Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Az Anyagtudományi Intézet havi működési és kutatás-fejlesztési jelentése

2008.12.01. 15:32 | bz249 | 13 komment

Címkék: tudomány bz249 anyagtudományi intézet

2008.november[i]

 

I. Telephely

 

Az Intézet a „Sacco di Esztergom”-nak nevezett esemény során életét vesztett  ….. ….. vállalkozó ..... város ….. utca …. házszám alatti tüzelő- és építőanyag eladó valamint színesfém-átvevő telepén kapott elhelyezést. A telephely jól megközelíthető, vezetékes telefonvonallal ellátott, a raktárépületek kisebb átalakítással hasznosíthatóvá váltak a műszaki könyvtárunk és az oktatótermek számára. A későbbi bővítésekre elegendő beépíthető terület áll rendelkezésre. A fával való ellátás megoldott.

 

Problémák: a városközponttól való távolabbi elhelyezkedés külön őrséget (10 fő) igényel, ezt az Esztergomi VB részünkre biztosította. A telep vízellátása ipari üzemeltetéshez alkalmatlan, a vezetékes vízellátás helyreállítása vagy saját fúrt kút létesítése a két-három éven belül kiemelt feladat kell legyen.

 II. Alkalmazottak

 

Az intézet állománya 2008.november 30-án 38 fő (ebből kutatói munkakörben 14 fő, kiszolgáló munkakörben 22 fő, adminisztratív munkakörben 2 fő). További 11 fő alkalmazásba vétele folyamatban van. Ez elmarad a tervezett 75 főhöz képest, de a jelenlegi műszerezettségi, anyagellátottsági helyzetben elégséges a működéshez.

 

Katonai sorozás: a műszaki-természettudományos kutatás és oktatás helyreállítása nézetünk szerint az Átkerült területek számára kulcskérdés. Ez azonban nem lehet kibúvó a Haza fegyveres szolgálata alól, így Intézetünk minden alkalmazottja, amennyiben az egészségügyi alkalmassági teszteken átmegy kész a honvédelmi feladatok ellátására. Személyes kérésem azonban, hogy az MVB, amennyiben ez megoldható igyekezzen biztosítani az Intézet zökkenőmentes működését, így a teljes állományunk egyidejű behívását szíveskedjenek elkerülni.

 

III. Műszaki könyvtár

 

A Műszaki Könyvtárat az egykori építőanyag-raktárban rendeztük be. Jelenleg 1510 tudományos és szakkönyvet (852 magyar, 285 orosz, 214 német, 134 angol, 25 egyéb nyelven); 342 tudományos folyóiratot (120 magyar, 90 angol, 75 orosz, 51 német, 6 egyéb nyelven), 95 műszaki és szabadalmi leírást valamint 512 egyedi tudományos közleményt lajstromoztunk be. Hasonló mennyiségű anyag feldolgozásra vár.

 

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az MVB november …-i ülésén járműigénylésünket elutasította, így az Esztergomtól távolabb fekvő területeken nem állt módunkban a begyűjtést megszervezni. Ezúton is kérném az MVB járműigényünk mielőbbi támogatására.

 

A könyvtár anyagának rendszerezése után, a meglévő példányok sokszorosítását és a szétosztását a többi könyvtár között megkezdjük. Mivel az eddigi anyagaink 55%-a idegen nyelvű (melyeket a jelenlegi helyzetben holt nyelveknek tekinthetünk), így ezek lefordítása minél előbb szükséges. Kérem az MVB-t hogy két kutatói/segédszemélyzeti pozíció terhére szakfordítókat alkalmazhassunk.

 

IV. Energiaellátás

 

Intézetünk valamennyi energiahordozóból hiányt szenved.

 

a.) szén: a faszénégetést a telep területén beindítottuk, azonban a kedvezőtlen időjárás miatt ezt kénytelenek voltunk felfüggeszteni. A faszén fűtőértéke azonban sok esetben nem elégséges, így a kőszénbányászat mielőbbi beindítását szorgalmazzuk.

 

b.) földgáz: a földgáz jelenleg elérhetetlen, azonban a Kémia- és Vegyipari Intézet fagáz, illetve szénmonoxid programja a közeljövőben elfogadható helyettesítő megoldást ígér. Saját felelősségi körömben az Intézet 5 alkalmazottját ideiglenes áthelyeztettem a Kémia- és Vegyipari Intézet felügyelete alá.

 

c.) elektromos áram: elektromos áram nélkül sok tevékenység teljes mértékben lehetetlen, az elektromos hálózat helyreállításának elsőrendű fontosságot kell adni. Amennyiben Intézetünk ebben bármiféle segítséget és támogatást adhat, úgy örömmel járulunk hozzá ehhez a feladathoz.

 

V. Műszerek, eszközök

 

A színesfém-feldolgozó telep változatos műszaki felszereltséggel rendelkezett. A rézolvasztó faszénre való átállítása folyamatban van és január közepéig üzembe állítható. A vas- és acélgyártó kapacitás kiépítéséhez egy kutató/oktató olvasztókohót és egy Siemens-Martin kemencét tervezünk létrehozni. A kutató berendezések tapasztalatai alapján kettő-öt éven belül megkezdhetjük az ipari méretű vastermelő kapacitás létrehozását, amennyiben lehetséges magáncégek üzemeltetésében.

 

A színesfém-feldolgozó telep mérőműszerei lehetővé teszik az alapvető mechanikai, termikus és elektromos mérések elvégzését. […] Ugyanakkor továbbra is várjuk egykori vállalkozók, de akár magánszemélyek felajánlásait mérési kapacitásunk bővítésére.

 

A telepen található ….. típusú, szovjet gyártmányú spektrométert elektromos áram és töltőgáz hiányában nem állt módunkban kipróbálni. Az eszköznapló alapján a készülékkel 2008.október hó 15.-én egy sárgaréz minta összetételét határozták meg, külső szemrevételezéssel károsodást nem találtunk. Ez az eszköz a későbbiekben műszerparkunk fontos elemét képezheti.

 

VI. Megbízások

 

a.) lőfegyverek: jelenlegi technológia felszereltségünk mellett a lőfegyverek alapanyagának előállítása nem lehetséges. […] az így kapott csövek élettartama a jelenlegieknek mindössze negyede. Az ötvözési és edzési technikák javítása a jövőben is kiemelt jelentősséget kap. A saját gyártású kézifegyverek alapanyaga becsléseink szerint öt év múlva lesz elérhető.

 

b.) lövedékek: a lőfegyverekkel ellentétben a lövedékek fémköpenye, magja valamint hüvelye akár holnaptól gyártható. Szűk keresztmetszetet ebben az esetben a „lőpor” jelenti, mely a Kémia- és Vegyipari Intézet feladata. Felhívnám azonban az MVB és a Honvédség vezetőinek figyelmét, hogy finomított fémkészletünk korlátozott és az ércekhez való hozzáférésünk sem megoldott.

 

c.) kelta minták vizsgálata: a számunkra eljuttatott ún. „kelta” fegyverek mechanikai vizsgálata alapján kijelenthetjük, hogy még modern mértékkel is jó minőségű acélnak számítanak. A továbbhasznosítás jelenleg azonban nem lehetséges ugyanis a felolvasztáshoz szükséges kellő magas hőmérsékletet csak széntüzeléssel állíthatunk elő, ami az acél szénnel való ötvöződéséhez így alacsony minőségű nyersvashoz vezetnek. Ez a nyersvas természetesen pl. a Siemens-Martin eljárással később acéllá oxidálható.

 

Esztergom, 2008.november 30.

 

 

Kiváló tisztelettel

 

 

……………………………….

 

Dr. ……. ……..

igazgatóhelyettes

 



[i] Az új naptári rend bevezetéséig az Átkerülés előtti időszakkal folytonosan számoljuk a napokat

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr49797987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2008.12.01. 15:34:43

Plíz aki ért hozzá: hogyan lehet a tovább linket hozzátenni.

Ha esetleg meg is csinálja azt nagyon megköszönöm.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.01. 16:17:09

jó cucc :)

a tovább linket így kell betenni:

a szövegmező fölött (ahová a beírásod kerül) katt a forráskód gombra

a krikszkrakszban lemész odáig, ahol a továbbot szeretnéd látni, és beilleszted ezt egy új sorba:

fontos az új sor
tehát enter, ctrl+v, enter, és folytathatod az írást
normál nézetben ez nem látszik, csak a forráskódban, de azt meg ugye az írás folytatásakor kikattintod :)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.12.01. 16:18:08

nah, szóval ezt, nem tudom miért nem tette be:
< ! - - more - - >
de szóközök nélkül tedd be

bz249 2008.12.01. 16:27:29

kösz :) nagy küzdelem volt, de sikerült

Szakyster 2008.12.01. 16:30:47

Acél? A keltáknál? Tuti? Nopláne jó minőségű?

Szakyster 2008.12.01. 16:33:32

Amúgy tetszett. Viszont érdekes, hogy úgy néz ki, Esztergom a történések középpontja. Szerintem simán lehet, hogy Tatabánya túl zűrös, a nagy népsűrűség miatt csúnya dolgok történhetnek ott...

bz249 2008.12.01. 16:55:59

Egom-Tatabánya: mégiscsak az előbbi volt az ország fővárosa valamikor :) plusz Egomról legalább egy kis fogalmam van

Acél: meglepő, de igen... a vas az ókori technikákkal mivel 'alacsony' hőmérsékleten csinálják nem vesz fel sok szenet (ugye akkor kapunk acélt, ha a nyersvasból kiégetjük a felesleges szenet) a salakot meg kovácsolással távolítják el úgyhogy, ha rászánták az időt egészen korrekt acélokat tudtak csinálni az ókoriak (persze csak kis mennyiségben)

Viszont persze az ötvözőanyagok hiányoztak, szóval a nemesacélokat, vagy rozsdamentest nem tudtak gyártani... de a vas-szén állapotábrán odataláltak megfelelő helyre.

Sőt még a kvencselést és a megeresztést is ismerték (ezért kell a kardot beletenni a hideg vízbe, aztán újra melegíteni).

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.12.01. 18:00:53

Tatabánya nagyon kint van a szélén, nincs természetes védelmi vonala és nem annyira "falusias" jellegű, mint Egom, tehát a lakótelepei nagyobb gondot okoznak, és olyan állandó tiszta vizet biztosító forrása sincs, mint a Duna, tehát problémásabb. Az MVB székhelye - a történelmi okok mellett :) - ezért lett Esztergom, illetve a településszerkezet is sűrűbb errefelé, tehát jobban "központban" van. Na meg itt élek mellette, ez a fő ok, de a fentiek is jól hangzanak. ;)

Szakyster 2008.12.01. 23:04:51

Hát, amennyire képben vagyok a témában (annyira azért nem), a régiek acélt csak ad-hoc alapon csináltak, a szén/vas arány igencsak változó volt, igen sok volt a selejt, ráadásul a jobbak is tele voltak anyaghibával. Gyakorlatilag sokkal jobb tárgyakat csináltak bronzból, és sokkal nagyobb mennyiségben. A 11. századig még a vas is viszonylag ritka dolog volt (ie 1000ig a vas inkább ékszer volt). A damaszkuszi acél, a szamurály kard anyaga csak az akkori viszok szerint volt szenzációs - egy mai fűrészlap is jobb minőségű lehet. Hogy konkrétan a Keltáék mit tudtak a metallurgiáról passzolom :), kétlem, hogy nagy mennyiségű acél eszközük lenne.

members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/hidverok/vekerdi.html

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2008.12.02. 08:36:41

Azért a katana acélja és a damaszkuszi acél elég durva minőség ma is. Elvileg nano széncsövek erősítették, amit persze nem tudatosan, de szinte mindig sikerült kialakítani. Tudtak rendes acélt gyártani. A keltáknál nem tudom pontosan, mert hallottam már olyanról, hogy a rómaiak érdeklődtek a titok iránt... De tény, hogy bizonyos kelta szertartások fontos eleme volt a kardok széttörése, ami úgynézett ki, hogy a druida jól odasózott egy kőre, a kard meg darabokra tört... Szóval marad az írói szabadság:P

bz249 2008.12.02. 09:03:04

OFF

jobban örültem volna, ha a Kirkendall-üreg képződésről, az emlékező fémekről vagy a szemcsehatár diffúzióról kell beszélnem, mert abban egy kicsit naprakészebb vagyok :D

\OFF

Szóval a vas, acél kérdésben... elég könnyű elrontani és a termékek nagy része tényleg selejt szokott lenni (a legjobb kardokat amúgy a modern metallurgia kialakulásáig egy ismeretlen wales-i kovács csinálta 1000-1100 körül, ha jól tudom). Bevizsgálásra viszont a jobbakat kaptuk meg.

Amúgy mire kell figyelni:

- a széntartalmat alacsonyan kell tartani, mert a vas karbidképző és az acélban vaskarbid nanoszemcsék vannak, amik feszítik az anyagot. Ettől keményebb lesz, de ridegedik. Az ócska faszén ezt garantálja.

- lehet játszani a martenzites átalakulással, ennek során gyorshűtéssel egy deformált cellát alakítunk ki, ami alapból nem tud annyit szenet oldani. Ez egy nagyon kemény, de rendkívül rideg fázis. Ha elkezdjük visszamelegíteni, akkor a szén ebből szépen kiválik és cementitszemcséket hoz létre. Ez a megeresztés (japánik ezt vagy százszor csinálják, de valójában elég egyszer, de jól). A végeredmény egy kemény, de szívós anyag.

- ja és ki kell hajtani az anyagból a szemcsehatárra kiülő ként és foszfort, ezt általában valami salakképzővel (mészkő, dolomit...stb) teszik. A hagyományos technikákban ettől a salaktól szabadultak meg a kovácsolással. Ennek passzolom a hatékonyságát.

bronz: lehet önteni (azaz, ha nem tetszik a régi csinálunk belőle újat) és nem rozsdásodik, ez a népszerűségének a fő oka

remélem nem volt túl bő lére eresztve

Szakyster 2008.12.02. 09:09:43

bz249: nagyon érdekes, amit mondaz, írhatnál még :)

Valandil 2008.12.05. 19:05:32

A fegyvercsöveknél az igazán problémás a huzagolás lesz. Több módszer is van erre, az igazán mókás az, hogy melyiket érdemes alkalmazni. Ha sikerül is megcsinálni, az elején tuti nem lesz olyan jó, mint az átkerült fegyvereknél.
süti beállítások módosítása