Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Hannibál a kapun belül: Gordos 1

2020.01.08. 08:30 | bz249 | Szólj hozzá!

Címkék: Hannibál a kapun belül

rombolouteg.jpgÁ.u. 47, Fiume «Borcsa» partvédő löveg

- Olasz és Diamantidisz kadétok!

Gordos hadnagy némi megrökönyödéssel olvasta a második nevet. Ezek szerint… mindegy, a Svadron hivatalos álláspontja szerint a legénység morálját erősítő kötelékeket, ha nem is támogatják, de eltűrik.

- Fiam - fordult Olasz Balázshoz - ugye tudja, hogy nem kap kedvezményt a rádiós barátja miatt? Ugyanolyan módon fogom értékelni, mintha rendes töltője lenne.

A rendes szót itt különösen megnyomta. A haditengerészet egyszerű szakma volt, a hadihajók létezésének célja a 75-6mTL löveg volt. Szimbolikusan, de a valóságban is eköré épültek, minden más - a hajótest, a gépészet, az elektronika - arra volt, hogy a löveg a megfelelő helyen legyen, és ott optimálisan teljesítsen. A legénységre vetítve ez azt jelentette, hogy mindenki más a tüzérek szolgálója.

- Tudom uram, én magam képeztem ki!

A venét kalózivadék, mert mi más lenne egy venét, mint kalózivadék, szavaiba nem kis büszkeség vegyült. Gordos hadnagy alapesetben szerette a szorgalmas, megbízható Olasz kadétot és szívesen dolgozott volna vele az ÓmHH Fiumén is. Ez egy dolog volt, a tekintély és a hierarchia meg egy másik.

- Hogy mennyire jól azt meg majd meglátjuk - a kis asztalon heverö borítékokra mutatott - válasszon feladatot, és olvassa fel!

A kadét határozottan lecsapott a hozzá legközelebb lévőre. Kisebb ügyetlenkedés után a vizsgafeladatot tartalmazó papírlap is előkerült.

- Fiume városa összehangolt tengeri és szárazföldi támadás alatt áll. Egy nagy válság miatt mind a Svadron egységei, mint a szárazföldi haderő zöme a várostól távol teljesít szolgálatot. Ezt kihasználva római - az egykori isztriai menekült keményen megnyomta a gyűlölt ellenség nevét - és görög erők törtek be az ómagyar területre. A város helyőrsége az Antikikötő környékén heves harcokba bocsátkozott az ellenséggel, míg egy mintegy 50 liburnából és trirémából álló flotta a Kereskedelmi Kikötőhöz közelít. A Borcsa partvédelmi löveg telefonösszeköttetése egy szabotázs során megsemmisült. A löveg nem kap adatokat a tűzvezetö radartól és a parancsnoka magára van utalva.

Olasz befejezte a szöveget, majd egy pillantást vetett Diamantidiszre, végül kimért léptekkel visszaadta a papírt Gordos hadnagynak.

- Nos fiam, ez egy igazán szép vizsgafeladat. Mit tesz?

- Összefoglalhatom? Mert gondolom a valóságban se teremne itt a semmiből ez a flotta.

- Nem teremne itt - vonta meg a vállát a hadnagy.

- Tehát az Antikikötőnél a város helyőrsége harcol az antikkal…

Megint kipillantott Diamantidiszre, aki mintha összerezzent volna.

- …míg a tenger felől egy nagy hajóraj közeledik. Nekünk pedig sem a tűzvezető radarral, se a harcoló csapatokkal nincs kapcsolatunk.

- Pontosan! - erősítette meg Gordos

- Akkor, ahogy Jósvai doktor mondaná, legalább ne árts!

- Ezt kifejtené bővebben?

- Abból kell kiindulni, hogy a városi helyőrség képes megfékezni a szárazföld felől támadó antikat. Ha helyesbítés nélkül zúdítunk tűzcsapást a városra, akkor lehet, hogy éppen mi nyitunk rést a védelmi vonalunkon.

Gordos hadnagy és Diamantidisz kadét egyszerre bólintottak.

- Helyes! Ha tudná, hogy hányan borították már lángba Fiumét ebben a vizsgafeladatban.

A hadnagy a másik asztalhoz lépett, kutatott egy kicsit az ott felhalmozott borítékokban, majd előhúzta a feladathoz tartozót.

- A hajók pozíciója, a szélsebesség és más szükséges adatok - adta át a lapokat Olasznak. - Kezdjék!

- Uram megjegyzést szeretnék fűzni a feladat végrehajtásához.

- Igen, Olasz kadét?

- Valós helyzetben 3 lövedékes rakaszokat használnék a feladathoz.

A Flotta rossz lőszerellátottsága nagy bosszúsága volt Gordos hadnagynak, mert így sokkal kevesebb lőgyakorlatot tarthattak, anélkül meg nem lehetett képzett tüzéreket nevelni. Ebben a konkrét helyzetben azonban még ő sem támogatta volna az éleslövészetet. A gyakorlatot Fiume város és a hajózási útvonal felett őrködő partvédelmi ágyún hajtották végre olyan kadétokkal, akik még egyáltalán nem bizonyítottak. Így aztán a homokkal töltött vakgránát volt az ideális választás a feladatra: súlyra és méretre megegyezett a valódival így aztán lehetett vele a töltést gyakorolni, de mégsem volt senki életveszélyben.

- Kaszás zászlós, írja fel a vizsgalapra a kadét megjegyzését. Olasz és Diamantidisz kadétok készen állnak?

- Uram, igen uram!

- Ez esetben óra indul.

Az óra helyett dudaszót hallottak, egy katonazöldre festett és a Fiume-Szávavidéki Területvédelmi Parancsnokság piros-fehér kockás zászlójával ékesített Niva fordult be a partvédelmi álláshoz. Gordos hadnagy jól ismerte Hercegh kormányzó úr autóját. Igazából várta is valamikor egy látogatást, a legutóbbi feljegyzése kapcsán. Mondjuk nem pont itt a vizsgagyakorlat közben, de a kormányzó nyilván elfoglalt ember volt, és noha osztotta Gordos tüzérségi eszközök iránti szenvedélyét, nem könnyen talált időt erre a hobbijára.

- Kaszás zászlós, vegye át!

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7515384862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása