Innen indult

2008. október 25-én Komárom-Esztergom megye egy része arra ébred, hogy az ókori Kárpát-medence veszi körül őket. A blog szerzői a múltba sodródva próbálnak élni és túlélni. Levél nekik: atkerulesKUKACgmail.com

Olvasnivaló

Kommentek

Web II



free counters


Címkék

2évad (64) 6evesOM (3) Á.u. 50-es szkíta felkelés (6) airport280bc (3) albertizmus (5) alexandria (5) állat (11) angyali (3) anyagtudományi intézet (2) Anya választása (3) átkerülésnap (1) Áu20 (2) az átkerülés lovasai (38) balaton (1) beteg (11) brennus (4) bz (1) bz249 (36) cian (8) corpus (19) család (17) csentőfa (26) csentőfaitúszharc (4) csk260 (1) drazsé (2) druida (2) égbőlpottyantott (8) eomagyarorszag (5) esztergom (27) evadvaro (3) farkasrolandsaga (2) fegyver (39) fiume (9) fiumeévad (24) fórumposzt (4) franciák (1) gador (25) Galliaiháború (4) gellérthegy (10) ghery (31) gheryévad (9) háború (15) hajó (2) Halmai (6) hamilkar barkasz (1) Hannibál a kapun belül (11) harkaly (7) hellókarácsony (1) hirdetés (2) hírek (24) hirsarok (86) hirsarok au2 (7) horánszky (9) ibéria (2) iskola (8) Isztria (11) jatek (5) katonadolog (6) kelták (56) kindle (2) kitekintő (36) kölyöktomi (4) könyv (15) kovácsgusztáv (6) kritikarólunk (2) laza (2) lázadás (16) love (6) maggoth (1) megtörők (1) mezőgazdaság (3) minisorozat (10) morgolódó (3) munka (6) nemfikció (36) novella (9) őkisátkerültek (3) ómagyarország lángokban (78) ÓML2 (12) ómr1 (4) operation iulia (4) palyazat (4) passer (1) polgárőr (10) politika (6) promó (1) r!t (1) rajz (1) rendőr (9) repülő (4) róma (16) rómaikövetség (18) sacco (4) sport (1) sütőbalázs (4) szavazás (4) szentendre (5) szerepjáték (6) szereplők (1) szerzők (11) szinfalmögé (1) szkíták (3) szs (34) t1gris (25) találkozó (4) tát (2) távközlés (3) technológia (6) teddybear (11) tekercsraktár (19) térkép (1) triumpathor (47) tudomány (1) uránsaga (8) vallás (12) védelemigazgatás (32) vegleg atkerulve (10) vers (1) videó (2) vigyazó szemetek (4) vinitor (25) vitezkapitany (21) wiki (9) zsidók (3) zsozsóbácsi (1) Címkefelhő

Esztergom, virágváros

2008.11.17. 20:52 | szs. | 14 komment

Címkék: munka esztergom kelták szs

Reggel korán levonultunk apósom családjával együtt a főtérre. Szép, napos idő volt, bár elég csípős hideg. Zsombort beöltöztettük rendesen, a babakocsi alját meg teleraktuk mindenféle elektronikus kacattal, régi mobilok, a padlásról levadászott P1-es gép, kisrádió, sógoraim kinőtt videójátékai, jutott belőle a hátizsákokba is bőven. Apósom egy talicskán hozta a régebbi tévét, ami helyett tavaly karácsonyra vettek egy rendes nagyképernyőset, teljesen működőképes volt, csak a távirányító néhány gombját tüntette el anno valamelyik gyerek. Azért beraktuk mellé azt is. (Mindenféle elektronikus cuccot be lehetett váltani extra dolgokért, helyszíni felbecsültetéssel.)

A téren már ment a reggeli helyezkedés, bár már nem volt olyan könyökharc, mint eleinte, már az ügyeletes polgárőröknek is csak néha kellett odalépni. A szociális gondozók utánfutós biciklijeit is simán előreengedték, ők hordják majd ki a fejadagot azoknak az időseknek és mozgássérülteknek, akik felmentést kaptak a jegyzőtől. A többiek sorakoznak. Az elektronikus átvevő a kocsmába tette a székhelyét, napközben egy csomó embert kellett kitessékelni, aki nem hozott semmit, csak megörült neki, hogy nyitva látja a fájóan régen bezárt ajtót. Olyan is volt, aki egyenesen sörre akarta becserélni a hozott cuccait - a pár első szemfülesnek sikerült is. Aztán végesnek bizonyult a készlet.

Eszter közben azt játszotta, hogy hányféleképpen tudja körülírni azt, hogy majd vigyázzak magamra, kicsit már kezdett idegesíteni. Nem az aggódása, hanem inkább az, hogy nem tudtam semmi okosat se felelni. Eszembe jutott a nagymamám (akinek holléte pillanatnyilag értelmezhetetlennek tűnt), aki folyton azzal szekált, hogy miért nem eszek eleget - ő is csak akkor hagyta abba, amikor kifejtettem neki, hogy az emberek többségéhez hasonlóan én sem szeretek éhezni. Jelen esetben Eszternek semmi ilyesféle frappáns dolgot nem tudtam kifejteni.

A teherautó kis késéssel érkezett, a polgárőrök egyből körbe is vették (bár nem hiszem, hogy a mi falunkban megrohannák kifosztás céljából, mint egyes helyeken), először a helyi VB-nek hozott speciális küldeményeket pakolták le, majd a szociális gondozókat töltötték fel, akik egy polgárőr kíséretében nyakukba is vették a falut (van pár néni, aki mindig megörül az egyiküknek, aki a postásbiciklit kapta, nem lehet elmagyarázni neki, hogy elképzelhető, hogy a következő nyugdíjosztásnál valószínűleg már... mindegy.) Végül a lista alapján osztani kezdték a fejadagokat is, már rutinosan ment, szinte alig idegesítette fel magát rajta az ember. Egy külön pultnál a leadott elektronikus cikkekért kapott pecsétes papírokat lehetett beváltani "luxuscikkekre", amik pár hete még álmodni sem mertek arról, hogy egyszer így hívják majd őket. De volt, aki hétköznapibb dolgokat kért, anyósom például még pár liter étolajat szeretett volna kapni, a kisebbik sógorom meg csokit, de csak egy erőteljesebb tockosig jutott.

- A nagytévéért egész jó dolgokat ígért - mormolta apósom, de végül arra jutottak, hogy azért azt mégsem.

Jó sváb módjára (asszimilálódom) kikértem én is a fejadagomat, majd beraktuk Zsombor alá a babakocsiba és érzelmes búcsút vettünk. A biciklimet odatoltam a teherautó vezetőjéhez és jelentkeztem nála. Meg kellett még várnom a bepakolást, ki volt adva, hogy üresen nem futhat semmi, főleg fát és pár zsák kukoricát tettünk fel, a leadott tévéket és egyéb ketyeréket (csupa ósdi dolog amúgy) a hivatalos küldeményeket, egy gyanúsan hosszúkás és hajlékony nejloncsomagot is, amire nem mertem rákérdezni, hogy a kelta hullája-e, de azért igyekeztem a tehertér másik végébe pakolni a kukoricát. Amikor mindent elrendeztünk, befutott a tejszállítmány is, feltöltötték az üresen hozott nagy kannákat, majd odarakták a nejloncsomag mellé. Hurrá. Egomban nem iszom tejet...

Szerencsére hoztam pár gumipókot, feldobtuk a tetőre a biciklimet, majd felszálltunk. Az egyik Kalasnyikovos kísérővel együtt a platóra kerültem, annyira nem is volt vészes, bár ha tudom, hogy rőzsekötegen ülök, hozok valami kispárnát. A hátizsákomra nem akartam ráülni, összetöröm a spájz vésztartalékából kiutalt zabfalataimat. Az őr megdicsérte a szuronyomat, mutatta, hogy neki sokkal rövidebb van, de már üzletel egy haverjával, akinek van eladó rövidkardja. Ha az erdőben meglepik az embert, ér annyit, mint a kala.

Érdekes volt az út. Eddig csak a hegy tetejéről nézelődtünk távcsővel, láttunk pár dolgot, de közelről minden más. A benzinkutak úgy néztek ki, mint valami minierődök, homokzsákmellvédekkel, szögesdróttal, fából ácsolt kapuval, a tízes melletti ÖMV tetején még géppuskafészket is láttam. Könnyű volt alaposan megfigyelni a dolgokat, mert igen lassan poroszkáltunk, pedig a teherkocsi nem volt régi fajta. Kiderült, hogy ez is parancs, mint az üresen futás tilalma. A dorogi Tesco már csak egy üszkös és alaposan széthordott romhalom volt, de benteb se láttam sok ép üzletet. Aminek nem verték be a kirakatát, azt bedeszkázták vagy OSB lapokat csavaroztak rájuk. A templom előtti téren nyüzsgött a nép, ott is fejadagot osztottak. Az őrrel is beszéltem pár szót, régebben volt katona, most újra behívták, azt mondta, hogy pár helyen alaposan képen törölték a keltákat, csak nem beszélnek róla nyilvánosan. Még az se hivatalos infó, hogy kelták. A többség úgy se tudna mit kezdeni ezzel.

A reptéren is komoly őrség volt, itt láttam az első BTR-t, gondolom, vigyáznak a gépekre, abból nincs olyan sok, mint autóból. A rendőrség előtt raktak ki, kérdezték, tudom-e, hova kell mennem. Mondtam, hogy azelőtt tanítottam is az Adalbertben. Tényleg jól jött a bicikli. Adtak egy papírt is, ami a személyimmel együtt érvényes, azzal tudom igazolni magam, hogy jogosan vagyok Egomban.

Furcsa volt a város autók nélkül, sötét közlekedési lámpákkal, bevert ablakokkal, pár helyen gyanús sötét foltokkal a falakon (állítólag pár helyen odavagdosták a csecsemőket is az állatok), kormos tetőkkel és szinte minden sarkon koszorúkkal, fonnyadt vagy fonnyadó virágokkal, fekete szalagokkal, fényképekkel. Később mesélték, hogy a tilalom ellenére minden éjjel kerül ki pár mécses is, amit a polgárőrök eloltanak és összeszednek.

Míg feltekertem a Bazilikáig (kocsival nem volt ennyire fárasztó...), ötször is megállítottak, kétszer rendőrök, háromszor polgárőrök, de végül csak odaértem. A Bazilika környékén a turistabuszok hiányától eltekintve minden olyan volt, mint régen, se virágok, se égett tetők. A Szent Adalbert központ előtti téren újabb BTR őrködött, fent a falon géppuskafészek, a földön szögesdróttekercsek. Aranyos. Újabb ellenőrzés, ezúttal motozás is, még a bicskámat is elszedték, de adtak átvételi elismervényt (kis kézzel firkált cetli, azt írok még az üres helyre, amit akarok...) Egy régi ismerősöm érkezett értem a katonák hívására, az egyik kispap, akit anno nyelvvizsgára készítettem fel, most sokkal beesettebb volt az arca, mint amire emlékeztem, szeme is komolyabban csillogott. Kérdeztem, hogy mi ez a hadi felvonulás itt. elmesélte, hogy az egyház felajánlotta a központot bizonyos célokra, most úgysem szerveznek sok konferenciát, bár egy kisebb társaság sikeresen itt ragadt, valami régi magyar irodalmi összeröffenésről. Majd kiderült, hogy elfogtak pár tucat keltát és itt őrzik őket. (Semmi sem áll távolabb tőlem az egyházfóbiától, de erre az infóra egyből valami alagsori inkvizíciós kamra jutott eszembe, legalábbis egy kósza gondolat erejéig - de mikor megtudtam, hogy kísérőm az egyik kelta gondviselője, egyből elszálltak a rémképek. Valahogy nem tudtam elképzelni szöges korbáccsal a kezében, bár tény, hogy némelyik angol szerkezettel csúnyán elbánt annak idején... :) ) Csak jobb helyen vannak itt, mintha teljesen a katonák kezében lennének, bár nem tudom, hogy megérdemlik-e a jó bánásmódot. Kicsit sok volt a koszorú idefelé.

Horgay százados valami behívott ex-tartalékos lehetett, legalábbis nem tudtam elképzelni hivatásos katonaként. Panaszkodott egy sort, hogy olyan rendszertelenül érkezünk, hogy nem tud semmit sem szervezni, most mondhatja el nekem külön az egészet. Nem tudtam sajnálni. Majd valami dolga akadt, de mielőtt lelépett, megkérdezte, hogy van-e olyan cuccom, amit tölteni kellene. Először nem fogtam fel, hogy a laptopra gondol. Végül adott egy CD-t és mutatott egy konnektort a kopár tanteremben, ahova bevittek. Bedugtam a gépet majd hosszú percekig áhítattal bámultam a töltő zöld kis ledjét. Már egész elszoktam az ilyesmitől. A kísérőm is lelépett, ott maradtam egy visszatért laptoppal és egy CD-vel. Meg pár tucat keltával valahol a mélyben rejtőző szinteken. Odakint meg egy autózúgás és kipufogóbűz nélküli város, a Bazilika kupoláján meg távcsöves puskával mászkáló alakok.

A hasam pedig azt mondta, hogy dél felé jár, de egyelőre nem akartam beáldozni egy zabfalatot se. Most várok. A CD amúgy használhatatlan. Valami Excel van rajta, de Vistás lehet, mert az OpenOffice-om nem nyitja meg. Hát várok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://omagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr29774382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dirky 2008.11.17. 21:12:19

Elektronika híján érdekes lesz majd a szórakozás, ha valamennyire normalizálódik az élet. Áll némi jövő a színház és az élőzene előtt. :-) Arról nem is beszélve, hogy a másik posztban kibeszélt élettartam miatt hamarosan érdemes lenne a csak digitálisan elérhető anyagokat nagykerben papírra menteni. Vissza a kódexmásolós időkhöz, csak most pendrájvról papírra...

Mivel a kétezres technikai színvonal minden téren tarthatatlan, a kultúra amúgy is érdekes változásokon mehet át.A Jövő hírnöke/Postás egyik jelenetében a szereplők éppen színpadon adnak elő valami régi sorozatepizódot. Jó eséllyel ismét előtérbe kerül a szóbeliség, ez pedig érdekes módon azt jelenti, hogy az idősebb korosztály könnyebben hozzá tud szokni a változáshoz. Pár éven belül nem lenne lehetetlen, hogy kiéleződnek a generációs konfliktusok is, de maga a népi kultúra mindenképpen furcsa időszak előtt áll.

Szakyster 2008.11.17. 21:57:28

Az jutott eszembe, hogy pl egy programozó (mint én) hihetetlen módon flusztráltan érezheti magát, mindaz, amit eddig tanult, és elért, hirtelen semmivé válik, ő maga meg max a favágók között lehet az újfiú...

FeketeFarkas 2008.11.17. 22:23:51

Véletlenül találtam rá erre az írásra, de nagyon tetszik. Kíváncsian várom a folytatást. Tervezitek esetleg könyv vagy e-book formában is megjelentetni?

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.17. 22:27:36

A kollégák nemrég figyelmeztettek, hogy az elektronikus adathordozók nem húzzák sokáig, úgyhogy lehet, hogy kimentjük magunknak valami digitális nyomdában, ha lesz elég anyag - meg az esetleges érdeklődőknek is, persze. :) Amúgy az egész blog eredetileg úgy indult, hogy egy leendő regényhez gyűjtök anyagot. Bővebben erről a "Miről szól" link mögött.

bz249 2008.11.18. 12:45:42

A "Sacco..." alapján nem tűnt ennyire durvának a támadás... vagy ebben (kiégett, bevert bótok) már derék magyarjaink is benne vannak?

Amúgy amennyire látom éppen katonai diktatúra van. Gondolom erre normálisan nem terjedne ki a megyei védelmi bizottság hatásköre. Tervez a MVB valami népsavazás félét, hogy meglegyen a jogi/társadalmi megtámogatottság (minden aktuálpolitikai felhang nélkül :P )? Olyasmire gondolok, hogy bemutatnak többféle cselekvési tervet (pár éves időtartammal), ami azzal zárul hogy van egy önjáró gazdaság és politikai rendszer. Ezeket pedig megvéleményeztetik a lakossággal (még Jericho-ban is megtartották a polgármester választást).

bz249 2008.11.18. 12:53:24

Ja és ha szóba került a Tecso... a központi raktárat (Herceghalom) sikerült szabatosan leüríteni vagy a fosztogatóké lett?

Bazo 2008.11.18. 15:28:29

Ez még közel sem katonai diktatúra, csak a MVB gyakorolja a törvényes jogait, mivel a törvény szinte korlátlan jogkört ad rendkívüli állapot esetén, bármit elkobozhat és bárkit munkára kötelezhet.
Elég érdekes jogi probléma merül fel a működésével kapcsolatban mivel az MVB felállása esetén a Honvédelmi Tanács alá tartozik, de az nem tud felállni mivel hiányoznak hozzá a tagok. Ebben az esetbe valószínűleg a MVB magához vonja az HT jogkörét és elkezd jogszabályokat alkotni, a rendkivüli állapot leküzdésére, amint sikerült minimálisan rendezni a helyzetet akkor el lehet gondolkodni az új társadalmi helyzeten, ez beletelhet 1-2 évbe is, mert nagyon rendkívüli a helyzet.

Ebben helyzetben nagyon nehéz lesz a demokratikus állam felállítása is, hiszen a hatályos törvények nagy része értelmét veszíti.

Azért megnézném a megyei közgyűlés elnökének az arcát amikor rádöbben, hogy az "ország" megszünt létezni és ő a legfőbb közjogi méltóság és minden probléma az ő nyakába szakad.

Hétvégén lesz egy kis időm átnézem a vonatkozó jogszabályokat és kiagyalom hogy ebben a helyzetben mi a teendő, hogy jogilag mit lehet és mit nem. Meg ha meg tudom szerezni akkor megnézem a helyi védelmi terveket rendkívüli állapot esetére, adaléknak biztos jó lesz a bloghoz. :)

bz249 2008.11.18. 15:58:32

A megyei jogú városokkal ilyenkor mi a helyzet? Visszakerülnek a megyébe vagy nekik van egy párhuzamos struktúrájuk?

Szakyster 2008.11.18. 16:07:00

Azért vigyázni kell, mert könnyen be tud betonozódni egy fél-vagy teljesen katonai diktatúra. Szóval nem hiszem, hogy könnyű lesz a "redemokratizálódás". Pláne, hogy nincsenek meg azok az információs csatornák, amik szükségesek ahhoz, hogy a nép kifejezze akaratát

Bazo 2008.11.18. 16:44:11

(4) A megyei védelmi bizottság elnöke a megyei közgyűlés elnöke. Tagjai:
a) a közigazgatási hivatal vezetője,
b) a megyei főjegyző,
c) a megyei jogú város polgármestere,
d) az illetékes hadkiegészítő parancsnokság vezetője, képviselője,
e) a megyei rendőrfőkapitány,
f) a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője
g) az egészségügyi államigazgatási szerv képviselője,
h) illetékes vízügyi igazgatási szerv,
i) a megyei védelmi bizottság titkára.

Ezen kívül a polgármester irányítja a települési védelmi feladatokat a jegyző és a hivatal közreműködésével.

Ahogy eddig olvasgattam a törvényben szükségállapot idején a MVB teljes jogkörét a MVB elnöke kapja meg. Szóval megvan az esély egy diktatórikus rendszer kialakulására, de mivel demokratikus rendszerben élünk és a törvények végrehajtására vagyunk szocializálódva és az MVB mellett működő hivatal főleg a törvények betartására ügyel, azért van fék bőven a rendszerben, hogy ezt megakadályozza.
Mivel a helyzet elég extrém bármilyen extrém dolog előfordulhat mivel ott is csak emberek ülnek.

Don [quote] · http://jatszom.extra.hu/ 2008.11.18. 17:46:43

Minek kell a papírgyártás? Mértnem vesztek papírt, mondjuk Kínától? Biztos van jópár ember aki tud kínaiul.

bz249 2008.11.18. 17:49:34

Leginkább azért mert még a kínaiak sem ismerik... kb 400 év mire felfedezik ;)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.18. 20:48:36

Az amortizálás nagy része nem a keltáknak köszönhető.

Don [quote] · http://jatszom.extra.hu/ 2008.11.22. 12:23:57

akkor tanítsátok meg nekik.
nem kell mindent egyedül megoldani, és nem kell mindent máshogy csinálni mint régen, mármint a jövőben volt.
egy-két országnak egy két alap dolgot megtanítotok, van ott elég ember, legyártják ők.
persze ez a világuralmi törekvéseknek igencsak keresztbe tenne, de hát az elsődleges cél, hogy az emberek ne haljanak meg, a másodlagos meg a tudás megőrzése, a világuralom csak utána jön.
süti beállítások módosítása