Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Karthi parti

2009.09.22. 08:30 | bz249 | 77 komment

Címkék: bz249 vitezkapitany hamilkar barkasz

Senki nem tudta megmondani mit keresett az a kisebb hordó bor a rádiósszobában. Lovász becsületszóra nem vitte be, Kassai nem járt a rádiós szobában, Periklész se és amúgy is sörpárti, a matrózoknak és a fűtőknek tilos volt a belépés, a tengerészgyalogosok még arról sem értesültek, hogy van olyan, hogy rádiós szoba. Az is rejtély maradt, hogy ki volt figyelmetlen a kikötésnél. A misztrálra szerencsére nem is kellett magyarázatot keresni. Az teljesen természetes jelenség az Azúr-parton.
A végeredmény mindenesetre egyértelmű volt. Egy erősebb szélroham a nekicsapta a hajót a mólónak, az ütéstől a tízliteres hordó egyenesen az érzékeny rádió közepébe zuhant. Amit a mechanika nem tudott elvégezni, azt megtette a kémia. A készülék javíthatatlanná vált.  
Satnya szőlő  kúszott felfelé a domb oldalán, ahol a Notre Dame de la Garde zöld-fehér tornya állni fog/állt. Nem volt egy óriási kiemelkedés, talán még száz méter se, de kellemes kaptató volt és Vitéz kapitánynak szüksége volt egy kis testmozgásra. Ki kellett szellőztetnie a fejét, mert a teljes legénység leüvöltése se hozta rendbe a napját. Sötét barmok, még jó hogy a hajó nem sodródott ki a nyílt vízre.
Külön előnyként a domb tetejéről kiváló panoráma nyílt, talán ez végleg kitörli annak a sosemvolt helynek az emlékét.
A csónaktúra közben majdnem meggondolta magát. Motorossal sokkal közelebb volt a régi kikötő. De végül megérkezett. Az öböl másmilyen alakú volt, mint amilyenre emlékezett. A túlsó parton a görög város terült el, fehérre mázolt vagy helyi márványból épített épületek. Két nagyobb templomot és egy színházszerűséget is felfedezett. (Párizs? Ott még vaddisznókat kergető meztelen vademberek sárkunyhói álltak, amikor Marseille már virágzó város volt tízezernél több lakossal). A kis csónakmóló mellett egy másik modern csónakot fedezett fel. Ezek szerint társasága lesz.
Egy valami nem változott, az emelkedő még mindig gonosz volt, vagy csak az idő kezdte éreztetni a hatását a kapitány szervezetén. De végül fenn volt. Jól sejtette, volt valami épület a domb tetején. Sok mindenre számított, de konkrétan erre nem. Egy kápolna és egy zászlórúd, rajta egy kicsi francia zászlóval.
- Áh kapitány, micsoda meglepetés!
- Üdvözletem Thibault őrmester!
…hosszú beszélgetés volt. Az Átkerülésről, az idegenlégióról, az ómagyarról és a nagybetűsről, az időről, az örökségről, a kihaló népekről, Marseille-ről, az Olympique-ről, a Tour de France-ról és Franciaországról: a cognacról és a comté sajtról, Napóleonról és a Napkirályról, Dumasról és Balzacról. Cauchy és Bequerel is említve lettek. A Kis-Trianon palotát Vitéz nem hozta volna szóba, de Gaston ragaszkodott hozzá. Még órákig eltarthatott volna, de az események más fordulatot vettek.
- Az mi?
- Hol?
- Ott a tengeren, Ratonneau mögött.
Vitéz kivette a távcsövét a táskájából.
- Hajók, rengeteg hajó.
A karthi flotta óriási volt, Vitéz kapitány a lefelé vezető úton legalább harminc trirérámát, három négyest és egy ötöst számolt össze. Az minimum tízezer ember, ez nem rablóportya, ez invázió. Vagy harc lesz vagy tárgyalás. De leginkább mindkettő. 
A két csónak tízméternyire állt meg egymástól. Félúton voltak az erőd és a karthi flotta között, nagyjából két kilométernyire mindentől. Vitéz kapitány alaposan végigmérte a karthi parancsnokot, olajos bőrű (melyik nem?), az övéi között viszonylag magasnak számíthatott, de ezzel nem fog lenyűgözni egy ómagyart (a mediterrán hadszíntér egyik előnye: egy olyan közepesen délceg úriember is, mint Vitéz József kapitány, simán fölétornyosult a legszálfatermetűbb antinak is). A gondosan ápolt és nyilván különféle szerekkel is megtámogatott szakáll és a finom mívű páncél már érdekesebb, ezek szerint ez a karthi egy…
- Üdv, Átkerült. Hamilkár Barkasz vagyok!
… fontos ember.
Hannibál apja (akiről az új történelem valószínűleg nem fog megemlékezni), Hispánia kormányzója, Karthágó admirálisa és a leggazdagabb karthi kereskedőcsalád feje. Elmegy fontos embernek. És meglepően szép görög kiejtése van.
- Üdvözlégy Hamilkár, Vitéz József kapitány vagyok, Ómagyaroszág képviselője és kérdéseim vannak hozzád!
(ez is csak egy anti, mint Dionikszosz a rabszolga- és gyümölcskereskedő Korinthoszból, a kemény, határozott fellépés majdcsak működni fog)
- Hallgatlak, és legjobb tudásom szerint válaszolok rájuk. Utána viszont én szeretnék kérni és kérdezni és elvárom válaszodat.
(ennyit a határozott fellépésről, Dionikszosznak tíz embere volt, Hamilkárnak tízezer, ettől az utóbbi kissé magabiztosabbá vált)
- Mi célból vagy itt drága barátom, mert esküvői menetnek kissé nagy a kíséreted más ügyben pedig mit keresnél ily távol otthonodtól?
- Bár elismerem a görög beszéd különösen alkalmas az értelmetlen udvariassági körökre, nos barátom én mégis a lényegre térnék: nem tudok semmilyen okról, hogy én és megfáradt barátaim miért ne tölthessünk néhány napot Massilia szép városában. Miért ne pihenhetnénk itt egy kis ideig, miért ne szólhatnék a néppel és vezetőivel? Szóval ilyesféle ügyeim vannak errefelé barátom, Vitéz József.
- És azt tudod-e barátom, Hamilkár, a Barkidák nemes családjának feje, hogy Massilia városa az Átkerültek barátságát élvezi, és mi megvédjük a rátörni készülő ellenség ellen.
- Nem éppúgy barátotok-e Karthágó? Nem kötöttünk-e veletek írott szerződést Szicíliáról? Nem adtunk-e nektek földet Héraklész oszlopainál? De bizony barátom, Karthágó, amelynek szerény szolgája vagyok legalább oly jó barátotok, mint Massilia.
- Ha partra akarsz lépni e földön, én mégis kénytelen leszek elvenni az életedet. Ismered az Átkerültek hatalmát Hamilkár, ne kockáztasd az életed és vagyonod olyanért, ami sehogyan sem lehet a tied.
(lehet, hogy Hamilkár megöli az ostrom végén, de ha átengedi Massiliát, akkor viszont biztosan kivégzi Jecsmenik)
- Ezek az utolsó szavaid, barátom?
- Ezek, nagy Hamilkár!
- Akkor találkozunk a harcmezőn!
- Megfelelőnek hangzik. 
Vitéz kapitány gondterhelten rogyott bele a székbe a Hotel et Restaurant au Chateau d’If-ben. Négy napja tartott a blokád. A karthik egyelőre nem tettek semmit. De előbb-utóbb rájönnek, hogy a király meztelen.
- Tudják?
- Talán még nem, de sejteni már sejtik.
Gaston-nak igaza volt, négy nap alatt a világ túlfeléből ideért volna egy ómagyar flotta. A karthik mostanra bőven gyanút foghattak, hogy a városról vagy nem tud semmit az ómagyar parancsnokság vagy ígyis-úgyis szabad préda. Patrice, Gaston rendkívül izgatottnak látszó helyettese csapta fel az ivó ajtaját:
- Les africai…  bocsánat a karthik megkezdték a partraszállást!
- Ki kell törnünk, minden nappal csak rosszabb lesz. Jecsmeniket lefoglalja Szicília, magától nem fog segítséget küldeni.
- Egyedül nem juthat át a karthágói blokádon. Ha a vár segít talán.
- De…
- Vigye a gyerekeket! Nézzen rám! Bőven eleget éltem már, sokat láttam, olyat is, amit nem kellett volna. Ez a nap is pontosan olyan jó meghalni, mint bármelyik másik lenne.
- Az időszennyezés?
- Nyugodjon meg, tizenöt tonna szénpor van a raktárakban. Egyetlen gránáttal eltörölhetem az egész kócerájt a föld színéről! És esküszöm az élő Istenre, el is fogom!
- Ilyet akkor sem kérhetek senkitől!
- Nem is maga kéri, hanem én… és lenne még egy kérésem!
Vitéz kapitány sejtette mire gondolt a vén provanszál.
- A zászló?
- Semmi bajom az ómagyar lobogóval, de van egy sokkal alkalmasabb trikolorunk az utolsó órákra. Francia földön akarok meghalni, és az embereim is. 
- Ezt nem teheti meg Vitéz kapitány! Ez a terület Ómagyarország része, és az elveink szerint mindig az is marad! Semmit nem adunk fel!
- Köszönöm, hogy emlékeztetett a szolgálati szabályzatra és az Alkotmányra Pálfalvai őrmester. Gondolom, itt marad és kezeli az aknavetőt és a géppuskákat?
- Én…
- Akkor értjük egymást! Két választása van: vagy itt marad, és az embereivel védi az ómagyar erődöt vagy átadja a franciáknak és díszőrséget áll a zászlófelvonásnál. Az utóbbihoz gondolom nagyon ért, elvégre tengerészgyalogos. Messinában majd hadbíróság elé állíthat.
A tengerészgyalogos őrmester nyelt egyet, a saját fogalmai szerint nem volt gyáva, de egy értelmetlen csatában meghalni. Márpedig öt tengerészgyalogos ötezer karthi ellen az öngyilkosság, hősies és felemelő, de akkor is csak öngyilkosság.
Kiváló.  Öt perc múlva teljes glédában a zászlórúdnál, az embereivel együtt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr281397761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2009.09.22. 10:02:35

oké, értem én, hogy kevés az erőforrás, meg minden, de

minke találták ki a rendszeres rádiós bejelentkezést és jelentéstételt, valamint annak elmaradása esetén az utánanézést?

bz249 2009.09.22. 11:05:19

@drazsé: mert akkor nem lenne bonyodalom és mit írnék a végére!

drazsé 2009.09.22. 11:09:06

@bz249:
mi lenne, mi lenne?

a hapci ágyunaszád beérkezik és mindent szétlő :)

bz249 2009.09.22. 11:20:37

@drazsé: már miért lőne szét mindent? Milyen alapon? Az első négy napon semmi nem történt. Pár vidám karthi legény beach partizik ennyi. Ezt nem tilos.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.09.22. 11:33:34

ezek a punok grízesebb banda, mint a rómaiak...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.22. 11:54:33

A rómaiak nagyon hajózni se tudnak - az első pun háborúban lettek rákényszerítve, az meg elmaradt. Ők szárazföldön grízesek. :)

bz249 2009.09.22. 12:03:32

@drazsé: egyébként a környezetről:

anno, Róma, Karthágó, Ómagyarország és Szürakúza megkötötte a Szicília-szerződést, amiben Ómagyarország garantálta

a.) a szabadkereskedelmet
b.) Szicília területi épségét

Ennek a szerződésnek egyes pontjai lehetővé teszik, hogy adott körülmények között az ómagyarok megerősített járőrtevékenységet (hajók megállítása, átkutatása, visszafordítása) folytasson a Szicília környéki vizeken.

Jelenleg ez a helyzet, és egy emellett egy vén teknőt elküldtek Massiliába, hogy ott is legyen valaki. Ott elvileg teljes béke van. A központ úgy tudja, hogy mind a hajónak mind az erődnek rendben van a rádiója, ezért, ha gáz van majd szólnak. A bankból se szoktak telefonálni a rendőrőrsre, hogy épp nem rabolja ki őket senki és minden a legnagyobb rendben.

drazsé 2009.09.22. 12:12:28

@bz249:

miért, miért? tévedésből....

majd a nagykövet elnézést kér, haragudni meg nem lehet rá, elvielg pont most lőtte szét a fél flottát, "tévedésből" :)

egyébként meg bank esetén oké, (bár ott is vannak trükkösebb megoldások a "megnyomom a riasztót"-nál), de rendesen vezetett seregnél azt a tök fölösleges kört is le kell futni, hogy jelentem, nem történt semmi

meg ha mást nem, egy időjárásjelentést leadhat igazán akár naponta 3x is

(valahol olvastam - regényjellegű volt a dolog - egy parancsnok filozofálgatását arról, hogy tulajdonképpen mikor is kell megsemmisültnek tekinteni az egységet, a vége az lett, hogy akkor, amikor elhallgat a rádió, addig a pontig lehet parancsokat adni, jelenteni tud, de ha a rádió süket...
szóval főleg kiélezett helyzetben a legalább napi de akár többszöri bejelentkezés is szerintem telejsen normális, sőt, ha jól tudom, amióta rádió van, ez a standard eljárás, kivéve rádiócsend)

teddybear01 2009.09.22. 12:23:24

@drazsé: Viszont a bank nem is katonai szervezet, másrészt a hamis riasztás meg nem ingyenes.

Rádiócsend meg akkor van, ha az ellenfél figyeli a forgalmazást, és nem akarjuk elárulni a pozíciónkat. A massiliai szenelőt meg már régen ismerik. Azonkívül, a leváltott ágyúnaszádnak nem volt tartalék rádiója? Normális esetben ilyenkor a tartalékot feláldozzák, és amint lehet pótolják.

Ráadásul (talán) nincs rádiójuk, hacsak valamelyik "diplomata" hozzá nem segítette őket egyhez. Lásd a római sztorit.

Ami a Vitéz kapitány rádiósát illeti, ezek után minimum, hogy a szénhordók csapatát erősítse, de utána kéne nézni, hogy nem került-e olyan arany a kezébe, amely "valahogy felbukkant az asztalon."

bz249 2009.09.22. 12:30:21

@teddybear01: senki nem vette komolyan a helyzetet ez az igazság, szóval nem volt éppen katonás fegyelem. A területnek nincs nagy jelentősége és messze is van a konfliktuszónától. Kb. annyira komolyan készültek a háborúra, mint mondjuk a mauritiusi brit helyőrség...

teddybear01 2009.09.22. 12:54:24

@bz249: Tönkre megy a rádió. És ha Vitéz ezért elesik egy jobb üzlettől? Nem fog sikítófrászt kapni? Ha ennyire nincs fegyelem, akkor az a hajó nem fog sokáig működni. Szétlopják, vagy nekimegy az első sziklának. Fegyelem, na hiszen! Hisz még felelőse sincs a fontosabb cuccoknak.

Ha meg olyan rég szar a rádió, miért nem küldtek alkatrészt, vagy másikat Vitézékkel? A Kapitány naszád parancsnoka nem jelentette azonnal? Hisz itt csak ez volt akkor az egyetlen esemény!

Volt szó a Meteorológiai Intézet újraalakításáról is. Massilia eléggé messzi van ahhoz, hogy kifejezetten értékes megfigyelőállomás legyen.

boibo 2009.09.22. 12:55:58

@bz249:

A bankoknál tényleg vannak titkos jelek a "minden rendben"-re is. (Ha néhány tudható, populáris formája érdekel, nézd meg a Banditákat - www.filmkatalogus.hu/Banditak--f11935 - különben is érdemes, Cate Blanchett gyönyörű!)

Na végre, hogy tudott ez a szerencsétlen Vitéz néhány emberi szót váltani valakivel! Kicsit magányosnak tűnt - bár, ha jól érzem, ez nem igen nyomasztja túlzottan. Kicsit mintha nagy ívben fölötte állónak tartaná magát a környezetében élőknél. :)

drazsé 2009.09.22. 12:59:37

no, igen, úgy látszik, a rádiós dolog nem csak nekem szúrta a szemem :)

rohadt dögök vagyunk, az az igazság (hiszen épp a drámai befejezést ássuk alá nagy erőkkel)

most arról nem is beszélek, hogy Barkasz barátunk belegondolt e abba, hogy ha most szépen lemészárol egy magyar helyőrséget, azt azért nem fogják nekik elfelejteni... oké, hogy a rómaiakkal is grízben vagyunk, de a népnevelés innettől kezdve rajtuk lesz elkezdve

(oké, valóban, látni akarja kárthágó a lapokat, benézheti a szituációt, de egy mérsékelten pacifista hadszíntérparancsok az iylesmit simán lereagálja úgy, hogy a karthágói flottát levadássza - legalább gyakorolnak a fiúk alapon - és mehetnek ők is gyalog, mint a rómaiak)

bz249 2009.09.22. 13:00:38

@boibo: ilyen mizantróp fajta, végre talált egy másik mizantrópot... ezt tőlem örökölte :)

@teddybear01: nem jelentette, mert "a székletét ürítette az egészbe", ezek szerint nem sikerült kellően jól érzékeltetnem, hogy ez egy senkit sem érdeklő helyszín :-|

a rádiónak amúgy van felelőse, ebben a hónapban kevesebb lesz a fizetése

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.22. 13:06:31

Nem tudom, hogy egy rádió mennyire bonyolult cuccos, de tényleg, így belegondolva, valaminek lennie kellene még tartalékban. Esetleg a végkifejlet ismeretében lehetne majd hegeszteni közösen egy olyan verziót, ahol az izgalom meg a rádió is megmarad. :)

bz249 2009.09.22. 13:06:53

@drazsé: épp erre jött rá Hami, hogy nem vadászhatják le a karthi hajókat... vagy döntő csata egy hónapon belül vagy bukta. Ugyanis összeszakad a logisztika.

Gyakorlatilag az ómagyar hadseregnek ugyanaz a problémája, mint a németnek volt. Ha nem nyer négy hónapon belül, akkor veszít.

teddybear01 2009.09.22. 13:11:02

@drazsé: Vagy kiküld egy kisebb flottillát, és blokád alá veszi, esetleg meglövöldözgeti Karthágót. Csinál fél óra alatt olyan kárt, hogy évekig nem tudják helyrehozni. Vagy mellesleg, hogy haszon is legyen, elkobozza a kereskedőhajóit.

Esetleg átszállít pár római légiót, és elkergeti a pun hadihajókat a közelükből.

Jó pár húzással meg lehet keseríteni a punok szája ízét, és mivel nagy a birodalom, sok a célpont. És sok húzás igen érzékenyen érinti a punokat, mert ők kereskedő népek, nem pedig földművesek.

boibo 2009.09.22. 13:11:43

@bz249:
"ezt tőlem örökölte" - na igen. Rögtön gondoltam.

bz249 2009.09.22. 13:14:34

@teddybear01: máramelyik... a Barkidák kereskedők, Hanno és barátai földművesek. Pont ezért is muzsikáltak olyan gyengén a pun háborúkban, mert nagyon kemény pártharcok mentek, hogy a földművesek (Afrika pacifikálása) vagy a kereskedők (Tengeri uralom) céljai érvényesüljenek. Végül egy szerencsés középutat választottak, ahol harcba szálltak Rómával, de csak félszívvel támogatták a hadjáratot.

teddybear01 2009.09.22. 13:16:28

@bz249: Az egész Ómagyar Birodalomban nincs kiépített logisztika.
Pontosabban még normálisan kiépített kereskedelmi útvonalak sincsenek, katonai stratégiai utánpótlási útvonalakról meg beszélni sem érdemes.

Valahogy úgy néz ki a dolog, hogy "nekem van ágyúm, ha nem úgy ugrálsz, ahogy mondom szétlőlek!" És csak lőszer nincs hozzá.

bz249 2009.09.22. 13:17:30

@teddybear01: nálunk is vannak pártharcok...

drazsé 2009.09.22. 13:19:05

@bz249:

ezzel nem értek én egyet :)

bár tény és való, hogy a logisztika eléggé teher és a fleet in beeinget lehívták játszani, de miért kellene reagálni?

oké, meg kell találni a flottát, ez probléma, a sea denial megoldhatatlan (kevés a hajó, megöl a logisztika)

az összes bázist nem lehet megvédeni ha jól értem

viszont lehet vabankra játszani... két megfelelően erős (mondjuk 1 v 2 romboló, 2 v 3 naszád) flotillát kikülöníteni, egyik meglátogatja kárthágót és sorban a nagyobb központokat (fontos kereskedelmi, hajóépítő központok, jelentősebb kikötők, Barkasz familía érdekeltségei és nyaralói, stb)
ahol miután barátilag szétlőnek mindent, megérdeklődik, hogy tulajdonképpen mit is akarnak a fiúk?

esetleg kölcsönvenni azt a megtörő zászlóaljat és kitenni karthagó előtt :)
hagy örüljenek :)

ha jól emlékszem mérsékelt nagyságú történelmi ismereteimre, Hannibált is úgy nyomták le, hogy elkezdték pusztítani a hátországát

teddybear01 2009.09.22. 13:21:05

@bz249: Voltak földbirtokos punok, persze. De a kereskedelem mindig fontosabb volt számukra mint a rómaiaknak. A rómaiak kifejezetten szárazföldi népség voltak, tengerre nem nagyon merészkedtek.Miután megverték a punokat a hadiflottájuk teljesen visszafejlődött, és a kalózok komolyan megerősödtek. A császársági időkben több hadjárattal tudták megtörni a hatalmukat.

drazsé 2009.09.22. 13:21:39

@teddybear01:

elég hiba... erős központi irányítás nélkül erősen megette a fene az egészet....

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.22. 13:22:47

Infrastruktúra: alig harminc év telt el az átkerülés óta - erőteljesen kiépülőben van minden, ráadásul a mediterráneum felé igencsak előrerohantak, hogy megakadályozzák a pun háborúkat. (Ómagyarország súlypontja valahol Egom környékén van továbbra is, Fiume egy érdekes, fontos, de egomi szemszögből kissé periférikus képződmény.) Tehát valóban korlátozottak a lehetőségek, de ez nem mindig fog így maradni.

drazsé 2009.09.22. 13:32:38

@szs.:

oké, nem várok modern út és vasúthálózatot, de már az is igencsak bántotta a szemem, hogy nincs vasúti összeköttetés Fiume és Esztergom között (borzalom! borzalom!)
azt se értem, hogy miért nem kezdtek erőteljes hajóépítésbe (oké, nem kell nagy teherhajókat építeni, közepes, duna tengerjáró kategória mint maximum bőven elég lenne, amit fel is lehet fegyverezni -teszem hozzá, mé PKM? mé nem KVPT? hajó megbírja, biztosabb hatás hajó ellen - ráadásul úgy garantált lenen a bajuszakasztás a punokkal, lévén 10 iylen hajóval teljesen át lehetne venni a kereskedelemt a punoktól, csak győzzék áruval megtölteni a kikötőkben (megintzárójel: ráadásul lehetne sziciliából meg egyiptomból vinni a búzát fiuméba onnan meg esztergom vasúton... kisméretű biliacél bugákért mondjuk))

megmondom őszintén, csak azért létrehozni egy flottát, hogy ne legyen pun háború, kicsit felesleges.. ha már erőforrásokat költünk, ne spóroljunk:
legyünk mi a meghatározóak a Földközi-tengeri kereskedelemben, de nagyban játszva

bz249 2009.09.22. 13:35:04

@drazsé: ha megnézed a szereplők motivációit, akkor szerintem nem logikátlan a dolog. A fő ellensége mindenkinek egy belső rivális és eszerint cselekszenek.

Albert pont annyit enged meg a flottának, hogy ne legyen túl erős, de még elég legyen a feladatra (a karthik és a rómaiak szétválasztása). A flotta vezérkara csak úgy tud erősebb logisztikát a hajók mögé tenni, ha szorosabbra fűzi Ómagyarországgal a kapcsolatot, ekkor viszont oda a (kvázi-)függetlenség. Hamilkár egy korlátozott csapást szeretne, amivel a Hispániai hódításait stabilizálhatja és plusz forrásra tehet szert az igazi célhoz. Egy Karthágó elleni támadás nem mellesleg erősítené a pozíciót, az ugyanis nem az ő ellenőrzése alatt van.

A flotta arra vár, hogy Szicília közelében megvívhasson egy döntő csatát, tehát legyen egy akkora karthi hajóraj, ami kellően nagy veszteséget jelent nekik ahhoz, hogy békét kérjenek utána. Ez a hajóraj nem állt össze, illetve nem ott. Egyszóval marad a várakozás, egy nem megfelelő csapás ugyanis ledöntheti az eddig elért eredményeket (ugyanis karthik a túl gyors ibériai terjeszkedést leszámítva eddig minden úgy alakult, ahogy kellett). Vagyis elsősorban a status quo-ban érdekeltek.

boibo 2009.09.22. 18:07:32

OFF

Te szs! Nem gondolkodtál még rajta, hogy Ómagyarország twitteres elérhetőségét lehetne kicsit népszerűsíteni? Sose tudhatod, honnan zúdulna ide a sok olvasó... Meg jobban ki is lehetne használi: nem telik el nap, h ne történne vmi itt a blogon. Adjunk róla hírt a nagyvilágnak!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.22. 18:09:58

Hát, ha azt nézzük, Magyarország milyen ütemben épít vasutat és autópályát, akkor Ómagyarország esetén mi csodálkoznivaló van a FIume-Egom vasút hiányán Áu 30-ban? :)

És igen, EGom célja az, hogy kialakuljon végre egy rendes ország körülötte - FIume meg egy célprojekt, ami a célnak megfelelt, és hiába van az akkori világ ütőerének közelébe, Ómagyar szempontból egyelőre marginális.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.22. 18:13:02

@boibo: De, csak kellene még hozzá több csiripelő egyén, mert nekem néha elég feltölteni a következő adagot. DE mindenképpen szeretném, nyitott vagyok bármilyen ötletre, segítő kézre és hasonlókra - a twitter fiók elérhetőségének megosztását is beleértve.
PL. lehetne az is egy tweet, hogy Boibónak új frizurája van! :)

boibo 2009.09.22. 18:14:59

@szs.:
Na például! Hát még az ottani...! :D

teddybear01 2009.09.22. 20:45:38

@bz249: "A flotta arra vár, hogy Szicília közelében megvívhasson egy döntő csatát,"

A kis stílű fióknapóleonok tipikus hibája. És ha az ellenfél nem oda megy? Például Ostiában kirak egy hadsereget és nekiesik Rómának? Vagy éppen azt teszi, amit most, elfoglalja Massiliát, beássa magát, és mehetnek kipiszkálni. Amíg a flottilla, mert még nem flotta, ezzel le van kötve, partra tesznek egy hadsereget Szicíliában. Kész a jó kis dzsumbuj, kapkodhatnak az urak.

teddybear01 2009.09.22. 20:50:32

@bz249: "A fő ellensége mindenkinek egy belső rivális és eszerint cselekszenek."

Ha jól emlékszem, Albertnek egy jóindulatú diktatúrát kellett kiépíteni az első pár évben. Ha ekkora pártharc volt eddig, és most is az van, akkor az nem sikerült. Következésképp tesznek ránk az antik, hisz nincs erőnk, legfeljebb nem mennek felénk.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.22. 20:56:47

Szerintem ha valakinek nagyon megszalad a hatalom a kezében, akkor nem feltétlenül kell valós riválisnak lennie a közelében ahhoz, hogy féljen egy ilyentől - simán belevetítheti akárkibe, aki valamit villant. Főleg ha már öreg, megcsontosodott és a jól bevált sémákban gondolkodik. Még az anti történelemben sem Albert lenne az első. Szerencsére nincs teljhatalma, és a háttérben már a poszt-albert korszakot építik a pragmatista albertisták, a főnök meg addig se zavarja őket ebben, amíg a rémképeit kergeti. Feltéve, ha ez kimerül abban, hogy pár tagot váratlanul a végekre neveznek ki igen fontos tisztségre, meg kiküld egy dandárt a susnyásba antikat kergetni.

boibo 2009.09.22. 21:18:11

@szs.:
back to twitter
Láttam, dics-dics!
Ha mondod, miben tudok, szívesen segítek!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.22. 22:11:29

Ha úgy érzed, van csivitelnivalód, akkor szívesen küldök jelszót - lehet akár az új posztokról van érdekesebb kommentfejleményekről (és melyik nem az?), csak én sokszor offline vagyok, amikor ezek történnek, a konkrét élesedésekkor pl. mindig.

bz249 2009.09.23. 08:56:34

@teddybear01: ajánlom a krími háború történetét... másról sem szólt az egész, mint hogy miként szívassuk a török és francia szövetségeseinket. Sőt az angol tábornokok Cardigan, Raglan és Lukan (hülye angolok nem igaz, hogy nem volt egy Anorak, Pullover vagy Shirt nevű tábornokuk még) nem voltak beszélőviszonyban egymással és ott tettek keresztbe a másiknak, ahol tudtak.

A szuperhatalmasdi ezzel jár, nincs komolyan vehető külső fenyegetés tehát egymás ellen kezdenek el sakkozni a játékosok. Egy olyan lépés ami nekem egy pluszpontot ad, a másiknak meg kettőt az ebben a logikában rossz, tehát nem lépem meg.

drazsé 2009.09.23. 09:18:24

@bz249:

róluk nevezték el az említett ruhadarabokat :)

krími háború meg egy elég érdekes téma, főleg angol szemszögből, mondhatni iskolapéldája annak, hogyha rendelkezésre állnak az eszközeink, hogyan ne használjuk azokat leginkább sehogyse de legalábbis nem megfelelően

ha a flotta meg arra vár... áhhhh, ez az, amit nem szabad, főleg ha ugye mint elyzetünkben is, tulajdonképpen kisebb erőkkel rendelkezünk (mert oké, hogy tűzerő meg technika, de létszámban igen gyengék vagyunk), akkor a kezdeményezést, azt nem szabad kiengedni kicsiny kacsóinkból

és az stimmel, hogy status quo kell nekünk (lévén az és az idő iylen szempontból nekünk dolgozik), de mondom, sea denial nem megy semmiképpen sajnos, viszont a bázisaikat tudjuk amortizálni...

Fiume-Esztergom "ellentét" esetében meg hát igen, valóban érthető és esztergom részéről indokolt a nemtörődömség (lévén a bázis már gyakorlatialg önálló és önellátó bizonyos szempontból) de gondolni kell a jövőre is
hibának tartom a bázis "szabadjára engedését"
(meg kicsit nem is értem... 30 év telt el, igaz, de az ipar még mindig igencsak az eredeti, átkerült szerszámokra és eszközökre kell, hogy épüljön, ami ugye esztergom, tata, dorog környékén volt/van koncentrálva, szóval nem értem.. ha még a hajóépítést és az ahoz közvetlenül kapcsolódó ipart - hajógép, acélgyártás, hengermű, stbstbstb- ki is építették ott, de fegyvergyárat, lőszergyártást, vegyipart, gyógyszeripart, elektronikai üzemeket biztos nem építettek oda - azért elég húzós két nagy ipari központot felhúzni korlátozott erőforrásokkal, meg óhatatlanul eszembe jut, ha már enyni mindent kiépítetek oda, nem kis költséggel, akkor én azért nem hanyagolnám a területett túlzottan)

összességében megintcsak:

nagy a nemtörődömség, ugye egy periférikus bázist már alapból bukunk, ami tulajdonképepn elviselhető, azonban "arc" tekintetében kénytelenek leszünk igen komoyl retorziókkal élni, mondhatni túlzott reakciókkal (tehát Messináért egy Karthagó városába tett baráti látogatás garantált), hogy ne szokjanak arra rá a népek, hogy apróbb "botlásoka" elnézünk...

bz249 2009.09.23. 09:24:38

@drazsé: ott rontod el, hogy nemzetállami keretben gondolsz az ellenségre... a Németország esetében mindegy volt, hogy Berlint, Hamburgot vagy Essent bombázod mind fáj nekik.

Na most Karthágó nem ilyen. Az első és a második pun háborúk idején a fél szenátusuk a Barkidák ellen játszott. Karthágó lövetése a lehető legnagyobb hiba, amit ebben a helyzetben el lehet követni.

bz249 2009.09.23. 09:27:24

en.wikipedia.org/wiki/Hanno_the_Great

a második versenyző az érdekes, ő a főnök Karthágóban

teddybear01 2009.09.23. 10:13:32

@szs.: Na akkor szép sorjában.

A diktatúra azért diktatúra, mert az irányítója a diktátor (vagy a diktátor szerepét játszó csoport) nem tűri meg az ellenzéket. Az, hogy milyen eszközökkel teszi lehetetlenné a létüket, változó. Hitler, Sztálin, Ceaușescu többnyire a területükön belül elkövetett brutális erőszakkal, a cári kormány részben agyonlövetéssel, részben belső vagy külső száműzetéssel.
A Kádár-korszak ettől sok szempontból eltért. Ugyan ebben a berendezkedésben sem tűrték el az ideológiai szembenállást, de mivel szervezett ellenzék nem volt az országon belül, nem volt szükség a komolyabb elnyomásra. És mivel aránylag egyszerűen elmenekülhettek az országból azok akik nem tudtak ilyen kereteken belül élni, az ellenzék nem is erősödött meg túlzottan.

Visszatérve a fősodorba: Ha Albert, vagy az általa vezetett döntéshozói kör, nem veszi szigorú ellenőrzésébe és irányítása alá a fontosabb ügyeket, nem gondoskodik a lehetséges másodlagos hatalmi központok szoros ellenőrzéséről, akkor nem beszélhetünk diktatúráról, csak egy erőtlen központi kormányzási modellről.
És ha a formálisan alá beosztottak döntenek a stratégiai politikai ügyekről, akkor meg csak a stróman szerepe marad neki. Kb. mint ahogy Sólyomnak most.

teddybear01 2009.09.23. 10:32:57

Ami Fiume szerepét illeti.
Amit kell a hajógyártáshoz, azt természetesen ott építik ki, de nem mindent. A hengerművek, nagyolvasztók, és a főbb gépgyárak nem épülhetnek ki ott, mert véleményem szerint nincs akkora kapacitásfölösleg egész Ómagyarországban. Jó, ha a központi területeken képesek lesznek felépíteni egy ipari központot ennyi idő alatt. Később talán.
Gazdasági és katonai stratégiai szempontokból legfontosabb az országon belüli hajó és vasútvonalak kiépítése, ami komoly terhelést von maga után a nehéziparra. (Vasúti sínek hengerlése, mozdony és vagongyártás, folyami szállítóhajók építése, energiaipar felfuttatása)
Fiume ráadásul mezőgazdasági szempontból kifejezetten gyenge adottságokkal rendelkezik, a területi adottságai miatt 30 ezer fős lakosságnál semmiképpen sem lehet önellátó. Ez még akkor sem fog sikerülni, ha a környező mezőgazdaságilag alkalmas területek mindegyikét megművelik.

Egyszóval: Fiume vezetősége legfeljebb beszélhet az önálló politikai vezetésről, de gazdasági szempontból mindenképp függésben kell hogy legyen a központi területektől.
Mivel viszont értékes kereskedelmi központ, ezért mindenképp ki kell építeni a központi területek felé irányuló nagy kapacitású útvonalakat.

teddybear01 2009.09.23. 10:43:12

Ami a hadiflottát illeti.

Mivel egy gőzhajó olyan komoly stratégiai értéket visel jelen pillanatban, Az Ómagyar Hadiflotta egyetlen egy elvesztését sem engedheti meg magának. Ez minimálisan naponkénti bejelentkezés jelent minden hajó számára, pozícióadatokkal együtt. Azaz egy hajóparancsnok sem engedheti meg magának, hogy ne legyen működőképes rádiója, egy támaszpont meg végképp. Főleg háborús helyzetben nem.

És egy kiépített támaszpont fokozottan fontos. Az ilyen támaszpontok feladása egész térségek feletti ellenőrzés elvesztésével jár. Ez olyan szintű stratégiai hiba, amelyért legalább is megalázó halál járt a történelem legnagyobb részén.

bz249 2009.09.23. 10:46:08

@teddybear01: halászat, Izland egészen jól elvan belőle és az Adriai népesség is... valamint kereskedelmi központként simán vásárolhatnak egyiptomi és szicíliai gabonát, logisztikailag egyszerűbb probléma, lévén hajók kellenek hozzá, azok meg vannak.

Ipar: a hajógyártás és -javítás, és a kiszolgáló létesítmények, turbinák, ágyúk, elektromos gépek, erőművek... mind relatíve kicsi, többek között ezért nem is épült túl sok hajó.

Ami valóban nincs: gyógyszerek és egyéb vegyipari anyagok, a gépipari termékek egy része is importból jön.

Amúgy Ómagyarországnak annyira nem is értékes kereskedelmi központ (most még, ha lenne óceáni kereskedelem az más játék, de az nincs)... mit lehet behozni az antiktól? Műkincseket? Megtörtént. Arany, ezüst? Van saját közelebb. Ércek? Van saját közelebb. Fa? Az egész Kárpát-medence egy nagy erdő. Olaj, gáz? Az antik nem igen szedik ki a földből. Mezőgazdasági termékek? Így is túltermelünk. Déligyümölcs? Az nem akkora tétel.

drazsé 2009.09.23. 10:50:36

@bz249:

no, igen, nem kell feltétlenül a politikai ellenfeleit gyengíteni, az igaz... de hát neki is vannak birtokai elérhető közelségben

b verzió, amennyiben nincs, akkor még mindíg oda lehet hatni az ellenlábasainak, hogy ugyan már, csesszenek vele valamit, és szövetségesei se örülnek neki, ha miatta szétcseszik a karthágói kikötőt

@teddybear01:

namármost, ha nagyolvasztó, hengermű nincs fiuméban, az oltári gáz, főleg, hogy nincs vasúti összeköttetés...

még ha nem is teljesen acélépítésű a hajó (ami mondjuk - nem vagyok hajógyári lakos - a nagyobb rombolóknál erősen kétséges, mert fából oltári gáz, löveget szerintem meg sem bírja) akkor azt valahogy oda kell vinni

tehát valami ipart oda kellett telepíteni, mert különben nincs hajógyártás, de hogy minden nincs ott, az is biztos.... szóval teljesen önállóan gazdaságilag nem életképes a dolog (mert hogy főleg fegyver és lőszergyártást biztos, hogy nem telepítettek oda, az is biztos, alapokat képező vegyipar meg végképp....)

szóval az "önállóság" maximum illúzió

bz249 2009.09.23. 10:57:45

@drazsé: hajógyártás, import ércek feldolgozása, turbina- elektrotechnika és fegyvergyártás. Ágyúlőszereket csinálnak otthoni lőporra alapozva. A nagyja viszont a bevándorlókkal és a katonákkal egyszerre jön.

drazsé 2009.09.23. 11:02:06

@bz249:

élelmiszer szempontjából kereskedelem révén egész jól el tudja magát látni Fiume (már csak a feltételezett szálíltási kapacitásai miatt is, ami nincs is felpörgetve jelen helyzetben)

és hogy mit lehet behozni az antiktól? ugye egyrészt élelmiszereket (oké, fe leltt futtatva az otthoni termelés, de lehet erőforrásokat pumpálni az iparba), másrészt meg nyersanyagokat, vagy akár feldolgozott nyersanyagokat is (tesem azt, nem ércet, hanem már rezet, vasat is akár)

ha csökkenteni tudjuk egyes munkafolyamatokon az igénybevételt (a kapacitás érintetlenül hagyásával), növelhető a termelés

bár igaz, nem feltétlen szükséges, de opciónak opció

a relatíve kicsi, az mihez képest? oké, darabokban megy ami csak mehet, de így is akár több tonnás alkatrészek, nem egy esetben nagyméretű alkatrészekről beszélünk!

teszem azt, egy hajó tengelyének leszállítását lovassszekéren még csak sziszekről is fiuméba megnézném - de részt venni benen nem szeretnék :)

szóval a relatívval csak óvatosan
(szenes kazán is szép lehet, btw)

bz249 2009.09.23. 11:05:55

@drazsé: ezért gyártják ezeket Fiuméban helyi/anti nyersanyagból... és tessék inkább a vérgőzös poszttal foglalkozni :D

teddybear01 2009.09.23. 11:10:41

@bz249: Izland készen kapta az infrastruktúrát részben Dániától, részben pedig a NATO-n keresztül az USA-tól. Miután deklarálták a függetlenségüket, volt miből kiindulni.
Szerencsés helyzetben vannak, a geotermikus adottságaik miatt energetikailag önellátók, és erre alapozva komoly hidropónikus mezőgazdaságot építettek ki. Gyakorlatilag egy működő gejzír egy tud látni energiával és meleg vízzel egy üvegházkomplexumot.

Viszont nincs komolyabb nehéziparuk. Főleg mert nincs nyersanyag hozzá. Semmilyen szén, olaj, vagy ércbányájuk nincs, és a sziget geológiai viszonyai miatt nem is lehet.

Izland nagyon sokfajta behozatalra szorul, szerencséjükre egyenlőre van mivel ellentételezniük. De ha kihalásszák a tengereket, mihez kezdenek?

bz249 2009.09.23. 11:13:22

@teddybear01: tippem szerint még inkább belemerülnek a bankszektorba aztán lesz ami lesz (egyelőre szopóágon vannak)... de legalább bíznak a jövőjükben, mert ott a legmagasabb a termékenységi ráta Európában. :)

teddybear01 2009.09.23. 11:19:03

Egy nehézipari központot is nagyon nehéz felépíteni 300 ezer embernek, méghozzá úgy, hogy a nyersanyagokért harcolni is kell, ami újabb erőforrás-elvonással jár.
Harmincezer ember ehhez pláne kevés. Azon kívül ott a kérdés, ki fizeti a számlát? A központi kormányzatnak kevés a gazdasági erőforrása, magánszemélyeknek meg gyakorlatilag nincs. Az Átkerülés olyan szintű gazdasági csőddel járt, amire a történelem folyamán nem volt példa. Ha volt is valamennyi tulajdona valakinek, az szimplán elveszett, mivel a bankrendszer is megsemmisült.

drazsé 2009.09.23. 11:26:08

@bz249:
vérgőzös poszttal nem foglalkozom, mert ott nincs mit kritizálni :)
(mert arról nem tehetnek, hogy a segédnaszád nem kapott legalább egy SZPG-t, vagy valamit)

gyártás tekintetében az a baj, hogy vagy van egy elég komoyl alap az egészhez (hengermű, nagyolvasztó, ércelőkészítő, mittomén) vagy mi a fenének szórakoznak vele helyben?

megy úgynem áll össze nekem valahogy az egész... ha helyben feldolgozzák a bejövő érceket, de nincs hengermű, és nincs vasúti összeköttetés az ipari központtal, akkor minek az egész? vagy termelnek a gyárudvarnak?

szóval pont a köztes nyersanyag ami probléma, a megmunkálandó alkatrész...
(mert még azt is aláírom, hogy teszem azt turbinákat raknak össze, de mondom, hengerelt, húzott árut, a legkülönfélébb anyagminőségben száíltani kell akkor!)

teddybear01 2009.09.23. 11:28:56

@drazsé: Fiume élelmiszer-ellátása.

Jó, van a kereskedelem, ok. De mivel ellentételezed, ami nem jár stratégiai kockázattal? Most általában gépeket, és egyéb műszaki cikkeket, valamint a személyes igényekhez szükséges dolgokat szokás adni az élelmiszerekért, alapanyagokért.

De egy antinak mégsem adhatsz egy traktort 100 tonna búzáért cserébe! Egyéb iparcikkekről nem is beszélve. (fegyver például)

teddybear01 2009.09.23. 11:40:46

@bz249: Izland, mint egy újabb Kajmán-szigetek, vagy mint egy kicsiny Svájc?

Természetesen lehetséges, de akkor nem csatlakozhatnak az EU-hoz. Viszont ez már előrehaladott állapotban van.

drazsé 2009.09.23. 11:45:26

@teddybear01:

biliacélt (kijöhet a hengersorból rengeteg olyan minden, aminek nagyon örülnének alapvetően, mert jobb minőségű lenne a meglévőnél, de sokra nem mennének vele), öntvények (harang :), alap mezőgazdasági/ipari szerszámok (eke,kapa, balta, fűrész, kések, fazekak, lábosok, üstök, stb)
feldolgozott/tartósított élelmiszerek, üvegáruk (konzerv nem, szerencsétlenkedjenek az üveges lecsóval), festékek, luxuscikkek (kozmetikumok, fűszerek, vegyi úton előállított aromák)
síküveg (höhöhhö) öblös üveg
de akár fegyver is (kard, persze felületkezelés elcseszve rajta :) )
most így hirtelen enyni, de van még ezer más is

lehet akár hajót is gyártani nekik (gályát, persze), meg ezernyi mást is...

az a lényeg, hogy nekünk olcsóba legyen a tömeggyártás (mert az mindenképpen olcsóbb), a minősége legyen egy icipicit jobb, mint a helyi (b verzió.: ne legyen helyi verzió), viszont lehet szépen belerakni a modern mérnöki munka csodáját, az élethosszra tervezést illetve gondoskodni érzékenyebb cikkek esetén kishibáról (ridegre edzett vasáru, küzdjenek csak :) )

teddybear01 2009.09.23. 12:04:48

@drazsé: Ok. vannak cikkek. De hol termeled meg például a lecsóhoz szükséges paradicsomot és paprikát? És főleg hogyan szállítod Fiuméba? A szekér nem jöhet szóba, még a város alapellátását sem lehet így biztosítani. A legközelebbi nagyobb mezőgazdasági termelésre alkalmas területek a Száva-, Dráva-völgye, és a Muraköz.
De kell az a nyomorult vasúti összeköttetés. Ráadásul ha már megteremtettük a szükséges mezőgazdaságot, akkor nincs szükség az antik terményeire. Van saját.

Iparcikkek. Ha az alapanyaguk jobb minőségű, mint amit ők elő tudnak állítani, akkor hidd el rögtön fegyvert kovácsolnak belőle.

Harangra nem nagyon van szükségük, ők nem keresztények. A jelenben sincs nagy kereslet, én speciel csak egy harangöntőről tudok, Őrbottyánban. Ő is az egész világba szállít, Magyarország túl kicsi piac.

Amit mi tudunk szállítani, az anti szemmel luxus cikk, korlátozott a felvevőpiaca. Mint ahogy a selyemtóga sem volt elérhető még a császárkorban sem, csakis a leggazdagabbak számára

bz249 2009.09.23. 12:09:38

@teddybear01: Vitéz pirospaprika őrleménnyel szokott fizetni, igaz ő ércet vett nem búzát

@drazsé: antiknak nem adunk fegyvert, még kardot se (hehehe legalábbis eddig a posztig)

az egész ipar a hajógyártáshoz lett kitalálva, vagyis amikor van gyártani való hajó, akkor abba megy, amikor meg nincs, akkor gyűlik a gyárudvaron, mert annyival is hamarabb lehet hozzáfogni a következő hajóhoz, amikor túl sok gyűlt össze... nos olyan eddig még nem volt, bár most dereng ennek a lehetősége, merthogy létszámstop van a flottánál

pláne, hogy SPOILER: Halmai hadjárata bebukott SPOILER OFF

drazsé 2009.09.23. 12:14:13

@teddybear01:

a lecsóhoz szükséges paradicsomot és paprikát azon a területen termelem meg, ahol egyébként teszem azt búzát termesztenék, de be tudjuk hozni egyiptomból/szicíliából...

ráadásul mivel nincs a piacon iylen, monopolhelyzet van...

és igen, megint oda jutunk ,hogy miért nincs vasút fiuméig?
továbbra is ott tartok, hogy nincs oylan akadálya, ami ne lenen megoldható (anti támadás a vasút ellen? 1 zászlóalj honvéd a régi szép idők szellemében....)

ha az alapanaguk jobb, az egy dolog, de alkalmas e fegyvernek? túlzottan rideg, túlzottan lágy.. lehet ott játszani a dolgokkal

és mondom, lehet nyugodtan, dedikáltan fegyvert is gyártani nekik, hagy örüljenek

kapnak hajószámra szénnécementált kardot, hát örüljenek neki :)

harang csak egy hülye példa volt, hogy öntvények terén mi mit tudunk akár

luxuscikk az egy dolog, adott esetben kis része a dolgoknak, de ha már selyemtógánál tartunk: gyapjú? vászon?

igaz, óvatosan kell kezelni a kérdéskört, mert beborítjuk egy perc alatt a komplett ókori gazdaságot, úgy általában, szóval én leginkább az üveg illetve vegyipari vonalon indulnék el (síküveg, fújt üveg, vegyi úton előállított ízeítők, tartósítók, festékek)

mondjuk, hiányos történelmi ismereteim alapján ezzel megint csak a kárthágóaiaknak tennénk alá, szóval ők inább nem fognak minket szeretni érzésem szerint

teddybear01 2009.09.23. 12:17:06

@bz249: Ha egy gyár a raktárba termel, akkor nincs bevétel, ami bukás. Ezt egy állami vállalat kivédheti, állami támogatással, vagy hogy addig más célra termel míg a hajógyár nem működik(mondjuk gőzmozdonyokat épít az állami vasútnak), de egy specializált magáncég nem.

Ami a Halmai féle hadjáratot illeti, spoiler már a római sztoriban volt, nem újdonság. Főleg nem a magyar hadvezetés képességeinek ismeretében.

drazsé 2009.09.23. 12:19:27

@bz249:

spoiler nem spoiler, mert volt már róla szó :P

és nem az a problémám a hajógyártással, hogy raktárra termelük, hanem ott helyben nincs meg a teljes gyártási foylamatból egy lényeges közbülső elem, és el se lehet szállítani a feldolgozott terméket továbbfeldolgozásra ezek szerint...

konkrétan:
feldolgozzák az ércet, és mivel hogy nincs olvasztó/hengermű, ott áll az ércelőkészítő udvarán

szállítani iylet szekéren elég szívás

mindeközben a hengerelt, húzott és öntött árut esztergomból kell hozni - szintén szekéren!
ami dettó szívás

tehát vasút hiányában ipari szinten önmagunkat szopatjuk szénné

azal semmi gond lenne, ha a gyárudvaron halomban állna aaz ecélgerenda és lemez (jó, az is baj, de nem akkora), a hajógyári munkások meg kertet művelnek otthon
de így nem erről van szó

bz249 2009.09.23. 12:22:43

@drazsé: már miért ne lenne olvasztó meg hengermű? Ami kell a hajógyártáshoz az van.

Teljes vertikumú nehézipar nincs. Mert se keret, se igény nincs rá.

teddybear01 2009.09.23. 12:30:13

@drazsé: A szénné cementált szart nem veszik meg, csak ócskavasnak. Antik, nem hülyék.

Mint mondtam, a dalmát tengerpart kifejezetten alkalmatlan a mezőgazdasági termelésre, Fiume meg kereskedelmi központ volt a monarchia idején. Hatalmas átmenő forgalommal.

Gyapjú, és vászon. A birka megél a hegyekben, csak arra jó a terület, meg favágásra. Bár az utóbbival csínján kell bánni, a velenceieknek sikerült a rablógazdálkodással lekopaszítani az egész Karsztot, és a Dinári hegységet a középkorban. Szóval gyapjú és birkahús van.
Vászon. Megint a mezőgazdaság. Vetni kell, gondozni és aratni. Ehhez terület is kell, meg parasztok.

Az alapanyagokat fel kell dolgozni, azután a saját szükségleteinken felüli szövetet, kötöttárut el kell szállítani Fiuméba, ahonnan tovább kell adni. Valamiért cserébe.

teddybear01 2009.09.23. 12:42:56

Fiume jó kereskedelmi központ lenne. A mediterrán térségből például szállíthatnának citrus féléket, citromot, narancsot, olívaolajat, fügét, datolyát, rézércet, vagy már magát a nyers rezet Ciprusról, márványt Carrarából.

A punok és egyiptomiak ráállhatnának a gyapotra, Észak-Afrikában az is megterem.

Ómagyarország meg szállíthatna olyasmit, amit ők nem tudnak megcsinálni, vagy nem olyan mennyiségben. Például petróleumlámpát, és a hozzávaló petróleumot. Akár a lámpás trükköt is eljátszhatjuk, jogdíjat úgy sem követelne senki.
Vagy mindenféle szövetet. Gyapjú, vászon, pamut.

drazsé 2009.09.23. 12:43:34

@bz249:

na, az előbb arról volt szó, hogy nincs :)

az meg ugye hatalmas beruházás (oké, a többi is) megint csak iszonyat erőfeszítés, és kéne hozzá vasút :)
(ez iylen catoi dolog lesz nálam az elkövetkezőkben, úgy érzem, "miért nem épült ki Fiuméba vasútvnal, amikor minden tekintetben szükségünk van rá?")

@teddybear01:

oké, túloztam, de amire utalni akartam, az az, hogy a meglévőnél jobb, azonban rejtett hibás acélárut simán el lehet nekik adni... főleg, ha gondoskodunk arról, hogy a késztermék bolygatása esetén tényleg ócskavassá váljon az alapanyag (van ittegy kohász? lehet úgy választani ötvözőt és felületkezelést?)

gyapjú és vászon stb, igen, a feldolgozás a lényeg... tisztára, mint anno a gyarmatok idején....

teddybear01 2009.09.23. 12:48:22

@bz249: Ki finanszírozná a felépítését, és ki fizetne a termékeiért?

Ómagyarországnak szűkösek az anyagi forrásai, a hajógyár meg állami megrendelésekből él. Magánszemély csak a kiselejtezett hajókat kaphatja meg.

Az antik saját maguk is tudnak fából gályát építeni, helyben, olcsón. Őket inkább a gőzhajó érdekelné, na de olyat semmiképp nem kaphatnak.

bz249 2009.09.23. 12:48:28

@drazsé: felületkezeléssel meg lehet csinálni... attól függ, hogy anódos vagy katódos a felületi anyag. Ha katódos, akkor a sérülés esetén a felület rohad meg, ha anódos akkor a vas alatta.

De ezt egyszer lehet eljátszani.

teddybear01 2009.09.23. 13:06:39

@bz249: Ez a trükk egy baltán az első fenéskor megbukna. Mint mondtam antik, nem hülyék.

drazsé 2009.09.23. 13:10:08

@bz249:

nem, nem arra gondoltam, hanem most konkrétan két dolog:

- ha kardokat adunk el, akkor ha a kard éle sérül, ne lehessen javítani (gondolom, ha kellően felkeményítjük a felületet, akkor ez adott) v másik lehetőség, hogy ne legyen kopásálló a kard éle semennyire (tehát élezéstől kopjon, mint a veszett fene, szerintem így is megveszik, és folyamatosan veszik :))

- ami viszont érdekesebb, az az, hogy a késztermékeket ne lehessen semmilyen formában se továbbfeldolgozni... tehát ha elkezdik továbbkovácsolni, akkor menjen tönkre az anyag (ridegedjen meg, pl)

és nem feltétlenül csak egyszer lehet eljátszani.. a marketing csodákra képes :)

@teddybear01:

gőzhajót értelemszerűen nem :) de akár még fűrészárut is el lehetne nekik adni... szerintem mi kb mindent olcsóbban és nagyobb mennyiségben tudunk előállítani, és hajónak való gerendákat, deszkákat mondjuk szárítással és valami alap felületkezeléssel együtt...

bz249 2009.09.23. 13:11:26

@teddybear01: ezért nem is csinálják :)

Az egyetlen komolyan alkalmazható trükk talán a dúralumínium öregedése.

De mivel ez leginkább a nagyméretű alumíniumszerkezetéknél jelent problémát... szóval nem hinném, hogy ezzel olyan nagy mértékben be lehet ugratni az antikat.

Akit érdekel, az keressen utána a Guinier-Preston zónáknak és más metastabil fázisoknak az alumínium-ötvözetekben :D

drazsé 2009.09.23. 13:17:11

és ott is a kézenfekvő megoldás, lehet nekik aluminium árukat eladni...

azt reprodukálják vagy használják másra...

teddybear01 2009.09.23. 13:18:18

@drazsé: A dúralumínium nem jó kéziszerszámnak, mert túl könnyű. Szerkezeti anyagnak(sátorkaró), vagy edénynek viszont ideális.

Ami a vaseszközöket illeti, az anti kovácsok szerintem hamar kidolgoznák az ómagyar ócskavasból fegyveracélt eljárást. Főleg, ha már valamilyen nemesacélt kaphatnak a kezükbe.

bz249 2009.09.23. 13:18:41

@drazsé: a továbbfejlesztéstől nem kell félni... ha melegen alakítják (kovácsolás), akkor biztosan egy erősen kénes láng fölött fogják tenni (a faszén márcsak ilyen, a salakképzőkről meg kicsit hiányosak az ismereteik) és garantáltan rosszabb lesz a minősége. De még ha ez nem is lenne, akkor is kerül bele szén és a kis hőmérséklet miatt ugyan acél marad, de egy átlag kovács kezében inkább rossz, mint jó minőségű (modern szemmel).

A szerkezeti acélok hidegalakítása meg kissé meghaladja az ismereteiket.

teddybear01 2009.09.23. 13:22:57

@drazsé: Ahhoz viszont távolabbról kellene szállítani a fát, mondjuk először a Száva meg a Dráva völgyéből, hogy használható mezőgazdasági területekhez jussunk. (Már megint az a nyüves vasút! :-) )

drazsé 2009.09.23. 13:24:08

bár tulajdonképpen ahogy törpölök egyre többet, mi a fenének küzdenénk mi azzal, hogy jaj, nehogy jó minőségű acélt kapjanak?

mit tudnak belőle csinálni? jobb minőségű páncélt, kardot - hát hurrá

hajót nem fognak tudni építeni, lőfegyvert nem fognak belőle gyártani...

vélemény? mire tudnák felhasználni a modern acélt?

teddybear01 2009.09.23. 13:27:40

@bz249: A faszén nem tartalmaz ként, az a vasércből kerül a nyersvasba, hacsak ki nem vonják az ércpörkölőben.
A japánok például csak egy adott vasérclelőhelyből származó vasat használtak fel a szamurájkardok kovácsolásához. Ez a vasérc gyakorlatilag nem tartalmaz sem ként, sem foszfort.

bz249 2009.09.23. 13:38:29

@teddybear01: akkor a ként visszavonom, de a szénprobléma fennáll

teddybear01 2009.09.23. 19:54:43

@drazsé: Megszívnák a kovácsok a vanádiumacéllal, mert egy kissé több hő kell a kovácsolhatósághoz, mint a szimpla szénacélhoz.
süti beállítások módosítása