Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Anya választása 1.

2017.10.25. 10:00 | szs. | 2 komment

Címkék: triumpathor Anya választása

 (Triumphator írása)

navegre.JPGA mai gyerekek olyan korán érnek. Olyan hamar eltanulják a felnőtt viselkedési szokásokat, a manírokat, a gesztusokat, és persze azokból is először a lehető legközönségesebb, legdurvább, legbarbárabb dolgokat. Hol van az ő kis lángvörös hajú, vékonycsontú, egyvégtében ölbe mászó, ujjszopó kisfia, akinek csodájára járt a fél falu? Hová lett a csibészes mosoly, amit anyja szelíd korholására szokott felvillantani, tudván, hogy az felülír minden szándékolt anyai szigort? Vagy a durcás szemöldökráncolás és haragosnak szánt toppantás, amikor valami neki nem tetsző szabályt kellett volna tiszteletben tartani, és ami csak arra volt jó, hogy szülei hangosan nevessenek és végül a gyermek is feledve minden baját velük együtt kacagjon?

Ezek a gondolatok jártak a fejében, miközben nézte a nyugodt, álomtalan alvásba merült fiúkat, akiknek hosszúra növesztett, de szoros varkocsba font haja a mécsesek imbolygó, halovány fénye mellett, ha lehet, még vörösebbnek tűnt. Álmukban megint kisbabának látta őket, amint lábaikat felhúzva, arcukat a mély párnákba beletúrva békésen szuszogtak. Erika szinte hangtalanul sóhajtott, lehajolt, szükségtelenül megigazította a gyerekeket amúgy is kellőképpen védő prémtakarót, majd hangtalanul kiosont a szobából.

- Alszanak – mondta halkan az asztalnál ülő nagydarab férfinak, aki erre maga elé mormogott valamit, de a szemét fel sem emelte az újságból. Csak az asszony kezének érintésére kapta fel a fejét. Ez az érintés még évek múltán is varázsütésként hatott rá, mintha a nőből egy láthatatlan energiahullám árasztaná el a testét, bizseregtetné végig a gerincét és szikráztatna fel – leginkább pajzánabbnál pajzánabb – gondolatokat az agyában. A nő keze szinte súlytalanul pihent a vállán, ujjbegyei alig érezhetően simogatták, de Egon ennyiből is érezte Erika egész lényét. Aztán az asszony fogása keményebbé, már-már kellemetlen szorítássá vált, körmei kezdtek fájdalmasan belehasítani a bőrébe.

- Drágám – szólalt meg végül dörmögve és lefogta az asszony kezét. – Nem én tehetek róla, ne engem fojts meg…

Gyorsan megfordult és az ölébe kapta a nála jóval könnyebb nőt, hogy aztán arcát annak nyakába fúrhassa, ahol a vörös haj alatt mindig különösen intenzív volt az az illat, amitől egy pillanatra elfelejthette a körülöttük állandósult tébolyt, a felfoghatatlan, a megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlannak tűnő, ugyanakkor nagyon is kézzelfogható, kegyetlen és kikerülhetetlen valóságot. A rémisztő, rideg valóságot, amely még most, lassan kilenc év után is olyan letaglózó volt, hogy a jeges pánik satuként szorította össze a mellkasát, ha hagyta gondolatait elkalandozni és nem a napi teendőire koncentrált. Azokból pedig eddig nem túl sok volt. Volt másodpilótaként csoda, hogy túlélte az első heteket-hónapokat a barbárok között, az pedig hogy most, kilenc évvel később itt ül, egy, a lehetőségekhez képest minden elérhető kényelmi berendezéssel ellátott, vert falú, nádtetős házban, az ölében egy – a szkíta őslakosok szerint valódi – istennővel… Nos, az már a csodán is túlmutatott.

- Tudom – mondta morcosan az istennő. – De akkor is… Még csak nyolc évesek múltak! Legalább velük mehetnénk…

Egon nem szólt semmit, csak súlyosan sóhajtott. Nem volt kedve a hónapok óta imamalomként újra és újra elhangzó mondatokhoz. Nem akart ismét belegondolni abba, hogy legalábbis egy darabig nem fogja látni a fiúkat. Nem akarta megint átélni azt a rémületet, tehetetlenséget és kiszolgáltatottságot, amikor megtudta, ősszel elviszik őket a központi területekre, valami bentlakásos iskolába, ahol megkapják azt a képzést, amire a kormány szerint szükségük volt.

***

eger1.JPGA kormány szerint, ami számára, a közép-európai szerencsétlenkedéshez annyira hozzászokott, alattvaló státuszú állampolgár számára, felfoghatatlanul hatékonyan és akadálymentesen hálózta be alig pár év alatt szinte az egész Barbarikumot, azaz a Duna-Tisza közét. Először ugyanis a katonák jöttek. Éppen időben, mert a repülőszerencsétlenség túlélőinek már nem sok volt hátra, hiába élvezték akkor már 3 éve a helyi katonáskodó réteg viszonylagos védelmét. A megszokott életmód hirtelen feladása, a nélkülözés, a fizikai megpróbáltatások és a lelki nyomor rövid hónapok alatt végzett volna velük. A helyiek fanatikus lóbolondok voltak, csak ennek köszönhető, hogy a Duna túlpartján élő lótenyésztő keltákon keresztül valahogy eljutott a hírük Esztergomba, ahol mentőexpedíciót szerveztek: a repülőgép roncsainak felkutatására és a még menthető technika lefoglalására… A túlélők inkább csak nyűg voltak, felesleges teher, akiket szállítani, ellátni és gyógyítani kellett volna. Nem is nagyon akartak velük vesződni, csak a katonákkal együtt érkező misszionárius állhatatossága és személyes kapcsolatai terelték az eseményeket jóval túl egy mentőexpedíció határain.

Tehát megérkezett a hadsereg a műszaki megsemmisülés küszöbén álló járműveivel, melyek láttán azért a szkíta előkelők még vonakodó tagjai is hinni kezdték, hogy bizony az isteneik vagy legalábbis közvetlen küldöttjeik érkeztek meg hozzájuk és maradék ellenszenvük is elszállt az idegenekkel szemben. A repülő roncsai közül ekkor már a könnyebben mozdítható és a jövőbeni felhasználás leghalványabb reményével is kecsegtető darabokat Egon irányítása alatt megpróbálták kimenteni és a lehetőségekhez képest megőrizni vagy felhasználni. Ezt most mind elvették tőlük és hosszú menetoszlopba szerveződve, társzekerek és mindenféle gépjármű segítségével elszállították a Dunántúlra. Ugyanígy jártak el a ronccsal is, szinte az utolsó csavarig összeszedték a darabjait és elvitték az egészet magukkal. A túlélőket viszont, akik a katonák felbukkanása és a tőlük hallott hihetetlen történet – az Átkerülés – hatására, ha lehet, még nagyobb sokkba estek, mint amikor magukhoz tértek a zuhanás után, nem vitték magukkal.

Következő rész

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7213073816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2017.10.25. 13:01:48

Mindenki 9 evvel idosebb lett, nem csak a szerencsetlenseg tuleloi ;)
süti beállítások módosítása