Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Szkíta felkelés4: Szajoli ütközet (ómagyar wiki)

2020.08.26. 08:30 | bz249 | Szólj hozzá!

Címkék: Á.u. 50-es szkíta felkelés

karok.jpgAz Á.u. 50-es szkíta felkelés egyik fontos eseménye, melynek során a Petréssy ezredes vezette ómagyar megtörő és fegyveres emancipátor egységek sikeresen visszaverték a Szolnok kifosztására készülő szkíta lázadókat. Bár az ütközet egyértelmű ómagyar sikert hozott, többen kritizálták Petréssy óvatos taktikáját, amivel hagyta kicsúszni a kezéből a döntő sikert.

Előzmények

A tiszaroffi és kiskörei sikereik felbátorították a szkítákat, és erőiket összevonták egy döntő ütközetre a leggazdagabb zsákmányt ígérő Szolnok környéke ellen. A városban és a környékén mintegy kétezer emancipált, és közel ugyanannyi emancipációs szint nélküli lakos élt, valamint tucatnyi halgazdaság és szarvasmarha-csorda tartozott a környékhez.

A kiskörei rajtaütés az ómagyar stratégiát is megváltoztatta. Petréssy ezredes egyértelműen defenzív harcmodorra rendezkedett be, és erősítést kért az Ómagyar Honvédség főparancsnokságától. Az ómagyar sereg prioritásai (1) Szolnok (2) Tokaj védelme voltak. Ezen felül amennyiben a rendelkezésre álló erőkkel lehetséges, meg kellett akadályozni a szkíták átkelését a Tiszán. (3)

A szemben álló erők

Szkíták

Utólagos elemzések szerint mintegy 3-400 szkíta portyázó gyűlhetett össze erre a műveletre, azonban a kihallgatott szkíta foglyok szerint a támadást nem a később Karvalyorrúként elhíresült szkíta fővezér vezette, ugyanis ő maga nem látott esélyt az "ómagyarok fővárosának" elfoglalására.

Ómagyarok

A legjobb ómagyar erőket, a Rácz százados vezette megtörő századot, valamint egy aknavetőkkel megerősített ifakicsi.JPGgépkocsizó fegyveres emancipátor századot Szolnok védelmére vonták vissza. Ezeket az erőket az ÓmHH Iskündü nevű módosított Cadifor-osztályú naszád, valamint öt Perbált-osztályú őrhajó támogatta. Az ómagyarok számíthattak egy eveksz feladatokra alkalmazható vadászléghajó, valamint egy géppuskákkal felszerelt hidroplán támogatására is.

A Szolnok környéki relatíve sűrű infrastruktúra, és a csekélyebb erdőborítottság lehetővé tette mind a hatékony légi támogató műveleteket, mind a gépkocsizó erők mozgékonyságának a kihasználását.

A csata lefolyása

Az ütközetet a túlzottan magabiztos szkíták lényegében még a konkrét harcérintkezés megkezdése előtt elvesztették. Szemben a korábbi sikereikkel, ahol az ómagyar technikai fölényt minimalizálták (éjszakai harc, mozgásban lévő ómagyar egységek megtámadása) itt egy beásott, relatíve nyílt, jól belátható terepet védő nehézfegyverzetű ómagyar erők elleni direkt, nappali támadást indítottak. Vagyis lényegében ugyanazt a hibát követték el, mint Brennus keltái. Az ómagyarok géppuska- és aknavetőtűzzel, nagy távolságból vették fel a harcot a szkíta lovasokkal, akik nem tudtak közelharcba kerülni. Az ómagyarok így kvázi veszteség nélkül visszaverték a szkíta rohamokat, miközben utóbbiak több tucat halottat és sebesültet veszítettek a visszavonulásukig.

A szkíta hadrend felbomlása után Rácz százados engedélyt kért az ellenség üldözésére az ómagyar gépkocsizó erők bevetésével, azonban ezt Petréssy ezredes csapdától tartva megtagadta.

Következmények

A szajoli ütközet egyértelműen fordulópontnak számított az Á.u. 50-es szkíta felkelés lefolyásában. Az Ómagyar Honvédség ezzel az ütközettel helyreállította a hírnevét, és vélhetően megakadályozta egy valóban általános szkíta felkelés kirobbanását. A szkíta lázadók ezután visszatértek a korábban működő kiscsoportos, és/vagy éjszakai akciókhoz, azonban a beérkező erősítésnek és a felkészültebb ómagyar erőknek köszönhetően immár ezek sem vezettek eredményre. A Karvalyorrú ezután az összecsapás után a lázadók egyértelmű vezetője lett.

A maga idejében a szajoli ütközetet mind a katonai-politikai vezetés, mind a sajtó sikerként ünnepelte. Később azonban erőre kaptak azok a hangok melyek az ütközetet elszalasztott lehetőségként emlegették, ugyanis az óvatos Petréssy megelégedett a szkíták megállításával és megtiltotta a legyőzött ellenség üldözését, amely adott esetben a szkíta főerő teljes megsemmisítését is hozhatta volna. Utóbbira csak két hónap múlva Újszentmargitánál került sor.

A wiki oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1716139676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása