Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A Galliai-háború 9.

2017.11.23. 08:30 | bz249 | 2 komment

- Akkor az annyi lesz, mint… egymillió és hetvenötezer dénár

Varro szája lefelé kezdett görbülni, sokkal többre számított, egymillió sem kevés, de egy részét nyilván szét kell osztania a katonák között. Persze számíthatott volna rá, hatezer gall rabszolga teljesen taccsra vágta a piacot, ugyanakkor viszont kénytelen volt minél hamarabb eladni őket, minden nappal csak zabáltak és két lábon járó egészségügyi kockázatot jelentettek.

Valaki félrelibbentette a sátorponyvát.

- Mondtam, hogy senki se zavarjon!

- Quintus Fabius Maximus Verrucosus Ibericus legátus, a Galliában harcoló légiók főparancsnoka.

A légionárius harsogása betöltötte a sátrat, a rágóizmok görcsbe rándultak Varro halántékán, mint amikor gyerekként jégcsapot szopogatott.

- Varro, Juppiter pöcsére, mi nem volt világos a feladatból?

A legátust nemhogy fiatalembernek, de középkorúnak is csak nagy jóindulattal lehtett mondani, azonban negyvenöt éve ellenére az egészségi állapota tökéletesnek tűnt. A megjelenése mondjuk nem felelt meg annak a kolosszusnak, amely az egyszerű emberek fejében élt Róma hőséről, Varro azonban akkor sem reszkethetett volna, ha Fabius akkora termetű, mint az a barbár ómagyar, aki még latinul sem tudott rendesen.

- Legátus?

- Még egyszer kérdezem, mi a redvás fene nem volt világos abból, hogy nyomulj előre Lyonig vagy mi volt ennek az istenverte helynek a neve mielőtt porig égetted.

- Lugdunum.

- Szóval mi nem világos abban, hogy nyomulj előre Lugdunumig és kezdj tárgyalásokat. Hangsúlyozom tárgyalásokat a helyi törzsfővel a behódolásról. Azt sejtettem, hogy egy mészáros fia nem képes felfogni a háború művészetének finomságait, de úgy gondoltam, hogy ilyen egyszerű fogalmakat még egy csirke is képes felfogni. Viszont abból, ahogy ez a hely kinéz…

- Lugdunum – vetette közbe a Fabiust kísérő légiós

- Téged ki kérdezett?

Fabius nem szokott üvöltözni senkivel, híresen jó önuralma van. Hacsak, hacsak ennek az önuralomnak a forrása nem a környezet feletti kontroll volt. Varro ugyan megszegte a parancsot, de a legátus a sereg vezéreként… megvagy te felfuvalkodott ökörbéka!

- Szóval Varro, ez a Lugdunum nevű hely leginkább elpusztítottnak tűnik. A Rómába küldött rabszolgák hadifoglyoknak és nem szövetségeseknek, a halott katonáid viszont nagyon is halottnak látszanak. Ha némi magyarázatot fűznél hozzá!

- Nem láttam értelmét a tárgyalásoknak legátus.

- Nem láttad értelmét?

- Ahogy mondtam, nem.

- Szóval úgy?

- A legmélyebb tisztelettel legátus, de Massiliából nézve másnak tűnik a helyzet, mint Lugdunum falai alatt. És engedelmeddel a Szenátus az alvezéredül és az elővéded parancsnokává nevezett ki, jogomban áll az adott helyzetnek megfelelő döntést meghozni.

- Amennyiben az valóban a megfelelő döntés.

- Soha egyetlen római parancsnokot nem marasztaltak még el azért, mert túl bátor volt. Soha nem vezetett még a római katonák bátorsága vereséghez.

- Az ostobaság azonban igen.

Varro állta a legátus tekintetét, egy idősödő katona, egy letűnőben lévő világ emléke. Méghogy ostobaság, Fabius a családja mindig is a Köztársaság vezetőjének nevelte, és akkor is az lett volna, ha egy nyáladzó idióta. Sőt gyerekkorában kifejezetten butának, lustának és nehézfejűnek tartották. Vajon a nagy Ibericus tényleg megváltozott vagy egyszerűen a világ lett elnézőbb vele szemben?

Varro ezzel szemben egy mészáros fia volt, ha ostoba lenne ma is birkákat herélne. Hogyan is lehetne egy mészáros ostoba fia a IX. légió legátusa és szenátor? Ha valaki a sátorban állók közül bizonyított az Varro.

- A győztes sohasem ostoba. Szerencsés lehet, buta azonban nem.

- Hívd össze a tisztjeidet! A híreim számukra is fontosak.

Ő adta fel. Varro nagyobb diadalt aratott, mint Lugdunum feldúlása.

 

***

 

- És azt mondta, hogy a légiónak össze kell kapnia magát, ugyanis hamarosan támadni fogunk.

- Novemberben? Ez bolond! – hitetlenkedett Takács Héraklész Róbert

- A nagy Ibericus nem bolond! – Valgus talán őszintén hitt ebben, azonban az, hogy értette volna a legátus terveit az inkább nem jellemző kategóriába tartozott

- Csak egy bolond vezényel sereget a hegyekbe a télen – kontrázott a térképész

Ulf király és Homonyik őrnagy bolondok lettek volna? A „Száncsengő” hadművelet… ott érezte meg, hogy Isten igenis létezik és közel van, ahogy a Vöröstoronyi-hágó felé menetelő hegyivadász század fejlámpáinak gyöngyfüzére egybeolvadt a szikrázóan ragyogó csillagokkal, azt nem lehet a matéria fogalmaival leírni. Hogy aztán négy nappal később megtapasztalja, hogy a Teremtő képes elfordítani a tekintetét.

- Vagy egy zseni – vetette közbe Herman

- Egy zseni? – a római és a térképész tökéletes szinkronban tette fel a kérdést

A kimberek valóban a téli szállásaikon voltak, a decemberi fagyban még a legjobb vadász is szinte tehetetlen, ráadásul az élelemnek csak egy kisebb része származott a vadászatból. A nagyját a mégoly alacsony színvonalú fölművelés, a gombák és bogyók biztosították. A hó alatt viszont sem gomba sem bogyó nem termett. Az előző nyár legnagyobb részében láncokat vertek a Vöröstoronyi-hágó sziklájába, menedékeket építettek, készleteket halmoztak fel... egyetlen anti sem hitte, hogy a Magas-Tátrán télen át lehet jutni.

- Ismerd meg az ellenséget, márpedig Fabius Ibericus valószínűleg rengeteget tud a hegyi törzsekről. Nem mellesleg az amatőrök a taktikát, a profik a logisztikát tanulmányozzák.

- Ezt ismerem! – vágott közbe a térképész – Anyagháború: a profik választása.

- Logisztika?

- Mi a helyzet a római légiókkal Valgus? Életben maradnának az erődök és a trén nélkül?

- Nem hinném.

A fehér álcaruhába öltözött kísértetek (a rikítóra mázolt, a feltűnőségükkel is a legyőzhetetlenségüket demonstráló megtörőkkel ellentétben) gyakorlatilag láthatatlanok voltak, míg a síléceiknek köszönhetően hangtalanok és villámgyorsak. A kimberek csak akkor eszméltek fel, amikor az első RPG a tábor közepén felrobbant. Férfiak, nők, gyerekek… egy kimber soha nem lehetett elég fiatal ahhoz, hogy, öljön és a gyengébb nem fogalmát sem tanulták meg.

- Télen viszont minden egyenlő. Télen senki sem maradhat életben a sziklák között. A galloknak vissza kell vonulniuk a szállásukra.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6513276591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neutor 2017.11.23. 16:02:13

Akkor a hadnagy úr elindul a hegyekben a hírnév felé?

bz249 2017.11.23. 19:08:16

@neutor: a hirnev fele vezeto uton nem elindulni nehez, hanem celba erni :-)
süti beállítások módosítása