Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Kitekintő: Lőszerbevizsgálás (szigorúan bizalmas anyag)

2008.12.12. 21:00 | bz249 | 28 komment

Címkék: fegyver technológia kitekintő bz249

2008.12.12. 

Kapják: Az MVB ………. Bizottságának tagjai, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárjának törzse, a Komárom-Esztergom megyei rendőrkapitány, városi rendőrkapitányok 

Tartalom: A 2008. december 11-i lőszerkísérletek összefoglalása, az anyagvizsgálati eredmények összegzése 
 

Bevezetés 

A környező népekkel szembeni legfőbb katonai előnyünk a modern tűzfegyverek alkalmazásában rejlik, a készleteink azonban végesek, így az Átkerült Területek fegyver- és lőszergyártó kapacitásának kiépítése elsődleges fontosságú. A hiányos ipari bázisunkból eredően az új (átmeneti) lőszertípusuknak a lehető legkevesebb komponensűnek és könnyen gyárthatónak kell lennie. 

Az MVB …. Bizottságának ajánlásait követve négyféle lőszertípus kidolgozásához láttunk hozzá úgymint 9mm´19 pisztolylőszer, 7.62mmx39 puskalőszer, 7.62mmx54 puskalőszer illetve 12.7mm géppuskalőszer. 

A lőportöltet egykomponensű, nitrocellulóz bázisú, melynek ipari mennyiségű előállítása becsléseink szerint két hónap múlva lesz elégséges. A nitrocellulóz legfőbb előnye, hogy egyszerű a többi iparág számára amúgy is szükséges anyagokból, vagy azok gyártásának melléktermékeiből állítható elő (salétrom- és kénsav, pamut vagy gyapjúszövet és aceton), ebből egyedül a kénsav előállítás nem megoldott, a kén megszerzése ezért a jövőben fontos feladat lehet […] Az adalékanyagok nagy részét jelenleg nem tudjuk előállítni, ezek gyártása komolyabb vegyipart igényel. Az új lövedékek: 

 

  • Kezdősebessége nagyobb szórást mutat, így a praktikus lőtávolság kisebb
  • Eltarthatósága jelentősen alacsonyabb lesz a most rendszerben állóknál
  • Használata a fegyverek nagyobb kopását fogja eredményezni, ami a saját gyártású fegyverek rosszabb anyagminőségét figyelembe véve a fegyverek jelentős élettartam-csökkenéséhez vezet

 

[…] 

Teszteredmények 

A december 14-én végrehajtott vizsgálat során a különféle lőportöltetek és a lőszerhüvelyek az éles használati körülményeknek megfelelő körülmények között. […] A 2-es táblázat adatai alapján jól látható, hogy a 17-es számú töltet átlagos égési sebessége és feszítőereje jól egyezik a jelenleg rendszeresített hajtóanyagéval. Az adalékanyagok hiányában azonban a szemcsék nem egyenletes méretűek, ami bizonyos szóráshoz vezet a töltet erejében. A bevizsgált 26 minta alapján ±5-10% torkolati sebesség eltérések léphetnek fel. Ez az adalékanyagok bevezetésével a jövőben csökkenhet.

A töltényhüvelyek anyagához vörösrezet valamint háromféle sárgaréz ötvözetet használtunk. A későbbiekben az acélhüvelyek bevizsgálását is tervezzük. 

Az összeszerelt töltényeket az előírásnak megfelelő lőportöltettel (mind a régebben rendszeresített mind a 17-es számú keverékkel) távműködtetéssel lőttük ki. A töltényhüvelyeket és a fegyvereket ezután részletesen átvizsgáltuk. A száz lövésből 2 esetben a töltényhüvely megrepedt, súlyosan megrongálva a fegyvert. Ezek egy valós harchelyzet során a fegyverkezelő súlyos sérüléséhez vagy akár halálához vezethettek volna.

A mikroszkópos felvételeket átvizsgálva 38 töltényhüvelyen találtunk mikrorepedéseket, melyeken lőporgázok szivároghattak ki. Ez a torkolati sebességet bizonytalanná teszi és a fegyver élettartamát drasztikusan lerövidíti, valószínűleg hasonló repedések vezettek a két balesethez. 

Az alapanyagokat metallográfiai elemzésnek vetjük alá, hogy a repedések okát megtaláljuk. A probléma kivizsgálásáig a lőszergyártás megkezdésének halasztását javasoljuk. 

Gyártással kapcsolatos információk 

A teszteken fellépő problémák kivizsgálása és kijavítása előre láthatóan további egy hónapot vesz igénybe. Ezen idő alatt azonban megkezdhetjük a lőszergyártó kapacitásunk kiépítését, ugyanis az alapanyagoktól jórészt független. 

A legfontosabb feladatok: 

  • Lőpor
    • Kénforrások biztosítása
    • Kénsavgyártó kapacitás kiépítése
    • Salétromsavgyártás (alapanyaga az ammónia, a széngázosítás során keletkező melléktermék)
  • Gyújtőtöltet
    • Ólomvisszanyerés (pl. használt akkumulátor feldolgozás, melynek segítségével kénsavat is nyerhetünk)
  • Töltényhüvely
    • Tisztább sárgaréz-előállítás
    • Új nagyobb teljesítményű hengermű és sajtoló-berendezések

 

 

Becsléseink szerint a kezdeti gyártás napi 1000 töltény lehet, mely később a rendelkezésre álló anyag és munkaerő függvényében növelhető. 
 

Esztergom, 2008.december 12. 
 
 

…………………………

Dr.         ………….

Igazgató-helyettes Anyagtudmányi Intézet 
 
 
 

…………………………

Dr.         ………….

Igazgató Kémiai Intézet

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr74812146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.12. 22:19:52

mar nem azert mondom, de ha a loporgyartas megoldott, miert nem mennek ra a raketagyartasra?
joval egyszerubb, joval durvabb, hatekonyabb, es joval konnyebb osszehozni, mint a loszergyartast

az objektumvedelemre kivaloan alkalmas a raketaveto, talan meg jobban, mint a sima lofegyver, mert egy ostromhoz ugyis fel kell vonulni, tehat nagyobb a rombolas is a tomeghatas miatt ;)

telepuleseken belul persze kicsit rizikosabb a hasznalata, de vedelmi fegyvernek elsorangu szerintem

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.12.12. 22:34:49

Remek poszt! :) Csak így tovább, és elsöprünk mindenkit! :D

Vinitor rakétái sem rossz ötlet! Területpusztításra kiválók! (lásd katyusa) A pontos célzáshoz meg elektronika kéne, az meg nincs és nem is lesz egy darabig.

Vérnűsző Barom (törölt) 2008.12.13. 04:44:39

Rakétát nincs értelme csinálniuk. Az adott felhasználási körülmények között baromi drágán, nagyon rossz hatésfok érhető el vele. Használhatnák esetleg járművek, megerősített épületek, és nagy, zárt tömegben támadó gyalogság ellen, továbbá némi kiegészítéssel jelző- és világító eszközként.
Az adott körülmények között egyik sem kifejezetten járható, mivel komoly jármű nincs, az ostrom lehetősége hosszú időre megoldott a maradék tüzérségi készletből, a tömeges támadás ellen pedig jobb a géppuska.
A helyieknek leginkább az egyéni fegyverekre kell koncentrálniuk, ezt helyesen meg is állapították. Ezen belül is elsősorban a közelharcra alkalmas (jelen esetben nevezhetjük távolinak is) géppisztolyok, gépkarabélyok, különféle pisztolyok, gránátok, valamint golyószórók, géppuskák használata jelenthet megfelelő előnyt, természetesen bőséges lőszerkészlettel.
Igazán komoly, megoldhatatlan problémát nem jelent az átkerültek kezében lévő ipari, technikai kapacitással a megfelelő kézifegyver, és lőszerellátás, viszont az alapanyagok hosszútávú beszerzése igen. Ezt helyesen meg is állapították, de a levont koklúzió nem megfelelő, mivel hulladékra, spórolásra nem rendezkedhetnek be hosszabb távra.
Ennek megfelelően hamar ki kell alakítaniuk saját gyártókapacitást, illetve ezzel párhuzamosan a helyi törzsek közötti ellentét szításával egyfajta megosztottságot. Ezzel elérhetik a támadások csökkenését, képzetlen, de olcsó munkaerőt, és a helyi harcmodort ismerő határvidéket nyerhetnek.
De ez gyaníthatóan előbb-utóbb valamilyen formában fel is fog bukkani.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.12.13. 09:38:18

tomjoneskoma, igazad van.
Ám azt se feledd el, hogy középtávon, tehát 5 éven belül azért jók lesznek a rakéták! Ugyanis demoralizáló hatása van! Nem is feltétlenül a pusztítóerő az, ami nagy, hanem hogy bepisilnek tőle az emberek! :)

Valandil 2008.12.13. 10:37:49

A környéken nincs valami konzervgyár? Mert (durván egyszerűsítve) ha tudsz konzervet gyártani, akkor tudsz lőszert is.

Szakyster 2008.12.13. 12:14:09

Gador: amennyire én tudom, használtak "rakétákat" a kínaiak is, meg európában. A pontatlanságk miatt használhatatlanok voltak, a demoralizáló hatás meg gyorsan elszált.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.13. 12:42:28

en a raketakkal nem a mai fold-fold cuccokra gondoltam, az tenyleg eselytelen
hanem a kinai raketakbol kiindulva megvalositott eszkozokre
ezek tulajdonkeppen felturbozott tuzijatekraketak voltak

ilyent gyartani viszonylag egyszeru
vilagito toltet helyett meg lehet repeszt, soretet beletölteni, esetleg gyujtoelegyet, kabitogazt

az iranyitas lenyegesen javithato "szarnyak" felszerelesevel, ahogy pl. a nyilvesszok vegen is vannak, es azokkal eleg jol lehet celozni...
ha meg telepitett eszkozokben gondolkodunk (marpedig telepulesvedelemnel az kell), akkor inditoallvanyt is lehet csinalni, amit be lehet ugy allitani, hogy ismert legyen a pontos becsapodasi hely
igy 150-200 meteres tavolsagra nagy biztonsaggal es hatekonysaggal alkalmazhatoak
marpedig harcerintkezes eseten a kala sem kell, hogy messzebbre dolgozzon...
masreszt ha repesz/ideggaz toltetu a raketa, hat nem a headshotra kell ragyurni ;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.13. 14:11:12

De ha az erdőből széles láncot alkotva rázúdul pár száz kelta egy falura, akkor hova lősz? Szerintem az ilyesfajta telepített területvédelmi cuccos csak viszonylag kicsi, különösen fontos objektum védelmének külső vonala lehet, másra nem igazán hatékony, főleg, ha már hozzá vannak szokva, hogy néha nagyot durran valami a környéken. És viszonylag sok hajtó- és robbanóanyag kell hozzá.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.13. 16:31:31

keszul mar csentofa vedelmi terve, ami alapbol eselytelenne teszi a szeles lancban valo tamadast, es igen hasznossa teszi majd az effele terulethatasu fegyvereket

errol szo lesz majd abban a bizonyos levelben is, persze Tigris baratunk meg varat magara a korulmenyek, esemenyek ismertetesevel :D

amugy ha megfeleloen meg van szervezve a vedelem felepitese, akkor mar tobb a raketa elonye, mint amennyi hatranyt jelent a magas hajto es robbanoanyagszukseglet

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.13. 16:32:42

jah, es en az mvb helyeben villamgyorsan lefoglalnam mindenhol az ammonium-nitrat tartalmu mutragyakat, amikbol bizony csodas robbanoszer keszitheto...

Rettenet Tábornok11 2008.12.13. 19:42:34

Sziasztok!

Namost nem azért de a Kelták se hülyék.. legalábbis nem nagyon. :) Idővel rájönnek kis csoportokban, és főleg sötétben érdemes támadni. Így ne is várjatok szétrakétázható nagy alakzatokat. Ha ostromra szánnák is el magukat az is inkább egy heteken át tartó folyamatos zaklatás, lecsapás visszavonulás elegye lenne, legalábbis szerintem.

Üdv,

Tilleo

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.13. 23:35:46

nem is mondta senki, hogy hulyek
csak nekunk van 2ezerparszaz evnyi harci strategiai elonyunk, legalabbis elmeletben
ha ezt megfeleloen tudjuk hasznositani, akkor nyerok vagyunk
marpedig a kenyszer ra fog vinni minket, hogy megfeleloen alkalmazzuk

Rettenet Tábornok11 2008.12.13. 23:56:26

Hát nem tudom, tudod ha szigorúan nézem az Olaszoknak is volt párezer év előnye az Etiópokkal szemben oszt mit össze szenvedtek velük!
Nem, én úgy gonolom ha nincs a helyi Kelta hitvilágban valami olyan mint ami Cortezéket segítette az Aztékok ellen, (no meg baráti törzsek, járványok stb..) akkor nem lesz sétagalopp.
Az átlag kelta magasan veri az átlag magyar (közel)harcértékét, ha másnem azért mert habozás nélkül képes ölni. Persze a egy flinta azért sokat javít a képen :)
Szóval nem azt mondom hogy nem sikerülhet, vagy hogy mi nem fejlődhetünk, de szigorúan katonailag piszok mocskos, elhúzódó háború várható. És nem szabad abból a képből kiindúlni, hogy ők még 30 év múlva is kiállnak a mezőre, hevenyészett alakzataikban. Legalábbis szerintem.
Mondjuk más a helyzet ha a jelenleg meglévő erőfölényt kihasználva sikerül célzottan az egyik törzset a másik után szövettségbe kényszeríteni.
Mert ezesetben hamarosan átkeresztelik az Átkerült területet Esztergomi birodalomnak :)

Uff,

Tilleo

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.14. 00:06:07

Az eddigi teljesítményük alapján a kelták hamar képbe kerültek az Átkerültekkel kapcsolatban, úgyhogy a rosszabbik verzió néz ki - bár a biológiai hadviseléssel tényleg nem tudnának mit kezdeni. Ahhoz pedig ebben a közegben inkább csak gonoszság kell, túl sok ipari háttér nem.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.14. 09:55:23

jol van
akkor mi csentofan nekiallunk klorgazt gyartani es palackozni

Rettenet Tábornok11 2008.12.14. 14:21:45

A másik amin agyaltam mostanában hogy Esztergom létfontosságú érdeke hogy minnél elöbb bekerüljön a Mediterrán kereskedelmi körforgásba. A keleti gabonára alapozva hosszú távon biztosított a lakosság ellátása. Cserébe törhetetlen átlátszó amfórákat adnánk (pille palack). :)
Nade hogy lehetne ezt megtenni? Széchenyi elött a vaskapu nem volt hajózható, ezért a legtriviálisabb út zárva van.
Márpedig más kereskedelmi partner nincs a környéken mert a Kelták tutira nem tudtak felesleget termelni.

Tilleo

Rettenet Tábornok11 2008.12.14. 14:23:22

Ja szóljatok ám ha lőjjem le magam a teóriáimmal :)

Tilleo

bz249 2008.12.15. 09:34:26

A kereskedelemmel kapcsolatban szerintem a fűszerbiznicben is jók lehetünk, ugyanis van egy csomó amerikai eredetű növényünk. Szóval a magyar fűszerpaprika ismét arathat.

Újrafeldolgozás/saját gyártás: persze előbb-utóbb (minél előbb annál jobb) kell saját fémipar. De ezeket nem árt begyakorolni addig, amíg a bányavárosokat (illetve ahol voltak/lesznek) nem tudjuk biztosítani. Különösen fontos ez olyan cuccoknál, ami fel is robbanhat, ha béna gyártmány.

Ezt meg jelenleg hozott anyag és kelta bronzeszközök újrafeldolgozásával lehet megoldani.

páratövis 2008.12.15. 10:38:20

A mediterrán, levantei vagy egyiptomi kereskedelem nem rossz ötlet (bár ugye ezer veszély, Balkán, tenger, kalózok, stb.), de probléma a rómaiakkal való konfrontáció - nekik lassan létszükséglet lesz az egyiptomi gabona! Nem biztos, hogy szívesen osztoznak a kereskedelmen.
Egyébként bizonyos események "megjósolása" nem lenne rossz üzlet - népmozgások, napfogyatkozás, természeti katasztrófák, stb. (az esztergomi jósda...), de kérdés, hogy az ókori események mennyiben folynak tovább az általunk ismert mederben az átkerülés után... (lásd: párhuzamos univerzumok)

Bazo 2008.12.15. 11:41:08

A kelta-magyar konfliktusról és harci eseményekről az indián-gyarmatosítók konfliktus jut eszembe. Az indiánok sem voltak hülyék, de sem az angolokkal sem az amerikaikkal nem tudtak mit kezdeni, az ott alkalmazott módszerek itt is használhatók lesznek.
Néhány csatát nyertek az indiánok de végén mindig ők veszítettek.
Ha a kelták most nem bírják kiirtani a magyarokat akkor 2-3 év alatt nagyon megváltozik a népesség, megkeményednek a túlélők és mindenki fegyverrel járkál a határvidékeken, és egy kisebb csoport keltát éjszaka még egy felfegyverzett család is szarrá lő a megerősített háza fedezékéből. Ha nem sikerül visszaverni a támadást és felkoncolják őket akkor légi felderítés után megy a büntető akció és ismét eltűnik a térképről egy kelta falu. A szomszédos népek pedig a gellérthegyi törzs mintájára megadják magukat.

Szakyster 2008.12.15. 12:05:05

Bazo: Ez a indián/gyarmatosító hasonlat nagyon jó, és szerintem simán használható

bz249 2008.12.15. 12:09:01

Bazo: szerintem ez már most megy. Vagy szerinted mire lehet jó a 152mm-es tarack a védelmi vonalban?

omagyar.blog.hu/2008/12/04/a_csendes_esztergomi

Mert szerintem nem az tipikus közelharci támogató fegyver.

bz249 2008.12.15. 12:42:24

Jóslás: erre azért nem alapoznék... ha egy picit is el lehet hinni, azt amit a tudomány a XX. században produkált - ha átélnék egy Átkerülést azért egy picit elbizonytalanodnék ;) - akkor csak a kezdőállapot ugyanaz, mint Kr.e. 280 október 25-én (sőt igazából még az se).

Innen meg a rendszer fejlődik, ahogy tud... szóval semmi nem garantálja, hogy pl. a Vezúv újra ki fog törni Kr.u 79 aug. 24-én. Max. valami periodikus eseményt lehet megjósolni (napfogyatkozás, Halley-üstökös...stb). De ezek legnagyobb részét már az ókoriak is tudták.

páratövis 2008.12.15. 12:47:41

bz249: Igen, erre céloztam én is a párhuzamos univerzumokkal... de még mindig fenntartom, hogy a nyers erő mellett a - jelen pillanatban - csak nálunk meglévő tapasztalati kapacitást akár ilyen "asztrál-ezoterikus" irányban is fel lehetne használni.

Bazo 2008.12.15. 13:01:54

bz249 ez még csak a kezdet, a határra vonuló önkéntesekből fog kinevelődni az új nemzedék akik ismerik a kelták szokásait és fajtáit és úgy ölnek embert mint kedves T1GRIS barátunk lelkiismeret furdalás és gondolkodás nélkül, úgy fognak gondolni a keltákra mint a gyarmatosítók az indiánokra levadászandó vadaknak nézik majd őket. Egy kemény határvidéki nemzedék akik ha leszerelnek egy pár jó AMD-vel a kezükben az új meghódított vidékeken foglalnak földeket (szervezett kereteken belül) és pacifizálják a keltákat, majd el is temetik őket. ;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.15. 13:04:30

Túl sok hajóépítő ács nem hiszem, hogy Átkerült, de mire kijutunk a tengerig, szerintem már képesek leszünk olyan hajókat építeni, amik számára sem a kalózok, sem a pun vagy akár a római hadiflotta nem jelent túl nagy kihívást. Főleg, ha némi tűzfegyver is kerül a fedélzetre. Bár mire a tengerig elér a szilárd uralom, szerintem élelmiszerből akár még exportálni is tudunk majd, azzal sohasem volt különösebb gond errefelé. (Ha nem háborúzták szét a földeket, persze.)

Bazo 2008.12.15. 13:04:41

Természetesen azok a kelták akik megadják magukat megtanulnak magyarul és teljesen beolvadnak, ők lesznek azok akik a novellában a szorgos munkáskezekként voltak megemlítve. Rabszolgák lesznek de a modern értelemben - bérrabszolgák - alulfizetett kihasznált munkások.
süti beállítások módosítása