Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Titanic koktél

2008.11.28. 15:00 | Vinitor | 5 komment

Címkék: állat fegyver vinitor csentőfa

Ismét egy új szerző bemutatkozó posztja, méghozzá egyenesen Csentőfáról, akit mélységesen felháborít, hogy nem szabad shotgunnal vadászni. Pedig de. Mostmár.

November 06. 

Annak idején, az egyetemen eléggé zavart, hogy a rendszerbe „betokosodott”, öreguras tanárok sokszor még az átkos-béli tankönyvek alapján tanítottak minket mindenféle szépre-jóra. Agráron végeztem, de a helyes gazdálkodást nem tanultam volna meg, ha kamaszkoromtól fogva nem vettem volna részt a családi gazdaság munkájában. Helyette sok, akkor haszontalannak vélt dologgal tömték a fejünket. Illetve a korszerű EU-konform mezőgazdaságba belepillanthattunk, de azzal a tudással most finoman szólva is ki… szóval értik. Végül is falusi gyerek volnék, sok dolgot tanultam az öregektől. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer a legapróbb részletet is élesben kell felidéznem, mert vérre megy a dolog. A túlélésre játszunk. Komolyan, mint egy rossz b kategóriás film szlogenje.

Alig egy éve költöztem Csentőfára, hogy kicsit kiszakadjak a városi nyüzsgésből, a stresszes környezetből. Persze nem tudhattam, hogy ennyire kiszakadok majd. Mint az a vicc, a Titanic egyik utasának utolsó mondata: „Én kértem jeget az italomba, de ez azért már nevetséges!” Bár ez rossz példa, sajnos nem sok nevetnivaló van a helyzetünkön. De megpróbálunk legjobb képességeink szerint boldogulni.

A falugyűlés után nyilvánvalóvá vált, hogy jó darabig nem fogják megoldani az áramot, kommunikációt. Ideje tehát kitalálni valamit. A sok régi, haszontalannak ítélt tantárgyat most mérlegre tehetjük. 

Az aggregátorral könnyen tudtam volna áramot termelni, de a tartálya csak félig van (amúgy is alig 3 literes), bár a kocsiban azért van elég, ezen felül pedig mindössze egy hatvan literes gázolajoshordóm van, meg egy marmonkanna, szintén gázolajjal. Ezek ugyan tele, a kistraktoromhoz kell a nafta, és bár az őszi munkáknál elhasználtam egy csomót, készülve a téli hókotrásra (a felszerelhető kis tolólap tavaly is jó szolgálatot tett a kocsibejáró kitisztításakor), pár hete teletankoltam a kúton mindkettőt. Szóval, amit az aggregátorral fel tudok használni, az kb. 50 liter benzin. Sajnos nem dízelmotorja van. Persze nem sokáig tartana ez a mennyiség, de remélhetőleg kitalálunk valami más módszert. Márpedig hamar szükség lesz azokra a más módszerekre, és hát ugye net nincsen, hogy rákeressek, ilyenkor mit lehet tenni. Adó bá’, az egyik falubeli öreg ezt a kilátástalannak vélt problémát könnyen megoldotta (az őrségekre is rendszeresen hozta a kisüstijét, szintén „problémamegoldásnak”), mondván régen sem volt internet, ezért építettek könyvtárakat. Na igen, a modern beidegződések sokszor elhomályosítják az ember eszét. 

Mihamarabb el kell mennem Dorogra, a községben nincs könyvtár, és ha lenne, sem hiszem, hogy sok anyaguk lenne műszaki tudományokról, gépekről. Már a falugyűlésen szöget ütött a fejemben egy gondolat, hogy gőzgépet, gőzgenerátort kellene csinálni. Megmondta a polgármester is, fa van bőven az erdőben. Bár ő a fűtéssel kapcsolatban jelentette ezt ki. Szóval egy nagy zsáknyi szakkönyvre lesz szükségem, a polcomon csak növénytermesztési, kertészeti kötetek vannak, meg egy-két állatokról szóló. Gyanítom az is előkerül még a tél folyamán. Mivel a falu viszonylag rendezett helyzete miatt ritkán jön ide ki az ellátmányos teherautó, magamnak kell megoldanom a városba való bejutást. 

Az üzemanyaggal szeretnék takarékoskodni, de szerencsére ezzel nem lesz gond, ebben az egyik „úri hobbim” fog segíteni rajtam, ugyanis két lovat tartok, rendszeresen ki szoktam lovagolni, szeretem a természetet. A vadászat mellett ezt a szabadidős tevékenységet nem fejeztem be annak idején, bár a lovak nem sokkal a falura költözésem előtt kerültek csak hozzám. A városban nem volt lehetőségem a lovaglásra, a bértartás meg hatalmas költség, még nekem is, aki viszonylag jól keresek. Illetve kerestem. A vadászatot is gyakrabban fogom művelni ezentúl. A fegyvereket (egy sörétesem van, meg egy golyósom, de azt még sosem használtam, nem magyarországi viszonyokra tervezték) már a napokban átnéztem, és csináltam egy gyors leltárt a lőszerkészletemről is. A helyzet nem túl rózsás, de lehetne rosszabb is. A vadásztársasági tagság egetverő összeget kóstál, így csak néha-néha mentem ki lőni, akkor is valamelyik falubeli bennfentessel. Magyarán a megvásárolt lőszer szinte hiánytalanul megvan, 20-20 doboz kicsi és nagy sörét, azaz összesen majdnem négyszáz lövés. Alig egy tucatnyi híja van. A golyóshoz csak 2 doboznyit tartok (50 acél magvas golyó), annak is megvan a története. Komoly kaliberű puska, nagyvadakra. Igazából afrikai szafarikon lenne a helye (megvásárlásakor ilyen jutalom utat terveztem magamnak, éljen a vadászturizmus), egy szarvasnak talán a lábát is leszakítaná, ha úgy lőném meg. Jó szolgálatot tett volna, mikor éjjel betévedt egy medve a faluba, és megölte azt az öreg bácsit. De még nem nagyon tudtuk, mi a helyzet, ki gondolta volna, hogy ilyen megtörténhet. Mindenesetre a polgárőr parancsnokkal közöltem, hogy az összeíráskor bejelentett két puskámból az egyik az nagyvadakra való, ez fontos információ lehet a továbbiakban, nem hinném, hogy sok ilyen „kézi nehézfegyver” lenne polgári kézben. Megegyeztünk, hogy még a nap folyamán szerzek rá egy megbízható kezelőt (eddig nálam maradhatott, mert a faluban kevés a vadászember, avatatlanok meg ne fogjanak lőfegyvert a kezükbe). Az utcánkban lakik az egyik hobbivadász, közös megegyezéssel úgy alakult a dolog, hogy ő megkapja az én nagypuskámat, a sajátját (kisebb kaliberű golyós, őzre, rókára jó) pedig átadja a szomszéd srácnak, aki állítólag nagy sportlövő, de eddig csak egyesületi fegyverrel lőtt, sajátja nincs. 

A szinte folyamatos beosztás miatt (kevés a fegyveres a faluban) kaptam két teljes nap szabadságot, pontosabban tartalékos szolgálatot, szóval holnap egy gyors leltár (ismét) a szükséges dolgokról, aztán irány Dorog. Napközben szereztem egy játék töltényövet, a sörét szépen beleillik (még jó, hogy gumis anyaga van a zsebecskéknek, nem vászon, ami nem nyúlik annyira), 12 fér el benne, plusz kettő a fegyvercsőben (hja, itthon tilos shotgunnal vadászni, pedig a legtöbb új gyártmányúba már 10-12 lőszer is elfér), ennyit tudok gyorsan utántölteni. Arra gondoltam, hogy a zsebemet még telepakolom, de ha olyan a szitu, hogy 14 nem lesz elég, akkor a duplája sem. A puskát azért még egyszer átnézem este.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr17792014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2008.11.28. 15:43:27

Azért biztos jó vicc lesz majd amikor "magasabb katonai érdekből" vagy valami hasonló felkiáltással a lovakat besorozzák. ;)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.11.28. 19:38:39

csak türelem, lesz itt mindenféle érdek :)

jelenleg a legnagyobb hülyeség lenne a lovakat besorozni

1: kevés katona tud lovagolni is, nemhogy lóról harcolni

2: kevés ló van, a keltáktól nem biztos, hogy lehet szerezni, illetve azok nem nemesített állatok

3: nem lehet minden lovat elvinni, mert bizony a falunak is kell, és jelen állás szerint van ez a kettő, van lovaskocsis (+2), illetve van egy gazdaság is a faluban, ennek részletei később lesznek kidolgozva, talán ott is lesz ló :)

igazán rosszul a lovardások fognak járni

bár a jelenlegi helyzetben egy képzett tenyésztőnél nagyságrendekkel többet ér a ló, mint egy katona feneke alatt

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.11.28. 19:51:52

apropó, az átkerült fegyveres erőkről szóló kitekintőben a végén van egy link, ami az átkerült területek térképét dobja ki
azt ki lehetne tenni a linkblogba?

ez az a link:
m.blog.hu/om/omagyar/image/magyar.jpg

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.28. 21:46:12

Lesz ilyesmi, bár a linkblog elég önálló életet él. Van újabb és másik térkép is, reményeim szerint a hétvégén kialakul a háttérinfós aloldal és hozzá egy szép feltűnő link-kép oldalt, a mostani kocsis helyére.
süti beállítások módosítása