Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Isztriai-válság9: Belényesi

2018.03.23. 08:30 | bz249 | 2 komment

Címkék: Isztria

ÓmHH Fiume romboló

 - Ok, tisztán látjuk a hidat, készen állunk a tűzvezetési információk továbbítására. Hall minket Fiume?

- Tisztán és érthetően Istennyila.

Így, hogy mindenki a saját nevén szerepelt valahogy sokkal kevésbé volt katonás, de valamit valamiért. Örülhetett, hogy a feszült esztergomi helyzetben egyáltalán megkapta az evekszet, nem várhatta el, hogy azonnal összecsiszolódnak és egyből flottás szlengben fognak kommunikálni. Másrészről a léghajó valószínűleg egy hónap múlva már valahol máshol lesz, és nem biztos, hogy baj, hogy nem avatták be az összes létező protokollba.

- Önön a világ szeme Gordos hadnagy.

- Uram.

Gordos Pál hadnagyot nautikás kadét kora óta ismerte, egyszerű lélek volt nem érdekelte semmi a pusztításon és a lövegeken kívül. A bajtársai szerint otthon van egy metszetrajza a hetvenötös ágyúról és arra szokta kiverni, ha ez igaz, akkor a mostani akciótól hetekig merevedése lesz. A hadnagy gyakorlott mozdulatokkal tekerte a különböző tárcsákat és billenőkapcsolókat.

- Az Ancsával és a Dorkával fogunk belőni, a Dorka másfél fok előtartással, minden löveg az Ancsát köve...

Elvileg tudta a belövési menetrendet, de ő nem az oldalsortüzekkel álmodott, szemben Gordos hadnaggyal, úgyhogy a romboló tűzirányítójának a lelkesedése nem ragadt át rá. Persze szép és dicső dolog ez, az ÓmHH Fiume háborúba megy. és valódi célokat semmisít meg a főtüzérségével, ráadásul a hajóról nem látható célokat légi tűzhelyesbítéssel. A technikai részletek ellenben untatták. Ki a fenét érdekel, hogy milyen módon kapják meg az ágyúk a lőelemeket?

Az Ancsát és a Dorkát jelző lámpa zöldre váltott, a Berta és a Cilike továbbra is vörösen izzott. Ez a két löveg nem vett részt a belövésben.

- Uram, a parancsára kezdjük.

- Kezdje!

Odakint felbúgott a sziréna, majd öt másodperccel később az Ancsa és újabb két másodpercre rá a Dorka is eldördült. A két zöld lámpa vörösre váltott.

- Tiszta szerencse, hogy belövő gránátokat is vételeztünk reggel.

Igen az volt, tiszta szerencse, ilyen egy igazán előrelátó parancsnok. Mindenre felkészül, elvégre ez a háború már régóta a levegőben lógott. A távmérő óra másodperc mutatója kínos lassúsággal kúszott előre.

- Rövid, nagyon rövid legalább négyszáz méter. Fiume vette?

- Fiume vétel. Négyszáz méterrel a cél előtt. Megerősítést kérek.

- Istennyila vétel. Megerősítem. Négyszáz méterrel a cél előtt.

Gordos hadnagy ismét tekert valamit az egyik tárcsán, amelynek hatására a „Csőemelkedés” nevű számlapok pörögni kezdtek és egy új értéken állapodtak meg.

- Ancsa, Dorka. Belövőgránátokat tölts.

Fény ömlött a tűzirányító helyiségbe.

- Uram, a tengerészgyalogosok jelentik, hogy harcba keveredtek.

- Gordos hadnagy. Folytassa a belövést. Ha váltanak rombológránátra akkor tetesse ki a fő hangszóróra. Hadd örüljenek a matrózok! Zászlós, a normál rádiószobából folytatom le a beszélgetést.

Túl sok időt tölt sötét, büdös lyukakban. Ez lenne az igazi tengerészélet, a nyílt tengert szelni egy gyors hajóval. Napsütés és friss levegő... ismét felbúgott a sziréna. Épp időben tömte be a vattát a fülébe. A belövési fázisban a sortüzek ritkásan követik egymást, úgyhogy ismét kihúzta a csomót és megütögette a zászlós vállát. Az is kivette a vattát a füléből.

- Vészhelyzet?

- Nem különösebben, a rómaiak megpróbáltak kitörni Itália felé, de feltartották őket. Állítólag a propraetor vezette őket .

- Remélem nem lőtték le.

- Amennyire tudom nem.

Ezúttal mind a négy ágyú körül sürgölődni kezdtek a matrózok, vagyis a második körben sikerült belőni a célt. A fegyverbuzi Gordos hadnagy kétségtelenül értette a dolgát. A Cilike legénysége volt a leggyorsabb. Nem mintha számítana központi tűzvezetésnél. Mind a négy lövegnek zöld jelzést kell küldenie.

- Vatta – jelezte a zászlósnak az ágyúkra mutatva

Mostantól gyorstüzelés lesz, percenként három lövés csövenként. Nem lett volna most római híd. A-C majd B-D. Gordos hadnagy újítása, szerinte ez tette lehetővé a legpontosabb és leggyorsabb tüzelést. A buzgómócsing hadnagy idén is három lőgyakorlatot kérelmezett, hogy tökéletesítse a flotta tűzvezetését. Belényesi természetesen mind a hármat elutasította. A hetvenötösökhöz való gránátok nem a gránátalmafán teremtek, hogy ilyen mennyiségben lehessen pocsékolni őket.

A lövegek újabb sortüzet adtak le, úgy néz ki a töltők kiképzése rendben volt. A három lövés per perc simán meglesz. A töltés gyakorlása ingyen van, ezzel nem kellett spórolni.

A következő sortűz már a rádiós szobában érte. Mégiscsak van előnye a sötét, büdös lyukaknak. Szétkaptátok, mint Floki a lábtörlőt! A fedélzet üdvrivalgásban tört ki a léghajós nem éppen szakszerű jelentésétől. Tehát egy római híd kipipálva. Lássuk mit akar a tengerészgyalogság.

- Galagonya, vétel.

- Galagonya itt Almakompót vétel.

Szerencsére a tengerészgyalogosakkal volt idő átbeszélni a kódneveket, nem mintha sok értelme lett volna, mivel egyrészről a rómaiak úgysem hallgatják le őket, másrészről a forgalmazás fele a léghajón át ment.

- Hallgatom Almakompót.

- A vörösök megpróbáltak kitörni, sikeresen megtartottuk az állásainkat. A támadást személyesen a néptribun vezette.

Hohó akkor látták Pulchert.

- Mi a helyzet a néptribunnal?

- Elszakadt, a vörös lovassággal. Maradtuk az állásainkban és blokkoljuk a kitörést. Tőzsér hamarosan csatlakozik a karneváli menettel. Eszterházy úton van.

Micsoda? Az nem lehet, a rohadt kurafi!

- Almakompót ismételje meg!

- Elszakadt, a vörös lovassággal. Maradtuk az állásainkban és blokkoljuk a kitörést. Tőzsér hamarosan csatlakozik a karneváli menettel. Eszterházy úton van.

A büdös bunkója egymagának akarja kisajátítani a dicsőséget. Lássuk csak legalább tíz perce úton van, Fiuméból Tergesteig legfeljebb egy óra az út egy Nivaval. Viszont Pulcher elszakadt a tengerészgyalogosoktól, és dél felé vonul vissza. Vagyis legfeljebb negyven perce lehet. A motorcsónak tizenöt perc alatt eljut a partraszállási zónába, viszont onnantól gyalogmenetben a franc se tudja. Ha Pulcher megpróbálja együtt tartani a csapatait vagy újra északnak fordul, akkor lehet esélye.

- Almakompót, mikor indult Eszterházy?

- Tőzsér tizenöt perce jelentette.

Azonnal indulnia kell.

- Almakompót, babazsúr lesz. Vette.

- Almakompót vette, babazsúr lesz.

Mocskos disznó Hercegh. Ha Pulcher neki adja meg magát...

- Uram, jó ötlet ez? – kérdezte a rádiós.

- A legjobb ötlet, fiam. A legjobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8213702018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2018.03.24. 13:27:14

@neutor: nem vot meg van. :-) jovo het kedden jon Hercegh, es utana zaras.
süti beállítások módosítása