak említeném (végén már én leszek Cato), hogy 30e fős honvédségünk van már ómagyarországon
ne üljön a seggén, felesleges tartani csak úgy, használjunk

és ez a 30 e fős honvédség brutálisan nagy erő ókori viszonyok között!

na most ehez vegyük hozzá ,hogy Ghery úgy látszik, elfogadta Albert dandi ajánlatát, ami azért hatalmas lehetőség...

-mesze legyenek melyik központtól?
esztergom, ahol a politikai-szellemi vezetés van? telefon van, és működik is...
tatától, ahol már csak a "hagyományok" miatt is a fél honvédség állomásozik?
szentendrétől, ahol a másik fele? plusz ugye Duna is?
katonai szempontból pont Esztergom az, ami úgymond "kiesik" a pixisből, lévén viszonylag jól védhető, kis létszámmal..ellenben dél..

- ez vinitor sztala, hog mennyire lesz alacsonyabb a termésátlag, illetve t. szerkesztőség megmondja, mennyire marad meg a gépesítés, meg azt se tudjuk, hogy a belső területeken mindenkinek jut e megművelhető föld egyáltalán.. mert ebben se vagyok teljesen biztos
azt azért állítom, hogy még ha múlt század eleji termelési módokat is alkalmazunk, akkor is legalább kétszeres a népsűrűség "bent", szóval kicsit túlzsúfoltnak tűnik nekem

- mihez képest bonyolult? északon se lehet csak a folyókra támaszkodni, sőt, még problémákat is okozhatnak

- időszennyezést én nem tekintem akkora problémának, főleg, hogy határainkat kiterjesztjük így, tehát a gyepű is mozog kifelé...
pláne, hogy a gyárak, ipari létesítmények továbbra is bent vannak, biztonságban

bz249 2009.09.03. 10:50:20

@drazsé: vagy a 30 ezer fős honvédséget lecsökkentjük 15 ezerre és a maradékot kiküldjük terjeszkedni. Nem nagyon volt még olyan, hogy egy nép 10% katona lett volna.

Egyébként nem csak arany van északon, hanem praktikusan a fél periódusos rendszer+vízienergia. Délen meg csak fa és a kiirtott erdő helyén a föld.

Katonai szempontok: Szerintem az autópálya jobb védvonalat ad bárminél és délen pacifikált népek vannak. Onnan kisebb a katonai kockázat. Mert ok, hogy nyersz hadműveleti mélységet, de elveszíted az erőkoncentrációt és a mozgékonyságot az utak észak-déliek lesznek, ergo egy kelet-nyugat átcsoportosítást lassabban tudsz megcsinálni, mint a támadók előrenyomulási sebessége.

Nekem rossz cserének tűnik.

drazsé 2009.09.03. 11:17:59

@bz249:

hát igen, egyrészről borzalmasan magas... és vagy lecsökkentjük, vagy terjeszkedünk (és bevonjuk legalább az élelmiszertermesztésbe mondjuk a néhai Brennus snépét)

másrésztről viszont megoldható, lévén gyakorlatialg a komplett szolgáltatási szektor úgymond "szabad emberanyag"

fél periódusos rendszer tekintetében én óvatos lennék, lévén az itt i megénekelt szemétttelepeken illetve úton, útszélen rengeteg nyersanyag került át... vas, acél, könnyűfémek, minden vacak

ami szerintem jelenelg prioritás mindenképpen, az az energia (és abból is leginkább az elektromos áram és gáz), hogy az ipart fel lehesen futtatni

úgyhogy vízerőmű jó lenne, nagyon

azt azonban akár "magában állóan" is el lehet helyezni akár ellenséges terülteen belül is, minimális védettséggel, körülkeríted kis kerítéssel, belevezetsz némi delejt, jó darabig nem fogják bántani :)

katonailag az autópálya egyrészt a létező legborzalmasabb védelmi vonalak egyike, lévén statikus és követni kell a vonalát, másrészt viszont nagy segítség, lévén azon lehetett mozgatni igen gyorsan az egységeket, így átcsoportosítani

na, az ezt kihasználó mozgékonyságot éppen most veszítjük el, lévén üzemanyag már igencsak kevés van, az, hogy jó ütemben gyalogol a zászlóalj az autópályán, azt kb cseszhetjük

marad az, hogy van egy merev védelmi vonalunk
tiszta Don-kanyar, nem kellene megismételni (lévén ott is az volt a gond, hogy lokális erőfölényt létesítettek a szovjetek, átcsoportosítani meg nem lehetett, stbstbstb)

(megjegyzés: hasonló a helyzet a foylókkal, azonban duna esetén van egy nagy szerencsénk: gázlókat meg lehet erődíteni, az ókori népek pedig nem képesek pik-pak hidat építeni ne adj isten csónakon átkelni a foylón, váratlan iráynból végképp nem, ráadásul gyakorlatilag nincs olyan pontja a foyónak, amit ne lehetne tüzérségi tűz alat tartani.. nagy mák, nagy mák )


ha meg már "pacifikált" népek vannak délen, annál jobb!

nem kell különösebb reguláris erőket a helyszínen tartani (milíciák), a csapatokat pedig egyben lehet tartani

bz249 2009.09.03. 12:03:19

@drazsé: mindenképpen le kell csökkenteni ez a férfilakosság 20%-a, ilyen mozgósítás a világháborúkban volt. Talán valami 'grenzer' rendszerben lehet ennyi embert fegyverben tartani, de inkább úgy se, mert nem nagyon jött be az osztrákoknak se.

drazsé 2009.09.03. 13:08:58

@bz249:

az a baj, hogy ez így megint több kérdést vet fel, mint amit meg tudnék válaszolni (főleg ellátási vonalon, fogalmam sincs, hogy a mezőgazdaság és az ipar hogy prosperálhat, mert elméletileg még a technikai visszalépéssel is - ami egyébként tulajdonképpen nagyon kicsi és látszólagos - fizikailag képesek vagyunk fenntartani egy ekkora sereget)

de "pszichikai" oldalról megközelítve a kérdést: ha egyszer felszereltünk egy ekkora sereget, borzalmasan nehéz azt leszerelni, főleg, hogy tulajdonképpen háborús, sőt, totális háborús idők járnak arrafelé

és felhasználni a sereget, nos, azt feltudjuk :)

teddybear01 2009.09.03. 13:10:59

A terjeszkedésnek határozott céljának kell hogy legyen. Például közlekedési útvonalak csomópontjainak, vagy ásványi anyagok lelőhelyeinek biztosítása.
A fiumei expedíció nagy távolságot tesz meg, ezt az utat, hogy bármikor járható legyen az esetleges ellenséges törzseken keresztül is, kisebb helyőrségekkel szakaszolva biztosítani kell. Ezeket a helyőrségeket gondosan megválasztott, kulcsfontosságú helyekre kell telepíteni.

A termőföldek elfoglalása per pillanat nem olyan sürgős, bár ami azt illeti, nagyobb termelésbe bevont terület, nagyobb termést is jelent. És az Átkerült Területek nem túl termékenyek mezőgazdaságilag. Meszes, vagy homokos talaj, eléggé sovány. Nem véletlenül volt itt sok erdő. Mondjuk a Velencei-tó környéke, vagy a Mezőföld ilyen szempontból már fantáziadúsabb, és Brennus már el van paterolva az útból népével együtt. A maradékot meg fel kell használni, meg kell békíteni. Hogy ne az legyen, hogy időnként katonai erővel kelljen leverni a lázongásukat.
Nekik komoly előrelépés lenne a vaseke, és a többi 19. századi módszer, és az emancipáció is fokozatosabban, kisebb problémákkal zajlana le.

Közlekedés: Na igen. Akár lovasszekérrel, akár gépkocsival, akár vonattal oldjuk meg, az útvonalakat ki kell építeni. Mert megette a fene a a vasércet, ha az olvasztóba nem tudjuk elhozni. Apropó, vasolvasztás, ahhoz szén kell. Legalább faszén, de inkább fekete kőszén. Az meg legközelebb a Mecsekben található.

@bz249: A szűzföld első évben többnyire épphogy jobban terem, mint a régen művelt, csakhogy ha nem megfelelően kezelik, akkor veszít a termőképességéből. Trágyázni kell! És hidd el meg fogja hálálni.
Persze mihez képest rossz ez a termés?
Egy köves, silány talajhoz képest egy zsíros feketeföld mindig sokkal többet fog hozni, akármit csinálsz. És persze nem a legrosszabb földeket kell elfoglalni, most van miből válogatni.

@drazsé: Igen, Brennus népének itt maradt maradékával kezdeni kell valamit, és nem azt hogy halomra lőjük őket is. Az a munkaerő elpazarlása, és rossz hosszútávú politika.
Ha átveszik a mezőgazdasági termelés egy részét, akkor több ember marad az ipar üzemeltetésére, ráadásul a technikailag legfejlettebb területeken.

teddybear01 2009.09.03. 13:17:46

@drazsé: Nem kell a sereg létszámát csökkenteni. Ha elegendő behódolt tömeget emancipálunk, a sereg létszáma százalékosan úgy is csökken, a kívánatos szintig.

drazsé 2009.09.03. 13:24:36

@teddybear01:

én is a sereg létszámának csökkentése ellen vagyok, sőt :)

(tudom, tudom, militarista vadállat :) )

az igazi kérdés igazság szerint az, hogy el tudjuk e látni? ha el, akkor gyakorlatilag a százalékos arány már majdnem mindegy... és azért majdnem, mert ha nagyon magas, akkor oylan szintű torzulásokat okozhatunk a társadalom szerkezetében (mert ne mondja senki, hogy ha a fiatal férfiak közel 100%-a katona, az túlontúl egészséges, éveken keresztül...) hogy ihaj...

a másik kérdés meg a feladat... ha nincs a seregnek feladata, hajlamos találni magának... ami nem biztos, hogy feltétlen jó dolog

lényeg a lényeg:
ami van, az jelenleg egy ókori kürölmények között is nagy létszámú, harcértéket tekintve hatalmas sereg, amit használni kéne - jobb, ha itt a kezdeményezés, undok dolog, ha reagálni kell

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.03. 13:38:48

1. Az, hogy János bácsi délre megy, nem jelenti azt, hogy mindenki délre megy. Mint ahogy azt, hogy Jánosnak hívják az ácsot, szintén nem jelenti azt, hogy Ómagyarországon minden ácsot Jánosnak hívnak. Illetven nem minden János ács. :)

2. A kor-szerű katona nem csak fegyverrel mászkál egész nap. Ha a római legionáriusnak nem volt derogáló az, hogy fél életét útépítéssel, aratással és egyéb patakvérmentes dologgal töltötte, akkor az ómagyar katonának sem lesz az. Ha meg balhé van, akkor hamarabb oda tud csapni, mintha előtte levedlene civillé és úgy küldenék dolgozni.

3. Brennus kiestével számottevő katonai erő nincs a körzetben, és jó ideig nem is lesz. Tehát az a védelem, amit a telepek önmagukban tudnak, bőven elég (kicsit erődítettebb házak, tűzfegyverek). Lehet, hogy támad portyázhatnékja pár törzsnek, de ha a portyázók rendszeresen nem jönnek vissza, akkor csökkeni fog a portyázhatnékos kedv.

4. A termőterületet pedig növelni kell, az erdőket lehet irtani, mert túl sok van belőlük, első körben akár faszenet is lehet nagy tételben gyártani, és igen, meg kell szerezni a nyersanyaglelőhelyeket. Egyik se megy kitelepülés nélkül. A körülmények között kezelhetetlen népsűrűségről nem is beszélve. Duna vonalán telepek, Mecsek felé, észak felé, olaj felé - tavasz óta nagy mozgás van ezeken az irányokon, felderítők, felmérők-térképészek, katonák, telepesek. Észak egyébként a termőföldek miatt is jó - a Dunán még mindig könnyebb lefelé szállítani, mint fölfelé, bár az se megoldhatatlan.
Ha választani kellene, akkor legszívesebben most egy ittragad székely szénégető legény lennék. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.03. 13:39:20

Drazsé: a kupaktanács nyilatkozatára várok, de akkor nem várok tovább.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.03. 14:50:21

Az, hogy mindenki dél felé gondolkodik, a Duna, mint "áthatolhatatan" védvonal miatt van. Szerintem.

Más. Ezek a telepek hogy működnek majd? Afféle tanya-rendszerben (mondjuk látótávolságban a házak), vagy amolyan "ranch-rendszerben" (mondjuk 3-4 óra járóföld), vagy kis faluként, esetleg megerősített raktárbázisként/erődként (minden a falakon belül), vagy épp raktár köré szervezett kistelepüléssel (fal csak a raktár körül, ezt lazán veszi körbe a település)?

Mekkora lesz egy-egy telep? Lesz-e központi ellátása, vagy legyenek ezek önállóak? Ki vezeti majd? Alberista pártkatona, helyben választott polgármester, esetleg helyben választott albertista pártkatona?

teddybear01 2009.09.03. 15:01:21

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Én inkább amolyan erődített településekben gondolkoznék első lépcsőben.

Attól függően, hogy a településnek mi lenne a profilja, először felépítenék egy fallal körülvett kisváros-szerű kiindulópontot. Ez tartalmazna boltot, javítóműhelyeket(patkolókovácsot), orvost, gyógyszerészt, iskolát, templomot... amúgy vadnyugati módra. Önszerveződő közösséggel. Nagyságrendileg legfeljebb 2-3 száz emberrel indulva.

Innen lehetne tovább fejleszteni azután a környéket. És ez lenne a körzeti emancipációs központ is.

bz249 2009.09.03. 15:05:17

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: az önellátás egy érdekes kérdés... nagyjában egészében annyit ér egy telep, amennyi árut tud küldeni a központi területekre. Vagyis, ha nincs rendes út/vasút/hajózóút a telep értéktelen.

A szekér/vonat/hajó visszafelé meg nyugodtan vihet ellátmányt.

Ráadásul egy önellátó telep, ha kellően erős, simán gondolkodhat a függetlenségben. Jobb, ha szoros gazdasági kötelékek rögzítik az anyaországhoz.

drazsé 2009.09.03. 15:07:36

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

a duna minden, csak nem áthatolhatatlan védővonal

azonban nagyságrendekkel egyszerűbb ellenőrizni (gázlók erődítése+hajós/csónakos őrjárat) mint bármi mást

ráadásul folyóvédelemnél sokkal jobban kijön a technikai különbség (pl: hídépítés/rombolás, tüzérség, lőtáv és annak áthidalása - könnyebb odafutni mint odaúszni vagy evezni... - ilyenek)

szerintem meg kis falu, valami megerősített ponttal

és megválasztott albertista pártkatona :)

@szs.:

kösz, megkaptam, majd reagálok :)
süti beállítások módosítása