Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Sűrű tíz nap

2008.11.30. 21:00 | (F)ordító | 32 komment

Címkék: rendőr védelemigazgatás triumpathor

Az utolsó tíz nap olyan sűrű volt, hogy nem volt időm gondolkozni. Tettem, amit mondtak, meg amit kellett és igazán volt mit tenni. A halottak és a sebesültek, az eltűntek, a csonka családok, az üres otthonok és az otthon nélküli emberek elég munkát adtak nekünk. Mindenki keresett valakit. Férj a feleséget, gyerek a szüleit, testvér a testvért, hitelező az adóst – és ezek mind a rendőrségre jöttek.  

A pályások próbáltak fenntartani a civilizáció látszatát, volt pár napelemtáblájuk a raktárban, amiket a tereléseknél szoktak a villogókhoz használni. Ezeket egész komoly panelekké állítottak össze és a cucc arra jó volt, hogy a laptopokat feltölthessük, meg éjjel az aksikkal szükségvilágítást adjon, de semmi több. Az első héten még olyan cserkésztábor-fílingje volt a dolognak. Nincs rádió, nincs tévé, nincs számítógép vagy internet, este kint ültünk a tábortűznél és beszélgettünk. Egy hét alatt többet tudtam meg azokról az emberekről, akikkel együtt dolgoztam, mint eddig évek alatt. A mobiltelefonokat mindenki fotóalbumként használta, másra már nem voltak jók. Az első napokban én is óránként néztem végig azt a kevés képet, ami benne volt. Soha sem voltam híve a családi képek hurcolásának, de most nem bántam volna, ha az egy gigás kártya csak ilyen képekkel van tele. Aztán úgy döntöttem, hogy megkímélem magam a napi élveboncolástól, és inkább hagytam lemerülni a készüléket, utána pedig eltettem a szekrényem legmélyére. Eltemettem a múltat. Vagy a jövőt… 

Az első napokban a főnökök próbálták úgy működtetni a céget, mintha mi sem történt volna. Éjjel-nappal szoliban voltunk, bejelentés, feljelentés, jegyzőkönyvezés, kihallgatás, nyomozás, felkutatás és a többi. Aztán jöttek a katonák és az egész rohangászásnak egy csapásra vége lett. Zárolták az üzemanyagkészletet, beásták magukat a telephely elé, tankcsapdákat raktak ki a pályára, és szögesdrótot húztak keresztül-kasul mindenhol. Jött két dög T-72-es tank, beálltak vele a hevenyészett sánc mögé, ami így már egyáltalán nem tűnt hevenyészettnek. Hoztak magukkal egy ősöreg rádiós kocsit is és így megszűnt az elszigeteltségünk. Megtudtuk, hogy statárium van, éjszakai kijárási tilalom, benzinbegyűjtés, jegyrendszer, központi készletezés és háború a keltákkal. Pontosabban kisebb összetűzések voltak olyan emberekkel – bár a hírek szerint ez az elnevezés erősen kétséges volt –, akik úgy néztek ki, mintha kelták lennének. Mármint olyan kelták, akiket a történelemkönyvekben és a nyomorult számítógépes játékokban láthattunk eddig. Sokan hitetlenkedtek, de ilyenkor megmutattam nekik a dárdát és elhallgattak. A másikat elvitték anyagvizsgálatra, adtak róla szép elismervényt, de szerintem akkor láttam utoljára, a két szövetdarabbal együtt. Pedig megígértem Feri bácsinak – a Ladás kisöregnek –, hogy eljuttatom hozzá az egyiket. 

A katonák egymás közötti beszélgetéseiből kihámoztuk, hogy egyáltalán nem rózsás a helyzet a határvidékeken. A határvédelem nem volt az erősségük, pedig most erre lett volna szükség. Szerencsére a Duna tökéletes határfolyó volt, viszont a tagolatlan szárazföldi határok kétségbeejtően nyílttá tették a területet nyugat és dél felől. A kis létszámú tatai lövészdandár erejét teljesen elaprózták, kitelepítettek egy-egy szakaszt a határvidéki településekre és ezzel el is fogytak. A technika ott állt a laktanyákban, de nem volt, aki kezelje és használja. Így a településeket védték ugyan, de a védelmi vonalakon hatalmas lyukak tátongtak. Átjáróház volt a vidék. Ezen a sorozás és a sorkatonai szolgálat bevezetésével akartak segíteni, de amíg az első eresztéseket kiképzik, kellett valami megoldás. Önkénteseket kerestek, akik egy gyorstalpaló lőkiképzés után, egy kalasnyikovval, meg egy gyalogsági ásóval felszerelve a határon találták magukat. Nem foglalkoztak vele, hogy ezek az emberek honnan jönnek, mi motiválja őket – töltelékek voltak, hogy a lyukakat betömjék velük. Extra fejadagot ígértek nekik, meg a hátrahagyott családjuknak. A határok felderítése után erőltetett menetben kihajtották őket, és sáncot ásattak velük. Éjjel-nappal ástak és erődítettek. Azt már nem mondták meg nekik a jelentkezésnél, hogy ha szökést kísérelnek meg, akkor a statárium alapján parancs iránti engedetlenség miatt egyszerűen hátba lövik és bedobják őket a meszesgödörbe a kelta hullák mellé. Mégis, önkéntesekből sosem volt hiány. Sok elkeseredett és kétségbeesett ember inkább választotta a határvidéki szolgálatot, mint a hátországi tengődést. Meg tudtam őket érteni. Jelentkeztem én is ilyen önkéntesnek, de közölték, hogy a kiképzett fegyveresek a további utasításig a seggükön ülnek és várnak a parancsra. 

Aztán az egyik nap Tatabányáról jött két tiszt és tartottak egy eligazítást. Előtte aláírattak velünk egy papírt, hogy az elhangzottak állam és szolgálati titkot képeznek, és aki mégis fecseg, azt a statárium alapján felhúzzák a bitóra. Vesztenivalóm nem volt, úgyhogy nyugodt szívvel írtam alá a papírt. 

Egy kis ppt prezentációval körülírták a helyzetet, de igazából senkit sem leptek meg. Mutattak egy térképet, meg egy légifelvételt, amelyen nagyjából a Dunakanyar vidéke és Komárom-Esztergom megye volt feltüntetve, de úgy, hogy körülötte nagy tömör zöld-sárga-vörös őszi színekben játszó erdő terült el, amiből csak a Duna szalagja emelkedett ki. Azt mondták, hogy ez a mi területünk, ez „került át”. A többi meg valami őserdő, érintetlen tölgyes. Jóformán érintetlen. A főváros helyén nagy ártér húzódott, próbáltam keresni a Margitsziget kontúrját a folyóban, hogy onnan keletre egy képzeletbeli vonalat húzva megtaláljam, hol lakunk… Nem folytattam, mert az ókori vízföldrajz kegyes volt hozzám. Szigetek voltak a folyóban egymás után, a pesti oldalon pedig konkrét folyóágak és mocsarak váltogatták egymást, az emlékezetemben őrzött térképek alapján lehetetlen volt tájékozódni. A Duna vize pedig kék volt, valószínűtlenül kék, mint az Adria, ahol tavaly a gyerekekkel… óh, a francba. 

Bemutatták, hogy az autópálya és Tata után a régi főút vonala jelöli ki a belső határt, azon kívül a „gyepű” van – így mondták és felrémlett előttem Nyerges tanár úr a gimis történelemórákról, ahogy átszellemülten beszélt Szent István határőrizeti rendszeréről. Isten hozta, tanár úr! Az ezen kívüli területet nem tudtuk teljesen megvédeni, ezért a végleges és védendő határt az utak vonala jelöli ki. Itt el is kezdték az erődítést, aknazárat, vizes árkokat és palánkokat emeltek az út mentén, és 100-200 méterenként beásott tüzérséget telepítettek a védett oldalon. 

Mutattak néhány képet meg videót a határterületről, ahol lehetett látni az átkerült terület és az őserdő találkozását. Az egyik videón felismertem a biatorbágyi csomópont utáni autópálya szakaszt. Nappali felvétel volt, a pálya végénél egy üszkös erdőrészletet mutatott a kamera, a tűztől megszenesedett aszfalton a kiégett kocsik negatívjai világosabb foltokként látszottak, de az út már tiszta volt. Az autópálya burkolata az erdő szélénél mintha erodálódott volna, szétmállott és belesimult a fák alatti avarszőnyegbe. Az erdő előtt a már jól ismert sáncrendszer volt kiépítve, mögötte az obligát T-72-esek lövegei meredtek kelet felé.

Utána pár keltát mutattak, akiket szájpecekkel láttak el, mert így nem tudták az a rémisztő fejhangú huhogás-jujogásukat hallatni. Kék-fehér köpönyeg volt rajtuk, akár az én csöveseim is lehettek volna. Mellettük heverek a fegyvereik, kardok, dárdák, meg pajzsok és sisakok. A kelták szemében feneketlen rémület látszott. Egy felderítő járőr találta őket a területre bevezető széles földúton, nem messze az 1. főúttól és most Esztergomban tartották őket fogva és próbáltak kiszedni belőlük valami értékelhető infót. A következő kérdés az volt, hogy beszél-e valaki gael nyelven... Rossz helyen érdeklődtek. 

Közölték velünk, hogy a nagyvárosokat valószínűleg ki kell üríteni. Beszéltek a nagyvárosokban fenyegető lázadásokról, mivel az ottani életmódot tovább folytatni nem lehet jelen körülményeink között, és ez feszültté teszi a helyzetet. Egyszerűen képtelenség az ottani lakosságot a minimális szinten is élelemmel, ivóvízzel és tüzelővel ellátni. És lassan itt a tél. A központi fűtést el lehet felejteni. Egyre-másra jelentek meg a panelházak ablakain a kidugott kályhacsövek, amelyekből vidáman bodorodva dőlt a füst a feljebblakók ablakába. Ettől meg a tűzoltók kaptak szívrohamot, de a VB egyelőre nem akart a jelenséggel szemben fellépni, mert egyszerűen nem volt más fűtési alternatíva. Próbálkoznak ugyan a tatabányai hőerőmű beindításával, de a generátorok a hálózati leszakadás miatt valószínűleg végképp tönkrementek és a széntüzelésre való át- vagyis visszaállás is nagy kihívást jelent. Nem is beszélve a szénkészletek feltöltéséről és a régebben leállított bányák újraindításáról. A közületi áramszolgáltatás egyelőre csak ábránd volt. A városok kiürítése az újraszervezett rendőrség feladata lesz, aminek borzasztóan örültünk. A lehető leggennyesebb munka valakit erőszakkal az otthona elhagyására kényszeríteni és másvalakit arra, hogy ezt a szerencsétlent befogadja a saját otthonába. 

Jött velük egy ötven körüli fickó is, azt mondták, hogy pszichológus és szívesen segít bárkinek. Ahogy néztem a fazon rettegő szemét, szerintem ő szorult segítségre. Az elmúlt napokban én elrendeztem magamban a lelki dolgokat. Az első órák sokkja után valahogy kiégtem, és tudomásul vettem a helyzetet. Akik „odaát” maradtak, valószínűleg jól és sokkal jobb körülmények között vannak, mint mi itt. Már ha van odaát, meg ideát. Mert azt senki sem tudta megmondani, hogy ez az átkerülés pontosan mit is jelent. Volt, aki szerint ez a terület egy időkapszulába záródva a múltba sodródott, mások szerint egy párhuzamos univerzumba kerültünk valami dimenziókapun keresztül. De ezeket az elméleteket alátámasztani és igazolni semmivel sem tudták. Mondjuk, szerintem ők sem értették, miről is beszélnek, csak a saját megnyugtatásukra agyaltak ilyen dolgokon. Még ráértek ilyen dolgokkal foglalkozni, de volt egy olyan érzésem, hogy hamarosan a filozofálást felváltja majd a kemény kétkezi munka.  

A halottak napján gyertyát gyújtottam azoknak a halottaknak az emlékére, akik csak kétezer év múlva fognak megszületni. És gyújtottam egy gyertyát Szomodi Nándor emlékére is, aki valahol az M1 autópályán, 2008. október 25-én lett semmivé. Néztem a hamvadó gyertyát és lezártam a múltat – vagy a jövőt – magamban. Akik odaát maradtak, Anya, a gyerekek, a szüleim, a bolond szomszédom, valószínűleg sokkal jobb helyzetben vannak, mint én. Vagy lesznek, kétezer év múlva és nélkülem. De ez rajtam nem segít. Élni kell.  

Másnap jöttek, bevittek minket Tatabányára és az új beosztás alapján elvezényeltek. Közölték, hogy engem Piluval, Sacával és Imikével Esztergomba visznek, ahol a polgárőröket kell instruálni és felügyelni. A hátország hátországában, a Duna mellett. Maga lesz a dögunalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr46796622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.11.30. 21:48:00

na igen, ezek az igazi nyalánkságok :)

ez belső infó, de én is terveztem valamit ezzel a költöztetéses dologgal kapcsolatban ;)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.11.30. 21:48:42

majdnem elfelejtettem, gratulálok hozzá, jó írás!

Szakyster 2008.11.30. 21:52:50

Nagyon jó :) Tetszik, hogy tényleg képet kapunk egy emberről, aki átérzi a veszteséget. És tetszik, hogy mennyi, a kommentekben megvitatott dolog köszönt vissza :)
Amugy eszembe jutott, hogy a nagy városoknak az ivóvíz nagyon kevés: megfelelő higéné (értsd: rendszeres mosakodás) nélkül igencsak hamar csúnya járványok törnek ki, akármennyi gyógyszer is van raktáron...

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.11.30. 22:08:45

Csak pár dolog. Belsős infó 2: az elkövetkező hét elég mozgalmas lesz, gyertek olvasni minél többen;) Ismét jó lett, de Triumphator kollégánál ez már lassan nem ér kommentet:)

Szakyster 2008.11.30. 22:11:44

Régóta filózok azon, hogy mi az esélye annak, hogy hogy az egyik kelta táborban találnak egy idős embert, aki meglepő modon beszél magyarul, és bár (mondjuk) 1970-ben született, mégis 48 éves?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.30. 22:52:56

Lassan MVB szakbizottság kell a kiszivárogtatások megfékezésére... :)
Amúgy víz van bőven, legalábbis a Duna menti részeken, mert a folyó eléggé kitisztult, s a fölös munkaerőt is be lehet fogni egy kis hordozgatásra...

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.01. 07:40:48

valamint az utolsó fika falusi kút is csúcsminőségű ivóvizet ad már :)

bár talán egy kis szivattyúzás kellene, míg a teljes földalatti készlet megtisztul :)

Szakyster 2008.12.01. 09:08:01

"valamint az utolsó fika falusi kút is csúcsminőségű ivóvizet ad már :)"

Arra még egy pár évet várni kell, amilyen durván átitatódott az egész rendszer nitrátokakl és nitritekkel...

Amugy csak Esztegomot számolva: napi 40.000 liter víz csak inni. Tisztálkodásra, wc-lehúzásra ennek még legalább kétszerese kell, az összesen 120.000 liter víz. Naponta.
És még vannak olyan vicces dolgok, hogy ha a szenyvízelvezetőkbe ha nem jut elegendő szennyvíz, csak szilárd anyag (ugye mindenki tudja, mire gondolok?) akkor csodaszép dugulások lesznek városszerte, ami megint csak egészségügyi rizikó. És akkor nem beszéltünk pl. Tatabányáról...

bz249 2008.12.01. 09:32:06

Nem tudom elérhető-e az Átkerült terülteken, de elvileg léteznek olyan tabletták, hogy beledobsz egyet 2l pocsolyavízbe és minden különösebb egészségügyi kockázat nélkül megihatod. Legalábbis az outdoor boltokban ezt szokták volt mondani.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.01. 09:38:13

felületaktív anyagok, gyakorlatilag feloldódás után magukhoz vonzzák a lebegő részecskéket, és meg is kötik annyira, hogy leülepszik, vagy nem tud felszívódni, ha bekerül

elég ritka és drága, és nem hinném, hogy sok lenne belőle odaát

viszont egy sima víztisztítót könnyű összedobni (ha valaki nem akar maximalista módjára még baktériumszűrőt is bele...), de most, hogy leesett a hó, talán elég lesz az ivóvíz
hiszen az már az ókori területről jön, úh elég tiszta

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.12.01. 09:58:37

bz249

ráadásul honvédségünk - ha másban nem is - ezekben a háttérműveletekben viszonylag erős, valószínűleg rendelkeznek mobil víztisztító egységekkel és berendezésekkel. egyre inkább úgy érzem, hogy a civilizáció maradékát a legtovább a katonaság képes fenntartani --> lesz még ebből diktatúra. de a duna vize szerintem most különösebb kockázat nélkül iható és használható. igaz ez a tizediken lakó városiakat nem hatja meg különösebben.

bz249 2008.12.01. 10:18:13

triumphator: igaz, mindig elfelejtem, hogy milyen szakszerűen megtervezett hadseregünk van...

diktatúra kérdésben viszont, ugyan kicsit mellékvágány, de azt hiszem a széljobb egy kicsit meg fog erősödni ("kulturfölény", kockázat nélküli mészárlás lehetősége, ja meg visszaszerezhető a Kárpát-medence) lehet az MVB-nek lépnie kellene a folyamat kanalizálása érdekében.

A gyepüről meg gondolkodtam egy kicsit... kezdetben mindenképpen kell, de ahogy korábban mondtad, valahogy meg kellene fizetni a katonákat. Erre meg lehet a római módszer a legjobb (x év szolgálatért jár y hektár meghódított föld). A népesség elég kicsi, szóval az ipar jó darabig állami kézben lesz (u.i. a magánmonopólium nem a legjobb ötlet) a mezőgazdaság viszont elég hamar magánosítható és jó megélhetést adhat (amint újra van pénz).

Szakyster 2008.12.01. 10:23:38

Vinitor: az ivóvíz miatt én nem aggódom, sokkal inkább a közegéség miatt. Higénia, csatornázás.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.12.01. 10:37:18

bz249

igen, a szélsőséges jelenségek mindenképp meg fognak erősödni. ezért is van statárium és rendkívüli állapot. a politikai pártok szerintem ilyenkor felfüggesztik a működésüket és valszeg igény sem lenne rájuk. a szélsőjobb helyett általános szélsőségességtől tartanék inkább: központi hatalom nélkül a helyi erős emberek kezében fog koncentrálódni a hatalom. azok pedig majd lejátszák egymás között a dolgokat. bármilyen eszközzel.

bz249 2008.12.01. 10:47:09

Nyilván a rossz helyzet és a hiány mindig kedvez a szélsőségeseknek. A szélsőjobb csak annyiból különleges ebben a helyzetben, hogy ezt a 'kormányzat' fel tudja használni a saját céljaira (szemben mondjuk az pl. anarchizmussal).

Így aki egyébként otthon fosztogatna, meg lázongana azt megfelelő kontroll mellett, a kelták, szkíták, dákok ellen lehet vezetni. A sikeres hadjáratot valamennyire levezeti a belső feszültséget. Később pedig új földeket von be a gazdaságba és ezzel megélhetést ad népeknek... szóval tartósan is kezelheti a problémát.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.01. 13:50:42

mivel a magyar egységek a legtöbb missziós helyen műszaki feladatot látnak el, asszem ez a része a dolognak tényleg megoldható

a diktatúráról annyit, hogy a veteránok által irányított puha diktatúra az eddigi legjobban bevált társadalmi berendezkedés
itt nem a juntákra gondolok, meg a többnyire dél-amerikai kiskirályságokra, hanem a tényleges katonai vezetésre, hol vezetés van, nem pedig elnyomás és kizsákmányolás

a fizetésről meg annyit, hogy kapnak enni, inni (extra fejadagot a körülmények miatt), szállást, fegyvert, ezzel nagyjából az átkerültek között ők számítanak a felső tízezernek

a szélsőjobb... háát, szerintem amíg pajzsos rendőröket kell dobálni, nagyobb a szájuk, de sztem kevés köztük, akinek elég vér van a pucájában, hogy a belezővel felszerelt keltáknak menjen

közonti hatalomról meg annyit, hogy az emberek maguk fogják a központi hatalomgyakorlást igényelni, hiszen ebben a helyzetben nem tudják, hogyan és mit tegyenek
a túléléshez szükséges tudás most azoknál van, akik a központi irányítást alkotják
ha valaki nem velük van, lehúzhatja a rolót, szvsz

Szakyster 2008.12.01. 14:01:23

"a diktatúráról annyit, hogy a veteránok által irányított puha diktatúra az eddigi legjobban bevált társadalmi berendezkedés"

Igaz, de sajna a dolgok természete miatt az ilyesmi nem tartós. Vagy a demokrácia, vagy a kemény diktatúra felé mozdul el előbb utóbb.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.01. 15:11:21

hosszú távon már mozdulhat a demokrácia felé

de rövid távon az egyetlen stratégia, ami biztosíthatja a túlélést

bz249 2008.12.01. 15:14:14

"a diktatúráról annyit, hogy a veteránok által irányított puha diktatúra az eddigi legjobban bevált társadalmi berendezkedés"

Na én is valami ilyesmi rendszerre gondoltam, Magyarhonban kb. ez volt a két világháború között. Ellenségképet felvázolni meg egy elég olcsó megoldás és az emberek jobban érzik magukat, hogyha oda... odahatottunk a gaz ellennek. (kb. ezt értettem én a kormányzó erők szélsőjobb felé menetelének)

Az már csak a bónusz, hogy a gaz ellen itt ténylegesen létező veszély.

Viszont azzal nem értek egyet, hogy az extra kaja elég. Az első egy-két évben talán. De utána kell hosszútávú perspektíva is. Szerintem ezt adná meg, hogyha a veteránoknak járna földterület a meghódított területeken (és az önálló gazdálkodó meg az ipari munkás lesz a csúcsegzisztencia egy darabig). Ez a dolog a rómaiaknál már működött.

Szakyster 2008.12.01. 16:37:31

Vinitor: sajna semmi garancia arra, hogy a demokrácia irányába mozdul. Simán el tudok képzelni 1-4 év múlva egy "szabadságharcot".

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.01. 18:24:35

A külső nyomás és a korábbi orientációs pontok (mind a már rég anakronisztikus bal és jobb oldal összes ága számára) elvesztése miatt egészen újfajta törésvonalak kialakulását tartom valószínűnek. Pl. földrajzi jellegűt (Egom-Tatabánya rivalizálást), vagy a hosszútávú célokkal kapcsolatos dolgokat, de mindezt csak középtávon, mert az Átkerülés után még jó darabig a túlésére játszás a nyerő. Egyébként anno, a koncepció kidolgozásakor a Budai hegység azért akasztotta meg az Átkerülést, mert a legkisebb mértékben sem kívántam foglalkozni a jelen politikai izéivel és még gondolatban sem akartam eljátszani azzal, hogy az "elit" mit reagálna Ómagyarországon.

bz249 2008.12.01. 18:41:15

Nyilván nem a jelenlegi bal-jobb törésvonalban gondolkodtam én se :)

Annyit akartam mondani, hogy szerintem biztosan fel fog tűnni nem egy olyan mozgalom, amelyiknek az lesz a fő üzenete, hogy van sok puskánk, de nem vagyunk elég gazdagok. Ezért oda kell menni a keltákhoz/szkítákhoz/dákokhoz...stb jól le kell ölni mindet és elvenni ami az övék, és akkor majd milyen jó lesz nekünk. Még ideológiát se olyan nehéz mögé tenni, hogy miért nem érdemlik meg a "nyomorult barbárok" azt a földet ahol élnek és miért jár az az ómagyaroknak.

Aztán szerintem elég valószínű ilyen-olyan hagyományőrző meg kesergő csoportok felbukkanása meg a Jelenések Könyve is valószínűleg népszerű lesz.

Ezekkel a csoportokat meg érdemesebb felhasználni... ja és a novella alapján az első hadjáratokban meghatározó szerepet játszottak baromállatok.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.01. 19:05:04

egy valami tény:
hosszú évek kemény munkája kell még ahhoz, hogy egyáltalán bármi nem földhözragadt dologban elkezdjenek gondolkodni a népek

azaz amíg nem lesz fedél, kaja, biztonság mindenkinek (azaz a megélhetés), addig minden hasonló megmozdulást kíméletlenül le kell törni

előbb sepregessünk a saját portánk előtt, aztán neki lehet állni ismét filozofálni

petraeus 2008.12.02. 02:21:06

udv a posthoz nem szorosan tartozik, de ugytudom, hogy az MH igen komoly mennyisegu fegyverzetett tart raktaron (tobb szaz harckocsi, pszh pl. a mar emlegetett lanctalpas bmp k vagy 500 darab, onjaro loveg, sorozatvetok stb.) valaki tudja esetleg hogy taroljak ezeket az eszkozoket?

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.02. 08:32:21

A hollétét nem tudom, de amennyire én hallottam a háborúra "félretett" technika nagyobbrészt inkább roncstemető... Szerezzetek katonát is olvasónak!:D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.02. 08:58:22

A működő harckocsik nagyrészét Irakban tároljuk...

bz249 2008.12.02. 09:14:20

Vinitor: a zászlólengetés és az idegengyűlölet nem éppen a leghatékonyabb hangulatjavító elemek... de legalább olcsó és könnyen beszerezhető.

És az egyetlen sikertörténet Ómagyarországon eddig az oroszlányi mész... csata volt. Szóval nem becsülném le a hősök propaganda értékét. Amúgy szerintem november 13 jó eséllyel nemzeti ünnep lesz Ómagyarországon.

December végére meg állítólag már lesz valami áram, és akkor a tömegkommunikációt is vissza lehet állítani (ha mást nem falusi hangosbeszélőkkel).

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.02. 09:24:42

Lehet, hogy nem olyan látványos, de maga az, hogy az államigazgatás, akármennyire recsegve-ropogva is, de működik, már maga egy sikertörténet. Bár lehet, hogy ez csak annak köszönhető, hogy nem lehet annyi papírt és számítógépes/netes egyéb bürokratáskodást használni, így jobb híján be kell érni működőképes módszerekkel is. :)
Ha meg beindul egyfajta nem központilag szabályozott média is (akár szamizdat újság formájában), akkor az oroszlányi események is meg fogják osztani a népet.

bz249 2008.12.02. 09:28:00

javítok: az egyetlen eladható sikertörténet :)

persze gondolom lassan megváltozik az emberek államhoz való viszonya :)

Valandil 2008.12.02. 09:37:12

BMP-k szétvágva, azt se tervezzétek használni.

Széljobbon kivül is lehet gond: nem tudom, hogy hogy áll KomEgom a segélyen élőkkel. Vagyis mennyi a tudatosan passzív (munka- és köztehervállalás terén) az aktív korúak közül. Ha nem jön a pénzes postás, velük is gond lehet...

Bazo 2008.12.02. 09:50:02

A háborúra félretett harceszközöket un: "M-zárolt" telepeken tartják, a nagy részük elég régóta ott van, némelyik a 60-70-es évek óta rozsdásodik ott, de az ott lévő készletekből elég sok működőképes és gyorsan használatba lehet állítani. Ilyen telep tudomásom szerint minden laktanyában van, mivel háború esetén ezekben a laktanyákban állnak fel az újonnan kiképzett egységek, szóval Tatán biztos hogy van, de nem tudom, hogy mennyi és pontosan hol. Mivel ez nem annyira nyilvános adat. Elméletileg lehet a területen még több raktárbázis és lőszer- és robbanóanyag raktár is. Ezek pontos helye szintén a fenti okok miatt nem ismert.

Don [quote] · http://jatszom.extra.hu/ 2008.12.05. 16:53:02

demokrácia? az csak akkor lesz, ha már megvan mindenük az embereknek (enni, innivaló, fűtés, áram) amíg ezek nincsenek meg, addig a népet be lehet fogni munkára mondván hogy nekik jó, és tényleg nekik jó. amikor már nekik nem lesz jobb, akkor kitörnek a lázongások.
süti beállítások módosítása