Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A Galliai-háború 8.

2017.11.22. 08:30 | bz249 | Szólj hozzá!

- Mint a szélmalom négy karja, tervezés, pályázatírás, megvalósítás és végül a beszámoló elkészítése, ezek teszik a jó emancipátort.

Kovacs Bendegúz egykori NB1-es röplabdázó, emancipátor és nem mellesleg Herman apja gyakran idézgetett az emancipációs irodalomból. A gyerekeiben királyi vér csörgedezett, mégha oldalágról is, és egy szövetéges király egyben emancipátor is.

Hermannak maga sem tudta, az agyának melyik szegletéből kúszott elő ez az ősrégi emlék. Talán a helyzet hasonlósága, hogy az apjához hasonlóan most ő ül egy ócska faggyúgyertya fénye mellett jelentést írva. Csakhogy most nem Liptószentmiklóson, hanem a feldúlt Lugdunum melletti római haditábor egyik sátrában volt. A római sereg az ostrom óta nem mozdult, egyrészről ez volt az expedíció célja, másrészről Varro nem akarta kockára tenni a zsákmányt. Héraklész Róbert jól feltalálta magát és naphosszat ivott, kockázott és kefélt a sereg rendelkezésére bocsátott rabszolgákkal. Hermannak nem volt ilyen jó ötlete, szerencsére a Felderítő Parancsnokság a segítségére sietett és azonnali jelentést várt a római hadsereg tűzfegyvereiről és alkalmazásukról.

Herman jól haladt, alig másfél óra alatt kitalálta a címet.

 

TŰZFEGYVEREK ÉS ALKALMAZÁSI GYAKORLATUK A RÓMAI IX. LÉGIÓ RHÔNE-MENTI HADJÁRATA SORÁN

 

Ez egy kiváló cím volt, itt azonban elakadt. Az egész légiónak tizenkét puskája volt, és talán ha tizenöt lövést leadtak velük az egyetlen csata során, amit a kilencesek megvívtak. Ebből kellene egy komplett jelentést megírnia. A király munkája jórészt unalmas papírmunka, milyen igaza volt az apjának. És még csak nem is király, hanem egy szaros expedícióvezető hadnagy. Egy kétfős expedíció vezetője a világ végén a gall őserdőben.

Mi is volt azon a tanfolyamon a taktikákról? Vagy előtte… igen ez jó ötlet, ezzel kellene kezdenie.

 

A római hadsereg alapegysége a manipulus, mely egy hidegfegyverekkel, formációban harcoló századerejű alakulat. A manipulus, szemben a görög falanxokkal, főként a közelharcra optimalizált alakulat, mely többféle csoportos taktikát képes alkalmazni. Fő fegyverzetük a gladius és a scutum nevű pajzs. A manipulusok átfegyverzése a hatásosabb ibér kardokra jelenleg is folyamatban van.

 

Eddig jó, bízott benne, hogy az expedícióhoz mellékelt anyagok olyan nagy hülyeséget nem írtak. Az alapján, amit a kimberekről összehordtak ebben azért nem lehetett biztos. Viszont a kimberek egy Kárpátokon túli nyamvadt barbár nép (próbálja ezt valaki a poprádi favágóknak elmagyarázni, biztosan megigazítanák a fizimiskáját) míg Róma egy nem is annyira jövendő nagyhatalom. Mindegy az idézet ingyen van. Valami hasonlót kellene kitalálnia a puskákról.

 

Tűzfegyvereket a római légióknál csak elvétve lehet előtalálni…

 

Herman érezte, hogy minden erőfeszítése és a hivatali ómagyar nyelvben szerzett gyakorlata (amely körülbelül a latin nyelvi ismereteivel értek fel) ellenére ez a mondat kissé sután indult, de annál véresebben érne véget. De talán, ha…

 

A korszerű tűzfegyverekkel csupán elenyésző számban találkozhatunk a légiók állományánál. Az általam is részletesen vizsgált IX. légióhoz, mely megerősített előhadként szolgált a Rhône-völgyében zajló támadó műveletek során mindössze tíz-tizenöt puskát állítottak szolgálatba. Egy kevésbé kitűntetett helyzetű alakulatnál vélhetően kevesebb tűzfegyvert rendszeresítettek.

 

Megy ez.

 

Ezek eredete azonban aggodalomra adhat okot, ugyanis szemben a határvidéki antikkal, akik különböző típusú zsákmányolt fegyverekkel rendelkeznek, a római csapatok ómagyar szolgálatból kivont, azonban egységes fegyverparkot használnak. A fegyvereken található azonosítók alapján ezek a Eszéki vagy a Bélavári Dandár tartalékraktárából származhatnak.

 

Herman egy pillanatra megtorpant. Ha a fegyverek egy részeges őrmester révén kerültek Rómába, akkor hős lesz. Ellenben, ha egy főtiszt vagy maga a kormány áll az akció mögött? Akkor is hős lesz, csak éppen hősi halott. Jobb lesz erről megkérdezni Nikit, nem mintha a húga okosabb lenne, na jó talán gyakorlottabb. De nem ez a lényeg, hanem hogy a férje antiügyi államtitkár, olyan dolgokhoz is hozzáfér, amihez ő itt Galliában nem.

Addig is jobb lesz kihagyni az ilyen feltételezéseket. De az egészet? Mert az hogy mind a tizenkét 11M-Sö típusú patronos puska és a hozzávaló lőszer egy M-zárolt rekeszből került elő az tény. Viszont, ha ezt leírja, akkor nem várnák-e el a felettesei különösen a Faltörő Jerke, ahogy állítólag azt a Kapitány nevű némbert hívják, hogy leszűrje a nyilvánvalót? Kapitány biztosan nem várná el, elvégre Herman csak egy sötétlelkű anti, de mi van, ha Kapitány áll az egész mögött? Belehinne-e, hogy a buta germán nem sejt semmit? Nyilván nem. Ezzel szemben, ha Kapitány tiszta, mint a tavaszi harmat. Ronda és agresszív, de nyilvánvalóan okos. Valószínűleg ő is kiszúrná, amit Herman és a hiányzó következtetés a parancsnok szemében éppen az előítéletei bizonyítéka lenne. Márpedig Kapitány nyílt neheztelése mellett aligha léptetik elő, és előléptetés nélkül esélye sincs Angilberct ellen. Vagyis a helyes megoldás a tények egy részének az elhallgatása, mondjuk így:

 

A jellemző fegyverek az Ómagyarországon már az anti segédcsapatoknál és a polgárőröknél sem használt patronos puskák.

 

Ez jó lesz, benne van a lényeg, de nincs típusszám és semmi sejtetetés. A 11M-Sö-n kívül egy csomó helyi készítésű szir-szart kivontak a közvetlen hadrendből a különböző átfegyverzések során. Bár egyszer látott egy polgárőr felvonulást, ott még Átkerülés előtti fegyverek is voltak (hogy lőszer hol akadt hozzá az egy másik kérdés, valószínűleg sehol). Ez viszont egy hivatalos jelentés és hivatalosan a Polgárőrséget is felszerelték a 32M-P pukkancsokkal, a Vág-völgyben legalábbis így volt.

 

Alacsony számuk miatt a tűzfegyverek elsősorban kiegészítő fegyverek, melyek eseti támogatást biztosítanak és az ellenfél morális megtörését szolgálják.

 

A morális megtörés jó szó, a vegyes század ugyan felderítőnek minősült, de azért, amikor a Kárpátok túloldalán kellett fehér lepedőbe csavarva akciózni, azt bármelyik buzogányos megirigyelte volna. A Gespesnter-Kompanie azért ügyesen megalapozta a hírnevét a határ mindkét oldalán (persze csak a közvetlen környezetében, mert egy aljadék antikból álló vegyes század Esztergomban egy nullától százig terjedő skálán valahol mínusz ötven körül tanyázott, a legjobbak esetleg mínusz tíznél). Morális megtörés, mintha lenne másmilyen, bár még ezek a régi sörétesek is jók voltak gerinctörésben is.

 

Az alkalmazási mód az ún. mobil tüzérség jellegű feladatkörben leírtaknak megfelelő (lásd Taktikai Kézikönyv…

 

Óh baszki, hogy olyankor nincs kéznél ez az ócska ágylábnakvaló, amikor egyszer kéne. Csillagnavigáció, Három testőr Afrikában… a rádiós kódkönyv, Turul jelenti, hogy ez minek van itt? Megvan Taktikai Kézikönyv

 

… 114 oldal). Nagy fegyelmet igénylő taktikai elem a pajzsfal megnyitása és az így keletkezett résen át leadott lövések. Ez legfőképpen az ellenséges roham megtörésére alk…

 

- Helló Főnök! – esett be a sátorba a térképész, a két nappal ezelőttihez képest szerencsére az ajtón át

- Helló Héraklész. Részegnek látszol.

- Azt hiszem azért, mert totál berúgtam. Mennyire tudsz latinu?

- Mert?

- Mer belémkötött egy köcsög buzi rhómai. Asszem idejön. Egy fejjel alacsanyabb nálad. Meg kéne verned. Latinul.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4313290425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása