Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Édes Erdély, itt vagyunk

2009.03.26. 18:25 | szs. | 53 komment

Címkék: tekercsraktár

(regényrészlet)

Átkerülés után 40 / Kr.e. 240 

- Imádom ezeket a képeket - mászott fel óvatosan a lehullott kövekkel tarkított meredek sziklahátra az emancipációsok hozzánk csapott tábori újságírója. - Egyre több készül már, ahogy elérjük az ezeréves határokat. Nekem ez már a negyedik sorozatom lesz.

A szeméhez emelte a fényképezőgépét, leengedte, állított rajta valamit, majd ellőtt három kockát. Rácz katonái szorgalmasan püfölték a határbálványt rögzítő ékeket, én a százados mellett állva bámultam a havasok kéklő tömbjét.

- Már megkötötték az előszerződést egy reprezentatív albumra, amit majd akkor adnak ki, mikor teljesen körbeérünk - fecsegett tovább az újságíró. - Már tuti, hogy lesz benne pár képem, de talán néhány részét is megírhatom. Akárki akármit mond, az igazi pénz az állami megrendelésekben van.

- Ha befejezte, jöjjön le onnan - mordult rá Rácz. - Még a végén kitöri a nyakát és a kövek alá kell elkapartatnom magát.

A fickó végre elhallgatott, némán készített még pár képet a határbálvány felállításáról, majd óvatosan, néha megcsúszva visszaereszkedett közénk.

- Csoportképet lehetne? - kérdezte óvatosan.

- Frászt - csattant fel Rácz, de arra sem méltatta, hogy ránézzen.

- Nem kiránduláson vagyunk - próbáltam ráébreszteni az emi firkászt. Ezt emésztette egy darabig, zavarában fényképezgetett erre-arra.

- Rögzítettük, százados úr! - lépett elénk az egyik katona, méregzöld ruháját kőpor fakította ki.

- Intézzék a névtáblát! - utasította Rácz, majd felém fordult. - Maga is aláírja, ugye?

Elmosolyodtam.

- Ki nem hagynám az ilyesmit,

A határbálványt az egyik ügyes kezű megtörő faragta ki az egyik útközben talált, alkalmasnak bizonyult fa törzséből. Nem művészi alkotásnak készült, elnagyolt, durva formáinak egy célja volt csak, hogy senki se mehessen el mellette úgy, hogy nem veszi észre. Egy turulfejű emberalak (az egyiptomiak imádnák), rikító színekre festve, mellmagasságában Ómagyarország elnagyolt címere és színei, alatta egy pár apró ábra, rézsablonok segítségével a helyszínen felmázolva, amik azt részletezték, hogy mi történik azzal, aki rossz szándékkal lép a bálvány határolta országba. Állítólag antik segítségével dolgozták ki az ábrákat, hogy egyértelműek legyenek. Az időjárástól védő lazúrréteg még  nem száradt meg rajta, a felállítás pora rendesen bele is ragadt, de annyira nem izgatták magukat miatta. Ezek a hirtelenjében felállított tákolmányok úgyis csak ideiglenes jelleggel kerülnek ki a határra, amint beindul a rendes szállítóforgalom, hoznak majd a helyére szépen faragott kőszobrot. De hogy azt nem puszta kézzel cipelik majd idáig, az is biztos.

A névtábla a bálvány hátára került, alkoholos filccel mindenki ráírta a nevét és a beosztását, majd lelazúroztuk és felszögeltük. Erről is készült fénykép. Most már benne vagyunk a történelemkönyvekben. A csoportkép is majdnem összejött, mert ahogy a tábla köré tömörültünk, a emi újságíró lekapott minket a bálvánnyal együtt.

- Az lesz a képaláírás, hogy "Édes Erdély, itt vagyunk" - vigyorgott. Nem kérdezte meg, hogy ő is felírhatja-e a nevét, valószínűleg tisztában volt a válasszal.

A turulfejű szobor szigorúan figyelte a szoros nehezen járható útját, tényleg volt benne valami tiszteletet parancsoló.

- Nyomás vissza! - csattant fel Rácz hangja. - Még nem tartunk sehol az állással. 
 

Az emancipációs hadtesttől kölcsönkért hadmérnökkel egyeztetve kissé előrébb jelölték ki a szorost védő állásrendszer helyét, mint ahol Pál vezérék félig lerombolt erődje állt. A szarmata támadásnak véget vető kőomlást valamennyire már eltakarították azóta, óvatosan már egy szekérrel is át lehetett hajtani rajta. Látszott azért, hogy nem a hadtest szélesebb társzekereire méretezték az utat. A hadmérnök fel is jegyezte, hogy egy századnyi erőnek megfelelő munkást ki kell rendelnie, hogy rendesen járhatóvá tegyék az utat. Akiket magunkkal hoztunk, nem értek rá ilyesmivel foglalkozni, mert Rácz két embere felügyelete alatt elkezdte kivágatni velük a fákat az állások környékén. Néhány nagyobb szikla se illett bele a képbe, ezeket nemes egyszerűséggel kirobbantották a helyükről pár dinamitrúd feláldozásával. Pál vezér idejében a szoros védelmét az egylövetű, sörétes mordályokra alapozták, amihez az kellett, hogy a támadókat közel engedhessék és viszonylag szűk helyre szoruljanak össze, ezért építették az erődöt is oda, ahova. A megtörők fegyverei jóval nagyobb lőtávolsággal és tűzgyorsasággal rendelkeztek, nekik az kellett, hogy a támadók ne találjanak sehol sem fedezéket - még az elesett társaik mögött sem, ha összetorlódnának. A kijelölt lősávokból így el kellett tüntetni minden fát, bokrot, nagyobb sziklát, a horpadásokat feltöltötték, a jellegzetes pontokra felfestették a lőállásoktól mért távolságot.

Rácz kidolgoztatta a belünket, ahogy magát sem kímélte, úgyhogy senki sem pihenhetett, a feladathoz erősen túlképzett főhadnagy létetemre én is együtt talicskáztam a szikladarabokat az antikkal és a megtörő bakákkal, mögöttünk pedig egy pillanatra sem szünetelt a két megerősített lőállás felől érkező kopácsolás. Hajnalban érkeztünk a helyszínre, egy rövid pihenő után egész nap dolgoztunk, de estére már nem csak a határbálvány állt és a terepet sikerült nagyjából megtisztítanunk, de a két lőállás is nagyjából elkészült. Persze még csak a falak álltak, amik mögé behúzódhattunk éjszakára, de Rácznak így is minden oka meglehetett az elégedettségre. Ha fele ennyivel végzünk csak, akkor se mondhatta volna senki, hogy nem használtuk ki az időnket.

A munkaszolgálatra kirendelt antikat vissza is küldte az emi hadmérnök kíséretével együtt, mondván, hogy innentől a megtörők dolga a szoros védelme. Egyedül csak az a négy anti maradt, aki a közelben felállított jelzőrendszer állomását felügyelték, ezt egyelőre működtettük, amíg ki nem épül a tábori telefonvonal. A mordályaik mellé kaptak két pisztolyt és egy jelzőrakétát, valamint egy parancsot, hogy akármi van, fogadják és továbbadják a jelzést, majd visszavonulnak a közelebbi állásba. Az A jelű lett Ráczé, a B az enyém, de hosszabb távon egyikünk se kívánt itt maradni a hegyek között. Csak amíg szükséges.

Nem akartam rákérdezni, hogy meddig érzi szükségesnek. Attól féltem, hogy engem szán végleges parancsnoknak ide.  

A szarmatákhoz gyorsan elérhetett a híre annak, hogy Kézdivásárhelynek új gazdája van, aki ráadásul az elzárt utat is kiszélesítette. Még csak negyedik napja csinosítgattuk az állásainkat, amikor ebédhez készülődve észrevettük a szomszédos jelzőállomás füstjét. Mindenki abbahagyta azt, amivel éppen foglalatoskodott és feszülten vártuk a jelzőrakéta robbanását.

- Semmi komoly - jegyezte meg végül Rácz százados, mikor a rakéta csak nem akart jönni. - Kár.

Két megtörőt azért lóra ültetett, hogy rádióval felszerelkezve nyargaljanak előre, viszont az antiknak nem engedte, hogy továbbadják a jelet. Azok az idők már elmúltak, hogy az egész medencének frászt kellett kapnia akkor, ha megjelent a füst a szorosban.

Az ebédet már a géppuskák mögött ülve csaptuk össze, gépiesen lapátoltam befelé a paprikás krumplit, folyton a legutóbbi összecsapás képei ugrottak a szemem elé.

A szarmata, ahogy hátulról  fejéhez szorítom a Parát és reménykedem, hogy a túloldalt senki sem kap a golyóból, akinek nem kellene...

A sebesült harcos, akit lecipeltem a hegyről és fel sem tűnt, hogy valahol útközben meghalt, a szagra is csak a kézdiek őrtüze mellett figyeltem fel.

- és utána még több napig éreztem, hiába fürödtem le és mostam ki minden ruhámat.

Az egyik megtörő egy kis könyvet olvasgatott a lőszeresrakasz előtt térdelve.

- Az mi - böktem felé paprikalétől piros késemmel.

- Népösszefoglaló - mutatta fel a kis füzetet. Korábbi kiadásaival már én is találkoztam, hasznosnak tűnő, de valójában nem sokat érő kiadvány. A megtörők amúgy sem arról híresek, hogy agyonra olvassák magukat. Viszont biztos van benne pár adat, amit az általam végrehajtott felderítések nyomán pontosítottak. Érdekes lenne összevetni egy régebbivel.

- És, mit ír? - kérdeztem.

- Azt, hogy a szarmatáknak nem is kellene még itt lenniük.

- Mire alapozza?

- Ö... azt nem írja.

- De írja. A bekezdés végén milyen kis kód van? Apróbetűs. Tör? Feld? Af?

- Ö... Tör.

- Akkor Átkerülés előtti történelemkönyvekre. Aminek Tör van a végén, azoknak nem kell bedőlni.

Lapozgatott párat előre-hátra.

- Kérdezhetek?

Kegyesen bólintottam. Láttam rajta, hogy örül, amiért megszólítottam, elég minimálisra fogtam a megtörőkkel való érintkezést. Szerencsére Rácz se volt az a nagy szociális igényű típus, arra meg még Brassóban rájött, hogy ivócimborának katasztrofális vagyok.

- A Feld az a felderítést jelenti?

Ismét bólintottam.

- És az Af?

- Anti forrás. Amit foglyoktól meg kereskedőktől, követektől szednek össze. Nyolcvan százaléka mese, a többi félrehallás.

Bizonytalanul rám mosolygott, majd zavartan a füzet felé fordult.

- Tegye el - utasítottam. - Bármikor kezdődhet a tánc. 

Negyed óra múlva felrecsegett a rádió.

- Szondi, itt Rácz!

- Itt Szondi.

A megtörőknél nem divat bármiféle kódnevekkel szórakozni, eddig még nem sok gondjuk akadt abból, hogy lehallgatták őket az antik.

- Egy kisebb csapat jön, azt mondják a fiúk, max. harmincan vannak. Átengedik őket, egyenesen elénk.

- Ellenséges szándékkal jönnek? - kérdeztem.

- Mi van? - recsegte vissza.

- Ellenséges szándékkal jönnek?

- Bassza meg, Szondi, mivel jönnének? Nem láttak náluk kiskosárkát ajándéksütivel. A négyes vonásig engedjük őket előre, akinek a tűzkörzetét először elérik, az nyit tüzet először. Onnantól kezdve a teljes megsemmisítésig lövünk. Az aknavetőse is eresszen közéjük egyet.

Láttam, hogy az ujjaim elfehérednek, ahogy a rádióra fonódnak. Mintha nem is az én kezem lett volna, nem éreztem a szorítást.

- Értem.

- Este moralizálhat, ha akar, Szondi.

- Értem.

- Csak akkor hívjon, ha fontos.

- Értem.

Letettem a rádiót, letöröltem a késemet és félretoltam magam elől a paprikás krumpli maradékát. Az állásban kuporgó megtörők kíváncsian néztek. Vártam még egy kicsit, majd továbbítottam a százados parancsát. Láttam rajtuk, hogy már előre élvezik a műsort. 

Nem voltak harmincan, ahogy távcsővel figyeltem őket, csak huszonhármat tudtam összeszámolni, de valaki mindig takarásban volt. Egyenes vonalban jönnek, semmi szétszóródás, legyezőalakzat, vagy hasonló. Erről nagyon hamar le fognak szokni. Bár nem ők.

- Kurva antik - simogatta meg a géppuskából kilógó hevedert a fiatal őrvezető, akinek ez volt az első igazi bevetése. Brassóban csatlakozott a századhoz, otthon valami rablási ügybe keveredett és választhatott a munkatábor és a megtörők közül. Remek választást hozott.

Szívesen fejbe rúgtam volna, de állítólag jó géppuskás volt.

Átadtam a távcsövet az egyik aknavetősnek, majd megragadtam a Dragunovot, ellenőriztem és felemeltem. A céltávcsőben jól látszottak a lovas harcosok, amint lassan, feszülten nézelődve léptetnek előre, láthatóan nem tudták mire vélni a kiirtott erdőt, a lecsupaszított szorost. A lehető legkedvezőbb terep egy lovas támadásra, lehet, hogy még örültek is neki. Az élen haladó kopját tartott a kezében, a fegyver végére kötött bojtok, szalagok ide-oda csapkodtak a ló lépéseinek ütemére. Az íjászok is felajzott fegyvert szorongattak. A legutóbbi támadás alapján biztos csodálkoztak, hogy egy kósza lövést sem sütöttek rájuk eddig.

- Ötös vonás - jegyezte meg az aknavetős. A könnyű aknavető számára kicsit fentebb, egy úgy-ahogy egyenesre faragott sziklaháton jelöltük ki a helyet, tegnap három lövedéket el is használt a belövéshez. Az egyik sötét folton léptettek át éppen a szarmaták.

- Tüzet visszatartani! - szóltam hátra. A Dragunov távcsövében az éllovas mellkasán fénylő stilizált madarat néztem, ami csatként fogta össze világos, nehéz köpenyét. Szinte minden pusztai nép tiszteli a ragadozómadarakat. Mire gondolhattak vajon a turulfejű határbálványunk láttán?

- Készülj!

A négyes vonás élénksárga jele már majdnem egy vonalba került az éllovassal.

- Kurva antik - ismételte meg a géppuskás, miközben az célgömbre hunyorított. - Most megkapjátok!

Vagy a Dragunov tusával is tarkón vághatnám. Aztán újra. Meg újra.

- Négyes vonás! - jelezte izgatottan az aknavetős.

- Tűz!

Felugatott a két géppuska, majd mikor az éllovason és a lován tucatnyi vörös folt robbant szét, eldördült fölöttünk az aknavető és a robbanás szétvetette a szarmata csapatot.

Rácz állása is lőni kezdett, a riadtan forgolódó szarmatákat elborították az acélmagvas lövedékek és a szanaszét záporozó, felvert kőszilánkok.

- Rohadékok! - hörögte a géppuskás.

Biztosítottam a Dragunovot és visszatámasztottam a mellvédhez. Semmi szükség rá. A tömött sorban érkező szarmata csapatot fél perc alatt lekaszabolták a géppuskák sorozatai és a Kalasnyikovokból szórványosan elengedett pár lövés. Mikor az utolsó ló is ledobta a lovasát, leállíttattam a tüzelést.

Titokban reméltem, hogy a káromkodó fiatal megtörő nem hallja meg elsőre és ráereszthetem a dühöm, de tényleg jó géppuskás volt.

- Szondi, itt Rácz! - recsegte a rádió.

- Itt Szondi - vettem fel a készüléket.

- Szép munka - hallottam a százados eltorzított hangját. - Kimegyünk. Szóljon az antiknak, hogy fogják be a megmaradt lovakat. Öt embert küldjön ki, a géppuskások fedeznek. A mieink jönnek vissza lovon, senki se lőjön rájuk!

- Értem. Én is kimehetek?

- Akkor négy embert vigyen. Kint találkozunk. 

Mi értünk oda hamarabb, Rácz a négy emberével kissé beragadt az induláskor. Nem tudom, hogy amúgy kijött-e volna, vagy csak miattam döntött így. Bár jobban meggondolva csodálkoztam volna, ha önként lemond a frissen ontott vér szagáról.

A jelzőállomás antijai vidáman kurjongattak, miközben lasszót lengetve próbálták befogni a halálra rémült szarmata lovakat.

Már amelyik megúszta.

Csőre rántottuk a karabélyainkat, mikor a vérükbe fagyott szarmaták közelébe értünk. Az egyik ló kétségbeesetten rugdalódzott az épen maradt lábaival, a mellső kettőt szétzúzta egy kissé alacsonyra sikerült sorozat. Intettem a jobbomon haladó megtörőnek. A ló mellé lépett és a fejéhez szorította a Kalasnyikov csövét.

Mikor elült a lövés visszhangja, zavaró csend támadt. Még az antik kurjongatása is abbamaradt.

- Hamar leszoknak majd erről a helyről - lépett mellénk Rácz elégedetten. - Az aknavetősnek szerencséje volt, vagy ennyire tud?

- Ennyire tud - jegyeztem meg halkan. Épp egy ló mellett álltunk, amit a robbanás szabályosan kibelezett, a jellegzetes szag bántotta az orrunkat.

Egyenként végigjártuk a lovasokat, bakancsunk orrával megböktük őket, miközben a társunk biztosított. Rácz mellé kerültem párnak.

- Azért még egy géppuskafészek kell majd - dünnyögte Rácz. - Ha többen jönnek és jobban szétszóródnak...

- Mondjuk oda - böktem a kézdiek jelzőállomása felé.

- Kicsit magasan van - vonta meg a vállát Rácz. - Vagy ki tudja.

Ekkor vettem csak észre, hogy az emi újságírót is magával hozta. Épp az aknavetősömnek panaszkodott, hogy majdnem az összes filmjét elhasználta, pedig milyen jó képeket tudna most is készíteni.

- Összehoztam pár interjút a kézdiekkel - magyarázta. - A legutóbbi betörésről. Akad pár meredek dolog. Nagyon jól passzol majd a végéhez ez az eset. A méltó jutalom, ugye. A fény is vacak.

- Vigyázz! - harsant fel hirtelen egy kiáltás. Mindenki a hang felé fordult. Rácz két embere egy szarmatát ráncigált elő a lelőtt lova alól. A fickó életben volt, próbált védekezni, de kapott egyet az arcába a gépkarabély nehéz tusával.

- Óvatosan! - kiáltott rájuk Rácz. - Hívjátok ide az antikat!

A szarmata rájött, hogy nincs értelme ellenállnia, megadóan tűrte, hogy lerángassák róla az övét, megmotozzák, majd egy gyorskötözővel hátrakötötték a kezét. A százados odaállt elé és némán méregette.

- Hol vannak már az antik? - kérdezte türelmetlenül.

A sürgetés ellenére kellett pár perc, mire az egyik kézdi odaért mellé, még meg sem állt a lova, már leugrott róla és jelentkezett Rácznál. Egy megtörő se jelentkezhetett volna szabályosabban, a kifejezéseket még Pál vezér fia verte a katonáiba.

- Beszél a nyelvén? - kérdezte tőle Rácz a dacos tekintetű szarmatára mutatva. Úgy tűnt, nem sérült meg komolyabban, bár zúzódásokat biztos összeszedett párat, de a lova felfogta a neki szánt golyókat. A puskatus csapása nyomán felszakadt a bőr a homlokán, lefolyó vére olyanná tette az arcát, mintha egy passió Krisztusa lett volna.

- Egy kicsit - felelte az anti.

- Akkor közölje vele, hogy ez a szoros mostantól kezdve Ómagyarországé!

Az anti kicsit gondolkozott, majd mondott valamit a szarmatának. A büszke harcosnak a szeme sem rebbent.

- Közölje vele, hogy aki ellenségként, fegyverrel akar ide jönni, az meghal.

Újabb nyökögős, bizonytalan tolmácsolás.

- Közölje vele, hogy a szorost a megtörők védik és ha még egyszer támadni mernek, megöljük őket, majd elmegyünk és porig égetjük a falvaikat.

A kézdi fickó kezdett belejönni a dologba, bizonyára tetszett neki, amit hallott. Az újságíró hosszas töprengés után megörökítette az eseményt, feláldozva rá utolsó filmkockáját.

- Remélem, hoznak párat majd a léghajóval - motyogta maga elé. - Brassóba is rendeltem, de persze nem küldtek.

A szarmata továbbra is büszkén nézett, orrát magasra emelte, olyan érzésem támadt, mintha lenézne a nála egy fejjel magasabb századosra.

- És közölje vele azt is, hogy ezt azért csinálom, hogy komolyan vegyék, amit mondok - fejezte be Rácz. Megvárta, hogy az anti befejezze a tolmácsolást, majd hirtelen megragadta a hátrakötözött kezű harcost, levitte a földre és a mellkasára térdelt. Az egyik katona a vállára lökte a Kalasnyikovját és a rugdalódzni próbáló szarmata lábára nehezedett, aki tehetetlenségében megpróbálta leköpni Ráczot, mire kapott egy akkora pofont, hogy az orrából kicsattanó vér majdnem a bakancsomig repült.

Mire visszanéztem rájuk, Rácz már előhúzta a kését, majd megragadta a lefogott férfi bal fülét és egy erőteljes mozdulattal levágta.

- Te jó ég! - szakadt ki az emiből, mire az aknavetősöm durván káromkodva elzavarta.

A szarmata összeszorította a száját, már nem Rácz ellen küzdött, hanem azért, hogy ne szégyenüljön meg azzal, hogy felordít. Egy újabb pofon átcsapta a fejét a másik oldalára. A másik fülét már nem sikerült egyből levágni, de ez sem tartott sokáig. Rácz még komótosan a szarmata ruhájába törölte a kését majd a kezét, majd felállt és belerúgott egy utolsót.

- Állítsátok lábra! - parancsolta.

A vér szinte teljesen elborította a harcos fejét, egy pillanatra úgy tűnt, hogy nem bír talpon maradni, az egyik megtörőnek kellett elkapnia, amikor megtántorodott.

- Hozzatok egy lovat és tegyétek rá!

Időközben a rádióval előrement két lovas is visszaért, Rácz nem hagyta sokat pihenni őket. Mikor a szarmatát felrakták az egyik elfogott lóra, odarendelte őket mellé.

- Kísérjétek ki a szorosból! - parancsolta nekik. - Bizonyosodjatok meg róla, hogy élve jut el az övéihez.

Furcsa hangok érkeztek hátulról. Amikor megfordultam, az emancipációs hadtest tábori újságíróját láttam, amint a négyes vonás fölé támaszkodva görcsösen öklendezik.

Az aknavetős állás fölött vidáman lobogott az ómagyar trikolór az enyhe szélben.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr41027494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.03.26. 19:37:57

óóó... az eddigi posztok ehhez képest leányregények voltak. csavarni kell egyet a horror-o-meteren. :) nekem nagyon tecc!

bz249 2009.03.26. 20:02:09

kell könyv most :D

mennyi idő még? :'(

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.03.26. 20:04:47

maximális elismerésem :)
és van hányás is, ki gondolta volna :)

bz249 2009.03.26. 20:04:52

amúgy ez nem szerzői jog sértés? vagy ez még nem túl hosszú? (hiába, hogy te írtad... ha jól tudom ez nem igazán érdekel senkit)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.26. 20:19:26

szerzői jogsértés? saját szöveget raktam ki sajátkezűleg, ezt még az Artijus sem tudja megadóztatni, bár igény lenne rá. :)

A blogkönyv egyre inkább alakul, de ez a részlet még a fasorban sincs megjelenésileg, egyrészt magát a regényt is be kell fejeznem (bár már az utolsókat rúgom bele), aztán jön egy olyan sport, hogy kiadókeresés, ami nem egy tutibefutós dolog, lehet, hogy az egész regény a blogon végzi. :) Persze az se tragédia.

corpus 2009.03.26. 20:31:15

Ember! SÁNDOR! Eddig is irigyeltelek az ómagyar miatt, de most... (Igen, sárga vagyok!) Nagyon jó!

bz249 2009.03.26. 20:35:43

@szs.: ja azt hittem már a kiadókeresés stádium után vagy :(

(mer akkor mingyá meg lehetne venni a regényt pízért... mert mostanra határozottan ezen az állásponton vagyok)

T1GRIS 2009.03.26. 21:12:03

Nagyon tetszés!!! :)

Kitaláltad már, hogy mi lesz a fiam a regényben? ;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.26. 22:01:58

Rácz? Hogy is hívják azt a polgárőrt, aki Judyval kavar? ;)

Harkaly 2009.03.26. 23:23:16

@T1GRIS: O lesz Rambo (a.u.)40 ...

Harkaly 2009.03.26. 23:24:37

@szs.: Apropo: szs fia mit kovetett el, hogy 42 evesen csak tulkepzett hadnagy? Ennyire nincs eloreleptetes?

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.03.26. 23:24:50

Dobd föl a szappanrádiót is;) (És a regény végén esetleg jelenjen meg Gerrí önéletrajza:P)

Harkaly 2009.03.26. 23:29:22

@Ghery88: Oneletrajz csak akkor valik bestsellerre, ha posztumusz...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.26. 23:34:53

Harkaly: Főhadnagy, és 40 éves. :) Elég sokszor váltott "haderőnemet" és nem mindig szerencsésen, illetve a jó helyezkedés nem volt szempont. Nagyon irreális ez a rang? Mert akkor pofozok rajta, de nagyon magasat nem akarok. Ómagyarországon nem lesz harminc tábornok tíz közkatonára. :)

Harkaly 2009.03.26. 23:42:18

@szs.: Ne is, de 4-5 ev akademia plusz 15 ev (feltehetoen foleg harci) szolgalat utan, ha sok minden kozbejott is, minimum szazados lehetne. Mivel pedig OM-on a tisztek fogyoeszkoznek szamitanak, egy ornagyi rangig is vihette. Plane, hogy a hadsereg letszama erosen bovulni fog (nepessegnovekedes, anti segedcsapatok), eleg sokan lesznek 40 eves korukra ezredesek. Mar ha megerik...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.27. 00:04:27

Ha viszont nem végez akadémiát, akkor nem lehet tiszt, ugye?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.03.27. 07:50:39

@Harkaly:
szerintem az ómagyar honvédség nem követi el az a hibát, hogy pusztán a szolgálatban eltöltött évek alapján léptetgeti elő a bakákat. sokkal eredményesebb, ha a valódi teljesítmény és harci tapasztalat alapján lesz vki százados. a főhadnagy egy ilyen rendszerben elég magas rendfokozat lenne.

Aloha 2009.03.27. 07:56:14

Húúúúúbazz. Akarom papíron a regényt!

"- Ellenséges szándékkal jönnek?
- Bassza meg, Szondi, mivel jönnének?"

- Barátok, vagy ellenségek?
- Szerintem barátok, mert együtt jönnek.
;)

bz249 2009.03.27. 08:44:49

@triumphator: azért egy gyorsan bővülő vagy a tisztjeit folyamatos háborúkban elhasználó hadseregben az előmenetel is gyors lehet.

Tényleg szs: mekkora Kr.e. 240-ben/ÁU 40-ben az ómagyar hadsereg?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.03.27. 08:56:23

@bz249:
a tisztek körében esetleg, de a közkatonáknak nem sok esélyük van tiszti pályára lépni - nincs rá idő, hogy a kiképzésükkel bajlódjanak. a tiszti rendfokozat egyfajta társadalmi pozíciót is jelent majd és valszeg egyfajta öröklődéssel vagy jó helyre születéssel dől el, hogy kiből lehet tiszt. legalábbis szerintem.

drazsé 2009.03.27. 09:17:36

más oldalról megközelítve a kérdést:

teljesen reális is lehet a főhadnagyi rang akár 40 éves korban is

század/szakasz erejű ómagyar egységek igencsak komoly erőnek számítanak arrafelé, mondhatni összehasonlíthatóak a zászlóaljakkal/ezredekkel

namármost, ha az erők enynire "lecsökkennek" (méretben), egyszerűen nicns szükség nagyobb egységekre, nincs szükség annyi magasabb rendfokozatú tisztre.. (a piramis "lapos")

egy ddtbk simán elláthat hadszíntérparancsnoki feladatokat is - míg a jelenelgi rendszerben ő kezeln éa parancsnoki megbeszélésen az írásvetítőt :)

(egy párhuzam, eredeti Starship troopers, szintén kis létszámú egységeknek van brutális tűzerejük, a hadnagy az már "király" kategória, az ezredparancsnokokat kbegyszer látták díszszemlén, a hadosztályparancsokuk meg kb egylényegű istennel...)

csillagkórságot meg alternatív jutalmazással is ki lehet váltani - előmenetel helyett kitüntetés/minősítő jelzések - elvégre nem békeidős hadsereg

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.03.27. 09:32:43

WH40K is brutál tűzerejű egységekről szól. Ott egy ezredes az már olyan, hogy már csak a látványára is a húsdarálóba veti magát az egyszerű katona. :)

Azzal viszont nagyon egyetértek, hogy a tiszti hivatás jelentsen társadalmi rangot is. Már most így kellene lennie... :(

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.03.27. 09:37:35

Így volt, így lesz! Ha már az ezeréves határoknál járunk röpke negyven év alatt:D

bz249 2009.03.27. 09:47:15

@triumphator: gondolkodtam a kérdésen, hogy a tisztek egyfajta arisztokraták lesznek-e. Elsőre úgy hinné az ember, hogy egy folyamatosan háborúzó hadsereg előbb-utóbb érdem alapú lesz és a tisztek a legügyesebb gyerekek lesznek. Viszont az ómagyar haderő tűzerő, szervezettség, kommunikáció, logisztika...stb fölénye sajnos tényleg lehetővé teszi az uram-bátyám alapú mutyivilágot. U.i. egy ultrajó és egy középszar tiszt eredményessége között minimális különbség lesz. Sőt igazából egy gyenge katonai vezető, jó diplomata jóval sikeresebb lehet egy kiváló hadvezér gyenge diplomata kombinációnál.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.03.27. 10:03:33

@bz249:
igen, ez is elképzelhető. bár a felderítők és az elsőlépcsős alakulatok tisztjei között a szelekció azért keményen működne.

bz249 2009.03.27. 10:09:02

@triumphator: ha máshogy nem a friendly fire révén :)

gondolom a bakák leamortizálják az igazi balfokat

drazsé 2009.03.27. 10:34:34

arisztokrata tisztek

elvileg lehetséges, azonban vannak kétségeim

folyamatosan háborúzó ország (nem hinném, hogy meg lehet majd állni egyébként az ezeréves határoknál, főleg, ha a titkolt/nem titkolt cél a technológiai színvonal visszaállítása) vélhetőleg minden tisztre szükség van (minden harcoló katonára), egyszóval nyugállomány (tényleg, nyugdíjkorhatár? :) ) viszonylag keveset lesz otthon

tény és való, hogy nyugállomány/harctéri szolgálatra korlátozottan alkalma minősítés után be lehet őket nyomni a közigazgatásba, szóval hm

ami inkább "arisztokratikus" réteg lesz, azok a orvosok/mérnökök/tanárok

bár... tudja a franc
(meg lehet előzni/de legalábbis korlátozni lehet - csak van e rá akarat, lehetőség és idő? :) )

közkatonából tiszt kérdésköre:

mekkora a fluktuáció? mekkorák a veszteségek? mennyi tisztre van szükség egyéb feladatokhoz? (pl.: asszimilált segédcsapatok vezetése) milyen ütemben bővül a sereg és csatolt részei?

bz249 2009.03.27. 10:40:00

@drazsé: az orvos/mérnök/tanár téma is érdekes, mert benne van a rendszerben egy végtelenül merev struktúra, ahol az "ősi könyvek már minden fontosat megírtak" (egy olyan reneszánsz időszak a görögmániával)... de ez szerintem egy kicsit OFF

tényleg nem kellene inkább a fórumban átrágni ezt és a kommentekben szs-t rúgdosni, hogy dolgozzon keményebben a könyvvel ;):D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.27. 11:45:05

Ó, köszönöm a hozzászólásokat, megnyugodtam, hogy a főhadnagy annyira nem irreális. :) Én is úgy gondoltam, hogy túl sok nagy rang nem lesz, viszont ami lesz, az jelent is valamit.
Az ezeréves határokig nyomulnak csak, mert azok (nagyrészt) jól és könnyen védhetőek, lásd a részletet, természetesen a befolyási övezetet jóval messzebbre szánják, de ott már nem az elfoglalás/megszállás dologgal operálnak, mert az csak a pénzt és egyebeket viszi. Beavatkozó kommandós egységek, politika, egy-két célzott likvidálás, szövetségek, a fontos nyersanyagforrásoknál erősen bevédett kolóniák, és persze korabeli viszonylatban érinthetetlen hadiflotta a Földközi-tengeren.
A veszteségek nem magasak, főleg nem a tiszteknél, az anti segédcsapatokat sem nagyon viszik be a málnásba, mert azzal értékes munkaerőt is vesztenek. Nagy háború már jó ideje nem volt, az ellenállás társadalmi bázisát hamar leszerelik az ómagyar szemmel primitív, de ókori szemmel elképesztő civilizációs vívmányok bevezetésével a megszállt területeken, tehát a rajtaütések-gerillatevékenység se olyan jelentős. Persze egy is sok, a cél az, hogy fegyver nélkül is el lehessen menni túrázni az erdőbe, de az még a jövő zenéje. + jelentős különbségek vannak a megszállt területek között is, természetesen. De nagy katonai veszteségek nincsenek, mitől lennének? :)

Aloha 2009.03.27. 12:14:27

A "beavatkozó kommandó" szókapcsolatról egyből a Fonyódi Tibor (Fawcett)-féle Katedrális sorozat intervenciósai jutottak eszembe. Kicsit más az időutazás apropója, de attól még :)

drazsé 2009.03.27. 12:19:11

mitől lennének nagy veszteségek?

egyrészt, mit értünk a "nagy" alatt - mert ugye ez relatív

azonban egy erősen munkaerőhiányos társadalomban, a területi expanzió kellős közepén (hiszen a jól értelmezem, most foylik épp a határok biztosítása) akár az éves szinten 1%-os veszteség is elég komoyl érvágás

veszteség márpedig elkerülhetetlen, ha másutt nem, a határokon

az első - legeslegeslegelső - őrposztokon biztosan várható, lévén nem lehet nagy obb egységeket ot állomásoztatni , az erősítés odaérkezte pedig időben kétséges - bár így is fényévekkel nagyobb a mobilitás, mint az ókorban főleg a felderítésben rejlő lehetőségek miatt (folyamatos légifelderítés, az észlelési határok 1-2-3 nappal való kitolása a környezethez képest, stbstbstb), azonban a stratégiai mobilitás normális út/vasúthálózat nélkül gyér

szóval, minden további nélkül elképzelhetőnek tartom, hogy a "végeken" az ellen sikeresen lerohan/kézitusát harcol ki és akár komoly veszteségeket okoz

másik dolog, hogy nem hülyék azok az emberek sem, kidogoznak új taktikákat, és egy stosstrupptaktik kombinálva valami gerilaszerű mély frontos problémázással... háááááát...

lennének akkor veszteségek, hajjaj


egyszóval, kizártnak tartom, hogy megállás lenne "pacifikálás" tekintetében, a határokm ellett csak és kizárólag baráti, szövetséges/alávetett "civilizált" országok/népek lehetnek, ellenséges nem

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.03.27. 13:08:25

A Fawcett-féle Katedrális-szerű áthallásoktól markánsan megkülönbözetetni Ómagyarországot - szerintem ez lesz a kulcsa a kiadókeresésnek (főleg ~találásnak).

A körülvevő népekkel szemben, ha már egyszer megszületnek a határvonalak, szerintem nem kell komoly haderőt felvonultatni. Egyrészt ott még nincsenek fix határú nemzetállamok, másrészt hely is akad még, el lehet húzódni a nyilvánvalóan erősebb elől.

Ugyan átfutott az agyamon, hogy az elfoglalt területek korábbi gazdái esetleg folyamatos gerilla-akciózással keserítsék meg a hátország életét, de ezt magamban elvetettem. Minek tennék?

Egyrész odébb tudnak menni. Vagy ha nem, akkor akár hagyhatják is magukat "pacifikálni" - ami nem is olyan rossz dolog az ókori viszonyokhoz képest. Vagy ha odébb sem mennek, meg vissza sem foglalják a területet, élvezhetik a kereskedelem fellendülését az új határok mentén.

Harkaly 2009.03.27. 13:54:05

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Hogy mennyire van hely az eluzott torzseknek, az kerdeses (sosincs eleg hely, csak tul keves vagy tul sok)...

A gerillahaboru kerdese meg tenyleg realis: Azzal, hogy lelonek par harcost, a tobbiek nem fognak megjuhaszodni, csak mas modszereket fognak keresni a visszavagasra... Meg evtizedekig nem lesz beke a meghoditott teruleteken. A Romai Birodalom terjeszkedese is tele van ilyen felkelesekkel (pl Boedicia Britanniaban vagy a Bar Cohba felkeles Palesztinaban). Ezeket a romaiak massziv nepirtassal orvosoltak, amit viszont az omagyar tarsadalom fog rosszul fogadni. Persze nem a hataron elok, hanem a belso es surun lakott teruletek lakossaga... Mivel a valasztopolgarok nagy resze itt fog lakni, es nem a gyeputol 3km-re, azert ebbol sok feltorekvo politikus fog toket kovacsolni. Sokan pedig nem akarjak majd, hogy a fiaikat elvigyek megoletni a keltak altal, vagy hogy gyerekgyilkosokat kepezzenek beloluk a hadsereg altal (Vietnam-szindroma - Szarmata-szindroma). Na meg az egyhaz sem ulhet olbe tett kezzel...

SZS: Ha fohadnagy, akkor fohadnagy. A novella amugy szuper, es varom a konyvet!

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.03.27. 17:27:31

@Harkaly: Ha elég tökös kezdetben a vezetés, márpedig Albert dandi az, akkor nem enged a moralizálóknak! A Kárpát-medencét magyarrá tesszük, bármi áron, és kész! Ha az megvan, akkor már csak a befolyási övezetet kell biztosítani.
Csak azt kell elérni, hogy a puhapocsűek ne tudjanak túl hamar hatalomra jutni... :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.27. 17:47:25

Maga az, hogy meghódítanak egy törzset, még nem váltja ki azt, hogy permanensen lázadjanak, főleg úgy, hogy az emancipátorok azzal kezdenek, hogy élelmet, lakóhelyet, biztonságot (mert a portyázó-rabló csapatokra ráküldik a megtörőket) adnak, a helyi vezetési struktúrákat amennyire csak lehet, megtartják, a kisfőnök is maradhat kisfőnök papíron, stb - igazából kevés olyan dolguk van az antiknak, amik az ómagyaroknak kellenének, a gyéren lakott földjükön és a potenciáljukon kívül, hogy asszimilálódhatnak. Na meg kell munkaerő, de azért az a munka, ami egy mai embernek utolsó rabszolgameló, teljesen oké az antiknak (favágás, bánya), főleg, ha valami egyszerűbb munkavédelmi meg egyéb szabályokat is betartanak (anti érdekvédők, széplelkeknek való állás :). Ha pedig a szélesebb társadalmi/törzsi bázisnak jó az új helyzet, a radikálisok nem tudnak kibontakozni (mit adtak a rómaiak kérdéskör, ezúttal komolyan :) ).
Pl. a Finnek is egy időben szerették az oroszokat, pedig sokkal kevesebbet kaptak tőlük, mint az antik az emancipátoroktól. toriblog.blog.hu/2008/12/18/finnorszag_es_az_orosz_birodalom#more801320

Harkaly 2009.03.27. 23:47:04

@szs.: A finneknek azota hatarozottan megvaltozott a velemenye...

A keltaknak es a tobbieknek az elete gyokeresen fel fog fordulni a kovetkezo 20-30 evben, es lesznek surlodasok.
Az amerikai telepeseknek is csak egy kis fold kellett kezdetben, aztan jott a nagyobb foldterulet, meg a rezervatum, plusz a tuzes viz. Lesz, akinek ez nem fog tetszeni...
Az persze mas kerdes, hogy a megtoroknek majd a Karpat-medence meghoditasa utan is kell feladat meg ellenseg. Jobb, ha a kormany jeloli ki nekik, nem maguknak keresnek...

Harkaly 2009.03.27. 23:56:07

@szs.: Egy kapcsolodo cikk, ami talan erdekes lehet...

www.mult-kor.hu/cikk.php?id=18460

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.03.28. 00:48:28

Én azt mondom, hogy a magyarság el fog tűnni. Amennyiben sikerül pacifikálni a Kárpát-medencét és asszimilálni a lakókat, akkor a magyarok egyszerűen feloldódnak ebben a közegben. A nyelv, a kultúra is változni fog valamelyest, de etnikailag totális keveredés lesz, hacsak nem játszunk fajvédelmiset.
A legjobb példa erre az ókori Levante( Földközi-tenger keleti partvidéke)Mint a Közel-Keleten általában élt ott egy városlakó kultúra. Erre megjelent egy nomád népcsoport, a héberek. Részletekre való kitérés nélkül legyen elég annyi, hogy az eredmény a következő lett:
a zsidók városlakó néppé váltak, viszont magukba olvasztották az eredeti lakosságot, akiket így gyakorlatilag töröltek a történelemből.
Ez sokkal komolyabb veszély, mint pár anti terület lázadozása, legalábbis volt történészhallgatóként így látom;)

Nagyzee 2009.03.28. 18:52:31

Ghery88, ennyi erővel már az Átkerülés előtt eltűntek a magyarok. A magyarságot szvsz főleg kulturálisan és nyelvileg van értelme definiálni. És ilyen szempontból kizártnak tartom, hogy el fog tűnni a magyarság, mert annyira erősek a pozíciói. Épp ellenkezőleg...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.29. 06:23:37

hűű bakker! végre sikerült behoznom a lemaradást:) már majdnem két hónapos restanciám volt a történetben, de most sikerült végre egy estét rászánnom, és elolvastam az összes elmaradt írást és a kommenteket. a szemem majd kifolyik a laptop kijelzőjétől, és bevágtam közben egy 600 grammos nutellát, de újra naprakész vagyok :))

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.29. 08:33:13

600 gramm nutella? Te luxusfejadagot kapsz? :))

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.03.29. 16:20:02

Toma is biztos elnöki megbízott... :) Aztán majd jön a HIVATAL, és... :D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.29. 19:36:45

@szs.: még az átkerülés előtt bespájzoltam pár üveggel. most veszek rajtuk egy kelta falut:))

@Gador: egy üveggel, őket is megvesztegetem...:)

bz249 2009.03.29. 21:56:42

A mogyoró amúgy hova valósi? Ez stratégialag fontos kérdés, mert meg kő hódítani, különben nincs nutella, az meg forradalomhoz vezethez. Ha már kedvenc csokis-mogyorós ízesítésű joghurtom nem került át legalább ez legyen. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.29. 22:05:19

Szerintem őshonos. Rémlik valami "mogyorókor" nevű korszak, ami valsz. nem a pitypangról kapta a nevét. :) De majd utánanézek, most épp azon kutakodom, hogy a dísznövénykertészetekben átkerült kávécserjékből lehet-e fogyasztásra való ültetvényeket gründolni, vagy el lehet kezdeni szervezni az Esztergom-Etiópia rallit, mielőtt a koffeinfüggők bezombulnának.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.03.29. 23:20:30

@szs.: Siess, én két hete eldobtam a kv-t (napi 4+). Azt hittem, a 3-4. napon belehülyülök...

teddybear01 2009.03.30. 01:01:04

@szs.: Hát a bokor, mármint a mogyoró-bokor, az őshonos, leginkább a Balkánon és Elő-Ázsián. A földimogyoró viszont dél-amerikai, és a mogyorókrémet többnyire ebből készítik.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.30. 09:07:57

Hát most majd nem a földiből készítik. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. :)
Kávécserjéket találtam az átkerült kertészetekben, dísznövényként árulják, de a szaporításához nem értek, szerencsére egy unokatestvérem pont szerzett vagy három diplomát mindenféle kertészakármiből, majd megérdeklődöm nála, mi a helyzet.

Gumzi 2009.03.30. 14:54:03

Lehet nem jól emlékszem, de mintha a bokros (nem a bajszos... ez egy másik :P )mogyi képe lenne majd minden mogyorókrémes üvegen...

teddybear01 2009.03.30. 16:18:07

@Bombadil Toma: Főleg azért készítik földimogyoróból, mert olcsóbb. Amerikában teljesen gépesítették a termelését, pár ember egy egész farmot üzemeltet. Carter elnöknek is volt mogyorófarmja.
A magyar mogyoró cserjén, esetleg fán terem, érzékeny a fagyra, és kézi gondozást és szüretet igényel.

teddybear01 2009.03.30. 16:22:59

@szs.: Gondolom üvegházban lehet kezdeni a kávécserjével valamit, de a kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. Ezt nem könnyű biztosítani, illetve még pótvilágítás kéne, Főleg télen.
Egyszóval nagy az energiaigénye.
süti beállítások módosítása