Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A gőzgépet sem találták még fel, nem?

2009.12.24. 00:44 | szs. | 5 komment

Címkék: vallás kitekintő hellókarácsony

Karácsonyi interjú Kovács Tihamérral, az Egyesült Protestáns Egyház központi irodájának titkárával

Áu. 9.

(részletek)

- A karácsony népszerűsége évről-évre nő, az egyház részéről ezt hogyan tapasztalják?
- Mi is így látjuk, azt hiszem, ezt a testvérfelekezetek nevében is mondhatom. Az Átkerülés után volt némi bizonytalanság az ünneppel, főleg a keresztyén tartalommal kapcsolatban, de ma már töretlen a karácsony népszerűsége, bár igaz, hogy az alternatív ünnepértelmezések is tért nyertek, de inkább marginálisak.
- A kelta napfordulóra gondol?
- Főleg arra, az Újdruida mozgalom karácsonyhelyettesítő ünnepére, aminek érdekes lenne kielemezni a viszonyát a mi ünnepünkkel. De említhetném a Krisztusváró mozgalom Adventünnepét is, ami úgy keresztyén, hogy nem vallja magát annak.
- Ők azok, akik bizonyos hittételeket nem vallanak Krisztus valódi megszületéséig.
- Igen, nagyon érdekes mozgalom teolgógiai szempontból. Bizonyára látta a tobozokból font koszorújukat, ami, teljesen helyes módon, a keresztyén egyházak közös karácsonyfájával együtt helyet kapott Esztergom főterén. A mag már ott van a földben, de még nem kelt ki - szerintük. Megkapó szimbolika.
- Nem érzi vetélytársnak ezeket az ünnepeket?
- Miért érezném? Mindenki úgy ünnepel, ahogy akar, feltéve, ha ezt hagyja másoknak is. A magam részéről nem örülnék, ha rákényszerítenének arra, hogy karácsony helyett fenyőünnepet, vagy a szeretet ünnepét, vagy a napszületés ünnepét vagy akármi mást ünnepelje.
- Kihagyta a Hanukkát.
- Igen, köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmet, mert nagyon is ideillik. Úgy tudom, akadnak zsidó családok, akik szintén nem ünneplik a Hanukkát, merthogy, a mi karácsonyunkhoz hasonlóan, időben az ünnep apropóját adó esemény előtt vagyunk.
- A Makkabeus felkelésre gondol.
- Mi másra gondolnék?
- De a zsidó családok többsége, köztük betelepült, anti származásúak is, ünneplik.
- Szerintem igazuk is van. Mi is ünnepeljük Krisztus születését.
- Pedig nem született még meg.
- Dehogynem. Igen, tudom, mire gondol, de az Átkerülés nem törölte el az általunk ismert múltat. Amikor azzal jönnek, hogy miért vagyok keresztyén, holott Krisztus nem született még meg, akkor azt mondom, hogy utazhattam a minap le a Gellérthegyi templomunkba a Dunán. A gőzgépet sem találták még fel, nem? Ennek ellenére nekem nagyon úgy tűnt, hogy működött és szépen vitte a hajót.
- Azért ez nem ugyanaz.
- Dehogynem. Működik a gőzgép? Működik. Pedig még a feltalálója sem született meg ebben a... időben. A keresztyénség is működik.
- A gőzgép működése könnyen igazolható.
- Igen, ha gondolja, maga is befejezheti ezt a párhuzamot.

(...)

- Maga szerint meg fog születni Krisztus olyan 270 év múlva?
- Ez egy nagyon összetett kérdés.
- Tudom, de végül is a karácsony az egyház hite szerint Krisztus születésnapja. Az Ön véleményére vagyok kíváncsi, mit gondol? Megszületik majd?
- Nos, van az az ige, hogy "Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz", a Zsidó levél 13. részében megtalálja. Sokszor mondtam már, hogy ezt az igét mintha csak az átkerültek miatt írták volna le, hiszen mi a "tegnap"-ban élünk. Ugyanakkor valljuk Krisztus istenségét is, ami azt jelenti, hogy már a teremtés előtt is létezett, annak idején csak testté lett itt a Földön. Állítólag a "karácsony" szó is innen származik, bár újabban más, nem latin eredetet tulajdonítanak neki. De akkor is az "incarnatio", a testté létel a lényeg. De attól még létezett előtte is, utána is, sőt, az örökkévalóságban is, ami azt jelenti, hogy kívül az időn.
- Kívül az időn?
- Az idő is egy teremtett dolog, mint a tér. A teremtéstörténetben benne van: első nap. Előtte nem volt idő. A Jelenések könyve pedig azt írja, hogy lesz olyan, amikor nem is lesz többé idő. Nekünk, embereknek ez elképzelhetetlen, hiszen az időbe zárva élünk, utazunk a múltból a jövő felé. mindig a jelenben.
- Illetve az Átkerülés óta nem éppen.
- De, csak a jelen áthelyeződött. De a Biblia szerint az idő egy nagyon marginális dolog Isten szemében. Ami velünk történt, az rendkívüli, de csak nekünk - transzcendens viszonylatban szinte semmi. Csak mi akarunk átírni miatta mindent, pedig az egész teremtéshez viszonyítva nem nagyobb, mint egy porszem.
- Vagyis meg fog születni Krisztus 270 év múlva?
- Szerintem nem. Egyszer már megszületett.
- A mi időnkben.
- A mostani talán nem a mi időnk?
- De akkor az antik számára nem is születik meg Ön szerint?
- Dehogynem, az ő számukra is megszületett. Mi pedig elhoztuk nekik a hírét. Higgye el, nem távolabbi ez nekik, mint mondjuk a rómaiaknak volt, amikor egy Paulus nevű furcsa zsidó beállított és elkezdett egy rabszolgák számára fenntartott halállal halt emberről beszélni, aki Isten fia. Azt se nehezebb elfogadni, mint azt, hogy egy olyan Megváltót hirdetünk, aki a mi múltunkban született meg. És, emlékszik a gőzgépre? Működik. A fiam egy anti lányt vett feleségül nemrég.
- Gratulálok.
- Egy keresztyén anti lányt. Érte talán nem halt meg Krisztus? Márpedig akkor nagy hibát követtem el azzal, hogy megkereszteltem.

(...)

- Hogyan ünnepli a karácsonyt?
- Szeretném azt mondani, hogy szűk családi körben, de nem tehetem. Délután a Nyergesújfalui imaházunkban prédikálok, utána pedig az Únyi templom gyerekkarácsonyára vagyok hivatalos. Pár óra marad a családnak, este pedig meleg ételt és ajándékokat osztunk az Antikempingben, fenn a Vaskapui úton. Úgy tudom, jönnek a lapjuktól is.
- Minden lelkész ilyen elfoglalt?
- Karácsonykor igen. Ez a keresztyénség egyik legnagyobb ünnepe, máskor sem pihenhetünk, de ilyenkor főleg nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr31619524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.12.24. 09:58:48

jessz,jessz! már régen vártam egy értő teológiai értelmezést. köszönöm! boldog karácsonyt és ádventünnepet!

teddybear01 2009.12.24. 17:45:54

Kicsit zavaros, de melyik teológiai fejtegetés nem az?

Ettől függetlenül: Boldog Karácsonyt, és Minél Jobb Újévet kívánok minden időben mindenkinek!

ui. mennem kell, odaég a bejgli!

bz249 2009.12.24. 23:09:33

boldog karácsonyt mindenkinek... ja meg hajrá protik, lenyomjátok a katkókat!

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.12.24. 23:41:11

Boldog karácsonyt mindenkinek!

T1GRIS 2017.12.28. 14:14:49

Csak egy szót mondok: hiánypótló!
Ez a mag már 2008 óta hevert a földben, hogy stílszerű legyek... ;)
süti beállítások módosítása