Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Az átkerülés lovasai - Tizenötödik

2010.10.22. 08:30 | szs. | 18 komment

Címkék: az átkerülés lovasai

 

Varga ezredes barakkjában pár gyertya égett csak, irodája ajtaja nyitva állt, bentről édeskés dohányfüst szaga érződött.

Az őrt álló emi tisztelgett, amikor a közelébe értünk.

- Pihenj! - viszonozta hanyagul Rácz. - Ne engedjen be senkit.

- Értettem, uram.

A százados levette a sapkáját és belépett a barakkba. Követtem, az őrszem becsukta mögöttünk az ajtót. A gyertyák fénye furcsa, meghitt hangulatot árasztott, mintha nem is egy legendásan kemény emancipátor ezredes munkahelyén jártunk volna. Az asztalokon rendezett halmokban álló papírlapok és dossziék várták a holnap munkába álló irodistákat, a belső szobából halk beszélgetés duruzsolása hallatszott.

Rácz bekopogott az ajtófélfán.

- Kerüljenek beljebb!

Varga ezredes egy nagydarab, hosszú, őszülő loboncot viselő férfi társaságában várt minket odabent, valahonnan ismerős volt az új ember arca, de nem tudtam rájönni, hogy honnan. Túl sok emberrel találkoztam az utóbbi időben, a léghajósok nem igazán maradnak sokáig egy helyen.

- Rácz százados a száznégyes megtörő századtól, Szondi főhadnagy a léghajós felderítőktől - mutatott be minket az őszülő hajó férfinek az ezredes. - Jelenleg ideiglenesen alánk rendelték.

Sután tisztelgésre emeltem a kezem, de az idegen kézfogásban utazott. Ráczot is megzavarta egy kicsit.

- Bellász Tibor - mutatkozott be. Mély, öblös hangjából csak úgy áradt a szívélyes magabiztosság, a gyér fényben is látszott, hogy pár foga hiányzik. Közelről jó ötven évesnek saccoltam.

Hamarosan már én is ilyen öreg ember leszek.

Vállapja nem volt, sötét színű zubbonyára az Emancipációs Minisztérium címerét hímezték. Polgári emancipátor. A kollégái azok, akik átveszik a meghódított vagy becsatlakozott anti területeket a hadsereg kötelékébe tartozó emancipációs hadtestektől, miután már nincs szükség fegyveres közigazgatásra, és eljött az igazi építkezés ideje. A második szintű emancipáció.

Varga jó házigazda módjára hellyel kínált minket, az asztalon bor, pálinka, konyak állt, szépen lakkozott fadobozban illatos dohány.

- Pipázik? - kérdezte tőlem.

- Nem, uram - ráztam a fejem.

- Most ne uramozzon! - nézett rám szigorúan az ezredes. - Ez egy baráti beszélgetés. Semmi több.

Kezdett rossz érzésem támadni.

Üldögéltünk, ittunk, egyik pipáról a másikra gyújtottak, közben sokféle dologról esett szó. Kiderült, hogy Bellász vezeti majd Kézdivásárhely emancipációját, a léghajóval érkezett és pár napon belül összeállítják a menetoszlopot, hogy a lehető leggyorsabban nekivághasson a bő hatvan kilométeres útnak. Dicsérte a kézdieket és Varga emancipátorait, akik a terület felmérését elvégezték, nagyon meg volt elégedve az anyaggal. Pár dolgot tőlem is kérdezett, főleg a kórházzal és a katonáikkal kapcsolatban. Úgy tűnt, ezért hívtak meg, én rendelkeztem első kézből ezekkel az információkkal. A bor jó volt, a pálinkából is muszáj volt egy kicsit innom, pedig utáltam az ennyire tömény italokat. Egy óvatlan pillanatban a megmaradt fél kupicát a borospoharamba öntöttem, így már a bor se volt jó, de legalább nem lett hányingerem a torkomat égető szesztől.

Az első két borosüveg kiürülése után kezdtünk el politizálni. Nem szeretem az ilyen beszélgetéseket, mert az utóbbi időben annyira kiélesedtek az ellentétek, hogy ha valaki más oldalon állt, akkor lehetetlen volt vele normálisan beszélgetni a dologról, ha meg azonos nézeteket vallottunk, akkor minek verjük magunkat a semmiért. Itt hamar kiderült, hogy mindenki egy oldalon áll.

- Ezek a barom egalisták! - csóválta meg a fejét Rácz a legújabb híreket hallva. Az Egalista Pártot elég nagy utálat övezte a fegyveres erők körében, különösen azoknál az egységeknél, akik közvetlen kapcsolatban álltak az antikkal, de az Átkerült területeken, főleg az utóbbi években látványos fejlődésnek indult Esztergom Vármegye környékén nagyon népszerűek voltak. Leporolták az Átkerülés előtt eszméket a demokráciáról, a szabadságról, egyenlőségről és testvériségről, ügyes kapcsolással szinte elválaszthatatlanná tették a huszonegyedik század iránti hamis nosztalgiától, az akkori filmek, történetek előadásai, gyakorlatilag az egész retrokultúra a politikájuk gátlástalan reklámjává vált. Meghódíthatjuk akár egész Európát is, a választások még nagyon sokáig Esztergomban fognak eldőlni, és ott az egalistáknak állt az zászló.

- Nem szabad lebecsülnünk őket - vette ki a pipát a szájából Varga, majd elgondolkozva pöfékelt egy kicsit. - De túlmisztifikálnunk se. Olvastam egy érdekes cikket a Dunakanyarban, már nem tudom, kitől, de az egalisták holdudvarához tartozik állítólag. Azt fejtegette, hogy az egalizmus igazi bázisai mostanában azok a családok, amik a központban élve már elveszítették az igazi kapcsolatot az ókorral és az emancipációs hadjáratok számukra sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek, mint az antik. Az újabb generációknak már nincsenek személyes tapasztalataik sem a nélkülözésről, sem az antik támadásairól és nem értik, miért kell a gyermekeiknek katonai szolgálatot teljesíteniük és az életüket veszélyeztetniük távoli és barbár területeken. És ez veszélyes.

- Persze, hogy veszélyes - ragadta meg a pálinkásüveget Rácz. - Ha az ilyen életképtelen széplelkeken múlna, már rég eltűntünk volna a süllyesztőben!

- A cikk szerint az egalitarizmus ügyére veszélyes - mosolygott rá a pipája mögül Varga. Az arcán játszó gyertyafényben most olyan volt, mint valami jóságos, öreg nagyapó. - Kielemezte, hogy a választójogot kapó anti szavazók körében, akiket potenciális egalistáknak vélne az ember, milyenek a pártpreferenciák, ezt pedig összevetette a propagandaanyagok és a pártiskolák ideológiáival. Arra jutott, hogy egyáltalán nem meggyőző az egalistákra szavazó antik aránya, ráadásul ezt is úgy érik el, hogy gyakorlatilag kiherélik a programjukat és meglehetősen demagóg szólamokat nyomnak le az állítólagos másodrendű polgárok torkán. Ezt pedig nem tartja jónak, mert ha ilyen áron nyernek, akkor elveszítik azt, amik ők valójában.

- Egyszerű hatalmi harc ez az egész - szólalt meg Bellász. - Szerintem teljesen mindegy nekik, milyen programmal vagy ideológiával nyernek, az a lényeg, hogy ők nyerjenek.

- És jó esélyük van rá, hogy meg is csinálják. De ha le is csúsznak róla, akkor is megkerülhetetlen erővé fognak válni.

- Ha hagyjuk - vetette közbe Rácz.

Varga szolidan felnevetett.

- Ugyan mit tehetnénk ellene innen? Hódítsunk meg még több területet? Ha nagyon akarjuk, a mostani lendülettel pár év alatt elérnénk mindenhol az ezeréves határokat. De az emancipált területek tartásához, fejlesztéséhez még több ember kell, és ezek az emberek nem csak a második vagy harmadik fokozaton álló antik közül lennének behívva, hanem az "igazi" ómagyarok közül is. Ezzel pedig tovább erősítenénk az egalisták táborát, ki az, aki szívesen jön a barbárok közé, feladva a kényelmét, a biztonságát, éveket az életéből?

Hallgattunk egy kicsit.

- Azért van, aki szívesen jön, mert még nem halt ki belőle a kötelességtudat - jegyezte meg Rácz.

- Van - bólintott Varga. - A többsége a maga századában köt ki, attól tartok.

A rövid idő alatt is felismertem pár rendesen elborult alakot a megtörők közül, ezeket nem is nagyon engedték az antik közé, a keményebb pontokat és a szorost védték, ahol előbb lehetett lőni, kérdezni meg egyáltalán nem kellett. Önkéntelenül is elmosolyodtam Varga megjegyzésére. Rácz csak lassabban vette a lapot.

- Amit tehetünk - szólalt meg kicsit később az emancipátor -, az az, hogy kész helyzet elé állítjuk az új nemzetgyűlést, legyen bármilyen is az összetétele. A szélsőségesektől eltekintve senki sem adna fel egyszer már meghódított vagy becsatlakoztatott területet, sok egalistát ismerek, néhány olyat is, aki magas tisztséget tölt be, fel sem merül náluk sem az ilyesmi. Ha meg egyszer már elértük az ezeréves határokat, felőlem akár kétharmados többséget is szerezhetnek, az a véleményem, hogy nem mondanak hülyeséget, csak még túl korán kezdtek bele. Legyenek természetes, könnyen védhető határaink, elegendő nyersanyagunk, területünk, önellátó gazdaságunk és megfelelő számú népességünk. Ez mind megoldható a kijelölt terjeszkedési határokon belül. Apartheid rendszert pedig még a királypártiak sem akarnak, annyira azért ismerik ők is a történelmet.

- A királypártiak nagyon jól ismerik a történelmet - jegyezte meg Rácz. Varga csak mosolygott de nem mondott semmit. Nocsak, a százados egy hithű rojalista lenne? Ki tudja, lehet, hogy ott egy I. Albert metszet a szobája falán. Vagy a hátára tetoválva.

- Nem kétlem - hagyta rá Bellász. - Ha már elértük az ezeréves határokat, legyen mindenki szabad, egyenlő meg testvér, és ne kelljen annyit katonáskodni, háborúzni. Ez teljesen korrekt vágy. És szerintem reális is. Az unokáink idejében. - Vártalanul felém fordult. - Magának vannak gyerekei, százados?

Zavaromban majdnem elejtettem a poharat.

- Ö... egy lányom van. Húsz éves - feleltem kis késéssel.

- Olyan nagy? Nem várt sokáig vele.

Hamiskás félmosolyok a lobogó gyertyafényben.

- Tizenkilenc évesen házasodtam meg.

- És csak egy gyereke van?

Ó, te bunkó, faragatlan barom!

- A feleségemet... elvesztettem a lányom születése után.

Idétlenül lehervadó képmutató arcok.

- Sajnálom, főhadnagy. Nem akartam megbántani.

- Semmi gond.

- A francba - tette le a poharát az emancipátor és a homlokát ráncolva újra meggyújtotta a pipáját, nem is figyelve arra, hogy Rácz képébe fújja a füstöt. - Annyira tud bosszantani az ilyesmi.

Nem mondtam rá semmit, ő meg nem fejtette ki, hogy mire gondol, ami bosszantja. Volt egy sejtésem, hogy nem az, amikor otrombán beletenyerel valami, amibe nem kellene.

- Térjünk a lényegre - javasolta Varga.

A hangulat mintegy varázsütésre megváltozott a füstös, félhomályos, alkoholszagtól terhes irodában. Éreztem, hogy kellemetlenül gyorsan kijózanodom, az eddig illatosnak tűnő pipafüst marni kezdte az orromat.

- Maga találkozott Nyírő Pállal, amikor Kézdivásárhelyre került - fordult újra felém az emancipátor. Nem kérdésnek szánta.

- Találkoztam vele - bólintottam.

- A jelentése alapján pozitív benyomást tett önre.

- Így van - bólintottam ismét. - Teljes mértékben pozitívat. Minden szavamat vállalom, amit a jelentésben írtam.

Összenéztek Vargával. Rácz egykedvűen bambult kifelé az ablakon, amin túl az emberei láthatatlan, de annál jobban őrzött kört vontak a barakk köré, hogy még véletlenül se kerüljön senki hallótávolságba. Tehetséges megtörő századosként a miértek érdekelhették a legkevésbé. Nem csoda, hogy a keményvonalas egalisták egyik első intézkedése az lenne hatalomra kerülésük esetén, hogy a megtörő egységeket feloszlassák és a viselt dolgaiknak kicsit utánanézzek. Csak éppen arra nem gondolnak, hogy hány ilyen egység térne vissza a határvidéki őserdőkből, hogy önként a hurokba dugja a fejét?

- Mire céloz ezzel? - kérdezte végül Bellász.

- Mivel mire célzok? - dobtam vissza a labdát. Beszéljen nyíltan, ha akar valamit.

- Úgy éreztem, mintha mentegetődzne azért, hogy pozitív véleménnyel van Nyírő Pállal kapcsolatban.

- Mentegetődznöm kellene? - húztam fel a szemöldököm.

Nyájasan rám mosolygott.

- Ugyan, miért kellene? A mai világban értékes kincs, ha valaki pozitívan viszonyul az embertársához. Őrizze meg, főhadnagy!

- Igyekszem - mondtam hűvösen.

- Remélem, azért nem bánja, ha kicsit árnyalom a képet ezzel a Pál vezérrel kapcsolatban.

Megvontam a vállam.

- Az ezredes úr már megtette.

- Beszélt a régi dolgairól?

- Említett párat.

- És, mi a véleménye?

Jobb híján megmarkoltam a poharat és belekortyoltam a pálinkával kibélelt borba. Igyekeztem nem túl észrevehetően fintorogni.

- Nem hiszem, hogy én lennék az, akinek pálcát kellene törnie Nyírő Pál fölött.

- Nem is kérte senki, hogy törjön pálcát felette - nézte elgondolkozva a pipáját az emancipátor. - De valamiféle véleménye csak van. Morális, vagy erkölcsi... A személyi lapján úgy láttam, hogy Ön vallásos nevelést kapott, főhadnagy.

A személyi lapom? Tényleg lenyomozott.

Kezdtem sejteni, hogy mit akarnak.

- Kálvinista családban nőttem fel, ha erre céloz - néztem a szemébe. - Bár nem tudom, hogy ez hogy jön ide.

- Sehogy, csak... - Tétován intett egyet a pipával. - Mindegy. Vegye úgy, hogy nem is említettem. Tehát, úgy veszem ki a szavaiból, nem ítéli el, hogy ez a Pál vezér egy időszennyező, egy dezertőr, a bajtársa gyilkosa, számos szövevényes korrupciós ügy résztvevője...

Varga ezredes mormogott valamit az orra alatt, mire az emancipátor elhallgatott.

- Mérlegre teszem a dolgokat - feleltem. - Ez az egyik serpenyő. A másik pedig az, amit felépített. Nem tudom, ki lehet-e számolni, hogy mennyi életet mentett meg. De azt hiszem, azt maga is ki tudja számolni, hogy nekünk mennyi munkát spórolt meg azzal, hogy gyakorlatilag felhozott második szintre egy értékes területet, a szárnya alá gyűjtött egy rakat antit és gyakorlatilag ómagyarokká tette őket, most pedig mindezt tálcán felkínálja nekünk. Szembe is szállhatna velünk.

Rácz felhorkant.

- Azt merészelné!

Szinte sugárzott róla az öröm, hogy ő is hozzá tud szólni, eddig jobb híján a pálinkásüveggel foglalta le magát.

- Nem lesz gond, százados - szólt rá atyáskodva Varga.

Egy darabig csendben ültünk, Varga a körmét piszkálgatta az asztalon álló gyertya fényében, Bellász elgondolkozva pöfékelt a plafon felé fújva a füstöt, Rácznak pedig egyre üvegesebbé vált a tekintete.

- A tálcával van a gond, főhadnagy - jegyezte meg végül az emancipátor. Nem értettem, mire céloz, de nem adtam meg neki azt az örömet, hogy mohón rákérdezzek. Megvártam, amíg magától folytatja.

Nem siette el, pöfékelt még párat, egyszer Vargával is összenézett. Az ezredes mintha alig észrevehetően bólintott volna.

- Szóval a tálcával van a gond - ismételte meg. - Ezt maga nem láthatta át, nem hibáztatom, nem is kellett, hogy foglalkozzon vele. Segítettek maguknak, szívesen fogadták, úgy tudom, kellemes ismeretségek is köttettek...

Valami miatt úgy éreztem, hogy szívesen a pap fehér gallérja alá nyúlnék, hogy egy kicsit megszorongassam a nyakát.

Nem mondtam semmit.

- Nagyon ravaszul előkészítette ezt az egészet az öreg. Volt rá ideje. Egyes forrásaim szerint a társai nem teljesen ezt az utat akarták követni, így róluk is gondoskodott.

Én húzom a legtovább... De már megvan az én helyem is.

Nem tudtam, hogy elhgiggyem-e, azt meg főleg nem, hogy akarom-e, hogy igazából érdekeljen.

- A lényeg az, főhadnagy - folytatta az emancipátor -, hogy Pál vezér azon dolgozik már egy ideje, hogy átmentse a hatalmát Ómagyarország védőszárnyai alá. Nem csupán a felelősségrevonást akarja elkerülni, hanem a pozíciója megőrzése mellett még tovább is erősödne.

- Ha hagyjuk - szúrta közbe Varga.

- Ha hagyjuk - értett egyet Bellász.

- Nem látom át, ez hogy lehetséges - jegyeztem meg. - Nekem végig arról beszélt, hogy átadja a hatalmat és így lekerülnek a válláról a terhek, és úgy tudom, az emancipációs eljárás is egy kvázi helytartó kinevezésével kezdődik. Gondolom, Önt is ezért küldték ide.

Bellászra néztem, ő pedig egyetértően bólintott.

- Pontosan. Magának vannak emancipációs ismeretei, főhadnagy, ritkaság ez egy megtörőnél.

- Már nem vagyok megtörő - pontosítottam.

Az emancipátor Rácz holdvilágos képére nézett majd egy apró mosoly jelent meg a szája sarkában.

- Nekem úgy tűnik, hogy jelenleg az.

Erre nem válaszoltam.

- Az emancipációs alapelvek szerint érintetlenül hagyunk minden olyan törzsi és helyi vezetési struktúrát, amivel képesek vagyunk együtt dolgozni - magyarázta felém fordulva Varga -, átformáljuk őket egy Ómagyarországhoz hű réteggé, visszacsípjük a túlkapásaikat, ha voltak, cserébe ellátjuk őket bizonyos ártalmatlan előjogokkal és luxuscikkekkel. Helyi viszonylatban, persze.

- Tisztában vagyok az eljárásokkal - emlékeztettem rá.

- Ezt vesse össze Pál vezér helyzetével - kérte az emancipátor.

- Semmi olyat nem látok benne, ami akadályozná azt, hogy együtt tudjon vele dolgozni egy emancipátor. Hacsak a múltbeli dolgait nem nézzük, de úgy tudom, azok elévültek.

- Jog szerint igen.

- Vagyis elévültek - ismételtem meg. - Ez a véleményem. Ha kérdezik. De számomra akadnak fontosabb dolgok is, mint egy készre emancipált terület sorsa fölött töprengeni.

Varga és Bellász sokatmondóan egymásra néztek. Az már nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy Rácz csak a gyertyát tartja ezen az összeröffenésen, de őt annyira nem is zavarta a dolog, mint ahogy az sem, hogy azok táborát erősíti, akik nem tudják, miért vannak itt és miről is szól ez az egész.

A tábor másik képviselőjét kezdte kifejezetten bosszantani.

Bellász kivett egy mappát az agyag gyertyatartó alól, az Emancipációs Parancsnokság színes címere csillant meg rajta a lobogó fényben.

- Ez az egyik rendszeresített cseklistünk, a második fokozat megállapításához való. Ennek a kivonatos formáját használta az az emancipátor küldöttség, ami nem sokkal az Ön odaérkezése előtt felmérte Kézdivásárhelyet és környékét, az adataik és az Ön jelentése alapján kitöltöttem a teljeset is. Tudja, hogy mi ez, ugye?

- Tudom.

Szőrszálhasogató részletezéssel minden, amit egy emancipált területnek tudnia kell ahhoz, hogy második szintűvé nyílvánítsák és ezzel számos új jogkört kaphasson, új pályázati forrásokat, polgári közigazgatást és ezer más apró, de fontos dolgot. A hármas szint gyakorlatilag már az emancipáció befejeződését jelenti, a z ötös követelményeinek pedig csak az eredetileg Átkerült területek felelnek meg, de arra nem is szokott hajtani senki. A kettes gyakorlatilag már elég mindenre, ha az ember hajlandó pár olyan apróságról lemondani, mint a központi szennyvízhálózat vagy a vezeték nélküli lakossági telefonos rendszer, illetve nem zavarja, ha kicsit gyakrabban lát járőröző katonákat és néha elő kell szednie az anti szókincsét.

Brassó egyelőre még a nulladik szintet sem abszolválta, hivatalosan még mindig megszállt területnek számított, dacára a kemény munkával eltöltött hónapoknak.

- Úgy tűnik, Pál vezérnek is van egy hasonlója - mutatta fel a mappát, majd nagy csattanással visszaejtette az asztalra. A váratlan hangra Rácz megrezzent egy kicsit, de gyorsan lekezelte magát egy kis szíverősítővel. - Mintha tudatosan úgy fejlesztette volna a birodalmát, hogy a második szinthez szükséges pontokat teljesítse.

- Úgy tudom, a követelményrendszer nyilvános. Bárki hozzáférhet, még az olvasni tudó antik is.

- Ez így van, főhadnagy - bólintott elégedetten az emancipátor. - Viszont egyáltalán nem olyanok ezek a pontok, amiket egy természetesen fejlődő közösség ilyen hamar elér, akkor sem, ha időszennyezők. Sok mindenen erőszakot kellett tenni, hogy elérje ezt a szintet. Márpedig úgy néz ki, elérte, nem tudok belekötni, pedig Isten rá a tanúm, megpróbáltam.

Varga diszkréten felkuncogott.

- Nyilván a csatlakozás miatt - jegyeztem meg.

- Ugyanilyen örömmel fogadtuk volna egyes szinten is, és akkor a népét is megkímélte volna sok áldozattól. Pál vezérnek viszont valami miatt nagyon fontos volt a kettes szint. Maga szerint miért?

- Nem tudom - sóhajtottam. - Nézzék el nekem, de nem értem, miért beszélünk most erről. Nagyon nehéz volt az elmúlt pár nap.

A tölgyember megfeketedett csontjai jutottak eszembe, amiket gondosan összegyűjtöttünk a hamuból és az egyik szántóföld melletti kis ligetbe temettük el egy fiatal fa gyökerei közé. A megégett kezű megtörő jutott eszembe, ahogy fekszik a tábori kórház priccsén és válogatott káromkodásokkal szidja az antik jó kurva anyját, miközben az orvos győzködi, hogy fogadja el a leszázalékolását és ne akarjon bizonytalan bőrpótló műtétet. Rácz százados ordítozása jutott eszembe, a szájában remegő nyálhíd, miközben próbálok neki úgy jelentést tenni, hogy megőrzöm a nyugalmamat.

És Pál vezér jutott eszembe, amint ott ül a társai sírja mellett és fölötte csendben susognak a lombok.

- A választás miatt, főhadnagy - dobta be az adu ászt az emancipátor.

- A választás miatt? - ráncoltam a homlokomat. Nem tudtam összerakni, hogy miért kell újra belekezdeni az egalisták baromságai körül futott körökbe.

- A választás miatt - bólintott Bellász. - A második szint elérésekor a területen önkormányzati választást kell tartani, a lakosság megválaszthatja a saját vezetőit, az általánosan érvényes szabályozásnak megfelelően. Vagyis az én mandátumom igen hamar lejár: gyakorlatilag csak addig leszek Kézdivásárhely kijelölt emancipátora, amíg meg nem állapítom a második szintet. Az időt se nagyon tudom húzni, mert úgy tűnik, Pál vezérnek akad néhány jó kapcsolata a Esztergomban is. Mondanom sem kell, hogy egalistákkal. Pár aktivista és egy neves ügyvéd is már úton van Kézdivásárhely felé, hogy úgymond független megfigyelőként felügyeljék a terület csatlakoztatását. Ott van a levegőben, hogy valami nagy polgárjogi balhét akarnak csinálni belőle, ha nem az lesz, ami nekik tetszik.

Kelletlenül szorongattam a poharamat a kezemben.

- A választáson természetesen Nyírő Pál lesz az egyik jelölt, a másik pedig valami ismeretlen, akit mi állítunk - mondta Varga. - Ha állítunk egyáltalán. Mert esélye semmi se lenne. A végén pedig lesz egy időszennyezőnk, aki Ómagyarország törvényesen megválasztott, magas rangú tisztviselője, ráadásul az egalisták holdudvarába tartozik.

Megvontam a vállam.

- Ha az eredményeit nézzük - kezdtem bele óvatosan -, akkor nem köthetünk bele. Megfelelő ember a megfelelő helyen.

Bellász dühösen felhorkant.

- Itt nem Pál vezérről vagy Kézdivásárhelyről van szó - felelte az ezredes. - Sokkal többről. A mostani választások sorsdöntőek lehetnek, és ha még egy teljes mértékben anti gyökerű, ráadásul időszennyezésben fogant terület is rásegít a propagandájukra... Mindaz, amit eddig építettünk, az egész Ómagyarország Fejlesztési Terv, amire annyian feltették az életüket... Mindez félresiklik. És még nem vagyunk annyira erősek, hogy megengedhetnénk magunknak az egalisták agyszüleményeinek luxusát. Ha valamelyik mediterrán hatalom felemelkedik, legyen akár Róma vagy valami másik, vagy ha keletről, északról újabb népvándorlás indul... Semmit sem tudhatunk biztosra, már most úgy belekavartunk a történelem menetébe, hogy bármi lehet. Pál vezér fényes karrierjén felbuzdulnak az időszennyezők, az egalisták egyik terve alaposan visszanyesni a időszennyezési törvényben meghatározott monopóliumokat, az összemberiség javára, természetesen... Milyen világban élnek majd az unokáink, ha a saját tudásunkat fordíthatják majd az antik ellenünk?

- Ha lesznek egyáltalán unokáink - dünnyögte Bellász.

Rácz nagy koppanással letette az asztalra a poharát.

- Szét kell csapni köztük, amíg nem késő - közölte részeg határozottsággal. Vargára néztem, hogy mit szól ehhez a kitöréshez, de úgy tűnt, nincs ellenére. Összenézett Bellásszal, majd felém fordult.

- Ezért vagyunk most itt, főhadnagy - halkította le a hangját. - Ezért hívtuk ide magát. A léghajó holnap indul vissza. Az éjszaka leple alatt tesz egy kis kitérőt és magát leteszi Kézdivásárhely szomszédságában. Az emancipációs különítmény két nap múlva indul. Mire odaér, Pál vezér már nem lehet az élők sorában.

Kint egykedvűen zubogott egy gőzgép, de hiába pörgette a generátort, továbbra is csak a gyertyák sápadt fényébe burkolództunk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr862389678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2010.10.22. 08:39:12

hm, ez viszont így elég kemény

bz249 2010.10.22. 10:09:59

A gazdasaggal/adokkal mi a helyzet? Mert elvileg Omagyarorszag egy erosen tulmeretezett hadsereget tart fenn, raadasul nagyon durvan tomi a penzt a HHH telepulesek felzarkoztatasaba. Gondolom az egalistak ebbol az iranybol is tamadnak, hogy kevesebb katona, lassabb terjeszkedes es tobb munkas, vagyis kevesebb ado es tobb aru.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.10.22. 12:32:00

Mihez képest túlméretezett? A konkrét (hivatásos) honvédelemhez nincs szükség nagy létszámú haderőre, a területvédelmi erők meg nem hivatásosok, hanem inkább tartalékosok. A kötelező katonai szolgálatot meg nagyrészt emancipátorként töltik le a fiatalok, ami sokkal inkább hasonlít a boldog emlékű polgári szolgálatra. De az tény, hogy rengetek pénz/erőforrás megy az elfoglalt területek fejlesztésébe, bizonyos szempontból a gazdaságot is ez katalizálja.

bz249 2010.10.22. 12:41:15

@szs.: mondjuk ahhoz kepest, amennyi katonat elbir az orszag. Ha van mondjuk felmillio magas emancipacios szintu emberke, akkor kb. a kovetkezo a helyzet. Ugye negyedmillioan kapasbol nok, es ha 60 ev a varhato elettartam, akkor egy evfolyam olyan 4-6000 ferfit jelenthet. Vagyis egy huszezeres hadsereg az atlagosan 3-5 ev katonai szolgalattal tarthato fent. Ezt meg megerzi a gazdasag.

Szoval ha egalista kampanyt kellene tolnom, biztosan benne lenne a roviditett katonai szolgalatbol es az anti munkaero beengedesebol szarmazo gazdasagi novekedes, meg adocsokkentes, meg szabadabb vallalkozasi kornyezet. Merthogy a bekeben elo embereket a gazdasagi temaju ugyek erdeklik a legjobban.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.10.22. 12:52:18

Ezek tényleg az egalista kampány részei. :) Főleg a katonai szolgálat miatt népszerűek, vagyis annak eltörlése (de legalábbis csökkentése) miatt. Az aktív katonák jelentős része viszont munkaerőileg nem vonódik ki a gazdaságból teljesen.

drazsé 2010.10.22. 14:28:57

egy gyors kérdés, amit azért jó lenen tisztázni:

mekkora ekkorra az ország népessége? ebből mennyi az ómagyar, mennyi a magyrosodott anti, mennyi az emancipált anti, emnnyi az éppen csak anti

mekkora területen?

mekkora terület az meglehetősen fontos

és miylen az infrastruktúra? közlekedési érdekelne főképp :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.10.22. 18:24:31

Hát nincs még minden kidolgozva, bz elkezdte tudományos alapon, csak most nálam a labda és ott hajlamos időnként elakadni...

Amit tudok: a népesség (hivatalosan, amiben van némi propaganda is) pont ebben az évben (Áu. 40) éri el az egymilliót, ennek nagyobbik része nem eredeti átkerült illetve annak közvetlen leszármazottja. Az átkerüléskor az egész medence lakossága volt olyan 5-600E, az átkerültekkel együtt, volt némi bevándorlás és szaporulat is, na meg keveredés.

Terület: hivatalosan az "ezeréves" határok, bár a Duna mentén kintebb. De vannak nagy belső területek, amik lakatlanok/emancipálatlanok (Tiszavidék, hegyvidékek), itt a "Minimális jelenlét" játszik.

hu.omagyar.wikia.com/wiki/Minim%C3%A1lis_jelenl%C3%A9t

Infrastruktúra: erősen változó, de elég jól áll az a sugárirányú rendszer, amivel a központból a végek elérhetőek viszonylag könnyedén, illetve a hajózható folyók forgalma jelentős még, a lényeg az, hogy nagyobb gebasz esetén gyorsan tudjanak erőt átcsoportosítani. (Bár ha váratlan nagy gebasz van, akkor tényleg az van, mert a Felderítő Parancsnokság azért van, hogy már a határokon kívül intézkedjen, ha van ki ellen - de az elmúlt negyven évben Brennus próbálkozott először és utoljára klasszikus háborúsdival.)

teddybear01 2010.10.22. 18:42:32

@szs.: Bocs, de figyelembe véve a rómaiak adatait, értem itt Pannónia és Dácia provinciák meghódítása előtti népességi adatait, az egész Kárpát-medence népessége mintegy másfél-két és fél millió főre tehető ebben a korban, az Átkerültek nélkül.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.10.22. 19:21:34

Egyrészt attól hogy ókor, azért pár évszázad oda meg vissza nem mindegy. Figyelembe véve a rövidebb életű generációkat, még gyorsabban is változtak a dolgok, mint ma, ha messziről egységes masszának is tűnik az a pár ezer év.

Másrészt a pollenadatok alapján jóval a római birodalom bukása után (800-as évek) van csak kimutatható nagyságú földművelés és az erdők (valamelyest) visszaszorulása. Márpedig ha kétmillióan éltek volna errefelé, ezt csak gyűjtögetésből és halászatból nem tudták volna megoldani. A terület igen nagy része lakatlan, ami meg lakott, az sem valami sűrűn, még a római korban sem, az meg még jóval odébb van.
Még két adat: a honfoglaláskor itt talált népesség állítólag százezres nagyságrendű (a magyarok se voltak többen), a tatárjáráskor pedig kétmillió az egész, pedig addigra jóval nagyobb területet műveltek, mint Kre. 280-ban, meg némileg hatékonyabban is.

teddybear01 2010.10.22. 21:02:41

@szs.: A rómaiak az összes dák törzset kb. 650 ezer főre tették, a hódítás előtt. Figyelembe véve az esetleges tévedéseket, ferdítéseket, meg azt, hogy a dákokon kívül mások is éltek Erdély területén, a minimum fél milliós létszám kb. elfogadható nagyság.
Pannónia provincia is legalább ekkora népességgel rendelkezett, ha nem nagyobbal a meghódítása előtt.
Ezen kívül, marad a Felvidék, az Északi középhegység, és az egész Alföld, plusz Fiume és a mostani Horvátország kontroll alatti része. Ha ezek nagyon is ritkás népességgel rendelkeztek, azért meglehetősen nagy terület így együtt, sok helyen régészeti leletekkel bizonyított lakossággal.
Mindent összevetve az a másfél-két és fél millió elég pontosnak tekinthető. Ehhez még jönne az az ómagyar lakosság, amely részben az átkerültek és leszármazottaik, részben az így-úgy beolvadtakból tevődik össze. Ezek is lehetnek ekkor már úgy félmillióan, vagy többen.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.10.22. 21:41:14

Akkor megismételném az ókor évszázadairól szóló részemet. Pl. attól még, hogy ma az USÁban százmilliók élnek, 1700 körül nem tekinthető bizonyítottnak az, hogy azon a területen annyian laktak volna. Az illusztráció kedvéért.
És továbbra is nyitott, hogy ha kétmillióan voltak, akkor mit ettek.

Adalék: a wiki tudom, hogy nem forrás, de eszerint a honfoglaláskor volt 200 000 az itt talált lakosság. en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_people

Ami egy újabb ugrás az időben, bő ezer év, viszont akkor már kimutatható a nagyobb volumenű földművelés.

A hegységek és az Alföld vízjárta része (vagyis a nagyja) pedig még nagyon sokáig gyakorlatilag lakatlan.

bz249 2010.10.22. 21:46:54

Itt van par becsles a kozepkorrol, amikor egy pottyet fejlettebb foldmuvelessel dolgoztak

www.fordham.edu/halsall/source/pop-in-eur.html

A nagy pestisjarvany elott erte el a ketmilliot a Magyar Kiralysag lakossaga.

teddybear01 2010.10.22. 22:09:25

@bz249: Már a Tatárjárás előtt is volt legalább ennyi. Csakhogy a tatárok tettek róla, hogy kevesebb legyen.

A Nagy pestisjárvány alatt az érintett területek lakosságának harmada-fele pusztult el, ezt több más terület statisztikája is megerősíti.
Mivel az ország népessége a XV. században ismét elérte a négymilliós létszámot, a járvány után legalább 2.5-3 milliónak kellett lennie.

Mátyás uralkodása alatt a történészek többé-kevésbé egységesen 5 millió körülire becsülik a lakosság számát, annyira, mint az akkori Brit-szigetek lakosságáét. Sajnos megint jött a háború, ezúttal a törökökkel. Ez cirka másfél milliós veszteséget jelent, alsó hangon.

teddybear01 2010.10.22. 22:28:46

A gond az, hogy az első megbízható statisztika az 1837-es felmérésből van Magyarországról. Az ezt megelőző időkből fenn maradt pár adólista, de hát a történelem folyamán senki sem szeretett adót fizetni, ezért csak nagyságrendileg lehetnek pontosak.

Ami a Honfoglalás kori magyar létszámot illeti, az elfogadott adat valamivel fél millió alatt van. Így lehetett a hét törzsnek+a kabaroknak kb. 100-120 harcosuk.

Hogy mennyi lehetett a honfoglaláskor itt élők létszáma, az nem ismert. De biztosan kevesebb, mint a római korban. Ez egyébként az egész európai térségre, sőt az egész világra is igaz.
Itáliában pl. az Augustus kori 6 millióról Kr. u. 800-ra 4 millióra csökkent; Angliáé 1,5 millióról 1,1 millióra esett, majd 1348 körül 3,7 millió volt, ami az 1377-es pestisjárvány nyomán 2,1 millióra csökkent, s majd csak 1545-ben érte el ismét a 3,2 milliót. Kína népessége is visszaesett, 700 körül csak 37 millió volt, s 1100 körül emelkedett 100 millióra, majd az 1300-as évek végére 61 millióra csökkent

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.10.23. 08:33:42

Érdekelne az "elfogadott adat" forrása, illetve ugyanez az itt élőkre. (Érdekes összevetni, honnan mi jön.)
Azonkívül a római kori adatok (ha vannak megbízhatóak) szintén irrelevánsak, mert mint írtam 2x, 300 évvel azelőtt vagyunk.

teddybear01 2010.10.23. 14:56:23

@szs.: Bocs, hogy csak most válaszolok, de tegnap megint gallyra ment az internetem, a szolgáltatónál volt valami üzemzavar.

Szóval. Az elfogadott értéken azt értem, hogy több kutató is nagyságrendileg a félmillió körüli lélekszámot említi a honfoglaló magyarsággal foglalkozó írásaiban. Ezek között akad, amely a Múltkoron, más a Mindent tudás egyetemén jelent meg, de László Gyula és mások tanulmányaiban is ekkora létszámról van szó. Az ennél sokkal kisebb létszám, vagy egyes "ősmagyar kutatók" által említett sokkal nagyobb számok szerintem nem valósak.

Fél milliónál sokkal kevesebb nem lehetett a magyarok+kabarok létszáma, mert akkor nem rendelkezhettek volna elég nagy haderővel a Honfoglalás utáni harcokhoz. Ugyanis minden harcos mögé kell egy nagyobb tömeg, amely a felszerelést és az ellátást adja. Ez az oroszoknál Nagy Péter idején úgy volt, hogy minden hat család adott egy katonát és egy lovat. Mivel a magyarság ekkor félig nomád életmódot folytatott ebben az időben, így a támogató tömeg szükség szerint kisebb, de egy családból ekkor sem nélkülözhettek többet, mint egy harcost. Így jön ki a 100-120 ezres magyar sereg.

Ami a római kor előtti létszámot illeti, nos Brennus görögországi hadjáratának adatai alapján, illetve a "tavasszal születettek" népszokása alapján a Kárpát medencében itt maradt kelta és egyéb törzsek létszáma fölülről megközelítette a milliót.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.10.23. 16:32:52

Brennusra 200E-t mondanak kortárs források, ez cakumpakk szám, tehát nem csak a harcosok. Ellenben - ókori módra - ez valószínűleg jelentős túlbecslés, harmada-negyede lehet a valós (vagy még annyi se). A kirajzás oka pedig a föld eltartóképességének kimerítése volt, amit közvetve már jeleztem is - a pollenvizsgálatok alapján egyszerűen még évszázadokig nincs olyan volumenű földművelés, ami kimutatható lenne. Enni pedig kell valamit és egy milliós népesség nagyon sokat eszik.

A magyaros szálat nem teljesen értem, illetve amit írtál, nem mond ellent annak, hogy itt olyan pár százezres népességet találtak csak.
Egyébként ami adatot találtam ERRŐL a korról (KrE 3. század), az ezt a 2-300E-s népességszámat adja, ezért kérdezem hogy a tied honnan van, mert jó minél több forrást összevetni.

A netes szolgáltató meg mostanában nálam is hajt a mongyonle státuszra... :)

Dshai 2010.10.24. 21:24:39

Szeretnék hozzászólni a népességadatokhoz. Valamikor tényleg kb. félmillióra tették a honfoglaló magyarok számát, de azóta már a 200 ezer körüli a reális. A honfoglaló fősereg meg 20 ezer fős.
süti beállítások módosítása