Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A Galliai-háború 16.

2017.12.04. 08:30 | bz249 | Szólj hozzá!

A gall feje ernyedten csüngött a nyakán, már harmadszor ájult el.

- Vizet! – üvöltött a kínzókülönítmény parancsnoka.

- Kiszedhetünk belőle valamit Caius?

Marcus Valerius Messalla, az utókor ómagyar történészei által Messalla-hadtest vagy Messalla-harccsoport néven emlegetett római erők parancsnoka gondterhelten ült a székében. Már április idusa is elmúlt, régen maguk mögött hagyták Heulfryn birtokait, Heulfryn szövetségeseinek birtokait, sőt már azokat a vidékeket is, ahol a gall törzsfőt egyáltalán ismerték. Az illékony gall azonban még mindig menekült. Ide a semmi közepére.

- Ma aligha legátus, nagyon rossz bőrben van, és bármikor elpatkolhat.

- Egy laikus kérdés Caius, ha esetleg nem a fejét ütnéd, hanem teszem azt, eltörnéd a lábujjait, akkor is ilyen gyakran elvesztené az eszméletét.

- Megpróbálhatom legátus, de sokat nem remélnék a helyedben tőle. Viszont a fogolynak mindenképpen pihennie kell.

Caius már öt éve vezette a légió kínzókülönítményét, és előtte még öt évet húzott le alacsonyabb beosztásban. A legátus tekintélyével ugyan nem vitatkozhatott, de a szakmai büszkeségét mélyen sértette a feltételezés, hogy valamit nem jól csinálna. A katonák legnagyobb része azt hiszi, hogy a kínvallatás is éppen olyan egyszerű, mint az ölés. Egy szúrás a bordák alá és nagy erővel tolni felfelé. Ennyi megölni valakit, csakhogy ezután nem mondanak semmit, sem igazat sem hazugságot.

- Persze… persze, tégy belátásod szerint. Leléphetsz. Tehát, a ma estére más módon kell megfejtenünk kedvenc gallunk észjárását. Valgus?

- Igen, legátus? – lépett elő az utászok parancsnoka

- Megtudtál valamit az ómagyaroktól? Esetleg saját ötlet?

- Összefoglalnám azt ami a biztos, amit az ómagyarok elmondanak, és amit szerintem titkolnak.

- Ez érdekesnek ígérkezik – mosolyodott el a hadvezér

- A gallok, illetve a galljaink hazája a Jura hegység, ahonnan a győzedelmes római hadsereg elől észak felé menekültek egy az ómagyarok által Elzász-Lotaringiának hívott területre. Mint láthatod legátus ez egy kellemes tartomány lenne, bár az én ízlésemnek kissé sok az erdő, azonban alig-alig él errefelé bárki. Ez a Heulfryn a szóbeszéd szerint agresszíven terjeszkedett a megérkezésünk előtt így sok ellenséget szedett össze. Némelyek talán eladnák nekünk a fejét.

- Ez biztos? – ráncolta össze a homlokát Messalla.

- Semmi sem biztos legátus, de úgy hiszem oka van annak, hogy a gallok éppen a leglakatlanabb vidék felé vonulnak vissza. Ha barátai lennének a környéken, úgy éppen a többi törzs szállásterülete felé lenne érdemes masíroznia, hogy új harcosokat állítson maga mellé.

- Nem állítom, hogy nincs benne logika – bólogatott Messalla – de egyelőre hagyjuk ezt a feltevést, mondd inkább mit osztanak meg velünk az ómagyarok.

Valgus egy bőrtokba zárt papírtekercset vett elő.

- Íme Elzász-Lotaringia térképe – mutatta, miközben kihajtotta a drága anyagot, melyet komikus ákombákomok borítottak – mi itt vagyunk a hegyek között, itt nem messze pedig egy hatalmas folyó húzódik, ami még a Rhodanustól is szélesebb. Legalábbis ezt mondják az ómagyarok. Mondanom sem kell ezt a térképet nem önként adták nekem.

Messalla úgy sejtette a rajzot maga Valgus készíthette az ómagyaroktól ellopott papírra. Az sem lehetetlen, hogy emlékezetből rajzolta meg.

- Ez itt egy város lenne? – tette az ujját egy STRASBOURG felirat mellé

- Talán igen, talán nem – vont vállat Valgus – az ómagyar térképek sok olyan dolgot is jelölnek, amelyek valójában nincsenek ott. Utakat, tavakat és városokat. Más dolgok pedig hiányoznak a térképeikről, noha a valóságban ott vannak. De folytatnám a tárggyal.

- Persze – Messalla nem volt élénk fantáziájú ember, a vallási szertartásokon is csak módjával vett részt. Az istenek szerencsére nem megértést, hanem egyszerű áldozatot követeltek, Messallának pedig volt elég pénze, hogy megtegye, amit a papok javasoltak.

- Az ómagyarok azt mondják, hogy ezen a területen még egyetlen ómagyar expedíció sem járt, így csak a sötétben tapogatóznak.

- Elhiszed nekik?

- Nyilvánvaló, hogy titkolnak valamit.

- Miből gondolod?

- Ez a föld itt nagyrészt lakatlan, de nem a rossz éghajlata vagy földje miatt. Az ómagyarok érkezésekor nagyon is népes vidék volt. Az ómagyarok jövetele viszont kimozdította a barbárokat a helyükről és a folyó túlsó partján új népek jelentek meg. Azóta ez a rész határvidék és folyamatos a háborúskodás.

- És az új nép az ómagyarok? – kerekedett el a legátus szeme

- Nem legátus, a gallok germánoknak nevezik őket.

- Germánok, még sosem hallottam. – rázta meg a fejét a tábornok

- Én viszont már igen – jelentette ki diadalmasan Valgus – a Herman nevű ómagyar valójában germán!

- Az óriás Herkules és a kisebbik Herman, ugye?

Messalla legátus nem sokat törődött az ómagyarokkal, itt voltak és kész. Valamint futárok helyett egy furcsa gépezettel küldtek üzenetet a más seregtesteknél szolgáló ómagyarok hasonló gépezeteihez.

- Nem legátus, bár észszerűen hangzik. Herkules a kisebbik.

- A fene se érti ezeket az ómagyarokat. Tudj meg mindent a germánokról Valgus, talán hasznos lesz, bár erősen kétlem.

 

***

 

Valahol arrafele, túl a római tábor tüzei által megvilágított erdő fáin, ömlött a tenger felé Rajna. Egy másképpen alakuló történelemben a germán mitológia legendás folyama, vagy nem is feltétlen kell másképpen alakulnia a történelemnek, emlékeztette magát Herman. A germánok végülis ott voltak a túlparton, bő évszázaddal azelőtt, mint ahogy korábban lezajlott. A folyót pedig nem izgatta a történelem, ahogy a Lorelei sziklatömbjét se. A név és a forma persze megváltozhat, a lényeg azonban aligha.

A tábor háttérzajába, mely a szokásosnál hangosabb volt, távoli fegyvercsörgés szűrődött be. Messalla tábornok járőröket küldött ki a gallok zaklatására és az elvonulásuk megakadályozásának érdekében. Majd egy éve üldözték Heulfryn-t és illékony seregét, érthető hogy a legátus biztosra akart menni. A gall stratégiája ennek ellenére értelmetlennek tűnt. Ahelyett, hogy egyesült volna valamelyik másik gall törzzsel, ide a senkiföldjére vonult vissza harcosaival és végül tábort vert a hátát a folyónak vetve. Nem az éppen ideális körülmények egy háromszoros túlerőben lévő ellenséggel vívott csatához.

Másrészről, amennyit ki lehetett hámozni a Feldpar-füzetekből a gallok jobban gyűlölték egymást, mint a rómaiakat. Így Heulfryn vert hadának éppen a senki földje jelentette a legnagyobb biztonságot. Herman ezt a betegesnek tűnő szembenállást minden további nélkül el tudta fogadni, márcsak saját népe a teutonok és a kimberek példája alapján is. Sőt ha alaposabban végiggondolva a csata helyszíne is helyénvalónak tűnt. Előttük a rómaiak, a hátuk mögött a Rajna, ebből a helyzetből nincs menekvés. Vagyis a gallok kettőzött erővel fognak küzdeni. Heulfryn pozíciója alighanem megrendülhetett és így minden mindegy…

- Helló Főnök!

Nem lenne szabad ennyire elkalandoznia a gondolatainak, legalábbis nem a gall erdő közepén. Takács Róbert Héraklészt sok mindennel lehetett vádolni, de orvgyilkosból csak egészen béna lehetett volna. Valószínűleg a Dorogi Gőzgépgyár főcsarnokában sem tudott volna észrevétlenül megközelíteni valakit. Legalábbis olyat, aki valamennyire is éber. Egy hegyivadász pedig mindig éber. Legalábbis annak kellene lennie.

- Nos?

- Kétszáz dénárt veszítettem...

- Már mondtam, hogy kifizetem.

-… soha rosszabb befektetést Főnök.

- Vagyis?

- Ahogy mondtam, többször kockáztam ezzel Livius nevű levaes-szel és jó cimborának bizonyultam, vagyis gyakrabban veszítettem, mint nyertem. Kétszáz dénár, egy egész vagyon, még a Liviushoz hasonló elitkatonáknak is.

- És a társainak is, ezt a részét már ismerem a történetnek. A folytatást, ha lehetne.

- Persze a folytatás Főnök, szóval sikeresen elértem, hogy meginvitájanak a levaesek házi kockázására, mert egy balek, pláne egy gazdag balek mindig jól jön.

- A lényegre térnél?

- Azonnal, azonnal – tette fel a kezét a rádiós – csak úgy véltem, jobb ha teljesen felfedem a művelet nehézségeit.

- Mindent értek, piszok nehéz volt.

- Még annál is nehezebb. Nade a lényeg, ahogyan számítottam rá, egy Marcus nevű légionárius jellemgyengének bizonyult. Azért, hogy kézbe foghasson és szétszedhessen egy AMD-t, ő is megmutatta, hogy miért a levaesek a legfickósabbak a római hadseregben.

- ÉS?!

Herman, ahogy a nagy és erős emberek többsége béketűrő volt. Tudta milyen következményekkel jár a haragja, bár momentán hajlandó lett volna vállalni őket.

- 7254-H. Hajnóczy és fia fegyvermanufaktúra, Sziszek. Ahogyan az a másik is, sőt a szám is igen közeli ahhoz, amit Livius puskáján láttam. Ugyan nincs nálam a lista, de ha jól gondolom ezek a puskák jelenleg is a Sziszeki területvédelmi dandár M-zárolt készletéhez tartoznak és egy Száva-menti raktárban porosodnak. Már leszámítva azt a tényt, hogy mégse.

- Vagyis komoly az ügy!

- Határozottan. Vagy spontán Átkerülés történt, vagy pedig több magas rangú tiszt is benne van a buliban. Mind a kettő nemzetbiztonsági ügy.

Kovács Herman százados, aki leleplezte az időszennyező katonatiszteket. Ez biztosan címlapon lesz. Király vagyok, illetve leszek, ha eljön a választás ideje.

- Erről a lehető leggyorsabban be kell számolnunk a parancsnokságnak… holnap a csata után összerakunk egy kódolt jelentést. Amint lehet Esztergomba kell utaznom.

 

***

 

Egy újabb kézikocsi gördült be a tábor területére, ismét bőven megrakva sebesültekkel. A gallok már a harmadik, esetleg a negyedik római rohamot verték vissza. A kedélyes mészárlásnak induló küzdelem, ahol a latinok minimum háromszoros túlerőben voltak véres patthelyzetbe torkollott. Noha Hermann határozottan hallott néhány puskalövést is. Ami biztos, hogy a levaesek nem voltak a táborban. A lőfegyver-alkalmazás itt azért nem fajult el annyira, mint a délen, amennyit a parancsnokság elárult még a Parlament is napirendre vette a tolosai csata ügyét. Ahol Fabius Ibericus egy kétszáz puskával felszerelt lövészszázaddal ölte halomra a gallokat, legalábbis néhány jól értesült ellenzéki képviselő szerint.

A hadsereg hivatalból kormánypárti, hogy melyik párt adja a kormányt, az mindegy. Ezt beleverték, de minimum megpróbálták beleverni a tiszti iskolások fejébe. A teutonok királya valószínűleg szintén kormánypárti, elvégre a hatalmát felerészben, a vagyonát teljes egészében Esztergom támogatása révén éri el.

- Ez a Messalla még Varronál is nagyobb segg!

Takács Héraklész Róbert a csata kezdetén elsáncolta magát a tábori bordélyban és szívósan védekezett a római hadsereget kísérő különféle nemi betegségek ellen. A honvédségi ellátmány részét képező koton végülis csak egy volt az ómagyarok bizarr szexuális játékszerei közül. Nem mintha a rómaiakat félteni kellett volna ezen a fronton, szemben a vadember gallokkal, ők civilizált nép voltak. Egy civilizált nép pedig, ha nem is művészetnek, de kifinomult társasjátéknak tekinti a szexet, és nem úgy áll hozzá, mint a bagzó nyulak. A rómaiak egyébként egész Európa legszaporább népét alkották, legalábbis a hírszerzés tájékoztatása szerint, és hacsak nem hódítanak meg újabb termékeny földeket a termékeny feleségeik számára, akkor a Köztársaság történetének legsúlyosabb válságával kell számolniuk. A hírszerzési tájékoztatás meglehetősen pontos volt, alig egy évvel később, javában a Galliai-háború közepén, Róma városán erőszakhullám söpört végig, előidézve a Köztársaság legsúlyosabb válságát. Nagy valószínűséggel elkeverhettek valami papírt, az elemzők még a vasútnál is pontatlanabbak voltak.

- Mert?

- Már órák óta tart a csata, de eddig még csak sebesültekkel megrakott szekereket látok a rabszolgák hosszú menetoszlopa helyett.

Valójában nem volt kirívóan sok sebesült. Mondjuk az is igaz, hogy a csata hevében más dolga is volt a katonáknak, mint társaik biztonságba helyezése. Másrészről a mostani összecsapás sokkal inkább ostrom volt semmint csata, a létszámfölényben lévő rómaiak ott és akkor támadtak, ahol és amikor csak akartak, a gallok meg örülhettek, ha a védekezésre elegendő erejük maradt. Így hát a rómaiak a sikertelen támadások után visszavonulhattak és újraszerveződtek, miközben szanitéceik kezelésbe vehették a sebesülteket. Vagy legalábbis Hermann így csinálta volna.

- Annyira nincsenek sokan, nekem úgy tűnik, Messalla legátus inkább spórolni akar az emberélettel. Amiben igaza van, Heulfryn helyzete reménytelen. Feltéve, hogy nem varázsol elő valahonnan húszezer katonát.

- Az itt meglehetősen nehéz lesz, a semmi közepén a gallok és a germánok területének a határán. Feltéve, hogy a derék Heulfryn nem ismer valami druidatrükköt. – röhögött fel a rádiós.

- Aligha hiszem, hogy bármilyen druidatrükk segítene rajtuk. Az összefogás esetleg, ahogy a déliek leművelték.

Tolosa valóban meglepetés volt, a kelták egyszerűen képtelenek voltak összefogni. Még halálos veszedelem esetén se. Ezt még egy sorállományú emancipátor is tudta. Aztán ehhez képest kiállították a legnagyobb sereget Brennus király bukása óta. Aztán persze veszítettek sokkal inkább a széthúzás, mint a római sereg puskái miatt. Az otthoniakat persze ez nem érdekelte. Csak a puskák. Ómagyarország technikai fölényének és így fennmaradásának a kulcsa. Mintha az antiknak a legkisebb esélye lett volna az ómagyar fegyverekben alkalmazott füstnélküli lőpor lemásolására. Még a teutonokhoz hasonló szövetséges népek is csak annyira voltak képesek, hogy az Esztergomból érkező alapanyagokból lőszert gyártottak. A Köztársaságnak persze több erőforrás állt a rendelkezésére, de Liptószentmiklóson így is könnyebben lehetett hozzájutni a fejlett technológia ilyen-olyan megtestesüléseihez, mint Rómában. Azonban, ha a fejesek aggódtak az anti kézre került lőfegyverek miatt, akkor neki ehhez kellett alkalmazkodnia.

- Hová mész?

A rádiós-térképész faképnél hagyta és határozott léptekkel elindult. Gyanúsan abba az irányba, ahol a minden védelmet nélkülöző tábori bordély állt.

- Folytatom a nyomozást, ahogy megkértél rá tegnap.

- A felettesek egyrészről nem kérni szoktak.

- Uram, igen uram! – vágta magát vigyázzba Héraklész.

- Eredmény?

- Cornelius Gracchus centurio rendszeresen látogatja Drusillát. Amúgy igaza van. – kacsintott a térképész – folytathatom a vizsgálódást uram?

Nem várta meg a választ.

Tisztavérű átkerült volt, ugyan nem mondta ki, de egy félantinak nem lehetett tekintélye előtte, akkor sem, ha a felettese volt. Az otthoniakkal máshogy lenne, ők tisztelnék, mint az ő vérükből való királyt. Bár egy királynak az átkerültekkel is éreztetnie kell, ha nem is a hatalmát, de legalább a fontosságát. Egyelőre azonban még nem király.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4713397103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása