Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Mese

2009.05.20. 08:15 | (F)ordító | 77 komment

Címkék: vallás háború kelták triumpathor

- Rendben van, Presbiter uram – Péter atya halkan beszélt, de szemét szúrósan a vele szemben ülő középkorú férfire szegezte. – A szentek még nem születtek meg, lehet, hogy nem is fognak. De a predesztinációról egy szó se essék a továbbiakban. Más sem hiányzik a népnek…

- Nos, jól van, Péter atya – bólintott a megszólított férfi, Pálházi Ferenc, a tatabányai reformátusok presbitere és sóhajtott egyet. – Istené a dicsőség.

- Úgy van. Ámen – ezt már egy harmadik férfi mondta, aki az asztal túlsó végén ült, és ujjaival idegesen dobolt a fényesre polírozott, gyönyörű rokokó asztal lapján. – Ön, Altsteiner úr, mit gondol?

A megszólított fiatal férfi vele szemben ült, villogó kék szeme folyamatosan járt körbe-körbe az asztalnál ülők arcain és eddig szótlanul ült a helyén. Pedig a megbeszélés már vagy egy órája tartott.

- Barátaim – kezdte a férfi, korához képest meglepően mély hangon. - Miről beszélgetnek maguk itt? Szentek, két szín alatt áldozás, eleve elrendelés, és a többi… Maguk szerint a hit csak ennyi? Külsőség? Megkérdezték már a híveiket, hogy mit gondolnak erről az egészről? Vagy csak folytatják a rutint?

Senki sem válaszolt neki, a három másik csendben várta, hogy Altsteiner megválaszolja a magának feltett kérdést.

- Nekem végül is könnyű dolgom van – vonta meg a vállát a férfi. – A hitközségekből összesen 78 fő maradt „ideát”. De én tudom, hogy nekem vannak hittestvéreim az Ígéret földjén…

Szeme furcsán csillogott, amikor befejezte mondandóját. Fejében egymást kergették a vadabbnál-vadabb álomképek és megfoghatatlan érzelmek. Még áll a templom. A Templom. Őrült vágyat érzett, hogy megláthassa. És a 78 megmaradt hittestvére sem gondolta másképp. Mióta kiderült, hogy mi történt, azaz történhetett velük azon az októberi éjszakán, egyfolytában az járt a fejében, hogy el kell jutnia Jeruzsálembe.

- Mi ebben a cirkuszban nem kívánunk részt venni – vontra meg a vállát végül, mikor a kavargó gondolatok elültek a fejében. – Nincs mit hozzáfűznöm az Önök felvetéseihez, de köszönöm, hogy meghívtak. Engedelmükkel, most távoznék.

Nem várta meg, hogy a másik három mit szól. Csendben felállt a székből és szinte hangtalan léptekkel hagyta el a tárgyalótermet. A nagy kétszárnyú ajtó zárnyelvének halk kattanása után szólalt csak meg Péter.

- Tamás, Ferenc – nézett sorban a két férfira. – Megegyezhetünk akkor abban, hogy egyfajta, hogy is mondjam, szóval unitárius hitet fogunk vallani?

- Tiszta röhej – csóválta a fejét maga elé meredve a tőle jobbra ülő alak. Kócos haját idegesen kapargálta hosszú, ujjaival. – Se szkizma, se reformáció, még megváltás sem…

- Tamás, ezt már túltárgyaltuk – Péter haragosan emelte fel a hangját. – Krisztus kérdését nem vitatjuk. Mi tudunk róla, hogy minket megváltott. Ennyi. És ha lesz még utódaink között olyan, aki akkor él, megbizonyosodhat róla, hogy tényleg élt egy ilyen nevű személy.

- Ccccc… - a ciccegés a másik férfi ajkát hagyta el. – Egy dolgot elfelejtettek, uraim. Mi van, ha nem mi kerültünk vissza a múltba, hanem ezek a népek körülöttünk a mi jövőnkbe…

- Ez teljesen mindegy – legyintette le Péter. – Mi tudunk arról, hogy Jézus élt és hiszünk abban, hogy megváltott minket. Ebben megegyeztünk, igaz?

A másik kettő határozottan bólintott. Péter fújtatva dőlt hátra a nagy, ezeréves diófa széken.

- Tehát, akkor… Nézzük még egyszer. - folytatta megkönnyebbülten. – Hiszünk Istenben, a Teremtőben, az Atyában. Hiszünk Jézusban, Isten fiában. Hiszünk a keresztyén egyházban. Hisszük a bűnök bocsánatát, az örök életet és a feltámadást. Ámen.

- Ámen – a másik kettő ösztönösen, de ugyanakkor hittel telve mondta az ima befejező szavát.

- Ámen – suttogta hozzá Péter is és lehajtotta a fejét. Aztán felnézett és sokkal világibb gondolatok jártak már a fejében.

- A hit kérdéseiben tehát megegyeztünk. Azonban meg kell beszélnünk az anyagi dolgokat is.

- Nem lesz nehéz – válaszolta azonnal Tamás, az evangélikusok képviselője. – Messze a katolikusok voltak és vannak többségben ezen a területen, tehát nekik van a legtöbb javuk is.

- Igaz – bólintott Péter. – De most új alapokra kell helyeznünk a hitünket. Én tiszta szívvel és őszinte hittel adom a volt katolikus javakat új egyházunk részére használatba.

- Ezzel nincs is gond – hajolt előre Ferenc. – De ki viseli gondját annak a vagyonnak? Ki lesz a gondnok? Hol legyen a székhely, már ha kell ilyen egyáltalán?

- Természetesen ezt is felajánlom – mondta Péter, majd kitárta karjait. – Higgyétek el, nem tudok ennél a helynél jobbat. Folyamatosan van villany, ivóvíz, csatorna. Állandó őrséggel rendelkezek… rendelkezünk.

A másik kettő arcán látszott, hogy nem igazán fűlik a foguk ehhez a megoldáshoz, de pár pillanat alatt győzött bennük a józan ész. Minden bizonnyal a prímási palota volt jelenleg a világ legjobban őrzött épülete. Északi részét ugyan át kellett engedniük a polgári kormányzat részére, de a többi szárnya érintetlenül vészelte át az átkerülés óta történt időket. Csak az egyik oldalbejáratát rongálta meg egy robbanás, amikor az elvetélt Morvai-puccs során pár zendülő berobbantotta a kaput. A palotát kettős védővonal vette körül, géppuskafészkekkel és őrtornyokkal – nem volt kifejezetten barátságos látvány. De Péter teljesen megszokta már a külsőségeket és valahol hálás is volt, hogy viszonylag nyugodt körülmények között élhetett a négy fal között. Az egyház katonai századát – a Kereszteseket – Albert a zendülés után feloszlatta. Bár névleg hagyott kétszakasznyi fegyverest a palota őrzésére, de ezeknek a parancsnoka nem a püspök embere volt. Az őrszolgálatot a Főparancsnokság egyik századosa vezénylete, aki hűvös távolságtartással biccentett valahányszor összeakadt Péterrel. Más kapcsolat nem volt közöttük. A Keresztesek gyakorlata, amikor kocsival végiglátogatták a vidéki plébániákat, már történelem volt. A gépesítés fokozatos leépítésével idővel a lóval megtehető egynapi járóföld lett a haladás mértéke. A plébániákat lovas futárral értesítették az esetleges teendőkről, a kinevezésekről és utódlásokról, meg a főpásztori levelekről. Péter nem hívta így a leveleit, sőt, nem is akarta meghallani, amikor a beosztott papok egymás között így hívták a küldeményeit. Pedig ő volt a főpásztora a nyájnak, ha tetszett neki, ha nem. Ő volt a katolikus anyaszentegyház feje… Amikor Pál püspök a merénylet miatt megrokkant és neki kellett átvenni a hivatalt, sok éjszakán keresztül térdepelt és imádkozott. Félt. A szíve mélyén rettegett a gondolattól, hogy most csak rajta múlik az egyház sorsa, ő a pápa.

Most itt ült a palota zöld szalonjában, körülötte a barokk és a rokokó pompa kellékei: süppedős, díszesen faragott karfájú, zöld bársonyos fotelek, dióbarna antik asztal, hatalmas olajfestmények a legalább négy méter magas falakon, az egyik sarokban szép, zöld csempés cserépkályha, amelyekre a plafonról egy óriási csillár legalább ötven izzólámpája szórta a fényt. Vele szemben az asztalnál Mikóczi Tamás az evangélikusok választott küldötte és Pálházi Ferenc a reformátusok gyülekezetének képviselője ült. Más felekezet nem maradt az átkerülés után működőképes állapotban. Voltak persze rajtuk kívül is keresztyének – hetednapi adventisták, görög katolikusok, őskeresztények, baptisták, hitesek, jehovisták és unitáriusok – a maradék területeken, de ők olyan szétszórtságban és kis számban voltak, hogy képtelenség lett volna felkutatni őket - meg minek. A zsidó közösség 78 tagja meglepő gyorsasággal egymásra talált és szinte azonnal elkezdték szervezni a kivándorlásukat – Jeruzsálembe. Így hárman maradtak arra a párezer hívőre, akik túlélték az elmúlt fél évet. Keserves fél év volt, a kezdeti káoszt és fejetlenséget követte a zendülés, miközben a vadak folyamatosan rettegésbe tartották a határvidéket, aztán jött a jegyrendszer, a kötelező közmunka, a sorkatonai szolgálat, a kitelepítések, a lakhelyelhagyási tilalom és a földrendelet. Majd mindennek betetőzéseként a kelták tömeges támadása a gyepűn, ahol a hírek szerint hegyekben álltak még most is a barbárok holttestei. A támadásról akkor szereztek Esztergomban tudomást, amikor a szokásos riadógyakorlat szirénazúgását követően hangosbeszélő kocsikon tájékoztatták a lakosokat a veszélyhelyzetről.

 

Figyelem! Ez nem gyakorlat! Ez nem gyakorlat!” - Péter fülében csengett az ezerszer hallott felszólítás hangja. Aztán napokig semmit sem tudtak, csak a kaszárnyák voltak csendesek, a helyőrségen kívül minden sorozottat elvittek délnek. Egy hét múltán kezdtek visszaszállingózni a csapatok, hangosan énekeltek, amikor begurult velük az ősöreg gőzmozdony a kis pályaudvarra.

 

Albert István azt üzente,

Elfogyott a regimentje,

Ha még egyszer azt üzeni,

Mindnyájunknak el kell menni,

Éljen a magyar szabadság,

Éljen a haza!”

 

Sokuknál volt mindenféle kard, pajzs, lándzsa, ékszerek és még ki tudja milyen holmik, amiket a harcmezőn szedtek össze. Bár a mezőt inkább mészárszéknek kellene nevezni. A kelták hatalmas tömegben, minden harci taktika és elgondolás nélkül támadtak neki a gyepűrendszernek, aminek jelentőségét valószínűleg nem ismerték. Fel sem tudták fogni, hogy ők nem látják még az ellenséget, de annak fegyverei már tízesével öli őket. A gyepű határain botlódrótos „csapik” voltak keresztül-kasul húzva egy eldózerolt, jó tíz méter széles határsávban, ami a vasfüggöny hű mása volt – kiépítéséhez jól jött az öreg határőrtisztek tapasztalata. A kelta élcsapatok első tagjai káromkodva keltek fel, amikor elbotlottak a drótokban, aztán ámulva lesték a felsivító piros rakétákat, amik megfestették a kora hajnali eget. A támadás csak egy pillanatra torpant meg, és amikor az utolsó rakéta fénye is kihunyt, a széttiport drótokon keresztülvágott a többezres sereg. Nem jutottak túl messzire, amikor sivítva közéjük vágódott az első üteg tüze, és fültépő robajjal vájt félelmetes krátereket a talajba, amelyek oldalán leszakított testrészek, fegyverzet és minden egyéb bucskázott lefelé, egészen addig, amíg a következő robbanás ismét fel nem dobta a levegőbe. Az ütegek tüze folyamatos volt, a távolságot a határzár telepítésénél akkurátusan lemérték és a gyepűt szektorokra bontva egy-egy beásott tarack tartotta tűz alatt. A kelták a rövid tűzszünetekben folyamatosan özönlöttek előre, látszólag nem törődve a körülöttük tomboló káoszra és egyes egységeik eljutottak egészen a műszaki zárak – az első szögesdrótkerítések – vonaláig. De kárt ebben sem tettek, mert az őrtornyok és beásott fedezékek tűzvonalába kerülve szinte egyszerre estek el.

 

A kora délelőtti órákra csend volt a határon, elült a lőporfüst és leülepedett a robbanások nyomán kavargó por, amely mohón felitta a tengernyi kiömlött vért. A kijelölt útvonalakon gépesített felderítők óvakodtak előre és derítették fel a terepet, de ellenállást nem észleltek. Messze nyugat felé, Tatabányától délre, egy erdei útról jelentettek egy nagy tömegben vonuló emberfolyamot a figyelők, de jóval a gyepűn túl, ezzel így nem is foglalkoztak. Vége volt a csatának. A honvédségnek az összes vesztesége egy nagylábujj és egy hüvelykujj volt. Az előbbivel a szerencsétlen katona saját géppisztolya végzett, az utóbbit pedig egy pisztoly hátrasikló szánja nyúzta meg. A kelta halottak számolását húszezernél abbahagyták. A tetemeket homlokrakodókkal tolták kupacokba és hordtak rájuk vastagon földet, amelyek így bizarr piramisként állítottak emléket az öldöklésnek. Brennus népei úgy haltak meg, hogy az ellenséget egyikük sem látta szemtől szembe. A hátsó sorokban vonuló asszonyok és öregek az első zárótűz után visszatámolygó félig élő, félig holt keltákat látva jajveszékelve fordították meg szekerét vagy lovát és indult el nyugatnak, vagy délnek, és vitték hírét a láthatatlan és félelmetes ellenségnek. Nyomukban pedig már ott csaholtak a rabszolga-kereskedők vad kutyái…

 

A kelta támadás egyetlen helyen ütött sebet a védvonalon, az eraviszkokat elárulta egyik saját törzsük, akik beszivárogtak és hátba támadták a magyarokkal szövetséges törzsfőt. Ez a támadás sem tartott sokáig, a riadóztatott Gellért-hegyi erők egy órán belül felszámolták a támadást, de itt voltak furcsaságok. Pontosabban egyetlen furcsa dolog volt. A kelták AMD-vel lőttek és elég jól céloztak. Amikor itt is vége lett az öldöklésnek, az első jelentések után a terepet megszállták a Katonai Felderítő Hivatal nyomozói és mindent lefoglaltak, amit találtak, mindenkit kihallgattak, eraviszkot és magyart egyaránt. A kis telep, amit még a Keresztesek építettek ki közöttük, szinte teljesen elhamvadt a tűzben, a faépületek gerendái most is izzottak, hullt a pernye, és égett hús szagát hordta a szél. A telep körül állomásozó egység parancsnoka igencsak meglepődött, amikor egy alacsony, kormos képű és a honvéd egyenruhára nyomokban emlékeztető viseletbe öltözött alakot kísértek elé, aki a domb mögött futott a karjaikba és csak annak köszönhette az életét, hogy úgy káromkodott, ahogy egy kelta sosem fog tudni.

A parancsnok döbbenete akkor lett még nagyobb, amikor meghallgatta a kis, barna bőrű ember izgatottan előadott történetét a meglőtt barátjáról, aki valahol az erdőben fekszik. A kicsi ember addig könyörgött neki, amíg végül kiküldött vele egy szanitécet, meg négy bakát egy UAZ-zal a sérülthez. Fél óra múlva az UAZ már Szomodival a hordágyon bukdácsolt az Etyek felé vezető földút egyenetlenségein, bár Nándort ez a tény nem érdekelte. Álmodott. Frissítő, hűvös álmot látott. Zúgott a szél a hídon, a lobogók vászna csattogott a zászlótartókban, de felettük mélykék, felhőtlen tavaszi ég feszült. Odalent barnán örvénylett a Duna, mögöttük a forgalom monoton zaja szinte beleveszett a szél zajába. Ő fogta Anita kezét, kapaszkodott belé és csak annyit tudott a lány szemébe nézve mondani, hogy „Szeretlek, szeretlek, szeretlek”.

Csikós borzasztóan érezte magát, fogta bajtársa hideg és verejtéktől csúszós kezét, aki félig felakadt, fátyolos szemekkel nézett valahova a háta mögé és közben folyamatosan szerelmet vallott neki. Ő a könnyeivel küzdött, de ugyanakkor képtelen volt lereagálni a történteket. Az orvos szó nélkül tett-vett körülötte, injekciót, kötszert és még ki tudja mit használt, hogy megpróbálja elállítani a vérzést, amely a lőtt hasi sebből gyengén, de folyamatosan szivárgott és cseppekben gyűlt össze a padlón.

- Nincs magánál. Delirál – szólt hozzá az orvos hirtelen, mire Csikó összerezzent és értetlenül nézett az orvosra. – Nem érez fájdalmat, álmodik. Tudja, az agy így védekezik, ha közel a vég.

Csikós ekkor tört össze és mocskos arcának redői között lecsorgó könnyei a padlón összevegyültek Szomodi lassan alvadó vérével. Hangtalan sírásából csak a kocsi felpattanó hátsó ajtajának döngő lemezhangja riasztotta fel. Kisírt szemébe az erős lámpafény ostorként csapott bele és egy türelmetlen hang nógatta.

- Mozduljon már, ember! – lassan tisztuló látása fehér köpenybe ütközött, egy igazi orvos állt előtte. – Ugorjon le, fogja a hordágyat és igyekezzen a műtőhöz, az asszisztens mutatja az utat. Igen fontos ember lehet a sérült, ha felbontatták velem az „M” zárolt készleteket…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr71132767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.05.20. 11:42:03

Hehe, 2in1 post :)

Az egyházfik (fiak?) problémái régen hallott hangot hoztak vissza a blogba, rég volt már ilyen jellegű "háttéranyag".

Szegény Szomodi meg a haslövésével sokat fog még szenvedni, főleg a felépülés után, hiszen valaki biztos nem szimpla felebaráti szeretetből bontatta fel az "M" zárolt készletet...

Szakyster 2009.05.20. 11:45:30

És nem sült be/robbant fel egyetlen tarack sem? Minden technika tökéletesen működött?Minden kelta teljesen hülye volt? Hát, mázlista nap :)

drazsé 2009.05.20. 13:18:48

hohohohóóóóó

:)

időparadoxon, hittani kérdések és persze ott van a 78 db zsidó, akik számára _áll_a_templom!
(ok, kevesen vannak, de valóban, ez hihetetlenül nagy dolog lehet számukra)

a beszámoló a gyepűharcokról nagyon keleltt már - nekem :) - jól érzékelem, hogy elmozdulás van a korábbi álláspontról? (albert dandiék viharos megbeszélése...)

mondjuk, valaki összehozhatna egy komplett AAR-t - bár tudom, hogy nem ez a szerzők és a blog fő csapásvonala és célja, de hát igazán... :)

megjegyzéek, eszembe jutott:

- szögesdrót, hát persze, a fene egye meg, hiszen egy normálisan telepített szimpla tekercselt szögesdrót is komoyl nehézségek elé álíltja az egységsugarú keltát, dupla vagy tripla gyakorlatilag áthatolhatatlan akadály.. (nem áll rendelkezésükre semmi, ami átvághatná az acélból készült szögesdrótot, és ugye nagyon könnyű belegabalyodni, ráfekvős-átugrós technikát meg nem oktattak nekik)

@Szakyster:

ha a rendelkezésre álló lövegeket normálisan telepítették akkor arendelkezésre álló max lőtávolságot kihasználva akár korlátozott mennyiségű löveggel is gyakorlatilag teljes lefedettség érhető el legalább a fő irányokban, tehát veszélyes közelségben szerintem legalább 2 üteg is tüzet nyithat
ebben az esetben egy besült löveg nem jelent problémát, mivel normális, egységesített tűzvezetés esetén a kritikus szektorra be tud segíteni a másik üteg - ezalatt lehet hibaelhárítani

ha a lövedék sült be, az meg kit érdekel, amíg nem tömeges...

tarack felrobbanása pedig tudtommal nagyon ritka, gyakorlatialg csak emberi hiba okozhatja
nos, mivel a tüzérség az ómagyar haderő legnagyobb harcértékű haderőneme, itt szerintem minden további nélkül lehet erősíteni az állományt.. megbízható tisztek/altisztek, megnövelt állomány
(ugye emlékeztek tizenvalaháyn évvel ezelőtt volt egy baleset aknavetősöknél, beszorult lövedéket a _tiszt_ úgy akarta kiszedni, hogy vascsővel ütögette az av csövét... - na, itt iylen gyatra emberanyag nem lehet)

de mondom, ha a technika csődöt is mond, amíg ez nem tömeges, gond nem lehet

kelták meg nem voltak teljesen hülyék. de nem nagyon találkoztak még modern tűzfegyverekkel...

gondold végig

vonul a kelta sereg valami menetoszlopszerűségekben - ne feledjük, több tízezer emberről van szó!
értelemszerűen a felderítés már jóval korában jelezte, hogy jönnek, így az ómagyr hadvezetés már előre meghatározhatta alehetséges irányokat és valószínű útvonalakat (völgyek, utak - nem lehet tökön paszulyon keresztül menni egy sereggel, már csak a hátul lévő szekerek miatt sem)

rámegy a sereg a jelzőrendszerre, lehet hívni a légifelderítést, egy rádióval köröz a kelta sereg felett és még ha volt is anyni eszük a keltáknak, hogy szétszóródjanak az első tüzérségi össztűz után, a repülőről meg tudják határozni a legveszélyesebb csoportokat és tűz alatt lehet azokat tartani

nézd meg a műholdfotókat, a gyepű végig mezőgazdasági terület, semmi, de semmi takarás nincs...

és amikor nagy nehezen odaérnek a védelmi vonalhoz, ott állnak szemben a szögesdróttal, amit elvágni nem tudnak és folyamatos gyalogsági tűz alatt vannak

lehetnek akár nagyon okosak is, vezetheti őket egy julius cézár vagy egy napoleon, akkor se tudnak versenyezni a modern fegyverekkel, a rádióval és a teherautóval

Szomodi meg túléli :)

Harkaly 2009.05.20. 13:50:14

Most ez a vesztesegadat a koznepnek szant jelentes? Eleg nagy az elteres az Albert-esthez kepest...
@drazsé: Nem lehet minden metert bevedeni, nincs annyi szogesdrot meg agyu a vilagon (jo, Kurszknal volt, de azok az oroszok), es Brennus nem volt hulye. Nem egy iranyba meneteltette a sereget, hanem annyi helyen csapott le, ahanyon csak tudott. Tizszer annyi embere volt. Ketszazezer tamado katonara nem lehet felkeszulni "csak ugy". Teny, hogy a foerok az utakhoz kotodtek, de a kisebb (ertsd mondjuk 3-4 ezre fos) csapattestek azok mas iranybol szivaroghatnak be. Csoro baka meg aldhatja a tuzersget, ha az masutt van, neki meg az egbol potyognak a keltak a nyakaba...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.20. 14:07:36

@Harkaly:
az előző anyag az munkaanyag volt, amit a szerkesztő úr és az olvasók is ízekre szedhettek. magyarán az nem a történet része. ez a sztori már a történetbe illik, igaz én lepődtem meg a legjobban, amikor megláttam a blogon, mert szerk úr nem is véleményezte előzetesen. sőt még a címe is tulképp munkacím.

drazsé 2009.05.20. 14:53:14

@Harkaly:

tudom, hogy a fene egyen meg, de akkoris :)

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=etyek&ie=UTF8&ll=47.424139,18.843269&spn=0.191631,0.418854&t=h&z=12

ez etyek környéke

a távolságok rendkívül kicsik!

az arcvonalat etyek-bicske-tatabánya térségében elhelyezett 3 tüzérségi üteggel (vagy osztállyal- attól függően hogy mennyi eszköz került át) le lehet fedni!

nézzük részleteiben, az albert-féle megbeszélés alapján

magasabbegység van etyeken:
gondolok itt legalább egy tüzérütegre illetve legalább egy lövészzázlóaljra

szakasz van pusztazámoron
2 KMBs a szemétlerakónál

megpróbálom időrendben:

T0 szemétlerakót lerohanják, de előtte le tudják adni jelentésüket
T+5 perc zámori szakasz kiküld két járőrt járőrt, a szakasz többi része védelemre rendelkezik be a kastélyban (nagy zöld terület a faluba vezető út bal oldalán)

(megj.: a szemétlerakó területe bőven belül van az etyeki lövegek hatótávolságán, sőt akár a bicskei lövegek is elérik, de pusztazámor térségét mindenképpen)

T+30 1. számú járőr kb a szemétlerakó között félúton találkozik a kelta zömmel, jelentést ad és visszavonul, azonban lerohanják
2. számú járőr a falutól keletre található erdős dombon figyelőállást vesz fel és folyamtaosan jelent etyeknek, a tüzérségi tüzet rávezeti a kelta seregekre

T+45 pusztazámoron a kelta sereg egy része ostrom alá veszi a kastélyt, másik része fosztogatni kezd a faluban, a zöm azonban továbbvonul etyek felé a patak mentén

T+45 az etyeki zászlóalj a falutól délkeletre található -szerintem TSZ - épület, a szintén délkeletre található domb, a délnyugatra található gerinc mentén valamint a falu déli peremén az előre kialakított állásába ezalatt már beérkezett (schwerpunkt!), a bicskei ütegek tüzet nyitnak

T+60 a kelta seregek beszorulnak a patak völgébe, megpróbálnak 3 irányba kitörni,azonban az állások szögesdrótjain nem tudnak átjutni (cannae! - nem bontakoztak szét eléggé)
időközben beérkeznek az első erősítések

T+75 a tüzérségi tűz megpuhította a kelta zömöt, etyek elől visszavonulnak zámoron át, mivel észreveszik, hogy zámort nem lövi a magyar tüzérség, ott gyülekeznek, tumultus
T+75 a kelta seregvezér megpróbál biatorbágy felé kerülni,a a zámori dombon hagyott járőrt közben lerohanják, azonban az etyeki és sóskúti állásokból folyamatos oldalazó tüzet kap

T+90
páncélosok érkeznek (2 db T72 és 2 DB BTR), haladéktalanul előrenyomulnak zámor felé, a kelták egymást tapossák

T+120
a páncélosok kiszorítják a kletákat zámorból, a biatorbágy felé kerülő kelták beszorulnak az etyeki, sóskúti, biatorbágyi egységek és a páncélosok közé, mind ottmarad...

T+120 az M7-esen felvonul a biatorbágyi tartalék, a szemétlerakónál gyülekező keltákat lövik

T+150
erdőmajor-tordas irányában a megmaradt kelta seregek menekülnek

na, milyen?

drazsé 2009.05.20. 15:00:50

ja, igen

a rendelkezésre álló tüzérségi eszközökkel maximum egy órán belül le lehet fedni minden métert, méghozzá igen sűrűn (1-es főút, m1, M0, M7 lehetővé teszi az egységek gyors mozgatását - persze amíg van üzemanyag, vagy át nem álltak fagázra :) )

nem kell minden métert szögesdrótozni

megerősített állások, a köztük lévő rést gyalogsági és tüzérségi tűzzel lehet kitölteni (gyakorlatilag 2.vh alatt a komplett keleti front.. túl nagyok voltak a távolságok)

a rádiónak és a gépesítésnek köszönhetően az ómagyar sereg rugalmassága, reakcióideje nagyságrendekkel jobb a keltáéknál, tisztességes felderítés esetén (légi és mélységi felderítés, több napi járóföldre agyepűtől, távcső+rádió halálos kombináció..) nem kell széles arcvonalat tartani, lévén bármikor képes a sereg súlyt képezni, akár órákon belül is...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.20. 15:37:00

@triumphator: Ghery véleményezte és mivel senki sem tiltakozott, úgy voltam vele, hogy mehet ki. A vallási dolgokon majd nyomulok én is, lesz az még bonyolítva, de persze a Templomos rész a legizgalmasabb - meg a legproblematikusabb is, szóval arról még egyéb formában is esik majd szó, ha nem is a következő hetekben. De a szentes kérdés se rossz, itt konzultálnom kell pár szakértővel, a predestinációt viszont egyenesen az Átkerülés viszonyaira teremtették, nem csoda, ha a katolikus vonal ennyire fúj rá. :)

Harkaly: Szerintem nem csak engem érdekel, hogy mi lett az idegenlégiósokkal a kelta támadás közben, ha érted. ;)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.20. 17:39:12

@szs.:
semmi baj, sőt, örülök, hogy kifért.

Gumzi 2009.05.20. 17:53:59

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Az "M" zárolt készletet következtetéseim alapján egy bizonyos "H" betűvel kezdődő nevű személy (aki nem Harkály :) )erőteljes ráhatására nyitották fel, semmi másért. (segítségképpen még annyit, ha valakinek nem esett volna le, hogy az oviban bicikli volt az illető jele :) )

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.20. 19:33:37

Hát, "H" életében is lehet néha olyan pillanat, amikor ő hat valamire erőteljesen, és nem rá hatnak. :)

Gumzi 2009.05.20. 22:14:01

Hát "H" az a személy, aki szó szerint kezében tartja a vezetés jövőjét, így valójában a háttérből ő irányítja Ómagyarhont :)

Harkaly 2009.05.20. 23:01:07

@szs.: Talalt. Eppen azon gondolkozom, hogy hova keruljunk, mert nem akarok a szakasszal krumplit pucolni a haboru alatt...
Ekezeteket meg mindig nem tudom beallitani, de holnap elkuldom a harmadik reszt Openoffice-on.

Harkaly 2009.05.20. 23:21:40

@drazsé: Nem kivanok en neked rosszat :-)
Engem meggyoztel, szoval ugrott a szuronyharc... Teny, hogy egy nagyon kis teruletre zsufolodtak be, ami sulyos hiba volt. El sem lehetett hibazni oket.
Rossz taktika, kelta atok. Maglyara a tanacsadoval!! ;-)
Vagy Brennus nem ertette ennyire a helyzetet, vagy nem tudta megszervezni, hogy kisebb csapatokban tamadjanak?

Harkaly 2009.05.20. 23:37:02

@drazsé: Na jo, nem gyoztel meg, de elismerem, hogy a levezetes kivalo. Kb. annyit tettek a keltak, hogy belesetaltak a geppuskakba, mint a mahdistak Ondurman-nal...
Brennus, Brennus! Te sem olvastal Sun Tzu-t?

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2009.05.21. 00:47:04

Nem olvasott és még el is titkoltam előle! Rohadt egy alak vagyok, annyi szent!:D

drazsé 2009.05.21. 08:35:20

@triumphator:

köszi a dícséretet, bér főleg utólag olvasgatva elég hirtelenjében összeszedett valami elég buta kis hibákkal (nem vettem figyelembe pár dolgot, na)

@Harkaly:

amelyik parancsnok felvállalja a szuronyharcot, vagy hagyj magát belekényszeríteni... ugyanis annak csak egy vége lehet, teljes megsemmisülés

ha úgy alakul, fel kell adni a területet inkább és metnei ami menthető
(érzéketlen tuskó vagyok, tudom :) )

kis vs nagy egységek ileltve etyek környéki harcok
(térkép előttem, de fogok szerezni egy normálisat, mert a guglimaps elég szar domborzatilag)

Brennusnak ez a seregteste ott követte el első hibáját, hogy a pusztazámor-etyek illetve az etyek-herceghalom, etyek biatorbágy irányokat erőltette, és beszorult

mentségére legyen szólva, hogy nemtudhatta, hogy etyek mint déli helyőrség, biatorbágy mint délkeleti helyőrség és bicske mint a dél-délkeleti gyepűszakasz tartaléka szerepel

ilyen szempontból jobb lett volna a vál-alcsút-szár irány illetve azzal párhuzamosan a vál-göböljárás-bicske irány erőltetése, azonban érthető okokbül nem akart a vértesen keresztülcsörtető szárliget-tatabánya irányú főerőkkel összekeveredni, azoknál zavart kelteni
az már az ő külön problémájuk, hogy nem mérték fel, hogy hiába a kedvező terep, tatabányán van a sereg központja így sikerült kinyitni a pofonosládát

keletebre tőlük pedig egy másik hadoszlop vonult, amik ugye részleges siekreket értek el

kis egység vs nagy egység

Brennus-t (és hadvezéreit) Ghery csak és kizárólag az ómagye rsereg tűzerejéről tájékoztatta
megismerte a kalát, megismerte a PKM-et, megismerte a gránátokat

ezekről mondhatni elsőkézből értesült

nem igazán lett neki bemutatva a páncélos, ami ellen nem tud védekezni, a tüzérség, ami ellen még úgyse, a szállítási kapacitásról, anank sebességéről végképp
és akkor nem is beszéltünk a rádióról:
Brennus ahhoz volt szokva, hogy egy csatára addig tud közvetlenül ő maga vagy az aktuális parancsnok hatást gyakorloni, amíg ellát - minden egyéb információ borzalmas lassan érkezik és megbízhatatlan

az ómagyar haderő pontos, azonnali információkat kap, amiket akár több forrásból is megerősíttethet, mindezt meszse a harcok területétől, míg a kelta vezetők nem látnak át a domb túloldalára

ilyen szempontból a 3 hadoszlopos támadás elvetélt öltet volt, hiszen akár egyenként is meglehetett verni őket (pl: tüzérségi tűz koncentrálása, gépesített erők bevetése)

a több kisebb csapat esetén hasonló problémákat látok, ha lehet, hatványozódtan

mekkorák is ezek a csapatok?
1e fő alatt ajándék - egy gyalogosszakasz felmorzsolja őket, de legalábbis vígan kitart állásban, átengedi a nyílt terepet nekik, míg a gépesített erők és a tartalék egyenként levadássza őket - ne feledjük, a vértesen kívül mindenütt nyíltnak számító terep van, az autópályán nem jutnak túl...

1-10fő
itt már gondok támadhatnak, bizonyos településeket fel kell adni, állásokat el kell hagyni, de megint csak ott tartunk, mint a nagy tömegű támadás esetén: súlyt kell képezni és megsemmisíteni ezeket a hadoszlopokat - éppenségel több üzemanyag fogy el...

ráadásul ezeknél a megoldásoknál felemrül a fentebb említett probléma: semmiylen központi irányítást nem lehet érvényesíteni, a seregtestek önállóak
és megvezethetőek... kis trükközéssel megint csak be lehet őket szorítani egy helyre és akkor ott állnak, ahol a part szakad megint

és nem, nem keleltt feltétlenül belegyalogolniuk a géppuskákba... egyszer megtették, amikor nekimentek az etyeki állásoknak, tanultak is belőle (hiába volt a létszámbeli fölény) utána megpróbálták kimanőverezni a magyarseregeket, azonban a bármiylen mozgás, átkarolási kísérlet azonna ljelentve lett és nem egyszerűen reagáltak rá, hanem azzal párhuzamosan meg lehetett tenni az ellenlépéseket - amik akár hamarabb végrehajtódtak, minthogy az eredeti akció végrehajtódott (biatorbágy felé történő kitörési kísérlet pl)


más:

javasolnám neked a bicskei tartalékot, azt az etyek környéki harcok után azzal a mozdulattal vitték tovább vagy a gelérthegy felé vagy a vértes felé majd tisztogató akciók...

bz249 2009.05.21. 08:42:12

@drazsé: Térképet! Térképet! Térképet!

Meg az egész második kelta-ómagyar háborút a hetven évvel későbbi törikönyből! Legalább három oldalban. Drazsét meg kitekintő szerzőnek!

bz249 2009.05.21. 08:46:57

Az egyházas vonal meg érdekes, bár ez nagy öikumené nem tudom meddig fog tartani. Plusz várok pár szakadár szektát, aki szerint Jézus nem is Betlehemben, hanem mondjuk Szárligeten fog majd megszületni. :)

A zsidókat viszont kínos meglepetés fogja szvsz Jeruzsálemben érni...

Harkaly 2009.05.21. 11:13:05

@bz249: Kik is tartjak uralmuk alatt Jeruzsalemet? A Szeleukidak meg a Ptolemaidak felvaltva veszik be es raboljak vegig? Jujj! Hat, a templom lesz a legkisebb gondjuk...

Harkaly 2009.05.21. 11:15:13

@drazsé: Oke, oke, hivo lettem. Tenyleg irhatnal errol egy posztot, hogy atlathato legyen a dolog. Mondjuk egy osszefoglalo jelentest a vezerkarnak, TERKEPPEL! A kommenthez meg gratula, bovebb, mint egy poszt.

drazsé 2009.05.21. 11:43:41

huh, hát köszönöm a bíztatást, hétvégén megpróbálom öszerakni a dolgot, legalább vázlatszerűen
(térkép macerás lesz, mert kicsit béna vagyok a grafikus szerkesztőprogramokhoz, és mérsékelten trehányul akarnám megcsinálni)

izé, kedves szerkesztőktől kérhetnék segítséget? fontosabb beosztásokat, vázlatos szervezeti felépítést, fontosabb neveket, lényeges eseményeket, időtartamot stbstbstb

szóval a kereteimet, amit feszegethetek :)

drazsé 2009.05.21. 11:45:13

ja, meg valaki tud valahol egy letölthető NATO szimbólumgyűjteményt? vagy most már húzzak el és dolgozzak valamit én is? :)

bz249 2009.05.21. 11:50:38

http://www.historyofwar.org/articles/concepts_natomap.html

ilyenre gondoltál?

drazsé 2009.05.21. 11:52:21

@triumphator:

na, köszi, többet kéne olvasgatnom kaláékat, baromi jó dolgok vanank ottan

BTW:

ma nincs új poszt?

drazsé 2009.05.21. 11:55:44

na, akkor még egy dolog: értelmes térképet honnan tudok letölteni?:)

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2009.05.21. 12:10:23

@Harkaly: Én amondó vagyok, hogy ha ki akarnak vándorolni, hát csak tegyék. De természetesen modern dolgok nélkül. Nehogy már időt szennyezzenek. :)

drazsé 2009.05.21. 12:20:01

@bogesz001:
röhögni fogsz, de a keresztén egyházak is menesztenék oda megfigyelőiekt ezerrel - elvégre mégiscsk ószövetség, vagy mi, salamon templomát meg a frigyládát meg én is megnézném, pedig akkora ateista vagyok, mint a ház...

é szerintem albert dandi is szeretne róla eg yjelentést....

bz249 2009.05.21. 15:07:07

Egy 152mm-es tarack az milyen messzire hallatszik el? Szóval a hátország mit érzékelt a háborúból... A média mit csinált? Volt élő ÓMR-1 közvetítés a mészá...harcokról? Egy Csentőfai életkép jó lenne :)

Alija: nem hinném, hogy engednék őket, nagyon komoly az időszennyezés veszélye. Esetleg zarándokként és felügyelet mellett. Mondjuk a zsidók hasznos szövetségesek lehetnek a jövőben, merthogy már ekkor is mindenütt ott voltak (szóval hatékony hírszerző szolgálatot lehetne a segítségükkel kiépíteni), csak kérdés meg lehet-e őket nyerni. Meg, ha Bazsir őrnagy és haverjai ilyen hatékonyan dolgoznak mégsincs rájuk akkora szükség.

Az unitárius mennyire szerencsés név az új egyháznak? Tekintve, hogy van ilyen és pl. a reformátusokkal híresen jó közös kapcsolatuk van (Szervét Mihályt Kálvin ugye sültbolondnak tartotta). És hogyhogy néhányezer hívő? Megint hitelenek lettek a népek.

Harkaly 2009.05.21. 19:06:52

@bz249: Mit csinalt a media? A kikuldott tudositok belefutottak a kelta eloorsbe... Szigoruan sajat felelossegukre.
Az emberek biztosan tavolabb is hallottak az agyukat, de sok mindent nem tudtak tenni. Lehet, hogy osszegyultek a tereken vagy a templomokban, de a tobbsegnek ennyi volt a resze. Hireket meg majd a hazatero katonaktol kaptak.

Jol johet meg egy csapat hirszerzo, mert Bazsir csak azt mondja el, amit akar.

A nev lehetne okumenikus is, azaz osszevont. (Amugy meg nem a nevrol szol a dolog ;-)
Kalvin meg nemcsak bolondnak tartotta Szervetet, de maglyara is kuldte a regi baratsaguk dacara.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.21. 19:07:59

@bz249:
térkép előkészületben, remélem drazsé olvasónk jobbat készít mint én. 360 évvel későbbi törikönyv jó lesz? 4 oldal maradt fent belőle, de pont a támadásról szól...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.21. 19:10:54

Szervét antitrinitárius volt, bár az ugyanaz tökben. Kálvin meg nem akarta megégettetni, állítólag. Csak lefejezni. :)

Amúgy tervezek egy kvázi hangjátékot az ÓMR-1-en a támadás idejéről, egyfajta Betörő Hírek-el, ha esetleg vállalkozna pár skype-on bejelentkező helyszíni tudosító, hogy ne legyen annyira egyhangú, akkor tető alá is lehetne hozni. ;)

bz249 2009.05.21. 21:27:38

@Harkaly: nem véletlen a bolond előtti jelző ;)

Média: Egyébként pont ez érdekelne, hogy milyen lehetett Csentőfáról, hogy a déli égbolt narancs színben izzik, hallgatni az ágyúk tompa dörgését. És azért ez nem olyan, mint egy harmadik világban zajló tévésháború... itt tényleg tétre ment, és akármilyen kemény gyerek Vinitor, ha áttörnek a kelták, akkor gebasz van.

Harkaly 2009.05.21. 22:03:27

Heuréka! Megvannak a rohadt ékezetek! Most meg a magyar billentyűzettől fogok hülyét kapni...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.21. 23:11:44

Harkaly, ez egy igazán jó hír. ;)

A poszthoz kissé OFF: pár igen jó poszt van talonban, de mindegyik egy kis tisztázásra vár, ezért lehet, hogy holnap csak estefelé lesz frissítés, de remélem, az elvonási tüneteket az archívummal addig lehet enyhíteni. :)

Szakyster 2009.05.21. 23:27:45

Hát nem tudom... Keltáknak nem voltak felderítőik, csak mentek, mint aoe-ben a szgép által irányított csapatok? Az a technika (főleg a tüzérség), amelyik gyk soha nem volt ilyen menyiségben bevetve, teljesen flottul, hiba és baleset nélkül teljesített? Ilyen tiszta, és veszteségmentes győzelem (tudtommal) a modern történelemben sem nagyon volt, nagyobb technika különbségeknél sem. Nem állítom, hogy lehetetlen, csak nekem valahogy fura (mondhatnám azt is, hogy hiteltelen, de nem akarom megbántani a történet gombolyítóit :) )pláne azok után, hogy pl az oroszlányi események, illetve Gherry beszámolói alapján csak óvatosabbaknek kellett volna lenniük olyan harcedzett katonáknak, mint B. hadai. Nem azr várom, hogy többezer ember essen el, de ez a két ujj veszteség... szvsz ennél még akkor is több sebesülés lett volna, ha 2009-ben kb ilyen nagyságú, ellenség nélküli hadgyakorlatot tartottak volna...

Kicsit mostanában úgy érzem, kezd elmenni ez az Ómagyarországosdni egy olyan irányba, ami szvsz csökkenti az élvezeti értékét :) valahogy minden sikerül, minden tökéletes, mindent kézbentartanak, némi szóbeli zúgolódás kivételével gyk. a sárból is arany lesz. A legnagyobb gond az, hogy mekkora repülőt építsünk... mintha egy könnyű fokozaton indított számítógépes játék lenne, ahol egy gombnyomás, és az emberekből katonák lesznek, majd peonok, a fejlesztésekért meg csak annyit kell csinálni, hogy rákattintunk egy gombra, 30 másodperc múlva kész a nehézgépgyártás. Az, hogy ez mennyire reális, el lehet vitatkozni (szerintem semennyire), de az biztos, hogy unalmas. Elnézést, ha valakinek a tyúkszemére léptem :) de tényleg így gondolom.

Harkaly 2009.05.21. 23:43:14

@Szakyster: Megértelek. Ne izgulj, már dolgozok a történeten, ami egy kicsit fényezi majd a keltákat és megadja Murphy harctéri törvényeinek a kijáró tiszteletet.
A két lábujj mondjuk fura, de ne felett, ez a propagandaanyag.

bz249 2009.05.22. 08:23:10

@Szakyster: szigorúan csak a hadjárathoz

1.) talán a herero/hottentotta felkelők és a német gyarmati hadsereg között volt ilyen technikai különbség... még az etiópoknak is volt tüzérsége és légvédelme (no nem sok és nem is modern, de volt) az olaszok meg egy hét hónapos támadó háborút ezer fő veszteséggel lehoztak ellenük

2.) a kelták egy drótakadállyal ellátott, többszörös lövészárokrendszernek mentek neki, az ómagyar oldalon gépesített tartalékkal és tüzérségi támogatással... ez még 1914-ben se lett volna könnyű feladat. Brennus hadseregének meg igen gyenge volt a tüzérsége, a páncélos erői és a légiereje

3.) az eraviszk területre, ahol a Gyepü gyenge volt vagy nem is létezett be is törtek... sőt ott veszeteség is volt ómagyar oldalon pl. a Keresztesek, de szerintem pár Farkas is ott hagyta a fogát, ők viszont nem honvédek... tehát a honvédség nem veszített embert ;)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.22. 08:51:41

@Szakyster:
mind a két végletet megírtam. az elsőben jelentős volt a magyar veszteség - az volt a baj. a kommentek és a társszerzők észrevételei, meg pár óra csatatörténeti kutatás után megírtam ezt, amiben nincs magyar veszteség - most ez a baj. minden poszt nem tetszhet mindenkinek és nem elégíthet ki minden igényt - elvégre nem vagyunk történészek-politológusok és nem utolsósorban írók sem (a szerk. úr. kivételével).
a kevés veszteséget igazolandó a példa az aquae sextiae-i csata kr. e. 102-ben, ahol kézitusa során 90.000 germán maradt a csatamezőn és talán, ha ezer római halt meg. ha a germán veszteséget megfelezzük (ne higgyünk a győztesnek) és a rómaiakét megduplázzuk, akkor is óriási a különbség. és ez két, csak hideg fegyvereket használó, szemtől-szemben felálló hadsereg csatája volt. most képzeld el a 40.000 keltát, ahogy nekiront a szögesdrótnak és aztán jön a tüzérség.
félreértés ne essék, szeretném, ha továbbra is olvasónk lennél és szükségem van a kommentjeidre. a minden hepi-életérzést én sem osztom, de egy győztes csata sok mindent elhomályosít és nem látsz tőle semmit a hétköznapok küzdelmeiből. pár napig - aztán jönnek a gondok.

bz249 2009.05.22. 09:12:23

@triumphator:

meg milyen történet lenne már: Átkerültek, nem tudták megszervezni a mezőgazdaságot és jól éhenhaltak :)

A távoli jövőben (Kr.e 240) Ómagyarország nagyhatalom, szóval alapvetően helyes döntéseket kellett hozniuk.

Viszont addig jó sok vér, veríték meg könny lesz. Pl. bízom benne, hogy ez nagy egyházi összeborulás is véget ér egyszer. Érdekes lehet, hogy I.Albert mit fog csinálni (a dandártábornok lassan már uralkodói méltóság lesz).

@Szakyster:

Az áram akadozik, semmilyen nyersanyagforrást nem ellenőrzünk (na jó Lencsehegyet lehet újra lehet indítani). De még ha lenne se tudnánk mit kezdeni vele, mert nincs hozzá ipari tapasztalat.

A falusiak puffognak a föld elvétele miatt és Teddybear vezetésével szakszervezetet hoztak létre. Hagy örüljön a nép egy kicsit egy kedélyes mészárlásnak.

Szerintem lesz itt még gebasz.

Szakyster 2009.05.22. 09:40:03

triumphator: egy arany középút? mondjuk vegyük a tizedét általad említett aquae sextiae-i csatának, felezzük le, adjunk hozzá hármat a sokkal veszélyesebb technika miatt (ne feledjük az első iraki háború során az amik majdhogynem több embert vesztettek a saját eszközeik (baleset, frendlyfire) miatt, mint tényleges harcban) és akor ezt harmadoljuk le, és akkor ennek a fele sérült, a fele elhunyt. Ez így kb elfogadhatónak tűnik.

Szakyster 2009.05.22. 09:43:55

bz249 a második ponthoz: belerohantak a drótakadályba? Miért nem tudtak róla? Nem küldtek ki felderítőket? Miért nem? szvsz ez már akkoris alap volt, hogy nem támadunk be teljesen ismeretlen területet...

bz249 2009.05.22. 10:03:10

@Szakyster: nem, csak ott volt, és nem tudtak rajta átmenni (akkor sem tudtak volna ha van felderítés) és a drót beterelte őket a géppuskák és a tüzérség ölési zónájába (legalábbis nekem drazsé posztjából ez jött le)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.22. 10:13:19

Érdemes megnézni a marathoni csata veszteségarányait:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Marath%C3%B3ni_csata

Ami nyílt terepen, kb. azonos technológiai szinten álló seregek között zajlott. Szóval szerintem egyáltalán nem irreális a fentebbi vázolt dolog. A felderítők előreküldése meg annyira nem volt általános akkoriban. Pl. a szamnita háborúban egy komplett római sereg lazán besétált egy szűk völgykatlanba minden felderítés nélkül, kifele meg úgy jöttek, hogy fegyver nélkül, pucéran, átmasírozva a völgyet lezáró ellenség által magasba tartott szégyeniga alatt, és közben örültek, hogy legalább az életüket meghagyták. Na, utána már erőteljesen javasolták a felderítést a légiók parancsnokainak...
A szögesdrótot, meg ha látták is, nem hiszem, hogy komolyan vették - amíg bele nem gabalyodtak.

Az unalmon igyekszünk segíteni, egy átrendeződés végefelé vagyunk (mármint a szerzői koncepcióban), reméljük, utána lesz több izgalom. Lesz tátos sztori is ám. :)

Szakyster 2009.05.22. 11:04:14

:) ennek azért örülök

drazsé 2009.05.22. 11:30:59

fejben már kész a koncepció többé kevésbé a csatára meg úgy a komplett hadműveletekre

nagy terveim vannak, olvtársak, nagy terveim, ütős lesz az anyag, ha elkészül...


@Szakyster:

veszteségek tekintetében a "kétujjas" veszteség egyértelmű propaganda
nagyon alacsonyaknak kellett lenniük, azonban nem számolhatunk azzal, hogy minden heli parancsnok Rommel és Clausewitz keresztezése volt Rokoszovszkijjal
sőt, szinte biztos vagyok benne, hogy tele volt a parancsnoki állomány Frigyes féle marhákkal
nagy vonalakban: Etyek környékén zámort meglepték, az ottani szakasz gyakrolatilag megsemmisült, viszont etyek előtt tisztességesen kiépített védelem volt és riadóztatott állomány... abba beleszaladtak
duna vaoonnalánál nem volt rendesen kiépítve a védelmi vonal, be is törtek, veszteségek voltak, ráadásul a további beszivárgás megakadáylozása érdekében a tartalékból jelentős erőket kellet ellentámadásra felhasználni, ami az át nem került erdős területeken garantáltan okozott veszteségeket
szárliget-tatabánya vonalán a kelták beleszaladtak a jóba, de beszivárogtak tatabányáig, ahol már a gyalogságnak kellett felvenni velük a harcot, ami megint óhatatlanul veszteségeket jelentett
a vértes felé történő kiszorítósdi meg ugyanaz, mint a duna vonalánál

ahol igazán számolok a veszteségekel, azok a felderítőjárőrök... 3-4 fős járőrt ha meglepik mondjuk az erdőben, annak reszeltek (szerintem a harcok előtt az agresszív gyalogsági járőrözést elhanyagolta az ómagyar hadvezetés, emiatt lephették meg pl zámort, ezt a hibát a harcok kezdetével korrigálni kellett, ami egyben jár a veszteségek felvállalásával)

technika és annak ördöge:

már leírtam egyszer, zár- vagy csőrobbanásra a tüzérségnél nem számolok... nagyon ritka, legtöbbször emberi hiba miatt következik be tudtommal (vagy töltőgép hibája, de olyan nekünk nincs)

a tüzérségi össztűz nem volt folyamatos, váltott legénységgel 1-2 perces gyorstüzeket lőttek ütegszinten problémás helyekre, vagy ahova siekrült beterelni a kelta zömöt

a magyar sereg által alkalmazott taktika leginkább a sivatagi mozgóháborúra hajazott, egyfajta dinamikus védelemmel, sok ellentámadással és lesállásokkal
se elegendő ember, se elegendő fegyver nem állt rendelkezsére egy i.vh nyugati front jellegű lövészárokrendszerhez, előtte anyni dróttal...
csak a legszükségeseb helyeken

a nagy trükk abban volt, hogy oda kellett csalni a keltákat

kelta felderítés:
volt
azonban értelemszerűen igen korszerűtlen
a gyepű több, mitn 10 km széles, enenk csak a pereméről rendelkezett Brennus információval a támadás előtt, a mélyebben kiépített állások elhelyezkedését, jellegét nem ismrte és nem is ismerhette fel jelentősségüket

harc közben pedig a rádió miatt istentelen nagy hátrányban volt... mire megkapta az információt, az már rég elavult

kétszer


technika fejlődés, ipar, stb:
ne felejtsük el, hogy hatalmas tudásbázis van a területeken - még gyógyszergyár is van ott

az igazi probléma a nyersanyaghiány, az energiahiány (közbevetés: a gyepűharcok az üzemanyagtartalék jelentős részét egy az egyben elvitték... még 1-2 ilyen, és nemhog ypáncélosok nem vethetők be, hanem a sereg a teljes mozgékonyságát elveszti... ami kb halál - a vitapostban leírt püroszi győzelem bizony mindenképpen igaz! vag emberben, vag erőforrásokban, de veszteségek keletkeznek!)

rengetek felhasználható/ipari alapot képező eszköz található a területen, azonban ezek elszállítása-átalakítása-újraszervezése iszonyat idő és erőforrásigényes

ráadásl nem lehet hűbelebalázs módjára csinálni, mert ha nemjól mérted fel az igényeket, akkor 3hónap múlva szedheted szét az egészet és csinálhtod újra...

a legégetőb gond szerintem jelenelg ugye a mezőgazdaság és élelmiszerellátás

ugye volt már róla szó, hogy a gépesített mezőgazdaság nincs elveszve (fagáááááááz :) ), azonban annak megvalósítása... egy mezei traktor átalakítása nem 2 munkaóra

a legnagyobb gond nem az, hogy mekkora repülőt építsünk - ez egy olvtárs kedves témája volt csak :) - a repülőgépgyártás nagyon távlati még...

drazsé 2009.05.22. 11:37:57

ja, igen, még valami:

vélemyénem szerint Ghery megmenekül... lévén megpuccsolta Brennust, ki fog vele egyezni Albert dandi... hazaárulás vádját elegánsan ejtik

kell a terület, kell a munkaerő (amiből igencsak nagy hiány van.. de legalábbis lesz)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.22. 11:38:54

Azért legyen majd olyan is a hadműveleti leírásban, hogy pár kelta beszivárgó egység mélyre bejutott, mert akarok egy csentőfai polgárőrök vs. kelta diverzánsok posztot, Vinitoros bombákkal meg sok vérrel, meg ilyesmi.

A BTR-ek és T-72-esek a tatabányai erőműben maradt olajjal mennek, abból meg elég sok maradt, mármint ha gyepűn való mozgásra kell, azzal elpöfögnek egy darabig, ha nem is környezetbarát módon. Na meg most kell alaposan orrba vágni az antikat, egyrészt más sereg egy pár tíz évig nincs kilátásba a környéken, másrészt meg ha híre megy, hogy mi volt, akkor talán az is elég.

Szakyster 2009.05.22. 11:42:19

drazsé: nalátod, ez már sokkal hihetőbb:) Emberi hiba simán lehet a tüzérségnél, hiszen eddig életükben nem lőttek annyit, mint most, de simán el tudok képzelni hibás célzásból adódó FrendlyFire-t is (annó hajjajj, mennyi ilyen volt).

drazsé 2009.05.22. 12:01:21

@szs.:

oks, hol van csentőfa, mert eskü nem találom térképen :)

meg mondom, valami keretrendszert küldj(etek) már el legyél szives, hogy mit feszegethetek :)

az üzemanyagot értelemszerűen fel keleltt használni (közvetlen komoly fenyegetés), de sok fogyott...

@Szakyster:
(baráti tűz az már inkább előfordulhatott, főleg amikor közvetlen a drótot vagy az azelőtti területet lőtték, de nem véletlenül voltak beásva, így jelentősebb veszteséget nem okozhatott

bz249 2009.05.22. 12:18:01

@Szakyster: azért talán védelemben, előre belőtt pontokkal talán sikerült valahogy megoldani... de való igaz sose lehet lebecsülni az emberi hüjeséget (a hidrogén és az AK-47-es után ebből van a legtöbb a világegyetemben)

bz249 2009.05.22. 12:21:17

@drazsé: amúgy az ipar legnagyobb baja, hogy kicsi a népesség... egy csomó féle tevékenységre egyszerűen nem jut munkás (vagy 0.2 darab) szóval lesz szervezéstechnikai probléma bőven (merthogy magántulajdonú piaci alapú ipart ennyi emberre még annyira se lehet csinálni...pláne, hogy a hadsereg a legfőbb megrendelő)

@szs.: a csentőfai polgárőrséget nem mozgósíthatták? vagy szigorúan területvédelmi egység (pl. harcálláspontot vesznek fel a csentőfai fakocsmában és azt tartják)? :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.22. 12:24:16

Csentőfa Csolnok és Leányvár között van, illetve lenne, ha lenne.

Keretrendszerünk nincs, csak az, ami eddig kiment a blogra, de ha valami nagyon nem illik bele, vagy visítunk, vagy megváltoztatjuk a keretrendszert.

Csentőfáról az őrszakaszt valószínűleg kirendelték a gyepűre, de mivel gyakorlatilag minden épkézláb férfi a polgárőrséget (is) erősíti, maradtak azért otthon elegen keltázni.

drazsé 2009.05.22. 12:46:57

@szs.:

gondolhattam volna:)
izé, biztos, hogy ott van?

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=le%C3%A1nyv%C3%A1r&sll=47.40137,18.780441&sspn=0.191714,0.418854&ie=UTF8&ll=47.692144,18.751259&spn=0.047663,0.104713&t=h&z=14

nagyon bent, nagyon bent van....


@bz249:
no igen, munkaerőhiáyn garantált...

bz249 2009.05.22. 12:51:54

@drazsé: a Csallóközben is van egy Csentőfa és akkor mi van... egy nem létező Egom környéki sváb falu miért ne lehetne ugyanúgy Csentőfa? :D (a téma amúgy már előjött)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.22. 12:57:04

Nem kell sok kelta, mondjuk három, az erdőben elbóklásznak addig... Ha a medvének sikerült, nekik is sikerülhet. :)

drazsé 2009.05.22. 13:07:17

@bz249:

azt megtaláltam, és csodálkoztam is, hogy akkor most mi van? :)

(ha meg előjött, akkor bocsánat, de a fejem minden, csak nem káptalan )

@szs.:

hát, 3 kelta az garantált
eraviszk részen beszorították a keltákat a duna és a pilis közé, elég egyértelmű, merre menekülnek... és ha elég ijedtek, odáig is eljuthatnak :)

márpedig elég ijedtek

hasraütés lapján legalább egy hónapig fogják kergetni a szétugrasztott keltákat a vértes és a pilis környékén

teddybear01 2009.05.23. 08:30:48

@Szakyster: Ha utána keresel, akkor megtalálod az első írásomat, abban inkább a főbb tennivalókat igyekeztem felvázolni.

Ami az ipart illeti, a nyersanyaghiány az egyik fő probléma, a másik, hogy azt sem használjuk ki, amiért komolyan megharcoltunk. Értem itt a Gyepű kitolását. Győztünk Brennus hadai felett, de még sokan még mindig a saját kiinduló területünkre akarnak bezárkózni. Pedig az erdők lassan elfogynak, és lesz még tél is.

Tudjuk hogy Környe-Oroszlány területén van barnaszén, de még tervben sincs a terület elfoglalása, a kitermelésről nem is beszélve. A tatabányai erőmű nem fog menni pár szekér fával naponta, ahhoz szén kell, méghozzá vagonszám. Mivel Tatabánya lakótelepeinek fűtése az erőműről megy, a lakosságnak is fontos lenne. Pedig ez az erőmű kis időre meg tudná oldani az iparban és a lakossági ellátásban fellépett energiagondjainkat.

Fagáz-generátor. Ötletnek nem rossz, de le is kell gyártani, illetve előbb ki kellene kísérletezni. Ráadásul komoly teljesítménycsökkenést is jelent a mostani motorokban. Sokkal jobb lenne a műbenzin-, és műdízelolaj-gyártás beindítása a meglevő szénkészletekre alapozva. És ne gyertek az eljárás drágaságával, mert nincs alternatíva, addig nincs, amíg kőolajhoz nem jutunk.

Ami a földrendeletet illeti, az álláspontomat már régebben kifejtettem, nem teszem újra.

Ami a mezőgazdaságot illeti, a közös földjét két lóval szántogató gazda szép romantikus elképzelés a hivatalban üldögélő bürokraták fejében, de nem megy. Én nem vagyok agrármenedzser, de a falut ismerem.
Először is, a lóval megművelt föld kevesebbet terem, mintha traktorral szántanád.
A szántáshoz, szekérhúzáshoz idomított lovak kellenek, Ekkora mennyiségben honnan veszed?
Amit mindég elfelejtetek, a ló enni kér, nem csak akkor,amikor dolgozik, de mindig. Ezt a takarmányt meg kell termelni, de ehhez abból a földterületből kell feláldozni, amin az emberek kajája terem meg.
Hogy tanítod meg a parasztok tömegét a régimódi földművelésre, főleg, hogy semmi okuk lelkesedni az egészért a hülye földrendelet miatt?

Pénzügy. Tényleg kéne valaki, aki kidolgozna egy minimalista pénzrendszert, illetve egy gazdasági modellt. Mert a cigi és a konzerv igencsak fogyóban lehet már. Ha van még egyáltalán.
A piacgazdaság még jócskán odébb van, egyenlőre kőkeményen központi vezérléses hiánygazdálkodás lenne, ha valaki komolyan elgondolkodna az egészen.

bz249 2009.05.23. 09:12:31

@teddybear01: az ipar legfőbb gondja szerintem a munkaerőhiány... kevés az összlakosság. Nem lesz minden szükséges munkához ember. És ez kb. száz évig így is marad.

Nyersanyagból a fém rendelkezésre áll, a lencsehegyi szénbányát 2004-ben zárták be. Szerintem jóval egyszerűbb újraindítani (van lenn szén, csak 2004-ben nem volt gazdaságos kitermelni, Kr.e 279-ben meg az) mint Oroszlánynál újat építeni. Ráadásul van hozzá út, ami Oroszlányról nem mondható el. Vagy terepjáróval (magas fogyasztás) vagy lovas szekérrel lehet a szenet elszállítani.

A Gyepü a világ legerősebb védelmi rendszere, éppen ki lehetne tolni, de katonailag nem indokolt és egyelőre szerintem gazdaságilag sem.

Mezőgazdaság: ehhez nem értek nem is kötök bele a mondandódba. De idomított lovat/ökröt pl. a mostani hadjáratban szerezhettek. Nincs róla info.

Pénzrendszer: ha figyeled az infokat jelenleg jegyrendszer van. Vagyis konzerv, cigi pénzrendszernél egy fokkal fejlettebb. Szóval alakul.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.23. 13:38:27

Igen, jegyrendszer van és jelenleg ez még tökéletesen alkalmas a helyzet kezelésére, az állam próbál mindenkit ellátni (aki együttmködik, persze), akinek meg ezen kívül lenne feleslege, azt tudja cserélgetni, de ez utóbbi annyira nem jellemző. Azonkívül az államhatalom befolyását is fenntartja a jegyrendszer, még egy ideig mindenképp maradni fog.

Illetve még egy fontos dolog: a blog szerzői nem egyenlőek a kormánnyal, tehát rengeteg olyan dolog van, amiről fogalmunk sincs, nyilván képtelenség is lenne lefedni az egész társadalmat érintő összes fontos területet, minimum egy fiktív hírportál kellene hozzá, de inkább több. Amit próbálunk, az pár (lehetőleg nem túl unalmas) történet, történetszál prezentálása, aminek a hátterében ott lüktet az Átkerült világ. Emellett persze mi is próbálunk agyalni mindenfélén, a kommentelőkkel együtt, de mondom, nem tudunk mindenről írni, bár tényleg izgalmas lenne. De ezt hétfőn kifejtem részletesen is. :)

teddybear01 2009.05.23. 13:53:23

@bz249: A munkaerőhiánnyal szerintem nincs gond. Nincs szükség akkora kapacitásra, mint az átkerülés előtt. Mert a fogyasztók száma is jócskán lecsökkent. Meg az életszínvonal is.

Nyersanyag. Kifejezetten korlátozott a mennyiség. Amit össze lehet gyűjteni, az talán elég arra, hogy a szükséges bányagépeket, vasúti síneket, mozdonyokat legyártsák belőle. Oroszlányból már régen vasúton szállították a szenet, csak újra fel kell építeni a vonalat. De ahhoz vagon és mozdony kell, ha gőzös is, hogy a romantikának is adjunk.

Megharcoltunk a Gyepűn a magunkét, betöltötte a szerepét. Mivel az megművelt terület volt, jobb, ha az is marad. Tovább kell lépni, mert így nem lesz Ómagyar Birodalom, hanem csak Ómagyar Rabszolga Szolgálat.

A szögesdrót+lövészárok kombó csakis védekezésre jó, de a dinamikusabb támadó jellegű mozgóháború jobb. Ha van mivel végrehajtani. A Gyepű kitolása katonailag a legindokoltabb, ha van hová. Bezárkózni, és azon meditálni, hogy legközelebb is elverjük a port azon aki idejön, előrevetíti a vereséget. Mert ha Gherry úgy dönt, hogy mégis a mi fenekünk a legkönnyebben rúgható, hidd el a Gyepű nem ér majd semmit. Szimplán megkerülik, hisz nincs komolyabb védelem északról, csak a Duna. És az a pár kirándulóhajó és ócska komp minden csak nem egy Flottilla.

Idomított igások. Szerezhettek pár ezer lovat, de azok leginkább virslinek valók. Esetleg hátasnak jók a katonák alá, ha megszokják a fegyverszót.
Egy szántani tudó, szekér elé fogható ló nem egy éves képzésen esik át.
A gazdája sem öt perc alatt tanulja meg amit kell.

Szakyster 2009.05.23. 19:21:14

Szerintem igenis van munkaerőhiány: gyk minden feladatot 3szor annyi embernek kell ellátni, plusz mégegyszerannyi azért, mert hozzá nem értő emberek végzik a nagyját. Eég ha csak a logisztikára, mezőgazdaságra, iparra, közigazgatásra gondolunk. Azokat az embereket, akik munkájára már nincs szükség, villámgyorsan feszívnak ezek a szakmák, és nem marad ember olyasmire, hogy kutatásfejlesztés, bányászat, kolonizálás, stbstb

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.23. 19:36:05

Gondolom az új bányáknál, ha lehetséges, külszíni fejtést alkalmaznának, akkor viszont nem kell rögtön gépeket gyártani hozzá, mert a Holcim bányája átkerült, ott elég brutál gépek vannak, egyszer volt szerencsém látni a helyszínt. A szállítás más kérdés - szerintem vasútat nem olyan egyszerű építeni teljesen szűz terepen, de mondjuk legalább a távolság nem nagy.
De ha azt nézzük, hogy az Átkerülés óta alig telt el fél év, egyelőre az is nagy eredmény, hogy megőrizte a terület a működőképességét és integritását. Hódító célú nagy hadseregek nem várhatók még pár tíz/száz évig, addigra meg úgyis eléjük megyünk. :)

teddybear01 2009.05.23. 20:47:24

@Szakyster: Nézd meg a térképet, majdnem Környéig megmaradt a pálya. A többit már a másutt felszedett sínekből-talpfákból is meg lehet építeni. Elég egy sínpár egyenlőre Tatától Bicskéig, a másikra nincs szükség napi egy vonat esetén.

Országúthoz is kell földmunkát csinálni, és a vasúthoz is, de cementet nem tudunk egyelőre gyártani, hiányzik a tüzelőanyag.
A vasút amúgy is gazdaságosabb nagyobb tömeg mozgatásához.

Oroszlányban a bánya köré erődöt kell építeni, ami az adott körzet egyik központja lesz, és ami védi az Átkerült Területeket ebből az irányból, amíg újra ki nem toljuk a Gyepűt.

bz249 2009.05.24. 01:21:12

@teddybear01: a katonai kérdésekben azt hiszem drazsé mester a nagyobb spíler, de amennyire eddig felfogtam az ómagyar hadsereg 4 nagy előnnyel rendelkezik

- tüzérség, az ómagyar határok mentén bárhova oda tud verni néhány percen belül pár 152mm-es ajándékcsomagot... ha tudják hova kell (nyílt terep kell neki)
- páncélosok... ókori fegyverekkel minden valamennyire páncélozott jármű sebezhetetlen (ha nem merül el a sárban vagy szerencsétlenkedik az erdőben mert nem találja a jó utat)
- belső vonalak, kiépített infrastruktúra... az M1,1,10-es út mentén bárhova oda lehet dobni egy század-ezred erejű erőt egy órán belül, gyakorlatilag ezek az utak jelölik ki a Gyepüt (az erdőben mindez lassabb és több üzemanyagba kerül, hogy a kiépített telefonhálózatról ne is beszéljek)
- nagy hatótávolságú kézifegyverek, egy AK-val párszáz méterről le lehet szedni az ellent, ha látod (nyílt terep)

Ha kitoljuk a Gyepüt, akkor az ómagyar hadsereg összes taktikai előnye csökken... vagyis komoly stratégiai előnyt kell adnia a Gyepü kitolásának.

Katonai előny: a környező területek ritkán lakottak, és éppen most vertük szét a legkomolyabb ellenséget... éppen meg lehet szállni, csak nem hiszem, hogy akkora előnyt adna. Most éppen káosz van és ez jó. Bazsir őrnagynak szépen egymás ellen kell uszítani őket, ez szerintem olcsóbb megoldás.

Terjeszkedés: szerintem nem a természetes terjeszkedési irány. Délen védelemre rendezkednék be és irány a Felvidék. Arany, ezüst, réz, szinesfémek és vízienergia. A másik lehetőség különböző Duna menti telepek létrehozása, ahol kereskedni lehet az antikkal, öntözéses mezőgazdászkodni meg vízigényes ipari tevékenységeket folytatni (pl. papírgyártás).

Gazdaság: az oroszlányi szénmedence biztosítása nem rossz gondolat. Egy kis kiszögellést megér. De bányában én továbbra is Lencsehegyet preferálom. 2004-ben zárt be, akkor 300.000t szenet termelt. A tatabányai erőmű teljeskörű ellátásához (35MW) évi 70.000t szén kell. Annyi bőven van lenn a földben és szerintem egy nemrég bezárt bányát kinyitni jóval egyszerűbb, mint egy 200-300 méter mélyen lévő szénréteget feltárni.

teddybear01 2009.05.24. 07:32:23

@bz249: néhány megjegyzés:
"- tüzérség, az ómagyar határok mentén bárhova oda tud verni néhány percen belül pár 152mm-es ajándékcsomagot... ha tudják hova kell (nyílt terep kell neki)"

Nem kell nyílt terep, bárhová odalőnek a hatótávon belül, csak a pontos koordinátákat kell megadni.

"- páncélosok... ókori fegyverekkel minden valamennyire páncélozott jármű sebezhetetlen (ha nem merül el a sárban vagy szerencsétlenkedik az erdőben mert nem találja a jó utat)"

Azért a molotov-koktél helyi megfelelője nem használna nekik, bár ezt még nem próbálták az antik.

"Ha kitoljuk a Gyepűt, akkor az ómagyar hadsereg összes taktikai előnye csökken... vagyis komoly stratégiai előnyt kell adnia a Gyepű kitolásának."

Gazdasági és stratégiai előnye lenne, nem is kevés. Ha meg megülünk az eredeti területeken belül, akkor értéktelenítjük az eddig elért győzelmeinket. Mert a semmiért harcoltunk. Ha kitoljuk a Gyepűt, a belső területek védelme egyből megerősödik, mert egyszerűen messzebb kerülnek a határterülettől. Az új Gyepű déli határát én a Velencei-tó északi partvidékéig tolnám, az egy szakaszon természetes védelmet adna.

Terjeszkedés: Gazdasági távlati stratégiai cél déli irányban például a Mecsek elfoglalása, ez a legközelebbi feketeszén-lelőhely.
De a felvidékkel kapcsolatban igazad van, arrafelé van mit keresni.

A védelemre berendezkedést lövészárok-pszichózisnak is nevezik, a franciák meg is kapták a magukét ezért a németektől a világháború elején.

A Gyepű déli határát azért is ki kell terjeszteni, mert a fakitermelés most csak rablógazdálkodás. A belső területeken kivágják a maradék erdőt, és nincs pótlás. Át kell helyezni a fakitermelést az Átkerült Területekről az anti területekre. Ez egyből felhozza a kitermelt fa elszállításának problémáját is. Ezt vasútvonalakkal lehet a legkönnyebben megoldani, de ahhoz meg kell építeni őket.
Megint újjá kell építeni a hidat Párkány és Esztergom között, és arra is ki kell építeni a vasutat. Esztergom tűzifa ellátását északról a legkönnyebb megoldani. És meglenne a hőn áhított nyílt terep is a Kontra körül.

bz249 2009.05.24. 12:23:26

upsz: az a 70.000 tonna az 170.000 tonna szeretett volna lenni (40% körüli hatásfok esetén... ha a kazán, a turbina és a generátor csak valami ómagyar kókányolmány lesz, akkor 350.000 tonna kell)

drazsé 2009.05.25. 08:43:55

@teddybear01:

nem kell nekik nyílt terep, bár:

-erdős területen az időzített és magassági gyújtós gránátok hatásfoka leromlik (fák lombozata hajlamos kicsit megfogni a repeszeket, de hát oda nem azt kell használni...)

- dombos-hegyes területen kis eltérés a röppáláytól igen nagy szórást eredményez (nem mindegy, hogy a domb egyik vagy másik oldalát lövöd...)

molotov-koktél:
kevesen tudják, de a sima, mezei benziespalack nagyon gyatra hatásfokú

pláne AVB védelemmel ellátott páncélosok ellen - ahogy nekem elmondták, a motort kell vele eltalálni a megfelelő helyen, és legalább az elsőt de az is lehet, hogy a másodikat vagy harmadiakt is beoltja a tűzoltókészülék


Gyepű védelme és terjeszkedés között én mindenképpen aterjeszkedést preferálom

ha már egyszer kivédtünk egy nagy támadást, mondhatni azt a támadást, ami a maximumnak tekinthető a környéken, akkor célszerű átvenni a kezdeményezést

mivel a nagy támadást sikerült kivédeni, a védelemre berendelkezett erők nagrészét felelhet szabadítani, a gyepű, mint fő védelmi vonal meghagyása meleltt és egy adott irányban meg lehet kezdeni az óvatos - vagy akár nem anynira óvatos terjeszkedést is (mert ugye nem tuthatja az ómagyar vezetés, hogy Ghery épp hogyis áll a dolgokhoz.. defacto most ő a déli kelták vezetője, ha behódol...)

felvidék, duna vonala

a Duna, mint folyam meglehetősen jó határvonal
még a kezdetleges foylami "motoroscsónak-flotta" is képes lezárni azt (próbáltál már több ezres sereggel gázlón átkelni úgy, hogy közben géppuskáznak? esetleg tüzérségi tűz?)

azonban mindenképpen célszerű legalább erős őrjáratozással támogatni a védelmet a duna jobb partján, amit el lehet kezdeni kiterjeszteni minél északabbra...

de dologra...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.25. 13:59:18

Az antik honnan szednek benzint a koktélhoz? Lassan már az ómagyaroknak sincs. :) Bár ha tüzeskedni kell, azt minden korban megoldották, az tény.

Terjeszkedés: nincsenek politikusok által meghúzott határvonalak, az a terület a tiéd, amit meg tudsz tartani. Csak úgy l'art pour l'art ezért nem érdemes a határt kinyomni az erdőbe, mert ott egyszerűen nem lehet annyira figyelni, hogy tutira ne csússzon át rajta senki. A gyepűt érdemes meghagyni, nyilván kisebb készültséggel, és célirányos expedíciókat, telepeket kihelyezni az anti területre, amik konkrét gazdasági hasznokat is hoznak: fatelepek, erődgazdaságok, bányatelepek, stb, mind saját védelemmel, erős járőrtevékenységgel a környékükön, majd ezeket fokozatosan bővíteni, összekötni, közben meg a megmaradt törzseket behódoltatni és emancipálni. Ez a fajta terjeszkedés amúgy már el is kezdődött, Szomodiék kipróbálták kicsiben, most meg indul nagyban, legalábbis egy kicsit nagyobban.

teddybear01 2009.05.25. 22:16:14

Én a molotov-koktél helyi megfelelőjén egy hordó olajat értettem, esetleg pálinkát.

Harckocsit csapdába lehet ejteni csapdagödörrel, aztán a fa tetejéről ráejteni a hordót, és tüzes nyilat neki!
A tűzoltókészülék is kifogy egyszer, és nem nagyon van pótlás!
A páncél kibírja, de a személyzet nem! És a motornak sem használ. Nem is nagyon javítható.

A következő Gyepűt már másként kell felépíteni. Pl. megerősített pontok(erődök) laza vonalára támaszkodó harci járőrök rendszere, és a belső oldalon a fakitermelők által nyitott irtások figyelése leshelyekről, mesterlövészekkel. Az ütegek az erődben lennének, védett helyen, és a járőrök jelzésére nyitnának tüzet.

A lényeg a taktika folytonos változtatása, hogy minél kiismerhetetlenebb legyen a harcmodorunk.

teddybear01 2009.05.25. 22:25:23

Amúgy. Nem tudom ki látta már egy nagyobb űrméretű lövedék becsapódását közelről, de nekem elhihetitek, azonnal kikívánkozik a barnamaci a barlangból bárkinél! Nálam is megindult, pedig nem is voltam annyira közel.

És én még kb. tudtam mire kell számítani...

Panzer 2009.05.26. 07:20:53

Brennus veresegenek okairol: ne feledjuk, a keltaknak nincsenek terkepeik! Semmilyenek. Hiszen meg a terkepkeszites modja sincs kitalalva, nemhogy olyan finomsagok, mint vetulet, domborzat, stb. Omagyar oldalon minden ilyen megvan.

Az atkerules elotti foldrajzi viszonyokat a keltak persze nyilvan ismertek valamennyire, de ezek ugye hasznavehetetlenne valtak: az atkerult teruleteken eltuntek az erdok, utak, mutargyak (toltesek, hidak, csatornak, stb.), telepulesek jelentek meg, stb.

Emellett nyilvan a tavolsagok meresevel is hadilabon allhanak: van ugye a "fel napi jarofold", meg kis tavolsagok eseteben a "negyven lepes" - de fejlett foldmeresi rendszere csak a mezogazdasagbol elo, kozpontositott allamoknak volt (ugye fel kell osztani a foldteruleteket), a keltak meg nem ilyenek.

Summa: terkepek es megbizhato tavolsagmeresi (es hirkozlesi) eljarasok hianyaban nem hiszem, hogy akar csak ket-harom kulonallo hadoszlopot is eredmenyesen, a tevekenyseguket idoben-terben osszehangolva tudnanak mozgatni Brennusek, plane ismeretlen terepen. Elegge "el lehettek veszve" szegenyek elorenyomulas kozben...

Ezen a ponton pedig az omagyar tuzerseg (az elore meghatarozott es beosztott szektorok, valamint a foldi es legi felderites altal folyamatosan pontositott koordinatak segitsegevel) a nagyobb csoportosulasokat gond nelkul megsemmisiti.

Problema a megmaradt kisebb kelta csoportokkal van ill. lesz. Ezek egy resze nyilvan elore menekult (nincs mindenutt szogesdrot), az alegyseg vs. alegyseg szintu osszecsapasok pedig - plane atszegdelt vagy erdos/mocsaras terepen - ohatatlanul omagyar oldalon is vesztesegekkel jarnak majd, merthogy kozelharc.

Ha a keltakban maradt barmifele harci kedv, akkor reszukrol egyetlen hadviselesi modnak van ertelme a tovabbiakban: szigoruan ejszaka, kis egyegek atjuttatasa az elore gondosan felderitett gyepun, ezeknek pedig melyen a magyar csapatok hataban kell szabadon, onalloan portyazniuk, elkerulve az omagyar katonai egysegeket, szigoruan polgari celpontokat tamadva, a minel nagyobb pusztitasra es a zavarkeltesre torekedve. Ertsd: nem foglyok es zsakmany kell, hanem minel tobb felgyujott haz, messzirol lenyilazott paraszt, leolt igavono allat, megmergezett kut, stb.

Ehhez viszont - plane egy vezeret vesztett "osszkelta" seregbol - valoszinuleg hianyzik az osszetartas, az eltokeltseg (egy ilyen muvelet-sorozatnak cska tobb honapos tavlatban van ertelme). Emellett abban sem vagyok biztos, hogy egy ilyet egyaltalan "hadi kultura" szintjen kepesek volnanak vegiggondolni es kivitelezni.


Es ami vszeg a leginkabb hianyzik, az a szandek. Egy ennyivel erosebb ellenfellel jobb helyi, torzsi szinten kiegyezni.

Bocs, ha hosszu volt. Es persze mindez szigoruan szvsz.

drazsé 2009.05.26. 13:45:42

pár gondolat így ebédidőben :)

modern harckocsi vs molotov-koktél téma:

akármilyen korszerű is egy molotov-koktél (tehát rendes gyújtós, kevert gyúanyagos) egy modern harckocsit azzal igencsak nehéz megsemmisíteni

egész egyszerűen azért, mert egy modern harckocsiba nem tud (vagy csak igen korlátozott mértékben) "beszivárogni" az égő gyúanyag

szépen lángol a felületen, maximum a motort lehet vele tönkrevágni, de attól csak a mozgásképességét veszití el a hk, harcképessége -legalábbis jó része - megmarad
még akkor is, ha üres a tűzoltókészülék

meg erre rá is kellene jönni, hogy így -esetleg- kárt lehet tenni a hk-ban, és egy, a korra és térségre egyáltalán nem jellemző, megkockáztatom ismeretlen eszköz használatával

hasonló a helyzet a tankelhárító árokkal - jusson valakinek eszébe, csinálja meg... ja, és gondoskodjon arról, hogy arra menjen a hk..

minimálisnál is kisebb esélyt látok

és még ha bele is esett, mi van?

adott esetben napokat is eltölthet ott a hk, amíg érte jönnek és kiszedik, közel menni meg nem életbiztosítás :)

terjeszkedés, gyepű kérdéskör

az ómagyar gyepű gyakorlatilag megerősített katonai körzetet jelent
kiépített állások, figyelőpontok, előre elkészített csatataterek, belőtt lövegekkel

kiépítését az indokolta, hogy minden áron meg kellett védeni a belső területeket, legfőképpen a lakosságot, az iprai és mezőgazdasági termelést a károktól
(felégetik egy falu búzatábláit... már komoly probléma, elhajtják 10 falu állatállományát: katasztrófa!)

Brennus jól számolt: ha kirúgják az ómagyar hadsereg alól a hátországot, nincs tovább

jelenelg viszont az átkerült területek szomszédságában található, a korabeli viszonyok között is az egyik legnagyobb sereg teljes és totális megsemmisítése után akárcsak hasonló méretű fenyegetés nem várható

át lehet venni a kezdeményezést, lévén a katonai erőforrásokal szabadabban lehet gazdálkodni (ismétlem, több tízezres seregek támadása a környéken gyakorlatilag elképzelhetetlen, a legnagyobb hatalmi centrumot zúztuk szét éppen.. arról nem is beszélve, hogy Herr Major Bazsír plusz barátai és üzletfelei konstans szófosása eléggé elbizonytalaníthat bárkit... már ugye Róma is tud az esetről :) )

nem gyepűt és merev védelmi vonalakt kell építeni, hanem fel kell ajánlani a csatát iletve annak lehetőségét - és persze nem elbaszni, ha véletlenül elfogadják

jelen helyzetben egy expedíciós zászlóalj oda meg ahova akar (beleértve az ellenség hátországát is), rajtaütésektől meg tudja magát védeni, nagyobb csatákat meg... hát, felsorakozni csatarendbe az ómagyar sereg elé kétezer méterre elég hülye ötlet

ha meg már ott vagyunk, lehet kezdeni tárgyalni... csak szépen, csak diplomatikusan :)
(ugye, "szövetségest ajánlunk, ajándékot hozunk"... félek az ómagaaroktól, még ha ajándékot hoznak is :))

gerilla illetve portyázó hadviselés:

éjszaka átjutni a gyepűn nem biztos, hogy annyira egyszerű...
jelzőrendszert kiépítették, és nem elképzelhetetlen, hogy maradt ott egy-két schengen busz

éjellátó viszont garantált, hogy van

úgyhogy nagyon kis csoportokban lehet csak átjutni, kevés sikeres beszivárgással, összehangolatlanul....

amíg a jelenség nem tömeges (pl: áttörik a gyepűt több helyen) addig ezt kezelhetőnek tartom

és egy kiadós verés után inkább nem elelnségeskednék tovább.. főleg, hogy a behódoltatás nem követi a "klasszikus" hagyományokat

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.05.26. 19:12:56

Hamarosan összerántok egy posztot a lemil számára (feltéve, ha átmegy a rostán) Brennus hadjáratáról (mármint az Átkerülés nélküliről). Simán voltak olyan seregtestjei, amik a vereségük után az ellenség zsoldjába álltak, tehát ebből kiindulva az ómagyar diplomácia egyik csapásiránya lehet ugyanezt eljátszani velük, mielőtt lelépnének. Kell az ember, ha meg már meg vannak törve (vagyis nem kell nekik bemutatót tartani), az még jobb. A keltákkal meg akkoriban azért nem szórakoztak csak úgy, elég komoly hírük volt, ezért pufferzóna lakóinak ideálisak. Más meg tényleg nem jár errefelé, a szkíták elvannak a Dunántúlon, Róma még a spájzban sincs, a makedónok meg csupán régi dicsőségük árnyékai.
süti beállítások módosítása