Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Az igazi ellenségek

2009.09.24. 08:30 | bz249 | 33 komment

Címkék: bz249 vitezkapitany

Öt nappal később…

- Harcvonalba fejlődj! Vezérhajó a Fiume!
Óh hányszor szerette volna ezt kimondani. Rendszeresen voltak álmai arról, hogy a Fiume megfigyelő tornyán áll miközben a romboló a pokol tüzes démonaként száguld végig a tehetetlen anti flottán.
- Mindenki a harcálláspontokra!
Izgatott matrózok rohangálnak a fedélzeten, géppuskákat biztosítanak ki, lőszert rakodnak az ágyúkhoz, az ÓmHH Fiume vért fog ontani. Máshogy dübörög a turbina a lába alatt, és izgatottabban forog a hajócsavar, a feje felett, a dómjában nem a megszokott módon pörög a radar, és még feljebb büszkébben leng a címeres hadilobogó.
Irányíthatta az ómagyar flotta kiépítését  és hozzá köthető a rombolók kidolgozását. Nem túl lényeges technikatörténeti érdekesség, tovább. A zászlólobogtatás, a pellai, athéni és karthágói bemutatók? Érdekel ez valakit? Még szócikk sem lesz az ötven kötetes ómagyar lexikonban. Az Adria Svadron vezérkari főnökeként az ómagyar-egyiptomi barátsági szerződés részleteinek kidolgozója. Kinek az aláírása van a papíron? Másé. Akkor meg? Az Adria Svadron második parancsnoka és a harmadik magyar admirális. Ki volt a második kapitány Amerikában? A Holdon? A massiliai tengeri csata győztese és Ómagyaroszág hőse? Ez már valami, ez bekerül a történelemkönyvekbe.
A flotta Cassis kiugró szirtjéhez ért, bár most biztos valami nyelvreccsentő görög neve van. A Fiume, a Tatabánya és a Dorog egy vonalban, mindkét oldalon ötszáz méterre két-két naszád. Még huszonöt kilométer a győzelemig. Még háromnegyed óra a dicsőségig. A Fiume gyorsabban is mehetne, de a többiek nem tudnák követni. Nem, a diadal megvárja, siettetni csak a vereséget lehet.
Melyik kép lesz vajon a gimnáziumi történelemkönyvben. A sapkás vagy az, amelyiken a nyakából lóg a távcső? Azon jól néz ki. Jecsmenik Iván, ellentengernagy…, vagy legyen inkább altengernagy? Ismerve a ómagyar hadsereget, az előléptetés valószínűtlen, de egy ilyen győzelem után? Bármi megeshet. Így jobban is hangzik Jecsmenik Iván altengernagy, az Adria Svadron parancsnoka. Á.u. 32. július 17-én Massilia mellett megsemmisítette a karthágói flottát. A csata a későbbi…
A megérkező  ómagyar flotta If üszkös romjait, egy néhány hajóroncstól eltekintve üres kikötőt és egy ünneplő várost talált. Az ÓmHH Fiume, a zászóshajó felspannolt legénysége kénytelen volt tovább tűrni a többiek csipkelődését. Maradtak elsüllyesztett ellenséges hajó nélküli szüzikék. Jecsmenik admirális pedig…
- Admirális, telegram. Messinából küldték tovább.
Jecsmenik szinte kiszakította a rádiós kezéből a papírcsíkot. Csak egyetlen szó szerepelt rajta: KÖLCSEY. Jó hírek voltak, mégis mérgesen gyűrte össze és hajította a tengerbe.
…háromszáz kilométerre délnyugatra…:
A karthik még indítottak két bágyadt rohamot a város falai ellen, de Hamilkár Barkasz nem véletlenül volt a Karthágó egyik legjobb hadvezére. A Türr István kitörése után csak idő kérdése volt az ómagyarok jelenése, és az ő tűzerejük ellen tehetetlen volt. A felprédált szőlőhegyek és olíva ültetvények egészen csinos zsákmányt hoztak, bőven fedezte a hadjárat költségeit. Massilia ostroma így a ’kudarc’ dobozból, a ’részsiker’ kategóriájába került át. A valódi ellenségei amúgy sem Massiliában voltak, sőt nem is Rómában, Esztergomban vagy éppen Fiumében.
 


… és ezerötszáz kilométerre keletre:
Nyéky összecsukta a könnyű, csupán morze kódok küldésére alkalmas rádiót. A Himnusz soraira gondolt …hányszor támadt tenfiad szép hazám kebledre, s lettél magzatod miatt magzatod hamvvedre… Van, ami nem változik egy ilyen hétköznapi eseménytől, mint az Átkerülés. Az emberi természet például.
- Operettkatonák, aluvitézek baszki! A kurva anyátok, az az operettkatona! A Százerzedes se csinálta volna jobban! Nulla veszteséggel lehoztuk az akciót! Elkentük a nagyarcú Megtörők száját! Szétbasztunk titeket, buzogányos pöcsök!
Ennyit a filozofálásról  és a költészetről. A tengerészgyalogos őrmester éppen egy, az optimálishoz képest talán kissé hűvös, hegyi patakban takarította le magáról az arcára és testére kent illír harci festést. Lelki állapota a düh és a mérhetetlen büszkeség között ingadozott. Mindkettő kifejezéséhez a magyar nyelv erőteljesebb népies jellegű kiszólásait vélte a legmegfelelőbb eszköznek.
- Legyen büszke magára és az embereire őrmester, de ne feledje, amit tegnap tettük az sose kerül fel a Dicsőség Falára Fiumében. Ez az akció nem történt meg, Halmai tábornokkal és a törzsével illír vademberek végeztek, akik valahogy hozzájutottak pár lőfegyverhez és egy kézigránáthoz. Ön és a csapata hivatalosan továbbra is operettkatona, aki csak díszszemlén jeleskedik!
Megértette az őrmestert, tényleg mélyen együtt érzett vele. Az ellenség minden hibája és a mázlifaktor ellenére hatalmas haditett volt, ötszörös túlerőben lévő, modern fegyverekkel felszerelt alakulatot morzsoltak fel. De bizonyos események arra vannak rendelve, hogy pontosan emlékezzünk rájuk, mások meg arra, hogy pontatlanul.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr791402738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2009.09.24. 08:45:21

hűűűűűűűűű

gonosz, nagyon gonosz

bz249 2009.09.24. 09:06:17

@drazsé: ráadásul adódik a kérdés, hogy a vadaknak honnan lett lőfegyvere... szóval nem lennék most Gherry helyében :D

teddybear01 2009.09.24. 09:46:36

@bz249: Honnan, honnan. Lopták, rabolták, találták, megvették. Azt hiszed nem kurrens árú, minden tiltás ellenére?
15 évvel az átkerülés után már a kala számít a környező törzseknél az egyik vezető státuszszimbólumnak. Akinek van egy, az már VALAKI a törzsben.

bz249 2009.09.24. 09:59:02

@teddybear01: azért Gherryt nem árt egy kicsit megszorongatni, ő a nagy antibarát elf :)

teddybear01 2009.09.24. 11:25:04

Szóval, a tengerészgyalogosok álcázott kommandója lemészárolta a megtörők ezredparancsnokságát, és az egészet Gherryre fogják.

Hajjaj! Csak kell valakinek egy bűnbak, Gherry meg feketeseggű már a kezdetektől.

teddybear01 2009.09.24. 11:29:32

Hamilkar meg fogócskázik az Ómagyar flottával. Ha jól csinálja, van még pár húzása, és esetleg egy számára jobb békeszerződést is kiharcolhat.

Mondom, hogy tökfejek a magyar lovastengerészek, na!

drazsé 2009.09.24. 11:35:44

kérdés:

megeszi e az elhárítás a dolgot?

árulkodó nyomok, profi kivitelezés... én legalábbis gyanakodnék és nehezményezném...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.24. 11:41:56

De az is lehet, hogy pezsgőt bontanak, hogy Halmai végre nem bénázik többet - arról nem is beszélve, hogy a dandár jelenleg épp olyan nagy kakiban van, hogy a rómaiaknak kell hátbatámadni a szávamenti törzseket a kisegítésükre, cserébe ezért kapnak területeket az Isztrián - amiből meg a római követséges sztori idején megy a balhé.
Érzitek, milyen komplex világ dobog itt alattunk? :)

drazsé 2009.09.24. 12:08:05

@szs.:

végülis ha a dandárt belemanőverezte valmi egetverő baromságba (nem járt akadémiára? vagy végigpuskázta?), ne adj isten erős támogatói vannak, politikai vonal... még simán benne elhet Albert (vagy legalábbis a szürke eminenciások baráti köre) az egsézben, kivonják az egyeneltből Halmait, diszkreditálják Fiumét (mert ugye nem akarja, hogy kiderüljön, admirális úr? nagyon hülyén nézne ki a törikönyvekben..), summa summárum kiiktatnak egyszerre két (vagy akár több? :) ) erős embert, potenciális bajkeverőt, mindezt némi amúgy érdektelen isztriai földterületért, meg pár katona...

bz249 2009.09.24. 12:19:53

@teddybear01: közvetlen következmények holnap (ha nem élesebb az olló, mint hiszem) a hatások a jövő héten :)

@drazsé: Halmai tábornokkal és törzsével (plusz az utánpótlás jelentősebb részével) illír vademberek végeztek, akik hozzájutottak némi lőfegyverhez (még halott íllireket is találtak, igaz nem olyan sokat, mint várni lehetett volna)... ezt állapította meg a bizottság, az elvarratlan szálak a Mecsek irányába mutatnak

bz249 2009.09.24. 12:44:28

Amúgy: a rádiók problémái szerintem sem voltak elég természetesek, most viszont, hogy az egész massiliai kaland itt van minden olyan ötletet várok, ami ehhez a végkifejlethez vezethet (a tegnapi és a mai volt a kedvenc posztom, ezekhez nem nyúlok hozzá :P )

boibo 2009.09.24. 12:53:52

@bz249:
Nekem a tegnapi. De újragondoltam és Gastonnak Sean Conneryt szeretném, jópofa bajusszal. :)

teddybear01 2009.09.24. 13:09:21

@bz249: Hamilkarnak lehet valami tanácsadója, aki valamennyire tisztában van az ómagyar technikai lehetőségekkel. Ez lehet rabszolgasorsra jutott átkerült, pénzért vagy érzelmi okokból áruló, esetleg ómagyarországi cserediák, stb.

Biztosan tudja, hogy mire jó a rádió, és azt is (a karthágói bemutató óta mindenképpen), hogy szemtől-szemben nem érhet el sokat az ágyúk ellen. Stratégiailag viszont annál többet azzal, ha egyesével felszámolgatja a szenelő bázisokat. Egyrészt ezzel korlátozza az ómagyar flotta akciórádiuszát, másrészt esetleg olyan eszközöket és személyeket is zsákmányolhat, amiket az ómagyarok semmiképp nem adnának át. Mert nem biztos, hogy a következő bázis személyzete olyan hősies, mint az öreg franciák, vagy olyan szerencsés mint Vitéz kapitány kitörése. Esetleg elkaphat egy gőzhajót, ami már komoly nyereség.

Egy bázis megvan, maradt három. A fiumei és az alexandriai túl nagy falat egyelőre, Messina meg viszonylag védtelen, hisz elcsalta a flottát. Van két-három napja a balhéra.

Ha ezt a bázist is semlegesíti, akkor a Földközi-tenger nyugati medencéje gyakorlatilag mentes lesz az ómagyar flottától egy darabig.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.24. 13:12:58

Vitéz kapitány meg Robert de Niro. Periklész Stohl Buci, egyesek szerint úgyis olyan, mint egy görög félisten. :)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.09.24. 13:16:26

@teddybear01: Ezért mondogattam én, hogy amit Ghery apó művel azért ......... jár! :) És nem dicséret van a kipontozott helyen.

Hami egyébként igencsak okos volt. Azért, mert van ágyunk, még nem mi vagyunk az egyetlen aggyal rendelkező lények a Földön. Szép volt! Kár, hogy ezért a népe fizet meg...

teddybear01 2009.09.24. 13:19:45

Azért én elrendelnék Esztergomból egy komolyabb vizsgálatot a "véletlenül egyszerre lerobbant rádiók" ügyében. Lenne mit magyarázkodnia a Kapitány ágyúnaszád kapitányának, és a Vitéz kapitány és legénysége sem úszná meg oly könnyen.

Az altengernagynak is lenne rendesen mosakodni valója a bizottság előtt, ha tényleg védtelenül hagyta Messinát.

teddybear01 2009.09.24. 13:23:40

@Gador: Egyelőre még Jecsmenik ugrál Hamilkar sípszavára. És ahogy eddig alakult, még előnyös békét is kikövetelhetnek a következő tárgyalásokon.

Ki tudja mit zsákmányoltak a punok If romjaiból?

bz249 2009.09.24. 13:25:34

@teddybear01: csak ellentengernagy, nem verte szet Hamit, miert leptetnek elo? Messinaban van 2 mukodo, egy javitas alatt allo naszad es ket zaszloalj tengereszgyalogos... nem olyan konnyu am azt a pitet felfalni :)

A radiok elromlasaval viszont mondtal valamit... most mar legalabb tudom miert cserelik le a Kapitany parancsnokat.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.24. 13:27:49

Attól még, hogy a flotta kihajózik, miért marad védtelen egy támaszpont?

teddybear01 2009.09.24. 13:48:36

@szs.: Két nehéz géppuska és úgy félszáz fő személyzet volt Massiliában. Négyszáz pun hadihajó, és ki tudja mennyi zsoldos a punoknál.

Messinában van két bevethető, egy javítás alatt álló gőzhajó. A bázis fegyverzetét nem ismerem, de ha If szigetét ilyen rosszul szerelték fel, akkor mit kaphattak?

És az is lehet, hogy a bázist csak a szárazföld felől támadják meg a szigeten állomásozó zsoldosok, és az esetleg melléjük állt görögök.

Közben pedig Gibraltárt beveszi Hamilkar a hispániai segéderejével megerősítve.

Kész, a Földközi-medence nyugati fele megvan, És amilyen hülye az ellentengernagy, még azt is elkövetheti, hogy ott marad félúton Gibraltár és Messína között, mert kifogyott a szén...

bz249 2009.09.24. 14:01:29

@teddybear01: varj, nincs haboru... Szicilia kozeleben megszaporodtak a kaloztamadasok, erre az omagyar flotta megerositett orjaratokkal es flottatuntetessel reagalt, a Szicilia-szerzodesben rogzitetteknek megfeleloen. Messina egy tokig felfegyverzett bazis, leven innen kell a Szicilia koruli muveleteket ellatni.

Gibraltart pedig Karthago engedte at az omagyaroknak. Illetve Hamilkar szemelyesen. Bonyolult itt kerem a diplomaciai kulimasz.

A flotta amugy vetelez nemi fat es visszamegy Messinaba, miutan egy kisebb csoportot itt hagynak.

teddybear01 2009.09.24. 14:17:18

@bz249: Az a kétezerre becsült karthágói zsoldoscsapat azért tehet egyet-s mást elterelésképp. Ha csak annyi, és nem jóval több, esetleg megfejelve .
De mivel a flotta elrohant győzni, ezért jóval kevesebben maradtak a bázison. Szabadon csatangolhatnak a "kalózok" is, és a szénszállító bárkák eléggé védtelenek.

Gibraltár meg szánalmasan távoli hellyé vált Massilia kiesésével, ami kifejezetten alkalmassá teszi az elfoglalásra.

Az meg hogy Hamilkar adta át, hát felveti azt, hogy eleve vissza akarta hódítani, amint az ómagyarok szíveskednek telepakolni, mint egy ajándékkosarat.

teddybear01 2009.09.24. 14:18:55

@bz249: Hadüzenet nem volt, igaz. Háború meg van, Gaston is tanúsítaná az embereivel, ha nem halt volna hősi halált.

bz249 2009.09.24. 14:44:57

@teddybear01: Haboru? Surlodasok, egymas kolcsonos meg nem ertese, forrofeju parancsnokok es bunozo hajlamu egyenek, akik maganakciokat vezetnek. Semmi olyan, amit diplomaciailag ne lehetne kezelni. Senki nem akar egy mondvacsinalt Maddox-incidens* miatt haborut kezdeni.

en.wikipedia.org/wiki/USS_Maddox_(DD-731)

*roviden: a vietnami haboru ugy kezdodott, hogy vietnami torpedonaszadok aljas modon ratamadtak a bekesen lovoldozo Maddox nevu amerikai rombolora (ugye milyen zsenialis nevet valasztott Angelina, a kis vietnami kolyoknek?)

teddybear01 2009.09.24. 15:17:55

@bz249: A tonkini incidens egész más tészta.
Egyrészt az USA vezetése majd megveszett egy kis háborús indokért, másrészt azért az észak-vietnamiaknak sem kellett messzire menni egy heveny lövöldözhetnék ért. Pártatlan személy nem volt a közelben sem.

A háború nagysága és kiszerelési módja sohasem szabványos.
Egy kis szigeten egy háromhalottas csetepaté is világháború, a Disznó-öböli mészárlás meg csak konfliktus. Észak meg Dél-Korea között meg tűzszünet van már 56 éve, de béke még mindig nincs.

A háború már elkezdődött, csak még nem nevezik annak.

teddybear01 2009.09.24. 15:36:00

Egyébként hol az Ómagyar Hírszerzés?

Hamilkar környezetében hemzsegni kéne a besúgóknak, ugyanúgy, mint Karthágóban meg Szirakuzában. Nem szabadna csak úgy ide-oda hajózgatnia. Legalább a flottájának kihajózásáról tudni kellene azonnal.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.09.24. 18:12:15

kár volt belemászni ebbe a katyvaszba a punokkal. az első rossz mozdulatukra likvidálni kellett volna pár vezető családot. csak hogy utána marakodjanak egymással otthon. rómát pedig kicsit uszítani ellenük. Cetrum censeo Carthaginem esse delendam - Cato megszületett már?

teddybear01 2009.09.24. 18:57:55

@triumphator: Majd csak Á.U. 46. -ban fog megszületni.

bz249 2009.09.24. 19:02:50

@teddybear01: már ha megszületik, mert eleve rebootolt a világ, és közel sem biztos, hogy az öreg Kató bácsi és Kató néni megint egymásba szeret, plusz ugye most fennforgás is van új körülményekkel ;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.24. 20:22:13

Ókori viszonyok között egy szövetséges város feldúlása se volt mindenképpen háborús ok,
Karthágót meg nem eltörölni akarják, hanem csak visszaszorítani Afrikába. AZonkívül Hamilkár, mint már volt szó róla, nem hülye. Lehet, hogy huszáros rohamokkal, ügyes taktikázással kicsinálhatná a nyugati-medencét felügyelő flottát, de azt nagyon jól tudja, hogy utána olyat kapna minden pereputtyával együtt, hogy a Szahara adná a másikat. Nem is kell totális háborúra gondolni - a kor viszonya közt a megtörők különlegesen képzett orgyilkos kommandói ellen egyszerűen nem lehet mit tenni, feltéve, ha a delikvens távoli vidékek barlangjaiban való bujkáláson kívül szándékozik még mást is tenni az életében.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.09.24. 20:28:55

Ghery békésen üldögél a tölgyfája alatt és tanítgatja az ifjúságot. Aki nem hiszi, utánajárhat. Max lelövik a határon:P

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.24. 20:55:58

Utánadjárnak, Ghery, abban biztos lehetsz. Főleg, ha a végén én írom meg a Gheryévadot. A saját érdekedben mondom. :)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.09.25. 17:47:42

Fenyegetőzés helyett inkább küldj Pannoni Pathó Pált!:)
süti beállítások módosítása