Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

A bátor Oroszlány

2008.11.13. 20:56 | Gador | 33 komment

Címkék: fegyver kelták gador

A Sacco di Esztergom óta nagyon mozgalmas napjaim vannak. A Lövészdandár parancsnokával, egészségügyi főnékével arról tárgyaltam, hogy akkor milyen igényeik vannak az egészségügyi szolgálat megerősítésében, amikor egy igencsak ideges százados jött jelenteni:

- A felderítőink ellenséges csoportosulásra bukkantak, Környe irányában folytatva erőszakos felderítést. A kiküldött alegység ellenséges épületekre bukkant, majd dél felé haladva harcérintkezésre kényszerültek. Jelentésük szerint három sérültjük van, azonban a visszavnulások útját elvágták. Csapaterősítést kérnek. Az ellenség ereje körülbelül 5-800 fő, lóvontatású szekerekkel támogatva. Az általunk okozott veszteségeket megközelítőleg 100-150 főre becsülik.

No, ettől mindenki igencsak magas vérnyomásos állapotba került, már csak azért is, mert a dandár jelentős része nem volt itt! Egy részük Esztergomnál, más részük a megye déli részén látott el biztosítási feladatokat, illetve készült a közelgő bevetésekre. A 16 páncélosból is csak négy volt itthon, az M-készletet még mindig nem sikerült feléleszteni, és személyzet sem volt hozzá.

A reggeli légifelderítés (egy fényképésszel felszerelt mezőgazdasági gép) adatai még nem futottak be, ugyanis a civil fényképész kénytelen volt hagyományos technikával dolgozni. Ám a jelentése, a képei pont jókor érkeztek, mert megerősítették a kelta táborok létét. A parancsnok nem volt ijedős fajta, Albert is maximálisan megbízott benne. Rögön intézkedett, hogy készüljenek egy megelőző csapásra. Nekem felajánlotta, hogy elkísérhetem.

Bevallom, nem értettem, hogy ezt a felajánlást miért teszi, hisz egy civillel – hiába végeztem én is a Nemzetvédelmin, civil szak az civil szak – mindig nehezebb a katona helyzete. Talán hallotta, hogy nem vagyok egy ijedős fajta, vagy így akarta biztosítani, bizonyítani, hogy az igényeikért teljesítenek is, mindenestre elég hamar az egyik BTR-ben találtam magam. 
 

Harckocsi-fedezettel megindult a körülbelül két századnyi erő. Végre megvolt az engedély Könye rendes biztositására is, az elmúltidőszakban többször is jelentettek a településről, hogy a kelták kerülgetik őket. Elég rossz helyen voltak, ugyanis ez volt az utolsó/első civilizált település a barbárok felé.

Sajnos a részletes eligazításnál nem voltam ott, más dolgom akadt. Telefonon iderendeltem a megyei TBE-egységet. Ezeket a Tömeges Baleseti Egységeket elvileg arra találtuk (a madridi robbantások után), hogy ha valami súlyos, nagyobb számú sérülttel járó esemény akad, akkor a helyszíni mentéskor legyen elég felszerelés, mert ugye a szimpla mentőegységek eléggé korlátozott képességűek. A kelta betörések eddigi tapasztalatai alapján sok-sok sérültet kell ellátnunk. Most pedig fennáll annak a veszélye, hogyha az ellencsapás nem egészen a terveink szerint alakul akkor Tatabánya az ölükbe hull! Egy ekkora fiaskót nem viselne el az MVB!

Mát csak ezért is reméltem, hogy most rendesen megkapják a magukét a barbárok!. Még mindig magam előtt látom annak a sok szerencsétlennek a meggyalázott, megcsonkított testét! És ha Csilla is… 
 

A paracsnok gyanította, hogy a Környe alatt egy nagyobb kelta csoportosulásra, település lapul. A mai légifelderítés fotói alapján Tatabányát kisebb-nagyobb megszaktással nagy erdőségek eszik körül. Arra még nem volt mód, hogy azt felderítsék, hogy ezek az erdőségek megkorra kiterjedésüek, bár erre még a tél beállta előtt biztos, hogy sor fog kerülni… ugyanis az embereknek valamivel fűteniük kell..   

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.A menetbiztostó jelentése arra kényszerített bennünket, hogy a teljes csapásmrő erő tegyen egy gyors kitérőt az egyik út menti tanya irányába… Ugyanis a mi drága jó keltáink meglátogattak a tanyát, amit senki nem élt túl. Még az alig 10 éves kislányokat is megbecstelenítették… A parancsnok jól számított, mert a fiúk ennek hatására még jobban égtek a vágytól, hogy keltával találkozzanak! Siettek is rendesen!   

Az én egységem a felderítőinket szorongató csoportot lepte meg, de nagyon, mondhatni átszaladtunk rajtuk. Ezt szó szerint kell érteni… A tőlünk jobbra küzdőhárom BTR a felderítők által először jelentett sárkunyhóval futott össze. Rádión keresztül hallottam az élménybeszámolókat, ahogy most mi tettük majdnem ugyanazt a kelta falucskával, mint amit azok a falusiakkal tettek. Gyakororatilag mindenre lőttek, vagy ráhajtottak, ami élt és mozgott.   

A parancsnok utastására beljebb hatolt mindhárom ék. Három-három BTR-T72-es alkotta ezeket az ékeket, amiket egy biztostó-tisztogató erő követett a maradék T72-essel, illetve a BTR-ekkel. Két BTR-t Környén hagytunk tartalékban.

Az újabb, rádiós összeköttetésben kapott légifelderítés jelentése szerint keletről és nyugatról erdős terület vette körül nagyjából azt a területet, amit az átkerülés előtt valaha Oroszlány városa terült el. Ez egyértelműen kelta-vidék volt, teli sárkunyhokkal, meg szekértáborokkal, ménesekkel, mindezt rendszertelen halmazokban… Ez egy kicsit nehézkessé tette a dolgunk – mert az az volt, hogy szórjuk szét a tábort. Talán nem is egy tábor volt.

Szerintem kicsit gonosz húzás volt a részünkról, hogy az erdőt gyújtólövedékekkel lezártuk, magyarán felgyújtottuk. A megjelenésünk,a fegyverzet hatalmas kavarodást okozott, amit a tűz csak tovább fokozott. A legalább 4-5000 fősnek jelentett telep már attól lángra kapott, ahogy a menekülők vagy a járműveink a tábortűzeiket szétkotorták.

De ez már nem torpantotta meg a parancsnokot, csak tovább erőltetette az előrenyomulást! Bár nagy erőfeszítésekre nem volt szükség – a sohasem látott tankok puszta látványa elég volt a győzelemhez. Azért egy-két lövést is megeresztettünk. Huh, egy T-72-es lövése tud ám szépen szólni! Az egyetem alatti lövészet is nagy élményt jelentett, de, így élőben, élő célpontok ellen…  
 

Egyeten izgalmat talán az közl ezer fő kelta gyalogos-lovas roham jelentette, ami a balszányunkat érte. Valósznűleg ez is egy bátor hadfi szervezése volt, mint az amit a Sacco di Estergomnál is átéltem. Azért bátrak és kemények ezek a kelták.

Ez az üközet sem tartott hosszan – a géppuskák most tovább öltötték ki halálos nyelvüket, így a kétségbeesett roham hamar összeomlott, leleményes sofőrök pedig új sportban mérték össze magukat: ki tudd több keltát… hatástalanítani… Nem nagyon nézték, kin mennek át. Házon, szekeren, emberen mindegy volt…

Bár a Sacco emléke élénken élt bennem, és Csillának is miattuk veszett nyoma, de azért kezdett kicsit sok lenni az a massza, ami a kerekeinkre tapadt: vér, könnyek, bor és sör szürreális keveréke. A parancsnok azonban alapos munkát várt el embereitől.

Kezdtem besokalni,nekem ez a mészárlásmár kicsit sok volt a jóból. Jeleztem a parancsnoknak, hogy nem ártana pár foglyot ejteni, meg kicsit takaréoskodni az üzemanyaggal, lőszerrel. Egyre-másra fordultak ugyanis vissza a kittikadt üzemanyagtartályú BTR-ek tankolni. (Amúgy se voltak rendesen feltöltve.) A paracsnok értette a dolgát, már két kocsinyi foglyot küldetett hátra, mikorra én szóltam neki. Végül visszavonultunk, lángokat, romokat és holttesteket hagyva magunk után. Győztünk... 

Annyira mégsem éreztem jól magam tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr54767807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2008.11.14. 10:28:37

A firefox kicsit problémázik a képekkel (beleírja a megjelenített kép mellé szöveg közé, hogy a képet nem tudja megjeleníteni)... csak nálam van baj? :(

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.11.14. 10:38:36

Az első két képpel nekem is ez a gondom. dolgozunk a hibán - bár egyelőre nincs megoldás. IE-vel egyébként még rosszabb a helyzet...

bz249 2008.11.14. 10:40:18

Hát egen IE-vel nagyon rossz... firefoxszal nem vészes, de azért rontja a mű maradéktalan élvezetét (vagy hogy kell ezt mondani) ;)

Szakyster 2008.11.14. 10:43:12

Azért én Drukkolok, hogy Csilla épségben előkerüljön

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.11.14. 10:47:41

Probelem solved! :)
Csilláért én is izgulok!!!

bz249 2008.11.14. 10:50:37

Mit eszik egy ilyen BTR, T-72...stb? Át lehet állítani pálinkára, fagázra, napraforgóolajra...akármire vagy csak olajszármazékot lehet belenyomni?

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.11.14. 11:06:36

Talán korai volt az öröm a kép-problémánál...

A BTR fogyasztása műúton minimum 50 liter, terepen akár ennek a háromszorosa is lehet 100 kilóméterenként.
A T72-es, bár szinte mindennel elmegy, 200 liternél nem adja alább, akár 500at is benyakal...
Szóval esznek a drágák rendesen, még jó, hogy szinte mindent: benzint, pakurát, hígítót, páleszt, bár ez utóbbi túl drága és értékes ehhez... :)

Theobroma · http://hazugvirag.blogspot.com 2008.11.14. 11:33:34

Miért lett Környéből Oroszlány? :(

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.11.14. 11:37:47

Könyéből nem lett Oroszlány. Könye még átkerült, Oroszlány már nem. A kelta település főleg Oroszlány mai területénél helyezkedett el.
Könye pont ezért volt nehéz helyzetben, mert a közvetlen szomszédságában volt egy nagy telep. Most már csak volt...

bz249 2008.11.15. 15:37:02

A tábort átkutattátok? Mert korábban ugye volt róla szó, hogy élelmiszer problémák vannak... a kelták meg gondolom csak raktároztak valamit a télre, amire jelen helyzet szerint nem valószínű, hogy szükségük lesz.

Szintén hasznos lehet a kaja egy másik szempontból is. Nemcsak az átkerült területeken, de az egész mostani Magyarországon alig van félvezető ipar és erről a szintről legalább 50 év az ómagyar fejlesztésű laptop (de csak akkor, ha addig elindulnak a fejlesztések, amíg van olyan ember aki érthet ehhez) és min 10 év valami kielégítően működő analóg erősítő.

Szóval el kellene kezdeni begyűjteni a lakosságtól a korszerű (és kevésbé korszerű) elektronikát (tartaléknak és alkatrésznek), viszont a benzin problémák tapasztalatai alapján szerintem okosabb lenne ha a VB kaját és/vagy tüzelőt ajánlana fel a mobiltelókért, plazmatévékért... stb. Ez így mindenkinek jó bolt, mert a kaját a keltáknál is lehet találni, de akár egy sima 56 ohmos ellenállást már nem hinném.

Szakyster 2008.11.15. 15:50:58

50 év alatt ómagyar laptop esélytelen, még ha tervek, és technológiai leírások maradtak, akkor is. Amugy igazad lenne, de szerintem a benzinbegyüjtést sem lehetett egyszerű megszervezni írógépekkel és biciglis futárokkal, ráadásul sok embert is igényelne. A lakosság ellenszegüléséről már nem is szólva. Persze ez csak az én véleményem, a VB elnöke dönt, de én hasznosabbnak látom pl a gyógyszer-rekvirálásokat...

bz249 2008.11.15. 16:41:43

Nem begyűjtésre gondoltam, hanem a népektől megveszik az amúgy jelen helyzetben semmire sem jó, LCD tévét mondjuk 5kg szárazkolbászért meg 6kg tüzifáért. És az ebből kiszerelt elemekkel mondjuk két évvel tovább életben lehet tartani az EKG-t a kórházban. Persze ezt ésszel kell csinálni.

Az elektricska cuccok begyűjtése szerintem azért kellene, hogy nagy fontosságot kapjon, mert ilyeneket baromi sokáig nem lehet majd gyártani és ha az első két évben a szakszerűtlen tárolás miatt (márpedig mindenki ki fogja b.ni a kert végébe, mert semmire se jó) tönkremegy, akkor a katonai, egészségügyi...stb infrastruktúrát csak sokkal alacsonyabb színvonalon lehet fenntartani, mert nem lesz pótalkatrész

Gyógyszergyár viszont ha jó tudom van... szóval az hosszútávon nem lesz akkora probléma.

Véleményem szerint a VB-nek hamarosan el kell gondolkodnia, hogy:
- milyen technológia színvonalat lehet elérni a megmaradt területek infrastruktúrájával (a 1930-1950-nek komolyabb gond nélkül működnie kell, 1970 nagyobb erőlködéssel és ahhoz minél előbb meg kell szervezni a műbenzin és műgumi gyártást)
- ehhez milyen nyersanyagbázis kell (szóval mit kell megszállni a Kárpát-medencében :D )
- hol kell a technikát emberi munkával kiváltani, és milyen formában (ideiglenesen akár kényszer és rabszolgamunka is... a kelták nem hinném, hogy aláírták a genfi jegyzőkönyvet)
- milyen hosszútávú tudományos és technológia fejlesztésekre van lehetőség (ilyen emberek lajstromozása és kivonása a mezőgazdaságból, milyen iparágakat kell beindítani, milyen iparágnak kell a termelési kultúráját, ha alacsony szinten is, de megőrizni
- a pénzrendszer újraszervezése, mert a régi papírforint nyilván nem maradhat (előbb-utóbb azért remélem csak kialakul valami piacgazdaság féle)... és erre a kevés emberre lehet megoldható a nemesfémalap (a volt/leendő bányavárosok nincsenek messze)
- kereskedelem az ókoriakkal, milyen árut lehet eladni; nyilván abszolut haszontalant célszerű választani, ami nem indít be semmi technikai robbanást: üveg, porcelán pl. vagy rádióvevő (olyan nagy a technológia különbség, hogy semmi értékelhető fejlődést nem fog okozni)

huh ez kicsit hosszú lett, lehet inkább dolgoznom kellene :D

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.15. 19:22:34

Ez akár egy javaslatcsomagnak is elmenne a MVB középtávú cselekvési tervének vitáján. :) Hm, lehet, hogy el is megy. ;)

Szakyster 2008.11.15. 23:21:37

Azért remélem, annyit megörzünk a civilizátságunkból, hogy bár nagyon csábító, nem alkalmazunk rabszolgamunkát (vagy finom erőszakkal való rávezetést az ingyen munkára)
Amúgy szvsz hosszútávon a mikroelektronikát el lehet felejteni. És sajna akármennyit is raktározol el, 30 év mulva nem lesz egy működő laptop, zsebszámológép, digitális fényképezőgép, és semmilyen digitális eszköz. Ugyanis ezek nemigazán javíthatók. Viszont a klasszikus elektronikai dolgok visszajöhetnek (lámpás rádió, stb)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.16. 00:28:04

Ha nem használják, egy új laptop vagy egyéb hasonló kütyü mennyi ideig marad működőképes? (Pl. boltokból lefoglalt cuccok.)

Szakyster 2008.11.16. 08:57:12

A laptopnál/mobiltelefonoknál az aksi a legrosszabb: 2-3 év tökéletes nyugalom után gyk használhatatlan lesz. Egy cd- dvd lemez élettartama 5-10 év. Modern processzorok tökéletes nyugalomban légritka/pormentes/páramentes/ térben, és leárnyékolt (ólom) szobában kb 20 év alatt 45-60%-a valamilyen hibát fog tartalmazni. (ne kérdezzétek, hol olvastam). Wincsesztereknek a lemágnesezési idejét nemtudom, de nem hiszem, hogy 15 évnél tovább tart. A vicc az, hogy régebbi eszközök tovább bírhatják, egy p2-es gép pl nagyobb esélyel fog működni :) Minden csúcskategóriás elektronikai eszköz nagyon sérülékeny, akár egy peches kozmikus háttérsugárzás-részecske, egy napkitörés tud olyan apró hibát tenni bele, hogy hibázni fog :)

Szakyster 2008.11.16. 09:03:49

Juteszembe: flash kártyák, pendriveok ha nincsenek használva, minőségtől függően 3 hónap/2 év alatt törlődnek.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.16. 09:20:34

Hm, ez ciki. Akkor rosszul is írtam az rpg.hu-s novellában, ott simán laptopon elemezgették a felvételeket jó negyven év múlva...

Szakyster 2008.11.16. 10:21:48

Hát, talán a speciális/katonai laptopoknak nagyobb a túlélési esélye. De az tuti, hogy abban a novellában szereplő laptop nagy érték lehet, igazi ritkaság lehet.

Don [quote] · http://jatszom.extra.hu/ 2008.11.16. 12:19:13

szerintem viszont először az alap dolgok oktatása a fontos. például az ács-ság, mezőgazdaság.

bz249 2008.11.16. 15:22:13

Szerintem is az alap dolgok helyreállítása a legfontosabb... szóval a legtöbb népnek bezony el kell menni krumplit kapálni :)

De a csúcstechnika mentését is gyorsan el kell kezdeni, hogy legalább addig működjön, amíg valahogy kiváltható. Plusz egy kevés (100-1000) ember részvételével el kell kezdeni a civilizáció újragondolását. És azért az átkerülteknek előnye is van: nem kell törődeniük a környezetvédelemmel és a nyersanyagok kifogyásával, mert egyelőre kevesen vannak.

Don [quote] · http://jatszom.extra.hu/ 2008.11.16. 16:30:01

tényleg, akkor a nagyon alap, és a nagyon csúcsmodern dolgok kellenek, a többik nem?

és a környezetvédelemmel igenis törődni kell, egy-egy vegyszer miatt egy egész folyó mehet tönkre...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.16. 17:11:42

Valószínűleg ilyen helyzetben, legalábbis eleinte, a környezetvédelem másodlagos szempont lesz, bár az is igaz, hogy kevés dologgal tudnak nagyon szennyezni - de az erdők megritkítása már meg is kezdődött. :) Viszont középtávon, hosszútávon meg mindenképp ott lesz elrettentő példának az, amit abban a történelemben művelt az emberiség a Földdel, ahonnan kiszakadtak, és hátha szorul annyi józanság az emberekbe, hogy másodszor már jobban csinálják. (Pl. egyfajta szimbiózisban is lehet élni a természet erőforrásaival, nem csak kihasználni, átszabni és utána harcolni ellene - pl. Tisza szabályozása.)

bz249 2008.11.16. 19:22:24

Szóval szerény véleményem szerint:

alap dolgok (pl. mezőgazdaság): sok emberi munka kell hozzá, de (tekintve, hogy nem valószínű, hogy fejlett banki és biztosítási szektor lesz a jövőben) az lesz, végső esetben némi bennszülött segítséget is lehet szerezni

krumplit kapálni "valamilyen szinten" nem akkora idő megtanulni, ezért ezt csak el kell dönteni... föld van bőven, ember van, ezzel max az első egy két évben lesz gond

közepesen fejlett dolgok (pl. elektromos áram, műtrágya, fémipar): amikhez ipar kell, de vagy már eleve van (éljen a MÉH telepek országa) vagy pár éven belül kiépíthető a meglevő anyagból...

itt a környezetvédelmet és a nyersanyagokat abból a szempontból értettem, hogy nem kell sokat tökölni a hatékonysággal... ha kétszer annyi fát használ, hát kétszer annyit fog; elég, ha működik, mert középtávon bőven van minden
ennyi emberre. Amint felállt az új rendszer onnantól már lehet és kell is környezettudatosabban viselkedni

csúcstech (mikroelektronika, speciális gyógyszerek, tankgyártás): amit a jelenlegi ipari bázison belátható ideig nem lehet gyártani

itt ami a lényeg, hogy korlátozott készlet van... ahol fontos, ott minél tovább fenntartani a működőképességet (az alkatrészek begyűjtése), megoldani a helyettesítést a köztes időben és felkészülni az 'újrafelfedezésre'

ja a legfontosabb szempont, ha véletlenül éppen az átkerült területeken lettem volna, nehogymá kemény fizikai munkára osszanak be az úri tudományos meló helyett :P

szóval mindhárom rétegnek meg lesz a maga problémája és kíváncsian várom, hogy alakul a gazdasági vonal

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.11.16. 21:07:08

Gondoljatok Kubára!
Igaz, ott jóval fejletlenebb volt az embargó bevezetésének pillanatában az infrastruktúra, de szépen megoldották a dolgot, és élhető életet teremtettek!
Az öreg autókat karbantartják - igaz, ez a mai modern motoroknál már macerásabb. Az egészségügyük pedig igazán irigylésre méltó! Igaz, kevés a gyógyszer, legalábbis a modern, de nem ez a döntő. A gazdaság is inkább a politika miatt nem olyan erős...

Szakyster 2008.11.16. 21:33:23

Amugy vicces, hogy pl egy régebbi autót könnyebben karba lehet tartani minimális iparral (pl egy ifát, vagy egy skoda favoritot) mint egy modern, elektronikával agyontüzdelt 8 évre tervezett autócsodát :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.16. 21:38:09

Majd rakunk ki ómagyaros hirdetéseket is, ha már kaptunk ilyen ablakot. Pl.

"Jó állapotú egy éves Audimat Trabantra cserélném, különbözet megfizetésével is..." :)

Don [quote] · http://jatszom.extra.hu/ 2008.11.20. 17:09:27

"A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket!"
helyett
A magyarok suhanó vasaitól ments meg Uram minket!
lesz fohász. Vagy lett? Erre milyen igeidőt kell használni?

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.11.20. 17:56:26

Valószínűleg lett - csak még nem beszélni kelta nyelvet! :)

mnandy 2008.11.20. 19:52:36

Másik posztban már egyszer megpróbáltam elsütni:
omagyar.blog.hu/2008/11/18/kitekinto_a_csertenyi_jelentes_masodik_resz?fullcommentlist=1#c3998112

... ab Ungerorum nos defendas Ignisis.

Most latinos kollégával konzultálok éppen, az eredeti így volt:
"Ab Ungerorum nos defendas iaculis!"

Végülis, az az Appenin-félsziget nincs is olyan messze, és a két érdekszféra előbb-utóbb összeér. Persze, az, hogy ezt a "suhanó" vasat mi Ignisnek hívjuk, az nem tudom hogy mennyire fogja meghatni a jó rómaiakat. Ráadásul az ignis szó az ő nyelvükön az alábbi jelentésekkel bír:
tűz, hevület, tűzpóba, lángolás, lángcsóva...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.20. 20:38:47

Mi köze az Ignisnek a vashoz? :)

mnandy 2008.11.20. 21:06:58

Don [quote] írja, hogy a magyarok suhanó vasaitól... stb. Az Ignis egy fémdarab, ("vas"), ami suhan. Bár a rossznyelvek szerint alufóliából van, de én ezt nem hiszem.. :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.20. 21:18:38

Én járok rendszeresen a Suzuki gyárba. :) De a vasról nem feltétlenül az Ignis jutna eszembe - mindezt úgy, hogy nekem is régebbi Swiftem van és nem félek használni.
süti beállítások módosítása