Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A halál 59 perce - Horánszky Zsolt

2009.10.23. 08:30 | (F)ordító | 53 komment

Címkék: triumpathor horánszky fiumeévad

Egyenletesen fújt a déli szél – Gadácsi szerint jugó a neve –, amitől a dombtetőn álló fák frissen kifakadt, halványzöld levelei ezernyi apró zászlócska módjára lebegtek és zúgtak. Semmi más zaj nem hallatszott, csak a monoton, de folyamatos szélzúgás. Alattam úgy ötven-hatvan méterre a Száva szinte teljes kanyart írt le a síkságból kiugró domb körül, csak délről nyílt egy szűk rés a folyó szalagján. Azon az úton jöttünk mi is fel ide, ahol most a szél apró pernyét emelt fel és ejtett el, a levegőben pedig a megégett és utána megázott fa jellegzetesen kesernyés, torokkaparó szaga szállt. Mögöttem állt a volt kelta oppidum üszkös, kormos palánkja, amelyen belül néhány törmelékkupac és feketére égett falmaradványok csonkjai meredtek felfelé. Fülöp király és csapata semmit sem bízott a véletlenre, vagy csak így sikerült – egy a lényeg, a hely kelta ura már az égi vadkant kergeti, csakúgy, mint a hozzá halálig hű kísérete. A palánkon kívül frissen hántolt fa kerítésoszlopok álltak, közöttük fémesen csillogott a kihúzott drótháló, a körbekerített térségen pedig takaros rendben sorakoztak a ponyvasátraink. Középen állt Fater sátra, rögtön mellette a tiszti sátor, ahol a reggeli agyzsibbasztó eligazításokat tartotta az öreg. Az érkezésünk óta eltelt egy hét alatt berendezkedtünk, tisztáztuk az erőviszonyokat a helyiekkel és főleg Fülöppel. Az itteni népség valami kevert fajta lehetett, nem voltak annyira szőkék, mint az otthoni keltáink és kevésbé tűntek vadnak vagy barbárnak. Ezek egyáltalán nem festették kékre, se más színűre az arcukat, igaz, helyette egész komoly tetoválásaik voltak.

Fülöp ígéretéhez híven, a sziget csúcsán várt minket, ahonnan a túlparti kikötőbe már az emberei kíséretében érkeztünk meg. A környék összes népsége ott lehetett a saras, iszamós és jóformán járhatatlan partszakaszon, mindenfelé emberek nyújtogatták a nyakukat és hangosan kiabáltak hol egymásnak, hol felénk. Rengetegen voltak. A parton voltak rendes magyar gyerekek is, akik kicsit kopott, de még használható egyenruhában és az időközben hozzáapplikált mindenféle helyi kiegészítőben feszítettek. És roppant büszkék voltak magukra. Ők egy kövekkel félig-meddig kirakott, valódi rakpartot idéző helyen vártak ránk, ahol egy hántolt póznán lengedezett egy magyar trikolór és mellette egy másikon valami ismeretlen zászló – kék és piros sávok között mintha egy disznófejet láttam volna rajta. A rakpartról a sárba fektetett szálfákból összerótt gerendaút indult a várdomb felé, és mellette – nehogy eltévedjen az egyszeri magyar utazó – helyes kis tábla mutatta az utat: „Várhegy – 810 méter”.

A bárkák fémpallói hangos döndüléssel és nagy csattanással nyíltak le az orr-részen és vágódtak a rakpart frissen kirakott köveihez. Az első bárkán, pár fegyveres között, mint valami elbaszott Kolumbusz, ott állt Fater, terpeszbe vetett lábbal, karba tett kézzel, zord tekintettel és összeszorított szájjal nézett le a hirtelen elcsendesedő tömegre. Aztán a tömeg felrikoltott, magas fejhangon huhogtak és vonyítottak – hatalmas hangzavart csaptak.
- Nyugi, csak örülnek – kommentálta mellette Fülöp a történéseket, az idegesen feszengő katonáknak. – Jó előre beharangoztam az érkezésüket, ezredes úr.
- Tiszta május elseje, mi? – Fater pókerarccal nézett szét a tömegen. – Miért várnak minket annyira? Túl békések, ahhoz képest, hogy kiirtották a górékat. Mit ígért nekik, királyom?
- Semmi… - Fülöp zavartan köszörülte meg a torkát. – Semmi különöset.
- Aha… Semmi különöset – Fater hangsúlya lapos volt, mint egy halott kelta EKG-ja, és ez általában semmi jót nem jelentett. De ezt Fülöp nem tudhatta. – Mégis, mi az a semmi különös, amit ez a szutykos népség annyira vár a parton? Mit ígért nekik?
Az utolsó kérdés már inkább felszólítás volt.
- Apróságokat – nyelt egy nagyot a fiatalúr. – De ezt ráérünk odafent is megbeszélni. Nem kellene előttük…
- Széles! – kiáltott az ezredes az egyik őrkatonának. – További utasításig senki nem teszi a partra a lábát! Értette?
- Értettem! – a katona nagyon feszes vigyázzba vágta magát.
- Maguk velem jönnek! – nézett rám és Fülöpre. – Pallót felhúzni!

A parancsnoki kabin szűk légterében szinte sistergett az ezredes haragja, tapintani véltem a düh keltette erőgomolyokat, amelyek forrása ledobta magát az asztala mögötti székre, hogy szegény alkalmatosság fájdalmasan reccsent meg a súlya alatt. Kezeit súlyos mozdulattal dobta le az asztal lapjára majd nagyot fújt.
- Cigit! – vakkantotta és rám emelte a tekintetét. Gyors mozdulattal nyújtottam felé a dobozt.
Az első slukk szürkésfehér füstjén keresztül jeges tekintettel nézett a srácra, aki összeszorított szájjal állta a tekintetét.
- Mi a faszt képzel, édesfiam?! Az én kontómra hogy mert bármit is ígérni ezeknek a… a… - a mondat vége széles hadonászásba fúlt. Aztán az asztalra csapott. – Nincs semmi feleslegünk! Nincs! Azt hittem, hogy ezek a vadak lefosták a bokájukat, ahogy meglátták magukat. De ezek szerint maga valamit kegyetlenül elbaszott. Leállt velük alkudozni?
- Nem volt semmi alku… - kezdte a fiú, de az ezredes nem hagyta befejezni.
- Akkor mi az isten kóchengeres faszára ígért nekik apróságokat, he?! – az ezredes már állt az asztal mögött és torkaszakadtából ordított. Gallérja felett a nyakán kidagadtak az erek, feje lilás-pirosas színben játszott. – A seggét kellene folyamatosan csókolgatniuk, hogy életben hagyta őket! De ezek itt majálisoznak…
- Ezek gyermeteg népek… Bármilyen vacakot isteneik ajándékaként fogadnának – Fülöpben volt bátorság az ezredes szavába vágni. – Maga lehetne a főisten, ezredes.
Az öreg tovább fixírozta a srácot, szótlanul nézte, csak a cigifüstöt nyelte szorgalmasan. Aztán fél perc elteltével rám emelte tekintetét.
- Milyen vacakunk van?
- Jelentem, semmilyen.
- Jó, remek, én magam is így gondoltam - Fater bőszein bólogatott, majd a fiúra nézett. - Na, akkor ezt az örömteli hírt most maga szépen megmondja nekik.
- Ennek nem lesz jó vége így... - sóhajtott lemondóan a srác.
- De nem ám... - helyeselt az ezredes vészjóslóan nyugodt és hideg hangon. - Mert ha maga nem képes ezt a helyzetet lerendezni, majd akkor én megoldom. Igaz, az nem majális lesz, hanem temetés. Nekem csak a domb kell. Sem maga, sem az emberei, sem ezek a... a... lakosság. Érti, fiam?
- És mégis, mit mondjak nekik? Mert bármi lesz az, senkinek sem lesz olcsó... - Gergő halálraítéltekre jellemző magabiztossággal nézett az öregre.
- Őszintén mondom, fiam, leszarom - az ezredes a végigégett cigarettacsikket akkurátus, kemény mozdulatokkal szinte belepréselte a hamutartó anyagába, miközben meredten nézett a fiú szeme közé. – Két órát kap.
Aztán felemelte a rádióját az asztalról és beleszólt.
- Százados! Rendeljen el riadót! – megint a fiúra nézett. – Egy óra ötvenkilenc perc.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr841458906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2009.10.23. 09:23:55

Remek Szervezés!

Csak éppen az üveggyöngyöket, meg a műanyag bizsut hagyták otthon. Esküszöm ennyi hülyét még nem láttam egyrakáson! Vagy úgy gondolják, hogy nem kell lekenyerezni a környékbelieket? Elég halomra lőni az egész bandát?

Vagy a vezetőség úgy gondolja, hogy az apróbb ajándékokat majd eladják saját zsebre? Tigris mondjuk elég ostoba ehhez, hisz inkább csak végrehajtó típus, a raktáros fickó meg pláne.

bz249 2009.10.23. 10:00:36

@teddybear01: hosszú távon a halomra lövés a gazdaságosabb. Az összes gyarmati háború története ezt igazolta.

bz249 2009.10.23. 10:05:03

@teddybear01: ja és ezekkel a keltákkal semmi dolga nincs az expedíciónak. Sőt senkivel a környéken. Ha kétszáz kilométer hosszan mindenkit lekenyereznek, akkor a teljes készlet műanyag Donald kacsákból állna (ja és ezeket rendszeresen kellene szállítani) és semmi másra nem lenne hely. Ja és a műanyag Donald kacsa nagyobb, mint a lőszer (ráadásul az véglegesen lerendezi a problémát).

boibo 2009.10.23. 10:09:16

„Várhegy – 810 méter”
- na ezért most megbocsátom a tegnapi "verset"!
:D

teddybear01 2009.10.23. 10:17:04

@bz249: Épp hogy nem. Végül a legtöbb gyarmat elzavarta a gyarmatosítókat.

De a legtöbb helyen nem is akartak a gyarmatosítók együtt élni a bennszülöttekkel. Csak az aranyuk, meg az kellett nekik, hogy legyen aki műveli az ültetvényt. Ezért a spanyolok kiirtották az indiánokat pl. a karibi szigetvilágon, és hoztak be néger rabszolgákat. Dél-Afrikában meg miután kiirtották a búrok a herrerókat, jöttek az angolok, akik lenyomták a búrokat, és hoztak egy csomó bérrabszolgát az északi területekről, meg Indiából. Stb.

Csakhogy ez más helyzet. Nem Tigrist kellett volna a legfőbb parancsnoknak megtenni. Fogalma sincs a diplomáciáról. Kb. ott tart, hogy nekem géppisztoly van a kezemben, te meg kussolj!

Mondom, hogy Tigris egy meglehetősen primitív végrehajtó, és sohasem lesz több. A gengsztervilágban csak egyszerű katona, aki behajtja a pénzt, és agyonveri azt akire a főnöke rámutat. Ennél többre nem képes.

teddybear01 2009.10.23. 10:21:05

@bz249: Ha nem teszed, akkor meg ellenséggé fordítod az egész környéket. És mégis, hogy fogod emancipálni a körzetet? Kipusztítod Sziszek egész lakosságát, azután meg életed végéig verekszel az egész Kárpát-medencével? Mert az ilyesminek híre megy, és hát a többi nép nem fog önként és dalolva behódolni!

bz249 2009.10.23. 10:21:13

@teddybear01: vagyis ott nyertek a gyarmatosítók, ahol végül kiirtották a bennszülötteket (USA, Ausztrália, Kanada, Dél-Amerika)... az üveggyöngy addig jó megoldás, amíg ritka. Az meg két évig tart.

Egyébként nem Tigris a legfőbb parancsnok, ő a megtörő egység parancsnoka.

bz249 2009.10.23. 10:25:52

@teddybear01: mint a rómaiak pl.? Ők is az előbb pofán verjük őket, eladjuk rabszolgának, aztán majd civilizáljuk őket, ha tényleg engedelmesek. És a tanulság szerint működött, legalábbis a gallokat és a keltibéreket romanizálták. Miközben az üveggyöngy nem.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.23. 10:33:55

Egyébként Tigris hogy jön ide?
Amúgy meg nem hiszem, hogy lenne össz-Kárpát medencei összefogás (volt ilyen egyáltalán a történelemben? :) ), ha valahol kiirtanak egy várost, az leginkább az "így jártak" kategória.
Amúgy meg nem is dicsértetek meg, hogy milyen jó képet találtam annak a pillanatnak az érzékeltetésére, amikor Ghery megtudja a tényálladékot. ;)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.10.23. 10:47:32

@boibo:
megkönnyebbültem...
(a partszakaszt leíró rész igazából ghery ötlete volt, szerette volna, ha látszik kicsit civilizáló tevékenysége a parton)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.10.23. 11:45:03

Szerk úr, jó a kép, a gilette pengém addigra biztos elfogyott!:D

teddybear01 2009.10.23. 12:04:59

@szs.: Csak úgy, hogy hozzá illik ez a fajta viselkedés. Igazi tapló mód.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.23. 12:08:48

Szegény Tigris, köze nincs az ügyhöz azt még így is rákenik. Tisztára, mint Gherynél szokták. :)

teddybear01 2009.10.23. 12:16:04

Foglaljuk össze a helyzetet.

Gherry és kis csapata elfoglalta Sziszek városát. Az előző vezetőségi garnitúra annak rendje és módja szerint megbukott, részben a temetőben(túlnyomó többségében), részben kicsöppent kényelmes helyzetéből, és befogja a száját.

Ezzel a katonai hódítás megvalósult.

Jönne a polgári kormányzás előkészítése, ami az expedíciós erőkre várna.

Be is állít 2-300 idegen, de a tapló vezetőségüknek a polgári ügyek intézéséről fogalma sincs. Ők egy vérengzéssel indítanának.

Hogy az alapítandó támaszpontnak ki fog dolgozni arról halvány sejtésük sincs. Hogy ki fogja megtermelni az élelmet, ki fog télen fát vágni és azt a fát felhurcolni az "erődbe", arra nem is gondolnak.
Meg arra sem, hogy ha egy katonát kirendelnek disznópásztornak, akkor az disznópásztor lesz, nem katona.

teddybear01 2009.10.23. 12:18:19

@szs.: Akkor viszont az expedíció vezetője ugyanolyan vadbarom, mint Tigris. Ebbe a pozícióba meg nem ilyen kell. Inkább diplomata, mint egy harci bunkó.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.10.23. 12:47:27

@teddybear01:
ó jaj, hát itt hatalmas félreértések vannak :) nehogy komolyan felhúzd magad a dolgon :) és Tigris tényleg nincs ebben az évadban, említésszinten sem :)

1:
ez egy expedíció, nem pedig az emancipáció első hulláma
az expedíció célja a fiumei telep létrehozása, fennmaradásának biztosítása, ezen kívül semmi mással nem foglalkozhatnak

2:
sziszek csak ugródeszka az expedíciónak
nem emancipálandó terület, nem fontos település, nem hozzák el a polgári kormányzatot, sem a kánaánt
egy ugródeszka, itt váltanak hajóról szárazföldre, ennyi
Gherrynek van epizódszerepe, az embereknek nem kell attól tartani, hogy seggbe nyilazzák őket, miközben kezelik a csörlős darut, satöbbi
mindenki örül

3:
az alakítandó támaszponton mindennek el van rendezve a sora
megvannak a megfelelő emberek, szakik minden felmerülhető problémára
a 2-300 ember nem 2-300 harcoló katonát jelent, ez az össz létszám kocsihajtóstul, családostul, mindenestül

4:
Gherrynek meglehet rólam a véleménye, ő adna a látszatra a partszakasznál, én meg jól lefikázom :) meg amúgy is :) remélem, a flowerpower kézikönyvben benne van, hogy nem vagyunk haragtartók :)

teddybear01 2009.10.23. 15:00:57

@Vinitor: Minden tettünknek visszhangja van. Mert mit is tudnak rólunk eddig?

Váratlanul eltűnt az eraviscus törzs nagyobbik fele. Helyettük varázslattal ott termett egy ismeretlen törzs, amely mindenféle mesebeli és hihetetlen dolgokkal rendelkezik. Cadifor, az eraviscusok főnöke kénytelen-kelletlen felajánlja a szövetségét ezeknek a "faevőknek", akik kötelezik magukat arra, hogy majd megvédik őt és maradék törzsét.

Tavasszal Brennus ellenük támad, majd a "faevők" pillanatok alatt lemészárolják a fő haderőket. Cadifort azonban nem védik meg, hanem hagyják lemészárolni a törzsének maradékával együtt. Brennus fura körülmények között meghal, a gyilkosa a testrészeit szétküldi a négy legfontosabb várába. A hírek szerint Brennus gyilkosa ugyanolyan fura fajzat, mint a Faevő Törzs.

Ez a Gherry, aki megölte Brennust, váratlanul idejött a városunkba. Lemészárolta a törzsfőnket egész kíséretével együtt. És azt mondta, hogy jönnek a Faevők, akik majd varázslatos dolgokat adnak nekünk.

Most itt vannak, és mi várunk hogy mi lesz.

Gumzi 2009.10.23. 23:12:20

semmi nem lesz b****g, nem kapnak l*****t se, viszont gerit tökjól el lehet kínozgatni egy darabig, ha megunja majd úgyis harmadmagával lemészárolja az egész tábort, mint tette azt volt az öreg Brenni papa idején :)

Azonkívül: mi ómagyarok mennénk expedíciózni, előreküldjük ezt a geri gyereket, hogy intézzen nekünk ezt-azt. Geri megy, majd mikor odaértünk kiderül, hogy valójában s***t se csinált pár anti kivégzésén kívül, sőt lenyúlja az életben maradáshoz szükséges készleteink felét, fel akarja szerelni géppityukkal az antikat, hogy aztán, mint Cadifor ellen, akár ellenünk is használják majd, sőt beígér valami előre hótt meg nem beszélt ajcsit benszülöttéknek és ehhez mi még vigyorogjunk is, mint a tejbetök?

teddybear01 2009.10.24. 10:24:21

Na szóval, ha az előttem lévő "úriember" javaslatát követjük ezentúl, akkor miden helyi törzsfő a következő tapasztalattal lesz gazdagabb:

1. a faevőkkel nem szabad leállni harcolni, túl veszélyesek.
2. a faevők a harc íratlan szabályait nem ismerik, be sem tartják.
3. a szövetségeseiket ugyanúgy eltiporják, mint az ellenfeleiket.
4. a meghódoltakat ugyanúgy leölik, mint azokat akik halálig harcolnak velük.

Ebből max. a Sötét Birodalom lesz, rémuralommal, nem pedig egy pezsgő, életképes, összetartó népekkel teli ország.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.24. 20:24:37

Na szóval, akkor most szólok, hogy egymás minősítgetését statáriális eljárással honoráljuk. Az ilyesfajta igények kielégítésére javaslom a különféle politikai és világnézeti fórumokat. Nem először mondom, de utoljára.

bz249 2009.10.25. 15:05:52

Állj pár félreértést eloszlatandó.

A kelta szónak egy mai magyarnak nincs sok jelentése. Erre van az a módszer, hogy ha meglátjuk a keltát, illírt, dákot leírva, akkor mást olvasunk helyette. Már meg nem mondom ki mondta, hogy az Ószövetségben a moábita, elomita, szamaritánus, filiszteus...stb helyett négert vagy indiánt kell olvasnia (egy fehér amerikainak), hogy megértse a zsidók és ezen népek közötti viszonyt. Tehát, ha meglátjátok a 'kelta' feliratot azonnal fordítsátok le 'putris cigánynak' (mielőtt valaki felvetné, a gyárban dolgozó vagy muzsikus cigányok a gellérthegyi eraviszkok, aki voltak már rendesek). Persze ez nem tökéletes analógia, mert a kelták:

- nem tudnak magyarul és általában is jóval alacsonyabb a műveltségük
- de cserébe iszákosabbak és agresszívebbek
- ja és emberáldozatokat követelő vallásnak hódolnak

Na itt adódik a kérdés, hogy mennyire lenne népszerű egy olyan emancipációs politika, amelyik szövetségkötésre és ezen népek megnyerésére játszana? (fordítás: mennyire támogatja a mostani magyar népesség a jelenlegi segélyezési gyakorlatot).

Most, hogy az általános alapállással kb. tisztában vagyunk nézzük a konkrét helyzetet.

Van Gherry és egy húszfős fegyelmezetlen, torzonborz, rablószerű alakokból álló bandája és van az őslakosság, aki még ennél is szánalmasabbak, hiszen a fenti rablóbanda leverte őket. Namost, ha ezzel a csapattal leállnak tárgyalni (tehát nem kushadj, amíg jó hangulatomban vagyok), akkor azzal jó eséllyel a bányász béka ülepének szintjéig züllesztettük a saját erők harci morálját. Biztos út a kudarc felé.

Nem mellesleg épp az eredeti kelta településterület határán vagyunk és a túloldalon élők utálják őket, mint a rühös kutyát. Nem nagyon fognak sírdogálni értük, ha hirtelen elhaláloznak.

teddybear01 2009.10.25. 18:56:50

@bz249: Ennél jobb módszert ki sem tudnék találni arra, hogy kiüldözzem az anti lakókat az egész Kárpát-medencéből. Meg hogy rosszabb hírünket keltsem a környező törzseknél. Talán még egy kis emberevés is jöhetne, egy kis cifrának.

Csakhogy. Nekünk emberek kellenek, mert kevesen vagyunk. Szűk 300 ezer ember egy helyen sok, de egy ekkora területen kevés.
Van ugye úgy 30 ezer katonánk, további utánpótlás nélkül. Ez egy tömegben sok, de a Kárpátok mentén szétosztva szánalmasan kevés. És akkor ott van még a belső területek védelme is. Arra már nincs több.

Földművesnek, disznópásztornak a kelta is megteszi, segédmunkásnak a vasútépítésekhez, a vas és szénbányákhoz, meg mindenhova szintén jók. Ha vannak! Mert így inkább elfutnak előlünk, mert ki az a marha, hogy kiálljon egy ilyen gyilkos boszorkánybandával?

bz249 2009.10.25. 19:08:45

@teddybear01: akkor elmondanám, hogy gáz van, mert keltából kevesebb volt kétszázezernél. Ezek egy része az M1-es előtt bekerült a jövendő vasúti töltés alapjába, egy másik része elmenekült nyugatra, egy harmadik részének meg találtak munkát a görög-római állásközvetítők azóta. Rájuk ne alapozz.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.10.25. 19:26:11

@bz249:
"görög-római állásközvetítő" - csodás! magam alá nevettem. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.25. 19:47:20

A Kárpát-medencét még a tatároknak sem sikerült kiüríteniük, pedig keményen dolgoztak rajta.

teddybear01 2009.10.25. 19:56:51

@bz249: Nem csak a keltákról van itten szó.
Ott vannak nyugaton a germánok, akik szintén kelták, délen az illírek, keleten a szkíták, dákok, trákok, a tengerparton meg a kevert népek.
Szétvertük Brennus hadait, de azért maradt itt pár olyan néptörzs, amelynek nem sok közük volt hozzájuk. Per sacc, úgy háromnegyedtől másfél millióig terjedhet a betervezett területen élők száma.

Ha mindenkit lelövünk, akiket csak tudunk, akkor bizony nem lesz akit emancipáljunk. Mert inkább elmenekülnek, ahova csak tudnak. Élve rabszolgának lenni nem jó, de ha az alternatíva a holtbiztos halál?

Erőszakkal lehet birodalmat építeni, de az sohasem tartós dolog. A szövetség meg azt jelenti, hogy mindkét fél hasznot húz belőle. A gyengébb védelmet kap, az erősebb még erősebb lesz.
Róma sem erőszakra épített a kezdetekben. Itáliában ezért sem tudott külső hódító Rómával sokat kezdeni. Hannibál ugyan sorban elverte az ellene küldött seregeket, de elvétve akadt olyan város, amely szövetséget kötött vele Róma ellen. A serege minden győztes ütközet után egyre fogyott, és a végén csak akadt megfelelő hadvezér, aki megverte. Róma pedig folyamatosan állította ki az újabbnál újabb seregeket. Persze a latinok mellett ott küzdöttek a szabinok, az etruszkok, a szammisok, stb.
Na de ha Róma nyers erőszakkal uralkodott volna a környező törzsek felett? Akkor biztos nem melléjük álltak volna ebben a véres és hosszú háborúban a környező törzsek. Pedig kitartottak mellettük, és komoly áldozatot is hoztak értük. Valamiért megérte nekik.

Ilyen rendszerre lehet építeni egy országot, de ha pofa szerint lelövünk mindenkit, akkor itt max. egy holt üres térség lesz, addig, amíg ki nem fogyunk mindenből. És mivel ennyi ember nem tud egy XX. századi technológiai rendszert felépíteni és működtetni,(XIX. századit meg pláne nem kifejleszteni) előbb-utóbb összeomlik a társadalmunk. És azután csak megsemmisítenek bennünket valahogy.

teddybear01 2009.10.25. 20:00:43

@szs.: A tatárok kétszer jöttek ide. Először volt az ismert nagy Tatárjárás, de az csak területfoglalásnak indult, és egy rablóhadjárat lett belőle.

A második próbálkozásról a legtöbben nem is tudnak:
1285-ben Nogaj kán vezetésével a mongolok újból megtámadták Magyarországot, és Erdély feldúlása után egész Pestig jutottak. Ott IV. László király kun harcosokra támaszkodó serege szétverte, majd egészen a Keleti-Kárpátokban lévő szorosokig űzte őket, ahol a székelyek segítségével egy részüket megsemmisítette, a túlélőket pedig kiűzte az országból.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.25. 20:04:06

Úgy tudom, kisebb hullámok még nagyon sokáig voltak (nem egyszer török felbujtásra). De a tartósan megszállt területeik sem haltak ki keletebbre, ezért gondolom kicsit túlzónak azt, hogy a Sziszeki szerencsétlenkedés miatt mindenki menekülne. A kor átlagához képest ez semmi - a makedónok sem csokoládét osztogattak, aztán mégis maradtak egy páran alattvalónak ázsiaszerte. Meg afrikában is, bár a Ptolemaidák sokkal finomabban, okosabban uralkodtak, tovább is húzták.

teddybear01 2009.10.25. 20:07:35

Bocs, a köznyelv tatárjárásnak nevezi a krími tatárok hadjáratait is, amiket a török szultán hűbéreseiként egészen a XVII.-XVIII. századig hajtottak végre. Mint például a porosz tatárjárást 1656-ban.
Erdélyben utoljára 1717-ben jártak.

teddybear01 2009.10.25. 20:10:28

@szs.: A makedónokat ismerték, és azok nem voltak veszedelmesebbek mint a kor többi serege.

Mirólunk csak annyit tudnak, hogy varázslattal ölünk, és mindenkit. Kivétel nélkül.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.25. 20:13:58

@teddybear01: Itt túlzol, ilyesmiről nem volt szó. Sőt, mindennek az ellenkezőjéről. Azt, hogy Fater egy emelkedett pillanatában mit mond, az még nem hivatalos irányelv, se nem általános gyakorlat. Chruchill sörösüvegei sem lettek az angol katonák alapfegyverei, pedig lehet, hogy abból jobban álltak, mint puskából. :)

A makedónok meg igenis veszedelmesebbek voltak, mint a kor többi serege, lásd a sikereiket. ;)

teddybear01 2009.10.25. 20:22:46

@szs.: Churchill nem sörözött, a konyakot és a vastag karibi szivarokat szerette.

Úgy értettem, a makedónok csak a korabeli fegyverekkel voltak felszerelve. Jók voltak általában, de azért őket is meg-meg verték.

Mirólunk meg csak annyit tudnak, hogy aki kiáll velünk szemben azt lemészároljuk. Foglyot nem ejtünk, a szövetségi szerződében foglalt kötelességeinket nem tartjuk be.

Egy vezetőnek meg gondolkodni kéne. Ez a pasi max. arra jó, hogy roham előtt feltöltsük fél liter pálinkával, és egy seggberúgással elindítsuk. ja és imádkozzunk, nehogy elforduljon, mert akkor csak a mi seregünkben tesz kárt.

bz249 2009.10.25. 20:25:32

@teddybear01: nem mindenkit lövünk le, ezeket a konkrét keltákat lőjük le, ha nem maradnak meg a seggükön.

Cukorkaosztogatásból még soha nem lett semmi. És ahogy mondtad: szövetség érdekegyezések mentén alakul ki. Ezekkel a sziszeki keltákkal semmi közös érdekünk nincs. Már azt leszámítva, hogy ne zavarkodjanak a rakodás idején. Amúgy mégis, mekkora hozzáadott értéket jelenthetnek, ha húsz gyengén felfegyverzett sehogyse kiképzett "harcos" leveri őket.

Róma: érdekes nekem úgy tanították, hogy volt olyan, hogy aztmondja:

szamnisz háborúk, szám szerint három.

en.wikipedia.org/wiki/Samnite_Wars

az utolsó tizenkét éve ért véget

Latin háború

en.wikipedia.org/wiki/Latin_War

Etruszk háborúk

en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Lake_Regillus

en.wikipedia.org/wiki/Roman-Etruscan_Wars

Meg mintha a szabinokkal is lett volna némi nézeteltérésük.

De ezeket nyilván a második cukorkavető cohors és két üveggyöngyosztó manipulus nyerte meg.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.25. 20:25:32

Reális sztorit akarsz, vagy szépet? :)

Churchillnél arra gondoltam, hogy a "Vér, veríték és könnyek" beszéde közben nem a mikrofonba azt mondta, hogy a partokon harcolva sörösüveggel verik fejbe a németeket, mert másuk nem nagyon volt a diadalmas evakuálás után.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.10.25. 20:26:56

jó estét! fater védelmében pár szó.
1. neki az a mandátuma, hogy levigye az egységét a tengerpartra. lehetőleg épségben és egészségben. minden más csak mellékes bónusz. vagy málusz. birodalmat itt nem építünk.
2. hosszú pórázra van engedve, mivel ez az expedíció az alapja minden további ómagyar stratégiának. ha ez befuccsol, akkor elég nagy a gáz. erősen valószínű, hogy albert személyes választottja az öreg.
3. szó sem volt (eddig) patakvérről, csak közölte a játékszabályokat a helyiekkel - akik között történetesen ott van az új brennus is. ez faternak alighanem csak annyit jelent, hogy itt nem kell tolmács.
4. bár lehet, hogy egy kívülálló számára fater habitusa megfelel a megboldogult magyar néphadsereg nehéztisztjeitől elvártnak, de ez valójában nem így van. nem véletlenül ő került az expedíció élére - neki sem a hangyák hordták össze a rendfokozati csillagjait. bízzunk benne.

bz249 2009.10.25. 20:28:42

@teddybear01: nyilván mert nem figyelnek a gellérthegyi szerződésre...

egyébként, ha már Churchill (harcolunk a tengeren, harcolunk a levegőben és harcolunk szárazföldön... és sörös üvegekkel verjük fejbe őket, mert más fegyverünk nincs)

Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.

Nagyon fontos a sorrend: Az üveggyöngyök a pofánverés után jönnek.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.25. 20:30:43

@bz249: Relatíve kell nézni, a rómaiak is sokat szemétkedtek, de valami miatt mégis megmaradtak mellettük a szövetségeseik, amikor kellett, mert amikor megkérdezték egymástól, hogy "mit adtak nekünk a rómaiak", akkor volt rá értelmes válasz is.

Sziszek esetén Ghery ígérgetése a kavarás, az tény, de szerintem a kelta főnököt sem kötötte az, ha egy alvezére hülyeséget mondott, ezért tökéletesen dekódolható antiknak is a szitu: kisfőnököt nagyfőnök seggberúgja, onnantól nagyfőnök szava áll, kisfőnök ígéretei sztornó. Az erőt tisztelték, szerintem a cukorkaosztogatást a gyengeség jelének vennék, bár pár évtizeddel később lesznek próbálkozások a tisztán cukorkás módszerre is, vegyes sikerrel.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.25. 20:33:19

@triumphator: Annyi kiegészítés, hogy a terv nem ezen az expedíción áll vagy buki, ha totálisan befürödnek, egy év múlva megy le egy erősebb és felkészültebb (addigra már ki tudnak gazdálkodni egy nagyobb szabásút is), ami tanul az előző hibáiból is. Ha viszont ez leér és megveti a lábát, még jobb. Szoros a határidő, de nem annyira szoros.

bz249 2009.10.25. 20:37:03

@szs.: ez a győzelemben nagylelkűség és a békében jóindulat rész Churchilltől. De a rómaiak is csak egészen ritka esetben kezdtek ezzel a megoldással. Általában totális háborúval* kezdték a mókát.

*a modern értelemben használva

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.25. 20:43:34

Ja, valahogy csak megszületett az a mondás, hogy "még olyan állatokat, mint a rómaiak". :)
Korinthosz tudna mesélni...

teddybear01 2009.10.25. 21:09:56

@szs.: Persze de azért többnyire nem ez volt a helyzet. Mellesleg ez a történet jócskán az eltörölt időszakba esik.
Ráadásul azért ezzel a rómaiak példát statuáltak. Azt nyilvánították ki, hogy mi vár a szerződésszegőkre, és hát maguk a rómaiak sem tekintették dicsőségnek a dolgot.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.25. 21:15:11

Mármint melyik történet?
Amúgy meg a rómaiaik is megszegték a szerződéseiket, ha épp az volt az érdekük, sőt, nem igazán tudok olyan hatalmat mondani, ahol ez ne lett volna/ne lenne bevett gyakorlat. Sziszek csak egy bolha, nem lesz belőle elefánt - a legtöbb helyre előbb érnek oda az emancipációs hadtestek, mint annak az eltorzult híre, hogy mi történt Sziszekben - tényleg, mi történt Sziszekben? Mert még csak annyit tudhatunk, hogy Gheryt felváltva kerülgeti a frász és az guta. :)

teddybear01 2009.10.25. 21:15:35

Ami a sziszeki bulit illeti, itt megérkezett a Brennus(Gherry), aki gatyába rázta az itteni törzsfőt. Mondjuk kissé keménykedett, ezért a törzs vezetősége meghalt, de a köznépnek nem esett baja. Egyszóval átvette a hatalmat. Most jöttek a szövetségesei, akik kibuktak azon, hogy nekik nem maradt lövöldözni való. Sőt, golyó helyett ajándékosztásra vár a népség.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.25. 21:16:41

Lásd fent, kisfőnök-nagyfőnök. Semmi extraordenáré nem történt.

teddybear01 2009.10.25. 21:19:27

@szs.: "a legtöbb helyre előbb érnek oda az emancipációs hadtestek, mint annak az eltorzult híre, hogy mi történt Sziszekben -"
Azért ilyen jól nem állunk sem haderővel, sem technikával. Hidd el a pletyka ebben az időben is gyorsan terjed, Bazsir tudna mesélni eleget. Nem volt ugyan televízió, de a vándorkereskedők kész hírszolgálatot is adtak.

teddybear01 2009.10.25. 21:21:57

@szs.: Nem Kisfőnök-nagyfőnök.

Gherry a Brennus, attól függetlenül, hogy még eléggé kis hatalommal rendelkezik. Ezek meg valami a törzsünkön kívülálló banda. Hogy erősebbek? Van ilyen.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.25. 21:26:43

Mindig van nagyobb hal - meg szerintem pár csillogó szemű kislányon/kisfiún kívül senki más nem hitte azt Sziszekben, hogy a pár tucat harcos és egyéb élén érkező "Brennus" a fő-fő Brennus, ha meg Ghery ezt terjesztette, akkor kétszeresen is megérdemli, ha kap valamit holnap. ;) Mondom, hogy bolha.
A szkíták és dákok meg szerintem nagy ívben tettek arra, hogy a keltáknak ki lépett a kilógó részeikre. Sőt, a többi kelta törzs is nagy eséllyel.

bz249 2009.10.25. 21:30:45

@teddybear01: Gherry kinevezte magát Brennusnak. És nem a szövetségesei, hanem a hűbérurai (vagy keress egy megfelelő ókori jelzőt...) és nem azon akadtak ki, hogy nem maradt lövöldözni való, hanem azon, hogy olyat ígért oda, ami nem az övé. Senki nem akar lövöldözni, de ha a sziszeki kelta problémát így lehet optimálisan lerendezni, akkor ezt fogják tenni.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.10.25. 23:54:10

Ghery nem nevezte ki magát semminek, de ha az őt mozgató író végre tökéletesen felgyógyul két napja tartó kórságából és abszolválja a szerdai zh-kat is, az évforduló örömére jó eséllyel elindul Pali bá' tanyájáról Seg-Sga folyóparti települése felé.

Szakyster 2009.10.26. 10:12:24

Sajna nekem is TB-val kell egyetértenem. Ha elindul itt egy nagy népvándorlás (amire volt már példa), és lesz egy üres kárpát medence, akkor kiderül, milyen kevés az a 300.000 ember. Ahhoz képest, hogy milyen magas poszton ül a muksó, nulla diplomácia érzéke van. És az elrontott fegyverek szimpla gecizések, akkor már inkább ne adjanak. Ráadásul Albert közvetlen utasítását vették semmibe, had ne mondjam, ezért rosszabb helyen simán kötél járna.

bz249 2009.10.26. 10:32:11

@Szakyster: Szvsz hamarosan indul az elso nepvandorlas, a keltak kiuteset meg fogjak erezni az eszakabbi nepek es gondolom hamarosan vidam teuton szomszedaink lesznek.

Ez mondjuk nem valtoztat a tenyen, hogy Gherry megbizhatatlan es nem teljesitette amit vallalt.
süti beállítások módosítása