Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

ÓML2 - III. Jonatán 2.

2013.03.13. 20:00 | szs. | 7 komment

Címkék: ÓML2

Night Patrol.JPG- Ezredes úr!

Jonatán felriadt. Tünde nehezen akarta csak elengedni, úgy kellett magát kiszakítania a felesége csupasz, jó illatú karjaiból. Aztán a valóság mellbe vágta, a tétova álomképek szétfoszlottak és semmi más nem maradt, mint a fedezék dohos szaga, az egyenruhában alvástól sajgó háta és egy mécses fénye, a mécses fényében két arc.

Az egyik Para.

De ő soha nem mondja azt, hogy „ezredes úr”.

Most se mondott semmit.

- Jelentkezzen! - morogta Jonatán a másiknak. Valahonnan ismerős volt az arca, de jelenleg Tündén és Parán kívül nem sok embert tudott volna megnevezni. Szép kis párosítás.

- Pánczél Károly hadnagy, az al-dunai egységek összekötője, jelentkezem!

- Értem – dünnyögte Jonatán csak úgy magának, majd nehézkesen felült. Para már készségesen nyújtotta is neki a fegyverövét és a pisztolyt. Jonatán intett Pánczélnak, hogy mondja, közben felszerelt.

- Úgy tűnik, hogy Szörényvár megindult felénk – jelentette Pánczél.

- Úgy tűnik?

- Több jelentés alapján igen, de a megerősítéseket már nem kaptuk meg. Sok megfigyelőpont egyáltalán nem jelentkezett be tegnap óta.

- Az erőd?

Pánczél tanácstalanul nézett.

- Semmi változás – közölte Para. - Este tíz óta nyugalom van.

Nem akarták megzavarni az álmomat, gondolta Jonatán. Kicsit még hálás is volt nekik, így legalább egész sokáig jutott Tündével. Még most sem múlt el teljesen a hatása, szerencsére a gyakorló nehéz szövete nem engedte túlságosan domborodni ott alul.

- Valószínűleg ők is tudnak arról, hogy elindították a felmentő sereget – jegyezte meg Pánczél. Rohamsisakot viselt, eltakarva a kopaszodó fejét. Milyen hangja lehet, amikor jól megizzadva leveszi és a bélés bőre elcuppan...

Te jó ég, gondolta Jonatán. Korábban el kellett volna aludnom.

- Hívják össze a haditanácsot! - parancsolta.

- Már riasztottunk mindenkit – vágta rá fontoskodva Pánczél.

- Ja – mormolta Para az orra alá. Ez igazából az ő dolga lett volna; valószínűleg ő is küldte ki a riasztást, csak a hadnagy érezte úgy, hogy fontoskodnia kell.

- Akkor igyekezzünk – indult meg Jonatán. Para előzékenyen félrehúzta a sátorlapot, majd mikor a parancsnoka kilépett rajta, elengedte. A nehéz, dohos szagot árasztó szövet pont Pánczél előtt esett vissza a helyére.

- Csak Ön után, hadnagy – alázatoskodott Para.

Az asztal fölött óvatosan lengedező csupasz villanykörte fáradt, borostás arcokat világított meg.

- A korábbi jelentések szerint két ágyús naszád a tenger felé tartott – bökött a Duna-deltára Jonatán. - Most meg azt mondják, hogy a tizenhetes megerősített őrpontot két ágyús naszád lőtte szét másfél órája. Hány naszád van lent?

- Kettő – felelte Pánczél. - Vagy visszarendelték őket, vagy el sem indultak és téves jelentést kaptunk.

- A haditengerészet is azt tartotta valószínűnek, hogy a naszádokat leviszik a tengerre, hogy támogassák az Esztergomot – tette még hozzá Markonics százados. Markonics a szávai utánpótlásért felelt és az ostrom kezdete óta többször járt Fiumében is. - Szinte biztosra vették, hogy ott vannak.

- Márpedig a tizenhetest szétlőtték – bökött újra a térképre Jonatán. - Úgyhogy tételezzük fel, hogy itt vannak és jönnek fölfelé. Hol állítjuk meg őket?

- Vissza kell vinnünk a hetvenötöst a lőállásba – javasolta a tüzérek összekötője.

Jonatán az ajkába harapott.

- Az túl közel van – jelentette ki végül. - Azt az utolsó védvonalnak szántuk, nem engedhetjük ennyire közel őket. Innen – mutatott a hetvenötös folyami lőállására – már be tudják lőni két táborunkat is. Vagy fedezhetik a partot, ahol csapataik jöhetnek.

- Lassíthatjuk őket rajtaütésekkel – mondta Pánczél. - Tűzerőben a folyómenti egységek alulmaradnak, de egy kis szerencsével okozhatnak nekik komoly károkat. A gond inkább az, ahogy már az ezredes úr is említette, hogy a jelek szerint szárazföldi egységek is kísérik őket a parton. És nincs rendes arcvonalunk, innentől lefelé akárhol lehetnek szörényváriak.

- Nincsenek azok olyan sokan – jegyezte meg valaki.

- Nincsenek – hagyta rá Pánczél. - De a dunamenti őserdőben ők vannak otthon. Minden megfigyelőpontot sündisznóállássá kell változtatnunk, ha nem akarunk további veszteségeket.

- Mintha azt mondták volna, hogy ezek a pontok rendesen beásták magukat – emlékeztette Jonatán.

- De csak járőrök ellen, itt pedig rendes támadás zajlik.

Jonatán morgott valamit. Letette a mutatópálcáját, majd leült a tábori székre és a kézzel firkált jelentéscetliket kezdte olvasgatni. A tizenhetes pont szétlövését három független forrás is megerősítette. Járőrszintű összecsapások a folyó mindkét oldalán, több halálos áldozattal és súlyos sérülttel; az ellenségnek okozott veszteség nem ismert. A harctéri parancsnokok által becsült okozott veszteséget nem tudta komolyan venni, ha igaz lenne, a szörényváriak pár nap alatt elfogynának.

A haditanács tagjai némán vártak, egyikük sem mert leülni engedély nélkül. Helyes. Jonatán letette a cetliket és végignézett a sápadt fénytől sápadt arcokon.

- Ha koncentráltan támadnak, akkor koncentráltan védekezünk. Csak a Dunán jöhetnek. Kijelölünk egy pontot, ahova összevonjuk az elérhető erőinket és ott megállítjuk őket. Mit tudunk leküldeni támogatásul? A naszádunk mikor ér oda?

- A naszádunk névleg van az állományunkban, de azt a főparancsnok jóváhagyása nélkül nem vezényelhetjük át. - A dunai-összekötő hangja aggodalmasan csengett. - Nem hiszem, hogy jóváhagynák, ők a főerőkkel néznek szembe északon.

- Mi pedig csak a szörényváriakkal – bólintott Jonatán. - Értem. De az nekik sem tetszene, ha belénkmásznának alulról.

Maga csak ne akarja Szegedet elfoglalni” - visszhangzott a fejében majdnem-apósa hangja. - „Maga csak örüljön annak, ha a déli szárnyunkat biztosítani tudja.”

Elveszítettek egy őrpontot, emlékeztette magát. Ez még semmi. Egy napja ostromolják a nándorfehérvári erődöt, ami nem mutatja jelét annak, hogy meg akarná adni magát. Most meg biztos nem fogja, mert arra számít, hogy a szörényváriak nehéztüzérsége feltöri az ostromgyűrűt. De ez is csak egy lehetőség. Semmi nem történt, csak elkezdődött az, amire készültek már egy ideje. Az lenne a gyanús, ha minden könnyen menne. Valahogy mégis keserű szájízt hagyott az egész.

A naszádot viszont tényleg biztos, hogy nem adnák át. A Dunán összpontosított folyami flottához képest a két ágyús naszád délről nevetségesnek tűnhet, nem fogják gyengíteni a védelmet miattuk. Sőt, lehet, hogy Zarányi nem is bánná, ha a majdnem-veje belebukna a feladatába.

- Kérvényezzem? - kérdezte a dunai összekötőt.

Jonatán megrázta a fejét.

- Nem. - Újra felállt, kezébe vette a pálcáját a Duna sötétkék szalagjára bökött. - Hol a legalkalmasabb a védelmi pont felállítása? Figyelembe kell venni a terepadottságokat és a távolságokat, össze kell tudni vonnunk az egységeket lentről és fentről is.

- Szendrő – jelentette ki végül Pánczél, mikor megunta a többiek hümmögését. - Közvetlenül a fővízi meder mellett van egy megerősített emancipátor-állomás és a járőrtevékenység alapján a Moraván innen egyelőre nincsenek szörényvári beszivárgók. A szige...

- Túl közel van – jegyezte meg valaki. - Nem engedhetjük őket ennyire...

Jonatán felemlte a kezét.

- Pánczél hadnagy még nem fejezte be – közölte. - Folytassa, hadnagy!

- A folyót kísérő ártéri erdőkben nincs kialakult arcvonal – mutatta Pánczél a térképen. - Sok megfigyelőpontnak még az is nehézséget okozott, hogy a fővízi medret rendesen megközelítsék és találjanak olyan helyet, ahol ideiglenesen be tudnak rendezkedni. De itt még valamennyire jelen vagyunk, főleg úgy, hogy a folyón keresztül közlekedünk könnyű egységekkel. Bent a sűrűben az az úr, akinek jobb a helyismerete és ez a terület hagyományosan a galambóci kiserőd járőrterülete. Galambóc – bökött a térképen a Vaskapu bejáratához. - Ahol a hegyek elkezdődnek, ott számunkra véget ér minden lehetőség, két járőrt próbáltunk bejuttatni, egyikről sem érkezett azóta hír. A hegyeken inneni folyószakaszon is szinte folyamatosak voltak a járőrök közti incidensek. A szörényváriak nagyon jók, ha szabad ezt így kijelenteni.

- A propagandát tartogassuk a bakáknak – mondta Jonatán.

- Tehát Szendrőt javaslom – zárta le Pánczél.

- És ha áttörnek? - méltatlankodtak többen is. - Nem lesz időnk összeszedni magunkat és itt is lesznek rajtunk.

- Ha lentebb valami gyengébb védelmet rakunk össze, és azon törnek át, mivel vagyunk előrébb? - kérdezett vissza Jonatán. - Csak az erőnket pazaroljuk és romboljuk a morált. Amivel kapcsolatban már így is vannak aggasztó jelek.

- A legtöbb bevonultatott nem akar harcolni – bólintott a polgárőrök összekötője.

- Ez valahol érthető – mormolta Jonatán. - Ezért nem engehetünk meg magunknak több kudarcot. Egy óra múlva kérem azoknak az egységeknek és felszereléseknek a listáját, amiket a lehető leggyorsabban Szendrő megerősítésére tudunk küldeni. Szendrő... - maga elé húzta az al-dunai szakasz parancsnokainak listáját. - Szendrő védelmét Uzonyi százados irányítja. Pánczél hadnagy tartja a kapcsolatot és folyamatosan értesít mindenről. Ezzel kapcsolatban van kérdés?

A sátorból kilépve Jonatán megigazította a zubbonya gallérját és egy pillanatra megcsapta a saját szaga. Megállt, leengedte a karját és a Száva partján sorakozó fákra bambult, a reggel félhomályában minden olyan békésnek tűnt, időtlennek. Még egyszer megigazította a zubbonyt, a vasalatlan, nehéz anyag mintha csak kereste volna az alkalmat, hogy tud kényelmetlenül a felsőtestére szorulni. Ezúttal hiába vett több nagy levegőt, nem érezte a testszagát. Ezt általában nem is érzi az ember, gondolta, inkább az a furcsa, hogy megcsapott. Talán egy pillanatra újdonságnak tűnt a sátor füstös levegője után. Mikor is fürdött utoljára? Alsóneműt sem váltott már... talán harmadik napja? Pedig neki aztán meglenne rá a lehetősége, még arra sem foghatja, hogy egy berántott baka itt a világ végén, kutyáknak való elszállásolással. Csak valahogy mindig volt fontosabb dolga és Tünde is messze van. Tünde miatt minden nap megmosdana, a felesége utálta a katonaszagot. Elviselni elviselte, szóvá se nagyon tette, de Jonatán érezte, hogy így van. Szörnyű, hogy milyen igénytelen lesz az ember, ha egyedül van.

- Valami gond van? - lépett mellé Para. Para, meg a bagószaga. A fenének foglalkozom ennyire a szagokkal. Egy katonai tábor közepén. Háború idején.

- Semmi – rázta meg magát Jonatán. - Gyerünk a fedezékbe, indítsuk el a reggeli parlamentert, aztán lövöldözzünk tovább.

- Minek küldünk parlamentert, ha úgyse adják meg magukat?

- A kérdés jó – bólintott Jonatán. - Majd két lövés között gondolkodom rajta.

Fél óra múlva megkezdődött Nándorfehérvár ostromának második napja.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr725133387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neutor 2013.03.14. 07:09:58

No. ez jolesett!
A fehervari ostromnal mennyi tuzerseg van jelen. Nem tunik soknak.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2013.03.14. 15:35:54

Pár ütegre való aknavető, meg a hetvenötös, már amikor azt épp nem telepítik át. Nem sok, de a flották (és a félelmetes hírű Központi Páncélos Dandár) kivételével sehol sincs komolyabb tüzérség, már ha a hetvenötösök komolynak tekinthetők.

neutor 2013.03.14. 15:54:54

Ha jol emlekszem a KPD-nek mar csak a hire felelmetes.
Komolyan kivancsi vagyok, hogy mi sul ki ebbol!:)

bz249 2013.03.15. 18:21:01

A haromnapos testszagot azert egy rendes katonaember nem erzi meg, legalabbis abbol kiindulva, amikor a hegyi turan hetente egyszer valtottunk alsonemut (de ketszer mostunk fogat). Mondjuk az is igaz, hogy ott hideg volt. :)

2013.03.19. 13:38:55

" a főtörzs úr takarodó után, mikor azt hittük a nyugalom következik, tisztasági ellenőrzést végzett, aminek lényege az volt, hogy mindenkinek ki kellett dugnia a lábát a takaró alól, és ő szuronyával a lábujjakat kissé szétfeszegetve vizsgálódott. Persze valaki mindig elnevette magát, s ezt ő úgy értelmezte, hogy a század még nem elég fáradt, mert kedvünk van nevetni. Így aztán rendszerint ki esti kiegészítő gyakorlat következett. "
( idézet forrása: A Magyar Kir.101. Honvéd Gépkocsizó Tanezred a II. Világháborúban) marhajó, sok fotóval. (bookline)

neutor 2013.04.11. 16:47:38

@bz249: egy ezredes ( majdnem pizsamas!) sosem szaglik.:)

neutor 2013.04.11. 16:49:20

Mikor lesz valami? EHEZUNK!!
süti beállítások módosítása