Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A Galliai-háború 11.

2017.11.27. 08:30 | bz249 | Szólj hozzá!

- Herman, meséltem már, hogy egyszer Capuaban láttam egy kártyajóst?

- Még nem – a római szeme résnyire szűkültek és a pupillái kitágultak, ez nagyon nem tetszett Hermannak.

- Egy ostoba görög volt, rézzel szegett fára festett kártyákból jósolt a szerelemről és a vagyonról azoknak, akik hittek neki. Persze nem tudhatom, lehet, hogy tényleg megáldották az istenek. Bár úgy hallom, ti csak egy istent tiszteltek.

- Attól függ, mi ómagyarok általában csak egyet, de a germánok közül sokan hódolnak Wotannak és társainak.

Herman élt a gyanúperrel, hogy a római istenek közül Fortunának lesz kiemelt szerepe a következőkben. Noha a római mitológiát ostoba babonaságnak tartotta Valgus szerencséje mellett mégsem lehetett elmenni.

- Mindegy. Ami a lényeg, hogy talán engem is megajándékoztak az istenek a jövőbe látás képességével. Legalábbis ez a Tell Vilmos nevű istenetek azt súgja nekem, hogy hamarosan hat denarius üti a markomat. Szóval azt mondom snapszer.

Valgus akkurátus mozdulattal kihúzta a makk tizest a pakli aljából, amit Herman már szinte a sajátjának érzett az alsó birtokában, és lapjával lefelé a csomagra helyezte.

- Szóval egy negyvennel indítanék.

Herman magában átkokat szórt Bakos István, vagy Imre a fene se tudja, a Fortuna Nyomda és Játékkártyagyár alapítójára és arra a barom hivatalnokra, akik elterjesztették a játékot a Földközi-tenger térségében. Óh a rómaiak nem érzik a dolgot, az ő játékuk a kocka, simacsiga lesz, nyugtatta meg Héraklész játszotok egy kicsit, amíg leellenőrzöm a számításokat, legalább nyersz egy kicsit. Az kicsi nyeremény eddig mínusz hetven denarius volt, egy havi zsoldja… mert a rómaiak nem tudnak játszani, lehet, hogy a rómaiak nem tudnak játszani, de hogy Valgusnak piszok szerencséje volt az is biztos. Mert miért ne kapna egy ász és egy negyvenet kézbe, miközben a tízes alul figyel. És természetesen nincs nála a zöld ász amikor kellene, tök ász az bezzeg van, de hát az nem jó semmire. Fulladjon meg ott ahol van Valgus és Bakos István (vagy Imre is). Ja meg még…

- Héraklész, mi tart ennyi ideig?

- Jó munkához idő kell főnök.

- Pláne a lassúhoz, van már valami eredmény?

- Egyelőre semmi.

- Mit jelent az, hogy semmi?

- Azt, hogy még nem végeztem, fel kell vezetni a térképre az adatokat, aztán elemezni, és…

- Vagyis nem leszünk gazdagok az Átkerülés titkának megfejtőiként?

- Ezt nem mondtam…

- Herman, Héraklész, bocs hogy közbeszólok, és tényleg rendkívül ellenemre van, hogy szegényeket és gyengéket fosszak ki, de valaki ennél az asztalnál tartozik hat dénárral.

- Héraklész, parancsba adjam, hogy most azonnal jelenj meg az asztalnál és kártyázz?

- Igyekszem.

- Legalább valami jó kifogást mondanál, bakker.

Herman az erszényért nyúlt, hogy újabb hat dénárt halásszon elő, amikor a kunyhó sarkában megszólalt a rádió.

- Ez meg micsoda? – kérdezte meglepetten Valgus

- A kifogás – válaszolt Herman, a római utász ugyan tudta mi az a rádió, de még sohasem hallotta a vészcsatorna hívójelét – Most meg kérnélek a kunyhó elhagyására.

- Merthogy?

- Merthogy ez a jelzés a bizalmas üzeneteket előhívója és csak beavatottak vagy halottak tartózkodhatnak itt – szólalt meg Héraklész.

- Hidd el, kedvelünk téged Valgus, ezért nem szívesen ölnénk meg. – tette hozzá Herman.

- Ez valami vicc ugye?

- Nem, tényleg bírlak, noha egy mákosköcsög vagy a kártyában. Az üzenet azonban valóban bizalmas.

- Értem, akkor további szép napot.

 

Másodpercekkel a római távozása után Héraklész leadta a „Figyelek” jelzést. Herman közben a poggyászt túrta Rejtő Jenő Három testőr Afrikában című könyve után, amelyik a kódkönyv szerepét látta el. A kódolás első hallásra komplexnek tűnt pedig nem volt az, a központ számhármasokat adott le, amelyek a könyvbeli oldalszámot, sorszámot és szószámot jelezték. Az ember a szavak első betűjét összeolvasta, aztán kapott belőle egy értelmes ómangol nyelvű szöveget, amit már csak le kellett fordítani és kész is volt. Aki nem tudta, hogy melyik könyv kell a megfejtéshez vagy nem tudott inglisül az semmit sem értett az üzenetből. A római affér után, amikor a Szávánál zsákmányolt rádión lehallgatták az ómagyar követséget a minisztériumok reagáltak. Mert bármennyire is valószínűtlennek tűnt, de megfelelő álruhában akár a makedón király, a római konzul vagy éppen Karthágó trónörököse is bejuthatott egy inglis tanfolyamra. Vagyis a valódi biztonságot a kódkönyv jelentette, amelyik a rádiósoknak véletlenszerűen kiosztott könyvek egyikét jelentette, ezúttal Rejtőt.

- Hatvankettő, nyolc, öt. Kilencvenhárom, húsz, kilenc…

 

- És mindez mit jelent? – Hermannak éppen elég gondja volt a latin nyelv elsajátításával az ómangolra egy perce sem maradt volna… még akkor sem, ha valaki külön tanítani szerette volna

- Kurva nagy bajt azt hiszem.

- Részletesebben?

- Felfegyverzett csőcselék támadta meg a Szenátus épületét, a lictorok minimum húsz embert megöltek.

- Majd helyreáll a rend, van aki csak abból ért, ha pofán verik.

- Ez tegnap volt, este megöltek egy szenátort elszabadult a pokol Rómában.

 

***

 

A négy ránc nem akart eltűnni Varro homlokáról. Igaz sem a térkép, sem a vezérkarának tagjai nem kecsegtették semmi jóval.

- Be vagyunk ide zárva legátus, Fabius uralja a völgyet és bárhol megállíthat minket.

- Ha a csapatok tényleg hozzád hűek.

- Ez nem kérdés Iunius, Lugdunum után feltétlenül megbíznak bennem.

- De akkor is csak egy légió legátus, és köztünk és Massilia között ott van Fabius négy légiója és a massiliaiak maguk.

- Őket esetleg? – reménykedett Varro – Elvégre nem az ő harcuk.

- Felejtsd el legátus, Loikatorz Ibericus…

- Fabius.

- Igazad van legátus, szóval Loikatorz Fabius bábja, ő választotta ki a Gall Kakasok élére, ő tanította mindenre. Nem fog ellene fordulni.

- Köszönöm Cornelius, bár derűsebb információkat mondhattál volna.

- A völgy bejáratát esetleg megerősíthetnénk, ha az emberek hűségesek, akkor akár tízszeres túlerőt is visszaverhetnek. És ki tudja talán az ómagyarok mellénk állnak, akkor pedig…

- Hű barát vagy Valgus, de az embereid? Készek lennének Róma ellen harcolni? Mert, ha a mieink veszítenek a városban, akkor úgymond a Köztársaság ellenségeivé válunk.

- Vagyis?

- Vagyis bíznunk kell az embereinkben, az igazságunkban és az istenekben… és Valgus, kezdjetek hozzá, ahhoz a sánchoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3113290307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása