Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Próbaként bekapcsolták az áramot az Aquaszigeten

2009.11.10. 23:02 | szs. | 6 komment

Címkék: hírek esztergom hirsarok

Á.u.2.

 

Próbaként két órára bekapcsolták az áramot az esztergomi Aquaszigeten tegnap délután. Az eseményen a áramszolgáltató szakemberei, a tűzoltók és a polgárőrök mellett számos politikai vezető és civil érdeklődő is megjelent. Egy kislányát nyakában tartó apuka így nyilatkozott tudósítónknak: "Annak idején azt terveztük, hogy itt tanítják majd meg őt úszni. Erre már kevés az esély, de azért elhoztam, lásson ő is egyszer olyat, hogy valami működik ebben a nagy, zöld dobozban."

 

Az Aquasziget nem sokkal az Átkerülés előtt épült, a térség egyik legnagyobb és legmodernebb élményfürdője volt számos kiegészítő szolgáltatással, fedett- és szabadtéri medencékkel, csúzdákkal, mesterségesen melegített fürdővízzel, kertnek kialakított tetővel. 2008-ban (Az Átkerülés évében) elnyerte az "Év Élményfürdője 2008" díjat is.

 

Bár egyes hírek szerint a fürdő már a XXI. században is gazdasági gondokkal küzdött, az igazi katasztrófa az Átkerüléssel érte el az intézményt, gyakorlatilag az esemény pillanatában lehetetlenné vált az üzemeltetése. A gazdaságtalanul fűthető, sérülékeny épületet sem a városi, sem a Megyei Védelmi Bizottság nem tudta használni, Esztergom megtámadásakor is szenvedett kisebb sérüléseket, amiket állagmegóvási céllal úgy-ahogy kijavítottak. Az értékes, de használhatatlan objektumot a polgárőrség, később a honvédség őrizte, néhány helyiségét raktárnak is használták a Mária-Valéria híd csonkjával szemközti ómagyar erődítmény ellátását segítendő. A komplexum máshol használható berendezéseinek egy részét leszerelték és hasznosították, a külső borítás fémanyagának elbontására is kidolgoztak néhány tervet, amiknek a végrehajtását végül határozatlan időre felfüggesztették. Felmerült egy kórház telepítése is az épület bizonyos részeibe, de a fűtés nehezen megoldható és pazarló módja miatt ezt elvetették.

 

A legújabb tervek szerint valamikor a jövőben szeretnék az Aquaszigetet eredeti funkciójában hasznosítani, ha nem is minden átkerülés előtti felszerelésével és funkciójával. A terv nem titkoltan egyfajta presztízsberuházás lenne, mert a létesítmény még az Átkerülés előtt se üzemelt gazdaságosan, a mostani energiaszegény időszakban pedig aránytalanul nagy megterhelést jelentene a ómagyar energiarendszer számára, arról nem is beszélve, hogy a víz gázzal való melegítése is lehetetlenné vált. Alternatív megoldásként felmerült az, hogy az Átkerülés után újra gazdagabbá vált vízlelőhelyek kiaknázásával vezessenek melegebb vizet az Aguasziget rendszerébe, de egyelőre nem látható, mikor lesz erre technikai lehetőség.

 

Politikai akarat viszont már most van. Az Ideiglenes Nemzetgyűlés többségét adó Nemzeti Párt több prominense szerint is megérdemli az Átkerült területek lakossága, hogy egy Aguasziget kaliberű komplexum biztosítsa a felüdülésüket és emlékeztesse őket a régi időkre, amiknek a színvonalát együttes erővel újra elérhetik, ha ők nem is, a gyermekeik, unokáik biztosan. Albert István, az Ideiglenes Nemzetgyűlés elnöke egyelőre nem nyilatkozott a témában, az Aquasziget megmaradt elektromos hálózatának próbaüzemén sem jelent meg tegnap. A Karitasz Mozgalom - a Nemzeti Párt ellenzéke - szerint az Aquaszigettel kapcsolatos NemPártos tervek demagógok, nem reális egy ilyen komplexum üzemeltetése jelen körülmények között.

 

A mintegy két órás árampróba a műveletet vezető villamosmérnök szerint sikerrel zárult, feltérképezték a sérült pontokat, a rendszert kicsit rosszabb állapotban találták, mint amit előzetesen vártak, de a helyzet kezelhető és javítható. Az egyik munkatárs megjegyezte, hogy a jelek szerint az Átkerülés előtt sem működött minden tökéletesen, a bő két éves parlagon heverés és a "nagy zöld doboz" felett átvonult (történelmi) viharok pedig csak rontottak a helyzeten.

 

Megszületett-e már az a gyermek, aki itt fog megtanulni úszni, tehetjük fel a kérdést sokakkal együtt...

 

Itt sercegett a drót vége.

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr521516832

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Élményfürdés sötétben? 2009.11.11. 08:42:18

Orbán átadta, Esztergom nem fizette, E-ON lekapcsolta.  Figyelmeztető céllal két órára kikapcsolták az áramot az esztergomi élményfürdőben. A tartozás 20 és 30 millió forint közé tehető. 20 és 30 millió forint közötti áramszámla tartozást halmozo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2009.11.11. 10:51:30

Az Átkerült Területek alatt pont nincs termálvíz. Szívás, de ez van.

teddybear01 2009.11.11. 11:49:15

A bányaművelés miatt kiszivattyúzták a közepes, vagy afölötti rétegvizeket. Ezért apadt el például a Tavasbarlang Tapolcán, mert a bakonyi bauxitkitermelés során kiszivattyúzták a karsztvizet. Azok a források, amik a mélyebb rétegekből táplálkoznak esetleg megmaradtak,(Tata, stb.) De ha újraindul a bányászat, akkor azok is veszélyben vannak.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.11.11. 12:29:46

"az Átkerülés után újra gazdagabbá vált vízlelőhelyek" Vagyis történt valami a föld alatt, ami miatt ezek a források újra nagyobb hozammal rendelkeznek. Egyelőre nincs biztos adat arról, hogy milyen mélyre hatolt az Átkerülés.

teddybear01 2009.11.11. 13:17:45

Mondjuk, mivel a Vértes és a Bakony térségében visszaállt az eredeti, még a bányák megnyitása előtti rend, ez lehetséges. De amint a Szemlő-hegyi, és a többi bányát újranyitják, ez meg fog változni.

Ami a belinkelt írást illeti, Egom vezetősége az utóbbi időben hát eléggé sokat hazudik.

Ződgyík 2009.11.20. 13:05:57

Azért király, hogy ilyesmi is van ott.
Amúgy meg azt tudja mindenki, hogy az ilyen rendszer több nagy központtal rendelkezik, vagyis a felfűtése is több percig tart...
süti beállítások módosítása