Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Szkíta felkelés2: Obsitostelep védelme (ómagyar wiki)

2020.08.12. 08:30 | bz249 | Szólj hozzá!

Címkék: Á.u. 50-es szkíta felkelés

karok.jpgAz Á.u. 50-es szkíta felkelés egyik jelentős ütközete a Kisköréhez tartozó (Á.u. 50-ben lényegében annak egyedüli részét alkotó) Obsitostelep védelme volt a szkíta martalócok ellen.

Kisköre-Obsitostelep

 

Kisköre-Obsitostelep egy - eredetileg drávamelléki kelta származású - leszerelt megtörők alapította ómagyar telep volt a Tisza bal partján. A telep Tiszaroffhoz hasonlóan nem közvetlenül a folyópartra, hanem attól mintegy nyolc kilométer távolságra egy árvízvédett hátra épült. Á.u. 50-re a telep regionálisan ismert kereskedelmi állomás volt, több tucat vágóállattal, illetve lovakkal. A telepen ezen kívül működött egy szeszfőzde a helyi gabona feldolgozására, és Á.u. 50-ben mintegy 200-250 liter lefőzött pálinkát is tároltak a telepen.

Előzmények

 

Tiszaroff elestét követően Petréssy ezredes elrendelte a Tisza bal partján lévő, a folyóról nem védhető ómagyar telepek kiürítését. Ez lényegében három jelentősebb ómagyar települést jelentett, köztük a szeszfőzdéjéről ismert Kisköre-Obsitostelepet. A telep alapítója és "polgármestere" Somogyi Márton, volt megtörő őrmester ezt kezdetben megtagadta, azonban Csuka Endre hajdúbandáját fegyveres emancipátorok támogatásával ennek ellenére megbízták a feladattal.

Az első ostrom

 

A szkíták azonban az ómagyarok előtt léptek, és körbefogták a telepet, melynek védői a szeszfőzde épületébe menekültek, feladva a lakóházakat és a karámot. Ennek során az egyik ómagyar könnyebb sérüléseket szenvedett. A szkíták a házakat kifosztották és az állatállományt elragadták, az ómagyar védők azonban sikeresen visszaverték a szeszfőzde ellen indított támadást. A védők legalább három szkíta harcost megöltek és többet megsebesítettek. A védők szerencséjére a szkíták a támadást nappal hajtották végre, így az ómagyar tűzfegyverek előnye jól érvényesült.

A Csuka Endre vezette hajdúk, akik eredetileg a telep kiürítésére készültek, így egy felmentő akció keretében találták magukat, és belefutottak a szkíták csapdájába. A véres, és szkíta győzelemmel záruló kiskörei rajtaütés után Petréssy ezredes leállította az ómagyar támadó hadműveleteket. Erről rádión értesítették a kiskörei telep lakóit is, akik a helyzetre való tekintettel a telepen maradás mellett döntöttek.

A második ostrom

 

demizson.jpgA telep védelmében Somogyi még három egykori megtörő társára, valamint feleségeikre, illetve három, fegyveres harcra kiképzett fiatalkorúra számíthattak. A fegyverzetük két Kalasnyikovból, valamint hat sörétes puskából állt, előbbihez a visszaemlékezések szerint ekkor mintegy 150, utóbbihoz 40 tölténnyel rendelkeztek. Rendelkeztek még ezen felül 2 darab kézigránáttal. Mivel a szkíták tudtak a szeszfőzde létezéséről, ezért a védők biztosak voltak benne, hogy a gazdag zsákmány ígérete miatt újabb szkíta támadásokra kell számítaniuk. A szeszfőzde saját vízforrással rendelkezett, és nagy mennyiségű lefőzésre váró gabonát raktároztak az épületben, így a kiéheztetéstől középtávon nem kellett tartaniuk. A szkíták fő célja ekkor a Szolnok környéki gazdag ómagyar telepek feldúlása volt, így Obsitostelep védőire rövid nyugodt időszak köszöntött.

A következő szkíta rajtaütésre két héttel később, június 22-én éjszaka került sor, a szkíták egy éjszakai támadás során megpróbáltak bemászni a szeszfőzdébe, azonban a védők gyors reakciójának köszönhetően ez az akció meghiúsult. A következő hajnalban a szkíták megpróbálták a szeszfőzde tetőszerkezetét felgyújtani, azonban a védők sikeresen eloltották a tüzet, a tűz oltásában segédkező Mocsári Duncan volt megtörő tizedest azonban lenyilazták a szkíták. Somogyi és egyik fia könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A tűzveszély miatt a védők a tetőszerkezet lerontása mellett döntöttek. A főzdében tárolt pálinkát és a faszenet az épületből kihordták, és négy "óriásaknát" képeztek belőlük. A június 24-ei szkíta rajtaütés során az egyik ilyen aknát kézigránát segítségével berobbantották. A szkíták a veszteség hatására időlegesen feladták az ostromot.

A harmadik ostrom

 

A sikertelen tiszai átkelési kísérletek után a szkíták figyelme ismét az Obsitostelepen ejthető zsákmány felé fordult. A telepet július 7-én legalább ötven szkíta harcos kerítette körbe, akik szórványos akciókkal próbálkoztak a védők megtörésére. Ezek az akciók egyben a védők lőszerkészletét is apasztották, mely hamarosan kritikus szintet ért el. Július 14-én az ómagyar parancsnokság ígéretet tett a szkíták elleni légitámadásra, amennyiben sikerül a táborukat felderíteni. Somogyi és a volt megtörő közlegény Balatoni István ezért a következő nap hajnalán az egyik ablakon át elhagyta szeszfőzde épületét. Rövid felderítőakciójuk sikerrel járt és június 15-én 09:45-kor egy ómagyar hidroplán géppuskatűzzel támadta a szkíta tábort. A pilóták jelentése szerint legalább egy tucatnyi harcossal és több lóval végeztek.

A légitámadás határa a túlélő szkíták is elmenekültek és vélhetően csatlakoztak a Karvalyorrú vezette fősereghez, mely egy utolsó nagy csapásra készült. Ezzel lényegében véget ért az ostrom.

Az ómagyar felmentő expedíció

 

Az ómagyar front a Tiszánál júliusra stabilizálódott, és a megtörő egységek szabaddá váltak a támadó/felderítő műveletekre. Az egyik legfontosabb műveletnek az ekkor már egy hónapja elvágott Obsitostelep felmentése számított.

Rácz százados vezetésével egy gépkocsioszlopot állítottak össze, mely július 21-én délelőtt elérte a telepet, lőszert és ellátmányt juttatva a védőknek. Július 23-án a megtörőket felváltotta egy tiszavidéki fegyveres emancipátor raj. További hadműveletekre azonban már nem került sor.

Eredmény

 

Az ostrom morálisan ómagyar sikert hozott: a telep, valamint lakosságának nagy része megmenekült. Az anyagi kár (a kiégett lakóházak, az eltulajdonított állatállomány, valamint a megsemmisült pálinka) azonban igen jelentős volt. Mivel propaganda szempontból Obsitostelep védelme ellensúlyozta Tiszaroff elestét, így Petréssy ezredes többezer forint értékű természetbeni gyorssegélyt utalt ki a telep újjáépítésére. Rácz százados felterjesztésére Somogyit nyugalmazott megtörő zászlóssá léptették elő, aki így nyugdíjjogosultságot szerzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7216102334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása