Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Minden út összefut

2010.09.01. 22:08 | bz249 | 7 komment

Címkék: alexandria bz249 uránsaga

(Az urán-saga korábbi epizódjai ide kattintva.)

- Elégedettnek látszol.

- Mint ahogy az is vagyok. Húszezer mérő egyiptomi gabona jutányos áron és fillérekbe kerülő szállítási költséggel. Ez majd letöri Hérón király büszkeségét és legfőképpen az árait. Vagy te más véleményen vagy ifjú Claudius?

Gaetanus praetor nem tegnap kezdte az ipart, több mint ötven évet töltött el a szenátusban és ezalatt bőven elég tapasztalatot gyűjtött. Sokkal többet, minthogy az ifjú Tiberius Claudius eltitkolhassa előle a gondját, baját. Márpedig a fiatal szenátor rosszul érezte magát, már az ómagyar hadihajó, az ÓmHH Kapitány Csaba fedélzetén is savanyú képet vágott, és ez nem múlt el akkor sem, amikor Alexandriában végre partot értek. A tengeribetegséget ez kizárta, igaz Claudius római nemeshez képest jól tűrte a hullámverést és a nőhiányt is, ha valamiből, hát szajhából bőven elég akadt Egyiptom királyi székhelyén.

- Igen praetor. Ez a Baalhanno, ez egy közönséges kalóz. Ez nem Róma útja.

- Róma útja?

Fiatalok, Gaetanus elég idős volt, hogy harcoljon a szamnita háborúkban. Mi volt akkor Róma? Semmi, egyike Itália apró-cseprő államocskáinak, amelyik egy zsebkendőnyi területet az uralma alá vont. Micsoda világraszóló győzelemnek tűnt az, és mi lett Köztársaság a szamniták hódoltatása után? Egy picivel nagyobb semmi, ahol az asszonyok és a gyerekek azért még nyárfalevélként remegtek, ha a Padanus környékén élő gallokról kaptak hírt. Egy lepkefingnyi, gyönge hatalmacska, amelyiket még egy Pürrhoszhoz hasonló felkapaszkodott rablóvezér is élet-halál küzdelemre hívhatott ki. A hatalmas Karthágó vagy Egyiptom úgy taposta volna el, mint egy pincebogarat, már ha egyáltalán észrevették volna. Ez volt Róma alig több, mint harminc éve.

- Igen Róma útja! Vagy talán örvendenem kellene, hogy a dicső ómagyarok megengedték, hogy a hajójukra szállhatunk és szállást biztosítottak nekünk az ómagyar követségen? Sőt még ezt a négy légiós is magunkkal hozhattuk – bökött az utat törő négy kecskebőrbe öltözött emberre – mint egy valódi nagyhatalom. Ómagyar hajókon utazunk és pun meg görög rablók hordják a gabonánkat.

Sejtette, Claudius nem látta, amit ő, a kicsi gyenge köztársaságot, amelyik, hacsak nem szövetkeznek az ómagyarokkal, ma is kicsi és gyenge lenne. Hallott, sőt olvasott is néhány irományt, amelyik a hatalmas világbirodalmat építő Rómáról szólt, Caesarokról, egész Itáliát hatalmukba kerítő rabszolgaseregekről, és más hasonló szamárságokról. A maga részéről Gaetanus nem hitt jobban ezekben, mint a fényből álló kardokban és a csillagok között járó hajókban. Tündérmesék.

- És te mit tennél Claudius?

- Flottát  építenék, római zászlók alatt úszó kereskedő és hadihajókat. Akkor nem függnénk senkitől, mi magunk hoznánk és vinnénk a saját árunkat.

- És az ómagyarok?

- Már megbocsáss praetor, de te nem voltál ott a Savusnál. Koszos barbárok, ezek futamították meg a legyőzhetetlen Átkerülteket. Ugyanolyan emberek, mint mi és ugyanúgy meghalnak, ha elvágják a torkukat.

- Háború?  – szörnyedt el az idős praetor

- Óh nem –  nevetett fel Claudius – de van nálunk valami, ami tudjuk, hogy kell nekik. A félsziget, miért ne cserélhetnénk el? Isztria egy római flottáért. 

*** 

- És hogyan álljak hozzá ehhez a Baalhannohoz? – igazság szerint Anasztidész gondolatai a föníciai helyett inkább a káldeus Naszfu körül forogtak.

- Ha megengeded mágus, inkább én intézném az ügyet. Tudom, hogy messze földön híres szónok vagy, Baalhanno azonban egyszerű kereskedő és még inkább rabló. Az ő fajtáját sokkal jobban ismerem.

- Persze.

Az ősi bölcsesség birtokosai, mintha a káldeusoknak lenne bármi elfeledett ősi tudása. Már a kecskehágáson túl, bár azt meg a jelenlegiek is gyakorolták, tehát semmi esetre sem elfeledett ismeret. Ostoba horoszkópkészítő fajankó, mihez ért amihez, ő Anasztiádész nem? Semmihez. Pithagorasz titkos tanainak beavatottja és az ómagyar kéziratok megfejtője volt. Ugyan ki tudott még rajta kívül Egyiptomban iránytűt készíteni? Manapság talán már Naszfu is, de huszonöt éve, vajon ki tudott mindent a mágnesekről?

- Itt. Ez Baalhanno jele.

Anasztiádész hirtelen visszaesett a jelenbe. Egy tökéletesen jellegtelen, bár impozáns méretű fehérre meszelt ház előtt álltak. A szomszédos épület ugyanúgy nézett ki, sőt ameddig csak ellátott, az egész utca. Raktárak, jött rá végül, nem meglepő Baalhanno kereskedő, azok pedig a boltjuknál laknak. Vagy jelen esetben a raktárukban. A levegő is érezhetően más volt, a külváros trágyája helyett a tengeröböl iszapja és a rothadó halak uralták a szagokat.

A bejárati ajtó felett egy delfinhal meglehetősen elnagyolt rajzát fedezte fel. Nyilván ez volt Baalhanno szimbóluma.

- Utat ti ostoba fajankók!

Két bőrpáncélos, sisakos római vágódott ki a delfinnel jelölt házból és durván félretaszították Dellaszt. Anasztiádész észrevette az orvgyilkos szemében felvillanó tüzet, amelyik csakhamar kihúnyt, ha nem a szárd házának a küszöbén lettek volna, akkor minden bizonnyal végzett volna a pimasz fráterekkel. Így azonban lehiggadt, és sem a két katonának, sem az őket követő bíborszegélyű tógát viselő alakoknak, egy ősz hajú és egy szinte kölyöknek látszó férfinak, nem esett baja. Valószínűleg fel sem fogták, mennyire hajszálon függött az életük.

A rómaiak elvonulása után jó darabig várakoztak, majd miután nem történt semmi Dellasz belépett a bolthajlaton. Anasztiádész követte. Kellemes hűvös fogadta őket a perzselő júliusi nap ellenére.

- Állj, ki vagy!

A núbiai legalább száznyolcvan centiméter magas és teljesen ébenfekete volt, az öltözete pedig mindössze egy ágyékötőből egy saruból és egy meglehetősen barátságtalanul kinéző kardból állt.

- Shebitqo, hát már nem ismersz meg? A gazdád rendkívül ideges lesz, ha elmondom, hogy miként fogadtál!

- Vagy megjutalmaz, hogy elzavartam egy kellemetlenkedő koldust! – a hatalmas núbiai szája mosolyra húzódott és láthatóvá váltak a megsárgult fogai – És nem a gazdám, szabad harcos vagyok, aki a Tarfejű  Magot szolgálja. Baalhanno a parancsnokom.

- Legyél hát szabad harcos Sebitqo. De én hogy lennék koldus?

- Dellasz, hogy mondják felétek, aki mindig csak kér, de sosem ad. Karthágóban és Szardíniában mi az ilyet koldusnak nevezzük.

- Elég a tréfából fekete ember, fontos üzleti ügyben szeretnék a ga… a parancsnokoddal beszélni.

A núbiai azonban nem mozdult és a kardját továbbra is a keze ügyében tartotta.

- Koldulni akarsz. Figyelmeztetlek Dellasz, Baalhanno türelme véges.

- Koldulni? – az orvgyilkos egy aranyat húzott elő a köpenyéből – Szerinted van ilyenje egy koldusnak?

- A parancsnokot utoljára az átriumban láttam, de ne hidd, hogy pénzt koldulhatsz tőle.

Shebiqtot mindez nem zavarta abban, hogy eltegye az aranyat, mindenestre az orvgyilkos és a mágus bejutottak a házba. Valahonnan messziről beszédfoszlányokat hallottak, Dellasz egyenesen arra indult. Anasztiádész még soha nem látott ennyire elhízott embert, a fickó meglehetett vagy másfél mázsa. A disznószerű alak egy ezüst és aranypénzzel megrakott asztalnál ült és  egy sötét bőrű, a nyakán a rabszolgák jelét viselő egyiptominak magyarázott valamit. A lépéseik zajára felemelte a tekintetét.

- Dellasz, minek köszönhetem ezt a váratlan megtiszteltetést? – a hanghordozása mindenről árulkodott, csak megtiszteltetésről nem

- Szervusz Kövér Ember, rég láttuk egymást. És hidd el, hamarosan áldani fogod még ezt a találkozást...

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr692265624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2010.09.04. 18:41:38

A kövér szemétje! A végén még írnom kell valamit:D

drazsé 2010.09.08. 10:00:29

na, ne tessék így félbehgyni a dolgokat :)

hm, az ifjú Tiberius ötlete teljesen jó... isztria egy flottáért...
római flotta ellensúlyozza a potenciális ellenfeleket (mert hogy megegyezzenek? soha...) meg még terheket is le lehet venni az OM flottáról vele...

mi csak nyernénk szerintem...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.09.08. 12:13:45

Ez a meccs már lefutott azóta. :)

hu.omagyar.wikia.com/wiki/Isztriai_v%C3%A1ls%C3%A1g

A római flotta csak addig jó ötlet, amíg feltétel nélküli ómagyar-hívek, az meg nem jellemző. Szerintem sokkal jobb az, ha maradnak a szárazföldön, ahonnan amúgy se szívesen mozdulnak ki, csak ha nagyon necesse est.

bz249 2010.09.08. 12:20:23

@szs.: na de a mondasban vivere non necesse est szerepel, a hajozasrol eppen ellenkezoen nyilatkozik.

@drazsé: meg egy zaroepizod szerintem megirok, csak meg a kis szines nem allt ossze a fejombe.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.09.08. 12:50:27

@bz249: Ez igaz, de külső kényszer nélkül nem kezdenek nagy flottaprogramba, ha meg a partjaik biztonságosak és a kereskedelmet is szavatolja az ÓM flotta, akkor nem foglalkoznak ilyen huncutságokkal. Főleg akkor, ha nem lesznek "tengerentúli" területeik, lévén Európát szánja nekik az ómagyar történelemsebészkedés.

drazsé 2010.09.08. 13:46:15

óbassz, el is felejtettem az isztriai válságot és annak megoldását...

tessék gyakrabban írni meg iylenek, és akkor jobban képben leszek :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.09.08. 19:02:28

Hamarosan beindul a blog, már az alapozás zajlik.
süti beállítások módosítása