Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Gyújtogatás és tüntetés a háborús hős perbefogása miatt

2011.04.16. 13:41 | szs. | 4 komment

Címkék: hirsarok

Gyakorlatilag egész Fiume az utcára vonult arra a hírre, hogy az állami ügyészség kikérte a város kormányzójának, Kapitány Csabának a mentelmi jogát. A Kelta Tigrisek polgárjogi szervezet, Csentőfa község több helyi képviselője és mintegy háromtucatnyi egyéb magánszemély közösen nyújtott be vádindítványt az egykori megtörőből lett politikus ellen. A vádindítványt hosszas nyomozómunka előzte meg, amit - a Kelta Tigrisek szóvivője szerint - a hatóságok, a fegyveres testületek ott akadályoztak, ahol csak tudtak. Több magánnyomozót és biztonsági céget is megkerestek, de ezek többsége nem vállalta a feladatot, némelyek nem adtak indoklást, mások - nem hivatalosan - közölték, hogy ezzel a saját halálos ítéletüket írnák alá. De végül összeállt egy olyan anyag, amit az állami ügyészség viszonylag rövid megfontolás után befogadott és a vádemelés szakaszába léptetett volna, ha nincs a vezető politikusokat megillető mentelmi jog. Kapitány Csaba azonban Fiume város (és a város köré szerveződő Fiume Terület) kormányzója, és nem csak Ómagyarország és a Mediterráneum közti kapu (ha nem is korlátlan) ura, de a helyi lakosság hőse is. Hogy mennyire, ez a mentelmi jog kikérését övező felháborodás is mutatja.



Amint megérkezett a hír a távírón, az egy pillanat alatt elterjedt a városban, mire rögtön spontán tüntetések kezdődtek. A kivezényelt helyi rendfenntartók is demonstráltak, csak azután léptek fel a tömeggel szemben, miután az felgyújtott egy panziót, aminek a tulajdonosa esztergomi illetőségű volt. (A helyi érdekeltségű intézményeket, üzleteket egy ujjal sem bántotta senki.) Egy kirándulókkal teli hajó befutott a kikötőbe, de a fogadására gyűlő helyieket látva inkább kihajózott újra és eltűnt a környékbeli szigetek között, a flotta egy őrhajót küldött utána, hogy megkeresse. A fiumei rendőrség a helyi megtörőktől kért egységeket a nem-fiumei ómagyarok evakuálásának segítésére, komolyabb atrocitásoktól tartva. Azonban még a fegyveresek sem tudták megakadályozni azt, hogy a feldühödött, általában alacsonyabb emancipációs szinten álló lakosok betörjenek az állami hivataloknak helyet adó Ómagyar Székházba, azt teljesen feldúlják majd porig égessék. A Székházat őrző fegyveresek több fiuemi polgárt lelőttek, mielőtt a hivatalnokokat védve visszavonultak volna, jelenlegi tartózkodási helyük nem ismert.

Kisebb, békésebb tüntetések voltak egyéb városokban is, például Sziszekben, Esztergomban, Győrben. Esztergomban a rendőrség választotta szét a leendő vádemelést ünneplő Kapitány-elleneseket és a Kapitány-szimpatizánsokat, két kocsmában pedig késelést történt, bár nem erősítették meg, hogy van-e összefüggés az események között.

A rend csak akkor állt helyre Fiumében, amikor a kormányzó, Kapitány Csaba hazaérkezett Itáliából, ahol a part menti kereskedelemmel és a kalózokkal kapcsolatos fellépésről tárgyalt egy római kereskedőklán vezetőivel. A kormányzó hazaérkezésének hírére a városban "mintha kikapcsolták volna a rendbontókat", ahogy egy szemtanú mesélte. Az ÓMR1 tudósítójának kérdésére Kapitány Csaba elmondta, hogy nem kíván lemondani a mentelmi jogáról és biztos benne, hogy az ómagyar parlament sem fosztja meg tőle, mert "annál azért okosabbak a fiúk". Korábban egy rádióműsorban szó esett arról a merényletről, amiben a Kelta Tigrisek egyik prominensét próbálták megölni, aki a Kapitány-ellenes kutatás egyik vezéralakja is volt. A polgárjogi aktivistára tíz lövést adtak le, de egyik sem találta el. "Csak nem gondolják, hogy egy ilyen amatőr módon kivitelezett merényletparódiának bármi köze is lehet hozzám?" - tette fel a kérdést akkor a kormányzó, több hétre elegendő muníciót biztosítva az esztergomi bulvár- és politikai lapoknak.

Kapitány Csaba az Átkerülés napjainak emblematikus alakja. Előélete nem ismert, hivatalosan akkor bukkant fel, amikor a kelta-magyar háború során megtisztították Tatabányát az oda beszivárgott kelta seregmaradványoktól. Ezután egy csapatot vezetett, ami a továbbra is ellenséges anti törzsek ellen harcolt, később az általa vezényelt és "kitalált" egység lett a mai megtörő alakulatok őse, de a Felderítő Parancsnokság is egyik alapítójának tartja az egykori századost. Kapitány végül ezredesi rangban szerelt le Fiumében, miután ott több évig vezette a helyi fegyveres erőket, több győzelmet aratva illír, venét és görög csapatok, törzsek fölött. Számos veteránját a városban és környékén telepítette le, ma ők és családjaik a kormányzó fanatikus hívei. Miután megnyerte a helyi választásokat (a Nemzeti Párt jelöltje a választások előtt nem sokkal visszalépett a javára), átszervezte a helyi rendvédelmet, magas szintre emelte a közbiztonságot, a kikötői csetepatékon és a bevándolrásra vágyó antik telepén előforduló verekedéseken, kisebb gyilkosságokon kívül nincs említésre méltó bűnözés a városban és az egész Területen. Kapitánynak magánvagyona is jelentős, számos fiumei érdekeltsége van.

Kritikusai érdekes módon épp a bűnözési mutatókból indulnak ki, összevetve a Kapitány előtti és utáni Fiume képét. Szerintük a kormányzó egy személyben az államhatalom helyi képviselője és a lokális alvilág feje, ezért van rend és nyugalom. A kelta származású antik körében számos rémtörténet kering azokról az attrocitásokról, amiket a Kapitány vezette egység (és személyesen a százados) követett el nem csak a velük szembeszálló harcosok, hanem azok civil családtagjai ellen is. Egyes rendőrségi források szerint pedig a későbbi politikus részt vett abban a véres túszejtési akcióban, amit nem sokkal az átkerülés után, máig ismeretlen fegyveresek hajtottak vége az átkerült területeken fekvő Csentőfa község ellen.

"Bízunk az Ómagyar jogállamban" - jelentette ki a vádindítvány benyújtóinak képviselője. "A mentelmi jogot vissza kell vonni és le kell folytatni az eljárást. Nem mászkálhatnak köztünk gyilkosok és bűnözők, akkor sem, ha politikusok".

Akármi is lesz a következő lépés, biztosak lehetünk benne, hogy nem marad ki a hírekből...

Kapitány Csaba történetei ide kattintva. (időrendben visszafelé)

A csenfőfai túszejtés története több nézőpontból.

 

Itt se nyelték le a békát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr492830912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2011.04.18. 00:09:40

Csakhogy megjegyezzem: a mentelmi jogot nem kikérik, hanem az adott ügyben kérik a felfüggesztését. Amennyiben az adott hatóság ezt megteszi, úgy az illető képviselőt más ügyekben még mindig megilleti a mentelmi jog, ha közben a bíróság el nem ítéli, és így a védett státuszát el nem veszti.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.04.18. 09:09:24

vö.

index.hu/belfold/2009/06/24/az_ugyeszseg_kikeri_david_es_herenyi_mentelmi_jogat/

ill.

www.metropol.hu/itthon/cikk/424559

ill.

"Akkor arról érdeklődtünk a fővárosi főügyésztől: elképzelhető-e, hogy a nyomozók csak azért nem csaptak le a voksolás előtt Hagyó Miklósra, mert a bukott főpolgármester-helyettest mentelmi jog védte, azaz külön tortúra lett volna kikérni az - egyébként már nem ülésező - Országgyűléstől. " - hetivalasz.hu/uzlet/kopaszi-gatlastalansagok-32485/

teddybear01 2011.04.18. 10:30:08

@szs.: Hát, az újságírók ritkán szakértők. Nagyon sokszor beszélnek, írnak hülyeséget.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.04.18. 10:49:56

Akkor most vesd össze ezt és azt, hogy ezt egy milyen poszt alatt nehezményezed. Hírsarok rovat, ugye, vagyis újságcikk. Próbálja imitálni. Ezek szerint sikerrel. ;)
süti beállítások módosítása