Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Pendrájv, Csillagom

2008.11.11. 20:22 | Gador | 31 komment

Címkék: fegyver kelták gador védelemigazgatás

(Szolgálati közlemény: Köszönet a Szeretgom portálnak a híradásért!)

A kelták Esztergomi „látogatása” alaposan felforgatta az életünket. Nem elég, hogy Csilla és még több száz ember eltűnt, illetve meghalt, de a MVB tagjai rendesen bepánikoltak, illetve berágtak.

Először is rendkívüli statáriális állapotot hirdettek. (Na jó, hirdettünk, vállalom tetteimet, mert én is tagja vagyok a testületnek). A megyét – mármint ami maradt belőle – négy körzetre osztottuk, mindegyiket egy-egy statáriális testület irányítja közvetlenül. E testületek adják a statáriális bíróságokat, azaz a rögtönítélő bíróságokat.

Persze elég sokat vitatkoztunk ezen, mert ugye nincs Országgyűlés, nincs Köztársasági Elnök, szóval az Alkotmány és a védelmi igazgatási szabályok vonatkozó részei elég erőteljesen sérülnek… Végül úgy döntöttünk, hosszas vita után, hogy az „átkerülés” előtti időszakok normáit követjük, többé-kevésbé módosítva, a helyzetünkhöz igazítva azokat.

Legérthetőbben az új rendőrfőkapitány (az előzőt sajnos a kelták meggyilkolták, miközben a kapitányságra sietett a riasztás nyomán) érvelt, hogy most egy olyan rendkívüli helyzetben vagyunk, ami megköveteli tőlünk, hogy csakis a közösség érdekeivel törődjünk, és nem egy jelenleg betarthatatlan szabályhalmazt kövessünk. Azt hiszem, Albertnak nagyon is igaza van!

A statáriális testületeknek gyakorlatilag tejhatalmuk van, a katonák is alájuk tartoznak, hogy ha kell, bármi áron megakadályozzák az újabb Sacco di Esztergomot!

Még akár azt is megtehetnénk, hogy a lakosságtól elkobozzuk a járműveiket. Volt erről is egy nagy vita, hogy így biztosan ki lehetne szűrni az indokolatlan benzinhasználatot, meg lenne elég szállítójárművünk, de aztán – szerencsére – elvetettük ezt, mert azt a lakosság valószínűleg igencsak nem tolerálná! Ráadásul nincs is hol összegyűjteni, pláne nem őrizni azt a rengeteg járművet, no és a drága és kevés üzemanyagot nem pazarolhatjuk erre.

A gazdaság irányítását még koncentráltabbá tettük – mert bizony éhínség fenyeget! Egyszerűen nincs elég élelmiszer-tartalék. Gyanítjuk, hogy a falvakban élőknek nagyobb a készleteik, de a városokban, különösen Esztergomban katasztrofális a helyzet. Az élelmiszerüzleteket már „kifosztottuk”, illetve őrséggel vigyázzuk, de felmérve a mennyiségeket, nincs okunk a derűlátásra.

Az üzleteket egyébként nem csak a vezetés, hanem a lakosság is igyekezett kirámolni. A közbiztonsággal voltak, és szerintem lesznek is problémáink… Sokakat elég nehéz féken tartani, pláne úgy, hogy maradék megyében egy rendes börtön sincs. Kellett a 2002-ben felújítottat 2006-ban bezárni… Meg utána szétszerelni. A halálbüntetéssel egyébként pont ezért igyekszünk operálni – reménység szerint kellő elrettentő ereje lesz annak a néhány ítéletnek, amit kénytelenek leszünk meghozni. Hága meg az Emberjogi Bíróság nem került át velünk – legalábbis nem tudunk erről. Szóval néhány eddigi normát megszegünk, pl. azt is, hogy egy simlisnek több joga legyen, mint az áldozatának!

Csilla nővérének a lakásában lakunk, akik eltűntek. Nekik sem volt túl sok tartalékuk… Még jó, hogy miattam kiemelt adagokat kapunk. Borzasztóan aggódom érte!

A tervek szerint tavasszal megkezdjük a kiterjesztett gazdálkodást, amihez a vidéki lakosság minden segítséget meg fog kapni – persze üzemanyagot a traktorokba már nem. A fát a fűtéshez is nagyon nehéz beszállítani, nem lennék most logisztikus. Szerencse, hogy ilyen enyhe az idő!

Persze a logisztikával én is erősen küzdök! A sebesültek ellátására egy tábori kórház felállítása mellett döntöttem, mert a városi kórház kapacitása most nem elég. Plusz munkaerőt, ápolókat, háziorvosokat kell majd behívni egészségügyi szolgálatra.

Épp ez a nagy gondom – ugyanis az adataim, hogy miből, hol, mennyi van az a laptopomon volt, de azt a kelták felgyújtották… A mentéseim meg… Csillánál, a pendrájvon… Miért is hagytam otthon aznap reggel azt a vackot!

Illetve jó, hogy ezt tettem, mert most már volt egy bomba érvem, hogy miért is mennék én azzal a csapattal, akik az elrabolt embereket fogja visszahozni a keltáktól – a pendrájvon nélkülözhetetlen, nagyon nehezen, illetve sehogy sem pótolható adatok vannak! Az persze nem kötöttem Laci bá’ orrára, hogy igazából van egy másik mentésem, csak az nem a legfrissebb adatokat tartalmazza. Ha ezt tudja az öreg, biztos soha nem enged el… Mondjuk azt láttam rajta, hogy egy nagy mínuszt gyűjtöttem nála. Sőt, nem csak nála, hanem a többi kollégánál is – igaz, az ő szeretteik nem Egomban voltak azon a bizonyos éjjelen… Szerintük most a munkával kéne törődni… Na persze!

Azért a tábori kórház beindítását megszerveztem, már készültem rá egy ideje, valahogy számítottam ilyesmire. Meg aztán ez a dolgom. Tatára akartam még elutazni, hogy arról egyeztessek a parancsnokkal, hogy a katonai mentőkapacitásokat hogyan lehetne úgy bővíteni, hogy a várható igényeknek – értsd, ha elkezdjük a keltákat megbüntetni, és lesznek sérültek – meg tudjon felelni.

A Sacco óta egyébként úgy utaztam mindenhová, hogy volt egy külön fegyveres kísérőm és a sofőrnél is volt AK, illetve AMD. Hogy nála miért, azt nem tudom, talán ha meg kell állni valamiért, és akkor lepnek meg minket… mert vezetés közben elég nehéz hatékonyan használni ezeket a fegyvereket.

Az úton szerencsére nem történt semmi érdekes. Néha-néha elhúzott mellettünk, vagy velünk szembe egy-egy katonai, vagy katonaivá átprofirílozott teherautó, leponyvázva, de ez nem volt szokatlan. A településeket ugyanis legalább egy-egy rajjal megerősítettük, hogy ezzel megnyugtassuk a lakosságot. Persze ez az erőink elaprózását jelentette, ám a lakosságot nagymértékben megnyugtatta, ami jelen helyzetben legalább olyan fontos szempont volt. Egyébként egy újabb betörés ellen őrjáratot, és kerületenként felállított gyors reagálási erőket állítottunk hadrendbe. Ha jönnek a kisgatyások, akkor mennek a fiúk, és visszalökik őket. Csak épp ez a taktika elég sok üzemanyagot igényelt.

A közeljövőben azonban lesz majd néhány olyan hadművelet, amikor mi támadunk… Hogy megmutassuk, velünk nem lehet packázni. Egyébként ezt nem is egy katona, hanem szintén Albert, a rendőrparancsnok találta ki. A katonákat, meg aztán mindenkit elég hamar meggyőzött, hogy hosszútávon ez a legcélravezetőbb. Csak alaposan fel kell rá készülni.

Mint ahogy a holnapi Csillamentésre is, amihez már majdnem minden megérkezett, hogy a technikát is át tudjuk vinni a Dunán.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr33764051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anisus 2008.11.11. 22:12:20

NO így már rendben vannak a dolgok alkotmány ügyben.
Valóban a közbiztonság és a logisztika a legrázósabb ilyen időkben.
(A taxis blokád idején én is egy csomó száraztésztát, étolajat és gyufát vettem.)
Nem ismerem az "ómegyei" határokat, de úgy tudom, hogy Komárom térségében vannak szélerőművek. Mert az elektromosságot központi szinten meg kell oldani. (gondolom a vízművek is azzal működnek - az emeletes házakban meg elég gubacos lehet a vödrözés.)
Leningrádban az ostrom idején még a parkokban is krumplit termeltek, talán ilyen mozgalmak is létrejöhetnek.
Amikor meg békésebb szakaszba kerül a kelta ügy meglehetősen jó valuták lehetnek az általunk ismert "Újvilági" növények. (Csak egy ötlet.)

Dirky 2008.11.11. 22:40:55

Nem mellékesen nem árt figyelni a zöldség- és gyümölcskészletekre, mert valóban elég nehéz lesz vetőburgonyát és paprikamagot szerezni a környéken... Cserébe szűztalajon valószínűleg nem kell vegyszerezni, ha a kiszakadt területeken kívül is akarnak vetni, mondjuk erdőirtáson.

Nem is beszélve a kártevőkről, mert néhány műtrágyán edződött faj vagy gyomnövény akár kisebb ökológiai katasztrófát is beindíthat. Az emberi betegségek pedig lettek említve, de szerintem visszafelé (keltákra) nagyobb a kockázat.

Szakyster 2008.11.12. 07:59:07

Ezekben a krízishelyzetekben jutott valakinek ideje arra, hogy valamien módon meghatározza, hogy konkrétan hova kerültünk? (a Keltákon kívül nem találtam adatokat) És milyen évszakba? (biztos jött át valami meteorológiai szolgálat, ami tudna adatokkal szolgálni). Jah, és tényleg, a SANYOban gyártanak napelemeket. Talán van ott készlet, hogy valamicske áramot csiholjanak - ha nem rabolták már le azt is... A Richterben meg szerintem gyógyszer és vegyszerkészletek lehetnek bőséggel, majd utánnaérdeklődöm :) De a legfontossabb, hogy hosszútávú infrastruktúrát dolgozzunk ki: a készletek a legdurvább takarékoskodás mellett is pár hónap (jó esetben fél év) alatt kifogynak, addigra már szükséges, hogy önállóan működjön a rendszer. Főleg élelmiszer fronton, mert lesznek jó kis éhséglázadások, meg népességcsökkenés... Mégvalami: (csomó minden eszembejutott) nem tudom, hány nagyobb erőmű jött át, de az tuti, hogy a hirtelen leválás miatt durva balesetek történhek ott (robbanások, leolvadások, még szerencse, hogy atomerőmű nincs), szóval nagyipari áramtermelés mint olyan nem létezik... Amugy a környezetemben már elindultak a találgatások, vannak akik meg vannak győződve róla, hogy a CERNben indítottak be valamit...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.12. 08:13:52

Találgatások már vannak szép számmal, hivatalos közleményt még nem adtak ki, még Gador se tud semmiről, pedig ő közel van a tűzhöz. Erőmű Dorogon és Tatabányán van, de csak az előbbi tud korlátozott számban biomasszát felhasználni, azt meg körülményes odaszállítani. Annyi áramtermelés van csak, hogy pár fontos intézményt és a kommunikációt biztosító telefonvonalakat (vezetékest) kisebb-nagyobb kihagyásokkal működtessék. Egyelőre. Most még csak futunk az események után. :)
Az évszak nem változott a jelek szerint, a SANYO meg jó ötlet!

Szakyster 2008.11.12. 08:46:32

Bocsánat, mármegint én vagyok. Ha sikerül egy kis delejt szerezni akkor ajánlom ezt:
videa.hu/videok/hirek-politika/a-vilagvege-masnapja-apokalipszis-atom-bunker-l9lAAJZAlNpMeBjA
Alapvetően szerintem kamu, de érdekes és kötődik ide.

mnandy 2008.11.12. 09:31:28

Úgy tudom, hogy a dorogi erőmű csak fűtőerőmű, bár eredetileg áramot is termelt, de azt a gépet leszerelték. Vagy csak leállították? Mert akkor esetleg be lehet indítani.

Napelemmel hajtott hőszivattyú? Jó, tudom a konszolidáció még arrébb van..

Más. Vajon mi okozhatta? Úgy értem, hogy az ötlet szempontjából teljesen mindegy, de "természetes" jelenség, vagy természetfeletti? Merthogy - szerintem - ha természeti a jelenség, akkor nem indokolt, hogy kövesse a közigazgatási határokat. Ha viszont nem azokat követi, akkor a legvalószinűgg, hogy gömbszimmetrikus, merthogy az adja a legkisebb felületi feszültséget. (lásd még: szappanbuborék, vagy folyadékfázisú víz viselkedése mikrogravitációs környezetben, mikor az űrhajósok vízzel "bohóckodnak" az ISS-en)
Szóval, szerintem a fázisgyorsítási anomália kör alakú területen kellett, hogy bekövetkezzen:
www.dunamuzeum.hu/outbox/terkep.jpg

Vagy nem, de ezt Ti tudjátok! :)

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2008.11.12. 09:57:39

"Szóval, szerintem a fázisgyorsítási anomália kör alakú területen kellett, hogy bekövetkezzen:"

Esetleg megzavarhatta a Duna viztomege a jelenseget...

mnandy 2008.11.12. 11:35:50

Mhmm, ÉK-DNy nagytengelyű ellipszis? Ésakkor megvan az oroszlányi erőmű is...

bz249 2008.11.12. 13:02:36

Tetszik a történet... kíváncsi vagyok hova vezet. Viszont egy technikai jellegű kérdés: a mai Esztergom a több, mint 30.000 lakosságával, ha jól sejtem azért a Kr.e III. században meglehetősen komoly méretű városnak számít. A kelták ennyire kiváló szervezők, hogy egy nagyváros elleni támadást egy hét alatt összehoznak, vagy ennyire felelőtlenek?

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.11.12. 13:49:08

Nincsenek falak, amik távol tartanák a támadó seregeket. Így könnyű kifosztani a várost, pláne, hogy nem is készült rá a városvezetés, hisz csak rendőrök voltak a városban. Ráadásul a rendőrfőnököt (főkapitányt) a támadás elején megölik...

Szakyster 2008.11.12. 15:39:10

Sokat filóztam a visszakerülés fizikáján, (mint pályahagyó fizikuskezdemény :) ) A helyzet a következő: nem csak időben, hanem térben mozogtunk, mivel a Föld és a Nap is mozog, mégis ugyanoda érünk vissza. Ugyanaz a napszak, ugyanaz a évszak: ez külső inteligenciára utal. Legyen az isten, ufó, vagy Kirk kapitány. De azt is hozzátenném, hogy ezek csak spekulációk, amiknek jelen helyzetben semmi hasznuk, ráadásul esélyünk sincs, hogy "visszacsináljuk" a dolgot.
Ami a kört meg az elipszist illeti: Néztétek már a Mária-Valéria hidat? Az a felénél véget ért, mintha a Duna mentén énne a határvonal. Amúgy érdekes lesz majd megvizsgálni, hogy milyen magasan/mélyen vannak a határok. De ezek csak a távoli jövő kérdései. Most fonytosabb az élelem. Ha jól számolom, ssak Esztergom napi 8-10 tonna élelmet, 20-40 tonna ivóvizet igényel.

mnandy 2008.11.12. 19:32:03

Eegen, elipszis vagy sem, rádaásul el is szúrtam kör helyzetét, mert a légifelderítés jelentése szerint még Biatorbágy is az átkerült terület része, én meg lehagytam..

Amit eddig biztosan lehet tudni:
- Tatabánya, Esztergom, Biatorbágy, Almásfüzitő+3km átjött
- Komárom nem
- Kopár Csárda hágónál határ

Kiváncsian várjuk a hivatalos közleményeket, addig találgatásokra vagyunk utalva.
:)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.12. 21:26:17

Térkép véglegesítés alatt, már csak azért is, mert hadműveleti célokra kell, és ez valahogy mindig ösztönzi a kutatásokat... :)

bz249 2008.11.13. 10:36:34

Üdv, mint nem pályaelhagyó fizikus (aki egyre menthetetlenebbül megkapja a doktoriját :D ) én is agyaltam egy kicsit... remélem segít valamit.

Szóval mi van, ha nem Komárom-Esztergom megyének ez a darabja nem visszakerült az ókorba, hanem a Föld egésze spontánul egy olyan állapotot vett fel, ami pont megfelel a Kr.e III. századnak. Ezt, ha bizonyos megmaradási törvények teljesülnek (erről a magmában 200km mélyen, a dél-amerikai esőerdőben és a Csendes-óceán közepén lezajlott folyamatok simán gondoskodhatnak) éppen megtörténhet... elhanyagolható valséggel, de megtörténhet. Ha nem akarjátok Egomot keresztbe-kasul utaztatni az időben, akkor viszont a valséggel nem kell foglalkozni, egyszer bármi megeshet.

Előnyei ennek a modellnek:

- nem kell hozzá semmilyen új elmélet, a jelenlegi fizikával is meg lehet csinálni (szóval belekötésbiztos)
- nem kell foglalkozni olyan idétlenségekkel, hogy miért nem gömb, mikor az sokkal valószínűbb (ja tízmilliárd lottóötös egyhuzamban az is sokkal valószínűbb, mint százmilliárd egymás után)
- nem kell illeszteni a Duna folyását, úgy alakult, hogy pont jó legyen
- kis történelmi hitelességi problémák simán beleférnek (pl. Tökmindegyholban nem is despota, hanem türannosz volt és nem III.Akárki hanem V.Lényegtelenszemély vezette a várost)

remélem tudjátok valamire használni

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.13. 11:00:46

Ez igen jól hangzik, bár bölcsészként még párszor át kell rágnom, hogy teljes mértékben megértsem. De azt már látom, hogy ha egyszer újraindul a papírgyártás, akkor lesz piaca az Átkerülés magyarázatával foglalkozó könyveknek. :) Köszönjük! (Meg minden más agyalást, térképet és egyebet is, természetesen!)

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2008.11.13. 11:42:03

Nekem még az jutott az eszembe, hogy mi lenne, ha nem ez a megye lenne az egyetlen, ami visszakerült? Egy város Németországban, egy román körzet, esetleg a Vatikán... :)

bz249 2008.11.13. 12:07:11

Amúgy tényleg érdekes kérdés, hogy fogja az esztergomi érsek (izé az egomi pápa) lereagálni a circa 250 év múlva esedékes történeseket :)

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2008.11.13. 12:33:27

Az érsek nagy valószinűséggel Budapesten ragadt, mivel az az érseki központ úgy 15 éve már, nem Esztergom (az egyházmegyét is átnevezték Esztergom-Budapestire).

A Bazilika megjelenése a várhegyen viszont tényleg érdekes történetet meséltethetne el a másik oldaliak szemszögéből nézve... Nem is értem, hogy miért a belvárosba keveredtek be, amikor egy ekkora csilivili templom megjelent a túloldalon. Talán a várfalak miatt? Hát még ha tudnák, hogy mennyi arany és kincs van odafönt a kincstárban...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.13. 12:56:33

Lehet, hogy látták a várfalakat és fel sem merült bennük, hogy nem ér körbe. :) Meg rablásra csábítóbb a fal nélküli "alsóváros", mint a fellegvárszerű Bazilika, bár arrafelé is megfordulhattak páran. Legalábbis azt mondják, én nem voltam ott. :)

Szakyster 2008.11.13. 15:15:37

Azért kissé addiktív ez a helyzet, én már úgy járok-kelek mindenhol, hogy mérem föl, mit mire lehet használni... :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.13. 17:39:30

Ne is mondd, tegnap úgy elgondolkoztam a Richter esetleges tartalékain, hogy ahelyett, hogy a dorogi körforgalomban nem Esztergom felé mentem ki, ahol pedig dolgom lett volna. :)

mnandy 2008.11.13. 19:43:46

Megerősítem, a helyzet tényleg addiktív!

Jómagam eddig történészekkel, hidraulikus mérnökökkel és informatikusokkal ismertettem a szituációt, és kivétel nélkül mindegyik rákattant. A leg"destruktívabb" reakció az volt, hogy "melyik dílertől lehet ilyen anyagot szerezni?", de miután a kezdeti tranziensek lefutottak, az adott illetőnek is sikerült az összes szabad agykapacitását a probléma aspektusainak elemzésére irányítani. :)

Más. Szerintem annak valószinűsége, hogy az Érsek éppen Esztergoman legyen az Áttérés idején, 1:9-hez (lehet, rosszul írom, de úgy értem: 10% az esélye, hogy épp itt legyen), tehát akár át is kerülhetett velünk. Ha mégsem, az elődje, a nyugalmazott bíboros érsek viszont életvitelszerűen esztergomi lakos, tehát biztosan nem marad a nyáj Pásztor nélkül.

Más. A Richterben nagy lehetőségek vannak, egyrészt a meglévő készletek miatt, másrészt a gyártókapaciás okán. Feltételezem, hogy arra is fel vannak készülve, hogy tartós áramszünet következzen be, és ilyen szituációban is működhessenek a vegyi- és bioreaktorok és egyebek, vagy legalább biztosnágosan le lehessen állítani azokat.
Viszont a richteres vészhelyzeti infrastruktúra tartós üzemeltetésével - azt hiszem - ki lehet bekkelni addig, míg az erőműveket nem sikerül konszolidálni, és így át lehet térni az antibiotikumok, láz- és fájdalomcsillapítók nagyüzemi gyártására.

Más. Hülyeség, de pont ma döglött be a rádióvezérelt falióránk. Le kellett szedjem a helyéről, és így tűnik fel, hogy naponta hányszor nézünk rá. Mert most hiába nézünk oda.
Azt ugye, hogy mi a dátum, néhány csillagászati észlelés után meg lehet állapítani. (Mármint nem nekem, hanem
nyilván a velünk együtt átkerült csillagászoknak.)
De mi van a központilag szolgáltatott nagypontosságú időalappal?
Most a rádióhoz állítgatjuk a kvarcórákat, a rádió meg az államilag és nemzetközileg szolgáltatott időalaphoz igazodik (GPS holdak, DCF-77).
Ez az áttéréssel megszűnt. Az átkerült területen - tudomásom szerint - nincs nagypontosságú időetalon.
A kvarcórák egy-két héten belül elmásznak, mást fog mutatni a tatabányai, mást az esztergomi VB faliórája, mihez fogunk igazodni? Mi lesz az időméréssel? Ami egyrészt végülis egy társadalmi konszenzuson alapul, másrészt koordinációs eszköz.

Szakyster 2008.11.13. 19:58:07

Az idővel kapcsolatban: szerintem jelenleg kevés olyan szituáció van, amihez a "kora délelőtt" -nél pontosabb időmeghatározás szükséges, de cáfoljon meg valaki...

mnandy 2008.11.13. 20:07:55

Nem tudlak és nem is akarlak cáfolni, csak annyit fűznék hozzá: most még

:)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.13. 20:10:02

Egyelőre valóban nem az órák elmászása a legnagyobb gond, bár ezt is meg lehet oldani: kineveznek egyet etalonnak, és időnként ahhoz állítják a többit.
Holnap megkérdezem a kispapokat az érsekről, és akkor legalább ez a kérdés megnyugtatóan rendeződik. :) (Mármint hogy itt volt-e azon az éjszakán, ha meg nem, akkor ki a főnök.)

Szakyster 2008.11.13. 20:31:50

Amugy az idő meghatározása nem bonyolult. Megfelelő táblázattal és egy 30.000 ft-os amatőr távcsővel a csillagok állásából fél perc pontossággal megmondható az abszolút idő

mnandy 2008.11.13. 20:42:31

Aha. Ezt nem tudtam. Ez a pontosság viszont, azt hiszem, elegendő az első pár évtizedben.

Szakyster 2008.11.13. 20:46:41

Hát, közben pontosítanám magamat, ugyanis ezek a táblázatok nem biztos, hogy ie párszázról is rendelkezésre állnak. (ha van valakinek egy csillagász ismerőse, megkédezhetné). Ha mégis megvannak, talán a pontos év is megmondható... Ha nincsenek, akkor sincs gond, ugyanis kiszámolhatók. Számítógép nélkül nem egyszerű... Ha van valahol egy idős csillagász/matematikus, meg egy logarléc, lehet ki tudja számolni, de a pontosság így sokat fog csökkenni.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.13. 21:02:47

Nem gondoltam volna, hogy ennyire pontosan lehet csillagokból számolni. De van egy kontaktom, aki csillagász, megkeresem majd. Én egész más módszerre gondoltam, valahonnan szerezni valaki olyan helybelit, aki tudja, hogy hány éve alapították Rómát. :) Vagy valami más, ma is ismert ókori esemény mikor volt.

mnandy 2008.11.13. 21:05:57

www.mcse.hu/helyi_csoportok/esztergom_2.html

Szerintem az átkerültek között lesznek páran, akik otthon lesznek a témában. Amikor már nem közvetlen fizikai túlélésre kell koncentrálni, jöhetnek a "piszlicsáré finomságok".

Az biztos, hogy jónéhány olyan számítógép is átkerül, amiben az ehhez szükséges programok megtalálhatóak (a Stellarium az én gépemen is rajta van, a mostani Marsigli kiállításunkhoz égbolt szimuláció kellett az 1696. máj.26.-i budai égboltról.., ha a Tesco környékét nem dúlták szét a kelták, akkor a gép is ép maradt)

:)

Csak legyen annyi villany a konszolidáció után, hogy jusson ezknek a működtetésére is.
És ott van a Könyvtár, valamint gondolom az MCSE helyi csoportjának is van némi papír alapú dokumentációja.

Szakyster 2008.11.13. 21:10:31

Hát, a jelenlegi időt is a csillagokból számolták, az atomóra csak az eltelt időt tud mérni, bár azt nagyon pontosan. Ha jól tudom, azért van 24 óra egy napban, mert az egyiptomiak az éjszakát 12 részre osztották, 12 csillag delelése/felkelése (passz, melyik) alapján. És hogy szimetrikus legyen, a nappalt is 12-re osztották. Szaky ismeretterjesző esszélyét hallották :)
süti beállítások módosítása