Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Lexikonajánló újra

2009.11.20. 08:30 | szs. | 2 komment

Címkék: wiki nemfikció

Miközben itt a blogon néha akadunk, azért nem csak itt bővül Ómagyarország, hanem a wikia lexikon is zakatol. Mivel a két projekt átkattintási rátájáról csak idefelé van adatunk, ezért bátorkodunk néhány új szócikket ajánlani azok számára, akik még nem tették napi rutinjuk részéve a "Lexikon" feliratú, itt balra található cetli megkattintását. Reméljük, az ilyen átkerültek egyre kevesebben lesznek.

A legnagyobb fejlődést a földrajz területén értük el, amit kicsit lemaradva követ a tengerészet és az ómagyar szervezetek bemutatása. De az Átkerülés utáni történelem neves és kevésbé neves személyei se maradtak ki a jóból, természetesen, sőt, lassan de biztosan a blogot elkövető szerzők is lexikonvégre kerülnek. És persze T-72...

A konyhafőnök ajánlata

Főként a méltán híres Vitéz kapitány évadhoz kapcsolódó helyek jelentek meg az elmúlt időszakban: mindenekelőtt Fiume, ami mint szócikk egyelőre félkész, de csak azért, hogy ne lőjük le az épp futó (haladgató) Fiume évadunk váratlan és vérfagyasztó fordulatait. A várossal kapcsolatban meg lehet tekinteni a Nautika patinás intézményét, végigtávcsövezni az Adria Svadron impozáns hajóit, esetleg integetni Jecsmenik admirálisnak, miközben fehér lovon munkába siet, majd fáradalmainkat kipihenni beugorhatunk Albán Tibihez egy jófajta (ill)ír kávéra. Odafelé lehet, hogy elmegyünk majd Nyéki mellett, de a Dezinformációs Alosztály ügynökét úgyse ismerjük majd meg, ezért nem kell lelkifurdalást éreznünk, hogy nem köszöntünk neki. Még a Felderítő Parancsnokságon se tud róla mindenki, a Megtörő Parancsnokságnak meg az ilyesmi nem lépi át az ingerküszöbét. Jobb esetben, persze. De azért egyenruhásokkal ne balhézzunk össze, mert könnyen munkatáborban találhatjuk magunkat.

Ha esetleg a Kapitány Csaba vagy a Türr István fedélzetén kihajóznánk az antik közé, érdemes útba ejteni valamelyik protektorátust, de a nyílt tengeren sem kell aggódnunk, a Pax Hungarica helytől függetlenül véd minden ómagyar állampolgárt. Ha mégis bizonytalanok lennénk utunk sikerével kapcsolatban, lelkünket megerősíthetjük egy kis plasztikumjóslással, így már gond nélkül eljuthatunk Messinába, sőt, akár Massiliába is. Az előbbi helyen valószínűleg hallunk ezt-azt a Szicíliai szerződésről, az utóbbiban pedig hiteles információkat szerezhetünk az Ibériai háborúról bármelyik kikötői kocsmában, ahol elsőrendű francia konyhákat üzemeltetnek, bár Allakhosz tisztelői disznóval nem szolgálhatnak ki. (Az Ibériai háborúról szóló szócikk amúgy pályázhatnak kiemelt szócikk státuszra is, ha lenne ilyenünk.) Ha a tengeri medvéken mindenféle színes vackot látunk függeni, akkor a kitüntetésekről szóló szócikk segíthet eligazodni köztük.

Ha pedig kicsinek érezzük az ókori Mediterráneum világát, szerezzünk egy jegyet a Nagyboldogasszonyra és kukkantsunk el Kubába. Nem biztos, hogy megéri, de élménynek nem utolsó.

Mindez persze csak ízelítő, de nem sikerült az összes új szócikket bezsúfolni ebbe a kis cikkbe. Érdemes naponta (többször) visszatérni, a "Friss változtatások" linkre kattintani, vagy a kategóriákra, vagy csak a szócikkek belső hivatkozásaira. Ma járunk a 111-ik szócikknél (ez miért különleges szám?), és csak a 126-nál fogunk szusszanni egy kicsit.

A Lexikon írásának több célja is van. Egyrészt némi kikapcsolódás, illetve munka helyetti pótcselekvés, aminek kedvező mentálhigiénés hatásait számtalan tanulmány és kísérlet bizonyította már. Másrészt a blog történeteiben elszórt kismillió szereplő, hely, adat, akármi így rendszerezetté, kereshetővé és google által külön indexelhetővé válik, ami később még jól jöhet, ha az embernek akár írási, akár egyéb céllal kellene valami. De nem csak a már megírt történetekből épít(het)jük a szócikkeket, hanem a leendő történeteket is felvázolhatjuk bennük, ilyen például az amerikai részleg, ami legalább olyan izgalmas, mint a görög-római-karthi kavarás. (Vagyis nem kell minimum első évados szerzőnek és diplomás ómagyar szakértőnek lenni a szócikkíráshoz, hanem bátran neki lehet rugaszkodni, ha valami nagyon félremászna, azt úgyis átbeszéljük és korrigáljuk, ha kell egyáltalán. De rendszerező alkatok bányászhatják a posztokat is, mondom, pótcselekvésnek nagyon beválik, csak dolgozni ne kelljen. :) )

Ha meg esetleg szerepjáték is születik majd a világra, akkor kész aranybánya lesz az addigra sokezer szócikkel rendelkező adatgigászunk. Arról nem is beszélve, hogy a blog bejegyzéseit is ragyogóan agyon lehet linkelni a wikia szócikkeivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr561538093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2009.11.23. 16:12:39

Hehe az omagyar wikia 125 szocikk, a wookieepedia 72153... a Star Wars alig tobb, mint 577x komolyabb univerzum, mint Omagyarorszag. Es akkor meg nem is koltsegaranyosan szamoltam.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.11.23. 18:51:50

A magyar Enciklopédia Galaktika meg 700 szócikk.
süti beállítások módosítása