Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Vinitor márványba vésve

2009.06.03. 08:30 | Vinitor | 23 komment

Címkék: love vinitor

Ómagyar Arcképcsarnok

Ki kicsoda az Átkerülés történelmében? /szemelvények/ 

Név: Vinitor Miklós 

Á.e. 1973, október 6.-án született Csehszlovákiában (egy Átkerülés előtti állam), Kassán. Agrármérnöki egyetemi diplomával rendelkezett, így az Átkerülés után fontos szerep jutott neki a konszolidáció során. 

Az Átkerülés idején egy kis lélekszámú falu lakója volt, Csentőfáé. Még ottani lakosként szerepet vállalt a korabeli politikában, az Albert István vezette Magyar Egység Pártjának volt teljes szavazati jogú tagja, az akkoriban létrehozott Agrár Koordinációs Bizottság Dorogi térségének alelnöke, majd Á.u. 4.-től a Bizottság elnöke két teljes cikluson keresztül. 

*** 

A Bizottság elnökeként jelentette meg híres/hírhedt tanulmányát, „Közösség és gazdaság” munkacímmel, melyben az akkori gazdasági viszonyokkal (kötelező beszolgáltatás, állami tulajdonú termőföld, kereskedelmi korlátok; lásd még…) gyökeresen ellentétes nézeteit fejtette ki. A rendelkezésre álló adatok szerint ennek a tanulmánynak, és a Földtörvény megreformálásáért végzett áldozatos munkájának „köszönhető”, hogy a második ciklusa után nem csak a Bizottságban végzett munkáját hagyta abba, hanem a pártból is kilépett. Kilépése előtt azonban elérte, hogy a renitensnek tartott nézeteit a gyakorlat keretein belül is kipróbálhassák, megvizsgálhassák, így kinevezték egy kisebb falu (lásd még…) polgármesterének, ahol szabad kezet kapott az általa kidolgozott módszerek megvalósításához. Az önellátásra, kiskerti, kisgazdasági, kézműves- és könnyűipari termelésre alapozott mikro- és kisvállalkozások tucatjainak beindításával, illetve azok munkájának koordinálásával, szervezésével igazolta feltevései helyességét, amit napjainkban is számos kistelepülésen sikerrel köveznek, alkalmaznak, mind az Átkerült, mind az anti területeken. Akkori tapasztalatai szolgáltak alapul az „Ókapitalista gazdaságpolitika az emancipáció során, avagy hódítás arannyal, acél helyett” című tanulmányának, ami a mai napig vitatott mű a szakmabeliek között. 

*** 

Á.u. 2.-től élt együtt …tel, akivel három gyermeket adtak Ómagyarországnak. Miután a gazdasági, ökonómiai kísérletei eredményesen zárultak, teljesen visszavonult a közéletből, Csentőfán telepedett le véglegesen, és a családjának élt. Az emancipációval foglalkozó tanulmánya után érdemleges dokumentációval nem rendelkezünk róla.

Á.u. 41.-ben halt meg, idős kora miatti végelgyengülésben.

-------------------------------------------------

Búcsú a fegyverektől 

      A kavicsos úton végiglépkedő férfi szemmel láthatóan hajlott kora ellenére is felszegett fejjel haladt. Ráérősen, öregesen, de meg nem állva, tekintetét egy távoli pontra szegezve. Szórakozottan kisöpört egy rá hulló gesztenyevirágot a hajából, mosolyogva nyugtázta a természet erőre kapását. Háta mögül egyre kevesebb zaj ért el hozzá, ahogy a ligetes domboldalon ment felfelé. A múlt képei, a múlt nevei sorjáztak a szeme előtt, de ő találkozóra készült, különleges találkozóra. Nagyot sóhajtva állt meg, tétován babrálva a kezében szorongatott virágcsokrot.

- Szia, Kedvesem! Rég találkoztunk. – Beszéd közben egyenesen előre nézett, barna szemei csillogtak, vagy csak a nap sütött pont szemből? – Sok mesélnivalóm van, de igyekszem majd, hogy ne untassalak. A gyerekek jól vannak, az unokák pedig olyanok, mint az unokák. Hangosak, elevenek. Mesélek róluk is. A kis Nikolett, kis, hát persze, már tizenhét éves lesz a nyáron, szóval szakasztott olyan, mint Te voltál az ő korában. Vagyis gondolom ilyen lehettél tizenhét évesen. Persze könnyű dolgom van, ha megpróbállak elképzelni, mennyi is voltál, mikor találkoztunk, húsz, huszonegy éves? Sosem örültem még jobban orvosi kezelésnek. Hejj, a régi szép idők. Persze akkoriban nem éreztünk benne semmi szépet. Én sem nyújthattam túlságosan különleges látványt a leperzselt hajammal, sárosan véres vállal, a szagomat már meg sem említem, de az is szörnyű lehetett. Aztán jött egy angyal, Te, én pedig olyan mélyen merültem a morfium bódulatába, hogy úgy éreztem, sose jövök el onnan, csak téged láthassalak. Hányszor kérted, hogy meséljem el, hányszor. De mi megegyeztünk akkor a fiúkkal. Ha ezt túléljük, ha ezek után nem lesz nagyobb baj, végleg búcsút intünk a fegyvereknek. A halállal néztünk akkor farkasszemet, és majdnem a biztos halál volt. Elmesélem, hogy tudjad.

Az egyik egomi fejes a faluban tartotta az esküvőjét, és előtte, még a szervezés során járt itt párszor. Voltak barátai itt már akkor is. Hamar elindult a szóbeszéd, hogy valami készül. Valami nagy dolog, amire jó lesz figyelni. Hát lett is. Te is hallottad a híreket, a gyepűn ezerszámra mészárolták le a ránk törő antikat. Mészárlás volt az, nem harc, de ők is ugyanezt tették volna velünk. A gond azokkal volt, akik átjutottak. Keltáéknál persze nem kommandósnak hívták őket, meg mélységi felderítőknek. A taktikájukat sem úgy nevezték, hogy gerilla harcmodor. De azok voltak. Bejutottak közénk, és pusztítani kezdtek. Nem sokan, de nem is képzett katonák kerültek szembe velük. Magunkfajták, egyszerű falusiak, dolgozó emberek, meg pár képzett honvéd, főleg tartalékosok. A határban felhangzó ködkürt jele döbbent bénultsággal járt. Pár másodpercig. Két kocsi azonnal elindult, a rádiós folyamatosan mondta nekünk a végrehajtási terveket. Bezárkózás, polgárőröket minden utcasarokra, kutyákat elengedni az udvarokban. A fegyvereseknek irány a falu széle, távcsővel kémlelni a többi oldalt, hátha csak elterelés. Ahol gyors barikád lett készítve, azonnal felállítani. És vegyük elő a gránátokat, hátha nagy vihar készül.

Képzelheted, milyen gyomorgörcsben szenvedtünk. Szerencsére nem sokkal előtte csináltunk egy ilyen szimulációt, a falu percek alatt elcsendesedett, be sem kellett mondani a hangosba, hogy ez nem gyakorlat. Mert nem az volt. Az erdőből törtek a háztáji kertekben ügyködőkre. Talán kéttucatnyian. Szerencsére odakint csupa erős, fiatal legény dolgozott, az ágyások felásása nem nőknek való munka. Az életükért rohantak, mind épségben meg is úszták. Az egyiket majdnem elütötte a terepjáró, de az is villámgyorsan megállt, a katonák csak leugrottak róla és már tüzeltek is. Nem akadt más választás. Nem tudtuk, jönnek-e még, hányan jönnek. Utóbb hálát adtunk minden létező szentnek, istenségnek, jószerencsének, hogy csak annyian voltak. Mondjuk sikerült megizzasztaniuk rendesen. A kala-különítmény hatékonyan dolgozott, sokan az első sortűz után már nem álltak fel. A többi az erdőbe menekült. A falu felé. A rádiós persze egyből szólt, vadászok, irány az erdő, nem juthatnak el a környékről élve. Magunkra kaptunk egy hámot, a „töltényövet” a gránátokkal, hozzá a vihargyújtókat, istenem, a mai napig emlékszem, milyen nehezek voltak, aztán szaladtunk, amerre mondták. Régi harcostársammal, a tűzkeresztségen velem együtt túleső Sándorral egymás mellett lihegve jutottunk az első fák közé. Rajtunk kívül még két páros volt, nagyjából húsz-húszméternyire egymástól, laza csatárláncban haladtunk. Csatárláncban. Hatan. Az élet csupa kihívás volt már akkoriban is. Ha az antik nem vették be magukat a sűrűbe, márpedig ha menekülnek, miért tették volna, ismeretlen terepen, akkor pont szembe jönnek velünk. Hogy jobb kedvünk legyen, az ég is megdördült. Később ezt gondoltuk a legnagyobb szerencsénknek. Nem szaporítom a szót, már biztos kíváncsi vagy.

A kelták szembe jöttek. Megláttuk egymást, de mielőtt lőhettünk volna, elbújtak a susnyásban. Vízmosás is van arrafelé, meg is tudtak volna lépni. Hallgatóztunk, mintha megálltak volna. Előkaptuk a kis gömböcöket, közelebb óvakodtunk, amikor meghallottuk az esőcseppeket. Közvetlenül utána megdördült az ég, az egyik közeli bokor – huszonöt méter, vagy harminc, már nem tudom – mögül kiáltás harsant, soha olyan gyorsan nem gyújtottunk még tüzet, és már rohantak is felénk. Egy, kettő, három golyóbis lobbant fel, odahajítottuk, és a földre vetettük magunkat, én sajnos nem elég rendesen.. A többit már Te is tudod. Amelyik megúszta viszonylag kevés repesszel, annak csontig lemarta a húsát a lángoló napalm. Bár még így is élt még egy utána, amelyiknek meg kellett adni a kegyelemlövést. A feltámadó szél felénk fújta a tüzet, ha nem szakad le szinte azonnal a tavaszi eső, talán a fél erdő leégett volna. Aztán beszállítottak a rendelőbe, ahol egy angyal elfújta a fájdalmamat, csak egy tűszúrásnyi maradt. Pár napra rá pedig megegyeztünk, hogy ez így nem mehet tovább. Nem katonák vagyunk, a mi kezünkbe nem gyilkos szerszám való. Hát így búcsúztunk el a fegyverektől, most már Te is tudod. 

A férfi nagyot sóhajtott, az emlékek néha nem pont úgy jöttek elő, ahogy megtörténtek, de ez előfordul, az ő korában már gyakran. Felemelte a fejét, tovább beszélt. – Említettem, hogy a gyerekek jól vannak, igaz? Már meséltem Neked, hogy a Péter Kassa közelében megkapta a bányászkolónia irányítását? Persze, hogy meséltem. Télen feltártak egy új tárnát, rengeteg ezüst van benne, azt írja, hogy a kormánytól személyesen neki küldtek levelet, kitüntetést. Azt hiszem, neki köszönhető, hogy az északi végvárrendszert áthatolhatatlanná tudják bővíteni. Van rá pénz. Munkásokra, mérnökökre, anyagra. A mi fiunk. A mi fiunk csinálta. A Melindából meg az egyik legjobb vegyész lett, saját botanikuscsoportot vezet, az Ómagyar Állami Gyógyszeripari Vállalatnál igazgatói állása van, a növényi medicinák mindig is fontosak voltak, és most ő felel értük. És megfelel a feladatra, nagyon is. Gáborból meg polgármester lett, itt, nálunk. Ki hitte volna. Büszke lennél rá, tudom. Én is az vagyok. – A ráncos arcon legördülő könnycsepp a földre hullt. A kavicsos út egyből felitta, mintha sosem létezett volna, a tavaszi szél megfújta a gesztenyefák lombját, fehér virágesővel borítva be a sír előtt álló öregembert. Nehezen hajolva a kővázába tette a csokrot, majd hátrébb lépett. – Azt hiszem, utoljára látok virágzást, nemsokára találkozunk. Nagyon hiányzol, Kedvesem!

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr841160120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2009.06.03. 09:04:48

egy pillanatra nagyon megijedtem :)

bz249 2009.06.03. 10:16:51

hoppáré, nagyon szép :)

Vinitor mester nagyon kikupálódott a végére... remélem a 3. évadban is fog alkotni

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.06.03. 11:17:26

üdv!
örülök, ha tetszik :) kis naívként azt hittem, lesz, akinek csak a végén esik le, hogy egy sír előtt állva sztorizok, erre Szs rögtön az elejére betesz egy képet a keresztekről :)

más: a szerkesztésben nem találtam meg a másfeles sorközt, azt be lehetne kapcsolni? így egy kicsit tömör meg minden. szerintem.

karrier:
hát, ha már Gador majdnem államtitkári pozíciókba emelkedik, akkor én is mesélhetek magamnak ilyeneket, nem? :D meg sztem ez nem olyan gázos még :) eléggé igyekeztem beharangozni, jött korteskedni mindenféle pártfunkcionárius, meg még Gador is személyesen :) én csak szállítom a kínálatot a keresletre :)

harmadik évad:
igen, tervezem a részvételt, remélem lesz arra is igény :)

bz249 2009.06.03. 11:22:34

OFF: a választási különszám amúgy mikor lesz?

drazsé 2009.06.03. 11:39:30

ja, igen, Vinitor!

ne keseredj el, ha esetlegesen ehez a posthoz nem lesz 50+ hozzászólás, ez nem az a fajta vitaindítóképes írás - ezt másért szeretjük :)


(és megint kritika: tényelg lehetne nagyobb sortávolság, így nagyon egy tömbben van, kicsit nehéz olvasni)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.03. 11:55:13

A szövegformázás még nem végleges, két dolgot keresek:

- hogy hol lehet szellősebbre állítani
- meg hol van annak a nyaka, aki alapból ilyen tömörre állította be a sablont

A síros képhez bocsánat, elnéztem.

Választás hamarosan, muszáj sorba rakni a dolgokat- blogskin, római követséges novella, utána választás.

T1GRIS 2009.06.03. 12:04:06

Valami megváltozott a szövegmegjelenítésben... Kísérletképpen beraktam Vinitor postja elejére azt a formázást, amivel én eddig szellősebbre formázom az enyéimet

de a motor többé nem eszi meg, és most láttam, hogy már az én tegnapi két postom is "tömbösült". Talán azok azért olvashatók mégis jobban, mert nem Timest használok. (Erősen javaslom elfelejteni a netes postoknál a serif fontokat - Times, Garamond, Bookman -, azokat hagyjuk meg a könyveknek, képernyőre Arial, Verdana, Tahoma kell.)

Ami NAGYBAN segítene a postok arculatát egységesíteni, ha szerzőtársaim nem közvetlenül Wordből töltenék fel a cuccokat, hanem előtte leszednék róla azt az elképesztő mennyiségű felesleges formázást és stílussabblont, amit a Microsoft ráhány. Ennek a legegyszerűbb módja átkopizni az egészet mondjuk Notepadbe, és onnan feltölteni a blogszerkesztőbe. Ezzel két dolgot érünk el azonnal: a postok mérete kb. a fele lesz, és ha a későbbiekben bármit módosítunk a megjelenítésen, azok valóban végrehajtónak a cikkekben, nem írja őket felül a helyi (félre)formázás.

T1GRIS 2009.06.03. 12:05:44

(hopp, a bemásolt kódot meg kihagyta a kommentből. mindegy, lényegében annyi volt, hogy "style type="text/css" p { padding-top: 7px; }")

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.06.03. 12:11:25

Az új géppel kapott Word 2007 úgyis ki akar borítani, szerintem egyből notepadba megy ezentúl:) Vinitor pedig ismét nagyot alkotott, kíváncsi vagyok, milyen hatást ér el a következő évaddal:)

bz249 2009.06.03. 12:15:13

@T1GRIS: LaTex-ben írt poszt nem kéne? :D :P

T1GRIS 2009.06.03. 12:24:12

Na, annyit legalább elértem, hogy Times-mentesítettem Vinitor postját, szellősebb ettől nem lett, de talán olvashatóbb.

Ja, a szerzőtársakhoz címzett utolsó bekezdésem visszaolvasva olyan, mintha ordas lebaszás lenne - bocsánat! Természetesen nem TI vagytok a bénák, hanem a Microsoft! :) Ha esetleg bántóan fogalmaztam volna.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.06.03. 12:50:57

Nekem itt valami bűzlik, Tigris sose mentegetné magát... Ki ül ott?:D

drazsé 2009.06.03. 12:51:57

szerintem Hunyadi.....

Szakyster 2009.06.03. 12:52:28

LaTex :) de régen volt, hogy közvetlen latex kódokkal írtam mérési jegyzőkönyvet :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.03. 12:54:16

Inkább Judy. A férfi a fej, de az asszony a nyak, mint tudjuk. Nyaka meg T1grisnek is kell, hogy legyen.

bz249 2009.06.03. 13:00:41

@szs.: Tigris nem egy olyan egybenőtt nyakú fiatalember? A posztjaiban legalábbis is ilyennek tűnik. :)

@Szakyster: nincs is annál szebb, mint az emacsban gépelni... viszont semmi fölösleges formázás nem marad benne :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.06.03. 13:02:39

A bálnának is van nyaka, csak nem látszik.

Szakyster 2009.06.03. 13:05:46

bz249: /me elmorzsol egy könnycseppet, miközben nosztalgiázik.

T1GRIS 2009.06.03. 13:08:22

Bz, el kő' jönni Sálgótárjánba, és ott meg lehet ismerni a Riöl Tájgert... ;) (Már aki bele mer nézni az Áj of dö Tájgerbe :D)

Ghery, ez már kiderült a 'nők tiszta hülyékből', amikor legjobb meggyőződésem ellenére sem tángáltam el Judyt, hogy akik úgymond falakon belülre kerülnek, azokkal szemben már nehezebben hozom a macsót. Titeket pedig szeretlek. :)))

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.06.03. 13:10:31

köszönöm szépen a csinosítgatást Tigris! apropó, a levlistán feltettem egy kérdést (igazából felvetettem egy ötletet), arra mondhatnál valamit :)

amúgy meg a microsoft monnyonle, ez egyértelmű

az utóbbi tanévben egy rakat beadandót, bizbaszt, és két diplomadolgozatot kellett megcsinálnom, a vörd nálam már felhúzza a szemöldökét, ha nem a times new...-t használom

de akkor a blognál áttérek az arialra, és notepadból mentetten küldöm el (az akar lenni a csillag.rtf formátum, ha minden igaz, nem?)

és végezetül egy megjegyzés:
nem az 50+ kommentre gyúrok :) a második évadban már a 100+-ot céloztam meg, de mint tudjuk, ember tervez... :)
lényeg, hogy örülök, ha tetszik
nálunk a fogyasztó az első ;)

bz249 2009.06.03. 13:17:50

@T1GRIS: el is mennék, de sajnos éppen két napja léptem állományba a Vesztfáliai Vilmos Egyetemen (ami ugye azért nem a szomszédban van)... szóval egyelőre még nem tudom olyan ügyesen megoldani a szabadságomat.

@Vinitor: azt hittem egy hozzád hasonlóan komoly mezőgazdasági szakembernél a hízó az első. Egyébként mi a terv: maradsz Vinitor Miklós vagy mész Folyóba (olasz: Fiume, horvát: Rijeka)? :)

T1GRIS 2009.06.03. 13:17:56

Májkí, olvastam, válaszolok is, csak türelem! :)

Amúgy írhatod a Wordben Timesban - nehogy már megharagudjon Rád az a halom trágya :) -, amikor átrakod 'csak szövegbe', akkor úgyis ledob majd minden formázást, elvégre a betű az betű.

Azt már nem is merem mondani, hogy az igazán üdvözítő megoldás - de csak hardcore júzereknek - egy HTML-szerkesztő rendszerbe állítása lenne. Itt ugyanis be tudnád állítani a paragrafusokat, soremeléseket, sorkizárást, kiemelést, miegymást, mégsem generál szemetes kódot, és azt egyből lehet beönteni a szerkesztőbe.
Az én postjaim Dreamweaverből mennek a blogszerkesztőbe, attól olyan szépek! :))
süti beállítások módosítása