Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Tankötelezettség Ómagyarországon

2011.04.12. 10:24 | szs. | 2 komment

Címkék: iskola

Ómagyarországon nincs általános tankötelezettség, hanem az állampolgárok emancipációs szintjéhez igazodik az az idő, amit kötelezően oktatásban kell eltölteniük. Indokolt esetben (szülői indítvány, fegyelmi büntetés) az emancipációs szintje miatt tanköteles korú fiatal ideiglenesen van véglegesen mentesülhet a tankötelezettség alól.

A tankötelezettségre vonatkozó szabályozások deklarált alapelve az oktatásra szánt erőforrások maximális hatékonyságú kihasználása, így mindazok a tanulók, akik ebbe a rendszerbe nem tudnak vagy akarnak beilleszkedni, átirányításra vagy kizárásra kerülnek. A közoktatás mellett ezért több állami, egyházi, alapítványi és magánfenntartású speciális intézmény van, amik vagy a szociális hátterük, emancipációs hiányosságaik vagy egyéb okok miatt egyébként elvesző (de motivált vagy motiválható) fiatalok számára nyújtanak valamiféle képzést, illetve a kiemelten tehetséges fiatalokat fejlesztik, elkülönítve az átlagos vagy problémás kortársak jelentette visszahúzó tényezőktől.

Mivel az oktatás kiemelt közfeladatnak számít, az oktatási intézmények rendjét, oktatóit fokozott törvényi védelem illeti meg és az oktatási rend megzavarása minősített szabálysértésnek számít. Mindez azzal a következménnyel járt, hogy számos intézményben szigorú, katonás rend uralkodik, számos kritikára adva okot. Viszont szinte mindenhol elérhetőek az alternatív intézmények, amik szintén részesedhetnek az állami normatívából. Áu. 22 óta külön miniszterelnöki biztos felügyeli az oktatást, biztosítva, hogy a sokszínűség, az alternatívák lehetősége ne sérüljön, ugyanakkor az oktatásra fordított erőforrások se vesszenek el.
 


Tankötelezettség és emancipációs szint


Ómagyarországon a következő tankötelezettségi életkorok kapcsolódnak az emancipációs szintekhez:

0. szint: nincs tankötelezettség, de a megszálló emancipációs erőknek biztosítaniuk kell lehetőséget az emancipációs felkészítésen túli oktatásban való részvételre is. Ezt a feladatot emancipátor tanítók végzik, rugalmasan alkalmazkodva a helyi sajátosságokhoz.

1. szint: 8-14 éves korig egy éves oktatásra kötelezettek a területen élők, de már a betöltött hatodik évtől részt vehetnek benne. (Felső korhatár nincs.) Az egy éves oktatás során magyarul, írni-olvasni és számolni tanulnak, illetve az adott területhez igazítva el kell végezniük az "ómagyar kulturális modul I." helyi változatát. Az egy éves tanulás után a tanulmányok a helyi emancipációs központban folytathatóak, de nem kötelezőek. Újonnan bevont terület esetén a szint elérése után legkésőbb három évvel el kell kezdeni a tanulmányokat a tankötelezett korú fiataloknak, hacsak nem kapnak felmentést.

2. szint: leghamarabb 6, legkésőbb 8 éves kortól tankötelezettek 12 éves korukig. Az oktatási csomag népszerű neve a "hat elemi". Az oktatási csomag első évébe beleszámítható az 1. szint során teljesített év is, ha időközben átminősítették a területet (vagy a személyi szintben történt változás, esetleg átköltözés).

3. szint: leghamarabb 6, legkésőbb 8 éves kortól tankötelezettek 14 éves korugik. A plusz két év a 2. szint anyagának bővítése.

4-5 szintig: leghamarabb 6, legkésőbb 8 éves kortól 16 éves korukig. A oktatási anyag önálló, nem az alacsonyabb szintek kiegészítése, de a két szinten megegyezik (ahogy a két szint igen hasonló mindenben, az 5. szint leginkább presztízsértékben mutat különbséget). Ez az oktatási rendszer hasonlít leginkább az átkerülés előttihez. Alacsonyabb szintekről különbözeti vizsgákkal lehet átlépni. Egy 4-5 szintű iskola elvégzése előfeltétele a további tanulmányoknak, felsőfokú végzettség megszerzésének.

Alternatív iskolák

Az alternatív iskolák is jogosultak a tankötelezett korú fiatalokat tanítani, jogállás szerint az ilyen tanulók helyzete megegyezik az állami rendszerben levőkével. Az alternatív intézmények akár többféle szintet is vihetnek párhuzamosan, de a kilépési pontokat független, állami delegálású vizsgabizottságok ellenőrzik (különbözeti vizsgák, átlépések más intézményekbe). Az alternatív intézményekből való kizárás, eltávolítás nem jár szükségszerűen állami szabálysértési eljárás lefolytatásával.


Tankötelezettség megszüntetése

Következő módokon szűnhet meg a tankötelezettség:

* adott fiatal szülője, gondviselője kérvényezi a szüneteltetést, felfüggesztést, általában azért, mert a család fenntartásához szükség van a fiatal munkaerejére. A helyi önkormányzat oktatási referense (vagy ennek hiányába egyéb illetékes) dönt az engedélyről. Irányelv, hogy ilyen esetben meg kell próbálni a szükséges munkaerőt más forrásból pótolni (pl. rabszolgakereső által behozott, megváltási idejét töltő személy bérmunkája által).

* a fiatalt tanulmányi szempontból alkalmatlannak nyilvánítják (nem hivatalosan a "HVF" minősítés).

* fegyelmi, szabálysértési okból az iskola fegyelmi bizottsága visszaminősíti a tanuló emancipációs szintjét, így annak tankötelezettsége megszűnik. Az iskolák jogosak visszaminősíteni, de ez ellen fellebezésnek helye van, ilyenkor a hivatalos emancipációs vizsgabizottságok előtt kell igazolni, hogy a fiatal jogosult a korábbi, magasabb emancipációs szintre. (A gyakorlat azt mutatja, hogy kevés ilyen fellebbezés érkezik.)

Távlati tervek

Ómagyarország hosszú távú fejlesztési tervében az emancipációs szintek felszámolását összekötnék majd az általános tankötelezettség bevezetésével is.

A wikia lexikonból.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr862819668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2011.04.13. 12:35:48

A behozott rabszolgakkal mi a helyzet? Ugyanezeken a szinteken kell atmenniuk vagy van "felnottkepzes" is?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.04.13. 12:59:16

Igen, van. Életkortól függ. Alapból a gyerek örökli a szülő emancipációs szintjét (persze ez kicsit bonyolultabb, ha a két szülő nincs azonos szinten, de ez annyira nem gyakori eset.) Ha gyerekként hoznak be rabszolgát, akkor annak bizonyos kor alatt nem kell "bedolgoznia" magát az új jogi státusz eléréséhez, de részt kell vennie a számukra összeállított emancipációs oktatáson, ami által szintet léphet. Ez az oktatás nem egyezik meg a közoktatással, mert egy csomó alapdolgot kell először megtanítani (nyelv, civilizációs vívmányok használata, egészségügyi ismeretek, legfontosabb szabályok, stb). Ha elér egy szintet és állampolgárrá válik, akkor meg életkor alapján tagozódik be.
De felnőttként is van lehetősége tanulni, ez alkotmányos alapjog és az állami rendszeren kívül több egyéb szervezet foglalkozik ilyesmikkel, sokszor minimális költségtérítéssel.
süti beállítások módosítása