Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Földrengés a Japán-szigeteken - mi tehetünk róla?

2011.03.14. 14:30 | szs. | 7 komment

Címkék: könyv hirsarok

(részlet az Állami Átkerüléskutató Intézet munkatársával, Horgay Péterrel készült interjúból, amit új könyve, az Átkerülés-expedíciók megjelenése kapcsán adott Áu. 45-ben)

(...)

ÓMR: Sokan nem is az átkerüléskutatás, hanem inkább az egzotikus tájak, az utazók kalandjai miatt olvasták, olvassák a könyvét. Ez zavarja Önt?
Horgay Péter: Hát, mint átkerüléskutatót kicsit zavar, ezt töredelmesen bevallom. (nevet) De mint szerzőt, nem. Mindenki mást talál benne és ez jó. Nyilván nem száraz szakkönyvet írtam, nem is akartam.
ÓMR: Sok expedíciónak sokkal nagyobb volt a földrajzi jelentősége, mint az, amit az Intézet fel tudott használni az eredményeikből. Ez is egy kettősség.
HP: Valóban, de pazarlás lett volna csak egy céllal elküldeni olyan messzire embereket.
ÓMR: A könyvben a legmesszebbre jutott expedíció Japánba ment. Tudom, hogy az Intézetnek vannak titkai, de terveznek távolabbi expedíciókat is?


HP: Igen, természetesen. Japán, vagy inkább a Japán-szigetek, elég távoli cél, de nem a végső határ. Már egyeztetés alatt áll az a tervezet, aminek során egy világkörüli útra indul egy jól felszerelt egység és többek közt Ausztráliát és Új-Zélandot is érinti. Ez utóbbi környékén van az Átkerült-területek ellenpontja, amit szeretnének alaposabban megvizsgálni.
ÓMR: Mit remélnek ott találni?
HP: Valószínűleg semmit sem fognak, de sose lehet tudni. Ráadásul sokszor csak a véletlen segít, különben elmennének egy fontos nyom mellett.
ÓMR: Mint Japánban.
HP: Pontosan. Bár még nem tudtuk megnyugtatóan bizonyítani, de úgy tűnik, hogy az Átkerüléssel egy időben, vagy valamikor a környékén (nyilván utána) egy hatalmas erejű földrengés történt Honsu szigetének keleti részén, illetve annak partjainál.
ÓMR: Ezt fedezték fel véletlenül.
HP: Igen. Ugye mintegy negyven évvel ezelőtti eseményről beszélünk egy olyan területen, ahol az iparosodás csúcsa nagyjából a fazekasságot jelenti. Negyven év alatt szinte minden természeti katasztrófa nyoma eltűnik, talán csak az nem, ha egy vulkán két méternyi lávával borítja be a területet. Erről itt szó sem volt. Viszont az a tengerrengés, ami másodlagos hatásként letarolta a partvidéket, fentmarad az őslakók kollektív emlékezetében.
ÓMR: Többen támadták ezt a forrást.
HP: Jogosan. A térségben gyakoriak a földmozgások, ráadásul nincs írott kultúra, arról nem is beszélve, hogy a közvetlen érintettek minden bizonnyal életüket vesztették a katasztrófában. Az is egyértelmű, hogy több múltbeli esemény (és több hallomásból ismert, torzult, felnagyított, mitologizált) keveredik a beszámolókba. Ezért mondom, hogy ez még csak egy feltevés. És még ez sem lenne, ha az expedíciónak nem tagja Erina Hisida nyelvész, aki a Nyelvi Intézet munkatársaként nem csak a szüleitől örökölt japán nyelvörökségét ápolja, de több keleti nyelvet is tanulmányozott, többek közt az ainu nyelvet is, így, nem könnyen, de tudott kommunikálni a Honsu északkeleti részén talált ainu törzzsel, amivel szövetséget is kötöttek. Az ő beszámolóikból bontakozott ki a földrengés-cunami katasztrófa, majd sikerült ennek az idejét is kibogozni. Ez se volt könnyű.
ÓMR: Más naptárt használnak.
HP: Egyáltalán nem használnak naptárt, az idő másodlagos tényező az életükben. Kissé délebbre vannak olyan közösségek, amik már központosítottabbak, földműveléssel is foglalkoznak, az ő tudásanyaguk jól fog majd jönni, mert nekik muszáj jobban figyelniük az időre. Szükség lesz még egy expedícióra, ez kétségtelen, de nehéz rá forrást találni.
ÓMR: Azt gondolná az ember, hogy ilyen felfedezés után könnyebb.
HP: Sok a kérdőjel, ráadásul a Japán-szigetek messze vannak és számos vonzóbb célpont akad közelebb.
ÓMR: A könyvben tárgyi bizonyítékokról is szó van.
HP: Igen, ez így igaz. Hisida asszony felfedezése után az érintettnek mondott területeken végeztek kutatásokat, talajvizsgálat, botanikai vizsgálatok, stb, és valóban megtalálták egy cunami nyomát, ami akár a kérdéses időben is lecsaphatott a partra. Tehát a dolog erőteljesen valószínűnek tűnik.
ÓMR: Mi ennek az átkerüléskutatási jelentősége?
HP: Megerősít bizonyos elméleteket. Az az energia, ami áthozott minket és beékelte ezt a területet egy korábbi helyre, a Föld belsején keresztül valahol máshol robbant ki - mert ugye errefelé szinte észrevétlenül simult minden össze, nem mértek szeizmikus mozgásokat azon az éjszakán, csak szélvihart, ami a légköri nyomáskülönbségből adódhatott. De az energia nem vész el, csak átalakul - úgy tűnik, Honsu partvidékén tört a felszínre.
ÓMR: Keresték máshol is.
HP: Persze. A Mediterránium "forró" pontjain, a Kanári-szigeteken és egyéb helyeken is.
ÓMR: És most megtalálták?
HP: Talán.
ÓMR: Tehát Japán partvidékét mi döntöttük romba?
HP: Nem volt ott sok rombadönteni való, pár primitív falu talán, vagy annyi se. De igen, lehet. Közvetve akár mi is tehetünk róla.

(...)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr592738452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakyster 2011.03.15. 10:05:51

És az e lehetséges e, hogy nem Ómagyarország került át, hanem minden más?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.03.15. 13:03:31

Persze, ez a "mindenki-szembe-jön-az-autópályán" elmélet. :)

bz249 2011.03.15. 14:39:57

@szs.: Tipikus omagyar mentalitas: termeszetesen mindenki szembejon az autopalyan, mert hulye antik! :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.03.15. 14:54:14

@bz249: És különben is mi vagyunk tankkal... :)

Szakyster 2011.03.17. 20:32:14

Attól még, hogy mindenki szembe jön, nem mi vagyunk a hüjék, ezt már Galilei is megtapasztalta. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.03.18. 13:27:06

Ez így van. Létező elmélet a "mi maradtunk, ők jöttek", egy időben hivatalos katolikus álláspont is volt egyébként. :)

bz249 2011.03.18. 17:11:35

@Szakyster: sot meg akkor is lehet igazunk, ha tenyleg hujek vagyunk. Ugye az a csavopek is vilaghiru lett, aki azzal hazalt a kulonbozo europai uralkodoknal, hogy a Fold kerulete 28.000 km, szemben az akkoriban elfogadott 40.000 km-rel. A vegen persze kiderult, hogy nincs igaza, de hat kit erdekelt ez mar Amerika felfedezese utan.
süti beállítások módosítása