Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Hetiwiki - Emancipációs szint

2010.09.28. 08:30 | szs. | 2 komment

Címkék: wiki

Az Ómagyar Wikia lexikonból.

Olyan szintrendszer, ami egyes területek és személyek fejlettségi, "emancipációs" fokát mutatja. A különféle szintek eltérő jogokkal és kötelességekkel járnak.  Ómagyarország alkotmánya minden terület és állampolgár számára biztosítja az esélyt a magasabb szint elérésére, ugyanakkor létező és alkalmazott büntetési forma a visszaminősítés is. A szó eredete - "nagykorúvá, egyenjogúvá válás, annak elismerése" - azt fejezi ki, hogy az átkerült kultúrába tartozók magukkal egy szintre kívánják emelni a megszállt vagy önként csatlakozó területek lakosságát (az "antikat").

A szintrendszert Albert István miniszterelnök javaslatára dolgozta ki a Konzel Károly vezette többpárti, szakértői bizottság Áu. 4-ben, majd ezt többször reformálták, igazították az aktuális igényekhez.

Az emancipációs szintet számértékkel fejezik ki, ami 0-5 között lehet, 4+2 szintet alkotva.

Az emancipációs szint megállapítása emancipációs vizsga elvégzésével történik. Az emancipációs vizsga bizonyos esetekben kötelező, az állampolgárság feltétele (rabszolgakeresők által behozott személyek, önként állampolgárságért jelentkező bevándorlók, az átkerülés során eltűnt és később felbukkant személyek vagy azok leszármazottai, ha nem akarnak automatikusan nulladik szintre kerülni), de bárki jelentkezhet vizsgára vagy az arra felkészítő programra. A vizsga és a felkészítés ingyenes, de az igénybevétel gyakorisága korlátozott.

Területek emancipációs szintjének megállapítása központilag kijelölt bizottság átfogó felmérésével történik, ezt gyorsított eljárásban először akkor történik, amikor az elfoglalt vagy csatlakozott terület Ómagyarország részévé válik, később minimum öt évenként elvégzendő, de kérésre korábban is, ez esetben a vizsgálat költségeit a terület állja.

 

Személyi emancipációs szint

Alapesetben az állampolgár emancipációs szintje megfelel azon terület emancipációs szintjének, ahol él (ahol született, aminek lakójaként ómagyar állampolgárrá vált, stb.) A legjellemzőbb esetek, amikor az adott területre bejelentett állampolgár emancipációs szintje eltérő:

  • Eltérő szintű területről bevándorolt személy (ilyen áttelepülés csak magasabbról alacsonyabbra lehetséges külön, ritkán megadott engedély nélkül), általában valamilyen tisztviselő, szakember, fegyveres testület tagja vagy egyházi, alapítványi személy. Az eredeti emancipációs szintje természetesen változatlan marad.
  • Az adott területen elhelyezést és munkát kapott bevándorló (legtöbb esetben rabszolgakereső által behozott felszabadított rabszolga, hadifogoly), ő a legalacsonyabb szintről indul és csak a megfelelő vizsgák letételével kerül magasabb emancipációs szintre, függetlenül a terület minősítésétől. Amíg szintje eltérő a területétől, szabad mozgásában korlátozhatják.
  • Büntetőeljárás keretében leminősített állampolgár.

A személyi emancipációs szint 0-5-ig terjedhet.

A személyi emancipációs szint öröklődik, általában az apa (ha ismert és a családban él) szintjét öröklik a gyermekek is, de a gyámhatóság ezt a nagykorúság eléréséig megváltoztathatja.

Az emancipációs szint két területen befolyásolja leginkább az állampolgárok életét: a szavazati jogban és a szabad mozgásban, költözésben.

Szavazati jog: A nulladik emancipációs szinthez nem kapcsolódik szavazati jog, de a Pax Hungarica már vonatkozik rá, az első emancipációs szintű terület pedig csak önkormányzati választást tarthat, országgyűlési képviselője nincs, hanem az Emancipációs- és Területfejlesztési Minisztérium illetékesei képviselik. Minden ómagyar állampolgárnak ugyanannyi szavazata van (a szavazás menete sok helyi sajátosságot mutat a különféle autonómiák, meghagyott eredeti struktúrák miatt), de minél magasabb emancipációs szintű egy szavazókörzet, egy szavazóra vetítve annál több képviselőt küldhet az Ómagyar Parlamentbe (annál kisebb az egy képviselőt választó szavazókörzet). Gyakorlatilag tehát egy negyedik emancipációs szintű terület lakosának négyszer annyi szavazata van, mint egy első emancipációs szintűének.

Ha egy magasabb személyi szintű személy alacsonyabb területen él, a szavazatát zárt urnában egy központilag kijelölt, a személyi szintjével megegyező területre szállítják és az ottani szavazatok közé keverik. Minden szavazásnál minden szintnek van egy ilyen kijelölt területe. Az állampolgár természetesen a helyi szavazáson is élhet a szavazati jogával, ha így dönt.

Szabad mozgás, költözés: Az erre vonatkozó szabályozás egyszerűsítve: lefelé szabadon, felfelé csak engedéllyel és különleges indokkal. Tehát a személyi szintnél alacsonyabb területek szabadon látogathatók, lakóhelyül választhatók, de felfelé beutazási engedély kell, a letelepedést pedig csak különleges esetben lehetséges. Általában az utazási engedély kisebb formaságok árán beszerezhető akkor, ha a személyi szint és a területi szint közti eltérés csak egy, illetve a negyedik szint után már nincsen korlátozás akkor sem, ha ötödik szintű területre akar menni vagy költözni az illető. (Ez lényegében az Átkerült területeket jelenti.)

Családtag, közeli hozzátartozó esetén a magasabb személyi szintű állampolgár kísérőjeként alacsonyabb szintű is a magasabb szintűnek megfelelő jogokkal közlekedhet, de ez esetben a magasabb szintűnek kezességet kell vállalnia érte. A "családtagot" általában elég rugalmasan kezelik a hatóságok, bár sok függ az adott hivatalnoktól és az utazók anyagi, illetve kapcsolati lehetőségeitől.

Területi emancipációs szint

A területi emancipációs szint a szóban forgó terület összesített fejlettségét mutatja. A szint megállapításához vizsgálják a terület lakosságának emancipációs szintjét (kezdeti megállapításnál mintacsoportokkal dolgozva), infrastrukturális fejlettségét, mezőgazdasági eltartóképességét, iparát, szolgáltatásait, önvédelmi képességét (polgárőrség), a közös honvédelemhez való hozzájárulás mértékét, a befolyó adókat, bűnözési és egyéb közrendi, közbiztonsági mutatóit, korfáját, de sok egyéb tényezőt is figyelembe vesznek. (Például egy célzottan kitelepült, átkerültek alkotta csoport által alapított város valószínűleg magasabb minősítést kap, mint egy pillanatnyilag ugyanolyan fejlettségű, újonnan csatlakozott anti törzs szállásterülete.)

A szint megállapítása egy hosszabb, komplex vizsgálattal történik, amit egy szakértői jegyzékből arra az alkalomra (sok esetben véletlenszerűen) összeállított bizottság végez.

A szintek és néhány jellemzőjük:

0. szint: Frissen meghódított vagy csatlakozott terület, amely katonai megszállás alatt áll, katonai közigazgatással, különösebb jogok és kötelezettségek nélkül (a kötelezettségek közé tartozik a megszálló erők ellátásának - vagy annak egy részének - biztosítása).

1. szint Immár polgári (emancipátor) közigazgatással rendelkező terület. Önkormányzattal rendelkezik, de a területileg illetékes emancipátor parancsnok vétójoggal rendelkezik mindenben. Területfejlesztési támogatásra jogosult, kidolgozott fejlesztési programokat kell véghezvinni, országgyűlési képviseletüket az Emancipációs- és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára látja el. Mezőgazdaságilag korlátozottan önellátó, az emancipátor fegyveresek nélkül az államilag elvárt szintű önvédelemre nem képes. Lakossága honvédelmi kötelezettséggel bír, az adókat helyi szinten használják fel.

2. szint A terület önállóan is képes az Ómagyarországon elvárt minimális szinten létezni, bár bizonyos emancipátor erők még működhetnek a területén. Rákapcsolódott az országos gazdaság vérkeringésére, a központi költségvetésbe adózik, fejlesztési támogatásokat már szigorúbb feltételekkel hívhat le. (Akár anti hagyományokra épülő) önkormányzata mellett közvetlenül választhat országgyűlési képviselőt, ezzel is növelve a lobbierejét. Polgárőrsége képes a terület megvédésére a védelmi doktrína előírásainak megfelelően. (Kisebb portyázókat önállóan leküzd, nagyobb támadást az erősítés érkezéséig feltartóztat.) Oktatási, egészségügyi, közigazgatási, stb. rendszere megfelel a központi előírásoknak.

3. szint Az előző szinthez képest fejlett infrastruktúra, szolgáltatási rendszerek, bűnözési és egészségügyi mutatók, stb. Képes alacsonyabb szintű területek gazdasági és egyéb támogatására és a fegyveres önvédelem mellett külső hadműveletekre megfelelő harcértékű segédcsapatok kiállítására. Egy főre jutó országgyűlési képviselői száma magasabb, mint a 2. szinté.

4. szint A 3. szintet mindenben meghaladja, gyakorlatilag a felső határ, ahova egy eredeti anti területet fel lehet fejleszteni. Lakosságára semmiféle korlátozás nem vonatkozik a mozgásban és költözésben, politikai képviselete is megegyezik az 5. szintű területekével. Először a Párkányi Városkörzet (korábbi nevén Contrastrigonium) és a Gellérthegy érte el ezt a szintet, mindkét területen már az Átkerülés évében beindult az emancipáció.

5. szint Megegyezik az Átkerült területek fejlettségével, nagyon sokáig csakis ezek a területek számítottak 5. szintűnek.

Az emancipációs szintrendszer kritikája

Az Egalista Párt és a különféle anti polgárjogi mozgalmak megerősödésével az emancipációs szintrendszert számos kritika érte. Rámutattak arra, hogy Ómagyarország állampolgárai között hivatalosan különbséget tesznek, a vizsgák ingyenessége ellenére sok hátrányos helyzetű anti személy képtelen magasabb szintet elérni, a mozgás és költözés korlátozása egyfajta apartheid-rendszert képez, stb.

Az alacsony emancipációs szintű népesség nagy aránya miatt azonban beláthatatlan következményekkel járna a rendszer hirtelen felszámolása.

Nemzeti Párthoz közel álló szakértők szerint a helyzet magától fog megoldódni néhány generáción belül, amikor a terjeszkedési politika leállása miatt nem kerülnek alacsony civilizáltságú anti csoportok nagy számban az állampolgárok közé és lassan mindenki eléri a magasabb szinteket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr212328206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2010.09.28. 09:08:50

A hazassagra milyen szabalyok vannak? Mert azt hiszem az ehhez nagyon hasonlito romaiaknal a teljes, reszleges polgarjogu meg latin jogu fiatalokra voltak ilyen kotelmek is.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.09.28. 13:08:55

Nincs korlátozva a házasság, még az se gond, mint a rómaiaknál, hogy a plebeljusokét nem ismerték el olyan szintűnek (Ómagyaországon is lehet polgárit, vagy egyházit, jogilag nincs különbség). De ha eltérő szintűek házasodnak, a szintek megmaradnak, tehát attól senki sem lesz nagyobb, hogy a házastársa magasabb szintű. A gyerek alapból az apáéval indul (mert ő a családfő), de külön vizsgával ez változhat (lefelé is), ilyet a gyámügyesek is indítanak, indíthatnak.
süti beállítások módosítása