Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Ők is az át kerültek

2008.11.20. 00:24 | szs. | 6 komment

Az Ómagyarország blog először csak egy félbeszakadt álom volt, majd novella lett belőle, majd egy baráti beszélgetésből kiindulva fiktív bloggá vedlett, hamarosan kétszemélyessé változott, majd hirtelen azt vettük észre, hogy már nem csak a magunk szórakoztatására írunk a múltba átsodródott országdarabka mindennapjairól.

 

Eleve úgy vágtunk bele a blogba, hogy nem éreztük magunkat mindentudónak, bár igyekeztünk kiművelni magunkat valamennyire mindabból, ami a kezdőötletből kiindulva felmerülhet. Sokat tanultunk a kommentekből, némelyikre komolyan rácsodálkoztunk, hogy ilyen is van, majd - megerősítve némi külső noszogatással, levelekkel, amiket nem csupán meg kellett írni, de még az elérhetőségünket is ki kellett nyomozni hozzá a linkelt honlapok mélyéről - úgy éreztük, hogy itt az idő arra, hogy ne csak ketten írjuk tovább az Átkerült területek történetét. A magánban történő kapcsolatfelvételek során is mindig örömmel fogadtunk mindenféle hozzájárulást, ötletet, kiigazítást, sőt, posztírói jelentkezést is, most ezt szélesebb körben is megismételjük.

 

Ha valaki szintén Ómagyarországon találta magát, és úgy érzi, ez nem maradhat reakció nélkül, akkor mind az olvasók, mind magunk, mind az egyelőre regnáló MVB nevében kérjük, hogy ne fogja vissza magát és jelentkezzen a helyi Védelmi Bizottság illetékesénél az atkerulesKUKACgmail.com címen.

 

Ha a szándék meglenne, de ötlet a hirtelen lányos zavarban nem akad, akkor íme pár tipp, avagy miben van Ómagyarországnak szüksége rád?

 

- Csertényi professzor bizottságának jelentése még sok kutatási ágban részletezésre szorul (pl. zoológia, botanika, csillagászat, vízrajz, stb.)

 

- Az MVB hamarosan közleményt ad ki, melyben vázolja a kialakult helyzetet és mellékel egy kis tudástárat új szomszédainkról, a keltákról és a Duna másik oldalán élő lovas népekről. Mi az, amit egy Átkerült lakosnak feltétlenül tudnia kell róluk és mi az, amit jobb, ha nem tud? (Először belső anyag készül, amin gondos kezek majd feltüntetik, hogy mit nem kellene egyelőre részletezni a pánik elkerülése végett.)

 

- Az Átkerülés dátuma is lassan kikristályosodik megfigyelések és az őslakosokkal való kommunikáció által. Az Átkerült történészek a megmaradt adattárakra vetik magukat, a rég tanultakat felfrissítendő, hogy az érdeklődők számára felvázolják, hol mi a helyzet éppen a nagyvilágban.

 

- Az MVB bizottságot hoz létre a további lépésekről való közös gondolkodásra, amely keretében különféle területek szakembereit kérik meg arra, hogy vázolják fel, milyen lehetőségeket látnak a konkrét túlélésre tett intézkedéseken túl, merre lehet elindulni, mit lehet és miről kell lemondani a szakmájuk szemszögéből, hogy az így összegyűlt anyagokat megvitatva kialakulhasson a közép- és hosszútávú stratégiai cselekvési terv. Ipar, pénzforgalom, jog, oktatás, távközlés egészségügyi ellátás és orvosképzés, hadsereg, közlekedés, államszervezet, választási rendszer, kutatás, bányászat, külpolitika stb.

 

- Az első sokk és a kertek alatti feketézés után lassan beindul a kereskedelem is, bár a pénzforgalom még bizonytalan ideig szünetel. Hamarosan már nem csak Ómagyarországon nem kapható© termékeket és szolgálatatásokat hirdetünk, hanem az Átkerült lakosság megváltozott igényeinek megfelelőket is, apróhirdetéses rendszerben. Ki hirdet és mit kínál, mit keres? És ki szervezi meg a hirdetéseket?

 

- A blog kezd elég szép karakterszámot ölteni, amiben egy újonnan érkező, később becsatlakozni vágyó olvasó könnyen elveszhet. Tervezünk linkekkel ellátott heti összefoglalókat, majd heti összefoglalók összefoglalóját, majd a heti összefoglalók össze.... írni és egy feltűnő, külön ikon mögé rejtve a friss Átkerültek számára felkínálni. Egyelőre az események sodrásába kerülve még ezt nem sikerült összehozni, így ha valaki rendszerező személyiség és kellő komolytalansággal tudja pár mondatba tömöríteni az oldalakra rúgó botladozásokat, akkor kisebbfajta diadalmenet kísértében vezetnénk el a blog archívumáig és egy nagy ollóval felszerelve rá is zárnánk az ajtót.

 

- és még egy adag stb. stb. stb., mert rengeteg ötlet merült fel a filmtől (khm...) a szerepjátékig (hm...). Az elsőre nincs pénzünk, érteni meg egyikhez se értünk nagyon.

 

...a jelentés szerzőjének pedig nem lenne szüksége írói vénára, hiszen ez egy száraz szakértői vélemény, hivatalos jelentés lenne az adott területek átkerült "tudósaitól" - vetette fel kommentjében Monu. Mivel blog vagyunk, nem törünk szépirodalmi babérokra, nem írók kerültek át (legalábbis nem sok). A írásoknak még csak kerek egésznek, lezárt jelentéseknek, indítványoknak sem kell lenniük, a döntéshozók asztalára úgyis csak kiemelések, az előkészítő folyamat által kimazsolázott részletek kerülnek, így eleve érkezhetnek ilyen tartalmukban kerek, de formájukban esetleg töredékes anyagok is. Lehet, hogy ezek nem is külön posztként, hanem több töredék egybeszerkesztve, ómagyar "Reader's Digest"-ként jelenik meg a Kitekintő rovatban.

 

De ha valakibe nagy vállalkozó kedv és némi (bloghoz elegendő, vagyis nem sok :) ) írói véna szorult, akár saját történetszállal is becsatlakozhat, vállalva, hogy a kulisszák mögé bekerülve bizonyos külső javaslatok is befolyásolhatják a mozgásterét, hogy különféleségünkben és szétszórtságunkban is valamilyen szinten egy egységes egészet hozzunk össze.

 

Ezen oldal természetesen nem azért született meg, mert kifogytunk volna az ötletből vagy írnivalóból, az Ómagyarország blog még egy ideig mindenképpen menni fog, a heti öt bejegyzéses tempót tudjuk ketten tartani és izgalmas esemény is áll előttünk bőven (mi legalábbis izgulunk :) ). De hiszünk abban, és rövid ómagyarországi pályafutásunk során meg is tapasztaltuk, hogy milyen érdekes és inspiráló dolog együtt agyalni, kitalált világot teremteni a meglévőkből, és persze közben új emberekkel megismerkedni, még többet megtudni a körülöttünk létező és egyszer volt világból - és több szem többet lát, több kéz többet ír. Na, de mivel kezd kissé csöpögni a monitor, rövidre is zárjuk.

 

Illetve mégse, mert két fontos dolgot le kell tisztázni az esetleges sértődések elkerülése végett, apró betűvel, persze, ahogy illik.

 

Fontos dolog 1: Ómagyarországon teljhatalmú VB és Statárium van. A blog szerkesztésében sincs ez másként, tehát fenntartjuk a jogot, hogy csak az kerüljön ki, amit szeretnénk. Már csak azért is, hogy ne essen szét az egész. Ez nem cenzúra, a net korában ez a fogalom értelmezhetetlen, ez szerkesztési alapelv. (Nem tudunk szerkeszteni, de jól hangzik.)

 

Fontos dolog 2: Ez az egész egy non-profit vállalkozás, a hirdetőkön kívül nem nagyon kap érte pénzt senki, ők meg csupa olyan dolgot hirdetnek, ami Ómagyarországon nem kapható, tehát anyagilag bukás az egész. Az esetleges betársuló alkalmi vagy állandó szerzők se számíthatnak így sok jóra e téren, írjanak bármilyen szuper dolgot is. De ha esetleg a nagy nehezen (és egyelőre kissé csálén) kirakott saját adsenseinkből összejön valami (nem fogadnék rá), akkor a valamikor kinyomtatandó digitális nyomdás (POD, pl. Lilli.hu) változat anyagi terheit enyhítenénk, vagyis ha futja rá, a betársuló szerzőknek lehet, hogy tudnánk adni tiszteletpéldányt belőle - de ez se biztos. Az szinte az, hogy kellő karaktermennyiség esetén biztonsági másolatként összerakjuk magunknak a blogot könyvvé, de ezt (mármint a saját példányunkat) nagy eséllyel mi finanszírozzuk, viszont - természetesen - rendelhető lesz bárki számára. Az esetleges könyves bevételt meg - szintén természetesen - a beleírt mennyiség arányában osztjuk szét, aztán elmegyünk együtt Hawaiira. (Igazából ezek a pénzes kérdések a valószínűtlenség kategóriájába tartoznak, csak inkább letisztázzuk, biztos ami biztos.)

 

Fontos dolog +1 ráadás: Ahogy itt is olvasható, a blog egyfajta előtanulmány egy Ómagyarországon játszódó rendes regényhez, amit szs. tervez majd valamikor megírni, aztán vagy kiadják, vagy nem, de akárhogy is, azzal kapcsolatban semmiféle jogigény és egyéb hasonló nem támasztható a blog esetleges társszerzői részéről. (Tiszteletpéldányokat szokott osztogatni, amíg van neki.)

 

Na, ennyit a fontos és kevésbé fontos dolgokról. Mindenféle továbbit kíváncsian várva és továbbra is Átkerülve:

 

 

szs. és Gador

 

atkerulesKUKACgmai.com

 

(ha valaki gondolja, írhat az omagyar és az omagyarorszag felhasználónevű gmail.com-os címre, hogy miért csaptak le rá ezekre előttünk...)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr65778778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.11.20. 16:47:36

van némi írói véna meg egy nagyon alap szerkesztési jártasság a birtokomban, szívesen besegítek

összedobok egy anyagot, aztán eldöntitek megfelel-e :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.11.22. 22:52:51

Hali, küldtem emailt, (már kettőt is)de nem tudom mi lehet, mert válasz nem jött. (gondolom van némi késés pár évszázad távolából) Remélem, egyikőtök sem került kelta kézre és sikerül megtalálni az általam írt szöveget is:)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.23. 07:32:20

Szia, megérkezett, csak berakta a spamok közé de már kiszabadult. Hétvége van, de hamarosan jelzünk, kösz, hogy szóltál. Gadort amúgy már szerintem sütögetik a kelták.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.11.25. 18:41:30

üdv!
E/1-ben is lehet írni posztot, azaz be lehet vezetni új szereplőt a sztoriba, vagy inkább én is ilyen jelentés, tanulmány-féleségben gondolkodjak?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.25. 19:58:08

A menő sorozatok szereplőszáma alapján 4-5 E/1-es szereplő simán mehet, úgyhogy bármelyik változat, ami neked jobban bejön. De az új szereplő részleteit inkább levélben.
süti beállítások módosítása