Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A Galliai-háború 18.

2017.12.06. 08:30 | bz249 | Szólj hozzá!

 

Jó három-négy kilométernyire voltak az eredeti táborhelytől. Itt gyűlt össze a római hadsereg maradéka. Talán százan-százötvenen lehettek, egyharmaduk többé-kevésbé egészséges, egyharmaduk könnyebben a harmadik harmad pedig súlyosan sebesülve. Hermann ugyan elvesztette az időérzékét, de úgy tűnt számára, hogy már órák óta nem érkezett újabb leginárius. Ennyi maradt a két légióból, Pyrrhos háborúja óta nem szenvedett ekkora vereséget Róma.

- Valgus! – kiáltott a római összekötőtiszt után

Az utászok parancsnoka összerezzent a magyar szó hallatára. A tekintete üveges volt, mint az M1-nél fogságba ejtett kelták a fényképen… gránátnyomás, jutott eszébe a szó, csakhogy itt a germán seregnek nem voltak nehéztarackjai.

- Minden főtiszt mortis – felelt a római latin-magyar keveréknyelven – én vagyok a reliqua legio parancsnoka.

Egy másik római lépett oda és egy Hermann számára túl gyorsan és ismeretlen dialektusban elővezetett latin mondatokat vetett oda a légió maradványának parancsnokának. Hermann felismerte a fickót, Marcus volt a jellemgyenge leaves. Valami olyasmit magyarázott, hogy most azonnal el kell menniük, nincs több túlélő.

- Igen – bólogatott Valgus – a germánok előbb-utóbb ... és akkor mi is … .

A szövegkörnyezet alapján az ismeretlen szavak a „kijózanodnak” és a „meghalunk” lehettek. Viszont egy ilyen leharcolt társaság éppen annyira alkalmatlan volt a menekülésre, mint a harcra. Vagyis a logikus megoldás.

- Adj nekik kardot, aki nem képes megtenni, annak …

Válaszolta meg Valgus Hermann kimondatlan és Marcus kimondott kérdését.

- Az ómagyar?

Ez volt az a Marcus, aki megmutatta a puskát Héraklésznek, vagyis az a tény… a térképész biztosan fontos nyomra akadt. Másképpen mi értelme lenne.

- Az ómagyarhoz semmi közöd! – csattant fel.

- Nekem is a barátom volt, de nézz rá, Esztergomban túlélné. Ha lenne egy egész légiónk, benne a kirurgusokkal akkor talán. De most ez van. – mutatott körbe Valgus – Semmit sem tudunk tenni érte. És ő is csak annyit tehet értünk, hogy nem akadályoz minket.

- Nem! – vágta rá Hermann.

Az ómagyar honvédség nem szokta hátrahagyni az embereit, különösen nem egy képzett műszaki katonát, aki egyébként tisztavérű átkerült volt. És nem mellesleg tudott valamit, ami miatt a római lövész halottnak szeretné látni.

- Herman – mintha valamennyit mintha tisztult volna Valgus tekintete – most csak egy dolog számít, Varronak és a sereg többi részének értesülnie kell a germánok jelentette veszedelemről! Még nem tudom, hogy hetven-nyolcvan egészséges emberrel hogyan vágok át a pusztaságon. Egy halom sebesülttel viszont egészen biztosan sehogy.

- Ezért nem hagyhatod itt Héraklészt!

- Van egy másik rádiótok is?

A biztonság kedvéért mind a két kézigránátját behajította a sátorba. Ezzel ugyan elég világosan jelezte, hogy a sátor fontos. A rádió és a térképek megsemmisítése vagy legalábbis súlyos megrongálása viszont elsőrendű fontosságúnak számított, és akkor hirtelen nem jutott okosabb ötlet az eszébe. Igazság szerint azóta sem. Nem mintha a rádió felrobbantása körül forgott volna a nap.

- Nincs.

- Ezesetben nem tudom miben lehetne a rádiós a segítségünkre. Marcus még ne!

A levaes csalódottan lökte vissza a kardot a hüvelybe.

- Egyrészről… a massiliai incidens óta komolyan veszik a rádiós fegyelmet. Vagyis, ha az elkövetkező öt napban nem jelentkezünk be, akkor Varro rádiósai tudni fogják, hogy valami történt velőnk és kereső csapatokat fognak kiküldeni.

- Tudtommal a légió még nem áll ómagyar parancsnokság alatt.

- Igaz, szóval javaslatot tesznek Varronak, hogy küldjön ki felderítőket.

- Amit Varro el fog utasítani!

Ennyitől rendbe lehetne jönni? A tény, hogy tervet kellett készíteni és cselekedni, úgy látszik, visszazökkentette a centuriot a félig katatón állapotból. Persze most nem Valgus lelkiállapota a legfontosabb, hanem az, hogy életben kell tartania a rádióst. Mert valamiért az a római végezni akar vele.

- Miért tenné?

- Mert ő a legátus és egy legátus nem ugrik az ómagyarok pökhendi utasításáraira. Ha én lennék a helyében, én sem tenném meg. De ha meg is teszi, milyen segítséget jelent a térképész?

- Éppen ezt. Hogy akarsz képzett térképész nélkül eljutni Párizsig?

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8613402725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása