Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Isztriai-válság10: Hercegh

2018.03.27. 08:30 | bz249 | Szólj hozzá!

Címkék: Isztria

Isztriai-félsziget

- Gázt! Gázt! Gázt!

A Niva a létező  legnagyobb sebességgel haladt, amit a sofőr be mert vállalni ezen az úton. A híres római utak anti mércével mérve kiválóak voltak, de a tervezők nem ismerték az ómagyar tehergépkocsik tengelyterhelését. Vagy nagyon is ismerték és az útjaikat olyanra építették, hogy a megtörők  IFÁ-i kátyúkat és nyomvályúkat mélyesszenek az úttestbe.

Az autót uralni próbáló sofőrön kívül további három személy tartózkodott a gépjárműben. A előbbi utasítást kiadó Hercegh ezredes, aki minél sürgősebben el akarta érni a római sereg maradványát. A második utas a Fiumei Szemle által delegált fotós volt, hogy megörökítse a nagy eseményt, amikor Isztria megtér Ómagyarország kebelére. Hercegh ezredes szívesebben vette volna, ha a fotóst a Hídlaptól kölcsönzik, az mégiscsak országos napilap. Sajnos azonban a Hotel Fiume portása nem tudott aktuális információkkal szolgálni az egyetlen Fiumeban elérhető hídlapos újságíró tartózkodási helyéről. Így aztán jobb híján maradt a helyi sajtó. Regedei képviselő és ideiglenes kormányzó, mint a polgári közigazgatás feje volt jelen, Hercegh tanúnak szánta a nagy eseményre. Az országgyűlési képviselőt azonban leginkább a hányingere foglalkoztatta.

- Feri, nem lassíthatnánk egy kicsit?

- Nem! – torkollta le a képviselőt – Hajdú sarokba szorította a rómaiakat, addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Igaz-e Pista?

- Öööö – válaszolta a Szemle fotósa – Nem tudom. Ha te mondod biztos.

Egy lerobbant IFA és egy kisebb csapat megtörő álldogált az út szélén. A sofőr még időben észlelte a váratlan akadályt és kitért előlük . A megtörők a levegőbe lőttek, amikor meglátták a tigrisfejet a Niva oldalán. Hercegh látta a visszapillantó tükörben, hogy integetnek is. Pár óra volt az egész hadjárat.

- Hülye rómaiak és a hülye keskeny útjaik – mormolta a sofőr.

A kanyar után jó kilométernyi egyenes szakasz következett és ott nem csak egy IFA állt, hanem a fél szállítószázad.

- Úgy hiszem, hamarosan megérkezünk – mutatott a járművekre Hercegh

- Huh, végre – nyögött fel Regedei képviselő

A Niva egy fokkal kevésbé nyaktörő módon hajtott, kár lenne itt az utolsó kilométeren balesetet szenvedni. A teherautók körül tiritarka páncélos megtörők bóklásztak. Az egyikük észrevette a Nivat, és meglepő módon a levegőbe lőtt. Többen csatlakoztak az elsőhöz és a fegyverropogást a terepjáró motorhangja sem tudta többé elnyomni. A megtörőket nem a lelki cizelláltságukért szerették. Valójában semmiért nem szerették, hanem inkább rettegték őket. Hercegh észrevette a hatalmas termetű Hajdú főhadnagy alakját is, egy másik hasonló háromajtós szekrény társaságában.

Az ezredes alig tudta megakadályozni, hogy kicibálják a kocsiból. Viszont odakint már nem volt számára menekvés, Hajdú és még hozzá képest is gorillaszerű közlegény a vállára kapta.

Hercegh Feri! Hercegh Feri! Hercegh Feri!

Az él talánha százötven főből állt, de százötven megtörő ezer másfajta katonával is felér, ha hangerőről volt szó.

Hercegh Feri! Hercegh Feri! Hercegh Feri!

A Vitorlások kapitányát nem fogadták így a győztes bajnoki döntő után. Igaz a Vitorlások csak egy apró kis kupát és nem egy egész tartományt hoztak Fiuméba. Igen, ennek így kell lennie. Sőt ígyebbül, ehelyett a nevenincs erdei tisztás helyett Fiuméban fognak felvonulni. Vajon Hajdú és ez a másik mennyi ideig tudja a vállán hordani? Vagy inkább ló kellene? Esetleg egy nyitott Ignis, elvégre ómagyarok vagyunk.

Hercegh Feri! Hercegh Feri! Hercegh Feri!

A szemlés újságíró elpukkantott egy fényképet. Ezután ismét az a rész jött, ahol a megtörők a levegőbe lődöztek.

Lövöldözés is kellene a diadalmenethez. Belényesi biztos nem fog díszsortüzet adni neki, de a partvédő erődök elvileg az ő felügyelete alatt állnak. A tűzijátékot helyettesíthetik világítórakétákkal, bár miért ne rendelhetne a megtörő kiképző ezred tűzijáték rakétákat? Kéne még valaki, aki folyamatosan a fülébe sugdossa, hogy te is csak ember vagy. Lenézett Hajdúra és megcsóválta a fejét. Hát az biztos, hogy nem ez a hegyi gorilla lesz. Apropó Hajdú.

- Jól van, most már elég lesz. Hol a római?

A megtörők először leemelték, majd letették a földre. Mint egy hülye kisgyereket. Szerencsére erről nem készült fotó, sokkal kevésbé hősies póz, mint az ünneplő katonák vállán ülni.

- Arra ott, vagy százötven méterre. – mutatott Hajdú az IFA-k vonala mögé – a hülye latinja végül egész értelmesnek bizonyult. Tényleg nem akarta halomra lövetni az embereit. A franc se érti az antikat.

- Mondja ezt a hegyi illír – nevetett fel Hercegh

- Mondja ezt a megtörő főhadnagy, aki majdnem megyezett a rómaival a fegyverletételről. Sorsszerű lett volna, egy megtörő törzskari százados ajándékozta el, egy megtörő törzskari főhadnagy szerezte vissza.

- Jól van na, nem kell mellre szívni. Melyik beszéd legyen?

- A szokásos szerintem teljesen ok.

- Amelyik szerint Ómagyarországgal nem lehet dacolni... igazad van.

Menet közben kiértek a teherautók mögül és feltárult előttük a római sereg maradványa.

- Na itt is vagyunk, a csiricsáré csóka ott középen.

- Zászló van?

- Ja, trikolor és kockás is, mind a kettőt hozassam?

- Persze, legyen valami szép a fotósunknak is.

- Színes filmre dolgozok, a Szemle nem így fogja lehozni, de az Archívumban meglesz. Bár ha átveszi az Ómagyar Nemzet, akkor ők lehet, hogy a színes kiadásba teszik bele.

Kár, hogy Fiuméban nincs állandó Mozihíradó stáb, akkor másfajta felvétel is lenne róla. Mindegy a színes film is több a semminél. A Hídlap vajon ad színes filmet a fotósainak?

Közben a római parancsnok is észrevette őt. Latinul köszöntse? Egy fenét, itt most egy győztes van Hercegh Ferenc, és egy győztes nem alázkodik meg. Intett a rómainak, mire az felszegett fejjel, de azért láthatóan megtörten elindult. A fene se érti mire ilyen büszkék, nem volt még olyan régen, hogy fegyvertelenül, szégyeniga alatt kellett elhagyniuk a csatateret. Ehhez képest Isztriában korrekt feltételeket fognak kapni.

- Jól küzdöttél Publius Claudius Pulcher. Te és a katonáid is. De az ómagyarok ellen mindez semmitsem ér. Ez a föld kell nekünk, tehát elvesszük, de az életetekre nincs szükségünk. Békében, fegyvereiteket megtartva távozhattok...

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2413702118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása