Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Ómagyarország lángokban - XVIII: Ajtony 2.

2012.02.20. 20:51 | szs. | 1 komment

Címkék: ómagyarország lángokban

Nem engedték fel sehova, ahonnan láthatott volna valamit. A hídra nem is számított, már rég nem az a kivételezett helyzetű utas volt, mint az első kalózos összecsapás idején. A fedélzet pedig tele volt fegyveresekkel és a fegyverek kiszolgálóival, semmi szükség nem volt egy civilre is a pályán. Mivel a felajánlott kabint nem fogadta el, maradhatott a fokszliban és nézhette a készenlétben ülő belső haváriásokat, akiket szintén nem engedtek fel a fedélzetre.

Ha jól számolta, még fél óra volt napkeltéig – az őrség leghosszabb félórája, legalábbis néhány katonaviselt ismerőse szerint. Őt annak idején kiszuperálta az orvos, bár ebben inkább a múltja és nem a tényleges fizikai állapota játszott szerepet. Na jó, biztos az is. Sok kellemetlen pillanattóól kímélték így meg, a sorosok közt viszonylag kevés diszkrécióra számíthat az ember.

A haváriások sem voltak beszédes kedvükben, néha odébbrakták valamelyik szerszámukat vagy táskájukat, váltottak pár szót, de inkább kifelé füleltek. A fejük fölött folyamatosan dobogtak a lábak, valami nehezebb dolgot is elhúztak. Ajtony egy pillanatra látta a szigetet a holdfényben, miközben visszakísérték a fokszliba, már akkor nagyon közelinek tűnt. Nem voltak már nála a térképei, de biztos volt benne, hogy Aigila szigete nem valami nagy, úgyhogy ha annyire betöltötte a látóhatárt, mint mikor a fokszliba menet átvágtak a rövid fedélzeti szakaszon, akkor már szinte meg is érkeztek. Még valami olyasmi is rémlett neki, hogy a szigeten egy vagy két kikötésre alkalmas hely van, a többi meredek szirt és hajózúzó szikla, a kalózok telepe, erődje ott lesz valamelyik kikötőnél. Vagy lehet, hogy csak egy van. Annyira nem foglalkoztak velük, az ómagyarok érdekeltségeit nem nagyon zavarták a szervezett tengeri rablók, az a néhány közvetlen fegyveres konfliktus is inkább a szívmelengető anekdoták sorát erősítette. Egyszer felmerült egy több görög hatalom által is támogatott tisztogató hadjárat ötlete, a rómaiak is beszálltak volna némi gyalogsággal, az ómagyarok pénzzel és felderítési adatokkal meg rádiós összekötőkkel támogatták volna a fellépést, de végül nem lett belőle semmi. Ajtony gyanította, hogy azért, mert sok görög pénzember két vasat is tartott a tűzben és legalább annyi érdekeltségük volt a kalózoknál, mint a kereskedőknél. A Kereskedelmi Hírszerzés azért elvégezte a házi feladatát, feltérképeztek pár ismert bázist, Ajtony mintha Aigiláról is látott volna egy légifotót.

Figyelmeztető sípszó hallatszott fentről, majd nem sokkal utána az Ancsa beköszönt a kalózoknak. A dördülés itt még itt lent is bántóan hangos volt, jóval hangosabb, mint várta, össze is rezzent tőle. Remélte, hogy a haváriások nem vették észre. Kicsit igazított valamit a fekhelyén, mintha csak azért mozdult volna meg, de a szeme sarkából figyelve úgy tűnt, hogy nem foglalkoznak vele.

Több nagy dörrenés nem jött – nem lehet valami gazdaságos 75 mm-es lövedékekkel bontani a kalózok erődjét, főleg, ha a lőszert sokkal veszélyesebb célok ellen kell tartalékolni. Valószínűleg csak a miheztartás végett indítottak ezzel. Néhány kisebb dörrenést hallottak még, puskalövéseket, majd a szokásos lábdobogás, csónakdaru nyikorgása, csónakmotor hangja, vezényszavak, újabb dörrenések. Kezdett távolinak tűnni az egész. A horgony kivetése után nem sokkal megjelent a fokszliban a szokásos kadét, egy rohamsisakot és aluvértet hozott.

- Ezt vegye fel, kérem – tette le őket Ajtony elé. - A következő osztaggal ki kell mennie a partra.

- Igen? - nyúlt a sisakért Ajtony. Mindig is kényelmetlennek találta ezeket az átkerülés előtti acéltákolmányokat, de látott már pár fejsérülést és különben sem fogadták volna el, ha ellenkezik. A kadét nem találta elég szorosnak azt, ahogy összekapcsolta a szíjat az álla alatt, húzott még egyet rajta, majd a aluvértet is segített ráadnia. A végén egy rohamkést nyújtott Ajtony felé.

- Ezt engedélyezték – magyarázkodott.

- Persze – motyogta Ajtony. Kicsit ügyetlenkedett az övével, mire felfűzte rá a fegyverét. Ha egy antival szemben használnia kellene, akkor csak a saját halálát nehezítené meg, gondolta. - Miért kell kimennem a partra?

- Az első osztag már kint van, felgyújtották a partra vontatott hajókat – felelte a kadét. - Az erőd alatt találtak egy karámot, amiben vagy száz rabszolgát tartottak a kalózok, velük kellene foglalkoznia.

- Karámot? - ismételte meg a szót Ajtony. Nevetségesnek találta a kifejezést, de nem lett vidámabb tőle. - Foglalkoznom?

- A kapitány mondta így – pontosított a kadét. - Azt reméli, hogy fel tudja használni őket a sziget megszállására, de látatlanban nem bízik meg bennük, szeretné, ha Ön felmérné őket, kicsodák, micsodák, mire lehetnek jók. A csata miatt nem kell aggódnia.

- Nem aggódom – hazudta Ajtony.

 

A kelő nappal érkeztek. A parti hullámokat nem csak a napfelkelte, hanem az éjszakára partra vontatott kalózhajók lángja is vörösre festette. A kis öblöt uraló szirten állt a kalózok erődje, a falakon túl két füstoszlop is az ég felé tört. A motorcsónakot vezető tengerész morgott is miattuk, nem tetszett neki, hogy messziről lehet látni, hogy valami nincs rendben Aigilán. Az égő hajókat már el is kezdték oltani.

- Gázoljon ki! - szóltak oda Ajtonynak. A kalózok vagy akárkik ferde rámpaszerűséget vájtak az öböl sziklafalába, a motorcsónak nem is ment ki egészen a partig. A kadét átugrott az oldalfalon, derékig merült a vízbe, majd a diplomata felé nyújtotta a kezét.

- Jöjjön!

Ajtony nem fogadta el a segítséget. Viszonylag könnyedén átküzdötte magát az oldalfalon. Mikor a hideg tengervíz a nadrágján keresztül a bőrébe mart, felszisszent. Sohasem szerette a vizet, neki a Tisza még a nyár közepén is túl hideg volt. Most meg egész nap átázott ruhában lehet...

- Úgy látom már be is fogták őket munkára – mutatott a kadét az égő hajók körül szorgoskodó alakokra, miközben a víz alatt is folytatódó rámpán a part felé gázoltak. Ajtonynak eddig fel sem tűnt, de tényleg antik voltak, férfiak, nők, gyerekek vegyesen, utóbbiak mindenféle rögtönzött edényben (a gyerekek egyenesen összeszorított kezükben, nem túl hatékonyan) vizet hordtak a tengerből, a férfiak meg dorongokkal ütötték szét a parázsló, füstölgő roncsokat. Néhány matróz felügyelte őket, kezükben gépkarabéllyal. Kicsit odébb a tengerészgyalogosok egy aknavetőt készítettek éppen elő, a szakasz parancsnoka a szirten álló erődöt figyelte messzelátón keresztül.

- Megszámolták már őket? - kérdezte Ajtony a rabszolgák felé bökve.

- Pontosan? - kérdezett vissza a kadét. - Szerintem nem.

- Itt van mind?

- Azt hiszem.

- Akkor megszámolhatnánk őket. Meg kellene valami papír is, tintaceruza, ilyesmi.

- Persze.

A szakaszvezető rádión beszélt valakivel, majd az órájára nézett. Az erőd felől lövések hallatszottak, majd valaki ordított, mintha átkozódott volna, de lehet, hogy csak a hangszín miatt tűnt annak. Az ellenfényben és a füst miatt nehéz volt kivenni, de mintha senki nem állt volna odafent a falakon, hogy szembeszálljon az ostromlókkal.

- Vigyázz! - kiabálta valaki. - Vigyázz!

Mire Ajtony felfogta volna, hogy mire kell vigyázni, az aknavető eldördült. A hajókat oltó rabszolgák ijedten a földre vetették magukat, pár gyerek sikoltozva a sziklák felé rohant, a rájuk felügyelő matrózok dühös káromkodásától kísérve.

- Nyugtassa meg őket! - sürgette a kadét Ajtonyt. A diplomatának magát is meg kellett volna nyugtatnia, de most nem volt idő ilyesfajta érzelgősségre. Görögül, latinul meg illírűl próbálkozott, az idegességtől sokszor komikusan magasra csúszott a hangja, de úgy tűnt, hogy így még hatásosabb: a rabszolgák feltápászkodtak és nehézkesen újrakezdték a munkát. Ajtony magyarázott még nekik valamit az aknavetőről, hogy nem kell félni tőle, de nem érezte túlzottan hitelesnek magát. Csak akkor sikerült valamennyire összeszednie magát, mikor az egyik fiatal nő – meglehetősen szakadt, de drágának tűnő ruhában – odajött hozzá, hogy engedélyt kérjen tőle a fia visszahozásához. A gyerek eltűnt a parti sziklák között, a matrózok sem keresték már, bár az egyik fogadkozott, hogy minimum lelövi, ha előkerül. Ajtony pár perc alatt lerendezte az ügyet és kezdte úgy érezni, hogy a helyén van, megvan a szerepe, a feladata és még ért is hozzá. Kis dolgok, de jól jönnek, ha az ember egy csata szélén lábatlankodik.

Mire a tegnap még sokak által rettegett kalózhajókat vizes, elszenesedett roncshalmazzá változtatták, a tengerészgyalogosok is végeztek az erőddel. A harmadik tiszt szállt partra, hogy irányítsa a továbbiakat, Ajtonyt is maga mellé rendelte, így a diplomata hallhatta a reggeli akció összegzését is. A kalózbázis elleni támadás messze állt a teljes sikertől: a hajóikat megsemmisítették ugyan és az erődöt is elfoglalták, de ehhez az eredetileg tervezettnél jóval több hadianyagot kellett elhasználniuk. Nem akartak kockáztatni, így mindent erőből oldottak meg: aknával, rpg-vel, kézigránáttal, ezek ellen az erőd falai nem sokat védtek, főleg úgy, hogy pár vaktában eldobott kövön és sebtében kilőtt nyílvesszőn kívül semmit sem tudtak a támadóikhoz vágni a falakat figyelő lövészek miatt. Egy kisebb csoport fegyveres kitört és akik túlélték az első tíz másodpercet, azok felszívódtak a szigetet borító ritkás erdőben. A hátramaradókat vagy lelőtték, vagy felrobbantották, mindössze két foglyot ejtettek, de az egyik inkább volt halott, mint élő. Na meg ott volt az – immár megszámolt – száznégy rab, akit valószínűleg krétai vagy afrikai emberpiacokra szántak.

- Velük amúgy mi lesz? - érdeklődött Ajtony, mikor a harmadik tisztnek maradt egy kis ideje a diplomatára is.

- Felszabadítottuk őket – felelte a tiszt. Olyan hangon mondta, mintha valami rabszolgaságellenes ÓMR propagandaadásban dicsekedne. - A férfiakat felhasználjuk, hogy őrködjenek az erőd felé vezető ösvényeknél, a nők meg gyerekek bemehetnek a falak mögé. Pár kalóz lehet még a szigeten, ha visszamerészkednének, akkor az antik riasztanak. Mindenki jól jár.

- És ha elmentünk? - kérdezte Ajtony.

- Akkor mi van? - értetlenkedett a tiszt.

- Mi lesz velük akkor?

- Mi lenne? Azt csinálnak, amit akarnak. Újra szabad emberek.

- Az összes hajót felgyújtottuk a szigeten és a kalózok társai hamarosan átnéznek ide, hogy mi történt.

- Már kint vannak az őrszemeink, megvárjuk, amíg behajóznak az öbölbe és elsüllyesztjük őket.

- De ha már nem leszünk itt? A volt rabszolgákat nem tudjuk magunkkal vinni – mutatott rá Ajtony.

A harmadik tiszt arcáról leolvadt a kincstári propagandamosoly. Zavartan megvonta a vállát.

- Ez már nem az én hatásköröm. Az én dolgom a parti rész biztosítása és a figyelőszolgálat.

Ajtony emlékeztette magát, hogy ennél neki sincs több dolga a nemrég felszabadított szerencsétlenekkel. De akármennyire is kényszerítette magát, hogy hivatalosan és szenvtelenül fogja fel a dolgot, csak egyre rosszabbul érezte magát tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr854149891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása