Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Kilátások

2010.07.06. 22:57 | bz249 | 2 komment

Címkék: alexandria bz249 uránsaga

(Anasztiádész mágus és az urán titkai eddig: Mágus elindul, már majdnem megérkezik, egy sugárzó könyv, egy meg még egy mellékszál)

 

- Utálom ezt a helyet – zuhant bele Csentőfai másodosztályú tűzirányító  közlegény a székébe – por, hőség, büdös.

-És zsidók!

Csentőfai közlegény társa Vaszilij Nyikiforovics Gyenyiszov egy az Átkerüléssel ittragadt orosz külkereskedő magyar anyától született fia volt. Nem mellesleg őszinte és lelkes antiszemita.

- Zsidók?

- Azok, nézz meg egy egyiptomit. Világéletében szolga volt, már várja, hogy mikor csapsz a hátára a korbáccsal. A görög éppen az ellentéte, nagyhangú, engedetlen és büszke. Na de a zsidók, az ember soha nem bízhat bennük. Kenetteljesek, behízelgők és két vágyuk van: a jó keresztények elárulása és a világuralom!

- Világuralom?

- Vak vagy te Józsi, vegyük a khatet! Ki terjesztette el? Hát a zsidók! Szerinted miért?

- Fogalmam sincs.

- Pedig rémségesen egyszerű, bárki aki képes gondolkodni átláthatja. Az első lépés az volt, hogy behízelegték magukat…

- Elöljáró!

Az afrikai július egyáltalán nem tett jót a fegyelemnek Csentőfai és Gyenyiszov meglehetősen unott mozdulattal emelkedett fel a székükből és testhelyzetük csak a legnagyobb elnézés mellett emlékeztetett vigyázzállásra. A szalutálást pedig jobb, ha a feledés borítja el minimum két méter mélyen. Mentségükre Kurucz hadnagy sem éppen a toborzóplakátokon látható tökéletes katona mintapéldánya volt gyűrött és összeizzadt Afrika-típusú zubbonyában.

- Pihenj folytasd!

Negyvenhárom fok volt árnyékban, a tűzvezető bunker egy fokkal hűvösebb volt, de cserébe legfeljebb havonta cserélődött benne a levegő, vagyis a viszonylagos hűvösért az áporodott szaggal kellett fizetni.

- Radar készenlétben, rakaszok betöltve. Tűzparancsra vár.

- Hadnagy úr!

- Mondja Csentőfai!

- Én ezt az egészet nem értem. Miért kell ezt a radaros tűzvezetést kipróbálni, éles helyzetben úgyis vizuálisan kell azonosítani az ellenséget, akkor meg a bevált optikai tűzvezetés tökéletesen alkalmas.

- Mi a rangja magának Csentőfai?

- Másodosztályú  tűzvezető közlegény, uram.

- És tudja-e mire tartjuk a másodosztályú tűzvezető közlegényeket?

- Jelentem nem, uram.

- Egyben biztos lehet, nem arra, hogy okoskodjanak. Magának kurvára nincs semmi köze ahhoz, hogy miért kell tesztelni a radaros tűzvezetést. Bőven elég, ha én tudom, mi miért történik. Nyugtassa meg a tudat, hogy a parancsnokai képben vannak.

- És elmagyarázná  nekem uram. Úgy értem, ha tudom, hogy…

- Kuss, hadititok! Nem tartozik magára!

A bunker túlsó  végében álló asztalon helyet foglaló telefon csördülése vetett véget Csentőfai közlegény teljes megsemmisülésének. Noha a fiú szentül meg volt győződve róla, hogy Kurucz hadnagy éppúgy nem érti a mai lőgyakorlat célját, mint ő.

- Kurucz! Henrik, részünkről minden rendben, éppen most fejeztem be a végső  ellenőrzést. Egy fél perccel előztél meg, éppen indultam volna a telefonhoz, amikor felhívtál. Ahogy mondod, pontról pontra, minden a szabályzatnak megfelelően. A legnagyobb rendben… 

*** 

Anasztiádész unott mozdulatokkal hajtotta el a legyeket, Szüénében épp ugyanannyi volt, mint Alexandriában, csakhogy Dellasz nem hazudott, ha nem is egy disznóólban, de egy disznóól felett volt a szállásuk. Persze Anasztiádész nem engedhetett meg jobbat magának. Még nem, III. Ptolemaiosz utoljára három évvel ezelőtt küldött pénzt a varázslónak, de a király már akkor is szűken mérte a kegyeit, éppen ezért is volt kénytelen Szüénébe költözni. Ez az utazás újból emlékeztette rá, hogy milyen drága is az élet a fővárosban.

Lépteket hallott a vendégszobába vezető ócska falépcsőn. Vendégszoba? Egy patkánylyuk is nagyobb és lakályosabb volt, mint ennek az ostoba egyiptominak a kiadó szobája. Talán mégiscsak a püthagoreusoktól kellett volna szállást kérnie.

- Dellasz?

- Ki más lenne?

- Milyen híreid vannak?

- Jók mágus, nagyon jók. Az egyik régi kapcsolatom, a királyi konyha szakácssegédje…

- Szakácssegéd, ezzel aztán ki vagyunk segítve, azt hittem minimum egy írnok.

- A jelenlegi anyagi lehetőségeinkkel az írnokokat elfelejthetjük. És különben is azon az úton végtelenül lassú az előrehaladás.

- Mert a segédszakács gyors utat ígér! – hitetlenkedett Anasztiádész

- Varázsló, készséggel elismerem, hogy mindenkinél többet tudsz a világ titkairól, de bizonyos feladatok kapcsán az én tudásom sokkal többet ér.

- Hallgatlak bölcs Dellasz.

Anasztiádész fél pillanattal később már visszavonta volna a szavait, Egyiptom egyik legjobb orvgyilkosával állt szemben. Szerencsére a kém nem érzékelte a kérdést, vagy legalábbis úgy tett, mint aki nem vette fel.

- Nos a hivatalos út során három különböző rangú írnokot kellene megkenni és a kérelmünk előbb-utóbb a királyi csillagjós elé kerülne. Aki, mint bizonyára még emlékszel rá a káldeus Naszfu.

- A babiloni kurvapecér, még mindig?

- Még mindig, és minden bizonnyal ő is emlékszik rád. Nem hinném, hogy jó  néven venné, ha az egyik legnagyobb riválisa visszatérne az udvarba.

- Akkor nincsen remény – sóhajtott lemondóan Anasztiádész – ha továbbra is ez a sarlatán sustorog Ptolemaiosz fülébe, akkor lehetetlen lesz meggyőznünk a királyt.

- Nem, ha te is a fülébe súghatod a saját történeted.

- De hát  épp most mondtad, hogy Naszfun keresztül vezet az út.

- Annyit mondtam, hogy Naszfun keresztül vezet a hivatalos út – mosolyodott el a kém, így vigyorogva még veszélyesebbnek látszott – de nem csak a hivatalos út létezik.

- A kukta?

- Pontosan még a legnagyobb királyoknak is kell étel, akárcsak a legegyszerűbb parasztnak. Azonban mivel a királyokat gyakrabban mérgezik meg, ezért a parasztokkal ellentétben Ptolemaiosznak ételkóstolóra is szüksége van. Ugye nem kell mondanom, hogy mennyire bizalmi állásnak számít ételkóstoló lenni.

- Tehát ez az ételkóstoló a mi emberünk?

- Pontosan, de előbb pénzre lesz szükségünk.

- Mennyire?

- Úgy számoltam, hogy úgy ötezer drachmára.

- Ötezer drachmára? Dehisz az…

- …  elenyésző része, annak, amit Ptolemaiosztól kaphatsz.

- Igaz, csakhogy a király adománya még nincs a kezemben.

- Éppen ezért megyünk most Baalhannohoz.

- Baalhannohoz?

- Egy szardíniai kereskedő, és a magát Szardíniai királyának tartó Tarfejű  Mago követe. De ami ennél sokkal fontosabb, valószínűleg hajlandó  ötezer drachmát kölcsönözni a vállalatunkra. A legrosszabb esetben őt is be kell vennünk a buliba.

(folyt köv?)

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr972134547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2010.07.08. 10:00:13

bz, továbbírni! de mán!

(dühötten csattogtatja az ostorát)

bz249 2010.07.08. 22:17:10

@drazsé: az a baj, hogy nem tudom mi lesz a következő részben. Meg a galliai-háborús sztorinak is le kellene zárnom az első részét, de amint kitalálom írom tovább.
süti beállítások módosítása