Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Ki mit vet, úgy arat

2009.07.22. 08:30 | Vinitor | 106 komment

Címkék: mezőgazdaság vinitor kitekintő

Tanulmány az Átkerült területek növényi erőforrásairól (kivonat)

Kapja:

Agrár Koordinációs Bizottság, Esztergomi Központ

MVB, Esztergom 

A 20.-21. századi mezőgazdálkodás során az alkalmazott biológiai és genetikai tudományok sajnálatos helyzetet teremtettek az Átkerült területek népessége számára. Az iparszerű, nagyüzemi termelés során a gazdasági szempontok kerültek előtérbe, így a genetikai sokszínűség, heterogenitás, és ami a legaggasztóbb, a genetikai fenntarthatóság drasztikusan lecsökkent. A tanulmány (kivonata) foglalkozik a különböző növénytermesztési ágazatok ilyen irányú helyzetével, lehetőségeivel. 

Szántóföldi növénytermesztés 

A szántóföldi növénytermesztés esetében a legrosszabb a helyzet. Különösen abban a tekintetben rossz, hogy az élelmiszerellátás alapját, legnagyobb tömegét ezek a kultúrák adják. A fő növények (őszi búza, őszi árpa, kukorica, burgonya) esetében gyakorlatilag évtizedek óta új nemesítésű fajtákat, a kukorica esetében szinte kizárólag hibrideket termesztenek. Ezen genotípusok termesztése során az állományból való magfogás és visszavetés néhány generáció (legfeljebb 3-4 év) alatt ellehetetleníti a nagy mennyiségű termések elérését, és így az alapvető élelmezésben okozhatnak komoly zavarokat. A kukorica hibridek esetében különösen rossz a helyzet, a nagy világcégek hibridjei szinte kivétel nélkül hordozzák a citoplazmás hímsterilitás génjét, azaz a magtermés továbbszaporításra 100 %-ban alkalmatlan. „Szerencsére” az Átkerült terület nem tartozik a klasszikus kukoricatermő tájak közé, így viszonylag magas a régi, hagyományos fajták száma, főleg a kiskertekben, háztáji kertekben, ahol csemegekukorica illetve a saját állattartás takarmányigényének fedezésére termesztik. Az AKB általi összeírás alapján elegendő készlettel rendelkezünk a stabil, genetikailag fenntartható fajta előállításához. 

A burgonya esetében a vírusos leromlás a legfőbb veszély, de a régi magyar fajták alkalmazásával, esetleg a rezisztens genotípusú készletek begyűjtésével és felszaporításával ez a veszély elfogadható szintre csökkenthető. 

A kalászos gabonák esetében jóval kisebb a hagyományos, régi fajták aránya, ám ezeknél a leromlás nem olyan nagymértékű, így ezek viszonylag könnyen stabilizálhatók. A kevésbé jelentős kultúrák (zab, rozs, köles, pohánka, sörárpa, stb.) esetében ugyanez a helyzet áll fenn. 

Sürgősen fel kell állítani az AKB keretein belül a nemesítéssel, fajtafenntartással foglalkozó  szekciót, az elkövetkezendő évek élelmezési zavarainak kiküszöbölésére mielőbb létre kell hozni a megfelelően fenntartható, a körülményekhez (kemizálás kényszerű, teljes mellőzése évekig) alkalmazkodó növényfajtákat. 

Gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés 

Az iparszerű gyümölcs- és szőlőtermesztésben nem kell nagy kihívásokkal szembe néznünk, a jelenlegi fajták mindegyike alkalmas a vegetatív szaporításra, így a génállomány igen hosszú időn keresztül fenntartható. A nemesítési szekciónak azonban elő kell állítani a körülményekhez megfelelően alkalmazkodó fajtákat, a hosszú távú élelmezési biztonság érdekében, valamint a későbbi, határokon kívüli kereskedelmi lehetőségek kiaknázására. 

Zöldségtermesztés, gombatermesztés 

Jóval kisebb a vegetatívan szaporítható fajok száma, azonban a jelenleg rendelkezésre álló fajták viszonylag kis erőfeszítéssel az általunk kívánt formába hozhatók. 

Fűszertermesztés, gyógynövénytermesztés 

A fajok nagy része alkalmas a vegetatív szaporításra, valamint a fogott mag is genetikai leromlás nélkül vethető több generáción keresztül, ám ezek esetében is kívánatos a stabil genotípusok létrehozása. A fűszerkészlet a későbbiekben kereskedelmi potenciált hordozhat, a gyógynövényekre pedig különösen nagy súly fog nehezedni a szintetikus gyógyszerkészlet kimerülésével. 
 

Agrár Koordinációs Bizottság, Nemesítési és genetikai szekció 

A tanulmányban utaltunk a szekció létrehozásának szükségszerűségére. Ezen spórolni sem a készletek, sem az emberanyag tekintetében nem szabad, alapvető  túlélési szempont a megfelelő élelmiszerellátás biztosítása, hosszú távon pedig ehhez elengedhetetlen a megfelelő genetikai, biológiai ismeretek felhasználása a fenntartható fajták létrehozásában. 

A mezőgazdasági összeírás során az állatállomány került előtérbe, ám a kötelező beszolgáltatásnak „köszönhetően” viszonylag jól ismerjük a rendelkezésünkre álló genetikai erőforrásokat. Azonnal meg kell kezdeni a településekről a házikertekből, háztáji kertekből a szaporításra érdemes és alkalmas fajták szaporítóanyagát, és létrehozni az Ómagyar Génbankot. Sajnálatos módon az Átkerült területen nem található génbank, botanikus kert, arborétum, ahol egy helyen található nagyszámú genetikai anyag, így minden módon szükséges a génbank létrehozása, feltöltése. 
 

Megjegyzés: 

A fűszertermesztést a mostaninál jóval nagyobb volumenben kell végezni, lévén ókori körülmények között (azaz a határainkon kívül) a különböző fűszernövények keresett és igen drága luxuscikkek. Ez gyorsan hasznot hajtó lehetőség az Ómagyar állam számára, kihasználatlanul hagyni fölösleges fényűzés és stratégiai hiba lenne. 

A Fiume-expedíció  számára össze kell állítani a gyógynövénylista és –szaporítóanyag-készlet (amely elsősorban orvosi célú hasznosítás érdekében kerül elkülönítésre) mellett a fűszerlistát is, amivel viszonylag könnyen, hamar, és különösebb időszennyezés nélkül létrehozható a kereskedelmi kapcsolat a környező népekkel, amely a későbbiekben számos előnnyel jár. 

Á.u. 1. február 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr891259607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timi3 2009.07.22. 10:47:16

@szs.:
Technikai információ: Fölső kép nálam nem jön be. Lehet, hogy másoknál sem és akkor nem tudjuk, mi van rajta.

Timi3 2009.07.22. 10:48:10

@bz249:
Remélem, nem énrám van a célzás!!:))

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.22. 10:49:33

@Timi3: A jelentősége most is abban áll, amiért anno elterjedt... az állatokat most is etetni kell, az embereknek is jó, melléktermékei jól hasznosíthatók.

Pontosan azért, amiért egykor Ámerikában termeszteni kezdték, és aztán Európában is megszerették.

Szeszt lehet belőle főzni -> startégiai fontosságú növény! :)

bz249 2009.07.22. 10:55:18

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: miből nem lehet szeszt főzni? Egyes kárpátaljai ismerőseim szerint, ha várat nem is, de szeszr pl. lehet gyártani abból is.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.07.22. 10:57:38

@Timi3: Mármint hol felső kép? Nálam két gépen és háromfajta böngészőben bejött minden, tehát pontosítsd egy kicsit a koordinátákat. :)
@bz249: Na tessék, ezt most megkaptad. Máskor nézz utána jobban. ;)

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: A kukoricához még az is jön, hogy Európában akkor még nem ismert, így kereskedelmi értéke is magas - mondjuk az antiknak pont jó a továbbszaporodásra képtelen hibrid, mert így mindig jönniük kell egy új adagért...

Timi3 2009.07.22. 11:00:23

Vinitor!
Burgonyánál legalább 20-30 betegséget lehet kapásból mondani, melyek sajnos lerontják a minőséget...,de itt a vírusnál melyik típusúra gondoltál? Létezik ugyanis S, T, M, Y vírus, sőt X-mozaik..
Nem értek hozzájuk, telefonos segítségem van!:))
Búzánál is volt a búzalisztharmat, amit még a mamámék mondtak, de mást úgy nem, erre pl. búza csíkos mozaik vírus... Nem semmi, akik ezeket megtanulják!! Le boibo kalapjával!:)

Timi3 2009.07.22. 11:02:38

@szs.:
"Tanulmány az Átkerült területek növényi erőforrásairól (kivonat)" e mellett lenni kéne egy képnek. Vékony narancssárga csíkom van.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.07.22. 11:09:58

@Timi3: Érdekes, az is megvan nálam mindenhol. Milyen böngésződ van?

Timi3 2009.07.22. 11:14:38

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Szóval szeszt? Kukoricapálinkát legalább?:) Még sose ittam ilyet.., polcon sem láttam a boltban..., de persze stratégiai szempontból, ha ebből a növényből szesz is előállítható az más! Akkor is, ha tudnád, mennyi betegsége van ennek a növénynek! Mennyi veszély leselkedik reá! Míg a pohárig ér. Ajajj!!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.22. 11:14:59

@Timi3: Ott csak a "Kitekintő" rovat "avatarja, a távcső+iránytű van, semmi olyasmi, aminek a hiánya értelemzavaró lenne.

Timi3 2009.07.22. 11:16:39

@szs.:
Intenet Explorer. Megpróbálom Operában is!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.22. 11:19:53

@Timi3: Légy erős, láttál... kommersz piában jó eséllyel ilyen van + aroma... Vagy krumpliból készült szesz + aroma... amiben keményítő van, fehérje meg nem sok, abból lehet cukrot csinálni (a fehérje belerohadna, ezért rizsből pl. nehezebb, bár nem lehetetlen, ugyebár szaké), amiben meg cukor van, az meg meg is fog erjedni, az meg akkor szesz.

Vagy mondok könnyebbet, amit viszont bizti láttál: SÖR.

"Tudnám, mennyi betegsége van?" :) Agrármérnök vagyok - még ha a növényvédelem sose' is vót a kedvencem...

Timi3 2009.07.22. 11:21:58

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Köszönöm, már látom! Operával bejött. De nekem ez furcsa! Megnéztem és most visszalépek az Explorerre, mondjuk jó tudni, ha máskor nem jön be valami, hogy érdemes próbálkozni ezzel!!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.07.22. 11:23:53

Hát, eltekintenék az explorer minősítésétől, mindenesetre nem az lesz Ómagyaroszág hivatalos böngészője, ha egyszer újra lesz internet. :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.22. 11:27:40

Egyébként szakmailag a cikk rendben van, nyugodtan lehet belőle idézni, a "citoplazmás hímsterilitás" pl. nagyon sok helyen hasznos szókapcsolat lehet! :)

Érdekes vetülete a növényi erőforrásainknak a velünk átkerült gyomflóra is. (Mondjuk minden gyomnak számít, amit az adott területen nem akarunk termeszteni...) Közismert példa a parlagfű, ami csak az utóbbi évtizedekben jött fel a semmiből az előkelő 1-5 hely valamelyikére a maga negyedmillió hektáros területfogalásával. De ott van a csomó galajunk, a nád, és ha már itt tartunk, nyugodtan bővíthetjük a kört kórokozókkal, kártevőkkel is.

Ezek mondjuk modern viszonyokhoz alkalmazkodtak, és ez a területhasználat, ez a fajta kemizálás kedvezett az elterjedésüknek, de az egyiptomi csapásokat simán le lehet velük játszani. A krumplibogár például burgonya hiányában megszívja, de mondjuk a szövőlepkék betelepítése Itália gyümölcsöseibe bizony komoly szívatás...

Timi3 2009.07.22. 11:29:00

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Hát mondjuk én egyáltalán nem iszom, de azért meglep, hogy a kukorica ilyen jól hasznosítható!:)
Növényvédelem: fiam mániája a növény, neki vettem Horváth József: A szántóföldi növények betegségei című könyvet (többek között, de tele vagyunk mindenféle ilyen jellegű munkával és mind én vettem:). Érdemes belenézni, már elrettentésnek sem rossz..

Timi3 2009.07.22. 11:32:28

@szs.:
Lehet hogy szoknom kéne az Operát?:) már amíg lesz internet odaát is.. és én is vive leszek.:) Ha nem hagytok itt. Ugyebár.
Megjegyzés énvelem kapcsolatban: macerás a mozgatásom és nem is biztos, hogy megéri!!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.07.22. 11:40:27

Az Átkerülés nem kérdez és nem problémázik, egyszerűen csak visz...
Az Operánál meg vannak jobb böngészők, bár az Explorer nincs ezek között. ;) Amúgy ez a blog Chrome-on a legszebb.

Timi3 2009.07.22. 11:44:18

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
De régen hallottam már, hogy "krumplibogár", pedig milyen sokat láttam gyerekkoromban!! Nosztalgikus érzéseket kelt bennem...

Hát nem tudom. A fiam szinte semmi esélyt nem ad a magyar mezőgazdaságnak. Elég jól átlátja, Kitaibel nemzetközin 'Én a boroszlánokkal vagyok!' hirdette... és egyre jobban csalódik mindenben. Felvette a gyógynövényeket meg a gyomnövényeket, ezekből többet tud, mint a tanár. Mégis: a kiábrándultságot látom rajta.. Nem tudom, végül mi lesz belőle.

Timi3 2009.07.22. 11:50:22

@szs.:
Hát akkor megyek is csomagolni, hátha most már kitudjamikor visz, ha tényleg visz engem is. Nyomatéknak sem lennék jó, ahhoz is komolyabb súly kellene..:))
Chrome... még nem hallottam! Már láttam a képet, ez a lényeg!:)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.07.22. 12:32:16

sehol sem engedélyezett a génmódosítás magyarországon, de szerencsére a posztban nem is írtam ilyent ;)

a burgonyabetegségeket is ismerem, ezért írtam bele :) főleg azért betegek, mert szinte kizárólag import holland fajták, amik kinemesítési helyén a klíma köszönőviszonyban sincs a hazaival

a régi fajták illetve a hazai nemesítésűek lenyomják őket, mint a...

a magyar mezőgazdaságnak pedig nincs is esélye
nem jó dolog ezt hallani, de akinek van szeme és agya a látottak értékeléséhez, az jóslás nélkül is előre látja a jövőt ebben a dologban

a parlagfű sem meseországból ugrott elő, a szockó termesztésrendszerben nem volt parlag, így nem jutott élettérhez (azelőtt meg mindenki magasról lesz.rta, mert allergia se nagyon volt)
azóta van parlag, ráadásul a konkurens növényeit gyönyörűen kiirtották, kiirtják, hát hülye lenne nem szaporodni

a chrome pedig a nagy gugli testvér figyelő szeme (a rengeteg egyéb más mellett, amivel felügyelik a digitális hálót), az én gépemen sosem lesz rajta, az tuti :) de ennek már összeesküvéselmélet-szaga van, szóval hagyjuk :)

bz249 2009.07.22. 12:39:22

@Vinitor: technikai kérdés. Meddig nemesítés és mitől génmódosítás egy módszer?

Timi3 2009.07.22. 13:31:30

@Vinitor:
Mégis, amint azt szakemberek megállapítják a termésátlag növelésének gátat szab a tény, hogy Magyarország éghajlati és talajadottságai nem kedvezőek a burgonya számára, továbbá a szántóföldi növények közül a burgonyának van a legtöbb kórokozója és betegsége.
(burgonyafajtaválasztékunk még elég szűk, a veszteségmentes tárolás állandó gond, feldolgozóiparunk pedig fejletlen)
Na. Most leszek megutálva, minek tudálékoskodok itt, de becsületemre legyen mondva: utánanéztem.

Másik: én hiszek a mezőgazdaságban és ezen belül a magyar mezőgazdaságban is. Látom a jövőjét! Ha nem látnám, úgy az egész világ jövője helyett is csak szürke fellegeket.
Nincs más esélye a világnak, mint előtérbe helyezni a mezőgazdaságot, különben vége szakad a még élhető életnek!

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.07.22. 13:57:08

@bz249:
technikai válasz :)
gmo az a szervezet, amely olyan genetikai információt hordoz, amely természetes módon semmilyen körülmények között sem jöhetne létre, több ezer generáció alatt sem

pl. svédországban létrehoztak olyan gmo búzafajtát, mely egy tengeri heringfaj (azaz egy állat, egy halfaj) hidegtűrésért felelős génjét tartalmazza, így a skandináv klímán is viszonylag eredményesen termeszthető fajtát kaptak
értelemszerűen ez a génkombináció a természetben soha nem alakulna ki

de ha hagyományos nemesítési módszerekkel (szelekció, klónszelekció, fajhibridizáció, stb.) egy búzapopulációban feldúsítják pl. a rozsdagomba rezitenciáért felelős gén előfordulását, az nem gmo
keményen biotechnológia, de nem gmo, mert természetes úton is kialakulhatna, az ember csupán célzottan felgyorsítja a folyamatot, és szűri, válogatja a köztes egyedeket

@Timi3: sajna ez nem hit kérdése
igen, ez lenne a jövő, hiszen az emberiség túlélése a mezőgazdaságtól, sőt, szűkebb értelemben véve a teljes földi élet túlélése attól a néhány méter vastag termékeny rétegtől függ, amit manapság földként ismernek
ez tény

és az is tény, hogy manapság mindenki lesz.rja

Timi3 2009.07.22. 14:09:23

@Vinitor:
A Lesből Támadó Ruhaszárító Kötél és Te meg az én fiam. Három jó ember, olyan igazán jó, akik tehetnek a magyar mezőgazdaságért.
Ezek tények.
Itt vagyok továbbá én, aki erősítem a meggyőződést pl. a fiamban, hogy jó irányba halad és magam pedig kistermelőtől vásárolom a zöldséget/gyümölcsöt és régen nem ismerem a nylonzacskót, mely 500 év alatt bomlik le a természetben. Csinos, virágmintás ruhatáskában vásárolok.:)
Magyarország úniós ráhatások miatt is kénytelen lesz beruházásokat végezni. A szélenergiát immár elkezdtük használni. És ez még csak a kezdet!:)

bz249 2009.07.22. 14:09:49

@Vinitor:

akkor Ómagyarországon nem lesznek GMO növények, mert hiányzik hozzá a hering (tényleg rég ettem már nyers halat, jó hogy szóltál, megyek veszek, mielőtt Vesztfália is átkerül) :D

teddybear01 2009.07.22. 14:28:38

@Timi3: Már máshol is mondták, a hit és a tények egészen más kategória.

Mivel a magyar mezőgazdaság mint olyan, tulajdonképp le van züllesztve, olyan szintre, amelyre eddig nem volt példa, ezért nem fog nagyon felfejlődni. A lezüllesztést folyamatosan minden eddigi kormány támogatta, elég ha csak a terméseredményeket nézed. A szocializmus utolsó pár évtizedében többé-kevésbé folyamatosan nőttek a termésmennyiségek, azóta csak csökkent. Már ott tartunk, hogy magunkat sem tudjuk ellátni. Egyre több a behozatal, és egyre több az olyan termék, amit már nem tudunk exportálni sem. Olyan feltételeket teremtettek, hogy már a háztáji kisgazdaságokat is sikerült nagyobbrészt megszüntetni. Nézz körbe a főváros-környéki körzetben. Gyakorlatilag sehol sem tartanak háziállatot. És a helyzet egyre rosszabb.

És nincs is esély a fejlődésre.

Mivel az EU-n belül jópár a mezőgazdaságban érdekelt állam van (tulajdonképp az összes), nekik nem kell még egy konkurens. Ráadásul soknak kedvezőbbek az adottságai. Portugália és Dél-Spanyolország már teli üvegházzal, ahol régen félsivatagos terület volt, ott most már melegházzal van borítva minden. Nekik nem kell a magyar konkurencia. Pénzügyi módszerekkel, mint az ártámogatás csökkentése nálunk, illetve a szimpla hazugságok terjesztése, lásd a Négy Mancs akcióját, gazdaságilag már ellehetetlenítették a magyar mezőgazdaságot. A politikusainkról meg nem is akarok szólni.

teddybear01 2009.07.22. 14:44:13

@Timi3: A szélenergiáról. Nem akarlak nagyon elszomorítani, de itt az nem nagyon működik. Egyrészt, gyakorlatilag az összes zöld-energia közül a második leggazdaságtalanabb, még úgy is hogy komoly támogatást kap, másrészt nagyon kiszámíthatatlan is. Amennyi szélerőmű építésére engedélyt lehetett kiadni az energetikai rendszerünk felborítása nélkül, annyi szélerőművet már nagyjából felépítettek. Többet már nem fognak építeni, mert műszakilag nem indokolt. Divatból meg nem kéne. Bár...

De nem árt tudnod, hogy kb. ugyanakkora kapacitású kisegítő erőműveket kellett tartalékba felépíteni, hogy szélcsend esetén tudják pótolni a kieső teljesítményt. És ezek gázturbinás erőművek, olajat vagy gázt égetnek el.

Az egyetlen igazán gazdaságos zöld erőműféle a vízerőmű. De nálunk a méregzöldek ész nélkül ugranak annak aki ilyet akar építeni.

Timi3 2009.07.22. 14:44:42

@teddybear01:
Néhány éve ugyanez a tendencia látszódott a könyviparban. A büdös bogár (elnézést Tőle!) sem vásárolt könyvet. És amikor úgy tűnt, itt a vég, akkor hirtelen ötletek tucatjai kerültek elő a semmiből és lett divattá a könyv és olvasás. Tény!
Csak a helyet tudom mondani, ahol felnőttem. Újra kapni házi tejet és az emberek igenis azt isszák, készítenek belőle túrót, tejfölt, nem a boltit, mely gyakorlatilag tejpor felvizezve. Tény!
Idén túltermelése van az országnak pl. étkezési paprikából. Dinnyéből tavaly is sok és igazán kiváló minőségű hazai termés volt. Tény!

Tudatosítani kell az emberekben, hogy elsősorban megbízható, hazai termékeket fogyasztunk. Ez a saját és országunk érdeke. Hitem szerint.

Ha csupán azok az emberek látják a példát, akik a mi környezetünkben élnek, már jó úton haladunk. Szegény ember az, akinek már reménye sincsen.

Timi3 2009.07.22. 14:47:20

@teddybear01:
Szélenergia. Az osztrákoknak miért éri meg?

bz249 2009.07.22. 15:00:16

@Timi3: osztrákiában is csak Bécs környékén van szélerőmű. A többi helyen náluk se divat.

bz249 2009.07.22. 15:08:43

@teddybear01: nálunk még az se igen működőképes, szóval vizierőmű max. folyamszabályozás vagy öntözés melléküzemágaként valósítható meg.

kb. ezek az adatok:

Dunakiliti 130m
Mohács 80m
A Duna vízhozama: 2000m3/s

A kinyerhető teljesítmény: 2000m3*1000kg*50m*10m/s2=1000MW, ez Paks fele és ekkor minden cm-t vízierőművön esik a folyó. Valamint a legnagyobb folyónkról beszélünk.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.07.22. 15:10:51

@Timi3:
bizony. saját példám: három éve vagyok próbaparaszt, akkor költöztünk bp-ről egy kis faluba, annak is a szélére. azóta kertészkedünk: krumpli (dédnagymami "nemesítése"), zőccség, tökfélék (nagy tételben eladó cukkinim van, kinek küldjek?), borsó, bab, hagyma, dinnye. van pár elhanyagolt gyümölcsfám is, most küzdök velük, hogy megmaradjanak, de telepíteni is fogok. sőt, szőlőm is lesz. (ha vinitor segít elméletben)
az utcában van pár fiatal család, akik hasonlóképpen gondolkodnak. van, aki nyulat tart, a másik csirkét és disznót. a faluban vesszük a házitejet, sajtot. szóval, lehet így is csinálni.

teddybear01 2009.07.22. 15:13:31

@Timi3: Amit te túltermelésnek hívsz, az az, hogy a magyar gazda képtelen eladni a termékeit, mert az EU-n belüli és az azon kívüli konkurencia dömpingáraival nem tud megmérkőzni. Ez csak annyit jelent, hogy túl sok a behozatal.
Volt olyan cikk, amelyben leírták, a német paraszt holdanként 400 eurót kap, még ha nem is vet semmit. Nálunk meg támogatás gyakorlatilag nincs, csak adó. Így nem lehet versenyezni.

A könyvet meg akkor veszik, ha van rá pénz. Azt hiszem mostanában megdöbbennél a könyvesboltok friss statisztikáján.

Az, hogy te lehetőleg magyar árút veszel, az dicséretes, de szánalmasan kevés. A vezetőségnek kellene lépni, de a "leghazafiasabb" pártok képviselői ártottak eddig leginkább a magyar gazdaságnak. Persze őket nem szidják...

Az osztrákoknál a Duna-völgye természetes szélcsatornaként funkcionál, szinte állandóan fúj benne a szél, ha akarod utána nézhetsz. Nálunk ilyen nincs. Ami szél itt van, az összevissza fúj, állandóan változik az iránya és sebessége. Ilyenre nem lehet úgy alapozni, mint náluk.
Amúgy, náluk jóval több a vízerőmű, igaz az adottságaik is jobbak. De ha jártál Bécs környékén a Duna-parton, akkor látnod kellett azokat a vízlépcsőket, amiket az osztrákok a nyolcvanas években építettek. Azóta is használják, nálunk meg....

Timi3 2009.07.22. 15:14:28

@bz249:
Te ne idegesíccsé engem!! Inkább nézd meg Bécs környékén de gyönyörű a zöld növényzet és milyen fejlett a mezőgazdaság!:)
Pesszimista, divatoló ember! Verset ebben a postban nem szavalhatok, de ha mégis. Ez az Ars poeticám:
www.youtube.com/watch?v=TpL9Uzj-pxc&feature=PlayList&p=03ECC5E3647EA87D&playnext=1&playnext_from=PL&index=25

Timi3 2009.07.22. 15:18:34

@triumphator:
CSAK így érdemes csinálni! Gratulálok a merszhez, mellyel bele mertetek vágni. A többinek nincs értelme. Csak ennek.
Most itt élek az ország 2. legbüdösebb városában és az autógyártáshoz asszisztálok. Nem vagyok magamra büszke.

teddybear01 2009.07.22. 15:24:50

@bz249: Igen sajnos csak ilyen adottságaink vannak. Viszont a vízerőművek nem csak energiatermelésre használhatóak, illetve nem csak ezért építik őket.

Volt egy országos vízrendészeti terv még talán 1937-ben. Ennek utána nézhetnél. Egyik eleme volt a Tiszai Vízlépcső Rendszer, A másik a Dunai. Ezeken kívül része a Körösök menti Tárolórendszer is.
A főbb elemei belekerültek minden későbbi országos tervbe.

Amit felépítettek, a két tiszai vízlépcső, a Keleti és Nyugati főcsatorna, a hortobágyi és a Szeged környéki halastavak. Vagy a Horthy-korszakban épült meg, vagy a szocializmusban. Azóta semmi, vagy amit megépítettek azt el is bontották. Nemrég pár setét-zöld üvöltözni kezdett, hogy mi a fenének akarnak tározót építeni a Körösökre.....

teddybear01 2009.07.22. 15:28:00

@triumphator: Ez persze nagyon dicséretes, de csak hobbi. Mindenesetre azért legalább te teszel valamit. De hogy mennyire gazdaságos, az már más szó.

bz249 2009.07.22. 15:33:38

@teddybear01: én atomügyből utálom a sötétzöldeket, abba jobban belelátok :D

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.07.22. 15:35:46

@teddybear01:
nem is mondtam, hogy ebből fogok megélni. de ha már van egy darabka földecském, akkor meg fogom művelni. számomra frenetikus élmény "kimenni" a kertbe és a termésből megfőzni egy ebédet, nem is beszélve arról, amikor a lányom a barackfa alatt követeli a gyümölcsöt. (télen az almafa alatt zokogott, hogy neki alma kell...)

vízlépcsők téma: a duna-tisza csatorna pár év múlva létkérdés lesz a homokhátságon. micsoda közmunka-programot lehetne rá építeni.

teddybear01 2009.07.22. 15:42:25

@triumphator: Én is szeretek a kertben szöszmötölni, bár egyszer kiszámoltam, ha az egészet befüvesíteném, és a tecsóban vennék mindent, akkor jobban járnék.
De mégis más, ha az kerül az asztalra, ami a saját kezem munkája..

bz249 2009.07.22. 15:42:53

@triumphator: pálinka van-e belőle? Mert azért lássuk be a gyümölcs mégiscsak arra való, hogy megrohadjon. :)

Timi3 2009.07.22. 15:45:08

@triumphator:
Kislányodnak! Szeretettel:
Kányádi Sándor: Nyári alma ül a fán

Nyári alma ül a fán,
fa alatt egy kisleány.
Néz a kislány föl a fára,
s le az alma a kislányra.
Nézi egymást mosolyogva:
lány az almát, lányt az alma.
Gondolkozik, mit tehetne,
áll a kislány lábujjhegyre,
nyúlánkozik, ágaskodik,
ugrik, toppan, kapaszkodik.
De az alma meg sem moccan,
csak mosolyog a magasban.
És a kislány pityeregve
csüccsen, huppan le a gyepre.
Lomb közt szellő szundít csendben,
de a sírásra fölserken,
sajnálkozva néz a lányra,
és az ágat meglóbálja.
S hull az alma, örömére,
pont a kislány kötőjébe.

boibo 2009.07.22. 15:45:10

Kicsit (nagyon) fordítva vagyok ezzel a kertészkedés dologgal.Évszázadokra visszavezethető paraszti gyökereim, meg a szakmám is erre predesztinálna pedig. Meg négy évvel ezelőttig mindig kertes családiházban laktam. Aztán mielőtt társasházi lakásba költöztem, aggódtam is, hogy hiányzik majd. De... Azóta munka után nem a kapálni megyek, hanem a strandra. Most mit mondhatnék? Egész jól kibírom. :)

bz249 2009.07.22. 15:45:51

@teddybear01: szerintem az ilyen dolgokra nem gazdasági tevékenységként kell gondolni, hanem hobbiként. Megéri neked, hogy rohadt büszke legyél magadra a saját termesztésű sárgarépáért? Ha ettől boldogabb lesz nem megéri a plusz költséget?

Ómagyarországon persze letörnék a kezed, a hátadba szúrnák és a nyakadba akasztanának egy táblát, hogy "Én vagyok a sündisznó", hogy ilyen marhaságra pocsékolod a közösség erőforrásait. De 2009-ben szerencsére nem ez a helyzet.

teddybear01 2009.07.22. 15:46:07

@bz249: Na igen. Kedvenceim azok a francia setétek, akik hol dobolni, hol pedig a kerítéshez láncolni magukat járnak ide, pedig náluk kb. kétszer akkora az atomenergia részesedése az energiatermelésből. Ráadásul nekik vannak atombombáik, nekünk meg nincs.

Timi3 2009.07.22. 15:48:19

@bz249:
A zöldség és a gyümölcs az egészséges életmód alapja.
Nem a pálinkáé!:))

teddybear01 2009.07.22. 15:50:41

@Timi3: De a kalapkúra mégis természetesebb gyógymód, mint Lenkei vitaminjai lónak is sok szintű adagokban :-)

teddybear01 2009.07.22. 15:53:21

@bz249: Azt azért nem hiszem, hogy ha nekem a kertben megterem az egész évre elég krumplim, akkor nagyon üvöltöznének velem. Ha amúgy mindent megcsináltam amit akartak tőlem.

bz249 2009.07.22. 15:57:37

@Timi3: és tán a ház csak alapból áll, Tímea kedves? Kell annak fal, tető, nyílászárók, festék, szőnyeg, mindenféle csövek és drótok, bútorok. Válasszon melyiknek nevezzem ki a valódi gyümölcsből készült 45-50% közé főzött falusi szilvapálinka!

Timi3 2009.07.22. 16:09:25

@boibo:
Velem fordítva történt. A strand vált unalmassá és inkább kimennék a kiskapával kapálgatni meg gyomlálni, ha volna kertem.
De úgy igazán az én kertem! Egy kis kertem, melyben uborka is van, meg padlizsán és sok gyümölcs.
Tegnap voltunk lovagolni. Annyira utáltam visszajönni a lakásba.., csak néztem a lovakat, mennyire szabadok, ahogyan ott vágtatnak bele a szélbe. Azért mi lovas nemzet vagyunk! Bennünk a vér. Széchenyi örökösei is vagyunk!:) Ez is jó mezőgazdaságra épül.

Timi3 2009.07.22. 16:13:55

@bz249:
Mit gondol maga rólam: hát kőműves mester vagyok, pálinka szakértő vagy szabad gondolkodású ember?:)

Szakyster 2009.07.22. 17:26:07

Hát, engem a világból ki lehet üldözni egy kapával, ásóval és egy marék földel. Szüleimnél egy időben sokat kellett ilyenekkel szenvedni, és el is határoztam, ha kertes házam lesz, maximum fű fog nőni rajta, de azis csak gyeptéglákból :) Viszont az tény, hogy ezeket a fehér izéket, amit a tescóban tejnek hívnak, szívből utálom. A tehénből jött tej, na az az igazi!

Timi3 2009.07.22. 18:09:40

"Jóval kisebb a vegetatívan szaporítható fajok száma, azonban a jelenleg rendelkezésre álló fajták viszonylag kis erőfeszítéssel az általunk kívánt formába hozhatók. "
Tehát zöldség és gomba lesz. Milyen gomba? Zsákos típusú mesterséges, vagy ami spórákkal szaporodik?

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.07.22. 18:23:30

a mezőgazdaság a jelenlegi formájában haldolik, és a tízmillió hülye országában a hurráoptimista szentimentalizmus nem javít a helyzeten

tri módszerét egyre jobban követik az emberek (már amelyik, tri, hányan csinálják ezt felétek? gondolom nem mindenki), még ha nem gazdaságos is
pénztárca szempontjából lehet, hogy nem gazdaságos
ólmozott pirospaprika, toxinos tej, antibiotikumtartalmú hús szempontjából már lehet, hogy mégis gazdaságos, de ugye ez már bonyolult gondolkodnivaló egy maónikasón szocializálódott teszkódroidnak

a megújuló energiákról annyit, hogy alkalmazhatók, de a jelenlegi hájp körülöttük nevetséges és önmagában felelős azért, hogy semmi nem indult el velük kapcsolatban

egy vízerőmű, szélerőmű sosem fogja kiváltani paksot, de nem is ez lenne a célja
a sötétzöldek pedig találó gúnynevükből adódóan is a droidszint alatt vannak, így ezt nem fogják fel
drótot a seggükbe, feltenni őket a keretre, bioáramnak talán jók
részletesebben nem mennék bele, mert a téma (mezőgazdaság, környezetvédelem) önmagában megérne egy külön blogot, és amúgy is felesleges
akik olvassuk, tudjuk, aki nem tudja, az meg úgy sem olvassa, inkább egy darázsfészekkel recskázik a blikk végén lévő csajra, meg dajdajozik a hősök terén

nah, tényleg nem írok többet a témáról, mert csak felidegesedek, pedig elhatároztam, hogy ma magam leszek a zen

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.07.22. 18:24:12

@Timi3: a kettő ugyanaz, csak az egyiket könnyebb kezelni

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.07.22. 18:39:23

@Vinitor:
a faluban sok a fiatal, "környezettudatos" család, vagyunk páran. egyik szomszédom kapacitál, hogy tartsunk borjút, lucerna annyi van, hogy le se kaszálják, meg mittudomén. na, ebbe nem merek belevágni, mert egész napos elfoglaltságnak gondolom. az meg nem megy, hogy hajnal 3-kor beleugrok a gumicsimmába, veszem a ganyéhányó vellát, majd 6-kor öltönyben bepattanok autóba és megyek nagyfaluba dolgozóba, este meg vica versa. egyszer legyen annyi pénzem, hogy ne kelljen dolgozni... lesz olyan tanyám, mint a zállat.

Timi3 2009.07.22. 18:39:29

@Vinitor:
Nem akarlak kibillenteni a zen filozófiából, de azért csak megkérdezném, hogy hátha volna mégis valami ötlet ott, Nálad, miként lehetnénk szentimentalizmusunkból tudatossá ébredőkké?:)
Jelzem: Hurrápesszimista hozzáállással még nem javult meg nálam semmi!
Gomba: az íze azért nem ugyanolyan, mert amit az erdőben szedünk annak VAN, ami a zsákon terem, annak pedig NINCS.
Gondolkodtam, hogy esetleg paradicsommagot száríthatnék, átvitelre! Elég igénytelen és nekem azért jó volna ott a túlparton mindenféle szempontból: egészség, alakmegőrzés, jóllakás..

Eddig ami biztosnak tűnik, ha romlik is, az a kukorica volt, ugyanis abból pálinka készíthető. Burgonya rothad és italnak sem megfelelő.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.07.22. 18:41:43

@bz249:
a tavalyi két hordó vegyes a napokban kész lesz, remélem a hungarconra tudok vinni kis sample-t... :)
@Timi3:
köszi a verset, átadom!

Timi3 2009.07.22. 18:45:46

@triumphator:
Kérdés: mennyire igényes a borjú? Lehet, hogy a kecske jobban megérné, mert az ad tejet is. Csak mekeg. Ennyi hibája van.:)
Meglátásom szerint: nyugdíjas korra nem érdemes hagyatkozni. Kétesélyes: vagy megéri az ember vagy nem.

Timi3 2009.07.22. 18:46:39

@triumphator:
Szívesen.:) Innen kinyomtathatod.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.07.22. 19:00:00

tri

a borjútartás pont nem macerás, ha megvan a kiépített rendszer, naponta egy óra meló van vele, délután, este, igény szerint (kivéve a vágás, de az meg funny, szóval az csak belefér)
a tejelőmarha a macerás

a kecske is pont a tej miatt macerás, de hím egyed végülis belefér, és kisebb helyet foglal (meg összeereszthető a juhokkal)

igény szerint írok egy rövid összefoglalót a háztáji kisgazdasághoz (házikerten belülihez), nem ide a blogra, hanem úgy neked, otthonra
aztán megfontolod, eldöntöd, hogy mi fér bele neked és mi nem

timi

magyarországon? sehogy
illetve lehetne, de ahhoz a fejekben kéne változni, az meg mondjuk 3 generáció, bár a jelenlegi körülmények között ennek többszöröse is lehet
sajna annyi időm nincs

a gombáról:
az erdőben növő és a zsákon termő különböző fajta
nem arról van szó, hogy nincs íze, egyszerűen csak más az íze
ízlések és pofonok, én a zsákosat jobban szeretem, azokkal lehet kombinálni a konyhában
az erdei gombák önmagukban használhatók, így más eljárást igényelnek
és zsákról még senki sem szedett galócát...

Timi3 2009.07.22. 19:19:44

@Vinitor:
Ha minden így halad, mint eddig, akkor nem érjük meg a 3 generációt. Én úgy számolom, a Földnek van jobb esetben 50 éve. És sajnos a klímakutatók kevésbé optimisták, mint én...
Ha csak annyi terünk van, hogy egy fórumban elmondhassuk, miképpen lehetne másképpen, azt is haladásnak gondolom. (Tudom, Te nem. Pedig: ide is tévedhet valaki olyan, akinek hirtelen kedve lesz elgondolkodni.. hatással leszünk rá!:)

Gomba: én csak eltávolítom a tönköt (majd azt is fölhasználom!) és megkotrom, aztán nagy ügyet nem csinálok belőle. Illatokat tudok gyártani szinte mindenből!:)) Galóca, galóca.. miért lenne pont galóca? + az erdei romantika már megérte! Persze a gombát be is lehet vizsgáltatni. Az én nagyszüleim nem szokták. Soha.:)

Timi3 2009.07.22. 19:38:54

Ilyen szakemberek, mint Vinitor tudnának gazdaságot csinálni úgy, hogy az profitot is hozzon! Akik értenek hozzá, és pontosan tudják, mikor s mit kell csinálni. Akár növény, akár állat vonatkozásában.

Nekünk otthon még megvannak az ehhez szükséges 'felszerelések', hiszen a nagyszüleimnek szarvasmarhájuk, disznajuk, szárnyasok is voltak! A kertben pedig gyakorlatilag minden növény. Kukoricától kezdve. Az első vőlegényem kertész volt és gondolták, majd ebbe belevág. Sajnálom, hogy nem inspiráltam! De ki gondolta volna..
Szőlőnk is van. Hát az kész ráfizetés, mert Noha, de most már így marad. És jó volna nem örökölni! 250 odafelé a tőke és 8 sor. Azt megmunkálni, szedni... és akkor lesz valami savanyú, amire ráfogják, hogy 20 fokos must. Na persze!!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.07.22. 20:55:31

@Vinitor: Pedig simán beleférne a blogba egy MVB kiadású kis tudnivalós füzetecske láma gazdálkodóknak, akiket egy átkerülés nevű esemény késztet hevenyen háztáji gazdálkodásra...

Ugye most nem álltok meg 99-nél a kommentekkel? Kéne már egy százas poszt is a gyűjteménybe, ráadásul mindezt szeksz nélkül elérve, na az már valami lenne. ;)

Timi3 2009.07.22. 21:11:54

@szs.:
Gondoltam rá, hogy Vinitor (reménybeli Blogtárs) megoszthatná itt is a tapasztalatai, csak nem akartam annyira kapacitálni, hátha már így is túllőttem a célon és nem lesz még dedikálás sem.
Ma írtam a blogomba Róla egy bejegyzést. Érdekes ember.

Mindenesetre én köszönöm Neked, hogy ma pont Tőle került bejegyzés. (zárójelben: kaptam értesítést, feladták ma részemre a könyvet, de nem tudom, mi Vinitor neve és annyira nem fogok nyomulni, hogy megkérdezzem. Majd kitalálom!:)

boibo 2009.07.22. 21:23:37

@szs.: Najóvan, csak mert kapacitáltál, írok még vmi antikertészkedőst. :)
A legfőbb (köz)ellenség a MUSKÁTLI. Anyámnak rengeteg volt/van/lesz. És az elhervadt virágokat mindig nekem kellett összeszednem, az egész gyerekkorom ezzel telt. Az ilyen megrázkódtatások mély sebeket hagynak egy érzékeny lélekben. A szagát sem bííírom. Pedig azt, ugye, akár az erkélyen is lehetne...

boibo 2009.07.22. 21:25:35

Azon gondolkozom, hogy lehetne ezt összefüggésbe hozni a szexszel.
Mondjuk: ha valaki velem akar szexelni, muskátlicsokrot semmi esetre se hozzon! :D

Timi3 2009.07.22. 21:32:16

@boibo:
Na Muskátli. OTT volt nekem. Amikor férjhez mentem a második vőlegényemhez, akkor erkélyes, társasházi lakásba kerültem a családiból. Erre anyám, hogy legyen Futómuskátli, mert az milyen jól mutat! Nem szerettem, mert folyton dolog volt vele, és télen aztán elkerült újra meg vissza megint. Szóval folyton fuvarozni kellett!!
De amikor elváltam, és akadt egy igen jóképű hódolóm, aki ott állt az erkélyem alatt, akkor nagy szolgálatot tett a Muskátli:
1. Kimentem azonnal locsolni, mintha nekem napi elfoglaltságom lenne!
2. Egyből látszott rajtam, mennyire dolgos fehérnép vagyok.:)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.07.22. 22:08:38

poszt rólam utoljára akkor született, mikor naívabb koromban selfblogot írtam (gányoltam) :) talán nem véletlen, hogy az utókor érdekében töröltem :)

amúgy maga az ötlet nem rossz, hogy legyen egyfajta mvb kiadvány erről a háztáji dologról, de sztem a blog keretein belül nem jó, túlságosan kilógna a maga kézikönyv jellegével

mi itten irodalmat csinálunk, kérem szépen, teccikérteni? :D

Timi3 2009.07.22. 22:12:49

"..a gyógynövényekre pedig különösen nagy súly fog nehezedni a szintetikus gyógyszerkészlet kimerülésével."
Gyógynövények közül amit vinnék az a Kamilla és a Levendula meg a Citromfű.., Borsmenta..
Minden estémet valamilyen gyógyteával zárom és ma is ezt teszem, mert rekordokat dönteni az olyan kényszer, ami legalább akkora butaság, mint három eljegyzés.

Szép estét kívánok Blogtársaimnak és köszönöm ezt a nagyszerű, elgondolkodtató írást! Volt a kommentek között olyan, mely közelebb vitt egyik s másik kommentezőhöz - tiszteletet keltve bennem.:)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.07.22. 22:29:41

Dehogy csinálunk irodalmat, a Goldenblogon sem engedtek be a Kultúra kategóriába (csak valami horrornovellás oldalt), beraktak a Szórakozás kategóriába. Aztán ott futottunk még. Csak a miheztartás végett mondom. Irodalom, piha... :)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.23. 10:13:58

Jelenleg mezőgazdaságot kicsiben valóban csak a hobbi, a büszkeség, vagy a "legalább tudom, mi van benne" filozófia miatt éri meg. Esetleg nagyon különleges terménnyel, aminek előre látod, lefixáltad a piacát.

Mifelénk pl van egy 1,8 ha-os bekerített ültetvény, ami nem nagy, mégis elég jó keresetet biztosít annak, aki csinálja. Mi van benne? Virágkötészeti díszítőanyagok. Mindenféle buxusok, tuják, díszspárga, ilyesmi. Nem tud annyit termelni, amit ne vennének át. Piaci rés.

Háztáji méretben kertészkedni addig jó, míg örömmel csinálja az ember. Boltban olcsóbb - főleg ha a saját munkaóráidat is beszámítod! A "tudom mi van benne" megint érdekes helyzeteket eredményezhet. A szomszédunk kedvenc mondása volt, és akkor is büszkén hangoztatta, amikor a faluban még nem volt szennyvízcsatorna, volt viszont minden háznál masszívan szivárgó ("vegyünk ki egy-két téglát, és ritkábban kell hívni a szippantóst!") emésztő, meg még állatok is voltak, szabadban tárolt trágyával...az egész falu úszott a ... de a zöldség tényleg finom volt, viszont én tényleg tudtam, mi van benne. Inkább pálinkával kínáltuk a szomszédot... :)

Párhektáros méretben, munka mellett nem tudsz okos lenni, egy csomó munkát bérben elvégeztetsz, ha szerencséd van, jó lesz a termés, és egy kis pozitívval jösz ki belőle.

Megélhetésre alkalmas méretben, szántóföldi kultúrákat feltételezve már többszáz hektáros nagyságrend az egyetlen megoldás - ekkor viszont ez a munkád, nem 8-16 a hivatalban. Persze ekkor is hatalmas a kitettséged, időjárás, piac (világpiac, itthon az szabja meg a gabona árát, hogy a világban mennyi termett), energiaárak...

Mifelénk azt mondják, hogy aki jól csinálja, az kijön támogatás nélkül is, a támogatás az csak hab a tortán. Ez főleg jó években van így.

Mondjuk ekkora terület, az ehhez szükséges géppark, eszközök, anyagok akkora értéket jelentenek, hogy ezt pénzzé téve és a pénzt a bankba bevágva esetleg többet hoznának... persze a vagyont működtetni kell, eladni lehetetlen, szóval ez merőben elméleti, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha a banki növekményt kiveszed, akkor a tőkéd elértéktelenedik - már csak az infláció miatt is, a föld önmagában is megújuló (megújítható) forrás - a növekményt annak károsodása nélkül ki lehet venni.

Aztán ott van még a méret kérdése. Ha van 40 tehened, egymagad ellátod őket. Ha veszel (vagy csak nem adsz el borjúként, hanem felneveled) 15 borjút, az már több lesz, mint amit egymagad megcsinálsz. Fel kell venned egy embert. Ez viszont sokba kerül, és nem tudsz annyi tehenet venni, hogy kettőtöknek kitöltse a napját. Ez most egy egyszerű példa, de föld-traktor, föld-tárolókapacitás stb is el lehet játszani. Bizonyos határokon nehéz tehát túlnőni, és ez pont az indulás után a legnehezebb. Egy 2000 ha-on gazdálkodó cég már felvesz egy új embert, meg vesz új gépet, ha újabb 100 ha-t kell művelésbe vonni, de 2000 ha-t ez sem tudna megugrani.

Na, megint hosszú lett.

bz249 2009.07.23. 10:23:04

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: ha társadalompolitikai és cociális szemszögből vizsgálom a kérdést, akkor ugye alapvetően a francia közmondásra lehet visszavezetni a dolog mélygyökerét:

"Inkább legyek fiatal, gazdag, egészséges fehér, mint szegény, beteg, öreg fekete." ?

Szóval, akinek sok píze van, az a mezőgazdaságból is jó megélhetést teremthet magának. Akinek meg kevés az nem. (egyébként a kevés ilyen irányú ismerősöm is azt mondta, hogy jó bolt a mezőgazdasági vállalkozás, igaz mindegyik 1000 ha-t örökölt)

Timi3 2009.07.23. 12:05:59

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél és @bz249:
Ez a magyar mentalitás. Ha pénzed van, akkor bámibe foghatsz. Engem ez sosem kötött, mert életem elejétől vonzott az 'alulról jövök' filozófiája, mely olyan, mint az amerikai filmekben.
Nem garancia és nem váltja ki a hozzáértést, ha valakinek csak pénze van hozzá!!
Ha van egy ötletes szakember, itt. agrárügyekben jártas, akkor meglátja a lehetőségeket! Persze szükséges hozzá a pozitív gondolkodás. Nagyon sokan alulról és a semmiből kezdték és vitték valamire. Számomra ennek van nagyobb értéke.

Timi3 2009.07.23. 12:10:07

@Vinitor:
2009. július 22.
Az élet nagy dolgai
„1. Nincs igazság. Soha nem is lesz. Ez nem vélemény, hanem tény.
2. Az élet értelmetlen. Ezért azzal adsz neki értelmet, amivel csak szeretnél. Ha semmit nem találsz, akkor benned van a hiba.
3. Az életben történnek dolgok. Mindig is fognak. Mindig, minden változni fog. Tökmindegy, hogy a véletlen, vagy az isteni szeszély miatt. Mert megtörténnek, és kész.
4. A küzdelem eredménye a vesztés. Nyerni csak alkalmazkodással lehet. Az ember túl kicsi az életben, és az élet mindig benyújtja a számlát. Ha nem akarsz vesztesként élni, küzdelem helyett alkalmazkodni tanulj.”

Ma megismertem kicsit Vinitort. Holnap talán már olvasok is tőle az új könyvből, amit rendeltem. Érdekes ember. Nem tudom, mitől lett ilyen pesszimista, de ilyen. Mondjuk egy gombáról első körben nem az jut eszembe, hogy az Galóca. Neki igen. Galóca, galóca.. miért lenne pont galóca?
Bejegyezte: Timi dátum: 20:00 0 megjegyzés

Timi3 2009.07.23. 12:12:34

@Vinitor:
2009. július 22.
Az élet nagy dolgai
„1. Nincs igazság. Soha nem is lesz. Ez nem vélemény, hanem tény.
2. Az élet értelmetlen. Ezért azzal adsz neki értelmet, amivel csak szeretnél. Ha semmit nem találsz, akkor benned van a hiba.
3. Az életben történnek dolgok. Mindig is fognak. Mindig, minden változni fog. Tökmindegy, hogy a véletlen, vagy az isteni szeszély miatt. Mert megtörténnek, és kész.
4. A küzdelem eredménye a vesztés. Nyerni csak alkalmazkodással lehet. Az ember túl kicsi az életben, és az élet mindig benyújtja a számlát. Ha nem akarsz vesztesként élni, küzdelem helyett alkalmazkodni tanulj.”

Ma megismertem kicsit Vinitort. Holnap talán már olvasok is tőle az új könyvből, amit rendeltem. Érdekes ember. Nem tudom, mitől lett ilyen pesszimista, de ilyen. Mondjuk egy gombáról első körben nem az jut eszembe, hogy az Galóca. Neki igen. Galóca, galóca.. miért lenne pont galóca?
Bejegyezte: Timi dátum: 20:00 0 megjegyzés

boibo 2009.07.23. 12:53:02

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Na erről bizony! Az 1000 ha fölötti területnagyság az már olyan megfelelően működtethető. Tudjátok Ti, többiek, mennyibe kerül pl egy kombájn? És egyet még nem lehet gazdaságosan működtetni, és az még csak egy kombájn, hol a többi erő- és munkagép, szárító, tisztító, tároló... És az állattenyésztésben uez a helyzet. Az egyik kedvencem volt pár évvel ezelőtt egy riport, amiben egy nagyonszőke-nagyonpesti riporterhölgy egy mélyszegénységben vergődő zalai falu lakóit arról kérdezte, miért nem tartanak állatot, akkor lenne mit enniük. :SSS

teddybear01 2009.07.23. 14:22:12

Na, igen. De mit lát a közönséges pesti Proli, ha felmennek tüntetni a traktorral a parasztok?

"Hű az anyjukat, de jól megy ezeknek, 25 milliós traktorral jöttek tüntetni!"

Az, hogy a traktor munkaeszköz nekik, akárcsak nekik egy esztergapad, az eszükbe sem jut. Mert ők irigylik azt a kopasz állatot, aki 25 milkós aszfaltterepjáróval mászkál, és automatikusan azonosnak véli a kettőt. Ráadásul meg kitudja mennyi még a bankkölcsön a gépen, és amire azt kifizetik, ha tudják, akkorra már el is használódik.

teddybear01 2009.07.23. 14:25:35

@Timi3: Mert Te vagy javíthatatlan optimista vagy, vagy nem látsz tovább az orrodnál.
A Gellérthegyen a Duna felől, csodás a kilátás, de ha nem nézel a lábad elé, hamar megtudod mi a gravitáció!

Timi3 2009.07.23. 15:04:40

@teddybear01:
Harmadik lehetőség nincs? Csak javíthatatlan optimistán a Gellérthegyről a Dunába zuhanni? Pláne úgy, hogy az ember úszni sem tud! Mit mondjak: nem nagy perspektíva. De legalább valami.

(Képzeld el, ha mindez mégis megtörténne, és kihúzna egy gyöngyhalász!:)

bz249 2009.07.23. 15:12:47

@Timi3: Abból a magasságból mindegy. Szerintem ilyenkor kell bízni a szerencsében, hátha az ember spontán az ókorba kerül, de két méterrel hátrább a kemény sziklára ;)

Timi3 2009.07.23. 16:12:12

@bz249:
Amikor eljutok odáig, amikor már nekem döntenem kell valamiről, akkor már 'nem döntök', csak ugrok. Ott már nincs lehetőségem felmérni, hogy mekkora a távolság a Gellérthegy és a Duna között.
Ha én mindent felmérnék és még azok következményeit is, akkor valami gépezet lennék és az értelem adna értelmet az életemnek.
Akkor pedig mi értelme lenne??

Hivatalosan a mai dátumot jelölöm meg Az átkerülés időpontjának - az Ókorba.:)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.23. 16:18:34

@Timi3:

"Húzzonsorszámot...mianeve?...lakik...végzettsége?...mihez ért még?...rokona van?..tessék az ideglenes személyzetazonossági egazolvány (ez amúgy egy szó onnantól, hogy ideglenes)...ezzel kéri a FEJADAGOT...csentőfára? gyalog...azténkéremnemtudom...

Idegen kutyát ne simogasson, kékre festett emberrel ne álljon szóba, tanuljon meg vívni és tegye magát hasznossá! Kövezkezőtessék!"

Üdvözlet Ómagyarországon!

Timi3 2009.07.23. 16:45:30

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Neve: Timi;
Sorszáma: 3;
Végzettsége: időseket és gyermekkorúakat ellátó főfőtudor;
Ért még: elvégzi a tábor körüli teendőket (latrina- és krumplipucolás, mosás, mosogatás, állatgondozás, kapálás, gyomlálás, metszés...);
Egyéb: tud még újságírni, ha lesz helyi sajtó;
Közlekedési eszköze: bicikli és saját láb;
Rokona: Sem utódja, sem boldog őse,/ Sem rokona, sem ismerőse/
Nem vagyok senkinek!


Igenis és értettem! Üdvözlet Ómagyarországon!

boibo 2009.07.24. 19:37:39

hm. ez se lett száz.

bz249 2009.07.24. 20:56:55

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

dehogynem volt, csak Vinitor olyan körülményesen fogalmaz:

"Azonnal meg kell kezdeni a településekről a házikertekből, háztáji kertekből a szaporításra érdemes és alkalmas fajták szaporítóanyagát"

"jelenlegi fajták mindegyike alkalmas a vegetatív szaporításra" (itt ezalatt azt kell érteni, hogy a szex a vegetatív funkciók része, vagyis létszükséglet)

"rendelkezésre álló fajták viszonylag kis erőfeszítéssel az általunk kívánt formába hozhatók."

"ám ezek esetében is kívánatos a stabil genotípusok létrehozása."

"ahol egy helyen található nagyszámú genetikai anyag, így minden módon szükséges a génbank létrehozása, feltöltése. "

boibo 2009.07.24. 22:34:26

@bz249: Tényleg. De a méhecskéket kifelejtette. :)

teddybear01 2009.07.24. 22:56:11

Na még hármat, és meg lesz a száz!

Szakyster 2009.07.25. 07:24:55

Szerintem a növénybetegségek terjedését Albert dandinak be kellene tiltania. Ennyi a megoldás :)

bz249 2009.07.25. 19:21:19

@Szakyster: rendeleti úton betiltani a növénybetegségeket? Diktatúrát építünk? Nem, ezt törvényben kell rendezni, egy jogállamban erre pedig csak a Parlamentnek van joga. :)

Szakyster 2009.07.25. 20:11:20

Bz249: Igazad van! A parlament döntései elég sújosak ahoz, hogy a természet ne merjen ellenállni!

boibo 2009.07.26. 22:46:30

Na most tényleg ...! És mi van a krumplibogárral? Azok is átkerültek? Ómagyar kolorádó.
((( teljesen OFF. A kolorádóról jutott eszembe. Láttátok az Irány Eldorádó c. filmet? Majdnem a közepég azt hittem, h a két főszereplő srác egy meleg pár. Nem mintha bármi gond lenne ezzel. Csak mégis meglepett, h a Disney ennyire haladó szellemű. De aztán kiderült, h mégse. )))

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.27. 08:24:47

@boibo: A krumplibogár átkerült, de ha nem szokik rá a többi Solanaceae-re, akkor most nyakig benne van...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.07.27. 08:36:06

Boibo, most akkor csalódtál a Disneyben? :)

boibo 2009.07.27. 11:49:32

@szs.:
...hm... Nem is tudom.
Ez most olyan, mintha én hirtelen azt kezdeném feltételezni Rólad, hogy tudsz helyből hátra triplaszaltót ugrani csuka mozdulattal. Pedig Te ilyesmit sose állítottál, és nem is elvárható egy átlagembertől. Nincs rá semmiféle alapom, hogy ezt feltételezzem. Nem tudsz - most akkor csalódott legyek?! Ellenben, ha kiderülne, hogy MÉGIS tudsz...!!! Na az már komoly fegyvertény lenne. :)
(Azt gondolom, a melegekről gyerekeknek szóló rajzfilmet még mostanában nem nyomna le a Disney az amerikai közvélemény torkán, kész öngyilkosság lenne.)
süti beállítások módosítása