Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Chateau de If

2009.09.23. 08:30 | bz249 | 10 komment

Címkék: franciák bz249 vitezkapitany

A piros-fehér-zöld zászló lassan kúszott le, majd Pálfalvai őrmester, mint az ómagyar helyőrség második embere leakasztotta a kötélről és négybe hajtva Vitéz kapitány kezébe adta.

- Az Ómagyar Köztársaság hivatalos képviselőjeként If várát ezennel átadom a Francia Köztársaságnak.

Tizenkét torzomborz, szakállas öregember, elnyűtt légionárius egyenruhában, amelynek kopottas színétől annyira elütött a friss kék-fehér-piros téglalap. A sor előtt Gaston Thibault obsitos őrmester, a barna ráncos arcában ülő furcsán csillogó szemekkel.

- Gardez a vous!

Furcsán recsegett az öreg Gaston hangja, a magyart még mindig francia akcentussal beszélte a franciát viszont már magyarral. A zászlót ellenben tökéletes mozdulattal illesztette a helyére. A hegyekből lezúduló misztrál vad erővel kapott a szövetbe, de a házi készítésű lobogó állta a sarat, teljesen kibomlott és vidáman csattogott a süvítő szélben.

- Présentez armes!

Közel kétszázötven évvel a születése után utoljára (vagy kétezer évvel a születése előtt elsőként, de ez már filozófia, amire az adott helyzetben sem ideje, sem különösebb ideje nem volt senkinek) felhangzott a „La Marseillaise”. 

- Mennyi idő  felfűteni a kazánt?

Kassai elgondolkodva vakarta meg a fejét, noha pontosan tudta a választ.

- Teljes nyomásra?

- Nem negyedgőzzel szeretnék vánszorogni miközben a kedves afrikai cimborákkal vidám társasjátékban veszünk részt és megfigyeljük a belezéssel kapcsolatos népszokásaikat!

- Jól van! Nem én akarom megszállni a várost, ne rám legyél dühös! Huszonöt perc, legfeljebb harminc. Negyvennél semmi esetre sem több.

- Ajánlom, hogy huszonöt legyen! Nyomás! Most! 

A berakodás  lassabban haladt, mint remélte. Gyermekek bámultak értetlenül, asszonyok zokogtak, újra délceg tartású, megfiatalodott öregemberek tartották a köteleket és őrjáratoztak a falakon, az ő zászlójuk alatt. Harmincöt ember, az öreg Pista még soha nem vitt ennyi utast, nem egy mediterrán kéjutazás lesz. De legalább a kéményből füst gomolygott végre. Egy nehézgéppuska mélyhangú dübörgése oszlatta el a vihar előtti csendet. A két kisgyerek riadtan pillantott az anyjára, a csecsemő pedig felsírt. Gaston feje jelent meg a sáncon.

- A karthik kiszúrták a füstöt! Támadáshoz készülnek. Indulniuk kell, most azonnal! Sok szerencsét!

- Befelé  azonnal, mindenki! A hajó most rögtön indul!

Vitéz kapitány hisztérikusan terelte fel a parton állókat a hajóra, a csomagoknak többé nem volt jelentőssége, persze eddig se nagyon. A francia kimért, lassú lépésekben indult vissza a géppuskához.

- Gaston!

Az őrmester még egyszer visszanézett.

- Vive la France!

- Éljen Ómagyarország, kapitány!

Vitéz felugrott a hajóra és berohant a kormányosfülkébe. A két öreg eloldotta a köteleket.

- Mekkora a nyomás Periklész?

- Negyedgőz…  se.

- Az akksi?

- Tizenöt perc, ha minden a motorokra megy.

A trirémák gyors hajók, harci helyzetben akár óránkénti tizenöt-húsz kilométerre is felgyorsulhatnak. A Pista teljes gőzön tudott huszonhármat, rásegítéssel huszonötöt. Ráadásul most szembe mennek a karthi hajórajjal. A hármas kormánylapát miatt jobb a manőverező képessége, de harminc karthi hajót kell kicseleznie. Illetve huszonnyolcat, két óvatlan trirémát apró szilánkokra szaggattak az erőd nehézgéppuskái. Nem sokkal lett könnyebb a feladat. Ha ütköznek végük, akkor oda a sebesség, és a túlerő bekeríti. Sok halott afrikai fog úszni a vízen, de ez végeredményben nem számított. Se Hamilkárnak, se neki.

Közben a Pista befejezte If körülhajózását és némi sebességet is gyűjtött. Megpróbálkozhatott volna megkerülni északról Ratonneau-t, de valószínűleg ott is várt volna rá némi kellemetlen meglepetés, csak a sziget háta mögött már nem számíthatott az erőd támogatására. Kár, hogy a német ágyúk már akkor sem voltak a bunkerekben, amikor még Marseille ’La Panier’ nevű városrésze foglalta el a mai Massilia helyét. Nem, egyetlen megoldás maradt.

- Periklész, orral a karthik felé, teljes sebesség, facsard ki az utolsó  wattokat is az akksiból.

- Zenét? 

Tizenkét kilométer óránként. Az első triréma nyolc-kilencszáz méterre lehet, a nyílt tengerig további haton kell túljutniuk, a karthi flotta többi egysége csak akkor kapcsolódhat be a küzdelembe, ha sikerül lelassítaniuk a Pistát.

- Még ne…  irányt tarts!

Az aknavető  gránát jó hetven méterrel a karthi hajó mögött hullik a vízbe és egy látványos, ám ártalmatlan vízoszlopot küld a levegőbe. Ha szerencséjük van, megzavarja az evezősöket és kiesnek a ritmusból.

Tizennégy kilométer óránként. Hétszáz méter. A következő gránát már pontos munkát végez. A vízoszlop helyett megjelenő tűzoszlop egy újabb karthi hajó pusztulásáról tudósít. De mindenképpen harcképtelenné válik. Szerencse, de ki is kell használni. A karthik mintha nem erőltetnék annyira a támadást, vagy mégis.

- Még mindig ne… irányt tarts!

Tizenhat kilométer óránként. Ötszáz méter, ha nem ütköznek, most már gyorsabbak a karthiknál. De még mindig hat sor triréma cikázik az öbölben keresztbe. Néhány hajó, amelyik semmi szín alatt nem érhetné be őket elindult If szigete felé. A vár két nehézgéppuskája kerepelni kezd. Trirémák és egy négyes is lángra kap. Nagy pusztítást végeztek, de nem lesz elég. Nincs annyi lőszerük, hogy mindenkit megöljenek. Barkasz tökéletesen tudja ezt.

- Még mindig ne… jobbra tíz fok!

Tizennyolc kilométer óránként. Kétszáz méter. Az első trirémán praktikusan túl voltak, a Pista a karthi hajó tatja (már ha ez a fogalom értelmezhető egy ókori hajó esetén) mögött fog elsuhanni. A tehetetlen karthik lándzsákkal és nyilakkal próbálja meg levezetni a feszültségét. Pár tengerészgyalogos erőtlen és ritka tüzet ad le a válaszul. Csak a miheztartás végett. Ennyi is elég, hogy a balliszta kezelői meggondolják magukat. A célzás nélkül kilőtt fémhegyű óriásnyíl a hajó felett tíz méterrel süvít el. A manőverrel egyébként a második hajót, azt, amelyik benyelte az aknavető gránátot is lerázzák, annak kapitánya úgy kalkulált, hogy az első hajó fedezi ezt a kitörési útvonalat. És különben is van elég baja.

- Most! Cél három óránál az evezősökre… élesen balra!

Húsz kilométer óránként. Mínusz száz méter, az első karthi vonalon túl. A Pista fordulóköre hetven méter lehet, a kanyarodásban sebességet, és ami még fontosabb energiát veszítettek. De a negyedik vonalat így lehet elkerülni. A parancsnoki kabin tetején felugat a PKM, Lovász helyesbít, aztán talál, faforgács, csontszilánkok és vér spriccel a sorozata nyomán. A harmadik karthi triréma is semlegesítve. Itt az ideje, hogy Periklész új nótát tanuljon. Valami egészen eltérő stílusút. A hangszóróból a Panzerlied nyitó taktusai üvöltenek, Vitéz kapitány múlt hónapban beszerzett „Világháborús katonadalok” című kazettájáról. Egy vagyonba került. Ha most megmenekül, megérte.

- Jobbra húsz fok, hajtóművel támogat!

Húsz kilométer óránként. Mínusz háromszáz méter, a harmadik karthi vonalon túl. A fele megvan a negyedik és ötödik triréma nem okozhat gondot, messze vannak és Lovász gondoskodott arról, hogy messze is legyenek. Az aknavető is folyamatosan küldi halálos csomagjait a karthi hajókra. Több találatot nem érnek el, de így is segítség. Egy evezős hajó ellen nem kell sok, ha az evezősök kiesnek a ritmusból vége van. Sebességet veszít és ezzel oda a lehetőség.

- Bazmeg!

- Mi van?

- Akad ez trágya szar!

Huszonegy kilométer óránként. Mínusz hatszáz méter, az ötödik karthi vonal. Baj van, az egyetlen géppuska nélkül a teherhajó védtelenné vált, csak kézifegyvereik vannak, ami nem nagyon viszi át egy hajó palánkját. A hatodikat, ha kikerülik, egyenesen belemennek a hetedikbe. A másik opció, hogy a hatodik hajó jön beléjük. Mindenképpen vége a dalnak. Vízoszlop emelkedik a levegőbe ötven méterre. Az erőd nem lehet ennyire nem pontos, az aknavető nem erre való és a robbanás is túl kicsi… aztán még egy és még egy. Végül az egyik gránát a fedélzeten robban. A hatodik triréma lelassul és a Pista alig húsz méterrel a dofőorra előtt húz el. Az aluvitézek, volt kézigránátjuk. Isten óvd a Tengerészgyalogságot. A leghasznosabb fegyvernem az eged alatt!

Még egy nyílzápor. Nagy közlegényt eltalálja az egyik, de meglepő módon az alumínium-parafa páncél működik. A meglepett karthik utolsó próbálkozásaként egy gyújtónyíl fúródik a kormányosfülkébe. Egy kis halon lerendezi a kérdést.

Huszonhárom kilométer óránként… es bracht unser Panzer im Sturmwind dahin, szélvészként száguld a páncélosunk. Mínusz ezer méter túl a hetedik karthi vonalon és az egész flottájukon. Az ÓmHH Türr István segédnaszád sikeresen kitört! Mindenki éljenez, Vitéz kapitány átöleli Periklészt aztán Pálfalvai őrmestert. Fekete füstgomolyag emelkedik fel a helyről, ahol If vára állt, majd kilenc másodperc múlva a dörrenés is utoléri őket… 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr391400158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.23. 09:24:41

Micsoda katartikus epizód! Ha kicsit lassabban olvasnék, a kitörés szinte az olvasás valós idejében történt volna!

Pokolian hosszú 2 mérföld lehetett! :)

boibo 2009.09.23. 12:08:00

Ez a poszt forgatókönyvért kiált! Hatalmas, látványos jelenetek szélesvászon, dolby surround, Brad Pit, Antonio Banderas, Bruce Willis...!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.09.23. 13:39:27

a rajz, kérem, a rajz! ha saját, akkor ahhoz is nagy elismerésem!

bz249 2009.09.23. 13:42:03

@triumphator: a szerkesztő urat kell dícsérni... néha ő is tehet jót az emberekkel, bőven kell kompenzálnia az olló miatt :)

drazsé 2009.09.23. 13:54:22

csak hogy ne mond, hogy nem szólok hozzá ehez a psothoz:

nincs kritika részemről :)

(ez kérem nagy szó! :) )

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.23. 13:58:05

@boibo: Leveledre válaszoltam - ha ezt gyakrabban néznéd, mint az emailedet... én például ezt nézem gyakrabban...

Bocs mindenkitől.

boibo 2009.09.23. 15:24:25

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: :) OTT jártam először, de azért itt is köszi!

@drazsé: Kétség kívül! Már csak teddybear-től várunk vmi hasonlót. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.09.23. 18:33:08

A rajz még nem tökéletes, a Türr ISTván túl magas és a triéresz nem elég öblös, de előbb jött el a poszt ideje, mint az én érkezésem az újrarajzolására. DE azért igyekszik az ember, majd a szerkesztett változatba...

teddybear01 2009.09.23. 19:56:50

@boibo: Azért az admirális eléggé sóher, adhatott volna az aknavető helyett két nehézgéppuskát is. Többet értek volna vele.
süti beállítások módosítása