Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Az átkerülés lovasai - Harmincnyolcadik

2010.12.14. 22:03 | szs. | 22 komment

Címkék: az átkerülés lovasai

 A rendőr bekopogtatott a kocsim ablakán, majd mikor odanéztem, mutatta, hogy tekerjem le.

- Jó napot – biccentettem felé, miután letekertem az ablakot.

- Jó napot.

- Igazolná magát?

A fakózöld mellényembe nyúltam és elővettem a katonaigazolványomat.

- Láthatnám az eltávigazolást? - vette át a zöld szegélyű iratot a rendőr. Azt is a kezébe adtam, készültem.

- Megtudhatnám az igazoltatás okát? - érdeklődtem.

Láttam, hogy a rendőr járőrtársa feszülten markolja az oldalán függő Skorpió markolatát.

- Bejelentés érkezett, hogy Ön helyi lakosokat zaklat – közölte a rendőr, miközben az eltávos papíromat böngészte.

- Úgy nézek ki, mint aki zaklat itt bárkit is?

A felhők közül kikandikált a nap, a nyergesújfalui templom oldaláról szóródó rózsaszín fény megfestette a rendőr arcát.

- Kiszállna a kocsiból? - lépett hátra a rendőr. - Fegyver van magánál?

- Van – bólintottam.

- Megkérném, hogy adja át.

- Ha le akar tartóztatni, akkor adja meg az indokot és hívja ki a katonai rendőrséget – néztem a fickó szemébe. Fiatal gyerek volt még, lehet, hogy nem is idősebb tőlem és nem láttam túl sok tapasztalatot csillogni a szemében. A géppisztolyát markolászó társára mindez hatványozottan igaznak tűnt, amit nem éreztem túlságosan megnyugtatónak.

- Nem akarom letartóztatni – biztosított róla a rendőr. - Az eljárásrend része.

- Persze. - Óvatosan, fél szemmel a Skorpiót szorongató rendőrt figyelve az anyósülésre dobott újság alá nyúltam, majd markolattal előre átadtam a katonai Parát.

- Köszönöm – nyugtázta a rendőr. - Akkor most kiszállna? Kinyitná a csomagtartót?

A hosszúkás, kopottas tárolórekeszben heverő Dragunov kicsit meglepte őket, bár nem tudom, mi mást vártak a csomagtartótól.

- Ez a magáé? - bökött a fegyverre a járőrparancsnok.

- A cégé – feleltem.

- Van róla igazolása, hogy magánál lehet?

- Rendelkezési állományban vagyok – világosítottam fel róla. - Rajta van az eltávon. Ez a fegyverzetet is magába foglalja. Nem emancipátor vagyok, hanem megtörő altiszt. Most pedig elmondaná újra, hogy mi is a gondjuk?

Intett, hogy lecsukhatom a csomagtartót, majd némi tétovázás utána a Parámat is visszaadta. Hanyag mozdulattal a mellényem alatti tokba csúsztattam a fegyvert.

- Bejelentést kaptunk pár helyi lakostól, hogy zaklatja őket – ismételte meg a rendőr. A társa még mindig úgy állt tőlünk pár méterre, mintha zabszem szorult volna a seggébe.

- Nem zaklatok senkit – ismételtem meg újra.

- Rendszeresen leparkol itt a téren, a templom mellett, és fenyegetően nézi egy bizonyos család házának ablakait. Tagadja, hogy így lenne?

- A fenyegető nézés szerintem nem jogi kategória – feleltem. - A parkolás igaz. De ez közterület. Nem sértek vele semmiféle törvényt.

- A... bejelentők mégis fenyegetve érzik magukat tőle.

- Egy szót sem szóltam hozzájuk. Egyébként meg érezzék csak. Nem követek el törvénysértést azzal, ha ezt kívánom nekik.

A két rendőr összenézett. A távolabbi már nem szorongatta annyira erősen a Skorpióját.

- Valami panasza van tehát ellenük? - kérdezte a járőrparancsnok.

- Úgy is mondhatjuk – bólintottam komoran. - Elvettek tőlem valamit.

- Megvan a törvényes útja ennek is – okoskodott a rendőr. - Tegyen feljelentést. Fegyveres testület tagjaként Ön is tudja, hogy méltatlan...

Felnevettem, mire elhallgatott.

- Megtörő vagyok – emlékeztettem. - Szerintem ne menjünk bele a méltóság és méltatlanság kérdésébe.

Ha sorállományú (ami szinte kizárólagosan kényszersorozott, főleg egyéb büntetést kiváltását ezzel megoldó férfiakat jelent) megtörő lennék, nem sokat szórakoznának velem, nekik tilos az Átkerült területekre visszajönniük, ha már belekóstoltak abba, mit jelent megtörőnek lenni és milyen egyszerű és semmi dolog térdig gázolni az emberi vérben. A specialisták és tisztek esete más. Nem mintha ők kevésbé lennének mocskosak és torzak.

- Akkor is – erősködött tovább a rendőr. - Ha kívánja, megteheti most is a bejelentést, majd bemegyünk az őrsre és hivatalosan is elindítjuk az eljárást. Mit loptak el magától?

A gúnyos mosoly lehervadt az arcomról, a nyergesújfalui templom egyetlen fényes, rózsaszín masszává olvadt. A szemem sarkából láttam, hogy megmozdul a függöny azon a bizonyos ablakon. A megtörők egyenruhája vasmarokként szorította a mellkasomat.

- Semmit – feleltem halkan. - Csak az életemet.

 

A Várhegyen töltött rövid, de mégis hosszúnak tűnő ebédszünet után visszamentünk a Felderítő Parancsnokságra. Anna elvonult a könyvtárba, az őrségnek újfent meghagytam, hogy ki ne engedjék az épületből. A délutáni műszak hamar letelt, szerencsére nem kellett sokat filozófálni és agyalni, csak felszereléseket ellenőriztünk. Az Ignissel három tartalékos felderítőt ki is fuvaroztam a reptérre, ahol a három itt tartott felderítő léghajó horgonyzott a kissé meghosszabbított gyakorlat ürügyén. Az Istennyila, ami ősidőkkel ezelőtt kirakott Kolos társaságában az erdélyi őserdőben, azóta már az Isztriai-félsziget partjainál jár. A rómaiak nehezen nyelik le a békát, hogy ki kell üríteniük a körzetet, hiába tisztáztuk ezt már le velük vagy húsz éve, és bár senki sem tartja valószínűnek, hogy fegyveres összecsapás lesz a dologból, azért némi erősítés nem árt. Meg figyelő szem. Bár ha a kardos megoldást választanák, valószínűleg hamarabb végeznénk.

Csehi a Turultoll fedélzetére osztott be a gyakorlathoz, a három tartalékos közül az egyik jött még mellém biztosítónak, a másik kettő a Tigriskaromra. Kicsit ismerkedtünk az egységekkel és az épp ott posztoló legénységgel, bár ezek a felderítő léghajók a maguk nyolc fős alaplétszámával nem nagyon veszik igénybe az ember névmemóriáját. Az Ignis csomagtartójából előkerültek a fegyvereket rejtő dobozok, ezeket is ellenőriztük majd behajóztuk. A Turultoll gőzgépét épp szétkapta pár munkás, de azt ígérték, hogy estére kész lesznek – ennyi hidrogénnel az ember feje fölött a gőzgép állapotával nem lehetett szórakozni. Épp a levezető csevegést folytattuk a félmerev hajótest kellemes árnyékában, a fűben ülve, mikor Csehi rámcsipogott. Be kellett sétálnom a szerelők barakkjába, hogy felhívhassam.

- Esti fejtágító lefújva – közölte minden bevezetés nélkül. - A HM-es fejes csak holnap reggel ér ide. Hatkor kezdünk, ha a reptéren végeztél, hazamehetsz. A csajt itt ne hagyd.

 

A naplemente így Petyáék erkélyén talált minket, római módra vizezett bort kortyolgattunk és a Duna hullámain csillámló vörös fényfoltokat néztük. Eszter kissé odébb ült Annával, bátorítóan átölelve, másik kezében egy szépen hímzett zsebkendőt tartva, amit néha átadott Annának, hogy letörölhesse a könnyeit. Ezt mindig is csodáltam a nőkben, nem kérdeznek semmit, nem mondanak semmit, mégis mindent megosztanak egymással, amire szükségük van.

- Eléggé ráálltam most erre a szélszigetes vonalra – jegyezte meg Petya egy hosszú korty után. - Rájöttem, hogy talán ez az egyik legizgalmasabb téma és ennek ellenére elég felületesen foglalkoztam csak vele a kéziratban. - Vetett rám egy suta mosollyal fűszerezett pillantást. - Úgyhogy, ha megjelenik a könyv, akkor az már nem csak az én kezem nyomát fogja viselni.

Válasz helyett én is kortyoltam egy nagyot.

- Több csoportba osztottam az új vagy vitatott megjelenési idejű szélszigeteket – folytatta Petya. - Érdekel, hogy...

Bólintottam. Felállt és intett, hogy kövessük, a lányokat kint hagytuk az erkélyen, talán nem is bánták. Vannak olyan dolgok, amikről nem szeretnek férfiak jelenlétében beszélni, de még csak suttogni sem. Eszter nem emlékezett az anyjára, de amilyen keveset voltam vele az élete első felében, a nagyszülei pontosan azt jelentették neki, mind másoknak a szülők. A nagyapja elvesztését is megszenvedte, együtt tudnak érezni. Szerencsére nem mindenki olyan szenvtelenül racionális a családban, mint én.

Óvatosan betettem magam után az erkélyajtót.

Petya a dolgozószobájába invitált, majd rögtön mentegetődzött is egy sort miatta.

- Nem nagyon szoktam ide beengedni Esztert – mutatott körbe. - Nem értené meg.

- A zseni átlátja a káoszt – jegyeztem meg.

- Pontosan – mosolygott, majd a kényelmes, tölgyfából faragott székére mutatott, magának pedig előhúzta a lábtartó sámlit. - Itt van a legfrissebb listám, még nem is lehetne publikálni, mert folyamatban van az adatok engedélyeztetése. Mármint hogy a nyilvánosság számára...

- Értem. És ez a grafikon?

- Ezen összesítettem a vitatott szélszigetek lehetséges megjelenési időpontját meg a mennyiségüket.

- Elég aránytalan – mutattam az utóbbi évek meredeken magasba szökő vonalára.

- Igen, szignifikáns. - Egy törött hegyű ceruzát vett a kezébe és azzal mutogatott. - A legtöbb esetben semmi másból nem tudtam kiindulni, csak a felfedezés idejéből, így jobb híján azt adtam meg megjelenési időpontnak, de ez persze csak spekuláció. A felfedezések felfutása adódhat abból is, hogy a népesség és a közbiztonság növekedésével a kirándulók és a hasznosítási célú felmérések is...

- És ezek? - nyúltam egy rakat fekete-fehér fénykép után.

- Ezekből válogatok illusztrációkat a könyvhöz, egy jó kép tíz oldalnyi szöveggel is felér. A dokumentációs részlegtől kaptam őket, nem is kérnek jogdíjat.

- Rendes tőlük. - Főként hegyek sötétlettek a képeken, az egyetlen kivétel egy régi, elhagyatott erdészeti út volt, ami úgy nézett ki, mintha a bevágás két oldala megdagadt volna, hogy elszorítsa az utat. - Ez durva.

- Ja, az – bólintott Petya lelkesen. - Ez azért is különleges, mert ez a legkisebb ismert szélsziget. Biztos van ennél is kisebb, de azokat lehetetlen felfedezni, egy pár négyzetméteres avarfolt a huszonegyedik században is eléggé úgy nézett ki, mint az ókorban.

- És arra mi lehet a magyarázat, hogy szinte minden szélsziget hegyen található?

- Ez így nem igaz – pontosított Petya. - Elég nagy szélszigetek vannak sík vagy dombos terepen is. Ezek a későbbiek találhatóak főleg hegyeken, gondolom azért, mert arra nem jártak olyan sokan és észrevétlenek maradhattak.

- Vagy csak később jelentek meg – emlékeztettem. - Lásd Gete.

- Igen, végül is... - Elkérte a fényképeket, keresgélt köztük egy darabig, majd elém rakott egy fényképet. - Ez pedig a Gete társa, ez is szinte száz százalék, hogy nem az Átkerülésben lett szélsziget. Ráadásul majdnem az egész hegy teteje.

A fényképen látható forma valami kellemetlen érzést keltett bennem.

- Ez nagyon ismerős – jegyeztem meg komoran. Szagok, lüktetések villantak át rajtam, de nem tudtam annyira magam elé idézni őket, hogy rájöjjek, honnan származnak.

- Mostanában sokszor benne volt az újságokban, azt hiszem, ez a kép is. Nem messze tőle nyílik az az akna, ami beomlott és egy rakat bányászt magába zárt.

Megráztam a fejem.

- Nem, nem onnan – mormoltam. - Valami... valami más... máshonnan.

Vérszag. Most már biztos voltam benne. Az egyik szag, ami rám tört a kép láttán, vérnek a szaga volt.

 

Belemerültünk a beszélgetésbe. Sok mindenről szó esett, végül tizenegy felé Eszter bekopogott, hogy Anna már nagyon fáradt és döntsük el, hogy itt alszunk-e vagy hazamegyünk. Így a Száva mellett vívott hadjárat története félbemaradt és tíz perc múlva már a kihalt, sápadt lámpákkal megvilágított utcán sétáltunk hazafelé. Petyáék is elkísértek, Anna fáradt volt ugyan, de úgy tűnt, sok mondanivalója akad még, Eszterrel egymásba karolva mentek előttünk.

- Pisztolyod van, ugye? - kérdeztem a leendő vejemet.

- Persze – felelte. Egy apró önvédelmi revolvert emelt ki félig a zsebéből, igazából semmire sem jó fegyver, csak közvetlen közelről ér valamit és a megállító ereje is csak jelképes.

Nem háborúba kell.

- Igazából Annának vettem a fegyvervizsgájára, csak nem szereti magával vinni – magyarázta a nő pisztolyt. - Úgyhogy a nyakamon maradt, de azért azt szeretem benne, hogy ilyen kicsi.

- Hát ebben nem ütött az apjára – mormoltam elgondolkozva. Petya udvariasan kuncogott egy sort. Lelassítottam a lépteimet, hogy még jobban lemaradjunk, persze csak annyira, hogy ne veszítsük szem elől a lányokat.

- Petya – néztem a leendőn vejem szemébe. Láttam, hogy legszívesebben zavartan elkapná a tekintetét, érezte a hangomon, hogy most valami komoly dologról lesz szó. - Beszéljünk őszintén.

Majdnem hozzátettem, hogy mint férfi a férfival, de túlságosan is mesterkéltnek éreztem.

- Ö... igen. Persze...

- Én eléggé negatívan álltam hozzád, amikor hallottam rólad... - Most meg én nem bírtam ki, és valahova a semmibe meredtem, messze Petya mögé. - Ez az apás lányoknál van így, érted... de mindegy, az a lényeg, hogy most már, hogy kicsit megismertelek, meg láttam, milyen jól el vagytok együtt, most már örülök neki, hogy... Szóval örülök neki. Nem vagyok a legjobb após, akit kívánhat magának az ember, de...

- Ugyan, miért ne lennél – vágott a szavamba. Egy kissé megakadtam, megvártam, amíg észreveszi magát és valami mentegetődzésfélét mormogva a cipőjét kezdi nézni.

- Csak ezt akartam elmondani – zártam rövidre, mielőtt túl érzelgős leszek.

- Ö... - rúgott odébb egy kavicsot félszegen Petya. - Nekem pedig elnézést kell kérnem azért, amiért... hát, hogy nem kértem meg Eszter kezét az apjától, ahogy azt... csak...

- Az én munkám mellett ez elég nehéz is – nyugtattam meg. - Eszembe sem jutott neheztelni azért.

Nem ismert annyira, hogy észrevegye a hazug hangsúlyt.

- Akkor jó – mosolygott.

- Akkor jó – bólintottam. - De most te jössz az őszinteséggel. Csak azzal sértesz meg, ha nem mondasz igazat, ha elmismásolod a választ. Mit gondolsz arról, hogy együtt vagyok Annával?

Elkerekedtek a szemei, egy pillanatra attól tartottam, hogy félrenyel és nekiáll fuldokolni az utca közepén. De aztán valahogy megoldotta és csak ennyit nyögött:

- Hogy mi?

Vettem egy nagy levegőt, egy kósza pillantás Annáék felé, majd megismételtem a kérdést.

- Ö... a korkülönbségre gondolsz? - kérdezte végül sután.

- Mondjuk arra is.

- Szerintem nincs abban semmi. Különben is egy fiatalos, életerős férfi vagy... meg szabad... meg minden, ami kell... ö... egy csomó ismerősöm van, aki hasonló házasságban és vagy ilyesmit tervez.

- És a családban mit szólnak hozzá?

- Mármint a te családodban?

- Ami a tiéd is lesz hamarosan. Biztos szóba került a dolog.

- Hát... senki sem mondott rá semmi rosszat. - Az esetlen mimikája alatt úgy tűnt, nem hazudik. - Mindenki örült neki, hogy végre valami komoly... Akitől még lesz sok unoka, meg unokahúg, öcsi, meg ilyesmi...

Valahogy bevillant egy kép, Anna arca a sápadt holdfényben, ahogy fölémagasodom és mindenféle védekezés és görcs nélkül beleélvezek.

- Aham – mormoltam. - És Anna személye? Hogy... hogy félig anti, meg az apja, meg... érted, hogy kicsit zűrös.

- Semmi anti nincs benne – jelentette ki magabiztosan Petya. - Először el sem hittem, csak azt gondoltam, kitaláltatok valami idétlen sztorit, hogy palira vegyetek mindenkit. Okos, művelt, talpraesett, szép, ha meg zűrös is a családja, messze van.

- Az apja nem.

- De, most már ő is – mondta halkan. - Az, hogy Anna az elmúlt napokban.... szóval az teljesen érthető. Nem azt mondom, hogy jó, meg normális, de el tudom fogadni... ö... meg tudom érteni.

Zavartan elhallgatott, talán azt mérlegelte, nem evezett-e túlságosan érzékeny vizekre. De nem, Ha meg mégis, akkor én kértem meg rá.

- Aham – mormoltam újra. - Hát kösz. Még egy utolsó kérdés... Te hogy kérted meg Eszter kezét?

Széles vigyor ült ki az arcára.

- Nem mesélt róla?

- Csak pár szót. Engem a részletek érdekelnek. Meghívtad valahova, vagy letérdeltél, vagy hogy?

- Semmi extra – vonta meg a vállát. - Elhívtam a Máriavaléria étterembe, ettünk egy finomat majd a végén a pincér egy szép dísztányéron kihozta a két gyűrűt, meg jött két zenész is.

- Ó, szóval ez a semmi extra.

- Hirtelen nem jutott jobb az eszembe... Akkor ezek szerint te is...?

- Ja. - Újra a lányokra néztem, kicsit túlságosan is lemaradtunk. Meggyorsítottam a lépteimet, Petya kis ütemkéséssel követett. - De attól tartok, én sokkal egyszerűbben fogom megoldani.

- Nem a körítés számít – bölcselkedett Petya. - Maximum a nőknek.

A szekrényben lapuló két gyűrűre gondoltam és arra, hogy jó lenne még ma Anna ujjára húzni a kisebbiket. Talán épp a bizonytalanságaim miatt. Hogy kész helyzet előtt álljak. Álljunk. Egymás előtt és mindenki előtt. Magam előtt.

Eszterék megálltak és bevártak minket. A kis kápolnánál álltunk, nem messze attól a kereszteződéstől, ahol az utcánkra kellett ráfordulni.

- Nagyon kellemes a levegő – mosolygott ránk Eszter. - Nem sétálunk még egy kicsit?

- Nem vagy fáradt? - kérdeztem Annától. Ő is sokkal nyugodtabbnak tűnt, mint a visszatérése óta bármikor.

- Nem, ez a séta nagyon jól esik – nézett a szemembe.

- Akkor menjünk tovább egyenesen – intettem a Bánomi-út emelkedője felé.

 

Az egyik foghíjteleknél a vérszag újra megcsapott. Hirtelen meg kellett torpannom, ahogy elborítottak a képek. Nem csak a feltrancsírozott emancipátor lányról, az ismerős arcok még jobban megrémítettek. És az a halom kő, amiből az elfajzott anti oltárt emelték, hogy...

- Mi a gond? - hallottam Petya hangját valahonnan messziről.

- Semmi. - Megráztam a fejem, hogy magamhoz térjek. A szemem sarkából láttam, hogy Eszterék is megfordulnak és elindulnak felénk. - Egy pillanatra... le kell ide mennem.

- Rosszul vagy?

- NEM! - csattantam fel, már nem sikerült elharapnom a szó végét. Petya riadatan nézett rám, kinyújtotta a kezét, talán meg akart támasztani, hogy ne essek el, de a mozdulat félbemaradt és úgy állt ott, mint valami elcseszett szobor. - Semmi gond – folytattam halkan. - Tényleg semmi. Csak... csak egy perc.

- Apa... - szólított meg Eszter is.

- Mindjárt jövök – hagytam őket az út szélén.

Nem volt nálam zseblámpa és az építési törmelékkel borított telekre a közvilágítás sápadt fénye sem ért le. Átcsörtettem egy kisebb bokron, belerúgtam egy kőbe, de nem érdekelt a lábujjamban lüktető fájdalom. Mikor odaértem, csalódottan kellett tudomásul vennem, hogy nyomok után kutatva széthányták a gyilkos által formára igazgatott kőhalmot.

De a rendőrségi aktákban kell, hogy...

És nem hülyeség ez az egész, úgy, ahogy van?

A sötét ellenére is jól láttam Petyáék riadt tekintetét, ahogy engem néztek, miközben felküzdöm magam a törmelékkel borított emelkedőn.

- Semmi gond – néztem végig rajtunk. - Menjünk tovább.

- Eleget sétáltunk már – ingatta a fejét Anna. - Szerintem menjünk haza.

Bólintottam. Mintha az egész széthányt kőhalom súlya a vállamon maradt volna.

 

A tábori élet rutinja lehetett, de mikor este hazaértem, mindig megnéztem az Ignist. Petya velem tartott és szótlanul figyelte, ahogy körbejárom a kocsit, a csapszegeknél megütögetem a karosszériát, gyengéden megrugdosom a gumikat, lehasalok, hogy benézzek a motor alá, nem folyik-e belőle valami.

- Minden rendben? - kérdezte, mikor felálltam, leporoltam magam és visszatettem a vaskos, bunkósbotnak is használható zseblámpát a csomagtartóba.

- Ja – mormoltam. - Jobban alszom, ha... Mindegy.

- Kicsit ráálltál a virágágyásra – jegyezte meg.

- Csak a szélére – csuktam le a csomagtérajtót. - Hogy magasabban legyen a hátulja és a motor beindítása nélkül is elkezdjen gurulni.

Furcsán nézett rám, nekem meg leesett, hogy tudatosan végig sem gondoltam, mégis minden alkalommal felfaroltam az apró kövekkel borított pár tíz centis emelkedőre, ami mögött a szomszéd Bensinger néni sziklakertje kezdődött. Ha az ember vérévé válik valami, az nem oldódik ki könnyen.

- Aha – motyogta Petya, hogy motyogjon valamit.

Kényszeredetten rámosolyogtam. Ma estére már úgyse ásom magam mélyebbre előtte, bele sem akartam gondolni, minek tarthat engem az elmúlt napok produkciói alapján. De a család sok minden elfedez.

- Asszem ideje aludni – mondtam.

- Ja. Szerencsére holnap délutános vagyok.

- Lehet, hogy majd benézek – jött egy hirtelen ötlet. - A... a szélszigetes képekről eszembe jutott valami, csak le kell ellenőriznem.

<span face="Times New Roman, serif" sty

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr572516435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2010.12.15. 08:52:33

heheheh :)

és:

KRITIKA INCOMING!

Skorpió????

miért, ó, miért?

azon túl hogy "jó" a neve, egy rakás fos (és pont)

és még csak a meglévő példányokat sem érdemes rendszerben tartani, mert plusz egy (felesleges, gyenge) lőszer

(mert ne essünk abba a hibába, hogy 16 féle űrméret, űrméretenként 6 alváltozat, 10 féle minőségben - így is stresszes lesz a logisztika és a gyártás, hát még ha 24 féle lőszert kell csomagolni mindenkinek)

ugyanez igaz a "női pisztolyra"

9x19, 7,62x39, 7,62x54, 12 brenekke, 14,5x114 slussz (esetleg 12,7x108 ha abból maradt kezdetekben több)

(ugyanígy nagyobb kaliberek esetén, nehogy eljátszuk a nagyhalált, hogy 75mm-es lőszerből van 5 féle, mint a németek...)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.12.15. 12:22:45

Pedig tényleg jól hangzik a neve. Lehet, hogy valami más, amit Skorpiónak hívnak. :)
Arra gondoltam, hogy mivel a rendőrök az új körülmények közt simán találhatják magukat olyan helyzetben, ahova egy pisztoly azért kevés, kellene valami olyan, ami nagyobb tűzerővel bír, de mégsem olyan nehéz, mint egy Kala.

bz249 2010.12.15. 12:30:45

@szs.: geppisztoly Parabellum loszerrel. Az atutokepessege nem jobb, de legalabb van tuzereje.

Egyebkent tenyleg egysegesiteni kell a loszereket. @drazsé: listajarol meg a puskaloszert is kihagynam. Jo lesz az AK 7.62x39-e is a geppuskaba (csak a tar nagyobb hozza). Ha tul sok loszer van, akkor a meglevo keszleteket esetleg el lehet loni.

drazsé 2010.12.15. 12:44:55

@bz249:

hát, akár... géppuskát még mondjuk ki lehet váltani (hajófedélzetire meg mehet egyel nagyobb űrméret, 14,5 v 12,7), de mesterlővészfegyvert szerintem nem annyira

(ha arra gondolsz, hogy úgyis 7,62 mindkettő, akkor gondolj a tárazásra is, mert hevederezni harctéren nem egy leányálom)

@szs.:
géppisztoly tekintetében meg a kézenfekvő megoldás az MP5 lenne

UZI, skorpió és egyéb elfajzásokat szerintem eleve felejteni lehet, a "tökéletes" az MP7 vagy PDW lenne, de ezek még most is eléggé ritkák, meg nem is egyszerűek

bz249 2010.12.15. 12:58:06

@drazsé: jo a mesterlovesz puska talan (a 14.5 meg tulzas arra a celra, nem PSzH-t kell kiszedni) a geppuska helyett ilyen hosszitott taras/dobtaras golyoszoro szerure gondoltam.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2010.12.15. 12:59:05

laikus hozzászólás (majd Tri kijavít, ha erre jár):

amennyire én tudom, mo-n a rendészeti szerveknél rendszeresítve van az mp5, és annak a kisebb változata, az mp5k is, a különleges egységeknél gondolom alapfelszerelés, a mezei rendőröknél pedig raktáron van heppöning esetére

valamint ezek a szabvány 30 darabos tár mellett hosszabb, 60 darabos, és kétsoros, 45 darabos tárral is rendelkeznek

mindkettő szabványos, automata pisztolyokban is használható 9 milis (vagy ha nem azt, akkor .45-öset, de az egyiket biztosan :) ) lőszert használ, amelyből nyilván vannak bőven készletek :)

emellett a beretta m92-nek van egy sorozatlövőre átalakított verziója (csak egy zárszerkezet-csere kell hozzá, semmi ördöngősség), egy régi kaliber-cikkben mintha azt olvastam volna, hogy a rendőrségi kommandósok ezzel a fegyverrel is fel vannak szerelve

valamint a honvédségi kalákból is van, ha jól tudom kihúzható tussal és rövidebb csővel gyártott változat, ami ha tűzerőben nem is, súlyban és kezelhetőségben mindenképpen veri a "hagyományost"

szóval ha a tűzerő a cél, akkor lehet fordulni másfelé is, nem kell a gengsztervilágot megvámolni némi extra vasért ;)

Niadal Ranien 2010.12.15. 15:43:02

Hello,

Úgy látom már elmondták előttem a lényeget,
de azért én is megemlítem, hogy a skorpió egy borzalmasan rossz fegyver, kis kaliberű, kis tárkapacitású, rövid csövű, rettenetesen szór,
stopphatása szinte semmi és minőségre is hitvány. Egyéb baj nincs vele, esetleg az, hogy Magyarországon nem hiszem, h összesen 50-nél több van belőle. Szóval egy sima 9mm-es pisztoly röhögve veri a skorpiót, azt leszámítva, hogy nem lehet vele sorozatot lőni.
És valóban hülyeség sokféle lőszert hadrendben tartani, pl. pisztolyoknál szerintem a 9mm/.38 egyeduralkodó, esetleg a .45 mert az ugye kis jóindulattal elviszi a .44-et is, stb. De kizárt, hogy a skorpióhoz való hülye alakú és kiskaliberű browning lőszert erőltetnék, ami kb. a II. VH óta bukott konstrukció.

Más: A sztori amúgy tetszik, rendszeresen olvasom is, csak nincs idő meg energia kommentálni. Csak így tovább!

Üdv: N.R.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.12.15. 20:28:22

De az MP5-ös nem nehéz állandó viseléshez? Mert az őrsön/csomagtartóban vannak rendes katonai puskáik a rendőröknek is, mert gebasz esetén köréjük épül a polgárőrség, ami a hivatásosok megérkezéséig tartja a frontot (nem mintha ez gyakori eset lenne), de olyan fegyverre gondoltam, ami jó mindennapi mászkálásra is, de lehet vele szórni is az áldást, ha kell. Nyilván ezek egymásnak ellentmondó feltételek, a kompromisszum meg akkor az MP5-ös tájékán van?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.12.15. 20:29:53

Jut eszembe, ilyen is van, bár ez se könnyebb: hu.wikipedia.org/wiki/KGP-9

drazsé 2010.12.16. 09:16:20

@szs.:

kgp-9 nem!

jót még nem hallottam róla

a kompromisszum meg maga a géppisztoly, mint fogalom
az MP5 pedig enenk a kategóriának egy igen jól sikerült, kipróbált, közel optimális darabja

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.12.16. 10:29:20

"- Igazából Annának vettem a fegyvervizsgájára, csak nem szereti magával vinni – magyarázta a nő pisztolyt. - Úgyhogy a nyakamon maradt, de azért azt szeretem benne, hogy ilyen kicsi."

Nem Eszternek?

Fegyverek és kaliberek. Mindenki olyan ... lándzsával veri a csalánt, amilyen van neki.

A kis önvédelmi pisztolyt ez megmagyarázza. Talán épp azért kerülhetett polgári kezekbe, mert a sereg nem rendszeresítette. Beolvasztani meg attól még nem kéne. Az a kevés lőszer, ami jut hozzájuk meg nemzedékeken át elég lesz, ha azt nézzük, hogy egy átlagpolgár a fegyvervizsga után hányszor kényszerül használni. Illetve ha már használni kényszerül, mekkora valószínűséggel élik túl.

A Skorpió a rendőrnél meg lehet akár egy sokkoló, vagy egyéb nem halálos fegyver is. Mondjuk valami paprika-töltettel, vagy légfegyver altatólövedékkel, vagy valami irritatívval (ha már fellengzősen skorpiónak hívják...).

Igazából nem is értem, hogy miért kell Ómagyarország közepén géppisztolyos rendőröknek mászkálni. Ok-ok, kisért a Hasfelmetsző, a felsőbb fegyveres körökben épp újraosztják a lapokat, meg hát választások is lesznek... De ezek nem eredményezik a megerősített rendőri jelenlétet. Illetve nem a viselt fegyveren múlik, hogy mi lesz a hasfelmetszővel.

drazsé 2010.12.16. 11:31:45

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

nem tudom, egy alsó hangon menyni is? min 40? éves lőszer menynire megbízható

szóval ha magát a fegyvert nem is, de a lőszert mindenképpen érdemes lenen bevonatni

géppisztoly meg egyrészt "státuszszimbólum", komoylabb elrettentő erő

"megmutatjuk a lakosságnak, hogy a rendőrség minden erejével stb"

másrészt meg... elég sok az "anti", akik potenciálisan veszélyesek lehetnek, a világ is keményebb, szóval rendszerben jó, ha van valami "komoylabb" fegyver a rendőröknél

értelmeszerűen általános járőrbe nem feltétlen kell

(ellenben monduk a sörétessel, akár kószáló nagyvad esetére is, járőrautóban legalább)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.12.16. 12:15:28

Ómagyarország eléggé militarista beállítottságúvá vált, ennek egyfajta szimbóluma az is, hogy a rendőrök rendesen el vannak látva, meg valóban, antik is vannak (bár akárkit nem engednek be a belső területekre, de akkor is, az anti az anti), meg - jelen esetben - tudták, hogy egy megtörő altisztet igazoltatnak.

A KGP-9 mellett az szólna, hogy sok AK alkatrészt használ, így - gondolom én laikusan - könnyebben tudnák gyártani, mint valami MP5 klónt. Bár nem tudom. Licenszekkel meg egyéb jogi cuccokkal nem kell vacakolni, de mennyire lehet visszafejteni a gyártását egy MP5 jellegű fegyvernek néhány átkerült példányból?

LTR: De, Eszternek, nem az első eset, hogy keverem a két nevet, még jó, hogy vannak éles szemű olvasók. :)

drazsé 2010.12.16. 16:03:00

@szs.:

nem használ Ak alkateészt, egyszerűen csak arról mintázták (szóval hasonló, de nem ugyanolyan, főleg nem csereszabatos)

visszafejteni visszalehet, de a kezdeti szériákat én nem szívesen használnám (anyagminőséget, felületkezelést macerás zollosstockkal visszamérni :) )

de majd a gyártástechnológusok kiigazítanak

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.12.16. 19:03:33

jó estét!

mp5-ről nem tudok a cégnél. az általános a pa-63 és a p9rc pisztoly, illetve az amd-65 gépkarbi. ezekhez van lőszer dögivel. épületvédelemhez pkm géppuska és gránátkilövő is van. spec egységeknél persze más is van, de a zöm az ez. csajoknál van kint még pár browning 6.75-ös pisztoly.

más. az elején a rendőr túl udvarias... :) alap a kiképzés során, hogy eldöntendő kérdést nem teszünk fel az intézkedés alá vontnak, csak ha muszáj. felszólítjuk, oszt jónapot.

más. nagyon jó a sztori.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.12.16. 20:04:50

@triumphator: Köszi a szakmai titkot, a végleges verzióban átírom.

@drazsé: Eleinte úgy sincs "tisztán" rendőri egység, szóval amd-vel mászkálnak, mint a katonák. Lehet, hogy aztán ez így is marad...

teddybear01 2010.12.18. 22:07:36

@drazsé: A magyarok annak idején minden további nélkül le tudták másolni az orosz fegyvereket a FÉG-ben. Hasonló módon kezdték a fegyvergyártást a többi szoci államban. A kínaiaknak sem okoz gondot, habozás nélkül gyártanak még exportra is klónfegyvereket.

Kézifegyvert nem nehéz lemásolni egy szakembernek, Pakisztánnak vannak olyan városai, amikben százával élnek fegyverműves családok ilyesmi módon másolt fegyvergyártásból.

Ami a magyarok által gyártott AK-klónok számát illeti, hát van pár. Gyártani szerintem csak az eredeti fatusást, meg max. az AMD-65-öst kéne. Utóbbi egyszerűbb szerkezetű, mint az orosz összecsukható válltámaszú AK, és sokkal több van belőle. (A Rendőrség is AMD-vel volt felszerelve régebben, a hadsereggel együtt. Csak a határőrség volt AK-val felszerelve, a Munkásőrség meg AKM-mel.)

A Dragunovot meg el kéne felejteni, az olyan szar, hogy maguk az oroszok sem használták komolyabb mesterlövész fegyvernek. Ilyenkor inkább a régi Naganttal lőttek, mert az sokkal jobb volt.

Ami a pisztolyt illeti, hát abból nagyon sokféle van. Európában a 7.62 mm-es, és a 9 mm-es kaliber a legelterjedtebb. Az angol(amerikai) szabványú űrméretű pisztolyok inkább magánúton kerültek be.

A 7.62-essel is lehet ám ölni, nem kell hozzá nagyobb kaliber.

Azt nem tudom, hogy perpillanat milyen típusú pisztolyokat rendszeresítettek a rendőrségnél, de úgy hallottam, hogy az MP5-öt a kommandósoknak vették. Meg Pesten láttam a pénzszállítóknál.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2010.12.20. 10:59:26

A felületkezelés nem nagy ördöngősség. Ha nem is tudom meg pontosan, hogy milyen eljárással teszik ezt az eredeti fegyveren, akkor is egy hasonlót ki lehet kísérletezni. Anyagminőség dettó. De azt is el tudom képzelni, hogy az esztergomi Suzuki gyárban volt PMI berendezés, ami hozzávetőlegesen meg tudja mondani, hogy milyen főbb elemeket tartalmaz egy adott fémes anyag. Hőkezelés edzés meg egy középiskolai gépésztechnikusi tankonyvből kileshető (tudom, mert volt olyanom), de ha ez nem felel meg (mert pl. a Vas-karbid állapotábra egyszerűsítve van benne), akkor csak van az átkerült területen egy gépészmérnök (hovatovább kohó-, vagy anyagmérnök) hallgató, akinek van otthon egy Anyagismeret könyve, amiben tuti módon le van írva, az edzés, a hőkezelés, az állapotváltozások egyszóval minden (tudom, mert ilyenem is volt). De könyvtárban is biztosan lehet ilyenekről információt találni. Fél év kísérletezgetéssel egy elég jó fegyver alapanyag és felületkezelési technológia is kidolgozható. De szerintem még ennyi idő sem kell...

bz249 2010.12.20. 11:55:05

@bogesz001: "Fél év kísérletezgetéssel egy elég jó fegyver alapanyag és felületkezelési technológia is kidolgozható. De szerintem még ennyi idő sem kell..."

Es akkor sincs semmi, ha mondjuk otszor ennyi ido kell hozza, mert boven eleg fegyver es loszer van az atkerult teruleteken. Szoval nyugodtan lehet tokeltesiteni az osszetetelt, a ho- es feluletkezelest. A legnehezebb elem inkabb a megfelelo lopor megkonstrualasa (azonban mivel az egykomponensu nitrocelluloz is eleg hatekonyan ki tudja repiteni a skulot ez se akkora gaz).

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.12.20. 12:26:57

Vagyis akkor a rendőr MP5-öst szorongasson, miközben a társa igazoltat? :)

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2010.12.20. 21:01:41

Én az ómagyar tudományos és technológiai vezetés helyében minden újonnan és újra kifejlesztett eszköznek magyar vonatkozású fantázianevet adnék. Jó, persze a Skorpió jól hangzik, mert létezik most is (átkerülés előtt és közben), de ahogy LTR is írta inkább lehetne egy sokkoló, vagy egy valamilyen tűt kilövő szerkezet.

Ezért mondjuk az MP5 (ami feltételezem, hogy a MachinenPistole rövidítése) is lehetnek GP1, vagy GP5 akár.

Ja és az egységesítés is abszolút jogos. Véleményem szerint az á.u. 40 körüli időkben már csak 1 féle pisztoly és géppisztoly lőszer és egy féle puska/gépkarabély és géppuska lőszer kellene. Az űrmérete lehetne mindegyiknek ugyanaz, a töltet mennyisége (és így a hüvely hossza) határozza meg, hogy mihez való. Dobtárak előnyben a hatalmas kapacitásuk miatt. Tehát ebben az időben már régen az újszerű, újragondolt és ómagyar gyártású fegyverekkel kellene harcolni. Egy AK, vagy AMD á.u. 40-ben már kb. 50-60 éves jószág. Nem bíznám rá a katonáim életét. És a 40 éves lőszerre sem.

A lőszer 90%, hogy döglött eddigre. A fegyverek pedig sok pótalkatrész cserén estek át. Ez esetben pedig vagy fogy az állomány (cserealkatrésznek, donorfegyvernek még jók), vagy gyártjuk a pót alkarészt, akkor meg miért nem gyártunk olyat, ami egységes?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.12.20. 21:07:00

Amivel a regényben irtják az ellent, az már mind ómagyar gyártású - nyilván masszívan átkerülés előtti ősökkel. Szondi egyetlen olyan fegyvere, ami még "odaátról" van, az az apjától örökölt szurony. Az még működőképes.
Dobtár meg nem kell mindenhova, szerintem. Cipelni is kell, meg sok lőszer - sok pocsékolás, az ipari kapacitás meg véges. :)
süti beállítások módosítása